ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08 Μαρτίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος }


~

***  Καλλιρρόη (Μπούγα) Μεσσηνίας
8 χλμ. βορειοδυτικά του Μελιγαλά και 32 από Καλαμάτα, αριστερά και δεξιά του δρόμου
Κυπαρισσία-Τσακώνα, χωμένη στο πράσινο σε υψόμετρο 130 μέτρων, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μεσσηνίας, η Καλλιρόη. Ονομαζόταν αρχικά Μπούγα.  Χτίστηκε οκτώ αιώνες πριν και το πρώτο σπίτι είχε σκεπή από πλάκες και κορμούς ασφάκας (δένδρο με στριφτό ξύλο που δεν σπάζει). Το 1928, με το διάταγμα υπ’αρ. Α 156/28 μετονομάστηκε σε Καλλιρόη, κατά μία εκδοχή από την καλή ροή του λαδιού της και κατά μία άλλη από την πηγή του χωριού Μουντρά που είχε καλή ροή. Με το όνομα Καλλιρόη άλλωστε, υπήρχε και πηγή της περιοχής στην αρχαιότητα.  Από ανασκαφές το 1929, προκύπτει ότι οι Σπαρτιάτες είχαν εδώ φυλάκιο για να φορολογούν τους διερχόμενους, διότι ήταν διάβαση από την Ανατολική στην Δυτική Πελοπόννησο. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι είχαν εκεί φρουρά και στρατό. Φαίνεται ότι η σημερινή Καλλιρόη βρίσκεται εκεί που άλλοτε υπήρχε η προέκταση της αρχαίας πόλης Ανδανίας (2600-2200 π.Χ.)


***  Γεωργίτσι Λακωνίας
Το Γεωργίτσι είναι ένα χωριό του νομού Λακωνίας σε υψόμετρο 970 m, που εκτείνεται στην βορειοανατολική πλευρά του όρους Ταΰγετος και απέχει 29 km από την Σπάρτη και 225 km από την Αθήνα. Είναι τοπική κοινότητα της δημοτικής ενότητας Πελλάνας του νέου Δήμου Σπάρτης, ενώ μέχρι το 2010 ήταν δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Πελλάνας.  Έχει πληθυσμό 300 κατοίκων τον χειμώνα και περίπου 2500 κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Έχει το προσωνύμιο Μπαλκόνι του Ταϋγέτου. Το χωριό πήρε πιθανότατα το όνομα του από τον ιστορικό και λόγιο Γεώργιο Πλήθωνα ή Γεμιστό,ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην περιοχή μετά από πρόσκληση των Παλαιολόγων. Τα χρόνια της ακμής του χωριού ήταν από το 1750 ως το 1914.Το Γεωργίτσι  σήμερα, αναπτύσσεται τουριστικά, διαθέτει Ξενοδοχείο, Ξενώνα, σύγχρονα και παραδοσιακά καταστήματα, εξοχικά και πολλούς επισκέπτες.
 *** Αριοχώρι Μεσσηνίας
Το Αριοχώρι (Τοπική Κοινότητα Αριοχωρίου - Δημοτική Ενότητα ΆΡΙΟΣ), ανήκει στον δήμο
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Αριοχώριον”. Έδρα του δήμου είναι η Καλαμάτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.  Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Αριοχώρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αριοχωρίου, του πρώην Δήμου ΑΡΙΟΣ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Το Αριοχώρι έχει υψόμετρο 33 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,1282291344 και γεωγραφικό μήκος 22,025870586. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Αριοχώρι θα βρείτε εδώ.
 ***  Αίπεια Μεσσηνίας
Η Αίπεια (Τοπική Κοινότητα Ανθείας - Δημοτική Ενότητα ΘΟΥΡΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Αίπεια”. Έδρα του δήμου είναι η Καλαμάτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου. 
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Αίπεια ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ανθείας, του πρώην Δήμου ΘΟΥΡΙΑΣ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Η Αίπεια έχει υψόμετρο 31 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,1043168343 και γεωγραφικό μήκος 22,0396251943. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Αίπεια θα βρείτε εδώ.

***  Νεοχώρι Φαλαισίας Αρκαδίας
Το Νεοχώρι Λεονταρίου είναι ένα μικρό, όμορφο και ξεχασμένο ορεινό χωριό, σκαρφαλωμένο στις ΒΔ πλαγιές του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 1000 μ. Απέχει 9 χιλ. από το Δυρράχι και 31 χιλ. από το Λεοντάρι. Εχει περίπου 40 κατοίκους που οι περισσότεροι χειμαδιάζουν στη Μεσσηνία και ειδικά στην Καλαμάτα (που απέχει μόνο 45').   Το χωριό είναι τριγυρισμένο από πυκνό ελατόδασος. Ο δρόμος ανεβαίνει φιδωτός από το Δυρράχι σε μια πανέμορφη διαδρομή. Στα ξάγναντα μπορεί κανείς να απολαύσει μια εξαιρετική θέα προς το Δυρράχι μέχρι και την πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Πλησιάζοντας το χωριό υπάρχει διασταύρωση, όπου αριστερά είναι πετρόχτιστη βρύση και δεξιά το εκκλησάκι του ’γιου Σώστη. Ο δρόμος αριστερά οδηγεί στο χωριό, ενώ στα δεξιά προς το νεκροταφείο, που είναι χωμένο στο δάσος. Ο δρόμος προς το χωριό περνά λίγο πιο πέρα από μια μικρή όμορφη ρεματιά σκεπασμένη με πλατάνια, το Κακόρεμα. Δεξιά είναι η πηγή που τροφοδοτεί το ρέμα.  Έρημο το χωριό το χειμώνα, τις Κυριακές και τις γιορτές γνωρίζει μια ζωντάνια από τους κατοίκους που το επισκέπτονται, φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλά ορεινά χωριά της Αρκαδίας. Στο κέντρο του χωριού είναι η μικρή και λιτή εκκλησία της Παναγίας και δίπλα το εγκαταλειμένο σχολείο... Αρκετά από τα σπίτια είναι συντηρημένα.   Ένα μαγευτικό δειλινό πού λούζει το απέραντο δάσος, μαζί με τις καρδιές, με εκτυφλωτικό κόκκινο φώς που αντανακλά στις ελατοσκέπαστες κορυφογραμμές. Λιγοστά και χαρακτηριστικά είναι τα επώνυμα στο χωριό. Για να θυμίζουν αυτούς που εδώ και χρόνια έφυγαν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στα πέρατα της γής - ιδιαίτερα στην Αμερική - αλλά και στην Αθήνα. Για να θυμίζουν τους παπούδες που έφυγαν κι αυτοί. Και που σήμερα κείτονται μέσα στο δάσος...
Ο δρόμος συνεχίζει μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή στον Ταϋγετο προς τη Μεσσηνία.
 ***  Αρχάγγελος Λακωνίας
Το χωριό του Αρχάγγελου αποτελεί έναν από τους χαρακτηριστικότερους και γραφικότερους
παραλιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Χάρη στους ήρεμους ρυθμούς και στη βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία του, προσφέρεται για χαλαρές διακοπές, ιδίως για οικογένειες, ενώ τα καΐκια που δένουν στο λιμανάκι του χωριού προμηθεύουν καθημερινά τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία του οικισμού με φρέσκο ψάρι.    Ο Αρχάγγελος ιδρύθηκε το 1811, από τον Μητροπολίτη Χρύσανθο Παγώνη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την τοποθεσία ως «τερπνότατη». Σήμερα o οικισμός διαθέτει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και φιλόξενα café-bar.
Οι επισκέπτες του Αρχάγγελου μπορούν να επωφεληθούν από την κεντρική θέση του χωριού, που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, πραγματοποιώντας ημερήσιες εξορμήσεις προς τη Μονεμβασιά, τη Νεάπολη, την Ελαφόνησο, τα χωριά του Ασωπού, τους Μολάους και το Γέρακα.
Οδηγίες πρόσβασης
Ο Αρχάγγελος αποτελεί το επίνειο του χωριού Δαιμονιά και προσεγγίζεται με δύο τρόπους:
Πηγαίνοντας από Παπαδιάνικα προς Νεάπολη, στα 10 χλμ. στρίβουμε δεξιά στο παραλιακό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, διασχίζουμε τον οικισμό Παραλία Δαιμονιάς και καταλήγουμε στον Αρχάγγελο.
Αν ερχόμαστε από Νεάπολη ή από Μονεμβασιά, στρίβουμε αριστερά προς την παραλία 3 χλμ. μετά την Ελίκα.
Στους δρόμους περιμετρικά του οικισμού υπάρχει άφθονος χώρος στάθμευσης, ενώ 200 μ. από την πλατεία υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων.
 ***  Δαιμονιά Λακωνίας
Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 100μ. και η επίσημη ονομασία του είναι «Δαιμονία». Έχει περί τους 320 κατοίκους. Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε τους χρόνους της Τουρκοκρατίας, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι ήρθαν εδώ μετά την καταστροφή των Ψαρών, αλλά και από τα Κύθηρα μετά την καταστροφή τους από τους Τούρκους το 1770.  Αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως στην περιοχή του σημερινού χωριού, δηλώνουν την ύπαρξη αρχαίας πόλης στην ακτή. Στην παραλία της Χαρακιάς υπάρχει ο νεόκτιστος ναός της Αγ. Πελαγίας σε αιγιοπελαγίτικο ρυθμό. Άλλη αξιόλογη εκκλησία του χωριού είναι η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, που εορτάζει στις 23 Σεπτεμβρίου με μεγάλο πανηγύρι.
 *** Τάλαντα Λακωνίας
Τα Τάλαντα βρίσκονται στην ενδοχώρα της Μονεμβασίας και είναι γνωστά για ένα εντυπωσιακό δίκτυο υδροκίνητων εγκαταστάσεων που συγκέντρωναν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα την οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής.  Η πρώτη, γνωστή, γραπτή μνεία του οικισμού γίνεται στις αρχές του 17ου αιώνα, ενώ τα κτηριακά κατάλοιπα και οι ναοί δείχνουν την ύπαρξη αξιόλογης ανθρώπινης δραστηριότητας στον χώρο από τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, η ονομασία του χωριού οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι διέθεταν τάλαντα, δηλαδή χρήματα λόγω των ικανοποιητικών προσόδων που εξασφάλιζαν από την πλούσια γεωργική παραγωγή αλλά και από τη λειτουργία των υδρόμυλων.   Οι έντεκα νερόμυλοι που βρίσκονται κατά μήκος του ρέματος «του Μπαλή», βόρεια του οικισμού, αποτελούν την άλλοτε μεγαλύτερη, βιοτεχνική ζώνη της εγγύς περιφέρειας της Μονεμβασίας. Η λειτουργία τους διαπιστώνεται –σύμφωνα με βενετικά έγγραφα– τουλάχιστον από τις αρχές του 18ου. Οι δύο μεγάλες φυσικές πηγές ύδατος του οικισμού, η Μεγάλη και η Μικρή Βρύση, κινητοποιούσαν ολόκληρο το δίκτυο των υδροκίνητων εγκαταστάσεων. Στην πλειονότητά τους οι μύλοι ήταν εταιρικοί, με μέγιστο αριθμό πέντε μετόχους, και ελάχιστοι ανήκαν αποκλειστικά σε έναν ιδιοκτήτη, ο οποίος συνήθως ήταν οικονομικά ισχυρός. Τη λειτουργία τους αναλάμβαναν συνήθως οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι γνώριζαν την τέχνη του μυλωνά και αμείβονταν σε χρήμα ή σε είδος (δημητριακά ή αλεύρι). Εκτός από το άλεσμα σιτηρών, εξυπηρετούσαν και στη λεύκανση των μάλλινων υφασμάτων. Η αλεστική δυνατότητα ενός μύλου έφτανε περίπου τις 20 οκάδες (ή 25 κιλά) αλεύρι ανά ώρα και 468 οκάδες (ή 600 κιλά) μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες. Το συνολικό ποσοτικό μέγεθος του ημερήσιου αλέσματος όλων των μύλων υπολογίζεται σε 5.148 οκάδες ή 6.600 κιλά. Τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες οι νερόμυλοι λειτουργούσαν όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ από τον μήνα Μάιο και μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε έπαυαν οι βροχές, γινόταν διακοπή της λειτουργίας τους από την Παρασκευή και ώρα 1:00 το βράδυ μέχρι την Κυριακή και ώρα 9:00 βραδινή, καθώς το νερό διοχετευόταν στα χωράφια για το πότισμα των καλλιεργειών.  Οι ονομασίες τους συνδέονται με τη γεωγραφική θέση, το μέγεθος της παραγωγικής δυνατότητας της εγκατάστασης καθώς και με το όνομα του ιδιοκτήτη. Ο πρώτος μύλος, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του ρέματος, καλείται Πάνω Μύλος και ακολουθούν κατά σειρά ο Μεσιανός Μύλος, ο Κάτω Μύλος, ο Κρεντηράς, ο Στεμνής, το Κο(υ)τσομυλάρι «μικρός μύλος», η Τρ(ο)ύπα, ο Κρανίδης, το Κο(υ)τσομύλαρο «μικρός μύλος», ο Σπανός και ο Κορωνιός.  Οι υδρόμυλοι των Ταλάντων ανήκουν στον πλέον διαδεδομένο αρχιτεκτονικό τύπο του μονόφθαλμου νερόμυλου με οριζόντιο τροχό, που επικράτησε στον ελληνικό χώρο. Στο ισόγειο κεραμοσκέπαστο κτίσμα, που αποτελείται συνήθως από δύο διαμερίσματα, γινόταν η συγκέντρωση των αλεσμάτων. Η στοιχειώδης επίπλωση και το τζάκι εξασφάλιζαν την άνετη διαμονή του μυλωνά. Σε κατώτερο επίπεδο διαμορφώνεται μικρών διαστάσεων υπόγειος θολοσκέπαστος χώρος, το σγουριό, που περιλαμβάνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Η πρόσβαση στο σγουριό γίνεται από μια μικρών διαστάσεων κτιστή κλίμακα, την κλεβανή, που βρίσκεται στο εσωτερικό του μύλου. Τα βασικά μέρη των νερόμυλων, εκτός από το κτίσμα, είναι το μυλαύλακο, το βουτσί, το κωλοβούτσι, το σιφούνι, ο ποταμός, η χελιδόνα, το αδράχτι, η φτερωτή, οι μυλόπετρες ή λιθάρια, η κοφινίδα, το καμίνι, και το αλευροθώκι. Η λειτουργία τους είναι σχετικά απλή και στηρίζεται στη χρήση της δυναμικής ενέργειας του νερού, λόγω της υψομετρικής διαφοράς.    Το νερό των δύο πηγών του οικισμού διοχετεύεται στο μυλαύλακο μέσα στο οποίο τοποθετείται μια ξύλινη ή σιδερένια σχάρα, η παλουκαριά, για τη συγκράτηση διάφορων φερτών υλικών. Στη συνέχεια, οδηγείται από το μυλαύλακο στο πιο χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό από πλευράς κατασκευής μέρος του νερόμυλου, το βουτσί. Πρόκειται για κατακόρυφο, λιθόκτιστο υδατόπυργο ύψους 12 έως και 14μ. που εσωτερικά έχει σχήμα αντεστραμμένου κόλουρου κώνου και εξασφαλίζει την πτώση του νερού από μεγάλο ύψος. Το βουτσί αποτελείται συνήθως από πελεκημένες πέτρες, τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη και στη μέση διάτρητες, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή του νερού. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι πέτρες μετακινούνταν προκειμένου να καθαριστούν από τα άλατα και στη συνέχεια τοποθετούνταν στην αρχική τους θέση. Στο κάτω μέρος της κατασκευής αυτής, στο κωλοβούτσι, διαμορφώνεται οπή, το σιφούνι, που είναι ελεγχόμενη με έναν μηχανισμό, το βροχόνι, το οποίο στηρίζεται σε μια ξύλινη πλάκα, την παραμάνα, και αυξομειώνει την ποσότητα του νερού. Δίπλα στο σιφούνι υπάρχει κατακόρυφος ξύλινος άξονας, το αδράχτι, το οποίο στηρίζει τη μεταλλική φτερωτή. Το μεταλλικό σίδερο που στερεώνει τη φτερωτή επάνω στο αδράχτι λέγεται αλεπού. Η άνω απόληξη του αδραχτιού είναι διαμορφωμένη σε σχήμα Τ και συνδέεται σταθερά με ένα μεταλλικό έλασμα που λόγω του σχήματός του ονομάζεται χελιδόνα. Η χελιδόνα στηρίζει την επάνω μυλόπετρα. Το αδράχτι διαπερνά την κάτω μυλόπετρα, που είναι σταθερή, και το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στον άξονα και στην οπή του λιθαριού καλύπτεται από ειδικό ξύλινο δακτύλιο, που λέγεται καρδιά. Με αυτό τον τρόπο, ο επάνω χώρος στεγανοποιείται, ο άξονας περιστρέφεται σταθερά και το αλεύρι δεν πέφτει στο σγουριό. Η κάτω απόληξή του αδραχτιού, το κεντρί, είναι αιχμηρή και στηρίζεται μέσα στην οπή μπίλιας, μεταλλικού σφαιριδίου που είναι στερεωμένο στην υποδοχή ενός ξύλινου δοκαριού, στον ποταμό. Το αδράχτι είναι συνδεδεμένο με ένα επίπεδο μικρό σανίδι ή μεταλλικό έλασμα, τη σταματήρα, που με κατάλληλο χειρισμό μπορεί να εκτρέψει τη ροή του νερού προς τη φτερωτή και άρα να σταματήσει τη λειτουργία του μύλου.  Το νερό αποθηκεύεται στο βουτσί για να δημιουργηθεί υδραυλική πίεση και στη συνέχεια περνά από το βροχόνι και εκτονώνεται στα πτερύγια της φτερωτής, η οποία με τη σειρά της διαμέσου του αδραχτιού δίνει περιστροφική κίνηση στην επάνω μυλόπετρα. Τα δύο λιθάρια και η ξύλινη κοφινίδα είναι τοποθετημένα σε κτιστή ημικυκλική και χοανοειδή κατασκευή που λόγω του σχήματός της καλείται καμίνι. Ο καρπός πέφτει από την κοφινίδα στην οπή που διατρυπά την επάνω μυλόπετρα, τη γούλη, και έτσι εισέρχεται ανάμεσα στα δύο λιθάρια, όπου και συνθλίβεται. Στο κάτω μέρος της κοφινίδας υπάρχει οπή που ανοίγει και κλείνει κατά βούληση με ένα μικρό συρόμενο ξύλινο στέλεχος, το πουρί, το οποίο ρυθμίζει την ποσότητα του διοχετευόμενου στα λιθάρια καρπού. Για την αυτόματη διοχέτευση του καρπού στα λιθάρια φροντίζει το βαρδάρι, ξύλινο εξάρτημα που ακουμπά στο πανωλίθι. Το τελευταίο είναι ξύλινος τροχός, προσαρμοσμένος στην επάνω μυλόπετρα γύρω από τη γούλη. Το βαρδάρι μεταφέρει διαμέσου ενός μεταλλικού ελάσματος, της σίτας, δόνηση στην κοφινίδα και προκαλεί την αυτόματη πτώση του καρπού. Στο καμίνι, μπροστά από τα λιθάρια, εφάπτεται κτιστός ορθογώνιος χώρος, το αλευροθώκι, όπου συγκεντρώνεται το αλεύρι. Ο σταυρός είναι ένα εξάρτημα, ξύλινη δοκός, με το οποίο γίνεται η ανύψωση ή το κατέβασμα της άνω μυλόπετρας, ώστε το άλεσμα να βγαίνει χοντρό ή ψιλό ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται.  Στις μέρες μας, ένας από τους έντεκα μύλους του οικισμού έχει αποκατασταθεί και επαναλειτουργεί χάρη στις ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταλάντων. Η πρόσβαση είναι εφικτή διαμέσου αμαξιτού δρόμου αλλά και λιθόστρωτου μονοπατιού που έχει αφετηρία στην πλατεία του χωριού. Ο μύλος λειτουργεί κάθε Κυριακή και σας περιμένει να αλέσετε το σιτάρι σας, να προμηθευτείτε το αλεύρι σας αλλά και να κάνετε μια μαγευτική αναδρομή στο ιστορικό παρελθόν, μέσα σε ένα καταπράσινο, υδροχαρές τοπίο. 

***  Ελιά Λακωνίας
Ένα πανέμορφο γραφικό χωριό στο Λακωνικό κόλπο. Είναι κτισμένο στα ερείπια της αρχαίας
πολιτείας Βιανδίνη. Η νέα ονομασία του χωριού λέγεται πως προήλθε από μια μεγάλη ελιά που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι και είχε γίνει τόπος συνάντησης των ψαράδων, των εμπόρων και των ντόπιων, τότε το λιμάνι της Ελιάς είχε μεγάλη κίνηση. Σήμερα φιλοξενεί βάρκες και ψαροκάικα.  Η Ελια συνδυάζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και το καταπράσινο τοπίο από ελιές και πορτοκαλιές. Μπορείτε να απολαύσετε ήσυχες διακοπές, αλλά χωρίς να βαρεθείτε. Η εναλλαγή στο τοπίο είναι μοναδική, ξεκουράζει το μάτι και ανάλογα με το που θα βρεθείτε θα νομίζετε πως αλλάξατε τόπο. Σήμερα πλέον η Ελιά, έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, που συνδυάζει όλες τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς να έχει χάσει το παραδοσιακό της χρώμα. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ και ταβερνάκια, βρίσκονται εκεί για να σας τροφοδοτούν με ξεκούραση και τις απαραίτητες δυνάμεις, πριν και μετά από τις θαλάσσιες δραστηριότητες στις παραλίες του χωριού.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μακρυγιαλός: Δύο χιλιόμετρα από την Ελιά, είναι ο Μακρυγιαλός, παραλία με βότσαλο και άμμο, καθαρά νερά και ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα να χάνεται πίσω από τις κορφές του Ταϋγέτου. Προσφέρεται για όσους αναζητούν ήσυχες παραλίες, χωρίς πολύ κόσμο. Μπορεί να δυσκολευτείτε να τη βρείτε, είναι 2-3 αγροτικοί δρόμοι με χώμα που οδηγούν σε αυτή, αλλά θα αποζημειωθείτε. Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και όλα τα απαραίτητα, μιας και δεν υπάρχει εκεί κοντά κάποια καντίνα ή άλλο μαγαζί, ενώ δύσκολα θα βρείτε και σκιά.
Κάβος ή Λιμανάκι: Βρίσκεται στην άκρη του χωριού, στα ΒΔ. Μικρή αμμουδερή παραλία, εκεί που δεν το περιμένεις, στο άνοιγμα των βράχων. Για ίσκιο αν είστε τυχεροί, μπορείτε να πιάσετε κάποιες από τις σπηλιές. Ο Κάβος έχει τους δικούς του πιστούς φίλους, που δεν τον αλλάζουν ποτέ. Μπορείτε να περπατήσετε στα βράχια περίγυρα της παραλίας, ενώ και κατά τη διαδρομή, πριν φτάσετε στον Κάβο, υπάρχει κι άλλη παραλία.
Λιμάνι: Μέσα στο χωριό στο Λιμάνι άλλη εικόνα. Δυτικά ο Ταΰγετος, ΒΑ ο Πάρνωνας και η Κουρκούλα και το γαλάζιο του Λακωνικού κόλπου που μοιάζει με λίμνη. Τα νερά ρηχά και ζεστά, ενώ ακριβώς από πίσω βρίσκεται και η παιδική χαρά του χωριού. Καφέ - μπαρ και ταβερνάκια όλα σε κοντινή απόσταση.
Βούρκος ή Βιανδίνη: Στα 20 μέτρα από την πλατεία και πίσω από το λιμάνι και κάτω από το βράχο είναι αυτό! Πιο άγρια παραλία, με βότσαλο και πιο βαθιά νερά, προτιμήστε τη πρωινές ώρες, όταν και η θάλασσα είναι "λάδι". Στο άνοιγμα του, το νησάκι με τα άγρια περιστέρια και ένα ηλιοβασίλεμα αξέχαστο. Μα αν είστε τυχεροί και βρεθείτε με πανσέληνο δεν θα θέλετε να φύγετε πριν βγεί ο ήλιος. Στην συγκεκριμένη παραλία, υπάρχουν διάσπαρτα μερικά αλμυρίκια, αλλά θα βρείτε επίσης και ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Τηγάνια: Δροσερά καθαρά νερά - Μπλε σημαία κι ένα πολύ καλό εστιατόριο - beach bar.
Προχωράμε από την Βιανδίνη ένα χιλιόμετρο ακόμα και να τα Τηγάνια. Τι ονομασία και αυτή! Μεγάλη παραλία, νερό κρύσταλλο και σχετικά παγωμένο λόγω υπόγειων πηγών, με πολλές εκπλήξεις και εναλλαγές. Χάνεται το μάτι και διακρίνει απέναντι το Τέναρο, το άκρο του Ταυγέτου. Μοναδικό ηλιοβασίλεμα! Εδώ θα βρείτε περισσότερα αλμυρίκια για σκιές, ενώ στην αρχή της παραλίας θα βρείτε την ομώνυμη ταβέρνα-εστιατόριο με το beach bar "Τα τηγάνια", με ομπρέλες και ξαπλώστρες, -το συστήνουμε ανεπιφύλαχτα για το πολύ καλό φαγητό του, το περιβάλλον, την εξυπηρέτηση αλλά και τις τιμές.
Εάν θέλετε λίγη περισσότερη περιπέτεια, μπορείτε να προχωρήσετε 300-500 μέτρα στο χωματόδρομο και να βρεθείτε στην παραλία Μικρά Τηγάνια για πιο ήσυχα, αλλιώς μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον να περπατήσετε μέχρι το διπλανό οικισμό της Γλυφάδας, να φτάσετε μέχρι στην άκρη στα βράχια και να δείτε τις πηγές που διοχετεύουν γλυφό και δροσερό νερό στη θάλασσα.
 
*** Πλατύ (Μπά(ϊ)στα) Μεσσηνίας
Το Πλατύ Μεσσηνίας βρίσκεται 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Καλαμάτα. Την ονομασία Πλατύ πήρε το 1927, με αφορμή από το πλάτωμα του ποταμού Πάμισου, που περνάει έξω από το χωριό. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Μπάϊστα.    Η παλαιότερη ονομασία ήταν Μπάϊστα υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την ονομασία αυτή. Η πιο διαδεδομένη είναι ότι την πήρε από έναν Τούρκο Αγά. Το ΠΛΑΤΥ είναι ένα χωριό με πλούσια θρησκευτική και ιστορική παράδοση. Με σημαντικότερο μνημείο τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ που κατασκευάστηκε το 1830 – 1890 από Λαγκαδιανούς Αρκάδες μαστόρους φημολογείται ότι τα σχέδια είναι του Τσίλλερ.    Τις εικόνες και αγιογραφίες τις έφτιαξε ο δάσκαλος του Φώτη Κοντογλου Ο εκ Ζακύνθου Μίμης Σπυρίδων Πελεκάσης Ο Ναός είναι σταυροειδής βασιλική με τρούλο και είναι από τους μεγαλύτερους στη Μεσσηνία. Θεωρείται μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι διατηρητέο και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
***  Πηγές Μεσσηνίας
Οι Πηγαίς ή παλιότερα μικρή Αναστάσοβα είναι ένα από τα χωριά του δυτικού Ταϋγέτου. Μετονομάστηκε από Μικρή Αναστάσοβα σε Πηγαίς με Βασιλικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ / Α.306/22-12-1927. Η επίσημη ονομασία του χωριού είναι: αι Πηγαί.
Από 1-1-2011 μετά την εφαρμογή του Νόμου Καλλικράτη αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας στον Νομό Μεσσηνίας.
Βρίσκεται στην Κεντρική λεκάνη συλλογής των υδάτων του ποταμού Νέδοντα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά της οροσειράς του Μαλεβού ή Αγίου Παντελεήμονα , που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα του Ταϋγέτου . .
Έχει υψόμετρο 760 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας . Το συναντάμε 2 χιλιόμετρα μετά την παράκαμψη , της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης και στο ύψος του χωριού Αρτεμισία .
 ***  Λαδά Μεσσηνίας
Το Λαδά ή παλιότερα Κουτσαβά Λαδά είναι ένα από τα χωριά του Βοριοδυτικού Ταϋγέτου που από 1-1-2011 με το νόμο Καλλικράτης, έχει χαρακτηριστεί Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας στον Νομό Μεσσηνίας.     Είναι χτισμένο στους νότιους πρόποδες του Αγίου Γεωργίου που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα του Ταϋγέτου . Ανατολικά φθάνει μέχρι τον Άγιο Βασίλειο (Σιλίμποβες , Αγία Μαρίνα) , και Δυτικά ακλουθώντας την κοίτη του Λαδοκαρβελιώτικου ρέματος (Μύτικα ή Δαφναίου) , φθάνει μέχρι τα Διπόταμα . Από εκεί κάνει αναστροφή και ακλουθώντας κατ’ αντίστροφη διεύθυνση την κύρια κοίτη του Νέδοντα για 1,5 χιλιόμετρο περίπου , στρίβει δεξιά ακλουθώντας το πρώτο μικρό ρεματάκι μέχρι να συναντήσει την κορυφογραμμή του Αγίου Γεωργίου , η οποία το χωρίζει από την Αρτεμισία . Συμπεριλαμβάνοντας έτσι , στα όρια του το λόφο με την ονομασία Βεντένικο (πρόβουνο του Αγίου Γεωργίου από τα Διπόταμα).
Η αρχική θέση του οικισμού ήταν διαφορετική από αυτή που βρίσκεται σήμερα . Συγκεκριμένα βρισκόταν στη θέση Παλιά Αυλή (Παλιάν Αυλήν) κοντά στο Εξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων , το οποίο είναι και ο πρώτος Ναός που χτίστηκε στο Λαδά . Αυτό προκύπτει από τα αρχαία ερειπωμένα κτίσματα , αλλά και τα οστά καθώς και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την διάνοιξη αγροτικού δρόμου .
Είναι χτισμένο στους νότιους πρόποδες του Αγίου Γεωργίου που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα του Ταϋγέτου . Ανατολικά φθάνει μέχρι τον Άγιο Βασίλειο (Σιλίμποβες , Αγία Μαρίνα) , και Δυτικά ακλουθώντας την κοίτη του Λαδοκαρβελιώτικου ρέματος (Μύτικα ή Δαφναίου) , φθάνει μέχρι τα Διπόταμα . Από εκεί κάνει αναστροφή και ακλουθώντας κατ’ αντίστροφη διεύθυνση την κύρια κοίτη του Νέδοντα για 1,5 χιλιόμετρο περίπου , στρίβει δεξιά ακλουθώντας το πρώτο μικρό ρεματάκι μέχρι να συναντήσει την κορυφογραμμή του Αγίου Γεωργίου , η οποία το χωρίζει από την Αρτεμισία . Συμπεριλαμβάνοντας έτσι , στα όρια του το λόφο με την ονομασία Βεντένικο (πρόβουνο του Αγίου Γεωργίου από τα Διπόταμα).
Η αρχική θέση του οικισμού ήταν διαφορετική από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Συγκεκριμένα βρισκόταν στη θέση Παλιά Αυλή (Παλιάν Αυλήν) κοντά στο Εξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων , το οποίο είναι και ο πρώτος Ναός που χτίστηκε στο Λαδά . Αυτό προκύπτει από τα αρχαία ερειπωμένα κτίσματα , αλλά και τα οστά καθώς και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την διάνοιξη αγροτικού δρόμου .
 *** Ελαία Αρκαδίας
Όμορφο χωριό με πολλές φυσικές ομορφιές, δίπλα στον Ερύμανθο και τελευταίο άκρο της Αρκαδίας πριν περάσουμε στον Νομό Ηλείας και τον Δήμο Φολόης. Η Ελαία (Τοπική Κοινότητα Χώρας - Δημοτική Ενότητα ΤΡΟΠΑΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΚΑΔΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.     Η επίσημη ονομασία είναι “η Ελαία”. Έδρα του δήμου είναι η Δημητσάνα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Ελαία ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Χώρας, του πρώην Δήμου ΤΡΟΠΑΙΩΝ του Νομού ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

***  Χρυσοβίτσι Αρκαδίας
Στο δρόμο από τη Στεμνίτσα προς Τρίπολη, μετά από μια συναρπαστική διαδρομή μέσα από το
ελατόδασος του Μαινάλου φτάνει κανείς στο Χρυσοβίτσι, ένα από τα γραφικά ορεινά και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας. Το χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1100 μ. ανάμεσα σε δύο κατάφυτες πλαγιές, βρίσκεται στην άκρη του δάσους του Μαινάλου, 21χλμ. από την Τρίπολη. Έχει αρκετά παλιά πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.    Η προέλευση του χωριού χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ενώ γύρω στο 1700 αναφέρεται σαν Chrissovizzi σε ενετική απογραφή και λίγο αργότερα σαν Ξοβίτζι σε πατριαρχικό έγγραφο. Το χωριό υπήρξε κέντρο δράσης των επαναστατών του 1821. Βρίσκεται κοντά στο Λιμποβίτσι, το χωριό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.     Στο Χρυσοβίτσι ιδρύθηκε το 1935 εργοστάσιο επεξεργασίας ξυλείας, ένα από τα 7 που είχαν ιδρυθεί στην Ελλάδα την εποχή εκείνη, και το οποίο απασχολούσε εργάτες από την περιοχή. Ας σημειωθεί ότι το ρεύμα που χρησιμοποιούνταν για τη λειτουγία του προερχόταν από την επεξεργασία των υπολειμμάτων της επεξεργασίας ξυλείας (σε πριονίδια κλπ.) στην παλαιού τύπου ατμομηχανή του. Το ρεύμα που περίσσευε χρησίμευε στην ηλεκτροδότηση του Χρυσοβιτσίου. Η λειτουργία του έχει σταματήσει εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Σήμερα στο παλιό εργοστάσιο στεγάζεται το πρότυπο Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου. Πρόκειται για ένα μουσείο που αναδεικνύει την δασική ιστορία του Μαινάλου, αλλά και τα πρώτα βήματα της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής.   Το χωριό έχει καλή τουριστική υποδομή. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια για ομαδικές διανυκτερεύσεις, ταβερνάκια και καφενεία με τοπικό χρώμα, και προσφέρουν όλο το χρόνο παραδοσιακή φιλοξενία και Αρκαδική κουζίνα, γι΄αυτούς που αγαπούν αυτό το προνομιακής θέσης χωριό με το υγιεινό κλίμα. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με την ξυλεία και την κτηνοτροφία.   Το Χρυσοβίτσι είναι ένα καλό ορμητήριο για την πρόσβαση στην γύρω περιοχή: το δάσος του Μαινάλου, το Λιμποβίσι και την Στεμνίτσα. Στον δρόμο Στεμνίτας -Τρίπολης, 1 χιλ. πριν στο χωριό, υπάρχει διακλάδωση για το χωριό των Κολοκοτρωναίων Λιμποβίσι (8 χιλ.) και στην τοποθεσία Αρκουδόρεμα (4 χιλ.). 
Ο δρόμος από το Χρυσοβίτσι, κατευθύνεται στο οροπέδιο της Δαβιάς και στα χωριά Τσελεπάκος, Δαβιά και Συλίμνα. Ένας άλλος επαρχιακός δρόμος οδηγεί μέσα από το δάσος στα Λυκόχια και από εκεί στη Μεγαλόπολη. Πριν το χωριό υπάρχει διακλάδωση για το χωριό Μανταίικα.

***  Καρύταινα Αρκαδίας
Η Καρύταινα είναι ένας γραφικός και ιστορικός οικισμός της Αρκαδίας που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 582 μέτρων, στο βουνό Αγιος Ηλίας (ή Ακρειοβούνι) και απέχει 54 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, Τρίπολη και 20 χλμ. από την Μεγαλόπολη. Η Καρύταινα είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Κύριο αξιοθέατο είναι το κάστρο της, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. 
Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 7 μέτρα και σε πλάτος μέχρι τα δύο. Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, ο οποίος σχηματίζει στα δυτικά της Καρύταινας μεγάλο φαράγγι, συμβάλλοντας στη φυσική οχύρωση της περιοχής. Πάνω στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα, διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας. Το πρώτο είναι μονότοξο, χτισμένο το 1880 και διασώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση. 
Το δεύτερο ήταν πεντάτοξο, όμως σε μία μάχη την περίοδο του εμφυλίου καταστράφηκε η κύρια καμάρα του και παραμένει έως σήμερα κατεστραμμένο. Δίπλα του διέρχεται ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καρύταινα με την Μεγαλόπολη. Στην περιοχή αυτή λειτουργούσαν στο παρελθόν πολλοί νερόμυλοι, ερείπια των οποίων σώζονται ακόμα. Η Καρύταινα έχει εντυπωσιακή εικόνα όταν την αντικρίζει ο επισκέπτης από μακριά. Παλαιότερα απεικονιζόταν στην μία πλευρά του χαρτονομίσματος των 5.000 δραχμών. Ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, όταν την επισκέφθηκε, την χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας.
Η Καρύταινα γνώρισε περίοδο ακμής κατά την Φραγκοκρατία και το Φράγκικο κάστρο της, στη νότια πλευρά του οικισμού, υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά φρούρια της Πελοποννήσου, κατά τις περιόδους της Φραγκοκρατίας, της Τουρκοκρατία και της επανάστασης του 1821. Στην Τουρκοκρατία η Καρύταινα ήταν εμπορικό κέντρο με κυριώτερα προϊόντα τον καπνό, τα μεταξωτά και το κρασί ενώ παράλληλα αποτέλεσε και σημαντικό διοικητικό κέντρο έως το 1830 που την θέση της πήρε η Δημητσάνα, γεγονός που συνετέλεσε στην παρακμή της.
Το Φράγκικο κάστρο παρά ότι σήμερα είναι μισογκρεμισμένο, συνεχίζει να διατηρεί το γόητρο του, ενώ η θέα που διαθέτει προς την γύρω περιοχή είναι εξαιρετική. Το εξωτερικό μέρος του διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ το εσωτερικό του είναι πλήρως ερειπωμένο.

***  
 
1./~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , ~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  2./~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
3./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-
4./ Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας , κεφάλαιο 4ο  ,  
     Μέρος 4ο Τέταρτο :https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7500111888172518932#allposts/postNum=0 .-
5.-/
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
6.-/ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016 , κεφάλαιο 6ο   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .-
7ον  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 , κεφάλαιο 7ο   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .- ~
8ο  μέρος :
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 , κεφάλαιο 8ο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .- 9o  μέρος : Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html .- 
8.~ 8ο  μέρος :Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html 
 9.~ 9ο μέρος  Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος –κεφάλαιο :                                                                                
10 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις
 
  Τρίτη  16 Φεβρουαρίου 2016 : 10ο κεφάλαιο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/16-2016.html .-        
~ Δέκατο10ο  Κεφάλαιο Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τρίτη  16 Φεβρουαρίου 2016 : 10ο κεφάλαιο

'Αγναντα  Άρτας
Κρεμαστή γέφυρα Τσακώνας  Ν. Μεσσηνίας
Ναύπακτος
Γαλαξίδι
Αγόριανη ή Επτάλοφος
Αράχωβα
Δελφοί
Χ.Κ. Παρνασσός
Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο  ..Χαρίλαου Τρικούπη
Τάλαντα Λακωνίας
Πλατύ (Μπάϊστα) Μεσσηνίας
Λαδά  Μεσσηνίας
Ελαία Αρκαδίας
Χρυσοβίτσι Αρκαδίας

~ { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος }Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας : ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016 :  11ο Κεφάλαιο .-  
Καλλιρρόη (Μπούγα) Μεσσηνίας 

Γεωργίτσι Λακωνίας
Αριοχώρι Μεσσηνίας
Αίπεια Μεσσηνίας
Νεοχώρι Φαλαισίας Αρκαδίας
 Αρχάγγελος Λακωνίας
Δαιμονιά Λακωνίας
Τάλαντα Λακωνίας
Ελιά Λακωνίας
Πλατύ (Μπάστα) Μεσσηνίας
 Πηγές Μεσσηνίας 
~
 ~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .-                                    
  ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-
~Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 02  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-02-2016.html  .-
~ Η εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνο-Πέμπτη 03- Μαρτίου  2016
~  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-03-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-  
 ~Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                             
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  05 και 06 Μαρτίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Μαρτίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Μαρτίου 2016:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-06-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-07-2016.html .-
  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .- 
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Arfara News Τρίτη  08  Μαρτίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-  
~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-
                                                            
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων: 
 1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios , 11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,

~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4486 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =  Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2795 video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2819   video. -  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.097  βίντεο   .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4801 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.561   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: