ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 03 Νοεμβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :
~
 ~  ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015 : ~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-



3 Νοεμβρίου
Ακεψιμά (1), Ιωσήφ και Αειθαλά (†δ΄αι.). Ιερομάρτυρος Γεωργίου Νεαπολίτου, του νέου(†1797). Αδριανού, Αδρωνά, Δασίου, Θεοδότης, Θεοδότου, Πηγασίου, Σεβήρου. Αχεμενίδου του ομολογητού. Οσίων Ηλιού, Θεοδώρου Αγκύρας. Ευθυμίου και Νεοφύτου.
(1) Ο όσιος Ακεψιμάς έζησε τον 4ο αιώνα την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α` του Μεγάλου. Μετά από μία ζωή κοινωνική, κατά την οποία διακρίθηκε για την ευσέβειά τους, κατέφυγε στον ερημικό βίο. Έκτισε την οικία του εντός ενός σπηλαίου. Τρεφόταν από τους πενιχρούς καρπούς της γης. Ενίοτε του έφερναν τρόφιμα περαστικοί και ευσεβείς άνθρωποι. Ο όσιος κρατούσε λίγα, μόνο τα άκρως απαραίτητα για τη σίτισή του και τα άλλα τα έδινε στους φτωχούς. Έπειτα προσκαλούσε τους ευεργέτες του στο σπήλαιο πού ζούσε. Εκεί ο Ακεψιμάς ανταπέδιδε την καλοσύνη τους διδάσκωντας το λόγο του Θεού. Ο όσιος πραγματοποίησε πολλά θαύματα. Παρέδωσε εν ειρήνη το Πνεύμα του στον Κύριο.
~   03/11/ Απολυτίκιο Αγ. Ακεψιμά, Ιωσήφ και Αειθαλά - 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/39EgoW66HP8?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC .-
 

Σήμερα 03/11/2015 εορτάζουν:

Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και Ανάμνηση εγκαινίων του Ναού του στη Λύδδα της Ιόππης, Άγιοι Ακεψιμάς, Ιωσήφ και Αειθαλάς, Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης

***  Μαθητές από τη Σλοβακία στην Τριφυλία για εκπαίδευση και κατάρτιση δύο εβδομάδων          
      
 
 
Στην Τριφυλία βρίσκονται από τις προηγούμενες μέρες και για δύο εβδομάδες 18 μαθήτριες και μαθητές και οι συνοδοί τους, Petronela Kurajova και Martina Grmanova, από Αγροτικό Λύκειο της Σλοβακίας, προκειμένου να καταρτιστούν σε θέματα κηπευτικών και θερμοκηπίων στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας!
Πρόκειται για το Secondary School of Vetrinary Science στην πόλη Nitra, η οποία δεν είναι μόνο η παλαιότερη της Σλοβακίας, αλλά και η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό. Αποτελεί δε οικονομικό κέντρο της δυτικής Σλοβακίας, έδρα δύο πανεπιστημίων και - κυρίως - της γεωργικής εκπαίδευσης και της έρευνας!
Η επίσκεψη, φιλοξενία, εκπαίδευση και κατάρτιση των μαθητών από τη Σλοβακία στην Τριφυλία είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ και συγκεκριμένα στη δράση ΚΑ1, που αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ υλοποιείται με φορέα υποδοχής το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας!
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που το Αγροτικό Λύκειο συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας και επέλεξαν την Τριφυλία, καθώς η φήμη της είναι ξακουστή για τις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας έχει την ευθύνη για το σύνολο του προγράμματος της επίσκεψης, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει θεωρητική κατάρτιση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του για όλα τα ζητήματα που αφορούν στα κηπευτικά και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ θα γίνουν τεχνικές επισκέψεις σε καλλιέργειες, ενημερωτικές συναντήσεις με παραγωγούς και επιστήμονες του κλάδου της περιοχής.
Τονίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας αναλαμβάνει να υλοποιήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ως φορέας υποδοχής, τα τελευταία χρόνια. Το 2012 είχε υλοποιήσει με επιτυχία πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών από την Κύπρο, που ήταν μέλη του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού αγροτικού φορέα του νησιού, του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ στη χώρα μας.
Χθες, πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης στην περιοχή, οι μαθήτριες και οι μαθητές και οι συνοδοί τους, με επικεφαλής τον προϊστάμενο του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, Γιώργο Τσουμάνη, επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, όπου τους υποδέχθηκε θερμά ο διευθυντής Αντώνης Παρασκευόπουλος. Ο κ. Παρασκευόπουλος τους καλωσόρισε στη χώρα και την περιοχή, σημειώνοντας πως βλέπει στα μάτια τους νέα παιδιά, ανήσυχα, Ευρωπαίους πολίτες που έχουν μεράκι και όρεξη για ενημέρωση, επιμόρφωση και ανταλλαγή απόψεων, ενώ τους μίλησε για το γεωργικό ενδιαφέρον που έχει η Τριφυλία, ενημερώνοντάς τους για τις καλλιέργειες και τα προϊόντα της, την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και την αναψυχή που προσφέρει. Μάλιστα, παρουσιάζοντας τοπικά προϊόντα, όπως λάδι και ελιές, άνοιξε ένα μπουκάλι και ήπιε λίγο λάδι, ενώ έφαγε και μία ελιά, εκπλήσσοντάς τους και ταυτόχρονα δείχνοντάς τους την ποιότητα και την γεύση των προϊόντων!
Ο Γιώργος Τσουμάνης αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί και στο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, ως φορέας υποδοχής. Από την πλευρά της, η Petronela Kurajova εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψή τους στην Τριφυλία, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κινητικότητας και είναι ενθουσιασμένοι.
Όπως σχολίασε, επέλεξαν την περιοχή, καθώς παρουσιάζει ενδιαφέρον, μιας και οι ίδιοι προέρχονται από περιοχή με διαφορετικά στοιχεία και καλλιέργειες. Ως εκ τούτου, με την επίσκεψη, την εκπαίδευση και κατάρτιση θα μάθουν πράγματα και θα αποκτήσουν εμπειρίες για τις καλλιέργειες και την παραγωγή, που θα τους είναι χρήσιμα στη χώρα και την περιοχή τους.
Η ίδια προσέφερε στον κ. Τσουμάνη και τον κ. Παρασκευόπουλο προϊόντα της πόλης Nitra ως δώρα!
Ακολούθως επισκέφθηκαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή των Φιλιατρών και εντυπωσιάστηκαν από τις σύγχρονες μονάδες, αλλά και τον Πύργο του Άιφελ! 

***  Οι πολίτες έχουν λύσεις, η Δημοτική Αρχή ακούει;

 
ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2015» Έπεσαν, δυστυχώς, οι τίτλοι τέλους για τη διοργάνωση "Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015". Για μια εβδομάδα οι πολίτες άκουσαν και είδαν παρουσιάσεις πρωτότυπες, συζητήσεις, εργαστήρια, παρεμβάσεις, με θέμα το μέλλον της πόλης που ζουν. Θεωρούμε ότι ήταν από τις πλέον πλούσιες σε προβληματισμό πρωτοβουλίες. Κι αυτό που καταδεικνύει με απερίφραστο τρόπο η διοργάνωση είναι ότι οι πολίτες έχουν λύσεις, η πόλη - και στην προκειμένη περίπτωση η Δημοτική Αρχή- ακούει; Ο δήμαρχος Π. Νίκας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας έκανε λόγο για κάποια "φουτουριστικά" (;) σχέδια και για κάποια άλλα που είχαν ενδιαφέρον. Μάλιστα, είπε ότι θα προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της 23ης Μαρτίου. Μισόλογα, θα λέγαμε. Γιατί, όπως φάνηκε, υπάρχει ένα επιστημονικό δυναμικό νέων παιδιών, με σπουδές και ταλέντο, το οποίο κανείς δε λαμβάνει υπόψη του. Κι όμως, έχουν τόσα πολλά να πουν και να προτείνουν. Το κακό είναι ότι δεν πολυσυμφωνούν με όσα συμβαίνουν στην πόλη και ο δήμαρχος σιχαίνεται τις διαφωνίες, αφού, όπως μας είπε, «όλα τα κάνει καλά». Αν έκανε μια βόλτα στα τραπέζια των συζητήσεων, μπορεί και να καταλάβαινε, ίσως, ότι η πόλη που φτιάχνει εδώ και τρεις θητείες δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο αφήγημα. Και μάλλον χάνει το στοίχημα σε σχέση με άλλες γείτονες πόλεις του εξωτερικού. Αλλά στην πόλη που ζούμε η Δημοτική Αρχή καθορίζει εξαρχής ποια ακριβώς είναι η λύση που αναζητεί ορίζοντας όλες τις παραμέτρους, και βλέποντας με καχυποψία κάθε άλλη πρόταση. Κι όμως, η πλατφόρμα «Φαντάσου την πόλη» σχεδιάζεται και αναπτύσσεται με στόχο να ανοίγει έναν άμεσο και δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στους πολίτες, τις κοινότητες των μελετητών και δημιουργών και τους τοπικούς φορείς, για το σχεδιασμό και τις αποφάσεις των έργων ανάπλασης κοινής ωφέλειας στις ελληνικές πόλεις. Σκοπός των δράσεων είναι να διερευνηθούν και να προκληθoύν νέες διαδικασίες και θεσμοί, μέσα από τους οποίους θα καθορίζεται η ταυτότητα της πόλης, η εικόνα και η εμπειρία της. Ξεκίνησε, ως εγχείρημα, το 2009 και αφορά σε εκθέσεις που αναπτύσσονται στις ελληνικές πόλεις μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται προτάσεις ανάπλασης του αστικού τοπίου (εργασίες, μελέτες, σχέδια, μακέτες, υλικό έρευνας) της εκάστοτε πόλης, και σε ένα σύνολο παράλληλων εκδηλώσεων (διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, δρώμενα). Οι προτάσεις που παρουσιάζονται στις εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη» προκύπτουν από τη συγκέντρωση υλικού που αναπτύσσεται από φοιτητές και ερευνητές στο πλαίσιο των εργασιών τους μέσα σε δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ακόμα και του εξωτερικού, ή επαγγελματίες σχετικών κλάδων στο πλαίσιο κοινωνικής ευθύνης και προβολής του έργου τους. Πρόκειται για προτάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης, πολιτιστικής, τουριστικής, περιβαλλοντολογικής σημασίας, ανάλογα με το πλαίσιο εκπόνησης των εργασιών. Και σε όλα τα παραπάνω η Δημοτική Αρχή έλαμψε δια της απουσίας της… - 

***  Μεγάλη πορεία μαθητών στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)         
      
 
 
 
 
Μεγάλη Πορεία πραγματοποιούν αυτή την ώρα μαθητές από όλα τα σχολεία της Καλαμάτας. Οι μαθητές συμμετέχουν έτσι στην πανελλαδική κινητοποίηση μαθητών, προκειμένου να διαδηλώσουν και να διεκδικήσουν την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους.
Τη διαδήλωση οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σχολείων Καλαμάτας και τα βασικά αιτήματα είναι τα γνωστά, να διοριστούν εκπαιδευτικοί ώστε να καλυφθούν τα κενά, να λυθούν τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, να χρηματοδοτούνται επαρκώς τα σχολεία για τις ανάγκες τους, να γίνουν επισκευές εκεί που απαιτείται, όπως, για παράδειγμα, στο πρώην Πολυκλαδικό.
Video: Μαθητική πορεία Καλαμάτα 2-11-2015 ,   https://youtu.be/GMQ59JOp-Jc  .-

*** Σεμινάριο βιογραφικού σημειώματος στην Καλαμάτα 

 Το βιογραφικό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την εύρεση εργασίας σήμερα. Ποιος, όμως, είναι ο κατάλληλος τρόπος για να συντάξουμε ένα βιογραφικό; Τι είναι το motivation letter που συνήθως συνοδεύει το βιογραφικό και ποια η διαφορά του motivation letter με το letter of interest; Απαντήσεις για όλα αυτά και όχι μόνο στο σεμινάριο συγγραφής βιογραφικού, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας. - 

***  Ο καιρός σήμερα  στην Καλαμάτα  

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα προβλέπεται σχεδόν αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις έως και τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-60%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στην Αθηνών 

Τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ο 22χρονος Αντώνης Πολυτάρχης που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ήταν λίγο πριν τις 6:30 το πρωί όταν ο άτυχος 22χρονος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε και κατέληξε σε κολώνα στην οδό Αθηνών. Από την πρώτη στιγμή η κατάσταση είχε χαρακτηριστεί από τους γιατρούς ιδιαίτερα σοβαρή και έτσι είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο της Τρίπολης όπου σήμερα υπέκυψε. - 

*** Προσπάθησαν να κλέψουν τρόφιμα και καλλυντικά από σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας

Τρόφιμα και καλλυντικά προσπάθησαν να κλέψουν την Κυριακή το μεσημέρι από το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος δύο νεαρές γυναίκες, αλλά τις αντιλήφθηκε ο υπεύθυνος του καταστήματος. Οι δύο γυναίκες, 27 και 30 ετών, πήραν τρόφιμα και καλλυντικά αξίας 295 ευρώ και τα έκρυψαν στις τσάντες τους. Ο υπεύθυνος, όμως, είδε τις κινήσεις τους και ειδοποίησε αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τις δύο γυναίκες και τα προϊόντα επιστράφηκαν στο κατάστημα. - 

***  «Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ σήμερα και αύριο

Μετά τις sold out παραστάσεις στην Αθήνα, «Ο Θείος Βάνιας», σε παραγωγή της Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, ανεβαίνει στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για δύο ημέρες, σήμερα Τρίτη 3 και αύριο Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ. Ο Θείος Βάνιας (1896-7), γραμμένος την ίδια περίπου εποχή με τον Γλάρο, αποτελεί ίσως το πιο «τσεχωφικό» από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου ποιητή των λεπτότατων αποχρώσεων, και συμπυκνώνει εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος», μέσα στο χώρο και το χρόνο. Οι ήρωές του, μικροί και «γκρίζοι» αλλά παρόλα αυτά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους, αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σ’ ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά – ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής. Ο έρωτας μοιάζει ιδανικό παυσίπονο ευτυχίας. Ωστόσο κι αυτός μένει ανεκπλήρωτος. Οι ήρωες του Θείου Βάνια θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα… Με τις απονενοημένες πράξεις τους, τις εύγλωττες σιωπές τους, τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις τους, οι άνθρωποι του Τσέχωφ ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, το τραγικό και το γελοίο, την ελπίδα και την απελπισία, το φως και το σκοτάδι, ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης υπαρξιακής περιπέτειας. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη Βοηθός Συνθέτη: Δημήτρης Γιακουμάκης Βοηθός Σκηνογράφου: Ερμιόνη Γκαρραμόνε Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα Βοηθός παραγωγής: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη Executive Producer: Μάγδα Λαδά Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ κανονικό & 12 ευρώ φοιτητικό-άνεργοι Προπώληση: Βιβλιοπωλείο «Όλα Χαρτί», πλατεία 23ης Μαρτίου 2, τηλ. 27210-63290/Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Αριστομένους 33, τηλ. 27210 87902. - 

*** Ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την παραλία Ρωμανού 540 χελωνάκια         
     
Το πρόγραμμα προστασίας της καρέτα - καρέτα πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από τον φορέα ανάπτυξης του Costa Νavarino, και τον «Αρχέλων».
  «Θεμελιώνεται» η σχέση της καρέτα - καρέτα με τα νότια παράλια της Μεσσηνίας. Χάρη στη συνεχιζόμενη κοινή δράση της εταιρείας ΤΕΜΕΣ και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχέλων», μόνο στην παραλία του Ρωμανού γεννήθηκαν φέτος 540 χελωνάκια, ξεκινώντας το ταξίδι τους για τη θάλασσα.
Το πρόγραμμα προστασίας και καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της απειλούμενης θαλάσσιας χελώνας στην παραλία του Ρωμανού πραγματοποιήθηκε φέτος για έκτη συνεχή χρονιά.
 Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η ΤΕΜΕΣ, φορέας ανάπτυξης της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino, η περίοδος φωλεοποίησης της χελώνας διήρκεσε φέτος δύο μήνες, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 16 φωλιές.
 «Οι 8 από αυτές έπρεπε να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο σημείο, είτε επειδή βρίσκονταν πολύ κοντά στο κύμα και κινδύνευαν, ή πολύ κοντά στην όχθη του ποταμού», αναφέρει ο Βασίλης Καρακούσης, υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Αειφορίας της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. «Υπολογίζεται βάσει των καταγραφών ότι στις 16 φωλιές εκκολάφθηκαν συνολικά 540 αυγά».
Η χρησιμοποίηση παραλιών από την καρέτα - καρέτα για τη γέννηση των αυγών της δεν είναι υποχρεωτικά απαγορευτική για τον τουρισμό. «Με την επιπλέον εφαρμογή ειδικών διαχειριστικών μέτρων, όπως είναι η απομάκρυνση των επίπλων παραλίας τη νύχτα, ο περιορισμός των φωτεινών πηγών και άλλα, έχουμε καταφέρει από κοινού με το Costa Navarino οι χελώνες να συνεχίζουν να γεννούν στην αμμουδιά και τα χελωνάκια να φθάνουν με ασφάλεια στη θάλασσα», λέει ο Θοδωρής Μπένος - Πάλμερ, διευθυντής της οργάνωσης «Αρχέλων».
«Επιπλέον, η συστηματική ενημέρωση των επισκεπτών και η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για το κοινό στην παραλία και στους κοινόχρηστους χώρους, συμπληρώνουν την προσπάθειά μας για τη διατήρηση του σπάνιου είδους στη μεσσηνιακή φυσική κληρονομιά. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του “Αρχέλων” με την Costa Navarino καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια χελώνα και ο άνθρωπος μπορούν και συνυπάρχουν ακόμα και σε ευαίσθητες περιοχές, κάνοντας πράξη το σύνθημά μας “Μπορούμε να ζήσουμε μαζί”».
Παράλληλα πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην περιοχή πρόγραμμα για την προστασία του αφρικανικού χαμαιλέοντα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία. Στόχος του προγράμματος είναι η εκτίμηση της κατάστασης του πληθυσμού του αφρικανικού χαμαιλέοντα και η χαρτογράφηση των σημαντικότερων ενδιαιτημάτων του στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου.
 Γιώργος Λιάλιος, Καθημερινή

***  Τροχαίο με ντελαπάρισμα αυτοκινήτου στον αυτοκινητόδρομο προς Καλαμάτα

Το αναποδογύρισμα ενός αυτοκινήτου στη μέση του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας και τον τραυματισμό του οδηγού του είχε ως αποτέλεσμα τροχαίο ατύχημα χθες το μεσημέρι. Το ατύχημα συνέβη στο 228ο χλμ., λίγο πριν από το τέλος του αυτοκινητόδρομου, στο ρεύμα προς Καλαμάτα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκρουση με βανάκι του Μωρέα που εκείνη τη στιγμή εκτελούσε έργα σήμανσης. Από τη σύγκρουση το επιβατικό αυτοκίνητο αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός και να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται. - 
~
***  Γ. Σούρλας: «Με άταφους τους μαχητές του 1940 δεν μπορεί να ενταχθεί η Αλβανία στην Ε.Ε.»  

 Σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας και στην οποία παραβρέθηκε ο πρώην υπουργός Άρης Μπουλούκος, για τους 423 Μεσσήνιους που έπεσαν κατά το Έπος του 1940 στη Βόρειο Ήπειρο, ο Γ. Σούρλας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ακόμη μια επέτειος με πανηγυρισμούς για το Έπος 1940 – 41 και οι 7976 πεσόντες - ήρωες παραμένουν άταφοι σε ομαδικούς τάφους στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου επί 75 χρόνια. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπομονής, αντοχής και ανοχής από τα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων. Η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να απαιτήσει από την Αλβανία να τηρήσει τη συμφωνία που κυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια προ πενταετίας. Να απαιτήσει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπαγορεύουν οι Διεθνείς Συνθήκες. Να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας. Αν είχε τεθεί το ζήτημα των άταφων πεσόντων ως προαπαιτούμενο για να ψηφίσει η Ελλάδα την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν, μάλιστα, είχε την προεδρία το 2014, δε θα υπήρχε αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα». Αλλά και η αλβανική πλευρά, τόνισε ο Γ. Σούρλας, πρέπει να μάθει να σέβεται τα συμφωνηθέντα και να αντιληφθεί ότι δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο υπάρχουν άταφοι, ομαδικοί τάφοι μαχητών που έπεσαν για την ελευθερία και τα πανανθρώπινα ιδανικά. - 

*** Μητροπολίτης Μυτιλήνης: Δεν υπάρχει χώρος να ταφούν οι πρόσφυγες

Σε κοντέινερ-ψυγείο στοιβάζονται οι σοροί των πνιγμένων προσφύγων στη Λέσβο, καθώς το νοσοκομείο είναι γεμάτο και δεν υπάρχει χώρος ταφής, όπως τονίζει ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος. Μιλώντας στο Mega, είπε ότι στο κοιμητήριο του νησιού δεν υπάρχει χώρος ταφής και αυτή την ώρα οι σοροί προσφύγων που δεν έχουν ταφεί ξεπερνούν τις 20-25. Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή και το νεκροτομείο είναι γεμάτο, μέχρι την ταφή τους οι σοροί μπαίνουν σε ένα ειδικό κοντέινερ με ψύξη. Προκειμένου να βρεθεί λύση, όπως είπε ο μητροπολίτης, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον δήμο και τον διοικητή του νοσοκομείου, να δοθεί μέρος δύο στρεμμάτων του κτήματος που είναι δίπλα στο κοιμητήριο, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων. Εξήγησε, ωστόσο, ότι το κτήμα ανήκει «σε κληροδότημα του νοσοκομείου» και αν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια μέχρι να αποδεσμευτεί. Newsroom ΔΟΛ - 

***  Δημήτρης Τσάλλος: Από Καλαμάτα... Σκωτία… και προσεχώς Ελσίνκι

Σήμερα η στήλη μας, «Καλαματιανοί του εξωτερικού», μας ταξιδεύει στην πανέμορφη Σκωτία και συγκεκριμένα τη Γλασκώβη. Εκεί συναντάμε τον Καλαματιανό, υποψήφιο διδάκτορα Εξατομικευμένης Ιατρικής, Δημήτρη Τσάλλο. Ο Δημήτρης ζει τα τελευταία έξι χρόνια στο εξωτερικό, σε Σκωτία και Γερμανία, ενώ ετοιμάζεται σύντομα για μετεγκατάσταση στη Φινλανδία...-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις; Έφυγα από την Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2009, οπότε κλείνω τα 6 χρόνια ως κάτοικος εξωτερικού. Μέχρι τώρα έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη Σκωτία και έχω εργαστεί στη Γερμανία για ένα χρόνο, ενδιάμεσα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Η απόφασή μου να φύγω στα 18 μου ήταν εύκολη, η δυσκολία ήταν κυρίως για την οικογένειά μου, καθώς ήμουν ακόμη στο Λύκειο. Ωστόσο, η επιλογή μου να ολοκληρώσω τις στρατιωτικές υποχρεώσεις προτού φύγω, έδωσε λίγο χρόνο σε όλους μας να το σκεφτούμε καλύτερα. Σίγουρα θα ήταν πιο δύσκολο σε διαφορετική ηλικία.-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι; Καθόλου. Ξεκίνησα την πρώτη μου δουλειά στο Αμπερντίν, όταν υπεύθυνοι ενός ξενοδοχείου ήρθαν στο πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων με τον ίδιο σκοπό, κι έψαχναν για εργαζομένους. Μετά την πρόσληψή μου έλαβα την απαραίτητη εκπαίδευση από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και όταν τελείωσε το συμβόλαιό μου, είχα πλέον κάποια σχετική εργασιακή εμπειρία. Μαζί με συστάσεις από τον προηγούμενο προϊστάμενό μου, συνέχισα να εργάζομαι σε άλλο μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης.-Πως αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις; Οι περισσότεροι μας συσχετίζουν με την κουλτούρα ή τις όμορφες εμπειρίες των διακοπών τους. Δεν υπάρχει προκατάληψη. Αν έχουν κάποια αρνητική εικόνα, δε θα την καταλογίσουν στον οποιονδήποτε Έλληνα. Η συμπεριφορά του καθενός κρίνεται ξεχωριστά από την καταγωγή του. Τα στερεότυπα μπορεί να ακολουθήσουν μόνο ως εύκολη αιτιολόγηση της κατάστασης.-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα; Το σεβασμό του κάθε πολίτη προς τους γύρω του. Όταν τον απασχολεί πώς οι τρόποι του μπορεί να επηρεάσουν τους άλλους γύρω του. Από τον τρόπο που κάποιος μιλάει στους γύρω του, που περπατάει ή οδηγεί στο δρόμο και ακολουθεί τους νόμους, μέχρι τον πολιτικό και τις πράξεις του. Σε όλες τις περιπτώσεις να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τις πράξεις μας και τις επιπτώσεις που έχουν στους γύρω μας.-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι… Πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσει στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και να ακούσει ζωντανή μουσική από τους νέους καλλιτέχνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά. Το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης είναι σαν να βγαίνει από ταινία του Χάρι Πότερ. Ενώ η λίμνη Λοχ Λομόντ είναι η πιο κοντινή απόδραση από τη ζωή της πόλης και ένα καλό παράδειγμα για το τι περιμένει τον επισκέπτη που έχει σκοπό να ταξιδέψει πιο μακριά, προς τα Χάιλαντς.- Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα; Επειδή τις ελιές Καλαμών τις βρίσκω σε όσες χώρες και αν έχω ταξιδέψει, από την πόλη μού λείπει η παραλία με θέα τη Βέργα και γενικότερα η θάλασσα. Φυσικά, η οικογένειά μου και η ατμόσφαιρα που υπήρχε στο σχολείο με τους συμμαθητές και τους δασκάλους.-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου; Δύσκολο έως και αδύνατο, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον. Ο τομέας που έχω σπουδάσει, ενώ αποτελείται από άριστους επιστήμονες, ακόμα υστερεί σε σχετική βιομηχανία ή πιθανές επενδύσεις. Ελπίζω οι ελπιδοφόρες προοπτικές του τομέα μου να στηριχθούν από ελπιδοφόρες πολιτικές εξελίξεις, ώστε να επιστρέψω, μαζί με τη διεθνή εμπειρία και εκπαίδευσή μου, και να στηρίξω πρακτικά μια πιθανή θετική πορεία της χώρας. Μέχρι τότε δουλεύω στην προσωπική μου ανάπτυξη, μαθαίνοντας τα μυστικά των άλλων, για να τα εφαρμόσω ή και να τα βελτιώσω κατά την επιστροφή μου.Ποιος είμαι «Μεγάλωσα στη Μικρομάνη και αργότερα στην Καλαμάτα, όπου και πέρασα τα περισσότερα από τα σχολικά μου χρόνια. Από το 4ο Γυμνάσιο φοίτησα στο 6ο Λύκειο και ένα χρόνο αργότερα στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Βιοτεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν της Σκωτίας. Παράλληλα με τις σπουδές μου εργάστηκα σε ακαδημαϊκά εργαστήρια και ξενοδοχεία, από όπου απέκτησα πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου μου εργάστηκα σε διάσημο ελληνικό εστιατόριο του Βερολίνου, όπου και ανέπτυξα τις γνώσεις μου στη γερμανική γλώσσα. Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψα στη Σκωτία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Τώρα, ετοιμάζομαι να μετακομίσω στο Ελσίνκι, ως υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της Εξατομικευμένης Ιατρικής». Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - 

***  Παράξενη χειμώνας μπαίνει, παράξενη εποχή         
     
ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Στο θρυλικό μυθιστόρημα του σικελού αριστοκράτη και συγγραφέα Τζιουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα, "Ο Γατόπαρδος", υπάρχει μια φράση κλειδί στο κείμενο: «Εάν θέλουμε να παραμείνουν όλα ως έχουν, πρέπει όλα να αλλάξουν». Δεκαετίες αργότερα, ο Νίκος Παπάζογλου, σ' ένα στίχο του υποστηρίζει: «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν».
Κάπως έτσι μοιάζουν να είναι τα πράγματα και στην Ελλάδα, όντας για 6ο χρόνο στα Μνημόνια. Αν έκανε κάποιος τις προηγούμενες ημέρες μια βόλτα στα υποκαταστήματα των τραπεζών της Καλαμάτας, θα έβλεπε ατέλειωτες ουρές και κουρασμένα βλέμματα.
Τις επόμενες ημέρες, μαζί με τους φόρους έρχονται και οι απεργίες, οι οποίες είχαν περιοριστεί αισθητά στη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Διστακτικά, αλλά επιστρέφουν: απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μαζί με φόρους, αυξήσεις, επιβαρύνσεις, περικοπές.
Ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός του μνημονίου και όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να νερώσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αναζητώντας τα ισοδύναμα των ισοδυνάμων, τόσο περιπλέκεται και επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση. Τα όποια κυβερνητικά προστατευτικά φίλτρα τελείωσαν, και τα μόνα που αυξάνονται είναι οι φόροι και η δυσφορία.
Η ελληνική οικονομία, μόνιμα ασθμαίνουσα, υποβλήθηκε, τα τελευταία χρόνια, σε μια άγρια πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εκτεταμένες μειώσεις στο κοινωνικό κράτος, σκληρή φορολογική επιβάρυνση και τελικά μείωση της κατανάλωσης. Το γενικό αποτέλεσμα ήταν η επί πέντε χρόνια καθίζηση του ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη παραμένει συνεχώς ζητούμενο.
Για όλα τα παραπάνω, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους και μοιραία η επιβολή νέων φόρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του, το Γραφείο υποστηρίζει ότι η οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση.
 Πάντως, σημειώνει πως η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο είναι καλύτερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή την άτακτη χρεοκοπία, ενώ υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις για αλλαγές στο μείγμα του μνημονίου και η στάση της αντιπολίτευσης τροφοδοτούν την αβεβαιότητα που συνεχίζει να πλήττει την οικονομία.
  Ασφυξία
Οι οικονομολόγοι του Γραφείου αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι «εξαντλείται πλέον η φοροδοτική ικανότητα των συνεπών πολιτών, ενώ οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως νέοι φόροι μπορεί να ενισχύσουν τη φοροδιαφυγή».
Έτσι, σημειώνουν ότι «η συνεχής αύξηση φόρων, ιδίως μέσα σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ενισχύει την ύφεση και ακυρώνει πολλά επενδυτικά σχέδια», ενώ προβλέπεται ότι «η απότομη άνοδος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων είναι κακός οιωνός για το επόμενο διάστημα, καθώς οι υποχρεώσεις των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται».
Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού υποστηρίζει πως «συνολικά η, έστω μετρίως, θετική πορεία που καταγράφηκε το 2014 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 έχει αναστραφεί». Σπεύδουν όμως να επισημάνουν, ότι είναι «υπαρκτός ο κίνδυνος η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μία μακροχρόνια στασιμότητα». Πάντως, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποτραπεί υπό όρους και η Ελλάδα να επιστρέψει εντέλει στην ανάπτυξη το 2017.
«Ο σπουδαιότερος όρος για ταχύτερη ανάκαμψη και, κυρίως, για να είναι αυτή σε διατηρήσιμη βάση, είναι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα τόσο ως προς τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, όσο και ως προς τη διαχείριση θεμάτων (όπως μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.ά.)». Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί «αν ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης του νέου μνημονίου».
  Αβεβαιότητα
Μάλιστα, οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού υποστηρίζουν ότι «η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία».
Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα. Η αβεβαιότητα αυτή τροφοδοτείται, κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού, από τη «συνεχή αναζήτηση ισοδυνάμων για να γίνουν τροποποιήσεις (που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν νόημα, αλλά τροφοδοτούν την αβεβαιότητα), τις ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα (φορολόγηση μισθώματος ακινήτων, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ΕΝΦΙΑ), τους ανασχεδιασμούς στο ασφαλιστικό κ.ά.».  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

***  Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο 

Τις αιτήσεις τους για σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα καταθέσουν από σήμερα έως και τις 10 Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να διεκδικήσουν μία από τις 4.640 θέσεις για προπτυχιακές σπουδές και μία από τις 5.360 θέσεις για μεταπτυχιακές Σπουδές. Και φέτος αναμένεται ο αριθμός των αιτήσεων να είναι εξαιρετικά αυξημένος και να φτάσει κοντά στις 50.000, ενώ η κλήρωση για την ανάδειξη των νέων φοιτητών θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί στα γραφεία του ιδρύματος στην Πάτρα. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί έντυπες αιτήσεις συμμετοχής. Η εκδήλωση υποψηφιότητας θα γίνει μόνο με ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΑΠ και με τη χρήση της συγκεκριμένης ειδικής φόρμας. Γι΄ αυτό οι υποψήφιοι δεν πρέπει να εκτυπώσουν την αίτηση και να την αποστείλουν στο ΕΑΠ, διότι οι έντυπες αιτήσεις είναι άκυρες και δεν λαμβάνονται υπόψη. πηγή:athensvoice.gr - 

***  Σαν το γάλα της μάνας…

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού διοργανώνεται και εφέτος μια μεγάλη, δημόσια γιορτή για τον μητρικό θηλασμό σήμερα, σε περισσότερες από 50 πόλεις όλης της Ελλάδας. Ο 6ος Πανελλήνιος Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, ενώ η ώρα προσέλευσης είναι στις 11.00. Καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν ταυτόχρονα σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις. Στην Καλαμάτα θα γίνει από την Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Μεσσηνίας στις 11.00 το πρωί στο καφέ “Thea” (πρώην Πανελλήνιον). Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Εφέτος, για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που στη χώρα μας εορτάζεται κάθε 1η με 7 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) για να εξαπλωθεί το μήνυμα «Θηλασμός και εργασία: μπορεί να δουλέψει». Στόχος του δημόσιου θηλασμού είναι οι μητέρες - μέλη των ομάδων του Δικτύου να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα». Η πρόσκληση απευθύνεται προς όλες και όλους, θηλάζουσες ή μη, μέλλουσες μητέρες, πρώην θηλάζουσες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, φίλους, όλους όσοι στηρίζουν τον μητρικό θηλασμό και θέλουν να ενημερωθούν, αλλά και να γιορτάσουν μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Α.Π. - 

***  Χωρίς….παρατράγουδα η παρέμβαση στην Άνω Άμφεια         
    
Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, είχε καταγγείλει ότι σε έργο που εκτελείται στην Άμφεια, έχουν σημειωθεί μια σειρά από…παρατράγουδα, με σκοπό την εξυπηρέτηση ψηφοφόρων της Δημοτικής Αρχής.
Μετά από παρέμβαση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, σχηματίστηκε επιτροπή για να ελέγξει τους παραπάνω ισχυρισμούς και να φέρει το σχετικό πόρισμα στη δημοσιότητα. Στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος αυτό έγινε, και, στο σχετικό έγγραφο, αναφέρονται μεταξύ άλλων:
 "Στα πλαίσια του έργου «Ανάπλαση Κεντρικών Τμημάτων Οικισμών Τ.Δ. Άμφειας» εκτελούνται εργασίες πλακόστρωσης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την υπηρεσία σχέδιο οριζοντιογραφίας μελέτης του Δήμου Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, στον οικισμό Άνω Άμφειας η ανάπλαση αφορά δρόμο που ξεκινά και καταλήγει στην επαρχιακή οδό Θουρίας – Δυρραχίου, διασχίζοντας τον κεντρικό πυρήνα του οικισμού.
Προβλέπεται διαμόρφωση με πλακόστρωτες επιφάνειες από πέτρα περιοχής εκατέρωθεν του δρόμου, ενώ το τμήμα της υφιστάμενης ασφάλτου του δρόμου αντικαθίσταται από σταμπωτό δάπεδο. Η διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με τη μελέτη (η οποία αποτελεί επικαιροποίηση παλαιότερης μελέτης του Δήμου Θουρίας), δεν περιορίζεται στους χώρους που παίζουν το ρόλο της κεντρικής πλατείας, αλλά διατρέχει τους δρόμους του κεντρικού πυρήνα του οικισμού.
 Παράλληλα, οι χώροι, που διαμορφώνονται με πέτρα έως τις εισόδους των αυλών των σπιτιών, μαζί με τα πετρόχτιστα καθιστικά – βρύσες, εκτείνουν την εικόνα της ανάπλασης και δεν περιορίζονται στη γραμμική εικόνα της επιφάνειας των δρόμων.
Έτσι, οι ανωτέρω χώροι έχουν σκοπό να λειτουργήσουν ως χώροι κοινωνικής συνάθροισης των ντόπιων κατοίκων, αναβιώνοντας τις παλιές παραδοσιακές ρούγες, ή χώροι ανάπαυσης επισκεπτών, που θα θελήσουν να εξερευνήσουν τον οικισμό μέσα από τις ελκυστικές διαμορφωμένες διαδρομές.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, εφαρμόζεται η εγκεκριμένη μελέτη και τηρείται η φιλοσοφία της μελέτης που αναλύθηκε παραπάνω, ώστε να διατηρείται και να αναδεικνύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού.
 Σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται θέμα πλακόστρωσης αυλών ιδιωτικών χώρων και όλες οι πλακοστρώσεις έχουν γίνει σε χώρους ελεύθερους και προσβάσιμους στο κοινό, που δεν περιορίζονται από οποιαδήποτε στοιχεία οριοθέτησης ιδιοκτησιών (μάντρες, περιφράξεις κ.λπ.)".
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Πέθανε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος

Ο δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, ενώ στη μνήμη του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αποφάσισε να απέχουν οι δικηγόροι των καθηκόντων τους, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και από ώρα 11:30 έως 15:00, κατά της ώρα της εξοδίου ακολουθίας και της ταφής. -

***   Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
      
 
 
Λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι τηλεφώνημα για φωτιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική στην οδό Αναγνωσταρά.
Στο σημείο έχουν φθάσει πυροσβέστες που ελέγχουν το κτήριο.
  Τελικά αφού οι άνδρες της Πυροσβεστικής μπήκαν με σκάλα στο κτήριο δεν βρήκαν κάτι και αποχώρησαν.

***  Τα παιδιά είναι το μέλλον, με εξαίρεση αυτά των προσφύγων…          
     Λένε ότι το μέλλον κάθε τόπου είναι τα παιδιά του. Και αυτό ισχύει για πολλούς τόπους της γης, όχι όμως για τα παιδιά των προσφύγων, τα  οποία θαλασσοπνίγονται στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, εκατόμβη στο βωμό συμφερόντων διακινητών, κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τους από τη γειτονική Τουρκία.
Έχει πλέον περάσει στην καθημερινότητά μας η τραγωδία αυτή και το Αιγαίο έχει μεταβληθεί σε υγρό τάφο. Δεν μπορώ να θυμηθώ που άκουσα τη φράση ότι «το Αιγαίο έχει αλλάξει μυρωδιά», μια φράση που μέσα σε πέντε λέξεις περιγράφει τη φρικτή κατάσταση.
Οι αριθμοί αψευδής μάρτυρας αυτής της θλιβερής και αποκρουστικής πραγματικότητας, όπου 76 παιδιά και βρέφη πνίγηκαν σε λιγότερους από 2 μήνες.
Όσο δε ο καιρός επιδεινώνεται, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι ναυαγίων. Και το Αιγαίο αποδεικνύεται, χωρίς τη θέλησή του, σε έναν ισχυρό «τιμωρό» έλλειψης συνείδησης (από τους διακινητές), οι οποίοι δε διστάζουν να γεμίζουν τα σαπιοκάραβα και να τα στέλνουν προς τις ακτές των ελληνικών νησιών και οι δεκάδες επιβαίνοντες σε αυτά να βρίσκονται στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα θεωρείται τόπος υποδοχής, τη στιγμή που οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέμε τώρα, κάτω από την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων κλείνουν μάτια και αυτιά.
Και από την άλλη, να βλέπεις ανθρώπους  που χωρίς να τους το ζητήσει κάποιος, να σπεύδουν να βοηθούν και να συνδράμουν τους πρόσφυγες, παρέχοντας και από το υστέρημά τους.
Συγκλονιστικότερη στιγμή από την κραυγή απόγνωσης ενός 67χρονου άνδρα από τον Μόλυβο της Λέσβου, που αποτυπώνει σε όλη της την έκταση την τραγωδία: «Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε... είναι το αίμα μας. 67 χρονών και να κλαίω», δε νομίζω ότι θα μπορέσει να υπάρξει.
Υπάρχει λύση για όλο αυτό; Άγνωστο. Ίσως και να υπάρχει, με το να βρεθεί τρόπος ώστε να σταματήσουν να φεύγουν πλεούμενα κάθε είδους από τη γειτονική χώρα, με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Θέλει, υποθέτω τόλμη να μπορέσει κάποιος να αντιπαρατεθεί στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από όλα αυτά. Όμως τα οικονομικά συμφέροντα, ουδόλως ενδιαφέρονται για τα όσα συμβαίνουν. Το χρήμα να ρέει και…
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου    harhar@tharrosnews.gr

***  Ο Αντιφασισμός είναι ειρηνικός
Όταν προχθές ένας εθνικιστής, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, μου έστειλε μήνυμα ότι σήμερα το βράδυ θα γίνει πορεία για τους δύο Χρυσαυγίτες που έχασαν τη ζωή τους σαν σήμερα το 2013 στο Νέο Ηράκλειο, από πυρά, μέχρι στιγμής, αγνώστων, του απάντησα ότι επειδή και η Αντιφασιστική Κίνηση έχει προγραμματισμένη πορεία, καλό θα είναι να προσέχουν, γιατί μπορεί να γίνουν επεισόδια. Σύμφωνα με την αφίσα τους, πρόκειται για «αυτόνομη εθνικιστική συγκέντρωση» και «πορεία μνήμης» για τους Μανώλη Καπελώνη και Γιώργο Φουντούλη. Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, το ίδιο βράδυ μέλη της Αντιφασιστικής και Εθνικιστές-Χρυσαυγίτες ήλθαν σε αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια εκατέρωθεν αφισοκόλλησης για τις σημερινές πορείες. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ουδείς συνετίστηκε από τη δολοφονία του Φύσσα, που είχε ως συνέπεια τη δολοφονία των δύο Χρυσαυγιτών. Την εποχή εκείνη, μάλιστα, βουλευτής Χρυσαυγίτης, με τον οποίο είχα συνομιλήσει για ρεπορτάζ της εφημερίδας, είχε προβλέψει πως «ο επόμενος νεκρός θα είναι δικός μας». Δυστυχώς, έπεσε μέσα εις διπλούν. Κι αυτό, γιατί, όταν χάνονται άνθρωποι και ειδικά νέοι-στο βωμό της όποιας ιδεολογίας (;)-πρέπει να είσαι χαλασμένο μυαλό, αν δεν τα βάζεις στην ίδια ζυγαριά. Η προσωπική μου θέση, λόγω του ότι έχω την τύχη να έχω δημόσιο βήμα, μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη, είναι γνωστή. Αντιφασίστας μέχρι κόκαλο. Έχω καταφερθεί και έχω στηλιτεύσει την ιδεολογία και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής κατ’ επανάληψη και με πολύ σκληρό ύφος. Με αφορμή, ωστόσο, το προχθεσινό επεισόδιο και εν όψει των σημερινών πορειών, αν οι αντιφασίστες θέλουν να δώσουν πραγματική σημασία στον όρο, πρέπει να αποποιηθούν των πρακτικών της Χρυσής Αυγής. Τη βία, μ’ άλλα λόγια, στην όποια της μορφή. Η ειδοποιός διαφορά του Αντιφασισμού είναι η ειρήνη σε σχέση με τη βία που υιοθετεί ο Φασισμός. Τελειώνοντας, μακάρι όλα σήμερα να κυλήσουν ειρηνικά στην Καλαμάτα, γιατί μια σπίθα μπορεί να δημιουργήσει πυρκαγιά. Υ.Γ. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής, όπως, ιστορικά, όλων των εθνικιστικών κινημάτων, συμβαίνει σε ταραγμένες εποχές, όπως τούτη που διανύουμε τώρα. Μόνο η Δημοκρατία μπορεί να τα συνθλίψει, αλλά, δυστυχώς, στη χώρα μας είναι του... θανατά.του Δημήτρη Γιατράκου - 

*** 

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ σήμερα 01/11/2015  στην Καλαμάτα ο Καστρινάκης

 Ο Σταύρος Καστρινάκης κατέρριψε σήμερα το πρωί στα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου το Παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση και το αγώνισμα των εναλλασσόμενων βαρών. Η απίστευτη βουτιά του, με μια ανάσα, έφτασε μέχρι τα 146 μ. και είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα της AIDA, απεσταλμένοι κριτές της οποίας επέβλεπαν και στο τέλος κατέγραψαν ως έγκυρη την προσπάθεια του Καστρινάκη. - 

***  Ήττα της Καλαμάτας στην Ερμιόνη στην «πρώτη» του Μπίλη         
     
Η «πρώτη» του Λεωνίδα Μπίλη στην Καλαμάτα δεν συνδυάστηκε με θετικό αποτέλεσμα για την Καλαμάτα, η οποία ηττήθηκε με 2-1 στην Ερμιόνη. Ένα αποτέλεσμα που αδικεί την τοπική μας ομάδα, η οποία ήταν πολύ καλύτερη στο α’ μέρος και ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στο 21’ με σουτ του Παναγιωτόπουλου. Μια άτυχη στιγμή στο 65’ απέφερε την ισοφάριση για την ΑΕ Ερμιονίδας, όταν μετά από κόντρα η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Ίλιεφ και ο διαιτητής Βλάχος (Αν. Αττικής)  υπέδειξε πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Στάικος, πετυχαίνοντας το 1-1, ενώ στο 76’ η ομάδα της Αργολίδας έκανε την ολική ανατροπή σε βάρος της Μαύρης Θύελλας, με κοντινό σουτ του Τριανταφύλλου.
~ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Πονηρός, Τζιέρης, Σαμαράς, Παναγιωτίδης, Μπιμπισίδης Ναμαρλής, Στάικος, Πλαστουργός (60΄ Κόλλας), Σχοινάς (46΄ Τριανταφύλλου), Μιχαλάκης (82΄ Τριμπόνιας), Μαρίνης.
~ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Θωμάς, Γαλανόπουλος, Καλαγκάνης, Ίλιεφ, Λένγκα (65΄ Τορεζάνι) Λίπι, Κωνσταντινίδης, Τσιμικλής, Παναγιωτόπουλος (73΄ Αθανασόπουλος), Κερμενίδης, Αγγελόπουλος.
~*  Γ’ Εθνική-3ος Όμιλος
Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής:
Βύζας Μεγάρων- Κανάρης Χίου (χθες) 1-0
ΑΕ Σπάρτης- ΑΟ Λεβάντε 3-0
Ηρακλής Ψαχνών- Χαλκίδα 1-0
Παναργειακός- Λουτράκι 3-1
Ερμιονίδα- Καλαμάτα 2-1
ΠΑΟ Βάρδας- Παναρκαδικός 2-1
Αιολικός- Δόξα Ν. Μανωλάδας 1-0
Η βαθμολογία
1. Σπάρτη 11 9-2
2. Παναρκαδικός 10 9-1
-. Παναργειακός 10 8-6
4. Βύζας Μεγάρων 9 6-8
5. Λουτράκι ΠΑΟ 8 5-2
6. Καλαμάτα 7 5-3
-. Αιολικός 7 6-3
-. ΠΑΟ Βάρδας 7 8-7
-. ΑΟ Χαλκίδας 7 2-4
10. Ηρακλής Ψαχνών 6 2-7
11. Δόξα Ν. Μανωλάδας 5 4-5
12. Κανάρης Χίου 4 1-6
13. ΑΕ Ερμιονίδας 3 6-7
14. ΑΟ Λεβάντε 0 0-8
Η επόμενη  αγωνιστική
(8/11/15, 15:00)
Καλαμάτα-Αιολικός
Παναργειακός-Ηρακλής Ψαχνών
Χαλκίδα-Σπάρτη
Λουτράκι-Ερμιονίδα
Λεβάντε-ΠΑΟ Βάρδας
Παναρκαδικός-Βύζας Μεγάρων
Δόξα Ν. Μανωλάδας-Κανάρης Χίου

***

   ***ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΥΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  28η  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-28-2015.html .-                              
~ Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-29-2015.html  .-                                                                                           
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-30-2015.html .-                                                                                                               
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/30-2015.html .- 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .-  
  ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
~
 ** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,  

*** ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas = 
Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4437  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2635   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2628 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9693   βίντεο   .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  :
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4594 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 560 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.424   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 /
 


ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΜΑΣ : Φωτογραφίες  2015  :
 










1~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ   Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-                                                                                                             
2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html  .- ~
3.- Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html                                    
4~   ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη  22  Οκτωβρίου  2015     Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις  Ελληνικές Ομορφιές !!  Φωτογραφίες  και Βίντεο !! :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .- 
5~   ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη  22  Οκτωβρίου  2015     Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις  Ελληνικές Ομορφιές !!  Φωτογραφίες  και Βίντεο !! :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-                                                                                                                                
6.-    ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015 : ~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: