ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ  στην  όμορφη  Ελλάδα  μας  Τρίτη 11 Φεβρουαρίου  2014 :
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Ενημέρωση Τρίτη  11 Ιανουαρίου  2014 .-

*** Στεμνίτσα: Το πέτρινο κεφαλοχώρι που σου κόβει την ανάσα :   Οικισμός: 
Υψόμετρο: 1088 μ.
Επίσημη Ονομασία: Στεμνίτσα,η
Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Στεμνίτσης
Έδρα Δήμου: Δημητσάνα
Περιφ. Ενότητα: Αρκαδία
Κωδ. Οικισμού: 12180101
Πρώην (Καποδιστριακός) Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ
Στεμνίτσα: Το πέτρινο κεφαλοχώρι που σου κόβει την ανάσαΠραγματικά σου κόβεται η ανάσα όταν πρωτοδείς την Στεμνίτσα να αιωρείται πανέμορφη, πάνω στα απότομα υψώματα του φαραγγιού. Χτισμένη στο Μαίναλο, από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας στα 1080 υψόμετρο ανάμεσα σε τέσσερις ρεματιές βάση της φημισμένης αμυντικής της αρχιτεκτονικής.Κεφαλοχώρι με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, εκπληκτική θέα, με γραφικά πέτρινα σοκάκια είναι ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985. Το όνομά της προέρχεται από το σλάβικο τοπωνύμιο, που σημαίνει κλειστό και δασωμένο μέρος. Το επίσημο όνομά της είναι Υψούς, κόρη του Υψούντα, ένα από τα 50 παιδιά του Αρκάδα, γαία όλων των Θεών και μυθικών ηρώων του κόσμου.
Λες και σταμάτησε ο χρόνος, στην Στεμνίτσα – την πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας - με την υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή που συνυπάρχει αρμονικά με το παραδοσιακό στυλ της περιοχής, με τα γραφικά φιδίσια καλντερίμια της, τα αρχοντικά της, τις παλιές εκκλησίες της από τον 14ο και 15ο αιώνα.
Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα πυργοειδή αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές, τα παραδοσιακά της καταστήματα και όλα αυτά πνιγμένα μέσα στο πράσινο και στην γαλήνη. Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την ησυχία και ρομαντικές βόλτες σε μικρογειτονιές με μοναδικά λιθόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα από σπίτια και αυλές, βρύσες και σκιερούς Θόλους (οι καμάρες στα ισόγεια των σπιτιών, που θυμίζουν τα βυζαντινά "διαβατικά").
Η Στεμνίτσα αποτελεί ορμητήριο για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή της Γορτυνίας ή να κάνουν σπορ στον Λούσιο. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο - βρίσκεται απέναντι από σχολή Αργυροχρυσοχοϊας - τη γειτονιά του Κάστρου με τα γραφικά σπιτάκια της (οικία Ροϊλού) και το πυργόσπιτο του Μπουρνάζου -με 250 χρόνια ζωής- στη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής, το φαράγγι του Λούσιου, τα μοναστήρια του Προδρόμου και της Ζωοδόχου Πηγής και το ελατόδασος του Μαίναλου.
stemnitsa coffee in squareΑπολαύστε την θέα από το Ηρώο. Απέναντι, το Λύκαιον Όρος, αριστερά στο βάθος ο Ταύγετος και δεξιά το Ιόνιο Πέλαγος - ναι και αυτό φαίνεται από την Στεμνίτσα!!! Για την διαμονή σας έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, resort και πετρόκτιστους ξενώνες.
Στην κεντρική πλατεία που σφύζει από ζωή λειτουργούν όμορφα ταβερνάκια με παραδοσιακή κουζίνα και καλό κρασί, καφέ και ζαχαροπλαστεία. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε σπιτικά ζυμαρικά, γλυκά όπως πούρα, κουραμπιέδες και δίπλες, αλλά και εκπληκτικά ασημικά -χρυσαφικά από τους ντόπιους τεχνίτες.
Θα φτάσετε ακολουθώντας την διαδρομή για Τρίπολη και μετά Τρίπολη - Πύργο. Στην διασταύρωση στην Καρκαλού, ακολουθείτε το δρόμο προς Δημητσάνα. 14 χιλιόμετρα μετά τη Δημητσάνα θα βρείτε τη Στεμνίτσα. Μια άλλη διαδρομή μέσω επαρχιακού δρόμου με πολλές στροφές-αλλά θα σας αποζημιώσει το μαγευτικό τοπίο- είναι να φτάσετε στη Στεμνίτσα μέσω Χρυσοβιτσίου, διασχίζοντας το Μαίναλο.
~ Βίντεο  :
*** ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ   ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ αφήγηση  9/2/2014 : http://youtu.be/gXQvpwQHyjM  ,.

*** Στην Στεμνίτσα  9/2/2014 : http://youtu.be/Z9gW4NusCYE  ,.

~ Στην Στεμνίτσα 9/2/2014: http://youtu.be/ZclCteOiwz0

*** Στην Στεμνίτσα  Αρκαδίας  9/2/2014 : http://youtu.be/a84avumV2rQ .,
  ***  ΛΑΓΚΑΔΙΑ  Αρκαδίας :
ΒυτίναΤα Λαγκάδια, το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται από παλιά, είναι ένα αριστούργημα φυσικό και αρχιτεκτονικό. Κτισμένο σε απότομη πλαγιά-αντέρεισμα του Μαινάλου μέσα σε πλούσια πράσινη βλάστηση, φαίνεται να κρέμεται νομίζει κανείς πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.  Ο φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του πετρόχτιστου χωριού, που στόλισαν με τα έργα τους οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας. Αντιλαμβάνεται κανείς πως, εκείνοι που έφτιαξαν σε όλη την Ελλάδα τα υπέροχα αρχιτεκτονήματα τους, έχουν δημιουργήσει ένα χωριό - κόσμημα. Εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά,  τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι της περιοχής, αφήνουν μαγεμένο τον επισκέπτη. Τα Λαγκάδια όμως πέρα από την ομορφιά της ιστορίας και της τέχνης, είναι και ένας σύγχρονος προορισμός διακοπών με πολύ καλόγουστη τουριστική υποδομή, εξαιρετικό φαγητό και άφθονες επιλογές διασκέδασης,  δραστηριοτήτων   και κοντινών αποδράσεων. 
Βίντεο  : 
~ Στα  Λαγκάδια  9 - 2 – 2014 : http://youtu.be/-XAbZ21HB9o  .,

 *** Λαγκάδια  Αρκαδίας  αφήγηση  9/2/2014 : http://youtu.be/s5pfOnL0RjQ  ,.

 ~ *** ΛΑΓΚΑΔΙΑ  Αρκαδίας  9/2/2014 : http://youtu.be/8LaMEj2vJcU  ,.
***  ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ  Αρκαδίας  :
Dimitsana village in ArcadiaΗ Δημητσάνα είναι ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης αποτελεί έδρα του δήμου Γορτυνίας. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 342 κάτοικοι, ενώ το 2001 είχε 611 κατοίκους.
Η Δημητσάνα είναι χτισμένη πάνω σε λoφοράχη σε υψόμετρο 950 μέτρων, από τη μεσημβρινή πλευρά της οποίας παρέχεται θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου. Αποτελεί έδρα του διευρυμένου δήμου Γορτυνίας, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν έδρα του Δήμου Δημητσάνας. Η ιστορία της αρχίζει κατά τους Ομηρικούς χρόνους, όταν στη θέση της βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις.
Αποτελεί κοινότητα μαζί με τα χωριά Παλαιοχώρι, Καρκαλού και τις μονές Αιμυαλών - Φιλοσόφου, με συνολικό πληθυσμό 740 κατ. Προπολεμικά η Δημητσάνα είχε διπλάσιο πληθυσμό,το 1960 είχε 2.000, αλλά πολλοί Δημητσανίτες μετανάστευσαν κι εγκαταστάθηκαν στην Αμερική, την Αυστραλία και αλλού.
Η Δημητσάνα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και το 1821 με το «Δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε. Είναι πατρίδα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, του οποίου το άγαλμα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού, που υπήρξε δωρεά του Μαρασλή, και του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπου αμφοτέρων οι οικίες διασώζονται.
Στο μουσείο της Δημητσάνας που στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη, εκτίθενται υφαντά, αργαλειοί, είδη λαϊκής τέχνης και αρχαιολογική συλλογή. Λίγο έξω από τη Δημητσάνα βρίσκεται και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που στόχο έχει την ανάδειξη των παραδοσιακών υδροκίνητων εγκαταστάσεων που παλιότερα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στην περιοχή.
Στην θέση της σημερινής Δημητσάνας υπήρχε η αρχαία Αρκαδική πόλη Τεύθις η οποία είχε συμμετάσχει στον Τρωικό πόλεμο αλλά και στον εποικισμό της Μεγαλόπολης.
Το 963 μ.Χ. ιδρύεται η Μονή Φιλοσόφου 2,5 χιλιόμετρα έξω από τη Δημητσάνα. Το όνομα Δημητσάνα αναφέρεται για πρώτη φορά το 967 μ.Χ. σε πατριαρχικό έγγραφο σχετικό με την Μονή Φιλοσόφου.[1] Το 1764 ένας σοφός καλόγερος, ο Αγάπιος, έχτισε βιβλιοθήκη και μετέφερε τα βιβλία από το μοναστήρι. Η βιβλιοθήκη μεγάλωνε συνεχώς μέχρι το 1821, γιατί το Πατριαρχείο έδινε νέα βιβλία καθώς στη Δημητσάνα λειτουργούσε ιερατική σχολή που έγινε γνωστή με τ' όνομα «Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων». Η σχολή της Δημητσάνας λειτούρησε από το 1764 και από αυτή αποφοίτησαν πολλοί μητροπολίτες και λόγιοι, ανάμεσά τους ο Γρηγόριος ο Ε' και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821, μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης καταστράφηκε, γιατί οι Έλληνες χρειάζονταν το χαρτί για να φτιάχνουν φυσέκια στους 14 μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας, που δούλευαν νύχτα μέρα τροφοδοτώντας τους αγωνιστές. Για το λόγο αυτό η Δημητσάνα ονομάστηκε «μπαρουταποθήκη του Έθνους». Οι πρώτοι μπαρουτόμυλοι κατασκευάστηκαν με το πρόσχημα της οικοτεχνίας στα μέσα του 18ου αιώνα από τον μητροπολίτη Ανανία Λακεδαιμονίας που προετοίμαζε εξέγερση κατά των Τούρκων. Το κίνημα αποκαλύφθηκε και το 1764 εκτελέστηκε ο ίδιος όπως και οι συνεργάτες του (βλ. Ανανίας Λαμπάρδης μητροπολίτης Λακεδαιμονίας).
Η Δημητσάνα είναι πετρόχτιστος οικισμός με αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα. Ο οικισμός είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός.
Αξιοθέατα στο εσωτερικό του οικισμού αποτελούν η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας, το αρχοντικό του Γρηγορίου του Ε΄, το δημοτικό σχολείο κ.α. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε τμήμα του χώρου της Σχολής Δημητσάνας. Ιδρύθηκε το 1764 και εμπλουτιζόταν με βιβλία επί 57 έτη. Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 μέρος των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φυσεκίων καθώς υπήρχε έλλειψη από χαρτί. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα.[2] Το δημοτικό σχολείο χτίστηκε την περίοδο 1898-1910 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα διτάξιου σχολείου αυτής της περιόδου. Λειτούργησε ως το 1930 ως σχολείο θηλέων και στην συνέχεια στέγασε το ειρηνοδικείο Ψωφίδος. [3]
Στην ευρύτερη περιοχή σημαντικά αξιοθέατα είναι η παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου καθώς και η Μονή Προδρόμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου. Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που δημιουργήθηκε το 1997 με αναστήλωση εγκαταλελειμμένων προβιομηχανικών εγκαταστάσεων, που στηρίζονταν στη υδροκίνηση.-
Βίντεο  :
~ Δημητσάνα  αφήγηση  9 - 2 – 2014 : http://youtu.be/-2ClvkTixQ0 ,
~ Δημητσάνα  Λούσιος  9/2/2014 : http://youtu.be/zz8ydYnze6o ,
~**  ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ  9/2/2014  : http://youtu.be/cWC-2PyeG_4 ,


*** Καρύταινα: Το Τολέδο της Ελλάδας

Οικισμός: Καρύταινα

Υψόμετρο: 481 μ.

Επίσημη Ονομασία: Καρίταινα,η

Τοπ. διαμέρισμα: Τ.Δ.Καριταίνης

Δήμος: Δήμος Μεγαλόπολης

Έδρα Δήμου: Μεγαλόπολη

Περιφ. Ενότητα: Αρκαδία 

Κωδ. Οικισμού: 12050101 Πρώην (Καποδιστριακός)

Δήμος: ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ  Καρύταινα. Επιβλητική, αρχοντική με το Φράγκικο κάστρο στην απόκρημνη κορυφή του λόφου  –το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου από τον 13ο αιώνα- και τον Αλφειό να κυλάει στους πρόποδές του ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την κρυφή γοητεία του Μοριά. Ναι, γιατί εκεί βρίσκεται η Καρύταινα, στην καρδιά του Μοριά, μόλις 15 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη, στον δρόμο για Ελληνικό και Ανδρίτσαινα, σε μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης βαρονίας και κτίσθηκε το κάστρο της (1245) από τον Hugues de Bruyeres. Τότε ονομάσθηκε το «Τολέδο της Ελλάδας» και θεωρήθηκε σαν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Πελοποννήσου χάρη στην στρατηγική θέση του.
Τα σπίτια της Καρύταινας είναι όλα χτισμένα με παραδοσιακό στυλ, παλιά αρχοντικά, πάνω και κάτω μαχαλάς, πέτρινες κρήνες, μαγαζιά με κατώγια, ρούγες, βυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια –με έντονα τα στοιχεία της φράγκικης επίδρασης- και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Αξίζει να δείτε και την παλιά γέφυρα του Αλφειού –στο κεντρικό δρόμο είναι η καινούργια και ακριβώς από κάτω η παλιά- που είναι πεντάτοξη, μνημείο Βυζαντινής αρχιτεκτονικής που κοσμούσε το πεντοχίλιαρο, αλλά και να επισκεφθείτε τους τέσσερις εν’ λειτουργία νερόμυλους της περιοχής. Επισκεφθείτε  το φαράγγι του Αλφειού αλλά και του Λούσιου ποταμού καθώς και το πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ατσίχολο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό. Δείτε το Ιερό του Διός με τη φημισμένη Λυκόσυρα στο Λύκαιο Ορος –θα πάτε από το Ανω Κοτύλιο, άλλο ένα γραφικό χωριουδάκι της περιοχής- ακολουθώντας την διαδρομή προς Ανδρίτσαινα , την Αρχαία Γόρτυνα με τα περίφημα Λουτρά του Ασκληπιού και το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Στην διαδρομή προς Ανδρίτσαινα  -μετά το Κάτω Κοτύλιο στρίβεται δεξιά στην πινακίδα  «Ανδριόπουλου» βρίσκεται το πέτρινο Γεφύρι του Κούκου -στο πιο στενό βραχώδες πέρασμα του Αλφειού- που ένωνε τις επαρχίες Ολυμπίας, Γορτυνίας και η έκπληξη…..καταρράκτες!!!
Εάν λατρεύετε την περιπέτεια ο Λούσιος σας περιμένει για rafting και canyoning.
Για την διαμονή σας στην Καρύταινα θα βρείτε απλά -περιποιημένα δωμάτια, με τιμές που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. βίντεο : http://youtu.be/S5SF8YPAwkM#aid=P6277sHpF_A ,

*** Καρύταινα  Ελληνικό  Καρκαλού  Λούσιος  ποταμός  9/2/2014 :

 
*** ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ  Αρκαδίας :
Μεγαλόπολη :
Η πόλη της Μεγαλόπολης είναι η πρωτεύουσα και κέντρο της ομώνυμης επαρχίας στον νομό Αρκαδίας. Η επαρχία Μεγαλόπολης βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Νομού Αρκαδίας και στο κέντρο της Πελοποννήσου. Απέχει 200 χλμ. από την Αθήνα και 35 χλμ. από την Τρίπολη, πάνω στο νέο αυτοκινητόδρομο προς Καλαμάτα. Η επαρχία περιλαμβάνει 2 Δήμους και 43 Κοινότητες.
~Σύγχρονη Μεγαλόπολη :

Το μέλλον της Μεγαλόπολης, μιας μικρής κωμόπολης στην Αρκαδία, εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν οι κάτοικοι της στις αρχές της δεκαετίας του 1960, καθώς βρέθηκαν στη δίνη των αλλαγών που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις της φύσης αλλά και τις δυνάμεις του "εκσυγχρονισμού" που αναμίχθηκαν με τους ρυθμούς της "παράδοσης" μιας τοπικής κοινότητας.

*** ΒΥΤΙΝΑ  Αρκαδίας  :
Η Βυτίνα, πασίγνωστος ορεινός τόπος διακοπών, εδώ και πολλά χρόνια κρατά τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της Αρκαδίας και είναι πάντα το πετράδι του Μαινάλου όπως γνωρίζουν οι λάτρεις της αλλά και αυτοί που δεν την έχουν επισκεφθεί ακόμα. Όμορφη, δροσερή, γαλήνια, καταπράσινη και γραφική, πολιτισμένη και φιλόξενη, η Βυτίνα, παραμένει η μεγάλη κυρία της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Αρκαδίας. Απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και φρεσκάδα που δύσκολα ξεχνά κανείς, και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Αρχοντική και ωραία η Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της , τα γραφικά στενά της, την ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους, τα δασάκια και τις εξοχές της, ανταμείβει τον επισκέπτη της με διακοπές αξέχαστες. Γύρω της σε μικρές αποστάσεις, υπάρχουν χωριά εκπληκτικής ομορφιάς, ποτάμια, πηγές, μνημεία ιστορικά, μοναστήρια, τόποι μαγικοί που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα των διακοπών στην Βυτίνα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης τιμάται ιδιαίτερα με υψηλό επίπεδο τουριστικής φιλοξενίας.

~** Φάρμα  ελαφιών και  στρουθοκαμήλων  στην  Καρύταινα  9 2 2014 : http://youtu.be/QfZ7eVeyZhA ,
  *** ΛΑΔΩΝΑΣ.....    ΥΗΣ .... Φράγμα  :
O ποταμός Λάδωνας - Το φράγμα και η τεχνητή λίμνη του
Ο ποταμός Λάδωνας είναι ο κυριώτερος παραπόταμος του Αλφειού. Πήρε το όνομά του από το Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307 π.Χ. όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί.            
Ένα από τα αξιοθέατα της Αρκαδίας είναι το φράγμα του ποταμού (120 χλμ. από Τρίπολη). Το φράγμα δημιούργησε σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου τεχνητή λίμνη μεγίστου μήκους 15 χιλιομέτρων και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων. Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων. Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο.
Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ, κοντά στο χωριό Βούτσης,  άρχισε το 1950. Το 1955 αποπερατώθηκε η κατασκευή του φράγματος και των εγκαταστάσεων και ο σταθμός άρχισε να λειτουργεί με δύο ηλεκτρογεννήτριες συνολικής ισχύος 70.000ΚW. Ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες μονάδες παραγωγήγς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το φράγμα έχει μήκος 104μ. και ύψος 55μ. και συγκεντρώνει 50.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Το νερό αυτό διοχετεύεται στους υδροστροβίλους των δύο ηλεκτρογεννητριών του υδροηλεκτρικού εργοστασίου με σύραγγα μήκους 8.620μ. και διαμέτρου 3.9μ. - της μεγαλύτερης  στο είδος της στην Ελλάδα. Η μέση ολική ετήσια ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το σταθμό είναι 350.000.000 KWh. Σημαντικό μέρος της δαπάνης που απαιτήθηκε καλύφθηκε από ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις. Το νερό του φράγματος, μετά τη χρησιμοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκβάλλει εμπρός από το εργοστάσιο και επιστρέφει στην κοίτη του Λάδωνα για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τη γεωργική παραγωγή.
Στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα φθάνει κανείς από τα Τρόπαια ή από τη Δάφνη Αχαϊας. Η διαδρομή είναι συναρπαστική και από το δρόμο υπάρχει υπέροχη θέα στην λίμνη και στο φράγμα. Ο δρόμος στο ύψος του φράγματος διακλαδώνεται σε δύο κατευθύνσεις. Aριστερά ακολουθεί την κοίτη του ποταμού Λάδωνα και οδηγεί στα χωριά Βάχλια, Κοντοβάζαινα και Βούτσης, ενώ δεξιά διατρέχει τη βόρεια όχθη της λίμνης και οδηγεί στο χωριό Μουριά και από εκεί στη Δάφνη και στον δρόμο "111".  Και οι δύο διαδρομές είναι ενδιαφέρουσες. Ο ποταμός Λάδωνας πηγάζει σε μία επίσης εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, κοντά στο χωριό Λυκούρια, ΒΑ της λίμνης,  στο δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία.
Αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί το περίφημο της «Κυράς το γεφύρι» Ν. του χωριού Μουριά που συνδέει τη βορεινή με τη νότια όχθη. Η κατασκευή του τοποθετείται στον 13ο αιώνα μ.Χ. και κτίστηκε για να συνδέει το βόρειο τμήμα του τότε φράγκικου τιμαρίου της Κερπινής Γορτυνίας που αντιστοιχούσε στην Στρέζοβα (σήμερα Δάφνη Καλαβρύτων), και το οποίο ανήκε  στην Βαρωνεία της Άκοβας, με το νότιο τμήμα του τιμαρίου προς τη μεριά της Κερπινής. Μάλιστα στο Γαλλικό Χρονικό του Μορέως (1265 μ.Χ.) αναφέρεται ότι παραχωρείται το μισό τμήμα της Στρέζοβας στην κυρά Μαργαρίτα του Πασσαβά. Από αυτήν πήρε το γεφύρι το όνομά του. Το γεφύρι έχει άριστη τυχοποιϊα, μήκος 54.6 μ. πλάτος 2.15μ. και 5 τόξα. Από αυτό περνούσε παλαιότερα ο δρόμος από τη Θέλπουσα στο Λάδωνα. Μετά την κατασκευή του φράγματος του Λάδωνα το 1954 το γεφύρι κατακλύστηκε από τα νερά του φράγματος και μόνον κατά τους θερινούς μήνες που αποσύρονται τα νερά εμφανίζεται. Δίπλα από της Κυράς το γεφύρι κατασκευάστηκε τo 2002 και λειτουργεί νέα σύγχρονη γέφυρα που συνδέει τα χωριά της περιοχής.
Πλούσιες είναι οι αναφορές της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας στον Λάδωνα που χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα μυθικά ποτάμια της Αρχαίας Ελλάδας. Ένας από τους κορυφαίους σχετικούς μύθους είναι αυτός του τραγοπόδαρου θεού Πάνα και της νύμφης Σύριγγας. Ο Πάνας περιφερόταν συχνά στην περιοχή του Λάδωνα. Οταν είδε εκεί την ωραία νύμφη άρχισε να την κυνηγά και την πλησίασε. Τότε αυτή εξαντλημένη, έφτασε στις όχθες του ποταμού και παρακάλεσε τον Λάδωνα να την βοηθήσει. Εκείνος, μόλις είδε τον Πάνα να την πλησιάζει, την μεταμόρφωσε σε καλαμιά. Τότε ο Πάνας έκοψε μερικά καλάμια, τα ένωσε μεταξύ τους και σχημάτισε το δικό του χαρακτηριστικό σε μορφή και ήχο μουσικό όργανο που ονομάστηκε σύριγγα. Εδώ επίσης λουζόταν η θεά Δήμητρα και εδώ κυνηγούσε  η θεά του κυνηγίου Άρτεμις. Εδώ διαδραματίστηκε ομύθος του Λεύκιππου που ντύθηκε γυναίκα, για να βρίσκεται κοντά στη αγαπημένη του νύμφη Δάφνη, πράξη που πλήρωσε με την ζωή του, όταν αποκαλύφτηκε. Κοντά στην κοίτη του, στα όμορφα δάση του Σόρωνα -που πιο πάνω ονομάζονται και Αφροδίσια όρη - η Αφροδίτη συναντιόταν με τον παράνομο εραστή της θεό Άρη. Τέλος στον Λάδωνα έπιασε το ελάφι ο Ηρακλής μετά από επιτυχή καταδίωξη και εδώ ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε την κόρη του Λάδωνα Δάφνη.
Ιδιαίτερη φυσική ομορφιά έχει ο Λάδωνας στις τοποθεσίες Νησιά, Ποδογορινό,  Σμίξη και Χαλίκι κοντά στο χωριό Δάφνη (Στρέζοβα). Ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς επίσης, είναι οι παρακείμενες στην λίμνη του Λάδωνα τοποθεσίες Κουρμπό, στης Κυράς το γεφύρι, στη Μουριά και στο Κανελλάκι. Μάλιστα ο περιηγητής Παυσανίας τόσο εντυπωσιάστηκε  από την ομορφιά του φυσικού τοπίου του Λάδωνα και από τις διασωζόμενες παραδόσεις και μύθους στην εποχή του, που έγραψε στα "Αρκαδικά-Αχαϊκά":
"Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της Δάφνης και των σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων...Κατά την ομορφιά βεβαίως δεν είναι δεύτερος από κανέναν άλλο ποταμό βαρβαρικό ή Ελληνικό..."
Ο  ποταμός Λάδων, όπως και οι παραποταμοί του Πάϊος, Αροάνιος και Τράγος, προσφέρονται για κατάβαση με canoe-kayak   και rafting. Λόγω της ήρεμης ροής του η κατάβαση προσφέρεται ειδικά μάλιστα για αρχάριους και μικρά παιδιά. Επίσης προσφέρεται  για πεζοπορία, κολύμπι και ψάρεμα. Πολλές παραλαδώνιες περιοχές προσφέρονται για ορειβασία, ποδηλασία και κυνήγι. Μάλιστα σε μερικά σημεία του ποταμιού κατεβαίνουν αγριογούρουνα. Οι επισκέψεις γίνονται από ομίλους εναλλακτικού τουρισμού, όπως και από ιδιώτες.  Αλλά και  η λίμνη του Λάδωνα προσφέρεται για κωπηλασία, ιστιοσανίδα, ψάρεμα, κολύμπι  και βαρκάδα. Μια καλή τοποθεσία εκκίνησης για πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού είναι η Δάφνη Αχαϊας. Σε απόσταση 5 χιλ. από το χωριό, σε μια πανέμορφη τοποθεσία στις όχθες του ποταμού, υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού όπου οργανώνονται τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία (mountain bike), κωπηλασία, κανό και καγιάκ. Επίσης, κοντά στο χωριό Μουριά και στο γεφύρι της Κυράς υπάρχουν ταβέρνες.
Αρκετές ενέργειες από την πλευρά της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τοπικούς φορείς είναι σε εξέλιξη για την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης μέσω της ένταξης της περιοχής σε ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ήδη η περιοχή της τεχνητής λίμνης έχει κηρυχθεί σε οικολογικό πάρκο.
Ο Λάδωνας μετά το φράγμα του κατεβαίνει στην ομώνυμη όμορφη κοιλάδα όπου και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Συνεχίζοντας την πορεία του ΝΔ θα συμβάλλει με τον ποταμό Αλφειό στην περιοχή Τριπoταμιά, έχοντας διανύσει ένα μεγάλο μέρος της αρκαδικής γής και αφού έχει δεχθεί τα νερά του Λαγκαδινού ρέματος και άλλων παραποτάμων. Στις τοποθεσίες Τουμπίτσι και Χαρατζινού υπάρχουν οδικές γέφυρες για τη διάβασή του.
Βίντεο  :
*** Στον ΥΗΣ  του Λάδωνα  9/2/2014 : http://youtu.be/bc21Qxgexlo  .,
 *** Λάδωνα ΥΗΣ ,  Π. Λάδωνα 9/2/2014: http://youtu.be/HAFNp-mvXoY  ,
~** ΥΗΣ  Λάδωνα  9/2/2014 :  http://youtu.be/0rH2pVtZ ,
~** Στον  ΥΗΣ  Σταθμό  Λάδωνα 9/2/2014 : http://youtu.be/bpmV-IMA6hk ,


~** Παλαιά γέφυρα  π.   Λάδωνα  στον  ΥΗΣ  9/2/2014 : http://youtu.be/cquQpbb2InY ,
 
~** Υδροηλεκτρικό  εργοστάσιο  Λάδωνα  9/2/2014 : http://youtu.be/7Yzkl59vbLQ ,

 
~** Στον  ποταμό  Λάδωνα  9/2/2014 :  http://youtu.be/6Il6VpmPRzE  ,

~** Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λάδωνα Τ . Λίμνης 9-2-2014 : http://youtu.be/92hdsKuf27U ,
***  ΑΡΧΑΙΑ  ΟΛΥΜΠΙΑ -  ΟΛΥΜΠΙΑ :
Η Ολυμπία, ήταν πόλη της αρχαίας Ελλάδας στην Ηλεία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους, συγκρίσιμη στη σημασία με τα Πύθια που διοργανώνονταν στους Δελφούς. Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται πίσω στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Το 394 μ.Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' απαγόρευσε την τέλεσή τους ως γεγονός παγανισμού.
~  Οι απαρχές της Ολυμπίας είναι ελάχιστα γνωστές. Οι παλαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, ανάγονται στην 3η χιλιετία π.Χ. Τον 9ο αιώνα π.Χ. η Ολυμπία ήταν ήδη ένας ιερός τόπος που προσείλκυε πολλούς προσκυνητές. Αυτό το πυκνό ρεύμα των επισκεπτών μαρτυρείται από το μεγάλο πλήθος αναθημάτων που έφταναν στη Ολυμπία όχι μόνο από την γύρω περιοχή αλλά και από τόπους της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.
Τον 8ο αιώνα η φήμη της Ολυμπίας μεγάλωσε τόσο ώσπου έφτασε μέχρι την Ανατολή και Μεσοποταμία και μέχρι την Δύση και κάτω Ιταλία. Σημαντικότατη τομή στην ιστορία της Ολυμπίας αποτέλεσε το έτος 776 π.Χ. όπου τότε κατά την παράδοση, ο Σπαρτιάτης Λυκούργος, πρέπει να πραγματοποίησε συμφωνία με τον βασιλιά της Ήλιδος, Ίφιτο, για την τέλεση λατρευτικών εορτών στην Ολυμπία. Μέρος της συμφωνίας ήταν ότι κατά τις εορτές θα επικρατούσε εκεχειρία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Κατά τον 5ο αιώνα, η αίγλη της Ολυμπίας έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε εκεί να συγκεντρώνονται πολιτικοί, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες διότι εκεί έβρισκαν μεγάλο κοινό για την διάδοση των ιδεών τους. Κατά τον 4ο αιώνα, δόθηκε σημασία στην οικοδομική δραστηριότητα για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και δημιουργίας χώρων στέγασης των επισκεπτών.
Το 393 μ.Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' διέταξε το κλείσιμο όλων των ελληνικών ιερών χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ποιους συγκεκριμένους χώρους εννοούσε. Παρ' όλα αυτά, και τα επόμενα χρόνια ο χώρος παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο χώρος υπέστη αργότερα πολλές καταστροφές από φυσικά αίτια και κατά τον 9ο αιώνα ο χώρος εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Με την πάροδο του χρόνου καλύφθηκε πολλά μέτρα κάτω από την γη με την βοήθεια του χειμάρρου Κλαδέου και την διάβρωση του εδάφους του Κρόνιου Λόφου. Η ανακάλυψη του ιερού οφείλεται στον Άγγλο Ρίτσαρντ Τσάντλερ το 1766.

Αν και η ανακάλυψη του χώρου έγινε το 1766 δεν υπήρξαν ανασκαφές μέχρι το 1829, οπότε έγιναν και οι πρώτες ανασκαφές από την «επιστημονική αποστολή του Μωριά», τους επιστήμονες που συνόδευαν το γαλλικό σώμα στρατού στην εκστρατεία του Μωριά.

1875 - 1881[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη μεγάλη ανασκαφή στην Ολυμπία ξεκίνησε το 1875 χρηματοδοτούμενη από το Γερμανικό Κράτος. Επικεφαλής ήταν ο γερμανός αρχαιολόγος Ερνστ Κούρτιους. Υπεύθυνοι για τη ανασκαφή ήταν επίσης οι Γκούσταβ Χίρσφελντ, Γκεόργκε Τρόι και Άντολφ Φουρτβένγκλερ οι οποίοι δούλεψαν μαζί με τους αρχιτέκτονες Άντολφ Μπέττιχερ, Βίλελμ Ντέρπφελντ και Ρίχαρντ Μπόρρμαν. Ανέσκαψαν το κεντρικό μέρος του ιερού, συμπεριλαμβανομένου του Ναού του Δία, του Ηραίου, του Μετρώου, του Βουλευτηρίου, της Στοάς της Ηχούς, των Θησαυρών, του Πρυτανείου και της Παλαίστρας. Βρέθηκαν σημαντικά ευρήμαματα μεταξύ αυτών η Νίκη του Παιωνίου και ο Ερμής του Πραξιτέλους. Συνολικά 14.000 αντικείμενα καταγράφηκαν τα οποία στεγάστηκαν στο μουσείο.

1900 - 1950[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πιο περιορισμένες ανασκαφές συνεχίστηκαν από τον Ντέρπφελντ κατά τα έτη 1908 με 1929, αλλά οι εργασίες επισπεύθηκαν το 1936 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

1950 έως σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τα έτη 1952 με 1966 οι Έμιλ Κούντσε και Χανς Σλάιφ συνέχισαν τις ανασκαφές του 1936, μαζί με τον αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μάλβιτς. Ανέσκαψαν το εργαστήριο του Φειδία, το Λεωνιδαίο και το βόρειο τείχος του σταδίου όπως επίσης και την νοτιοανατολική περιοχή του ιερού. Επίσης τα έτη 1972 με 1984 ο Άλφρεντ Μάλβιτς βρήκε στοιχεία και ημερομηνίες από το στάδιο, τάφους και από το Πρυτανείο. Από το 1984 μέχρι το 1996, ο Χέλμουτ Κιριελάϊς συνέχισε τις ανασκαφές στο Πρυτανείο και Πελόπιον, βρίσκοντας πληροφορίες για την ιστορία του ιερού. Παράλληλα, έγιναν έρευνες για την ιστορία του ιερού στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με διεύθυνση του Ulrich Si
~ Ο ναός του Διός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός του Δία
Χτίστηκε το 456 π.Χ. και αποτελεί πρότυπο δείγμα δωρικού ρυθμού. Στις στενές πλευρές είχε 6 κίονες ενώ στις επιμήκεις 13, σύνολο 34 κίονες. Στο ανατολικό αέτωμα υπήρχε η παράσταση του αγώνα μεταξύ Οινομάου και Πέλοπος ενώ στο δυτικό η θρυλική μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπιθών. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονταν πολλά αναθήματα, μεταξύ αυτών το σημαντικότερο ήταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός ύψους 13 μέτρων που φιλοτεχνήθηκε στην Ολυμπία την δεκαετία του 430 π.Χ. από τον γλύπτη Φειδία.

το Φιλιππείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Φιλιππείο

Η είσοδος στο στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Η είσοδος στο στάδιο
Η είσοδος στο στάδιο ήταν μόνο για τους επίτροπους, τους αθλητές και τους ήρωες. Το στάδιο είχε χωρητικότητα 45.000 θεατών. Στην μια πλευρά ήταν κτισμένο επάνω στην φυσική πλαγιά του λόφου. Στην άλλη πλευρά είχε χτιστεί ύψωμα για να εξυπηρετήσει την απαραίτητη κλίση.[1]

Το γυμνάσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Το γυμνάσιο
Το γυμνάσιο ήταν ο τόπος προπόνησης των αθλητών. Στο στάδιο είχε περάσει ο Κρέων έξη μήνες προπονούμενος. Το γυμνάσιο ήταν επιστεγασμένο σε όλο του το μήκος, έτσι ώστε οι αθλητές να μπορούν να προπονούνται στον αγώνα δρόμου άσχετα από τις καιρικές συνθήκες.[1

***   ΚΡΕΣΤΕΝΑ Ν. Ηλείας  :

Κρέστενα 
 Όμορφη κωμόπολη και έδρα του Δήμου Σκιλλούντος κτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινα πευκόφυτα υψώματα με την εκκλησία του Αϊ Γιώργη στην κορυφή. Έχει 5.644 κατοίκους και απέχει 20 χλμ ΝΑ από τον Πύργο.   

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 

Η ΒΙΛΑ ΠΑΠΑΛΕΞΗ στην Ανατολική πλευρά της πόλης. Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Τσίλλερ που κτίστηκε το 1891 σαν κατοικία του Νίκου Παπαλέξη βουλευτή Ολυμπίας, (απόγονο του Μωράγιαννη Παπαλέξη) και αντιπροέδρου της Βουλής (με το κόμμα του Χ. Τρικούπη). Στη βίλα αυτή φιλοξενήθηκε το 1896 ο Γάλλος πολιτικός Κλεμανσώ, Πρωθυπουργός της Γαλλίας, σε περιοδεία του στην περιοχή.
 
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΟ ΗΡΩΟΝ στη Δυτική είσοδο της πόλης, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Φαληρέα, με δαπάνη του Συλλόγου Φιλοπροόδων.
 
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΛΗ πευκόφυτο με όμορφη θέα πάνω σε λόφο στην είσοδο της πόλης, ιδανικό για περιπατητική εξόρμηση με το τουριστικό κατάστημα του Δήμου στις παρυφές του.
 
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δίκλιτη βασιλική του 1830 ) στο ΒΔ μέρος της πόλης, πάνω σε λόφο. Έχει αγιογραφηθεί το 1976 από τον ξακουστό Μεσσήνιο αγιογράφο Δ. Γιαννακόπουλο.

 
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (πανέμορφη βασιλική του 1902). Δίπλα της η προεπαναστατική εκκλησία της Παναγίας και το μέρος που είχε ταφεί ο λήσταρχος Κοντοβουνήσιος το 1833.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ:
 «Η γιορτή της  Σταφίδας» τριήμερη πολιτιστική εκδήλωση με εκθέσεις, συναυλίες, φολκλορικούς χορούς,  που πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με κύριο διοργανωτή τον Σύλλογο Φιλοπροόδων Κρεστένων και είναι αφιερωμένη στον αγρότη και στη μαύρη Κορινθιακή σταφίδα,  ενός από τα κύρια προϊόντα της περιοχής.

***  ΖΑΧΑΡΩ  Ν,  ΗΛΕΙΑΣ  :
Η Ζαχάρω είναι ένας καλοκαιρινός προορισμός με πολλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια που θα συναντήσετε στη Ζαχάρω είναι διαφόρων κατηγοριών και μπορούν να ικανοποιήσουν μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και αναγκών διαμονής στους επισκέπτες τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.
~ Η Ζαχάρω είναι μία όμορφη μικρή πόλη του νομού Ηλείας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του νομού Ηλείας και απέχει 30 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο. Η πόλη της Ζαχάρως αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου, στον οποίο ανήκουν άλλα 18 δημοτικά διαμερίσματα.
-Χτισμένη σε μία εύφορη περιοχή, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, και με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η Ζαχάρω είναι μία ζωντανή πόλη. Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, και ένα από τα ωραιότερα παραθεριστικά κέντρα των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Το γεγονός ότι βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου – Καλαμάτας και το ότι διαθέτει τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις, την καθιστά εύκολα προσβάσιμη.
-Η Ζαχάρω είναι νέα πόλη, ιστορικά. Αποτελεί πρωτεύουσα της ιστορικής Αρήνης, και συγκροτήθηκε σαν οργανωμένο οικιστικό συγκρότημα μετά την απελευθέρωση του 1821.
-Απέχοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, το κλίμα που επικρατεί στη Ζαχάρω είναι αρκετά ήπιο. Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής είναι η γεωργία, με κύρια γεωργικά προϊόντα τη σταφίδα και το ελαιόλαδο.
-Η Ζαχάρω είναι χτισμένη σε δύο επίπεδα. Ένα κομμάτι της πόλης βρίσκεται χτισμένο σε χαμηλό λόφο, και το άλλο απλώνεται σε μία πεδινή έκταση, καταλήγοντας σε μία πανέμορφη αμμώδη παραλία.
-Η Ζαχάρω διαθέτει μία ολοένα αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή. Οι εξαίρετοι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιαματικές πηγές, τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα και η τεράστια αμμώδης παραλία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
-Στα λουτρά Καϊάφα συρρέουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών για να απολαύσουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Στις πηγές αυτές σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλυνε τις πληγές του ο λαβωμένος από τον Ηρακλή, Κένταυρος Χείρων.
-Οι λάτρεις της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν την ευκαιρία να εξορμήσουν στην κοντινή Αρχαία Ολυμπία και να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αριστουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων.
-Ο άρτιος συνδυασμός βουνού, πεδιάδας, θάλασσας, δάσους και λίμνης συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Οι φυσιολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε πευκόφυτα δάση και να κωπηλατήσουν στη λίμνη του Καϊάφα. Οι παραθεριστές  μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στην υπέροχη παραλία της Ζαχάρως και να επιδοθούν σε θαλάσσια σπορ.
-Η Ζαχάρω διαθέτει μία αξιόλογη τουριστική υποδομή. Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για κάθε προτίμηση, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ξεκούραστη και άνετη διαμονή. Επίσης, έχετε στη διάθεσή σας μια ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες, όπου εκτός των άλλων, μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψάρι, καθώς και τα νόστιμα εδέσματα της τοπικής κουζίνας.
-Η Ζαχάρω με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, τους ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, τις ιαματικές πηγές, τις υπέροχες παραλίες, την αξιόλογη τουριστική υποδομή και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων αποτελεί έναν όμορφο καλοκαιρινό προορισμό, ιδανικό για ήσυχες και οικογενειακές διακοπές.





*** ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  : Μετά την τελευταία διοικητική μεταρύθμιση "Καλλικράτης" (ΦΕΚ Α87 της 07/06/2010) η επαρχία Τριφυλίας καρατομήθηκε και χωρίς τις περιοχές της Χώρας και του Δωρίου απετέλεσε ενιαία δημοτική ενότητα ως Δήμος Τριφυλίας.
-
Δημιουργήθηκε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού , Αυλώνος, Γαργαλιάνων , Κυπαρισσίας , Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 612,1 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 33.581 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Έδρα του δήμου ορίστηκε η Κυπαρισσία.
~ Κυπαρισσία: Η πόλη που μάγεψε τον Κλεμανσώ* Οδηγώντας στη δυτική ακτογραμμή της Πελοποννήσου και πριν περάσει κανείς στην Ηλεία συναντάει τηνΚυπαρισσία, την πρωτεύουσα της Τριφυλίας. Η Κυπαρισσία, χτισμένη αμφιθεατρικά ενώνει τις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Ψυχρού με τα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Βρίσκεται 260 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 58 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα. Είναι το αδιαμφισβήτητο γεωργικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής και αποτελεί την έδρα τηςΙεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας.
Η ιστορία της Κυπαρισσίας είναι μακραίωνη όπως αυτή της Πελοποννήσου και φτάνει στα προϊστορικά χρόνια. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα κάνει λόγο για τον Κυπαρισσίεντα που συνέβαλε στην εκστρατεία της Τροίας, ενώ το σημερινό της όνομα οφείλεται στη βασιλεία του Όθωνα.
Βίντεο  : http://youtu.be/OlKNrG3W4ME  ,

 ~  Η πόλη είναι χωρισμένη στην παραδοσιακή Άνω Πόλη και στηνσύγχρονη Κάτω Πόλη.
Η παλιά πόλη ή Επάνω Πόλη, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της με τα παραδοσιακά σπίτια προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες. Στα μεγάλα καλντερίμια κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες που διαρκεί τέσσερις μέρες. Στην παλιά πόλη βρίσκεται και το κάστρο των Γιγάντων ή κάστρο της Αρκαδιάς. Η τέλεια βόλτα στην πόλη της Κυπαρισσίας ξεκινάει το απόγευμα στα γραφικά καλντερίμια της παλιάς πόλης και καταλήγει στο κάστρο για το ηλιοβασίλεμα που ανάγκασε το Γάλλο πολιτικό Ζώρζ Κλεμανσώ να πει ότι είναι το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα που αντίκρισε στα ταξίδια του, όταν επισκέφθηκε την Κυπαρισσία για να εγκαινιάσει το σιδηροδρομικό της σταθμό.
Η Κάτω Πόλη είναι μία σύγχρονη πόλη που ακουμπάει στις ακτές του Ιονίου με άριστη ρυμοτομία.
Τα τελευταία χρόνια η τουριστική της υποδομή έχει γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη ενώ υπάρχουν πολλά μαγαζιά στα οποία μπορεί κανείς να γευτεί τους πεντανόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες της περιοχής όπως τονπαστό καγιανά και τη γνωστή γουρνοπούλα.
Η Κυπαρισσία αποτελεί ωστόσο και το ορμητήριο για τις ομορφιές που κρύβει η Τριφυλία. Μόλις 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς. Ανασκαφές από τον καθηγητή Σπ. Μαρινάτο έφεραν στο φως 3 θολωτούς τάφους και ανέδειξαν την Περιστεριά σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του πρωτομηκυναϊκού πολιτισμού, σε σημείο να αποκαλούνται «Μυκήνες της δυτικής Πελοποννήσου». Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τον καθηγητή Γεώργιο Κορρέ. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στο Φαράγγι με τους Σταλακτίτες. Μέσα από μία διαδρομή με ψηλούς θάμνους και δέντρα, με τη συντροφιά του ποταμού της Αρκαδίας σε πολλά σημεία και μετά από περπάτημα μίσης ώρας περίπου το μονοπάτι φτάνει στο τέλος του. Εκεί αφού απολαύσετε το σπήλαιο με τους σταλακτίτες μπορείτε να ξεδιψάσετε με το κρυστάλλινο νερό της πηγής και να ξεκουραστείτε στη σκιά που δημιουργούν τα γέρικα πλατάνια.
Όποιος έχει την τύχη να επισκεφθεί την Κυπαρισσία μην ξεχάσει να δοκιμάσει γουρνοπούλα, καπνιστά σε φασκόμηλο λουκάνικα, σταφίδες, μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά όπως φυσικά και το διάσημο Μεσσηνιακό λάδι. Η Κυπαρισσία προσκαλεί τον κάθε επισκέπτη να ανακαλύψει τις ομορφιές της και να απολαύσει ξεχωριστές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.
 
*** ΦΙΛΙΑΤΡΑ  Ν.  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  :
~ Τα Φιλιατρά είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου και είναι μια από τις νεότερες και ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μεσσηνίας. Η ζωή της ως πόλεως χρονολογείται από το 16ο αιώνα, αλλά οι ρίζες της φαίνεται να ξεκινούν από πολύ μακριά, αφού σαν προμάμμη της φέρεται η αρχαία Εράνα, η οποία τοποθετείται στην περιοχή της Αγίας Κυριακής.
Την ονομασία της η πόλη, σύμφωνα με μία από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί, οφείλει στα πολλά πηγάδια που υπήρχαν, δηλ. από την εξέλιξη της λέξεως φρέαρ φρήαρ - φρηρ - φλητρόν - φλεατρόν - φιλιατρόν. Και στον πληθυντικό Φιλιατρά.
Μετά την απελευθέρωση και αποκατάσταση του μικρού βασιλείου της Ελλάδος,το 1833, ο Δήμος Εράνης, δηλ. ο σημερνός Δήμος Φιλιατρών και ως το 1886, που μέγας σεισμός κατέστρεψε την πόλη, είχε γνωρίσει μεγάλη οικονομική και κοινωνική ακμή.
Μετά το σεισμό η πόλη ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων.
Η κεντρική πλατεία της πόλης, η πλατεία Καποδιστρίου, με το υπέροχο Βενετσιάνικο σιντριβάνι, τους ευκαλύπτους και το γνωστό και ιστορικό ρολόι, χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης, αποτελεί το κέντρο συνάντησης των Φιλιατρινών κάθε ηλικίας.
Από τα Φιλιατρά καταγόταν ο Σταύρος Μπρουμίδης, πατέρας του μεγάλου ζωγράφου Κων/νου Μπρουμίδη (προτομή του βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου), που είχε αποκληθεί «Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου» εκ του γεγονότος ότι οι τοιχογραφίες του κοσμούν το Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον.
Στην περιοχή των Φιλιατρών σώζονται αρκετά μεσαιωνικά και ιδίως βυζαντινά μνημεία. Η μονή του Αγίου Χριστοφόρου, ο ιστορικός ναός της Παναγίας Βλαχέρνας, ο Άγιος Διονύσιος Μόραινας, ο ναός της Αναλήψεως, που είναι ο αρχαιότερoς σταυρεπίστεγος, ναός του κόσμου (120ς αι.), η ιερά μονή Ευαγγελίστριας και ο ιερός ναός της Παναγίας της Αγριλιώτισσας τον Αγρίλη.
Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της πόλεως. Την 10η Φεβρουαρίου τελείται μεγάλη θρησκευτική πανήγυρις με συρροή χιλιάδων προσκυνητών. Επίσης το Δεκαπενταύγουστο μεγάλη γιορτή γίνεται στον Αγρίλη, της Παναγίας, της «Κυράς της Αγριλιώτισσας».
Στον Αγρίλη, το Στόμιο, στην Αγία Κυριακή και στο Λαγγούβαρδο υπάρχουν μαγευτικές παραλίες με αμμουδιά και κατακάθαρη θάλασσα.
Τα Φιλιατρά έχουν μεγάλη παράδοση στον πολιτισμό. Από την εποχή της ακμής τους η πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων έθεσε τα θεμέλια της πολιτιστικής ακμής. Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών από το 1991, πρωτοπόρος από της ιδρύσεώς του (1926) με το σχολείο Μουσικής και τη Φιλαρμονική, έχει δημιουργήσει μουσική και πολιτιστική παράδοση στην πόλη, ενώ το χορευτικό του έχει μεγάλη συμβολή στη διατήρηση και τη διάδοση των παραδοσιακών ελληνικών χωρών. Το «ΒΟΡΡΕΕΙΟΝ» Πνευματικό Κέντρο και το Πάρκο της Βλαχέρνας είναι οι εστίες της δράσης του. « Τα Βλαχέρνια » η πιο αναδεδειγμένη και πρωτότυπη εκδήλωση του Συλλόγου (29/6-1/7) με συνάντηση Φιλαρμονικών. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «ο Πυρσός» από το 1958 με τη δραστηριότητα του έχει πλουτίσει την πολιτιστική παράδοση. Εστία του το «ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟΝ» Πνευματικό Κέντρο, όπου λειτουργεί η κινηματογραφική του λέσχη και τελούνται οι άλλες του δραστηριότητες. Το Συγκρότημα Ελληνικών παραδοσιακών χορών που διαθέτει έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Το Φεστιβάλ χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων κάθε καλοκαίρι αποτελεί την αναδεδειγμένη του εκδήλωση. Το «ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟΝ» αποτελεί την έδρα και του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Χριστιάνοι ή Χριστιανούπολη, που είναι κτισμένο στη δυτική πλαγιά του όρους Αιγάλεω, υπήρξε μια πολυάνθρωπη και ακμάζουσα πολιτεία, έδρα Μητρπολίτη, την οποία ελάμπρυναν εξέχουσες μορφές της Ελληνικής Ορθοδοξίας.
Ο Αρχαίος Βυζαντινός Ναός (του 110 αι., 1070-1075), που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος , είναι το στολίδι του χωριού, το καύχημα του Μοριά. (Αγιά Σωτήρα στο Μοριά και Αγιά Σοφιά στην πόλη).
~
Ο Αγιος Χα­ράλαμπος, τα Φιλιατρά και ο Γερμανός Κοντάου
agios xaralambos.jpg
 
Στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στην επαρχία Τριφυλίας, υπάρχει μία γραφική πόλη με 9.000 κατοίκους, τα Φιλιατρά. Πολιούχος της πόλεως είναι ο Αγιος Χα­ράλαμπος, και κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του, και κατεβαίνουν σ' αυ­τό και οι Φιλιατρινοί που μένουν στην Αθήνα.
Σ' αυτό το πανηγύρι πηγαίνει κάθε χρόνο και ένας ηλικιωμένος Γερμανός, ονόματι Κοντάου, με την οικο­γένειά του. Έρχεται από μακρυά. Και θα έλεγε κανείς: «Τι τού ήρθε, ώστε έτσι στα καλά καθούμενα να ξεκινά από την Γερμανία για ένα τόσο μακρινό ταξίδι»!
Ο άνθρωπος αυτός στην περίοδο της κατοχής ήταν αξιωματικός τού Γερμανικού στρατού, και για ένα διάστη­μα χρημάτισε φρούραρχος Φιλιατρών. Εκείνο τον και­ρό βρισκόμαστε στο 1944 μερικοί Έλληνες αντάρ­τες έκαναν κάποιο σαμποτάζ, φονεύοντας σε ενέδρα αρκε­τούς Γερμανούς. Εξαγριώθηκαν τότε οι....
κατακτητές και από το στρατηγείο της Τριπόλεως δόθηκε εντολή στον Κοντάου, την ημέρα που θα ξημέρωνε, στις 6 το πρωί, να καούν τα μισά Φιλιατρά και να εκτελεσθούν εκατό περί­που Φιλιατρινοί. Όπως ήταν φυσικό, τρόμος και πανικός κατέλαβε όλους τους κατοίκους. Ήξεραν ότι οι Γερμα­νικές διαταγές ήταν αμετάκλητες. Τίποτε δεν τους έσωζε από τον όλεθρο και την συμφορά. Το πρωί (19 Ιουλίου) όμως ενώ έφθασε η κανονισμένη ώρα δεν έβλεπαν καμμία κίνηση. Απόρησαν. Τι άραγε να είχε συμβεί;
Εκείνη την νύχτα οι πιστοί εζήτησαν με καυτά δά­κρυα την προστασία τού Αγίου Χαραλάμπου. Και εκεί­νος ενήργησε θαυμαστά. Παρουσιάσθηκε στον Γερμανό φρούραρχο, τον Κοντάου, και τού είπε να μην εκτελέσει την διαταγή. Τού υποσχέθηκε ακόμη πως δεν θα τιμωρηθεί από τον ανώτερο του και ότι θα επιστρέψει και αυτός και οι στρατιώτες του σώοι στην πατρίδα τους. Ο Κον­τάου, στην αρχή έδειχνε ψυχρός και ασυγκίνητος. Συνο­λικά ο Αγιος τού εμφανίσθηκε τρεις φορές για να τον πείσει πως πρόκειται για κάτι το υπερφυσικό και πρέπει να υπακούσει.
Το αξιοθαύμαστο είναι ότι ο Αγιος παρουσιάσθηκε και στον Γερμανό στρατηγό στην Τρίπολύ. Το πρωί ο Κοντάου εζήτησε τους ιερείς των τεσσάρων ενοριών της πόλεως. Εκείνοι παρουσιάσθηκαν έντρομοι εμπρός του. Πού να ήξεραν το τι είχε μεσολαβήσει εκείνη την νύχτα! Μαζί τους εγύρισε στις Εκκλησίες των Φι­λιατρών και παρατηρούσε τις εικόνες. Στην τέταρτη Εκ­κλησία, στα Εισόδια της Θεοτόκου, στην επιλεγόμενη «Γουβιώτισσα» βλέποντας μία εικόνα ένα γέροντα με κάτασπρη γενειάδα, ντυμένο ιερατικά άμφια ανεφώνησε: «Να! αυτός είναι!» και έπεσε εμπρός του να τον προσκυνήση. Μόλις σηκώθηκε λέει στους έκπληκτους ιερείς: «Σας έσωσε ο Άγιος αυτός, που έσωσε κι' εμένα από βαρύ κρίμα».
Έτσι με την επέμβασι τού πολιούχου η πόλις γλύτωσε από τη φωτιά και τη σφαγή.
 
***




*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -     427   φίλοι.-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3082   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , =1562 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1554   video.-
                                               ** Σύνολον   :   6198   βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2484   φίλοι   . https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
 ~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 257    φίλοι .- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas?ref=tn_tnmn ,
***
 ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html    Ενημέρωση Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014  : Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html , Σήμερα  είναι Παρασκευή ανθολογίου   31  Ιανουαρίου  2014 .-
~   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html  , ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014 .-
~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 :
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/01-02-2014.html  , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 01-02-2014 Φεβρουάριος .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/2014.html , Παρουσιάσεις  Αθλητικών  ερασιτεχνικών  βίντεο  Ιανουαρίου  Φεβρουαρίου  2014 .-
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/02022014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 02/02/2014 Φεβρουαρίου  ,-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/02/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/02/04-2014.html , Ενημέρωση σήμερα Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/02/05-2014.html ,  Ενημέρωση Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/06-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2014 , .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/02/07-2014.html , Ενημέρωση  της  Παρασκευής  07  Φεβρουαρίου  2014  .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/02/09-2014.html , Το αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 09 Φεβρουαρίου 2014 .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/10-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  11  Φεβρουαρίου  2014  .- 
 ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
~




* ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
 ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
 ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-
 ~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Μεγαλόπολη , Ελληνικό  ,Στεμνίτσα , Δημητσάνα , Λαγκάδια  , ..Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 .-
  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Ενημέρωση Τρίτη  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: