ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 8 Ιουλίου  2012  :
ΑΡΦΑΡΑ  2012 Ι.Ν.Αγίων Θεοδώρων και το κοιμητήριον
Το ποντικάκι στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης ! :
                Όμορφες   κουβεντούλες ….Όμορφα  λογάκια  …. Σοφά  λογάκια … !!!! από το ποντικάκι μας !!!!
~** Να σου πω κάτι ; - Τι;;; - Μου έλειψες !!!!

~** Η αναζήτηση του τέλειου δεν οδηγεί στην ευτυχία …. Αλλά στην μοναξιά . Γιατί πολύ απλά τέλειος άνθρωπος δεν υπάρχει !
~** Όταν έχεις δίκιο κανείς δεν το θυμάται . Όταν έχεις άδικο , κανείς δεν το ξεχνά .-
~** Μερικοί άνθρωποι είναι σαν τα σύννεφα ….. όταν εξαφανίζονται , φτιάχνει η μέρα ….
~** Στην ζωή δεν παίρνεις ΠΟΤΕ αυτό που αξίζεις . Παίρνεις ΑΥΤΟ μόνο που διεκδικείς !!
~** Ορισμένοι άνθρωποι επειδή ξέρουν τι ζητάνε στη ζωή τους …. Πειραματίζονται με τα αισθήματα των άλλων ….
~** Δεν ανοίγω πλέον την καρδιά μου σε λάθος ανθρώπους … !!
~** Χάραξε την πορεία σου για να βρεθείς εκεί που θέλεις …εκεί που πρέπει !!
~** Πάντα φοβάμαι μη χάσω τους ανθρώπους που αγαπώ …. Αλλά αναρωτιέμαι : Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται ότι θα χάσουν εμένα . .» .
~** Στην ζωή μας να μη δεχόμαστε καμία πίεση ή καταπίεση ,,… παρά μόνο την ατμοσφαιρική πίεση !
~** Ήθελα τόσο πολύ κάποιος να μ΄ αγαπήσει που ξέχασα ν΄ αγαπήσω τον εαυτόν μου .-
~*** Μαγκιά δεν είναι να πεις …. Εγώ ΧΩΡΙΣΑ …. Μαγκιά είναι να πεις … εγώ την ΑΓΑΠΗΣΑ …..
~** Οι άνθρωποι που γελούν πολύ είναι αυτοί που η καρδιά τους πονάει περισσότερο !!! ..
~* Γεννήθηκα χωρίς να θέλω , Θα πεθάνω χωρίς να το θέλω . Αφήστεμε τουλάχιστον να ζήσω όπως θέλω .! .
~** Μόνοι μας γεννιόμαστε και μόνοι μας πεθαίνουμε ! Ότι έρχεται … φεύγει κιόλας !
~** Μην απορρίψεις ποτέ κανενός την ελπίδα , μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που του απομένει ….

** Γιατί αυξάνουν φόρους και χαράτσια, αφού ξέρουν ότι δεν θα πληρωθούν;




* Όλος ο κόσμος αναρωτιέται, γιατί το πολιτικό σύστημα βάζει εξοντωτικούς φόρους και χαράτσια, εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής ύφεσης, ενώ είναι αυταπόδεικτο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα βρεθεί κάποια στιγμή σε αδιέξοδο και δεν θα μπορεί να τα αποπληρώσει;

~ Από τις συζητήσεις που γίνονται στην πιάτσα και στο διαδίκτυο, διατυπώνονται...  τρεις απόψεις.
1) Η πρώτη άποψη λέει ότι βάζουν εξοντωτικά χρηματικά ποσά με τη συνήθη λογική «ότι πιάσουν και από όπου τα πάρουν».
2) Η δεύτερη άποψη λέει ότι αυτό γίνεται για τα μάτια της τρόϊκας, προκειμένου να δείξουν οι πολιτικοί κοτζαμπάσηδες προς τους ξένους ότι αυτοί προσπαθούν, αλλά το εγχείρημα δεν αποδίδει.
3) Η τρίτη άποψη λέει ότι βάζουν τόσο εξοντωτικά ποσά προκειμένου, είτε να εξαναγκάσουν τον κόσμο να πουλήσει περιουσίες όσο όσο σε σύγχρονους μαυραγορίτες που ελέγχουν το πολιτικό σύστημα, είτε να αρχίσουν να γίνονται αναγκαστικές εκτελέσεις περιουσιών και πώληση σε πλειστηριασμούς για ένα «κομμάτι ψωμί».
* Εμείς όμως που έχουμε μελετήσει σε βάθος την διαστροφική λογική του πολιτικού συστήματος κάνουμε και μια άλλη πιο απλή σκέψη. Πέρα και ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, το πελατειακό πολιτικό σύστημα βρήκε μέσα στην κρίση μια άλλη πελατειακή ευκαιρία για να επιβιώσει. Επιβάλει τόσο εξοντωτικά χρηματικά ποσά και εξωθεί σε πίεση τους πολίτες και σε κινδύνους πλειστηριασμών, προκειμένου στη συνέχεια τα πολιτικά γραφεία να πουλάνε πολιτική εκδούλευση προς άγραν πελατείας. Το ίδιο εξάλλου γίνεται με τα αυθαίρετα, με τα επιβαλλόμενα υπέρογκα πρόστιμα και με κάθε είδους παρανομία και αυθαιρεσία που το ίδιο το πολιτικό σύστημα «προάγει» προκειμένου στη συνέχεια να πουλάει «πολιτική προστασία» και είσπραξη ψήφων.
* Τώρα μάλιστα που έγιναν δύσκολοι οι διορισμοί στο δημόσιο, κάτι θα πρέπει να βρουν οι άνθρωποι για να εξασκήσουν το πολιτικό τους επάγγελμα.
* Ήδη πολλοί πολιτικοί προστάτες, άρχισαν να μιλάνε για απαλλαγές από χρέη, για «κούρεμα» στεγαστικών δανείων ή καταναλωτικών δανείων κ.λ.π. χαϊδεύοντας αυτιά και αποκτώντας πελατειακό ακροατήριο. Δεν ακούσαμε όμως ποτέ κανέναν από αυτούς να διαμαρτύρεται όταν οι τράπεζες έβαζαν στους δενειολήπτες δυσανάλογα υψηλά επιτόκια!!!

~** Α.Σαμαράς: "Ποια ανακήρυξη ΑΟΖ; Είμαστε απροετοίμαστοι για ανακήρυξη ΑΟΖ"!


* Σημείωση freedomhellas:Εμπαίζουν με την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού!Για μια φορά ακόμη αποδεικνύεται ότι ένα μάτσο πουλημένοι απατεώνες κυβερνούν αυτόν τον τόπο.Σε προηγούμενή μας ανάρτηση αναφέραμε τους λόγους που οι ξεδιάντροποι δεν ανακηρύσσουν την Ελληνική ΑΟΖ (Διαβάστε εδώ)και ο Σαμαράς κάνει τρίπλες αναιρώντας τα όσα προεκλογικά έχει πει,καλύπτοντας έτσι τους προηγούμενους κυβερνώντες Ααρών Σημιτσί Χαρούν(κατά κόσμον Κ.Σημίτη)και Κάρολο Παπούλια που υπέγραψαν την μείωση της Ελληνικής ΑΟΖ!

* Επιβεβαιώνοντας απόλυτα τις πληροφορίες του defencent.gr, o πρωθυπουργός Α.Σαμαράς πριν λίγο από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της ανάνγωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ουσιαστικά δήλωσε την αναβολή οποιασδήποτε κίνησης προς την πλευρά ανακήρυξης της ΑΟΖ, κάτι που προεκλογικά είχε κάνει "σημαία", μιλώντας για άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ.
* Σήμερα μίλησε απλά για "Συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη μελλοντικά της ΑΟΖ" που σημαίνει ότι αυτή η "προετοιμασία" μπορεί να διαρκέσει .... ποιος ξέρει πόσο! Ίσως όσο και η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που βέβαια παραμένει "αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας". Που σημαίνει ότι τώρα - κατά τον Α.Σαμαρά - είμαστε απροετοίμαστοι για ανακήρυξη ΑΟΖ
* Το defencenet.gr δεν διαφωνεί με τη νυν θέση του Α.Σαμαρά: Δεν είμαστε έτοιμοι για ανακήρυξη ΑΟΖ, δεν έχουμε την απαραίτητη ένοπλη ισχύ, ούτε τις συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε κάτι τέοιο.
* Χώρα της οποίας οι πολιτικοί δεν διαθέτουν ούτε καύσιμα για τα μαχητικά της, πόσο μάλλον τα κατάλληλα εργαλεία για την άμυνά της δεν μπορεί απέναντι σε έναν εχθρό που υπερεξοπλίζεται να προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις. Όσο και αν "πονάει", αυτή είναι η αλήθεια.
~ Πρώτα όπλα, μετά ΑΟΖ.
* Υπάρχει βέβαια και ο δρόμος του συμβιβασμού και το μοίρασμα της ελληνικής περιουσίας με τον πειρατή της περιοχής, την Τουρκία. Είναι μία επιλογή που έχει προταθεί στον Α.Σαμαρά.
* Αυτό που διαφωνούμε κάθετα και για το οποίο "κακίζουμε" τον Α.Σαμαρά είναι ότι είχε "φλομώσει" στο ψέμα (και...) για το θέμα της ΑΟΖ τους Έλληνες πατριώτες (γιατί αυτοί συγκινούνται με το θέμα αυτό) προεκλογικά. Δεν είναι σωστό κ.πρωθυπουργέ να παίζουμε με την ψυχή και τον πόθο των πατριωτών...

~** Παγκόσμια η σύγκρουση στην Συρία; - ΝΑΤΟ και Ρωσία "με το δάκτυλο στην σκανδάλη"


* Κλιμάκωση παρά αποκλιμάκωση των συγκρούσεων παρατηρείται στην Συρία με τον συριακό Στρατό πλέον να έχει αναλάβει καθαρά την πρωτοβυλία, αλλά και να επεκτείνει την δραστηριότητά του και στον γειτονικό Λίβανο: Βολές πυροβολικού και όλμων του Συριακού Στρατού έπληξαν καταφύγια Σύρων ανταρτών και ισλαμιστών μισθοφόρων στον Βόρειο Λίβανο. Οι περιοχές που επλήγησαν βρίσκονται πέντε με είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Συρία.

* Στα τουρκοσυριακά σύνορα εκτελέστηκαν επιχειρήσεις κατά των ανταρτών και ανακαταλήφθηκε η περιοχή που βρίσκεται η βάση έγκαιρης προειδοποίησης της συριακής αεράμυνας που είχε καταληφθεί πριν καταρριφθεί το τουρκικό μαχητικό/αναγνωριστικό RF-4Ε. Η Ρωσία κρατά στάση αναμονής μέχρι στιγμής και τα αποβατικά της δεμένα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης γεμάτα όμως με πεζοναύτες.
* Στις επιχειρήσεις στην πόλη Χομς έχουν εμπλακεί και Ρώσοι σύμβουλοι, πιθανότατα από την GRU, οι οποίοι παρακολουθούν την εκκαθάριση θυλάκων ισλαμιστών ανταρτών από τον συριακό Στρατό. Λέγεται ότι οι Ρώσοι σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι της αλλαγής της επιχειρησιακής γραμμής του συριακού Στρατού και ζήτησαν οι επιχειρήσει να υποστηρίζονται από αέρος από επιθετικά ή από οπλισμένα ελικόπτερα.
* Κατ'αυτό τον τρόπο ανέβηκε κάθετα η απόδοση και τα εδαφικά κέρδη του συριακού Στρατού και έχουν πολλαπλασιαστεί οι απώλειες των ανταρτών.
* Πάντως και ενώ ξεκινούν την Δευτέρα το ταξίδι προς τις ακτές της Συρίας τα δύο πυρηνοκίνητα δυτικά αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό "Αϊζενχάουερ" (CVN69) και το γαλλικό "Ντε Γκολ" (R61), μαζί με μία αρμάδα 12 σκαφών επιφανείας και δύο υποβρυχίων, στο διπλωματικό πεδίο είναι σαφές ότι "ζεσταίνεται η μηχανή" για πολεμικές επιχειρήσεις που είναι άγνωστο που κατάληξει θα έχουν καθώς οι αντίπαλοι ένθων κακείθεν είναι πανίσχυροι.
* Πληροφορίες από την Μόσχα φέρουν να επισπεύδονται στις ρωσικές ένοπλες δυναμεις αντνιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη, με τους τελικούς ελέγχους να γίνονται στις βάσεις που αναπτύσσονται εσπευσμένα και όχι στα εργοστάσια!.
* Στο Παρίσι την άμεση υιοθέτηση μιας δεσμευτικής απόφασης, «βάσει του κεφαλαίου 7», που να υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν και τη συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη για μια πολιτική μετάβαση ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι «Φίλοι της Συρίας» (συμμετείχε και η Ελλάδα που σύρεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά της είναι 100% αντίθετα από αυτά των ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση).
* Σύμφωνα με το κείμενο των τελικών αποφάσεων, οι συμμετέχοντες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιβάλει μέτρα» για να διασφαλίσει το σεβασμό αυτής της απόφασης. Το «κεφάλαιο 7» ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για νέες κυρώσεις ή ακόμη και για την προσφυγή στη βία εναντίον όσων δεν εφαρμόζουν την απόφαση.
* Πάντως, την ώρα που θα ξεκινήσουν τα ρωσικά αποβατικά από την Σεβαστούπολη θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, ίσως για το πρελούδιο μιας παγκόσμιας αναμέτρησης...

~** ΕΟΖ ή περιοχές κερδοφορίας του ξένου κεφαλαίου, με εργασιακές συνθήκες Ασίας και μηδενικά σχεδόν οφέλη για την εγχώρια οικονομία


* Σύγχρονα εργασιακά κάτεργα προωθεί το Βερολίνο σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τη δήθεν προσέλκυση «επενδύσεων». Το ζήτημα της δημιουργίας/λειτουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών φαίνεται -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ότι ανοίγει και πάλι, με φερόμενη ως πρώτη σε σειρά «προτίμησης» την περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

* Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα η Γερμανία –σε αγαστή συνεργασία τόσο με την νυν όσο και με τις πρώην μνημονιακές κυβερνήσεις- φαίνεται να επικεντρώνουν τους σχεδιασμούς τους, πέραν των άλλων, στον κατακερματισμό της χώρας σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με ελάχιστη ή μηδενική φορολογία, με εργασιακές σχέσεις arbeitslagern (στρατόπεδα εργασίας) και πολεοδομικούς κανόνες ανύπαρκτους. Το «καρότο» είναι η διακήρυξη του Βερολίνου ότι μέσα στις ζώνες διαμορφώνεται ένα περιβάλλον για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που «θα ευνοήσουν την οικονομία της χώρας και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». Αυτό, όμως, που ουσιαστικά δημιουργείται είναι περιοχές κερδοφορίας του ξένου κεφαλαίου, με εργασιακές συνθήκες Ασίας και μηδενικά σχεδόν οφέλη για την εγχώρια οικονομία.
* Μάλιστα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», υπογράμμισε ότι «ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων». Ωστόσο, οποιαδήποτε έννοια προστασίας των εργαζομένων είναι εντελώς αντίθετη με την ύπαρξη και λειτουργία των ΕΟΖ, που από τη φύση τους έρχονται να καταρρίψουν τα «εμπόδια» της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερο ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς στις εταιρείες που θα προσέλθουν.
* Για τις νέες εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας ΕΟΖ και ειδικότερα στην περιοχή της Θράκης, παραθέτουμε ακολούθως το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημερινό άρθρο του Μιχαήλ Γελαντάλι από το www.euro2day.gr καθώς και ένα παλιότερο άρθρο του Ριζοσπάστη που αναφέρεται στα στοιχεία από την εμπειρία της λειτουργίας ΕΟΖ σε άλλες χώρες.
~* ΩΡΙΜΑΖΕΙ Η ΙΔΕΑ ΤΩΝ ΕΟΖ
Του Μιχαήλ Γελαντάλι
* Mε τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αμέριστη… συνδρομή του Βερολίνου και την ανάλογη εκ των έσω ανακίνηση του θέματος φαίνεται πως τίθεται εκ νέου το ζήτημα της δημιουργίας – λειτουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ).
* Το ότι η πρώτη σχεδιάζεται να διαμορφωθεί στη Θράκη (και ολίγη από Ανατολική Μακεδονία) προφανώς και δεν είναι άσχετο από το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το τουρκικό προξενείο αλωνίζει στην περιοχή και Τούρκοι πολιτικοί αναφέρονται τις τελευταίες μέρες με νόημα στην ανάγκη του σεβασμού των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.
* Και για να μην παρερμηνεύονται οι προθέσεις τους, αυτές τις μέρες περιοδεύει στην περιοχή ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Όσοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Τούρκος πολιτικός και κυρίως ποια περιβόητη οργάνωση εκπροσωπεί ο πολιτικός φορέας του απορούν με την εκκωφαντική σιωπή που δείχνουν για το όλο θέμα η Αθήνα και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Ο Ντ. Μπαχτσελί είναι ο αρχηγός της περιβόητης «αγέλης» των Γκρίζων Λύκων, ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια και την ετεροβαρή σχέση Αθήνας – Άγκυρας.
* Το ζήτημα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης εξετάστηκε διεξοδικά στο συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης (διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες στην Αλεξανδρούπολη), με τους υπεύθυνους να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως οι συνθήκες είναι ώριμες και λείπει μόνο η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η ΕΟΖ Θράκης (και… ολίγης Ανατ. Μακεδονίας).
~* ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
* Ειδικά για τις ΕΟΖ, οι δανειστές έχουν δείξει εδώ και καιρό τις διαθέσεις και τους σχεδιασμούς τους. Το θέμα ανακίνησε πρώτος ο Νικόλας Χουντής με σχετικό ερώτημά του (τον Ιούνιο του 2011) προς την Κοινότητα, για να λάβει τρεις εβδομάδες αργότερα την απάντηση-επιβεβαίωση του επιτρόπου (Όλι Ρεν).
* Δημοσιότητα δόθηκε στον τύπο (κυρίως από τις σελίδες της «Ελευθεροτυπίας» τότε) με σχετικά άρθρα υπό τους εύγλωττους τίτλους «Ελλάδα, η πρώτη γερμανική αποικία στη Δυτ. Ευρώπη» (3/9/2011) και «Οι Γερμανοί ζητούν γην και ύδωρ για… ψίχουλα επενδύσεων» (9/10/2011). Οι τότε υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου επιδίδονταν σε υπερθεματικές αναφορές για επενδύσεις χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεκάδων δισ. ευρώ κ.λπ., με τους Ευάγγ. Βενιζέλο (τότε τσάρος της οικονομίας) και Μιχ. Χρυσοχοΐδη (τότε υπουργός Ανάπτυξης) να… μεγαλουργούν. Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι παρελθόν και λεπτομέρειες, καθώς το Βερολίνο φαίνεται να δείχνει και πάλι ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία που αναπτύσσεται τελευταία από τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν και την Κοινότητα.
* Παράλληλα, και στο εσωτερικό έχουν πάρει ζεστά την όλη υπόθεση κι η Περιφέρεια Θράκης ολοκληρώνει σχετική μελέτη (εκπονήθηκε από ιδιωτική εταιρεία), στην οποία καταγράφονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα ανάπτυξης της περιοχής. Μάλιστα, στο Φόρουμ της Αλεξανδρούπολης, η Κατερίνα Καραγιάννη (δημιουργός του ΧΦΘ) έκανε λόγο για ενδιαφέρον εταιρειών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες επεξηγήσεις.
~* Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ
* Ωστόσο, πέρα από τη θεατή επιχειρηματική όψη, υπάρχει και μία λιγότερο ευδιάκριτη, που χρειάζεται προσεκτικότερη εξέταση. Και γινόμαστε σαφείς, καθώς στην τεχνική έκθεση της Capital Markets Experts αναφέρονται προϋποθέσεις και κριτήρια όπως ότι «η ελευθερία επιλογής νομίσματος στην εφαρμοζόμενη λογιστική στο πλαίσιο μιας ΕΟΖ μπορεί να δώσει λύσεις σε θέματα όπως η νομισματική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός, οι ζημίες από συναλλαγματικές διαφορές». Αλλά και η αναφορά ότι «το εργασιακό δυναμικό στις κατά τόπους ΕΟΖ είναι κατά κύριο λόγο τοπικό και η εισαγωγή (σ.σ. sic!) εργαζομένων αφορά κυρίως σε εξειδικευμένους experts-εργοδηγούς των μητρικών πολυεθνικών που επενδύουν στη ζώνη».
~* ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
* Επειδή, όμως, έχουμε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα των ΕΟΖ και η εκτίμησή μας είναι πάγια πως τίποτε δεν είναι σύμπτωση, τυχαίο ή… απρογραμμάτιστο (κυρίως από την πλευρά των δανειστών, και κυρίως των Γερμανών), υπενθυμίζουμε μερικές χρήσιμες λεπτομέρειες:
* Εξαρχής (Ιούλιος – Αύγουστος 2011) η γερμανική πλευρά είχε θέσει χωρίς περιστροφές το πώς εννοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την ηγεσία του BDI (του πανίσχυρου Συνδέσμου Βιομηχανιών) όσο και στις επαφές των Γ. Παπακωνσταντίνου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
* Ποιος αλήθεια έχει ξεχάσει το περίφημο πρόγραμμα Helios ή τις αναφορές του Γερμανού τσάρου της οικονομίας για τον ελληνικό ήλιο, που θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα του Βερολίνου; Ποιος αλήθεια έχει ξεχάσει τις αλήστου μνήμης θριαμβικές δηλώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη πως «με τη γερμανική κυβέρνηση χτίζεται, μετά και τη συμφωνία της 21ης/7 μία συμμαχία για την ανάπτυξη»;
* Υποστήριζε τότε ότι «εργαζόμαστε για να μετατραπεί το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης σε σχέδιο ανάκαμψης και σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας». Πομφόλυγες ολίγιστων πολιτικών παραγόντων, που όμως έχουν τη σημασία τους, όταν η άλλη πλευρά (δανειστές – Βερολίνο) είναι ξεκάθαρη. Γι’ αυτό θυμίζουμε την επισήμανση του Hans Peter Keitel (επικεφαλής του πανίσχυρου Bundesverband der Deutschen Industrie – BDI) για το υψηλό εργατικό κόστος στην ελληνική αγορά εργασίας.
* Επίσης, την προειδοποίηση του Martin Knapp (επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) πως «στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 150 γερμανικές επιχειρήσεις, όμως όλες ασχολούνται με την εισαγωγή-εμπορία προϊόντων που παράγονται αλλού. Και αυτό είναι πρόβλημα», συνιστώντας προφανώς την προσαρμογή των αμοιβών σε επίπεδα… Ουγγαρίας ή Πολωνίας, αφού (σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του) η Ελλάδα έχει χάσει τη μάχη της προσέλκυσης επενδύσεων από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
* Αλλά και στην επίσκεψη του Stefen Kapferer (είχε συναντηθεί τότε με τον Ευάγγ. Βενιζέλο) είχε δοθεί το περίγραμμα του πώς εννοούνται οι επενδύσεις: αποικιακού χαρακτήρα, με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, στη λογική του πώς βλέπουν οι Γερμανοί την ευρωπεριφέρεια γενικά και ειδικότερα τη χώρα μας.
~ ΥΓ.: Για να έχουμε ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα όσων πιθανόν παίζονται με τις ΕΟΖ (κυρίως όμως με αυτήν της Θράκης), στοιχεία χρήσιμα βρίσκουμε στο πληρέστατο «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα» του Δημ. Μπάτση (πρώτη έκδοση 1947 και επανέκδοση από τις εκδόσεις Κέδρος) και στο νηφάλιο, αλλά αρκούντως προφητικό «Για το ζήτημα του Αιγαίου» του Αναστάσιου Ι. Πεπονή (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη) για τα πετρέλαια, τον Μάρτη του ’87, τις συνοριακές διαφορές, την Ε.Ε. και την ενεργειακή «γέφυρα». Όπου η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, ο ρόλος της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, η γεωστρατηγική σημασία του Έβρου και ο (πιθανός) ορυκτός πλούτος στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχουν πρωτεύουσα σημασία.

*** Το άρθρο του Ριζοσπάστη της 25.09.2011:
~ «ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ» ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ
 * Το άθλιο καθεστώς των «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» (ΕΟΖ) επανήλθε στην επικαιρότητα, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Στέφαν Καπφέρερ στην Αθήνα και οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την προοπτική γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Καπφέρερ μετέφερε στους συνομιλητές τους την απαίτηση τόσο της γερμανικής κυβέρνησης, όσο και των γερμανικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, όπου θα εφαρμόζονται ειδικά νομικά ή διοικητικά πλαίσια. Δηλαδή, Ζώνες με χαμηλό «εργατικό κόστος», ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ειδικό φορολογικό και ειδικό νομικό καθεστώς.
 * ΑΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ στη διεθνή εμπειρία από τη δημιουργία και λειτουργία των ΕΟΖ σε άλλες χώρες, αφού υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 3.000 ΕΟΖ σπαρμένες σε περισσότερες από 120 χώρες.
 * Οι πρώτες ΕΟΖ δημιουργήθηκαν για λογαριασμό των αμερικανικών πολυεθνικών στις περιοχές του Μεξικού, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ και ονομάστηκαν «maquilladoras». Εκεί οι αμερικάνικες εταιρείες εισάγουν αδασμολόγητα τις πρώτες ύλες, πληρώνουν με εξευτελιστικά μεροκάματα τους Μεξικανούς, εξάγουν εξ ολοκλήρου την παραγωγή τους και απαλλάσσονται από τους φόρους.
 * ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, οι στόχοι των χωρών που δημιουργούν ΕΟΖ στο έδαφός τους είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας μέσω των επενδύσεων, η εισαγωγή τεχνολογίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην πράξη και οι τρεις στόχοι αναιρούνται.
 * ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνει ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό.
 * Οσο για τις θέσεις εργασίας, το όποιο όφελος είναι αμελητέο μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
 * ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10 – 12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων, ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής. Ετσι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πέραν της «κανονικής» βάρδιας.
 * ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΕΛΕΤΗ της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 ως τις 77 ώρες τη βδομάδα.
 * Ειδικές Οικονομικές Ζώνες υπάρχουν σε Κίνα, Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Ιράν, Ιορδανία, Καζακστάν, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καμπότζη, Περού κ.α. [http://www.triklopodia.com]

~**
  *** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα : 

*** Κακοποιοί... δια βίου μάθησης


Πρωτόγνωρες μέθοδοι για να πετύχουν το σκοπό τους
 * Διαρκώς εξελισσόμενο είναι το έγκλημα στις ημέρες μας, ενώ αρκετές φορές δίνεται η εντύπωση ότι οι κακοποιοί της εποχής μας περνούν… από ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης.
* Συνεχώς εφευρίσκουν καινούργιες μεθόδους για να παραπλανούν – εξαπατούν τα θύματά τους και χρησιμοποιούν πια πάρα πολύ την τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας έλεγε κλειδαράς της περιοχής: κάθε καινούργια κλειδαριά ασφαλείας έχει περίπου 5 χρόνια ζωής. Όχι γιατί χαλάει, αλλά γιατί οι διαρρήκτες «σπάνε» τη μεθοδολογία της και την παραβιάζουν σε δευτερόλεπτα. Ακόμα και ειδικά μηχανήματα και εργαλεία μπορεί να εντοπίσει και να αγοράσει στο ίντερνετ όποιος ενδιαφέρεται.
 * Ο ίδιος, μάλιστα, έλεγε ότι ως επαγγελματίας θα κάνει 5-10 λεπτά για να ανοίξει μια τέτοια κλειδαριά, ενώ ο διαρρήκτης θα χρειασθεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, μιας και «εξασκείται».
* Οι δε τρόποι που εφευρίσκουν για να εισβάλλουν ανενόχλητοι σε σπίτια αλλάζουν συνεχώς. Ποικιλία μεθόδων παρατηρείται και στην εξαπάτηση, κυρίως, ηλικιωμένων ατόμων, αλλά στην απόσπαση χρημάτων από ΑΤΜ τραπεζών.
* Συλλέξαμε από την εμπειρία αστυνομικών τους πιο χαρακτηριστικούς τρόπους, με στόχο να γίνουμε πιο «ψυλλιασμένοι» και να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι μπορούμε να αφήνουμε τις μπαλκονόπορτες ανοικτές, στη μονοκατοικία ή ακόμα και στο διαμέρισμα, διότι «δε θα μπει κανείς».
~*  Κλοπές - διαρρήξεις
* Ένα από τα βασικά προβλήματα της περιοχής μας και ιδιαίτερα στο ύπαιθρο, είναι η μικροεγκληματικότητα, μεγάλο μέρος της οποίας η Αστυνομία αποδίδει σε τσιγγάνους και αλλοδαπούς.
* Βασική μέθοδος που χρησιμοποιούν οι τσιγγάνοι είναι αυτή της απασχόλησης. Κυρίως στα χωριά, αφού τσεκάρουν το σπίτι που θέλουν και βλέπουν ότι δεν υπάρχουν πολλά άτομα ή είναι ηλικιωμένα, εισβάλλουν στην αυλή. Ζητούν νερό, είτε ρωτούν αν γνωρίζουν ένα όνομα ή αν έχουν κάτι παλιό να τους δώσουν.
* Το σύνηθες είναι το εξής: όταν ένας, δυο τσιγγάνοι απασχολούν τον ιδιοκτήτη στην αυλή, ένας τρίτος, που όμως δεν έχει εμφανισθεί νωρίτερα, μπαίνει ανενόχλητος στο σπίτι από πλαϊνή πόρτα ή παράθυρο και κλέβει ό,τι πολύτιμο υπάρχει.
* Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτός που θέλει να κλέψει, σε όποια φυλή ή εθνικότητα ανήκει, παρακολουθεί, έστω και για λίγο, το στόχο ή το θύμα του.
* Γι’ αυτό και η Αστυνομία επιμένει, ο κόσμος να «έχει τα μάτια του ανοιχτά και να παρατηρεί τα πάντα». Ακόμα και μεγάλες υποθέσεις έχουν εξιχνιασθεί από μία μικρή λεπτομέρεια που παρατήρησε ένας πολίτης που πιθανόν να μην είχε καν εμπλοκή και απλώς να ήταν αυτόπτης μάρτυρας.
* Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας συστήνουν να δίνεται βάση και σημασία σε κάθε τι που προκαλεί εντύπωση στη γειτονιά ή στην πολυκατοικία. Ας απομακρυνθούν από την αντίληψη «εάν ενημερώσω την Αστυνομία, είμαι ρουφιάνος. Πρόκειται για ζήτημα δημόσιας ασφάλειας», τονίζουν.
* Μια ομάδα διαρρηκτών επέλεγε διαμερίσματα από τα οποία απουσίαζαν οι ένοικοι, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Αφού έσπαζαν τις κλειδαριές από τις κεντρικές εισόδους των σπιτιών, προέβαιναν σε κλοπές και στη συνέχεια ασφάλιζαν τις παραβιασμένες θύρες, για να κερδίσουν χρόνο μέχρι τη διαπίστωση της πράξης από τους παθόντες ή τους γείτονες. Μάλιστα, ποτέ δεν εγκατέλειπαν στο χώρο τα θραύσματα της κλειδαριάς.
~* Ληστείες
* Οι ληστείες σε σπίτια έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, με τους δράστες να επιλέγουν μονοκατοικίες μοναχικών ατόμων. Εισβάλλουν στο σπίτι, από ανασφάλιστα παράθυρα ή σπάζοντας το μύλο της πόρτας, κόβουν το καλώδιο του τηλεφώνου, ακινητοποιούν το θύμα δένοντας και φιμώνοντάς το και ψάχνουν επί ώρα τους χώρους.
* Η δράση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στοχευμένη και οι μονοκατοικίες στις οποίες θα «χτυπήσουν» επιλέγονται ύστερα από προεργασία και ανίχνευση του χώρου. Τούτο σημαίνει ότι πριν από τη ληστεία οι δράστες επισκέπτονται την κατοικία – στόχο τουλάχιστον μία φορά.
* Μια καινούργια μέθοδος που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ληστές σπιτιών, προκειμένου να αιφνιδιάσουν το θύμα τους και να μην κάνουν φασαρία σπάζοντας κλειδαριές, είναι η εξής: Αφού γνωρίζουν ότι το υποψήφιο θύμα είναι μόνο στο σπίτι, πλησιάζουν αθόρυβα την κεντρική είσοδο και ρίχνουν με δύναμη προς τα μέσα, κάτω από την πόρτα, σημαντική ποσότητα χρωματιστού νερού. Ο ιδιοκτήτης ξαφνιασμένος ούτε καν κοιτά από το «μάτι» της πόρτας και ανοίγει για να δει τι συμβαίνει. Οι ληστές που είναι ακριβώς απέξω τον ακινητοποιούν, τον δένουν και κλέβουν με την ησυχία τους.
~* Σημαδεύουν σπίτια
* Επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις με ομάδες αλλοδαπών που διαπράττουν ληστείες να «επιχειρούν» σε συγκεκριμένες περιοχές ή οικισμούς. Μάλιστα, επειδή μπορεί να «απαλλοτριώνουν» σπίτια ολόκληρη τη νύχτα ή και επί μέρες, χρησιμοποιούν έναν κώδικα με σημάδια στους τοίχους ή σε εξωτερικά σημεία του σπιτιού, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να προκαλέσουν την περιέργεια κάποιου. Με αυτά συνεννοούνται μεταξύ τους, αφού πάντα υπάρχει κάποιος που κάνει κατόπτευση του χώρου, κάποιος άλλος που κρατά «τσίλιες» και κάποιοι που επεμβαίνουν.
* Στον πίνακα που συνοδεύει το ρεπορτάζ, εμφανίζονται σημάδια που έχουν εντοπισθεί να χρησιμοποιούν διαρρήκτες μεταξύ τους.
* Ο εντοπισμός τους σε χώρο μας πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση και να ειδοποιήσουμε την Αστυνομία.
~*  Αυτοκίνητα - ποδήλατα
~ Ιδιαίτερες μεθόδους χρησιμοποιούν οι δράστες και για την κλοπή οχημάτων.
* Μία από τις τελευταίες είναι το «χαρτάκι στο πίσω τζάμι»: Οι δράστες βάζουν στόχο συνήθως αυτοκίνητα που βρίσκονται σε πάρκινγκ. Ο πολίτης μπαίνει στο αυτοκίνητο και βάζει μπροστά τη μηχανή. Τότε, βλέπει από τον καθρέφτη ένα χαρτάκι που είναι κολλημένο στο πίσω τζάμι και έχει χειρόγραφη σημείωση. Κατεβαίνει να το αφαιρέσει, έχοντας, φυσικά, τα κλειδιά του αυτοκινήτου στη μίζα. Τότε είναι η ώρα που «χτυπούν» οι δράστες. Μπαίνουν, πατούν γκάζι και γίνονται «καπνός», πριν προλάβει ο κάτοχος να αντιδράσει.
* Άλλη μέθοδος είναι η εξής: Ανυποψίαστοι οδηγοί με τη χρήση τηλεχειριστηρίου κλειδώνουν τις πόρτες του αυτοκινήτου τους, όμως οι δράστες την ίδια ακριβώς στιγμή με τη χρήση ειδικού τηλεχειριστηρίου μπλοκάρουν την ασφάλιση, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να μένουν ανοιχτά, χωρίς φυσικά να το αντιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες. Έτσι, μετά την απομάκρυνση των επιβατών από το αυτοκίνητο, ανενόχλητοι αφαιρούν ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει σε αυτά.
* Κλειδώσατε το ποδήλατό σας στην κολώνα και είστε ήσυχος; Λάθος. Οι κλέφτες ανυψώνουν το ποδήλατο μαζί με την κλειδαριά, αφαιρώντας ή μη προηγουμένως το σήμα/ταμπέλα που βρίσκεται στην κορυφή του στύλου.
* Αν το ποδήλατο είναι κλειδωμένο με αλυσίδα ή κουλούρα (μηχανής), ως επί το πλείστον δεν αφαιρείται το σήμα/ταμπέλα.
* Επίσης, οι κλέφτες κλέβουν μερικώς το ποδήλατο, τα διάφορα μέρη και εξαρτήματά του τα οποία δεν κλειδώσαμε ή ξεχάσαμε πάνω- για παράδειγμα, μία ή και τις δύο ρόδες, το λαιμό μαζί με τη σέλα και λοιπά μικροεξαρτήματα- ή αφήνουν μόνο την κλειδωμένη (μπροστινή) ρόδα.
* Επίσης, αφαιρώντας τις ρόδες, το ποδήλατο ακινητοποιείται και μπορούν να επιστρέψουν αργότερα για να το κλέψουν ολόκληρο.
* Αυτές είναι μερικές μόνο από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να παραπλανήσουν ή αιφνιδιάσουν τα θύματά τους. Δυστυχώς, η εφευρετικότητά τους είναι ανεξάντλητη και μόνη προστασία είναι η παρατηρητικότητά μας και η λήψη μέτρων ασφαλείας. Της Βίκυς Βετουλάκη

***    "Ξέφραγο αμπέλι" το παλιό αεροδρόμιο της Τριόδου
Image
* «Ξέφραγο αμπέλι», «μπάτε, σκύλοι, αλέστε…» ή και όποια άλλη σχετική έκφραση κι αν χρησιμοποιήσετε, θα ταιριάξει στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (πομπώδης τίτλος) στην Τρίοδο.
* Τελείως συμπτωματικά βρεθήκαμε προ ημερών στην περιοχή και θελήσαμε να δούμε το χώρο του παλιού αεροδρομίου. Κι ενώ περιμέναμε να βρούμε τα πάντα κλειστά και περιφραγμένα, είδαμε την κεντρική πόρτα ανοιγμένη διάπλατα, ενώ και τα λουκέτα που υποτίθεται ότι κλείνουν την αλυσίδα που έχει τοποθετηθεί για να ασφαλίζει τη σιδερένια πόρτα ήταν ανοιχτά.
*  Ο χώρος των δύο δωματίων, όπου κόβονταν τα εισιτήρια στον έναν και μοναδικό αγώνα που είχε διεξαχθεί, κλειστός. Τα χορτάρια στον περιβάλλοντα χώρο των υφιστάμενων κτηρίων έχουν ήδη φθάσει στο ύψος ενός μικρού παιδιού και παραμένουν άκοπα, αποτελώντας πιθανή εστία πυρκαγιάς λόγω θερινής περιόδου.
*  Στο μέσο περίπου του παλιού διαδρόμου από-προσγείωσης διακόπτεται η σειρά των προστατευτικών τοίχων και είναι εύκολη η πρόσβαση στο χώρο.
* Στην ανατολική και τη δυτική πλευρά του διαδρόμου, σε πολύ μεγάλη έκταση, καλλιεργείται, άγνωστο από ποιους και υπό ποιο καθεστώς, τριφύλλι (ζωοτροφή), με εμφανή τα σημάδια τόσο της καλλιέργειας όσο και της συγκομιδής.
* Μια μικρή επίσκεψη προς τα νότια, στο χώρο των paddock, φανερώνει τη γύμνια και την έλλειψη φροντίδας. Η αψίδα κάτω από την οποία περνούσαν τα οχήματα για να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο έχει παραμείνει βουβή και έρημη. Ο χώρος δε θυμίζει σε τίποτα αγωνιστικές εγκαταστάσεις.
* Αντικείμενα σκόρπια εδώ κι εκεί δείχνουν εικόνα αποσύνθεσης, εικόνα ενός χώρου που γέρασε ήδη από τη βρεφική του ηλικία… Απομένει να δούμε αν οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής καταφέρουν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση.

*** Η κρίση "χτύπησε" και τις καλοκαιρινές διακοπές

Image
* Λιγότερες μέρες διαμονής, πιο οικονομικούς προορισμούς και πακέτα προσφορών επιλέγουν φέτος οι περισσότεροι Καλαματιανοί για τις διακοπές τους, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες που μίλησαν στο «Θ». Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ταξίδευαν στην καλοκαιρινή άδειά τους, αυτό το καλοκαίρι θα μείνουν Καλαμάτα. Οι διακοπές, είτε θεωρούνται ψυχική ανάγκη είτε πολυτέλεια, έχουν και αυτές χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.
~    Δημήτρης Μανιάτης, τουριστικός πράκτορας
 Έχουν περιορίσει τις μέρες»
 * Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές. Βέβαια, επειδή προηγήθηκαν οι εκλογές, τώρα ξεκινά η ζήτηση, αλλά για κοντινούς προορισμούς, όχι μακρινούς όπως στο παρελθόν. Ζητούν κλασσικούς προορισμούς, όπως Πράγα, Παρίσι και πιο οικονομικά πακέτα. Δηλαδή, συνήθως 4ήμερα ή 5ήμερα. Παλιά, τα ταξίδια ήταν εβδομαδιαία. Έχουμε περιορίσει τις μέρες για να χαμηλώνει το κόστος. Όσο για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν, είναι περισσότερο οι μέσης ηλικίας, 50-70 ετών. Βασικά, συνταξιούχοι θα έλεγα. Το Παρίσι το επιλέγουν και οικογένειες, επειδή τα παιδιά πηγαίνουν στη Eurodisney. Γενικότερα, ταξιδεύει η μεσαία τάξη, που δεν έχει χάσει τη δουλειά της. Αν και τα χρήματα για ένα ταξίδι δεν είναι τόσο απαγορευτικά. Άλλωστε, σου γεννάται η ανάγκη να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Το ταξίδι, εκτός από γνώση, σου προσφέρει πολλά πράγματα, ξεφεύγεις από το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, όπου η ψυχολογία των ανθρώπων ταλαιπωρείται πάρα πολύ».
 ~   Βασίλης Ζαφειρόπουλος, τουριστικός πράκτορας
Ζητούν προσφορές»
 Ενδιαφέρον για διακοπές υπάρχει, αλλά είναι πολύ μειωμένο. Καμία σχέση με άλλες χρονιές. Οι άνθρωποι ζητούν προσφορές για ταξίδια του εξωτερικού, κυρίως Ευρώπη, κοντινά νησιά στην Ελλάδα και συνήθως χωρίς μεταφορικό μέσο. Στο εξωτερικό, οι προορισμοί με ζήτηση είναι Ιταλία, Ισπανία, Παρίσι, Πράγα, Βουδαπέστη, Βιέννη, Κεντρική Ευρώπη, από 5ήμερα μέχρι 7ήμερα ταξίδια. Ταξιδεύουν όλες οι ηλικίες, αυτή την εποχή και φοιτητές ή τελειόφοιτοι Λυκείου, που παίρνουν το δώρο τους μετά τις εξετάσεις, οι οποίοι επιλέγουν ελληνικά νησιά, όπως Πάρο, Σύρο, Σαντορίνη…».
 ~  Βασίλης Κατσίρης, τουριστικός πράκτορας
 Κοιτάζουν και τις λεπτομέρειες»
 Φέτος είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα. Ο κόσμος προτιμά, κυρίως, μονοήμερες εκδρομές ή διήμερες, ενώ έχει ρίξει αρκετά την ποιότητα όσον αφορά στο ξενοδοχείο. Παλιά επέλεγαν 4 και 5 αστέρων, τώρα 3. Και με μικρότερη διάρκεια, 4 μέρες το πολύ. Προτιμούν Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, παράλια Μικράς Ασίας, επειδή είναι πιο οικονομικά σε σχέση, π.χ., με Ιταλία ή άλλες χώρες. Θέλουν οικονομικά πακέτα, ενώ προσπαθούν να αφαιρέσουν την ημιδιατροφή, ώστε να έχουν μόνο πρωινό και να φάνε κάτι πρόχειρο έξω. Κοιτάζουν και τις λεπτομέρειες. Επιπλέον, έχουν πέσει πολύ οι αεροπορικές εκδρομές. Θέλουν να πάνε με πλοίο ή οδικώς. Στους προορισμούς είναι και η Τυνησία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, οδικώς και με πλοίο. Επίσης, υπάρχει η τάση να ταξιδεύουν από Δευτέρα έως Παρασκευή, επειδή οι τιμές είναι ψηλότερες από Παρασκευή έως Κυριακή».
~    Βασίλης Μανιάτης, τουριστικός πράκτορας
 Ό,τι είναι πιο οικονομικό»
 Τις τελευταίες 10 μέρες άρχισε η κίνηση, αλλά είναι πεσμένη σε σύγκριση με πέρυσι. Η πρώτη ερώτηση είναι τι προσφορές υπάρχουν. Θα τους πούμε τις προσφορές και εκεί που θα πήγαιναν μια βδομάδα, θα πάνε 5 μέρες. Στο εσωτερικό μπορεί να πήγαιναν δύο - τρία νησάκια, τώρα το έχουν περιορίσει. Ό,τι είναι πιο οικονομικό. Στην Ελλάδα επιλέγουν Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, ενώ αρκετή κίνηση έχει και το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» από Καλαμάτα - Κρήτη. Οι τιμές του είναι πιο οικονομικές απ’ ό,τι στον Πειραιά και φεύγει κάθε Σάββατο 12.00 τα μεσάνυχτα από Καλαμάτα, ενώ επιστρέφει πάλι Σάββατο, 2.30 από Καστέλι. Ενδιάμεσα, υπάρχουν τα Κύθηρα. Μπορεί κάποιος να πάει δυο, τρεις μέρες Κύθηρα και να γυρίσει στο Γύθειο ή τη Νεάπολη. Ζητούν, επίσης, νησιά του Ιονίου, γιατί δεν έχουν διόδια και για να αποφύγουν τον Πειραιά. Όσο για το εξωτερικό, οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι Ισπανία, Βαρκελώνη, Παρίσι, Ρώμη και οι εκτός σεζόν πιο οικονομικοί προορισμοί Κωνσταντινούπολη, Πράγα».
~ Βασίλης Τριγκιλίδας, τουριστικός πράκτορας
 Η πολύ φθηνό ή ακριβό ταξίδι - όνειρο ζωής»
 Μας αποσταθεροποίησαν οι διπλές εκλογές και αυτή η αβεβαιότητα που υπήρχε. Τώρα οι άνθρωποι ξεκινούν σιγά σιγά να προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Επιλέγουν είτε τα πολύ φθηνά πακέτα είτε τα ταξίδια - όνειρο ζωής, ανεξαρτήτως κόστους. Δηλαδή, ενώ η μέση τιμή ήταν 700 ευρώ, τώρα πάνε με 400 στην Κωνσταντινούπολη, μια οικονομική Ρώμη 350-400 ευρώ, Δαλματικές Ακτές ή ακριβά ταξίδια που είναι όνειρο ζωής, σε Ρωσία, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ινδίες. Τα τελευταία, βέβαια, απευθύνονται σε μικρές ομάδες που έχουν χρήματα. Άνθηση έχει, επίσης, η κρουαζιέρα, γιατί είναι φθηνή και με ποιότητα. Οι προορισμοί της είναι Δυτική Μεσόγειος, Αιγαίο με Αγίους Τόπους και Αίγυπτο, που σιγά σιγά ξεκινά πάλι, γιατί είχε πέσει λόγω αναταραχών. Πιστεύω ότι Ιούλιο - Αύγουστο θα κινηθεί η αγορά. Ο κόσμος ένα ταξιδάκι θα το κάνει, το χρειάζεται για ψυχολογικούς λόγους».
 ~  Αγγελική Απέργη
 Το καλοκαίρι ψηφίζω Καλαμάτα»
 Φυσικά και θα κάνω διακοπές. Θα διακόψω ό,τι κάνω. Αν διακόψεις την καθημερινότητα, αυτό είναι διακοπές. Θα κάνω καινούργια πράγματα, θα κάνω αυτά που θα ’θελα να κάνω, θα αγαπήσω περισσότερο, θα ευχαριστηθώ, θα γίνω εραστής της ζωής! Μένοντας στην ίδια πόλη. Το καλοκαίρι ψηφίζω Καλαμάτα. Δε φεύγει κανείς απ’ τον παράδεισο. Ή φεύγει μόνο για να πάει στο βουνό, στον Πάρνωνα ή τον Ταΰγετο. Εννοείται ότι θέλω να ταξιδέψω και σε άλλα μέρη, να γνωρίσω καινούργιους τόπους και ανθρώπους, αλλά όχι αυτή τη στιγμή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συντρέχουν πολλοί παράγοντες. Όμως, είμαι πάντα ευχαριστημένη με αυτά που έχω και αξιοποιώ ό,τι έχω. Εξάλλου, καινούργιους ανθρώπους γνωρίζεις κι εδώ. Αν δεις αλλιώς την πόλη σου, από άλλη οπτική γωνία, κι εσύ γίνεσαι άλλος και οι άλλοι γίνονται άλλοι. Το οικονομικό με επηρεάζει, αλλά δε μου χαλάει ποτέ τη διάθεση, γιατί έχω μάθει να είμαι αυτάρκης, να είμαι καλά με αυτά που έχω και όχι να γκρινιάζω γι’ αυτά που θα ’θελα να έχω. Έτσι ζούσα πάντα, οπότε η ψυχολογία μου δεν μπορεί να επηρεαστεί από αυτό. Το ότι θα μείνω εδώ είναι επιλογή, μπορεί να έχει σχέση και με το οικονομικό, αλλά δεν το βάζω σε αυτή τη μοίρα. Η ζωή είναι ένα δώρο, πρέπει να τη ζεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».
~ Μαρη Νταουξή
 Διακοπές κάνουμε κι εδώ»
 Επειδή είμαστε στην Καλαμάτα, διακοπές μπορούμε να κάνουμε και εδώ. Έτσι, ακόμη κι αν δεν μπορέσω τελικά να φύγω, θα κάνω εδώ διακοπές».
 ~   Παναγιώτης Παπαδόπουλος - Ασημίνα Τσουκαλά
 Αυτό το καλοκαίρι σε συγγενείς»
 Φέτος δε θα πάμε διακοπές. Κυρίως λόγω του καινούργιου χαρατσιού της Εφορίας, το οποίο ανέρχεται γύρω στο χιλιάρικο, για το κάθε άτομο στο νοικοκυριό, απ’ ό,τι ακούω και στις συζητήσεις. Το τελευταίο κομπόδεμα που είχαμε, πάει κι αυτό. Άλλες χρονιές, τουλάχιστον για μια βδομάδα ξεφεύγαμε. Τώρα, επειδή έχουμε στενούς συγγενείς στην Αχαΐα και τη Ζάκυνθο, θα πάμε στους δικούς μας».
~   Πάρις Αβιζιώτης
 Φέτος πιο οικονομικά»
 Θα πάμε διακοπές. Μας επηρεάζει η οικονομία, γι’ αυτό και φέτος θα πάμε πιο οικονομικά. Διακοπές όλοι θέλουν να πάνε, και αυτοί που έχουν και αυτοί που δεν έχουν».
~  Τίμος Πρίφτης - Κατερίνα Ασημακοπούλου
 Θα πάμε διακοπές γιατί παντρευόμαστε»
 Κάθε χρόνο πηγαίνουμε διακοπές, έστω και για λίγο. Φέτος, όμως, θα πάμε οπωσδήποτε, γιατί παντρευόμαστε. Εννοείται ότι η οικονομική κρίση μάς έχει επηρεάσει. Άλλες χρονιές πηγαίναμε δυο, τρεις φορές τη σεζόν, τώρα θα πάμε μία και καλή».  Της Μαρίας Νίκα
Πηγή : Εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

***  Ελπίδες γεννά η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων

Image
Έχει μέλλον η κρουαζιέρα στη Μεσσηνία, αρκεί να…
Όλο και πιο γνώριμη εικόνα τείνει να γίνει στους Καλαματιανούς η ύπαρξη κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Συχνά – πυκνά πλέον εμφανίζονται όλο και περισσότερα σκάφη, ανοίγοντας ένα «νέο δρόμο» σε αυτό που αποκαλείται τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, τη βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας.
Κι επειδή πρόκειται για έναν αναπτυσσόμενο τομέα, ζητήσαμε τις απόψεις των ναυτιλιακών πρακτόρων με τους οποίους καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή, του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που μας αποτυπώθηκαν δια στόματος της αντιπροέδρου της επιτροπής Τουρισμού Πόλας Κούλη, αλλά και της θεματικής αντιπεριφερειάρχη, Ντίνας Νικολάκου.
Όπως μας επισημάνθηκε, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, προκειμένου να αποτελέσει το «μαγνήτη» που θα τραβήξει πάνω του τα βλέμματα των τουριστών, και ταυτόχρονα οι απαραίτητες υποδομές.
~ Οι ναυτιλιακοί πράκτορες
Ο κ. Βασίλης Μανιάτης μίλησε για μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να τεθεί ως μελλοντικός στόχος η καλύτερη διαφήμιση των αρχαιολογικών χώρων και, κυρίως, της Αρχαίας Μεσσήνης, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Καλαμάτας.
Παρατήρησε δε, πως το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν υστερεί σε υποδομές, αλλά σημείωσε ότι απαιτούνται βελτιώσεις. «Δεν μπορεί», ανέφερε ως παράδειγμα, «να υπάρχει έλλειψη φωτισμού το βράδυ στην περιοχή όπου δένουν τα πλοία ή με το που βγαίνει κάποιος στο λιμάνι, να αντικρίζει τις δεξαμενές λαδιού. Πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ή και κάτι να μπορεί να προσελκύσει τους τουρίστες. Με το Κάστρο της Καλαμάτας κλειστό, μοναδική επιλογή δείχνει η Αρχαία Μεσσήνη, που όμως δεν είναι γνωστή». Θεώρησε ως γεωγραφικό «μειονέκτημα» ότι απαιτούνται περίπου έξι ώρες για να μπει και να ξαναβγεί ένα κρουαζιερόπλοιο στο Μεσσηνιακό κόλπο, σε αντίθεση με εκείνο του Κατακόλου, όπου η προσέγγιση είναι ταχύτατη. Ωστόσο, αυτή η έστω και μικρή αύξηση στην κίνηση των κρουαζιερόπλοιων δίνει μια νότα αισιοδοξίας, πως μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες, «αρκεί να έχουμε κάτι να “πουλήσουμε” και να είναι και πιο οργανωμένα».
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Μπούχαλη, η κίνηση είναι δικαιολογημένη, αν και έπρεπε να είναι περισσότερη, αφού, όπως μας είπε, το λιμάνι της Καλαμάτας διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποδομές.
Όμως, θα πρέπει να υπάρξει «κάτι» που θα μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, που, όμως, δεν είναι τόσο γνωστή στο ευρύτερο κοινό και ειδικά στους τουρίστες, οι οποίοι από την περιοχή γνωρίζουν μόνο το Μυστρά, ενώ στο σύνολό τους ξέρουν πολλά για την Αρχαία Ολυμπία.
Κατά τον κ. Μπούχαλη, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή των αρχαιολογικών χώρων, αφού αυτοί είναι που «πουλούν» και καθιστούν μια περιοχή ελκυστική. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για ακόμη καλύτερες ημέρες στο χώρο της κρουαζιέρας.
Ο κ. Θεόδ. Σερεμετάκης παρατήρησε πως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση στην κίνηση κρουαζιερόπλοιων. Παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχει κίνηση. «Μακάρι», είπε χαρακτηριστικά, «να είχαμε κίνηση αντίστοιχη με αυτή του Κατακόλου, που έχει δίπλα του και την Αρχαία Ολυμπία και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το λιμάνι του Κατακόλου έχει πολύ καλύτερες υποδομές από αυτό της Καλαμάτας, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει πλοία με μήκος έως και 300 μέτρα, που δε χωράνε στην Καλαμάτα.
Επίσης τάχθηκε υπέρ της πιο έντονης διαφήμισης και γενικότερης προβολής της Αρχαίας Μεσσήνης, ζητώντας ταυτόχρονα να βελτιωθεί η οδική πρόσβαση, αλλά και να βελτιώνονται οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερη η περιοχή.
~ Πόλα Κούλη
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας, Πόλα Κούλη, χαρακτήρισε γεγονός την αύξηση της τουριστικής κίνησης, προσθέτοντας ότι ακόμη βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με το Κατάκολο. Επισήμανε, όμως, ότι προδιαγράφεται μια ανοδική πορεία για την οποία η Καλαμάτα έχει πολύ δρόμο να διανύσει.
Δήλωσε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πρέπει και θα συνεχιστεί, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι η Καλαμάτα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των τουρ οπερέιτορ, κάτι που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.
Πρόσθεσε, όμως, ότι πρέπει να υπάρξουν υποδομές στο λιμάνι, προκειμένου να διευκολύνουν την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων. Ανέφερε ως παράδειγμα τη σύμπτωση προσέγγισης τριών σκαφών στο λιμάνι της Καλαμάτας, που τα υποδέχθηκε, ενώ, όπως σημείωσε, αν εκτελεστούν κάποια έργα μικρού κόστους για την αύξηση του βάθους, το λιμάνι της Καλαμάτας θα μπορεί να φιλοξενεί και μεγαλύτερου μεγέθους πλοία. Πρότεινε τη δημιουργία εγκαταστάσεων στον τομέα της υποδοχής των επισκεπτών, προκειμένου να δίνουν πιο καλή εικόνα στον τουρίστα, ενώ, όσον αφορά στην προβολή της περιοχής, τάχθηκε υπέρ της αποστολής φακέλου με τις τεχνικές προδιαγραφές του λιμανιού και τα αξιοθέατα στους τουριστικούς πράκτορες, προκειμένου να εντάξουν και τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στα πλάνα τους.
Χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα δεδομένα που υπάρχουν, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σε διεθνές επίπεδο για την Καλαμάτα. «Όμως, θα πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα για ό,τι το καλύτερο και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.
~ Ντίνα Νικολάκου
Από την πλευρά της, η κα Ντίνα Νικολάκου σχολίασε πως η κρουαζιέρα αναμφισβήτητα αποτελεί για την Πελοπόννησο και ειδικότερα τη Μεσσηνία μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με τις μεγαλύτερες προκλήσεις και απαιτήσεις.
Μέσω της άρσης των απαγορεύσεων που έθετε το cabotage δίνεται η δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης στους κύριους λιμένες και της Μεσσηνίας που έως σήμερα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι σταθμοί για ελάχιστα και μικρά κρουαζιερόπλοια, με σκοπό κυρίως τον ανεφοδιασμό, την επίσκεψη στην πόλη της Καλαμάτας και την Αρχαία Μεσσήνη. Η μετατροπή των λιμένων της Μεσσηνίας σε Λιμένες Βάσης ή ακόμη και μεικτού τύπου hybrid ports αποτελεί μακρόπνοο σχέδιο στρατηγικού χαρακτήρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μιας και οι Λιμένες Βάσης έχουν κύκλο εργασιών 6 με 7 φορές μεγαλύτερο από τους ενδιάμεσους.
Όπως παρατήρησε, η ιδιαιτερότητα στην αγορά της κρουαζιέρας είναι ότι οι ίδιες οι εταιρείες που τις διοργανώνουν θέτουν τις προδιαγραφές και επιλέγουν τους λιμένες. Ένας σοβαρός σχεδιασμός για τους λιμένες της Μεσσηνίας προϋποθέτει η περιοχή να διαθέτει τουριστικό κεφάλαιο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον, το μέγεθος του λιμένα να είναι ικανό για την παραμονή και μετακίνηση των πλοίων, να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις σταθμών εξυπηρέτησης επιβατών, να προσδιοριστούν οι χρήσεις της λιμενικής ζώνης και να διαχωριστεί σε ζώνη για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας και ζώνη εμπορικού / επιβατικού-ακτοπλοϊκού λιμένα, να υπάρχουν υπηρεσίες προς τα κρουαζιερόπλοια, να λειτουργούν παράλληλα υπηρεσίες, να είναι μειωμένο το κόστος υπηρεσιών του λιμένα, να υπάρξει σχεδιασμός και μεταφορική σύνδεση και εγγύτητα με τουριστικά αξιοθέατα, να υπάρχει εγγύτητα στον τόπο από όπου προέρχονται οι επιβάτες, καθώς και σήμανση για την προσέγγιση της πόλης, αξιόπιστο management του λιμένα, σύνδεση λιμένα με εναέρια και χερσαία μέσα, ποιοτική και αυθεντική υποδοχή των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου.
Αν πληρούνται οι περισσότερες από αυτές τις προϋποθέσεις, χρειάζεται η συγκρότησης μιας εξειδικευμένης ομάδας με στόχο τη σύναψη συμφωνιών και την προσέλκυση εταιρειών κρουαζιέρας για μακροχρόνιες συνεργασίες μέσω συνδυασμένων δράσεων προώθησης. Θα δημιουργηθεί συγκεκριμένος φάκελος παρουσίασης των λιμένων και εξειδικευμένο προσωπικό θα συμμετάσχει στις μεγαλύτερες εκθέσεις σύναψης συμφωνιών για κρουαζιέρα.
Η κα Νικολάκου εξέφρασε την άποψη πως μεγάλο μέρος των παραπάνω δράσεων είναι ανεφάρμοστο, εξαιτίας των υπέρογκων κονδυλίων που απαιτούν οι ενέργειες υποδομών και προβολής, ενώ προέβλεψε ότι «το μοντέλο των δημοτικών λιμενικών ταμείων με δυσκολία θα καταφέρει να ανταπεξέλθει έστω και στις ελάχιστες των απαιτήσεων του κλάδου της κρουαζιέρας». Τάχθηκε υπέρ της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (και χρήση πόρων του ΕΣΠΑ) για τη διαχείριση λιμένων κρουαζιέρας, μοντέλο που έχει λειτουργήσει στους μεγαλύτερους λιμένες κρουαζιέρας (Βαρκελώνη, Γκάλβεστον - Τέξας, Κοχίν - Ινδία) και αλλού.
Βραχυπρόθεσμα, οι λιμένες της Μεσσηνίας πρέπει να προχωρήσουν στην εκπλήρωση των ελάχιστων υποδομών τους μέσω του ΕΣΠΑ και προσδιορισμό των χρήσεών τους. Για την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων, θα απαιτηθεί σύναψη συμφωνίας με τον ΟΛΠ, ώστε να αξιοποιηθούν περαιτέρω ως ενδιάμεσοι σταθμοί στις προγραμματισμένες συμφωνίες του ΟΛΠ με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας και άμεση προσέγγιση - συνεργασία με τους αντιπρόσωπους των μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα και συνδιαφήμιση για την προβολή της Καλαμάτας και της Αρχαίας Μεσσήνης. Επίσης, το λιμάνι της Κυπαρισσίας θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε αυτό του Κατάκολου.
Σημείωσε, τέλος, πως «σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση της αγοράς κρουαζιέρας δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση και δεν ενδείκνυται για βαρύγδουπες κενού περιεχομένου δηλώσεις. Απαιτείται συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός, το κατάλληλο εξειδικευμένο δυναμικό και οι πόροι με τους οποίους θα υλοποιηθεί». Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Πυροσβεστικό όχημα από τη Γερμανία

Image
Για τους εθελοντές της Αγίας Σωτήρας
Άλμα στην επιχειρησιακή της κατάσταση έκανε η εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης της Αγίας Σωτήρας Πανιπερίου, μετά την απόκτηση, μέσω δωρεάς, ενός 2,5τονου πυροσβεστικού οχήματος από τον εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό του Οττομπρούν της Γερμανίας.
Πλήρως ικανοποιημένος από την εξέλιξη δήλωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο αρχηγός της ομάδας Δημ. Καρούντζος, ο οποίος ανέφερε ότι οι σχετικές κινήσεις για την απόκτηση του οχήματος, που είχαν αρχίσει πριν από ένα χρόνο περίπου, καρποφόρησαν. Η εθελοντική ομάδα του Οττομπρούν (στη Γερμανία δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί σταθμοί με μόνιμο προσωπικό σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 ατόμων) προμηθεύτηκε ένα νέο όχημα και δώρισε το συγκεκριμένο στους εθελοντές της Αγίας Σωτήρας.
Συνδετικός κρίκος στην προσπάθεια αυτή ήταν η οικογένεια Σίνγκερ, που κατοικεί στους Χράνους, ενώ η κα Ιφιγένεια Σίνγκερ ήταν αυτή που ανέλαβε το ρόλο μεταφραστή, κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ομάδας στη Γερμανία τον Ιούνιο.
Οι Γερμανοί με έξοδά τους μετέφεραν το όχημα έως την Ιταλία και το παρέλαβαν οι Έλληνες από το λιμάνι της Πάτρας.
Το όχημα εκτελωνίστηκε κι όπως μας πληροφόρησε ο κ. Καρούντζος, μετά από συνάντησή του με το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο συμφωνήθηκε η παραχώρησή του κατά χρήση από το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο που θα λειτουργήσει προσεχώς στο Πεταλίδι.
Όπως σημείωσε ο αρχηγός των εθελοντών δασοπυροσβεστών, το όχημα θα αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην κατάσβεση των πυρκαγιών, δεδομένου ότι μέχρι τώρα η ομάδα συμμετείχε με τμήμα πεζοπόρων στα όποια περιστατικά.
Στη χρήση του οχήματος, που θα μπορεί να εφοδιάζει και τα μικρότερα περιπολικά με νερό, εκπαιδεύτηκαν όσοι βρέθηκαν στη Γερμανία. Πλέον, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής θα μπορούν να εκπαιδευτούν και τα υπόλοιπα μέλη του εθελοντικού κλιμακίου.
Ο κ. Καρούντζος ευχαρίστησε ολόθερμα τόσο το δήμαρχο του Οττομπρούν όσο και τον αρχηγό του γερμανικού εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου, Κλάους Ορτμέγιερ, για τη δωρεά, ενώ γνωστοποίησε πως είναι πιθανή η χορήγηση κι ενός μικρότερου οχήματος 4Χ4, μετά από επαφές που έχουν γίνει με την Εμπορική Τράπεζα.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Τριφυλία

Image
Με φυσικές ομορφιές και δυνατότητες, αλλά λείπουν υποδομές...
 Η Τριφυλία είναι προικισμένη με φυσικές ομορφιές. Συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, διαθέτει πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία, αλλά της λείπουν υποδομές που θα ενίσχυαν και θα τόνωναν την τουριστική της ανάπτυξη!
Αν και διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναπτυχθεί τουριστικά και να καταστεί τουριστικός προορισμός, απουσιάζουν έργα και δράσεις που θα την έκαναν πιο φιλική στους επισκέπτες, πιο ανθρώπινη στην καθημερινότητα, πιο γνωστή και ελκυστική! Δρόμοι, βιολογικοί καθαρισμοί, παραλίες, μνημεία, καθαριότητα, πάρκινγκ, παιδικές χαρές είναι μερικές μόνο από τις υποδομές που χρειάζεται και οι οποίες θα την «ανέβαζαν» τουριστικά, ενώ, παράλληλα, θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
 Μιλήσαμε με ανθρώπους του τουρισμού στην περιοχή και σας παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ» για την τουριστική ανάπτυξη στην Τριφυλία και τις υποδομές και δράσεις που θα την ενίσχυαν:
 Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, αντιδήμαρχος – πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Τριφυλίας: «Ο τουρισμός αποτελεί μία οικονομική δραστηριότητα η οποία, όταν αναπτύσσεται σωστά, μπορεί να αποφέρει σημαντικά ωφελήματα στον τόπο μας. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την όμορφη και παρθένα περιοχή μας σε πόλο υψηλής, ποιοτικής τουριστικής επισκεψιμότητας και πρότυπο προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η ανάδειξη του παρθένου ορεινού όγκου της Τριφυλίας, η Νέδα με τις άπειρες ομορφιές της, τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, οι τριφυλιακές παραλίες, τα αλιευτικά καταφύγια κ.ά. με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα δώσουν νέα αναπτυξιακή πορεία στην Τριφυλία. Η δημιουργία σύγχρονων οργανωμένων πλαζ, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κατάλληλων και για τη χειμερινή περίοδο και η παραγωγή υψηλής αισθητικής διαφημιστικού υλικού, για την προβολή στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, είναι στα σχέδιά μας. Η συνεργασία με όλους τους φορείς και η προώθηση κατασκευής νέων έργων υποδομής ή βελτίωσης των υπαρχόντων, θα συμβάλλουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της χώρας για ανάπτυξη και έξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση, είναι και η ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία όμως προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένων υποδομών για την προώθησή της στην περιοχή μας, όπως: βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, ύπαρξη Βιολογικών Καθαρισμών σε όλες τις πόλεις του Δήμου, ανάπτυξη του λιμένα Κυπαρισσίας και κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας για να μπορεί να δέχεται όλους τους τύπους των αεροσκαφών, βελτίωση των εισόδων του Δήμου, των πόλεων και των περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος και της σήμανσης, εξυγίανση και βελτίωση των περιοχών που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς και των τουριστικών διαδρομών, προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του τοπίου με την αναγνώριση και συνδυασμένη προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, κατασκευή νέων, συμπλήρωση και αναβάθμιση υφιστάμενων τεχνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών υποδομών, μέτρα για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, την ενίσχυση των “ήπιων” μορφών μετακίνησης (βάδισμα, ποδήλατο) και τη βελτίωση της ασφάλειας των πεζών και ποδηλατιστών...».
 Γεωργία Χριστοδούλου, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας – μέλος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Τριφυλίας: «Τα τελευταία χρόνια η Τριφυλία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Νέες τουριστικές μονάδες αναπτύσσονται, άλλες εκσυγχρονίζονται, ενώ σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό. Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν σημεία που εμποδίζουν ή καθυστερούν την ανάπτυξη αυτή. Ένα τέτοιο είναι ο οδικός άξονας του νομού. Δρόμοι στενοί, επικίνδυνοι, σήμανση και φωτισμός ελλιπείς, καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη. Η έλλειψη λιμανιού, που θα έβαζε την περιοχή στους θαλάσσιους χάρτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γίνεται πιο αισθητή όσο περνά ο καιρός. Αλλά αυτό που χρειάζεται ακόμα δουλειά πολλή, είναι η διαμόρφωση τουριστικής συνείδησης, όχι μόνο από πλευράς επαγγελματιών, αλλά και από όλους τους Τριφύλιους - Μεσσήνιους. Οι παλιές νοοτροπίες και τα ευκαιριακά τερτίπια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πρέπει να καταλάβουμε τη σημαντικότητα της αντιστοιχίας “τιμής – προϊόντος ή υπηρεσίας”, το σεβασμό προς τον επισκέπτη - πελάτη και, τελικά, ότι ο Τουρισμός είναι Επιστήμη! Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, η ανάπτυξη για την οποία μιλάμε είναι και θέμα παιδείας… ένα τεράστιο θέμα που δεν καλύπτεται εύκολα με δυο λόγια… Η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη, με την οικονομική κρίση να έχει σταματήσει κάθε επένδυση…
Πολλά εγκεκριμένα σχέδια και μελέτες για επενδύσεις στην περιοχή μας είναι στο συρτάρι ακόμα, οπότε θεωρώ ότι, όταν η Πολιτεία δώσει την πρέπουσα προτεραιότητα και διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, θα υπάρξει και άλλη ανάπτυξη στην περιοχή, περισσότερες κλίνες ικανές να υποστηρίξουν αφίξεις charter κ.λπ. Αφού όλα τα παραπάνω ξεκινήσουν να μας απασχολούν, τότε θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος και στην προβολή της περιοχής προς τα έξω. Ακόμα και αν κάνουμε προσπάθειες οργανωμένες, αυτές πέφτουν στο κενό, όταν ο επισκέπτης έρχεται και οι υποδομές τον απογοητεύουν. Η Τριφυλία είναι μια περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, όραμα, ανθρώπους με έμπνευση και σοβαρότητα, όπως και στήριξη περισσότερη από την Πολιτεία…».
 Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας – μέλος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Τριφυλίας: «Ο πνεύμονας της Τριφυλίας, που θα δώσει ζωή και ανάπτυξη στον τουρισμό της περιοχής, είναι το λιμάνι της Κυπαρισσίας. Το λέω και το τονίζω. Το λιμάνι πρέπει να ολοκληρωθεί και να παρέχει ασφάλεια. Να γίνει το λιμάνι και να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας του. Θέμα μεγάλο είναι και οι δρόμοι. Οι δρόμοι για να φτάσει κάποιος στην Τριφυλία, αλλά και η εσωτερική οδοποιία. Ομορφιές έχουμε, παραλίες έχουμε, φροντίδα θέλουν και ανάδειξη. Έχουμε αρχαία μνημεία, που θέλουν συντήρηση και ανάδειξη. Σύγχρονες μονάδες έχουμε, μαγαζιά έχουμε, προσεγμένα και με ποιότητα ειδών και προϊόντων. Θέλουμε βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει η Τριφυλία, ανάδειξη των ομορφιών της παραλίας μας, των ποταμών μας, όπως η Νέδα. Στις τιμές πρέπει να προσέξουμε λίγο, να μην είναι ακριβές. Ιδιώτες επενδύουν, πρέπει και η Πολιτεία να μας στηρίξει με έργα! Βιολογικοί καθαρισμοί χρειάζονται, το δίκτυο από Τσακώνα μέχρι Καλό Νερό, να λειτουργήσει τουριστικά ο σιδηρόδρομος, με διαδρομές για Αρχαία Ολυμπία – Μεσσήνη – Καλαμάτα – Κατάκολο – Κυλλήνη. Και πρέπει να λειτουργήσει Γραφείο Τουρισμού στο Δήμο, οπωσδήποτε. Να γίνουν δύο ταμιευτήρες στον Αρκαδικό ποταμό και πάνω στο Στόμιο, να υπάρχει άφθονο νερό για άρδευση και να αξιοποιηθούν τουριστικά οι ταμιευτήρες. Βασικό, από το Δήμο, να παρέχει καθαριότητα και ειδικά το καλοκαίρι στις παραλίες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διαφήμιση της περιοχής».
 Γιώργος Νικολόπουλος,
“Christianoupolis Travel”: «Για την ανάπτυξη του τουρισμού τρία πράγματα απαιτούνται. Λιμάνια, αεροδρόμια και δρόμοι. Αυτή τη στιγμή υστερούμε στα δύο και το ένα “υπολειτουργεί”. Βασικό είναι και η διαφήμιση. Ο εσωτερικός τουρισμός, με την κρίση, σχεδόν δεν υπάρχει. Μόνο ο εισερχόμενος τουρισμός κινείται κάπως ακόμη. Η Τριφυλία είναι σε κομβικό σημείο για εξορμήσεις και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Επικούριος Απόλλωνας, η Αρχαία Μεσσήνη, ο Νέστορας, αλλά και η Μεταμόρφωση του Σωτήρα στους Χριστιάνους κ.α. Πρέπει να το διαφημίσουμε αυτό και έχει πολλές φυσικές ομορφιές, όπως τη Νέδα, τον ορεινό όγκο. Μπορεί να αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός, επίσης. Χρειάζονται, όμως, δρόμοι, βιολογικοί, καθαριότητα, πάρκινγκ, παιδικές χαρές, ανάδειξη των παραλιών μας, ανάπτυξη χωρίς οχλήσεις στο περιβάλλον και τους επισκέπτες, δημιουργία τουριστικών ζωνών και ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το λιμάνι της Κυπαρισσίας, να φτιαχτούν τα μικρότερα λιμανάκια, να αξιοποιηθούν οι παραλίες και τα μνημεία. Υπάρχουν πολλές σύγχρονες μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις και η Πολιτεία πρέπει με έργα και δράσεις να ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Χρειάζεται σοβαρή και μελετημένη διαφήμιση, στοχευμένη…».
 Φωτεινή Σωτηροπούλου,
“Christianoupolis Travel”: «Η Τριφυλία έχει πολλές ομορφιές και Ιστορία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά ακόμα λείπουν βασικές υποδομές για να τους ικανοποιούν επαρκώς. Προβλήματα υπάρχουν, υποδομές απουσιάζουν, όπως είπε και ο Γιώργος. Μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που ολοένα και επιλέγουν περισσότεροι για τις διακοπές τους, χειμώνα – καλοκαίρι. Όταν, όμως, δεν υπάρχουν κατάλληλοι δρόμοι πρόσβασης ή δεν έχουν αναδειχθεί αυτές οι δυνατότητες της περιοχής, πώς να επιλέξουν την Τριφυλία οι επισκέπτες για να ασκήσουν τέτοιες δραστηριότητες;
 Βιολογικοί καθαρισμοί, παραλίες, μνημεία, ορεινός όγκος, πρέπει να προσεχθούν και να αναδειχθούν. Χρειάζεται και διαφήμιση, βεβαίως, για τις ομορφιές και τα μνημεία, για τον πολιτισμό και την ιστορία, όπως και για τις δυνατότητες που προσφέρει η Τριφυλία για διακοπές όλο το χρόνο!»
 Δαμιανός Ροϊλός, ψαροταβέρνα “Ρεμέντζο” στο λιμάνι Κυπαρισσίας: «Δρόμοι, βιολογικοί και καθαριότητα είναι τα βασικά που χρειάζονται για την τουριστική ανάπτυξη. Το λιμάνι της Κυπαρισσίας πρέπει, επιτέλους, να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει, όπως και να γίνει η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης, που τώρα έχει μπάζα, χώμα και πέτρες. Αν το λιμάνι λειτουργήσει, θα κινηθεί όλη η περιοχή! Υστερούμε σε διαφήμιση. Να αναδειχθούν οι παραλίες, αλλά και τα ιστορικά μνημεία, όπως και τα χωριά μας με τον ορεινό όγκο, τη Νέδα, τους καταρράκτες. Να γίνουν διαδρομές περιπάτου στα βουνά μας, ποδηλατόδρομοι παραλιακά, εναλλακτικές μορφές τουρισμού…».
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Image
Σε Διεθνές Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία
 Πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, από 3 έως 5 Ιουλίου, το 1ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ.
Κύριο αντικείμενο των εργασιών ήταν η σύγκριση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας με άλλες αντίστοιχες πολιτισμικές εκδηλώσεις της Ρωμαϊκής Εποχής, της Ύστερης Αρχαιότητας, της Αρχαίας Κίνας και άλλων πολιτισμών.
Μάλιστα, από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών συμμετείχαν 27 φοιτητές.
(από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών) Αθανασία Φωτοπούλου, Αικατερίνη Μακρή, Αικατερίνη Μπουντοπούλου, Αναστασία- Μαρία Δημέγγελη, Αναστασία Δημητροπούλου, Δέσποινα Δρούβα, Δήμητρα Γκίνη, Ειρήνη Γλυκού, Ελένη-Μαργαρίτα Βεργάδου, Κυριάκος Ζαφειρόπουλος, Μαρία Λεονταρίδη, Παναγιώτης Δελλαπόρτας, Σοφία Παρασκευοπούλου, Σπυρίδων Καρδακάρης, Σπυρίδων Κόλλιας, Σταυρούλα Ηλιοπούλου, Σύλβια-Χριστίνα Στάικου, Τερέζα Παλαπέλα-Χελάντερ, Πετρούλα Τσολάκου, Βασιλική Ανεβλαβή, Βασιλική Κανελλοπούλου, Ζωή Φραγκάτου, (από το Τμήμα Φιλολογίας) Αντωνία-Αικατερίνη Σεμπέκου και (από το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών) Καλλιόπη Μακροπούλου, Κυριακή Τσάκωνα, Σκοπετέας Παναγιώτης, Τζούμη Ανδριανή.
Τους φοιτητές συνόδεψε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αριστείδης Δουλαβέρας.

*** Πριν 94 χρόνια

- ΤΟ Υπουργείον των Οικονομικών δι’ εγγράφου του προς την Νομαρχίαν εγνώρισε χθες, ότι κατόπιν εγγράφου του το Ιατροσυνέδριον διετίμησε την προς τους φαρμακοποιούς αντί 320 δραχμών κατά χιλιόγραμμον προμηθευθείσαν υπό της Κυβερνήσεως κινίνην εις 80 λεπτά κατά κόκκον. Οι Επόπται και αι Αστυνομικαί Αρχαί παρηγγέλθησαν επίσης να επιβλέπωσιν επί της εφαρμογής της διατιμήσεως.
 -ΚΑΤΑ την χθεσινήν του Στρατοδικείου κατεδικάσθησαν οι Κ. Τσούσης εις 3 ετών φυλάκισιν και Γ. Ευτυχιάκος εις 2 ετών τοιαύτην, κατηγορούμενοι αμφότεροι επί ληστεία.
 -ΥΠΟ της Τραπέζης Καλαμών παρελήφθησαν χθες δύο βαγόνια αφιχθέντα ενταύθα και περιέρχοντα 150 σάκκους ζακχάρεως και 60 σάκκους καφφέ προοριζομένους δια την πόλιν μας.
 -ΕΙΣ τον Κινηματογράφον του Σιδηρ. Σταθμού απόψε θα δοθή ως μέρος 1ον «Σύγχρονα Πολεμικά γεγονότα», ως 2ον και 3ον το δίπρακτον κοινωνικόν δράμα «Το ενταφιασθέν έγκλημα», μέρος 4ον «Ο μεσίτης Γαλινός» κωμωδία και μέρος 5ον η επίσης ξεκαρδιστική κωμωδία «Η Μάρθα θέλει να εξευγενισθή».

*** Στα ίσια

Γιατί θα είμαστε πάντα το πρόβατο που ξεχωρίζει…
 Η είδηση «έπαιξε» από την Πέμπτη σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και είμαι σίγουρη ότι και ο πιο απλά σκεπτόμενος άνθρωπος θα προβληματίσθηκε.
 Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.
 Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι περικοπές αυτές αποτελούν «παραβίαση της αρχής της ισότητας» που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό Σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους «επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών».
 Σας θυμίζει τίποτα από Ελλάδα;
 Και μη μου πείτε ότι αμέσως δε φέρατε στο μυαλό σας μια άλλη είδηση των τελευταίων ημερών, εκείνη των υπαλλήλων της Βουλής που διαμαρτύρονται, εντόνως κιόλας, διότι τους έκοψαν το επίδομα το οποίο έπαιρναν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση (2.000 ευρώ παρακαλώ! Είναι σίγουρο ότι το ξέρετε, αλλά επαναλαμβάνω το ποσό για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ήταν ψέμα). Και το έπαιρναν πότε; Όταν η Βουλή έκλεινε, προκειμένου να γίνουν οι εκλογές.
 Επίσης, έπαιρναν 15ο και 16ο μισθό, έχουν πρόσβαση στα γυμναστήρια και τις άλλες δωρεάν παροχές της Βουλής, ακόμα και στο χώρο φύλαξης παιδιών που υπάρχει.
 Φυσικά, όμως, και δε φταίνε οι υπάλληλοι της Βουλής για όλα αυτά.
 Η αναφορά στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων έχει να κάνει καθαρά με την επικαιρότητα, επειδή είναι το τελευταίο «εκκωφαντικό» παράδειγμα του κράτους ανισότητας που ζούμε.
 Χαρακτηριστικές είναι δύο πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων: Η πρώτη ότι στην Ελλάδα δεν έχει δει κανέναν εφοπλιστή να… κλαίει για τη φορολογία και τις περικοπές, αλλά μόνο φτωχούς ανθρώπους, που και αυτοί δε ζήτησαν κάτι τέτοιο. Η δεύτερη, πολύ πρόσφατα, ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος μισθού δημοσίου υπαλλήλου εξακολουθεί να είναι… 3.000 ευρώ!
 Και μη σπεύσετε να πείτε ότι ήταν κακεντρεχής! Κάντε και μια δεύτερη σκέψη. Είπε ο μέσος όρος. Δηλαδή, υπολόγισαν και εκείνους που έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή να παίρνουν 500-600 ευρώ, αλλά και εκείνους που ο μισθός τους εξακολουθεί να έχει 4 μηδενικά στο τέλος… Και όταν λέει δημόσιοι υπάλληλοι, εννοεί όοοοολους όσοι πληρώνονται από το Δημόσιο. Για σκεφτείτε το…
 Είναι τυχαίο που σε όλη την Ευρώπη μόνο εμάς τσιτώνουν τόσο πολύ; Δε συμμερίζομαι ότι συμβαίνει, αλλά μήπως έχουν δει άλλες χώρες να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να κάνουν πραγματικές προσπάθειες και εμάς να δίνουμε επιδόματα για κουλουράκια και επιδοτήσεις για spa;
 Βίκυ Βετουλάκη

***

*** ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/27-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/28062012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 28/06/2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/28-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/29-2012_28.html   , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/06/t-29062012_29.html  , TΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 29/06/2012 .-
~** http://vlasiosrfara.blogspot.gr/2012/06/30-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ANARTHSEIS - ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 :
~ ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/01-2012_01.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 01 Ιουλίου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html  , Δευτέρα μιά άλλη μέρα στην ενημέρωση 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/03-2012.html  , Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη 03 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/4-2012.html  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 4 Ιοπυλίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html  , Καθημερινή ενημέρωση Πέμπτη 05 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 05 Ιουλίου 2012 .-
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/06-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 06 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/07-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Ιουλίου 2012
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/8-2012.html , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

*** ΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ  για σήμερα :
~** NATΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ -- ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ : http://youtu.be/OG1uVUNRPME  ,

~** Πέγκυ Ζήνα - Είχα πει θα φύγω (New song 2011) : http://youtu.be/nGcUha9yUP4  ,
~** Stelios Rokkos - Emeina Edw  : http://youtu.be/CmjYwgm9nrI  ,.-

*** ΑΠΟ  ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :

~** 082. Θεατρική παράσταση Όρνιθες 2012 -12- ¨
http://www.youtube.com/watch?v=0exbP64nGs8  ,



~** 083. Μ.Ε.Θ. Καλαμάτας Όρνιθες 2012 -13- :
http://www.youtube.com/watch?v=3OhGC4HDRB0  ,



 ~** 084. Όρνιθες παράσταση Μ.Ε.Θ. 2012 -14- :

http://www.youtube.com/watch?v=mGPVpTtn2PE  ,



*

Δεν υπάρχουν σχόλια: