ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018  ,
~



        ~  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  !
 * Σαν σήμερα 09 -01 -1047  είδα το πρώτο φως στην επίγεια ζωή μου S.N.S Arfara ...
~*  Τα 71α γενέθλια του Παππού μου ΣΤΑΜΑΤΗ στο Αρφαρά 09/01/2018 : https://youtu.be/vWU4exHaU0k  .-
~*  71α  γενέθλια του παππού μου Σταμάτη 09/01/2018 :
https://youtu.be/3G2g4-kSOOc .-
 
~ 9 Δεκεμβρίου
Ο Ευαγγελισμός της Συλλήψεως της αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου. Προφήτιδος Άννης της του Σαμουήλ μητρός. Μαρτύρων Βάσσης, Εασίου, Ισαάκ, Ναρσή του Πέρσου και Σωσιθέου. Οσίου Στεφάνου του νεολαμπούς (1).
(1)Ο όσιος Στέφανος του νεολαμπούς, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε τον 8ον αιώνα. Ανατράφηκε με ευσέβεια και υπήρξε θερμός αγωνιστής υπέρ της Ορθοδοξίας, κατά τους διωγμούς επί του βασιλιά Θεόφιλου. Στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, ο πατριάρχης Μεθόδιος χειροτόνησε τον Στέφανο πρεσβύτερο και τον κατάταξε στον κλήρο της αρχιεπισκοπής της Κωνσταντινούπολης. Όταν πέθανε ο πατέρας του, κληρονόμησε μεγάλη περιουσία την οποία διέθεσε σε φιλανθρωπίες. Κατοικούσε στο ναό του Αγίου Αντύπα, όπου εισέρχονταν πλήθος ανθρώπων, όλων των τάξεων, για να ακούσουν το θείο λόγο του. Απεβίωσε όταν συμπλήρωσε το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του.
~
~** Παλιές φωτογραφίες από το Άγιο Όρος







~
*** Η ιστορία του Χότζα και του κομποσκοινιού των 33 κόμπων~ Εκείνη την περίοδο αυτός και ο φίλος του ο Μ, ασχολούνταν με το Ισλάμ γι’ αυτό και περιόδευαν στην εσωτερική Ανατολία παρατηρώντας και μελετώντας ισλαμικές εκδηλώσεις και τελετές.
* Σε μια στάση τους είχαν βρεθεί σε ένα πολύ γνωστό προάστιο της πρωτεύουσας όπου κατοικούν ως επί το πλείστον φανατικοί ισλαμιστές. Το προάστιο αυτό είχε γίνει γνωστό γιατί τον Φεβρουάριο του 1998 είχαν γίνει εκεί κάποιες ισλαμιστικές εκδηλώσεις που είχαν προκαλέσει την οργή του τουρκικού στρατού και είχε βγάλει στους δρόμους τα τανκς.
Ήταν το περίφημο «Βελούδινο Πραξικόπημα» που ήταν η απαρχή της ανατροπής της τότε πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας του Νεσμετίν Ερμπακάν. Στο προάστιο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο τέμενος που είναι μια απομίμηση από το ομώνυμο ιερό τέμενος της Κωνσταντινούπολης, γνωστός τόπος προσκυνήματος χιλιάδων μουσουλμάνων.
Ήταν απόγευμα όταν εισήρθαν στο τζαμί. Μόλις είχε αρχίσει η προσευχή που την παρακολούθησαν με πολύ προσοχή παρατηρώντας την ευλάβεια των πιστών. Μετά το τέλος πλησίασαν τον χότζα, ένας γύρω στα εξήντα σεβάσμιος με άσπρα γένια, που αφού του συστήθηκαν τους κάλεσε με ευγένεια στο γραφείο του. Εκεί άρχισαν να συζητούν και ο χότζας πήρε γρήγορα τον λόγο και τους είπε, -Εσείς πιστεύετε στην Αγία Τριάδα αλλά πιστεύετε πως η Αγία Τριάδα είναι ένας Θεός, ο Παντοκράτωρ. Εμείς ακριβώς σε αυτόν τον Παντοκράτωρ πιστεύουμε, δηλαδή στο πρώτο πρόσωπο της δικής σας Αγίας Τριάδας και δεν θεωρούμε σωστό και ορθό να τον διαιρούμε σε τρεις γιατί είναι ένας και μοναδικός.
Κατάλαβε πως δεν ήταν ώρα για μακροσκελείς θεολογικές συζητήσεις που άλλωστε δεν θα έβγαζαν και πουθενά. Ξαφνικά του ήρθε μια σκέψη σαν λάμψη. Κοίταξε ένα κομποσκοίνι που βρίσκονταν δίπλα στα χέρια του Χότζα πάνω στο γραφείο. Ο Χότζας τον πρόσεξε πού κοιτούσε το κομποσκοίνι και το πήρε στα χέρια του λέγοντας, -Με αυτό προσευχόμαστε στον Αλλάχ όπως εσείς έχετε το κομποσκοίνι με την ευχή στον δικό σας προφήτη Χριστό. Τον ρώτησε με προσοχή, –Χότζα, πόσους κόμπους έχει το κομποσκοίνι σας ; Αυτός για μια στιγμή κοντοστάθηκε και μετά απάντησε, -Τριάντατρις. -Χότζα μου σκεφτήκατε ποτέ γιατί το κομποσκοίνι σας έχει τριάντατρις κόμπους;
~ Ο Χότζας τον κοίταξε στα μάτια και αυτός συνέχισε. -Έχει τριάντατρις κόμπους γιατί τριάντα τρία είναι… τα χρόνια του Ιησού Χριστού. Ο Χότζας έμεινε για λίγο σκεφτικός κοιτάζοντας μια αυτόν και μια το κομποσκοίνι. Χωρίς να πει τίποτα με ανέκφραστο ύφος σηκώθηκε όρθιος. -Είναι ώρα να πηγαίνουμε και ευχαριστώ για την επίσκεψη. Σηκώθηκε και αυτός ενώ ένοιωσε άσχημα γιατί θεώρησε πως κάπου τον είχε προσβάλλει.
Τότε, τελείως αναπάντεχα πριν βγουν έξω από το γραφείο, ο Χότζας τον σταμάτησε και με μια σύσπαση του προσώπου του τον αγκάλιασε ασπάζοντας τον τρεις φορές. Το πρόσωπο του είχε κοκκινίσει και για μια στιγμή νόμιζε πως τα μάτια του είχαν υγρανθεί. Ένα αδιόρατο δάκρυ. Πήγε να πει κάτι, αλλά ο χότζας τον σταμάτησε κάνοντας του το σήμα της σιωπής σαν να του έλεγε πως δεν πρέπει να τον ξαναδούν.
Έφυγαν με πολύ μπερδεμένα συναισθήματα από εκείνο το πανισλαμικό τζαμί με τον χότζα, με το κομποσκοίνι με τους τριάντα τρεις κόμπους, με τον αναπάντεχο συμβολικό ασπασμό.
Αχ αυτή η χώρα, σε κάθε σου βήμα έχει και μια μεγάλη έκπληξη, σε κάθε σου βήμα ανακαλύπτεις μια κρυμμένη σου πιστή που στενάζει κάτω από αντίξοες συνθήκες.
«Από Τις Περιηγήσεις Δυο Ελληνορθόδοξων Στα Βάθη Της Ανατολίας», (Περισσότερες Λεπτομέρειες, Φωτογραφίες Και Ονόματα, Για Ευνόητους Λόγους Παραλείπονται).
~
*** Η ψαλτική παράδοση της Αδελφότητας των Δανιηλαίων (BINTEO)

~  Ο Γέροντας του Κελλίου Αγίων Αναργύρων Νέας Σκήτης Μοναχός Δαμασκηνός μιλάει για την μαθητεία στην αγιορειτική ψαλτική τέχνη, κοντά στην αδελφότητα των Δανιηλαίων.
* Δείτε το βίντεο…

*** Το Άγιο Όρος 07-01-2018 Κυριακή ,.. εορτάζει τα Χριστούγεννα-Ολονύχτια Αγρυπνία αυτή την ώρα-Πανηγυρίζει η Σιμωνόπετρα

~ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-Αγρυπνία τελείται από τις 9 σήμερα το βράδυ, κοσμική ώρα, σε όλες τις Ιερές Μονές, Κελλιά και Σκήτες στο Αγιο Ορος για τον λαμπρό εορτασμό των Χριστουγέννων αύριο 7 Ιανουαρίου/ 25/12  με το παλαιό. Προηγήθηκε η τέλεση τοτ Αγίου  Ευχέλαιο, ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός με τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και αυτή την ώρα τελείται ολονύκτια Αγρυπνία.








Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα τα Χριστούγεννα προσλαμβάνουν ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα αφού το Καθολικό της Μονής τιμάται στην Γέννηση του Σωτήρος κι η παραδοσή μιλά για τη νέα Βηθλεέμ.
~

*** Ραγδαίες εξελίξεις για τη Σκοπιανή ψευδοεκκλησία: Ο Βούλγαρος Πατριάρχης στον Βαρθολομαίο
~ :Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος, θα δεχτεί την Κυριακή τον Βούλγαρο Πατριάρχη, Νεόφυτο. Σύμφωνα με σκοπιανό δημοσίευμα, ο προκαθήμενος της βουλγαρικής Εκκλησίας θα «υπερασπιστεί» τη μη κανονική «Εκκλησία» των Σκοπίων, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία. (Μέχρι και «μαϊμού» Εκκλησία έχουν οι Σκοπιανοί).
*  Ο Βούλγαρος Πατριάρχης θα συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σύμφωνα πάντα με σκοπιανό δημοσίευμα, την απόφαση της Βουλγαρικής Εκκλησίας να υπερασπιστεί ενώπιον των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών την Εκκλησία των Σκοπίων, που συστήνεται με την παράνομη ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία- Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».
Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.
Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτεμβρίο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.
Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Πρόσφατα η Σκοπιανή ψευδοΕκκλησία ζήτησε να υπαχθεί υπό τη Βουλγαρική Εκκλησία αρκεί να αναγνωριστεί η κανονικότητά της. Το θέμα βεβαίως δεν είναι τόσο απλό, αφού η σκοπιανή ψευδοΕκκλησία δημιουργήθηκε από το σχίσμα σερβικών μητροπόλεων.
Οι Βούλγαροι «λιγουρεύονται» τη σκοπιανή ψευδοΕκκλησία αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστιους τριγμούς στη βαλκανική Ορθοδοξία, αφού το Πατριαρχείο Σερβίας θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση ως κήρυξη πολέμου από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.
Από την άλλη αποτελεί ομολογία, από την πλευρά της σκοπιανής ψευδοΕκκλησίας, ότι οι βουλγαρόφωνοι ορθόδοξοι ψευδομακεδόνες θεωρούνται Βούλγαροι από την ψευδοΕκκλησία τους.
Επειδή όμως το Πατριαρχείο της Σερβίας έχει επανιδρύσει την κανονική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας απέναντι στη σκοπιανή ψευδοΕκκλησία, υπάρχει αξεπέραστο πρόβλημα ως τι θα μπορούσε να αναγνωριστεί η σκοπιανή ψευδοΕκκλησία, όπως επιθυμούν οι Βούλγαροι για να την «καπελώσουν».
Η Σερβική Εκκλησία με την απόφαση που έλαβε αναγνωρίζει ως επίσημη Εκκλησία στα Σκόπια μόνο την επανιδρυθείσα Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.
Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι απειλητική για τη χώρα.
Σ’ αυτήν ανήκει το 20% των Ορθοδόξων Χριστιανών της ΠΓΔΜ και αναγνωρίζεται επισήμως από τo σύνoλo των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

***  Πρώτο πάρτι και παρουσίαση στολών την Παρασκευή στο Πνευματικό για το Καρναβάλι της Καλαμάτας 
Με το πάρτι της παρουσίασης των στολών στο Πνευματικό Κέντρο θα ξεκινήσουν την προσεχή Παρασκευή 12 Ιανουαρίου οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της Καλαμάτας. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στα γραφεία της «Φάρις» στο νέο Δημαρχείο, ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής κάλεσε τον κόσμο στην «ευχάριστη γιορτή που θα περιλαμβάνει μουσική και εδέσματα» προκειμένου να μπαίνει στο κλίμα και «να παίρνει μια ιδέα από τις στολές και τι πρόκειται να γίνει φέτος. Να ξεκινήσει να εγγραφεται στα γκρουπ και να πάρει σιγά σιγά σάρκα και οστά το φετινό καλαματιανό καρναβάλι γιατί ο χρόνος προετοιμασίας που απομένει είναι λίγος»
Το φετινό ραντεβού για το Καρναβάλι της Καλαμάτας είναι προγραμματισμένο το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στην κεντρική Πλατεία.
Στο πλαίσιο της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης, η Χρυσή Λιάππα –δημοτική σύμβουλος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής κι αυτή- κάλεσε όσους έχουν σκοπό να δημιουργήσουν γκρουπ, να καταθέσουν την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας www.kalamatianokarnavali.gr, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 13 καρναβαλικές ομάδες.
Η Σολάνζ Στεφάνου, εθελόντρια κι η ίδια, απηύθυνε κάλεσμα προς όσους έχουν διάθεση και χρόνο να βοηθήσουν στην προετοιμασία και τις διάφορες οργανωτικές ανάγκες να πλαισιώσουν το Καρναβάλι και τις διάφορες ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με ξεχωριστά αντικείμενα καθεμιά.
Η Ευαγγελία Κελαδίτου, εθελόντρια υπεύθυνη για το Γραφείο του Καρναβαλιού, ανέφερε ότι αυτό ξεκινά τη λειτουργία του την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018. Θα βρίσκεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (στον ημιώροφο, με πρόσβαση απευθείας από την οδό Αριστομένους) και θα λειτουργεί ως εξής: 10.00 έως 13.30 και 18.00 έως 20.30, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το τηλέφωνο του Γραφείου είναι 2721 181030.
Παραβρέθηκαν ακόμα στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Τασούλα Φοίφα, η οποία προετοιμάζει τα δρώμενα με τα μυστικά της Πριγκήπισσας Ιζαμπώ, καθώς και οι νεαροί εθελοντές Έφη Σπηλιωπούλου, Δημήτρης Νικηφόρος και Σταυρος Δρακούλης Μπαγατέλας. Χ.Ε.

***  Τροχαίο με δύο νεκρούς στην Εθνική Οδό Σπάρτης - Γυθείου 
 
Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου, στην Εθνική Οδό Σπάρτης - Γυθείου, στο ύψος της διασταύρωσης για Ανώγεια.
Ειδικότερα δύο αυτοκίνητα αντιθέτως κινούμενα, συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι, να χάσουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο.
Αμέσως μετά τη σύγκρουση, το ένα αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες και ο άτυχος οδηγός του απανθρακώθηκε, ενώ και ο οδηγός του δευτέρου οχήματος, που σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται για 48χρονο από το Λευκόχωμα, τραυματίστηκε θανάσιμα.
Στο σημείο έσπευσαν αμέσως αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ ο δρόμος παρέμεινε κλειστός για αρκετή ώρα.  apela.gr

***  Έως τις 23 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για την 16Κ/2017 του ΑΣΕΠ 
Άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων για την προκήρυξη 16Κ/2017 του ΑΣΕΠ για 62 θέσεις μονίμων και προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (κεντρική υπηρεσία- Εφορείες Αρχαιοτήτων- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο www.asep.gr - Πολίτες - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (ΦΕΚ 41/1-12-2017/τ. ΑΣΕΠ). Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων λήγει στις 23 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 14:00.
Η συμμετοχή ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι και την 29η Ιανουαρίου, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:
ΑΣΕΠ
Αίτηση για την Προκήρυξη 16Κ/2017
Τ.Θ. 14308
Αθήνα Τ.Κ. 11510
αναγράφοντας στο φάκελο την αντίστοιχη κατηγορία εκπαίδευσης (Π.Ε. ή Τ.Ε ή Δ.Ε. ή Υ.Ε.) της οποίας θέσεις διεκδικούν.

*** Σύννεφο υδρατμών «σκέπασε» χθες την Καλαμάτα 
Ένα πυκνό σύννεφο υδρατμών «σκέπασε» χθες το πρωί για κάποιες ώρες την πόλη της Καλαμάτας, υπενθυμίζοντας έτσι σε όλους μας ότι από τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η… βάσανος με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Σε ό,τι αφορά την οσμή, ήταν σχετικά έντονη, όχι όμως και τόσο αφόρητη. Προφανώς ο ελαιοπυρήνας είναι ακόμη «φρέσκος» και δεν έχουν προλάβει να γίνουν οι ζυμώσεις που προκαλούν εξαιρετικά έντονη οσμή.
Ωστόσο, επανέρχεται, με επιτακτικό τρόπο, το ζήτημα της αντιμετώπισης της όχλησης που προκαλεί η λειτουργία πυρηνελαιουργείων, η οποία και έχει βεβαιωθεί από μια σειρά μελετών, με τελευταία αυτή που εκπονήθηκε από το "Δημόκριτο".
Είναι απορίας άξιον, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι υπάρχει η βούληση από το κεντρικό κράτος για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, ώστε να τεθούν όρια όσον αφορά στην όχληση και στην επιβάρυνση που προκαλείται.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση που έκανε στην Καλαμάτα τον περασμένο Οκτώβρη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οικολόγος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υποστήριξε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές. Ενώ πριν από εκείνον η Περιφερειακή Αρχή απέσυρε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο εισήγηση προς ψήφιση με προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.
Πάντως, και για τη νέα χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναθέσει σε διαπιστευμένο εργαστήριο τη διενέργεια μετρήσεων στις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων της Καλαμάτας και του Μελιγαλά.
Το πρόβλημα, σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στην περιοχή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.
Δυστυχώς, η αντιμετώπιση των οχλήσεων από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που η κεντρική Πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή.  Α.Π.

*** Έπεσε σε αγέλη αδέσποτων 
Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Καλαμάτα είναι έντονο και κάποιες φορές πολύ επικίνδυνο. Προχθές ένας δημότης στο δρόμο του για το γήπεδο «Λουκαρέας» συνάντησε αγέλη αδέσποτων.
Γλίτωσε τα χειρότερα με έναν αντιτετανικό ορό, χάρις στην αντοχή του παντελονιού που φορούσε.
Άντεξε στα δαγκώματα κι έτσι ο άνθρωπος είδε το 2018, μάλλον, να του χαμογελάει, αν σκεφθεί κανείς τα χειρότερα…
Από την άλλη, το πιο εύκολο είναι τα βάλουμε με τα αδέσποτα και να αρχίσουμε να τα «φολιάζουμε» ή να κάνουμε οτιδήποτε άλλο μη ανθρώπινο.
Τα άτυχα ζώα είναι κι αυτά θύματα πολιτών που τα παρατάνε στη μέση του πουθενά, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που δημιουργούν στα ίδια αλλά και στην κοινωνία…  Α.Π.  

***  Η βασιλόπιτα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας 
Μετά την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων στο λιμένα Καλαμάτας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο έκοψε τη βασιλόπιτά του, αφού την ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Κατρούγκαλος, ευχήθηκε «να έχουμε μια καλύτερη χρονιά όλοι μας».
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έδωσε τις καλύτερες ευχές του προς το Λιμενικό Σώμα, ευχαρίστησε δε τον κεντρικό λιμενάρχη και τα στελέχη του Λιμεναρχείου για την πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, επισημαίνοντας τον αγώνα που έκαναν κατά την περυσινή χρονιά, ιδιαίτερα για την τακτοποίηση θεμάτων παρανόμων μεταναστών.
Ο Π. Νίκας ευχήθηκε να αποκτήσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας μια καλύτερη στέγη, σημειώνοντας ότι «δίπλα έχουμε κρατικά κτήρια κενά, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες» της Υπηρεσίας, στην οποία εργάζονται περί τα 60 άτομα.
Ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος ΛΣ Αντώνιος Δουμάνης, ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά το δήμαρχο, καθώς και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την ηθική και υλική βοήθεια.
Ανέφερε, επίσης, ότι η επισκευή του κτηρίου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γνωστοποίησε πως εντός των ημερών το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας θα παραλάβει παράλιο περιπολικό σκάφος νέας τεχνολογίας και παρατήρησε ότι ο αριθμός του προσωπικού του Λιμεναρχείου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Το φλουρί της βασιλόπιτας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας βρήκε η μαθήτρια Στ΄ Δημοτικού, Μαρίστα Ηλιοπούλου, κόρη του αντιδημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Ηλιόπουλου. Από τον κεντρικό λιμενάρχη παρέλαβε το δώρο που αντιστοιχούσε στο φλουρί, ένα ξύλινο ομοίωμα πλοίου.

***  «Βραδιά γευσιγνωσίας και αξιολόγησης Φρέσκων Ελαιολάδων» στην Καλαμάτα 
Στο πλαίσιο των Δράσεων του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαρτίου 2018, θα διοργανωθεί «Βραδιά γευσιγνωσίας και αξιολόγησης Φρέσκων Ελαιολάδων» την προσεχή Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου (19:00), στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας (Ελαιοχωρίου 1, συν. Φαραί).
Κατά τη διάρκειά της θα γίνει παρουσίαση εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της νέας συγκομιδής, τοπικών ποικιλιών (Κορωνέικη/Μαυρολιά/ Μαστοειδής-Αθηνολιά/ Καλαμών/Αγριελιά) από αντιπροσωπευτικά διαμερίσματα του νομού, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για την αποτίμηση της ποιότητας των ελαιολάδων της παρούσας σεζόν.
Το δε πάνελ της εκδήλωσης θα απαρτίζεται από τους έμπειρους γευσιγνώστες Βελούδω Βελισσάρη, Τάκη Δημητρακόπουλο, Γιώργο Κουτέλα και Κώστα Τσορώνη (συντονιστή).

*** Η εταιρεία "Καρέλιας" στις κορυφαίες επιχειρήσεις στη λίστα του περιοδικού "Forbes" 
Έχοντας απορροφήσει το σοκ από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών το καλοκαίρι του 2015 και την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων, που οδήγησε σε συνεχή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και "πάγωμα" της κατανάλωσης, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και η καπνοβιομηχανία "Καρέλιας", δείχνουν να βρίσκουν πλέον ένα βηματισμό ικανό να τις οδηγήσει σε αναπτυξιακή τροχιά, με έμφαση στην εξωστρέφεια, καθώς η χώρα εργάζεται για να απαλλαγεί από τα μνημόνια και να αποκαταστήσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα, η καλαματιανή εταιρεία έκλεισε τον κύκλο εργασιών της το 2016 στα 217.252 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 225.667 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μικρή πτώση της τάξης του 3,73%. Τα κέρδη της προ φόρων το 2016 έφτασαν στα 88.902 εκατομμύρια ευρώ.
Γενικότερα, η περυσινή χρονιά θεμελίωσε τη δυναμική ανάκαμψη της πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, παρά τις διαρκείς δυσκολίες, ανάκαμψη η οποία συνεχίστηκε και στην τρέχουσα χρήση.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν όμιλοι με έντονα διαφοροποιημένη στρατηγική και δραστηριότητα, ισχυρό εξωστρεφές αποτύπωμα και μικρή (ή "ελεγχόμενη") εξάρτηση από την εσωτερική αγορά, που συνεχίζει να υφίσταται τις επιπτώσεις της περαιτέρω συρρίκνωσης της κατανάλωσης και των στρεβλώσεων που δημιουργεί η αύξηση της φορολόγησης, έμμεσης και άμεσης, των νοικοκυριών.
Ένα από τα ορόσημα του 2016 ήταν η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία, έχοντας παράλληλα ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ακόμα και σήμερα διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 που βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο 17,2% κατά μέσο όρο, ή 33 δισ. ευρώ κεφάλαια.
Καταλύτη για την πορεία τους το 2017 και στη νέα χρονιά αποτελεί η δυνατότητά τους να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των ανοιγμάτων (NPEs), κάτι που θα κριθεί στη διάρκεια του 2018.
Μια δυναμική η οποία θα πρέπει να συντηρηθεί και να ενισχυθεί τη νέα χρονιά, η οποία αναμένεται κομβική σε πολλά επίπεδα. Είναι η χρονιά που θα καθορίσει τη μορφή που θα έχει η έξοδος της Ελλάδας από τα "προγράμματα προσαρμογής", αλλά και τις τελικές αποφάσεις για τις παρεμβάσεις στο χρέος. Πολλά, για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, θα κριθούν και από τη χρονική ακρίβεια των γεγονότων. Πρώτο βήμα είναι η πολιτική ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο, ακολουθεί το ζήτημα των τραπεζικών stress tests που θα διενεργηθούν στις αρχές του χρόνου, η αξιολόγηση του ΔΝΤ και οι αποφάσεις για τον ρόλο του και επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για την 4η, και (προς το παρόν) τελευταία, αξιολόγηση του Μνημονίου αργότερα, τον προσεχή Μάιο-Ιούνιο. Παράλληλα, θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για νέες ομολογιακές εκδόσεις, με στόχο την πλήρη επιστροφή μετά τον Αύγουστο του 2018, αλλά και τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, για τους οποίους ακόμη δεν υπάρχει ορατό χρονοδιάγραμμα. Και πολλά θα κριθούν από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Να μη δώσει αφορμές για νέα διατάραξη της (εύθραυστης) εμπιστοσύνης, αλλά να βοηθήσει τη διαδικασία ανάκαμψης που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα.
Διότι το κύριο ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο και την επενδυτική κοινότητα είναι να ανακτηθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη από τα γεγονότα του 2015 και, εν συνεχεία, την αμφίσημη αντιμετώπιση μεγάλων επενδύσεων που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Εάν συμβεί αυτό, και οι τράπεζες θα μπορέσουν, έχοντας κλείσει τα ανοιχτά τους μέτωπα, να επιτελέσουν τον πρωταρχικό τους ρόλο, αυτόν της χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας. Για τους ελληνικούς ομίλους αυτό αποτελεί, ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η πρόσβαση σε κεφάλαια από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει δυσχερής και ασύμφορη λόγω κόστους.
Για το λόγο αυτό και όσοι από τους μεγάλους ομίλους πληρούσαν τις προϋποθέσεις κατόρθωσαν να υλοποιήσουν, με σημαντική επιτυχία, εκδόσεις ομολογιών, μέσω των οποίων εξασφάλισαν "φθηνότερα" κεφάλαια και μείωσαν το κόστος χρηματοδότησης του δανεισμού τους. Μια τάση που διατηρήθηκε το 2017 και θα συνεχιστεί, καθώς αποκλιμακώνονται διαρκώς οι αποδόσεις και το spread των ελληνικών ομολόγων.
  Τα προβλήματα
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν. Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ΦΠΑ 24%, έναντι 20,1% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29%, έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ανώτατος οριακός συντελεστής) 45%, έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως. Η Ελλάδα έχει, επίσης, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη φορολογικούς συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με τα έσοδα αφενός από τον καπνό και το αλκοόλ και αφετέρου από τα καύσιμα να ανέρχονται σε 1,6% και 3,0% του ΑΕΠ, έναντι 0,8% και 1,9% του ΑΕΠ στην Ευρώπη αντιστοίχως. Το ίδιο ισχύει, τέλος, και όσον αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όπου τα έσοδα από τον επαναλαμβανόμενο φόρο κατοχής, όπως ο ΕΝΦΙΑ, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, και λόγω του ύψους των συντελεστών αυτών, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία, το λαθρεμπόριο και τη μείωση των τιμών των ακινήτων. Και όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, η υπερφορολόγηση μεγεθύνει τη φοροδιαφυγή και σκοτώνει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Μια ανταγωνιστικότητα που συνεχίζει να παραμένει ζητούμενο, καθώς η θέση της Ελλάδας διεθνώς υποχωρεί. Η έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του World Economic Forum για το 2016-2017 καταγράφει για την Ελλάδα υποχώρηση στην 86η θέση, από την 81η πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται περισσότερο στην κακή μακροοικονομική κατάσταση παρά σε μια σημαντική επιδείνωση των επιδόσεων της οικονομίας σε επιμέρους πεδία.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών, αλλά και σε ζητήματα όπως το επίπεδο πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, η υπερφορολόγηση και η μη προώθηση ή και υποχώρηση μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, η χώρα συνεχίζει να έχει, μεταξύ άλλων και παρά τις αναμενόμενες απώλειες λόγω της κρίσης, ικανό προσωπικό, επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται με ρεαλισμό και καλά κέντρα έρευνας. Τα πεδία στα οποία πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση είναι η βελτίωση της ποιότητας των ασκούμενων πολιτικών, η μείωση της αβεβαιότητας και η αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας.
  Πώς συντάχθηκε η λίστα
Με βάση τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα χρήσης, επελέγησαν είτε όμιλοι εταιρειών με συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ είτε εταιρείες οι οποίες δεν ανήκουν σε ομίλους, αλλά έχουν πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, θυγατρικές εταιρείες ομίλων οι οποίες έχουν κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. και ενοποιούνται στον όμιλο έχουν περιληφθεί στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για τους σκοπούς του παρόντος. Παρότι έχουν συμπεριληφθεί εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε ομίλους στο εξωτερικό και ενοποιούνται στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, για τους σκοπούς του παρόντος δημοσιεύονται τα στοιχεία που αφορούν στην εταιρεία και όχι τον όμιλο, για λόγους εντοπιότητας.
Οι εταιρείες ιεραρχήθηκαν σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών (από τον υψηλότερο στον χαμηλότερο) και τα ποσά είναι σε χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι στον κύκλο εργασιών περιλαμβάνονται και τα έσοδα από διακοπτόμενες δραστηριότητες (σε όσες περιπτώσεις υπήρχαν). Επίσης, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών δεν περιλαμβάνει φόρους και άλλα ποσά που δεν αναλογούν στα συνολικά έσοδα (π.χ., clawback, τέλη ταξινόμησης, ΦΠΑ κ.λπ.). Αναφορικά με τις τραπεζικές εταιρείες, σημειώνεται ότι ως κύκλος εργασιών ορίζονται τα μικτά έσοδα από τόκους και προμήθειες. Αντίστοιχα, σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες, ως κύκλος εργασιών ορίζονται τα καθαρά δεδουλευμένα ασφάλιστρα.
Σημειώνεται ότι η παρούσα λίστα δεν περιλαμβάνει ομίλους εταιρειών ή/και εταιρείες οι οποίες δεν έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις έως την ημερομηνία άντλησης των οικονομικών δεδομένων, η οποία ορίζεται η 12η Δεκεμβρίου 2017. Για όσους ομίλους ή και εταιρείες δε δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις με τέλος χρήσης 31/12/2016, έχουν χρησιμοποιηθεί τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.
Η άντληση των οικονομικών δεδομένων που λήφθηκαν υπόψη (ήτοι κύκλος εργασιών, κέρδη προ φόρων κ.λπ.) για την ανάλυση κύκλου εργασιών εταιρειών πρόσφατων δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων πραγματοποιήθηκε από τις βάσεις δεδομένων (ICAP) που χρησιμοποιεί η Deloitte, καθώς επίσης και από τις ιστοσελίδες των εταιρειών, το ΓΕΜΗ κ.λπ. Ως εκ τούτου, αποτελεί συλλογή δημοσιευμένων πληροφοριών, παρέχεται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης και δεν συνιστά οικονομοτεχνική ή λογιστική μελέτη, συμβουλή, γνωμοδότηση κ.λπ.
Επίσης, τα οικονομικά στοιχεία δεν έχουν αναμορφωθεί με τυχόν παρατηρήσεις από ορκωτούς ελεγκτές. Οι αριθμοδείκτες έχουν προέλθει από στοιχεία και υπολογισμό που έλαβε η Deloitte από τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί και δεν έχουν υποστεί οικονομοτεχνικό έλεγχο από την Deloitte. Ο υπολογισμός των αριθμοδεικτών μπορεί να διαφέρει σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρεία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτική η τιμή τους.
Τέλος, η Deloitte δεν έχει προβεί σε έλεγχο των οικονομικών δεδομένων. Σε τυχαίο και περιορισμένο δείγμα έχει προβεί στην αντιπαραβολή των οικονομικών δεδομένων (ήτοι κύκλος εργασιών και κέρδη προ φόρων) με τις αντίστοιχες οικονομικές καταστάσεις εταιρειών, χωρίς κάποιο προφανές εύρημα.  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

***  Επένδυση στα σκαριά για καλλιέργεια φυτών στον Ταΰγετο 
Με τον καλύτερο τρόπο φαίνεται να ξεκινά το 2018 για την Αλαγονία και τα χωριά του Ταϋγέτου. Όπως ανακοινώθηκε, το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα επισκέφθηκε χθες επιστήμονας – επιχειρηματίας που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή της Αλαγονίας, καλλιεργώντας φυτά της τοπικής χλωρίδας για λογαριασμό φαρμακοβιομηχανίας και εταιρειών καλλυντικών.
Ήδη έχει αγοράσει ή ενοικιάσει πολλές δεκάδες στρέμματα γης και η καλλιέργεια των φυτών θα ξεκινήσει άμεσα, με προσωπικό - κατά προτεραιότητα - από την περιοχή.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον επιχειρηματία και δήλωσε πως αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο για την περιοχή της Αλαγονίας και την αναζωογόνησή της, ενώ ο Δήμος προσφέρεται για συνεργασία, με στόχο την προβολή της περιοχής και του Ταϋγέτου.
Στο μεταξύ, παραδόθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση, το τεχνικό δελτίο για την αναβάθμιση της δημοτικής οδοποιίας της περιοχής Αλαγονίας, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  Α.Π.

***  Υπό κατάληψη το Γενικό Λύκειο & το ΕΠΑΛ Μεσσήνης – Αντιδρούν οι μαθητές τους ΕΠΑΛ στην ανακατανομή των αιθουσών
Σε κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος που συστεγάζονται το Γενικό Λύκειο Μεσσήνης και το ΕΠΑΛ Μεσσήνης προχώρησαν σήμερα το πρωί οι μαθητές του ΕΠΑΛ. Οι μαθητές διαφωνούν με την ανακατανομή των αιθουσών μεταξύ των δυο σχολείων, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εορτών, στο πλαίσιο απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μεσσήνης , η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι μαθητές κατηγορούν όσους πήραν αυτή την απόφαση ότι τους συμπεριφέρονται υποτιμητικά και σαν μαθητές κατώτερης κατηγορίας σε σχέση με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου. Από το πρωί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις μερικές ημέρες πριν, για θέματα Παιδείας Νίκος Χονδρός προσπαθεί να βρει συμβιβαστική λύση, ώστε να τερματιστεί η κατάληψη και οι μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες για μάθημα. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλει και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Μεσσηνίας κ. Σταματόπουλος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες από χθες το βράδυ έχει υποβάλει την παραίτηση του ο διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Δρακόπουλος, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει δεκτή από τον κ. Σταματόπουλο.
  *Αναλυτικό ρεπορτάζ με τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων στο αυριανό φύλλο του «Θάρρους» 

 ***  Καθαρισμός εισόδου στο «Βακαλοπούλειον» 
Ύστερα από συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας ο Δήμος Καλαμάτας προχωρεί στον καθαρισμό της εισόδου του πρώην κινηματογράφου «Βακαλοπούλειον», με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

***  Μείωση παραγωγής των σύκων κατά 50% σε Μεσσηνία και Λακωνία
Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν άφησαν τους παραγωγούς σύκου να χαρούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ξηρασία και καύσωνας έφεραν μείωση της παραγωγής κατά 50% και έτσι, όπως δήλωσε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, το αποτέλεσμα ήταν «η παραγωγή της Μεσσηνίας να πέσει στους 1.331 τόνους και της Λακωνίας στους 533. Έτσι, η συνολική παραγωγή έφτασε τους 1.865 τόνους έναντι 3.500 έως 4.000 τόνων που φθάνει στην κανονική περίοδο».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές που διαμορφώθηκαν, θα πρέπει να καταγραφεί και αυτήν τη χρονιά η αυξητική τάση, με την Α ποιότητα να κινείται στα 1,89 ευρώ, τη Β στα 1,55, τη Γ ποιότητα στα 1,20 και τη Δ ποιότητα στα 95 λεπτά. Σε αντιστοιχία με την περασμένη χρονιά, η Α ποιότητα σημείωσε αύξηση που έφθασε τα δέκα λεπτά, ενώ η Β ποιότητα πέντε λεπτά. Στη Γ ποιότητα, η αύξηση έφτασε τα 12 λεπτά, ενώ στη Δ ποιότητα τα πέντε λεπτά.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗ, αφού, όπως επισημαίνει, «περιμέναμε ότι τώρα με την κρίση θα επέστρεφαν οι νέοι στα χωράφια, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν ασχολήθηκαν τελικά με την καλλιέργεια, αλλά δεν ασχολούνται ακόμα και αυτοί που χρειάζονται ως εργάτες γης. Αν δεν εργαστούν οι αλλοδαποί, δεν μπορούμε να μαζέψουμε την παραγωγή».
Όσο για το μέλλον του προϊόντος, ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου είναι κάθετος: «Όταν παράγεις ένα προϊόν, όπως εμείς, και το 95% της παραγωγής φεύγει με άνεση στο εξωτερικό, τότε μπορείς να πιστέψεις στην προοπτική του και στη δυναμική που έχει».

*** Ο καιρός αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 10/1/2018 προβλέπεται άστατος, στο δεύτερο μισό της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Από το απόγευμα και μετά θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσουν και κάποιες λασποψιχάλες τις βραδινές ώρες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Βραβεύσεις και μαγική συναυλία της ROSARTE για το νέο έτος 
Εορταστική εκδήλωση του Δήμου Τριφυλίας για το νέο έτος με την πολυβραβευμένη παιδική χορωδία ROSARTE πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.
Κατά την έναρξη τιμήθηκαν από το δήμαρχο Τριφυλίας, για την κοινωνική τους προσφορά, η συνταξιούχος δημοτική υπάλληλος και πρώην αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας, Πηνειώ Βασιλοπούλου, και ο Φιλιατρινός παραολυμπιονίκης, Θοδωρής Αλεξάς. Στη συνέχεια η ROSARTE μάγεψε το κοινό!
Αναφορικά με τις βραβεύσεις, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Ανδρέας Μπουγάς, επισήμανε: «Στη χριστουγεννιάτικη συναυλία στις 26 Δεκεμβρίου 2016, το 2017 είχε ανακηρυχθεί από τον κ. δήμαρχο ως έτος αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια του έτους έλαβαν χώρα πολλές δράσεις αλληλεγγύης, όπως διανομές τροφίμων, εθελοντική αιμοδοσία, συνδρομή στους πλημμυροπαθείς της Μάντρας Αττικής, αποστολή αγάπης στην Κιβωτό του Κόσμου και άλλες - από το Δήμο, αλλά και με τη συνδρομή της  Περιφέρειας, των σχολείων, των συλλόγων του Δήμου και πολλών πολιτών, αναδεικνύοντας τις υψηλές αξίες του εθελοντισμού, της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, της ισότητας, της φροντίδας στο συνάνθρωπο και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Χωρίς, φυσικά, οι δράσεις αλληλεγγύης για το Δήμο να αναστέλλονται. Αντίθετα, συνεχίζουν να αποτελούν πρωτεύον μέλημα.
Το 2017 τελείωσε και έτος αλληλεγγύης θα κλείσει με τη βράβευση μιας συμπολίτισσας με κοινωνική προσφορά 54 χρόνων! Κοντά στα παιδιά, στους αδύναμους, στα προβλήματα της οικογένειας. Ο Δήμος Τριφυλίας τιμά σήμερα την κα Πηνειώ Βασιλοπούλου, πρώην δημοτική υπάλληλο και αντιδήμαρχο Κυπαρισσίας».
Ακολούθως ο κ. Κατσίβελας απένειμε την τιμητική πλακέτα στην κα Βασιλοπούλου, η οποία με συγκίνηση αποδέχθηκε την τιμή και αναφέρθηκε στα 54 χρόνια της παρουσίας της στα κοινά και δίπλα στο συνάνθρωπο που είχε ανάγκη.
Ο κ. Μπουγάς, αναφερόμενος στον κ. Αλεξά, επισήμανε: «Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που αποτελούν έμπνευση και παράδειγμα. Ο Δήμος Τριφυλίας τιμά το συμπατριώτη μας, καταγόμενο από τα Φιλιατρά, τον Παραολυμπιονίκη Ιστιοπλοΐας Θεόδωρο Αλεξά, για την προσφορά του στον αθλητισμό και τα ευγενή ιδεώδη του Ολυμπιακού Πνεύματος. Στο πρόσωπο του Θοδωρή Αλεξά η συμμετοχή, η προσπάθεια, οι ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις, το “ευ αγωνίζεσθαι”, η ευγενής άμιλλα, η πειθαρχία, η ηθική, η προσωπική υπέρβαση αναδεικνύονται αρετές μιας κοινής εν ειρήνη συμπόρευσης αθλητών που προέρχονται από διαφορετικές αθλητικές και πολιτισμικές κουλτούρες. Το Ολυμπιακό πνεύμα μάς υποδεικνύει έναν τρόπο ζωής δύσκολο και εξιδανικευμένο μάλλον… αλλά σίγουρα μας προτρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Ο Θοδωρής Αλεξάς γεννήθηκε το 1979. Αποφοίτησε από τη Σιβιτανίδειο Σχολή το 1996 και άρχισε να ασχολείται με την ιστιοπλοΐα σε ηλικία 25 χρόνων. Το 2005, έπειτα από ένα τροχείο ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού στο ύψος του μηρού, εντάχθηκε στην Εθνική Ομάδα ατόμων με αναπηρία. Είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου και με το σκάφος Sonar έχει λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, το Λονδίνο και στο Ρίο. Τρεις φορές Παραολυμπιονίκης και μία φορά τρίτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη δεκαετή ενασχόλησή του με το άθλημα της ιστιοπλοΐας.
Μετά την απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής το άθλημα της ιστιοπλοΐας να μην είναι στο Τόκυο το 2020, ξεκίνησε τις καθημερινές προπονήσεις με το kayak. Προσωπικός του στόχος είναι η συμμετοχή του για τέταρτη φορά στους Παραολυμπιακούς του 2020. Οι ευχές όλων μας θα τον συνοδεύουν!».
Ακολούθως ο δήμαρχος Τριφυλίας έκανε την απονομή, την οποία με συγκίνηση απεδέχθη ο κ. Αλεξάς, ο οποίος απευθυνόμενος στο κοινό σημείωσε τη σημασία ενασχόλησης των παιδιών με τον αθλητισμό και επισήμανε ότι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ είναι αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση της Πολιτείας. Επίσης, η Πολιτεία, αλλά και ο Δήμος, πρέπει να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ με υποδομές.
Εύσημα στην κα Βασιλοπούλου και τον κ. Αλεξά απέδωσαν εκφωνώντας σύντομους χαιρετισμούς ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Τριφύλιος αντιπεριφερειάρχης, Περικλής Μαντάς.
Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τριφυλίας, σε ειδική εκδήλωση ανήμερα της ονομαστικής του εορτής θα τιμηθεί και ο συνταξιούχος ιερέας των Γαργαλιάνων, Γρηγόριος Σταθόπουλος.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συναυλία της χορωδίας ROSARTE, με χριστουγεννιάτικα και γνωστά τραγούδια από την Ελλάδα και τον κόσμο, με 70 παιδιά και εφήβους επί σκηνής υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα.
Η ROSARTE στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και λειτουργεί ως φυτώριο ικανότατων και πεπειραμένων χορωδών, με δεκάδες συναυλίες ετησίως στο ενεργητικό τους. Έχει χαράξει μία σπουδαία 16ετή πορεία με διθυραμβικές κριτικές από ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι η μόνη ελληνική χορωδία που έχει κερδίσει δύο φορές χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδες Χορωδιών (GRAZ/Austria 2008 & RIGA/Latvia 2014) και κατατάσσεται στις καλύτερες παιδικές χορωδίες του κόσμου!

***  Το έσχατο ταξίδι ενός Σιφνιού αγγειοπλάστη της Μεσσηνίας: Ιωάννης Μιχαήλ Κόμης (1923-2017) 
Δυσφόρητο το εγχείρημα που ανέλαβα, να συντάξω το βιογραφικό του θανόντος πατέρα μου, όντας ακόμη υπέρφορτος από την οδύνη της απώλειας. Εκ των πραγμάτων, εννοείται, το συγκεκριμένο κείμενο δεν αποτελεί προϊόν επιστημονικής έρευνας, αλλά τον αποχαιρετισμό προς ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μου.
Ο πατέρας μου, κατά τα ληξιαρχικά στοιχεία, γεννήθηκε το 1923 στην Απολλωνία Σίφνου. Εν τούτοις, σύμφωνα με αναφορά σε χειρόγραφα απομνημονεύματα του πατέρα του Μιχάλη (1891-1979), του παππού μου δηλαδή, στην πραγματικότητα γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο Αττικής («και εβαπτίσθη εκεί παρά του κ. Χρήστου Αλαγιάννη εμπόρου Κορωπίου»), όπου είχε ήδη εγκατασταθεί η οικογένειά του και ο παππούς εργαζόταν ως αγγειοπλάστης. Στη συνέχεια, η οικογένεια (ο παππούς Μιχάλης, η γιαγιά Σοφία και τα τέσσερα τέκνα τους, η Κατίνα, ο Νίκος, η Κωνσταντίνα και το στερνοπαίδι, ο πατέρας μου), μετεγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα, όπου ο παππούς μου είχε μια βραχύβια συνεργασία με τον εξάδελφό του Ιωάννη Μπρουνιά, που διατηρούσε αγγειοπλαστείο εκεί. Ακολούθως, μετακινήθηκε προς το χωριό Βαλύρα, όπου υπήρχε το αγγειοπλαστείο του προσφάτως τελευτήσαντος Γεωργίου Φιλίππου, συγγενούς του παππού. Πάντως, και εδώ επίσης η οικογένεια παρέμεινε για μικρό διάστημα. Εξαιτίας της ελονοσίας που επιπόλαζε στην περιοχή μετακινήθηκε στον ολιγοκατοίκητο τότε συνοικισμό ονόματι Σταθμός Σκάλας Μεσσηνίας, θέση ολιγότερο υγρή και περισσότερο ασφαλής από υγειονομική άποψη.
Συγκεκριμένα, πάντοτε σύμφωνα με το χειρόγραφο του παππού Μιχάλη, τον Σεπτέμβριο του έτους 1930 η οικογένεια Μ. Κόμη εγκαταστάθηκε οριστικά στο Σταθμό, όπου σταδιακά οικοδόμησε αγγειοπλαστείο, βοηθητικούς χώρους και κατοικία.
Εκεί πέρασε τη ζωή του, μέχρι σήμερα, και ο πατέρας μου, αντιμετωπίζοντας πλείστα προβλήματα της εποχής, προϊόν, βέβαια, των γνωστών ιστορικών πραγματικοτήτων και συγκυριών (Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, οικονομική δυσπραγία στη δεκαετία του 1950). Τον Ιανουάριο του 1947 νυμφεύθηκε την Παναγιώτα Κωνσταντίνου Στασινοπούλου, έπειτα από πολύχρονο έρωτα, και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους γεννήθηκε ο πρωτότοκος γιος τους, Μιχάλης, γνωστός αργότερα στην κοινωνία της Σίφνου, από τη δεκαετία του 1970, για την αγάπη του προς το νησί (με συχνές επισκέψεις και εποχική παραμονή) και την επιχειρηματική δραστηριότητά του εκεί. Εγώ γεννήθηκα μετέπειτα, τον Μάιο του 1953.
Από τα παιδικά του ήδη χρόνια ο πατέρας μου εργάσθηκε σκληρά στο οικογενειακό αγγειοπλαστείο, κάτι το οποίο δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη στοιχειώδη έστω εκπαίδευση, καθώς επεσήμαινε εξάλλου επανειλημμένως, και ο ίδιος, με την πρώτη ευκαιρία.
Πάντως, η αγγειοπλαστική υπήρξε μέχρι σήμερα (ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του) το κύριο επάγγελμά του.
Παράλληλα, όμως, στις δεκαετίες 1960-1970 δραστηριοποιήθηκε σε δύο ακόμη κλάδους, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία: στο ζωεμπόριο και στο εμπόριο ξηρών καρπών. Ανάλογη υπήρξε και η εξέλιξη (σταδιακή βελτίωση) στις συνθήκες διαβίωσης όλων των μελών της οικογένειας, περιλαμβανομένων και οικοδομικών εργασιών επέκτασης και εκσυγχρονισμού της προικώας κατοικίας. Στις δραστηριότητες αυτές, εξυπακούεται, υπήρξε σημαντική η αρωγή της μητέρας μου.
Για την επίτευξη των καλύτερων, κατά το δυνατόν, αποτελεσμάτων, από την επαγγελματική του δραστηριότητα, ο πατέρας μου ακολουθούσε κάποιες βασικές αρχές και ανάλογες λογιστικές πρακτικές. Το αρχείο το οποίο άφησε πίσω του δεν προκαλεί μόνο θλίψη και πόνο, σε όλους εμάς που βιώνουμε την απώλεια, αλλά παράλληλα αναδεικνύει την ευστροφία και την επιμονή στην τήρηση των εν λόγω αρχών και πρακτικών. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι ίδιες παράμετροι χαρακτήριζαν και την οργάνωση της οικογενειακής ζωής. Η αναλυτική καταγραφή των καθημερινών εξόδων, που διεξαγόταν, είναι άξια μνείας αλλά και θαυμασμού.
Εκτός αυτού, με τη δέουσα προσήλωση και επιμονή τηρούσε επίσης (ο πατέρας μου) ειδικό βιβλίο εξόδων για έκαστο από τα δύο παιδιά του.
Με δύο λόγια, η ευστροφία και το οργανωτικό πνεύμα υπήρξαν οι κύριες ιδιότητες του πατέρα μου. Ακόμη, θα προσέθετα, η ευθύτητα, το πνεύμα ισότητας, η διακριτικότητα και γενικώς η αβρότητα υπήρξαν από τα βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς του.
Το σημαντικότερο όμως όλων, και σε σχέση με μένα, υπήρξε η προεξάρχουσα θέση που είχαν στις αποφάσεις και την πρακτική του τα ζητήματα των παιδιών του: «όλα για τα παιδιά μου» τόνιζε συχνά, σε κάθε ευκαιρία. Και αυτό τον προσδιόρισε στη ζωή του, καθώς γνωρίζω πολύ καλά. Το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών, αλλά και άλλων παρεμφερών-συμπληρωματικών, οδήγησαν στην υψηλή εκτίμηση και αναγνώριση της προσωπικότητάς του από την τοπική κοινωνία.
Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου ο πατέρας μου πέταξε, «ήρεμα σαν πουλάκι», σύμφωνα με έκφραση της μητέρας μου. Μας άφησε το αρχείο του, τα κεραμικά πιάτα (εκτός των άλλων) δικής του κατασκευής, στα οποία θα εξακολουθήσουμε να τρώμε επί μακρόν, και κυρίως τις ηθικές αρχές και αξίες του. Ούτως ή άλλως, εξάλλου, εμείς δεν είμαστε παρά αίμα του. Αίμα του και ψυχή του.  Του Κωνσταντίνου Ιωάννου Κόμη

*** Αθώοι οι 4 κατηγορούμενοι για φυτεία στην Οιχαλία 
Παραμένουν ασύλληπτοι 2 εμπλεκόμενοι Αλβανοί 
Στη φυλακή είχαν οδηγηθεί από τον Ιούλιο τρία άτομα, ένας Έλληνας και δύο Αλβανοί, με κοινή κατηγορία εκείνη της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, για την οποία και δικάστηκαν χθες (στο εδώλιο κάθισε κι ένας ακόμα Αλβανός).
Ειδικότερα, στις 15 Ιουλίου 2017 συνελήφθησαν στην περιοχή «Άγιος Γεώργιος» στην Οιχαλία τα παραπάνω άτομα, έπειτα από εντοπισμό φυτείας από το ελικόπτερο της Αστυνομίας στις 11 του ιδίου μήνα. Η φυτεία αποτελούνταν από 154 δέντρα, ύψους από 0,30 έως 1.5 μέτρα, ενώ βρισκόταν σε έκταση που ανήκε στον 49χρονο Έλληνα κτηνοτρόφο.
Από την πρώτη στιγμή οι τέσσερις κατηγορούμενοι δήλωναν αθώοι, αφού υποστήριζαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη φυτεία.
Βασικός μάρτυρας στην υπόθεση ήταν ένας αστυνομικός που υπηρετεί στη Δίωξη Ναρκωτικών και συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού της φυτείας, καθώς και σύλληψης των κατηγορουμένων.
Ο μάρτυρας περιέγραψε τη θέση της φυτείας σε σχέση με το υπόλοιπο κτήμα που ανήκει στον 49χρονο, ενώ εκεί διατηρούσε στάβλο για τα πρόβατά του.
Μιλώντας για τον τρόπο ποτίσματος, ο μάρτυρας ανέφερε ότι γινόταν αυτόματα, καθώς έπαιρνε νερό από βρύση που υπήρχε στο κτήμα. Μάλιστα, ανέφερε ότι όταν η Αστυνομία παρενέβη στο σημείο, βρέθηκε κρυμμένο λάστιχο, το οποίο αν απλωνόταν έφτανε μέχρι τη φυτεία.
  49χρονος Έλληνας: Αρνούμαι κάθε συμμετοχή- Ζω έναν εφιάλτη
Πρώτος απολογήθηκε στο δικαστήριο ο 49χρονος Έλληνας, ιδιοκτήτης της έκτασης, στην οποία, όπως προαναφέραμε, διατηρεί στάβλο. Όπως είπε, ποτέ δεν περίμενε ότι θα πάει στη φυλακή και αυτό που ζει «είναι μια τραγωδία».
Μιλώντας για το μαντρί του, είπε ότι απασχολούσε δύο άτομα (που χθες ήταν συγκατηγορούμενα), ενώ ο τρίτος είχε πάει να δουλέψει σε αυτόν για λίγο διάστημα, καθώς ο ένας Αλβανός σε μερικές μέρες θα επέστρεφε στη χώρα του λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ηλικίας 52 ετών, ανέφερε ότι στις αρχές Αυγούστου θα έφευγε για την Αλβανία, ενώ δε γνώριζε κάτι για την ύπαρξη της φυτείας.
Ο μικρότερος από τους κατηγορουμένους, ηλικίας 21 ετών, δήλωσε ότι γνώριζε ποιος είχε βάλει τη φυτεία. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ανήκε σε ξαδέλφό του, που μάλιστα στο παρελθόν είχε δουλέψει στον 49χρονο κτηνοτρόφο, και έτσι ήξερε ακριβώς πού λειτουργούσε η κτηνοτροφική μονάδα.
Η αποκάλυψη για την ιδιοκτησία της φυτείας έγινε στον 21χρονο από τον ξάδερφό του ενώ βρίσκονταν σε εκδήλωση γενεθλίων. Καθώς ο δεύτερος είχε μεθύσει, του είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε χασισοφυτεία και θα έβγαζε πολλά λεφτά, ζητώντας από τον 21χρονο τσοπάνη να μη μιλήσει.
Τελευταίος κατέθεσε ένας 36χρονος Αλβανός, ο οποίος, όπως ανέφερε, βρισκόταν στην Ελλάδα μόλις δύο ημέρες και αφού μάλιστα είχε εντοπιστεί η φυτεία από το ελικόπτερο. Ο λόγος που βρισκόταν στη μονάδα ήταν για να αντικαταστήσει τον 52χρονο ομοεθνή του όσο αυτός θα έλειπε στην Αλβανία.
Μετά τις απολογίες ακολούθησε η αγόρευση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε την αθώωση του 36χρονου, όπως και των άλλων τριών, λόγω αμφιβολιών, ενώ για τον 21χρονο που ήξερε για τη φυτεία, την κατηγορία της υπόθαλψης.
Μετά τη σύσκεψη, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του 36χρονου Αλβανού, ενώ κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η αθώωση των υπολοίπων. Για τον 21χρονο που γνώριζε για τη φυτεία, διέταξε την παραπομπή του στον ανάλογο εισαγγελέα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι, όταν στην αίθουσα ακούστηκε η απόφαση, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, μιας και ο 49χρονος ήταν πολύ αγαπητός στο χωριό, κάτι που φάνηκε και από όσα είπαν οι μάρτυρες υπεράσπισης.
  Οι δύο Αλβανοί που έχουν διαφύγει
Σχετικά με δύο ακόμα Αλβανούς που έχουν ταυτοποιηθεί από την Αστυνομία ότι  συμμετείχαν στην καλλιέργεια των 154 δενδρυλλίων κάνναβης, αυτοί φαίνεται να κατέφυγαν στη χώρα τους μόλις το ελικόπτερο της Αστυνομίας εντόπισε τη φυτεία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  "Δειλές" παρεμβάσεις ξεκινούν στην οδό Ναυαρίνου 
Έπειτα από δέκα (10) χρόνια θητείας η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας αποφάσισε, τελικά, με… δειλά βήματα να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων στην παραλιακό οδό της Καλαμάτας, τη Ναυαρίνου.
Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τα μέτρα που πρόκειται να προτείνει και θα αρχίσουν μέσα στο 2018. Πάντως, από τη μελέτη φαίνεται ότι οι αλλαγές θα γίνουν με μέτρο και οι όποιες ριζικές αλλαγές στο χαρακτήρα της οδού μετατίθενται για το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, στη μελέτη με τίτλο «Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (α' φάση) από οδό Φαρών έως οδό Ακρίτα», προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, αναφέρονται τα εξής: Σύμφωνα και τα σημερινά κυκλοφοριακά δεδομένα της οδού Ναυαρίνου, σε πρώτη φάση προτείνεται η ανάπλαση της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Φαρών και Ακρίτα, μήκους 240 περίπου μέτρων και πλάτους 13 περίπου μέτρων, δηλαδή σε μια επιφάνεια εμβαδού 4.400μ2, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που αφορούν στους κάθετους προς αυτήν δρόμους αλλά και τη συναρμογή της περιοχής ανάπλασης με την προσφάτως αναπλασθείσα περιοχή, του νότιου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου.
Σύμφωνα με την πρόταση, προβλέπεται η δημιουργία μιας και μόνον λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80 μ., διαστρωμένη με έγχρωμους κυβόλιθους βαρέως τύπου διαστάσεων 20x10x10εκ, συνεπίπεδη με τα εκατέρωθεν αυτής πεζοδρόμια.
Η ζώνη αυτή προτείνεται να τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8,0 μέτρων από τις Ο.Γ των αντίστοιχων Ο.Τ στην βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος. Η παραπάνω ζώνη διέλευσης οχημάτων θα διαχωρίζεται από τα νέα πεζοδρόμια, με την τοποθέτηση μιας σειράς εμποδίων στάθμευσης με αντανακλαστική ταινία, που θα αποτελούν στην ουσία τον δείκτη κίνησης αυτοκινήτων.
Στη συνέχεια και λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1,00 μ. μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων.
Με δεδομένη, λοιπόν, τη μονοδρόμηση τμήματος της Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι την οδό Ακρίτα (με κατεύθυνση Δ - Α), προτείνεται συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου - σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου - κατά 4,00 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσικλετών και τη δημιουργία μόνον θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης.
Θέσεις στάθμευσης μηχανών δημιουργούνται μόνο στις κάθετες προς την Ναυαρίνου δρόμους, Μαιζώνος και Βύρωνος και μέχρι το ύψος της οδού Σανταρόζα.
Για την κυκλοφορία των οχημάτων και την αστική συγκοινωνία, σε ό,τι αφορά μεν τα οχήματα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται δια μέσου της οδού Ακρίτα και στη συνέχεια τα οχήματα είτε θα ακολουθούν την οδό Κρήτης - εάν πρόκειται να ακολουθήσουν πορεία προς τα δυτικά - είτε την οδό Φαρών ή ακόμα και την οδό Ακρίτα.
Για την αστική όμως συγκοινωνία - με κατεύθυνση επίσης προς το κέντρο της πόλης - προτείνεται η πορεία του λεωφορείου να πραγματοποιείται δια μέσου της οδού Ακρίτα έως την οδό Κρήτης, στη συνέχεια από οδό Κρήτης αριστερά μέχρι την οδό Φαρών, έπειτα στροφή προς τα νότια μέχρι την οδό Ναυαρίνου και από εκεί δια μέσου των οδών Τσαμαδού - Αναστάσεως - Ψαρών και Κρήτης, η πορεία του λεωφορείου να καταλήγει και πάλι στην οδό Φαρών.
Στη περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν σοβαρές μεταβολές στο θέμα των ήδη υπαρχόντων στάσεων, απεναντίας δημιουργείται μια στάση επιπλέον στην οδό Κρήτης (από Ακρίτα έως οδό Φαρών), ενώ η στάση που καταργείται στην οδό Ναυαρίνου μπροστά από το φαρμακείο, μετατοπίζεται λίγο πιο δυτικότερα της οδού, στο τμήμα που περικλείεται ανάμεσα στις οδούς από Φαρών και Τσαμαδού.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Προσλήψεις 200 μονίμων σε Δήμους της Μεσσηνίας 
Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, θα αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο η νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πρόσληψη 8.171 μόνιμων υπαλλήλων σε όλους τους Δήμους της χώρας. Η δημοσίευση του ΦΕΚ αναμένεται να γίνει έως τις 20 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, για τους Δήμους της Μεσσηνίας προβλέπεται οι προσλήψεις να φτάσουν στα 200 άτομα.
Διευκρινίζεται πως η συγκεκριμένη προκήρυξη είναι αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών για ενίσχυση των 325 ελληνικών Δήμων με μόνιμο προσωπικό σε διάφορους τομείς. Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ όρισε την Επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των διαδικασιών επιλογής προσωπικού με κριτήριο για το χρονικό διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018.
Σημειώνεται πως οι θέσεις καλύπτουν όλες τις εκπαιδευτικές  βαθμίδες - Πανεπιστημιακή, Τεχνολογική, Δευτεροβάθμια και Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Βέβαια, οι περισσότερες – περίπου 5.000 – αφορούν θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ενώ μόλις 123 είναι αυτές που μπορούν να καλυφθούν από υποψηφίους με Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση.
Στη μεγάλη λίστα, δε, με τις ειδικότητες που θα ζητηθούν στην προκήρυξη, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, γραμματείς, κλητήρες, επιστάτες καθαριότητας, επόπτες καθαριότητας, διοικητικοί υπάλληλοι, εργάτες ύδρευσης, οδοκαθαριστές, συνοδοί απορριμματοφόρου, χειρώνακτες, εργάτες γενικών καθηκόντων, καθαριστές εξωτερικών χώρων, καταμετρητές, εργάτες ύδρευσης, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτροτεχνίτες, εργάτες φυλακών, μηχανικοί αυτοκινήτων, οδηγοί αυτοκινήτων, οδηγοί απορριμματοφόρου και λεωφορείων, προσωπικό καθαριότητας, σχεδιαστές δομικών έργων, υδραυλικοί, σιδηρουργοί, φύλακες, χειριστές μηχανημάτων κ.ά. Ανάμεσα στους Δήμους με τις περισσότερες μόνιμες θέσεις προ κάλυψη είναι ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίο προκηρύσσονται 435 θέσεις, αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 555 θέσεις.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι συμβασιούχοι που εργάζονται αυτή την περίοδο στον τομέα της καθαριότητας των Δήμων αναμένεται να λάβουν το μπόνους των 17 μορίων για κάθε μήνα εμπειρίας και για σύνολο 24 μηνών.
Διευκρινίζεται πως οι μισθοί των υπαλλήλων, οι οποίοι θα προσληφθούν από τους Δήμους μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, θα καλύπτονται από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και συγκεκριμένα μέσω των ανταποδοτικών τελών των Δήμων.
Πληροφορίες, πάντως, θέλουν στις αρχές Φεβρουαρίου να αρχίζει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων, η οποία θα λήξει 15 ημέρες μετά και όχι αργότερα από τις 22 Μαρτίου.

*** Έκανε τον ... πεθαμένο για να μην πληρώσει την τράπεζα 
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν χθες δύο αδέρφια με την κατηγορία χρήσης πλαστών εγγράφων, καθώς έτσι κατάφεραν να εκδώσουν πιστοποιητικό θανάτου του ενός εκ των δύο.
Η περίεργη αυτή υπόθεση έγινε γνωστή το Σεπτέμβριο του 2009, όταν ο ένας αδερφός μετέβη στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας προκειμένου να λάβει τη βεβαίωση του γιατρού που ο ίδιος είχε προσκομίσει και αποδείκνυε ότι ο αδερφός του είναι νεκρός, ενώ χάρη σε αυτή είχε λάβει και το πιστοποιητικό θανάτου. Αυτή, όμως, η επίσκεψη έβαλε σε σκέψεις τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, αφού πολύ σπάνια συγγενείς αναζητούν την εν λόγω βεβαίωση. Έτσι οι υπάλληλοι, θέλοντας να ελέγξουν τη γνησιότητα της βεβαίωσης του γιατρού, προσπάθησαν να  επικοινωνήσουν μαζί του και τότε ανακάλυψαν ότι είχε πεθάνει. Αυτή η μακάβρια ανακάλυψη ήταν αρκετή για να οδηγήσει τα δύο αδέρφια στα χέρια των Αρχών και έτσι χθες να δικαστούν.
  Το δάνειο στην τράπεζα
Πρώτος απολογήθηκε ο κατηγορούμενος που είχε δηλωθεί ως νεκρός. Όπως υποστήριξε, δεν είχε σκηνοθετήσει την υπόθεση, αλλά όταν ταξίδευε προς την Κάτω Αχαγιά άγνωστος τον προσέγγισε γιατί τον είδε να κλαίει και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει έναντι ανταλλάγματος. Η βοήθεια (την οποία ο κατηγορούμενος στην αρχή δεν ήξερε) θα του επέτρεπε να πάρει παράταση στην καταβολή των δόσεων που όφειλε σε τράπεζα για δάνειο ύψους 128.000 ευρώ. Αφού, λοιπόν, ο άγνωστος έδωσε στον κατηγορούμενο τη βεβαίωση θανάτου από γιατρό της Πάτρας, εκείνος με τη σειρά του κατάφερε να πείσει τον αδερφό του να μεταβεί στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας και να δηλώσει το θάνατό του, λαμβάνοντας πιστοποιητικό θανάτου.
Η τράπεζα, όμως, για να δεχθεί το θάνατο του οφειλέτη ζήτησε τη βεβαίωση του γιατρού, που είχε, όμως, κατατεθεί στο Ληξιαρχείο και έτσι η απάτη έφτασε στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του, ο δεύτερος κατηγορούμενος είπε ότι γνώριζε τι σκόπευε να κάνει ο αδερφός του και διαφωνούσε, αλλά αυτός τον πίεζε να πάει στο Ληξιαρχείο, κι έτσι βρήκε τον μπελά του, όπως σχολίασε.
Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τους καταδίκασε σε 5 έτη φυλάκισης με αναστολή υπό επιτήρηση. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Μας έκαναν Μουσουλμάνους! Μεγάλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εφημερίδα άλλαξε την ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ της Ελλάδας

~  Με αφορμή το νομοσχέδιο για τη Σαρία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή αλλά και την έντονη ανθελληνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, θυμηθήκαμε ένα γεγονός που τάραξε την Ελλάδα πριν από περίπου ένα χρόνο.
Τον Γενάρη του 2016, η Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «το Βήμα της Κυριακής», έδινε δώρο στους αναγνώστες ένα βιβλίο που παρουσίαζε τις σημαίες όλου του κόσμου.

Με μεγάλη έκπληξη – που την ακολούθησε η οργή- είδαμε ότι στην Ελλάδα αναγράφει θρήσκευμα «Ορθόδοξοι, Μωαμεθανοί».  Το μεγάλο ερώτημα που προέκυψε είναι από πότε άλλαξε το θρήσκευμα της Ελλάδας, αφού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η «επίσημη θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού»…

Επιπλέον, γεννάται και το ερώτημα αν οι Μωαμεθανοί ήταν/είναι τόσοι πολλοί στη χώρα μας, που πλέον αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό που πρέπει να καταμετρηθεί…

***  Ψεύτης ο Λεβέντης! ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ

~ «Πιέζουν οι Ευρωπαίοι, πιέζουν οι Αμερικανοί, έχει αναγνωριστεί από 136 κράτη με το όνομα ‘Μακεδονία’ […]Πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός […] Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για καυγάδες», τάδε έφη Βασίλης Λεβέντης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, πετάει τη μάσκα του και στο βίντεο που σας παρουσιάζουμε, συμβουλεύει τους Έλληνες να δεχθούν το όνομα ‘Μακεδονία’ για τα Σκόπια για μη χαλάσουν χατίρι στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς που «πιέζουν».
Αυτούς θέλει ο ελληνικός λαός στη Βουλή;..
* (Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Και για να ολοκληρωθεί ο υποκριτικός χαρακτήρας του κου Λεβέντη, να αναφέρουμε ότι θα είναι παρών σε συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη για το όνομα των Σκοπίων, όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση Κεντρώων:
Η Ένωση Κεντρώων καθιστά γνωστό, ότι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου, θα παραστεί προσωπικά ο Βασίλης Λεβέντης και καλούνται να προσέλθουν φίλοι και μέλη του κόμματος από όλη τη Μακεδονία. Έγινε μάλιστα σχετική επικοινωνία του κ. Λεβέντη με τον κ. Γ. Τάτσιο (Πρόεδρο της Πανμακεδονικής) και θα γίνει συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων και αντιπροσωπίας των ενώσεων των Η.Π.Α που έρχονται στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

***  Oι Έλληνες Anonymous «μετέτρεψαν» τον Ερντογάν σε ομοφυλόφιλο… (ΕΙΚΟΝΑ)

~ Κυβερνοεπίθεση στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα kazimkarabekir.bel.tr πραγματοποίησαν οι Έλληνες Anonymous.
Η ομάδα των χάκερ προχώρησε στην κίνηση αυτή ως αντίποινα στην αντίστοιχη ενέργεια των Τούρκων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι χάκαραν την ιστοσελίδα της Βουλής.
Μάλιστα, οι Anonymous παραποίησαν και φωτογραφίες του Ερντογαν όπου τον εμφανίζουν βαμμένο με τα χρώματα της σημαίας του Gay pride αλλά και σαν άλλο Γκόλουμ από τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών.


***  AKOYΡΑΣΤΟΣ ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 'ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ' το ΣΥΣΤΗΜΑ! Τα πάντα για το Σκοπιανό στον Α. Λιάτσο...

~ Ακούραστος ο Κ . Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, συνεχίζει την ενημέρωση των πολιτών, όχι μόνο μέσα από ομιλίες αλλά και μέσα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου θα εμφανιστεί στον Αιμίλιο Λιάτσο και την εκπομπή KONTRA24, στο κανάλι ΚΟNTRA στις 12 το βράδυ.

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα εμφανιστεί στον Κ. Θωμαίδη και την εκπομπή ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΙ, στον κανάλι Σκαί στις 12 το βράδυ.
Μην χάσετε τις μεγάλες αποκαλύψεις που έρχονται.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΣΗΜΕΡΑ για το Κύπελλο Ελλάδας 2ος αγώνας :
ΟΦΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-1  .-^
Το  γκολ :28΄ Σπυριδόνοβιτς
Κάρτες :Ποτουρίδης , Σαββίδης , Κοϊλιάρας , Παπαγεωργίου , Μονιάκης ,  ,

*** ΧΘΕΣ Δευτέρα ...Δευτέρα 08-01-2018 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α. 0-3 , (0-2) .- ^
Στο 1ο παιχνίδι ο Πανιώνιος είχε νικήση με 2-0 .-
Τα  γκολ :5΄ Νταουντά  , 9΄  Γουάρντα  , 86΄Ντιγκινή .-
Κάρτες : Ούμπιντες , Γιαννούλης , Γουάρντα , Μπαρτολίνη ,
ΠΑΟΚ-ΤΡΙΚΑΛΑ  2-1 .-^
Τα γκολ : 78΄ Πρίγιοβιτς , 90+2 ΄ Μιλοσαβλεβ , 90+4΄ Πρίγιοβιτς
Στο 1ο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ νίκησε με 5-1  .- ^
ΑΕΚ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ    1-0  .-  ^
Στο 1ο  παιχνίδι  η ΑΕΚ  νίκησε 4-0  .- ^
Τα  γκόλ : 65΄Λόπες
Κάρτες : Μαρινάκης ,

*** Δευτέρα 08-01-2018  Γ΄ εθνική  στον 6ο όμιλο :
Διαγόρας -ΑΕ. Λουτράκι  1-0 .- ^

*** Δευτέρα 08-01-2018 , Α1 στο βόλεϊ :
Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Παναθηναϊκός  3-1  .- ^ σετ 
Ηρακλής Θεσσαλ. - Ηρακλής Χαλκίδας  3-0 .-  ^ σετ

*** Δευτέρα  08-01-2018 , Α1  γυναικών στο μπάσκετ :
Αθηναϊκός -Ολυμπιακός Βόλου  86-66 .- ^

***Κορίτσια για φίλημα και στη Ζάκυνθο
Και τις τελευταίες αμφιβολίες για τη δυναμική και τις ικανότητες του Εθνικού Καλαμάτας, σκόρπισαν την Κυριακή τα κορίτσια της τοπικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, πετυχαίνοντας με το εντυπωσιακό 0-4 στη Ζάκυνθο, την 3η νίκη τους σε ισάριθμα παιχνίδια. Έτσι, το συγκρότημα της Ντορίτας Μαυροειδή, παραμένει στην κορυφή του 5ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής με 9 βαθμούς.
Η νεαρή παίκτρια προπονήτρια ήταν μάλιστα εντός αγωνιστικού χώρου από τις πρωταγωνίστριες του Εθνικού, μαζί με τις έμπειρες Μαρία Βουτσά (στην πρώτη επανεμφάνισή της) και Αναστασία Φιλανδριανού, χωρίς φυσικά να υστερήσουν οι υπόλοιπες παίκτρις.
Το σκορ άνοιξε η Βουτσά με πέναλτι λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου (το κέρδισε η Μαυροειδή), ενώ χατ τρικ πέτυχε στο β’ μέρος η Φιλανδριανού.
Στο 30’ έχασε πέναλτι η Μαυροειδή (το είχε κερδίσει η Βουτσά).
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Δημητρακοπούλου, Σπηλιοπούλου, Καλύβα, Πουλακίδα, Λεμπέση (46’ Χαρλέπα), Κομινάκη (80’ Σαούτη), Βουτσά (82’ Τσιγάρου), Τσαμπούκου (70’ Παναγιωτακοπούλου), Φιλανδριανού, Μαυροειδή, Γιαννοπούλου.
-Την Κυριακή 14-1-2018 (3:30 μ.μ.) ο Εθνικός θα υποδεχθεί τη Νίκη Τραγανού (Αχαΐα), ενώ στο άλλο ματς οι Λύκοι Αιγιαλείας θα φιλοξενήσουν την Δόξα Πηγαδακίων.

Η βαθμολογία σε 3 αγώνες
1. Εθνικός Καλαμάτας  9    8-1
2. Ατρόμητος Ζαρουχλέικων 4    4-4
3. Λύκοι Αιγιαλείας     1    4-6
4. Νίκη Τραγανού  0    0-1
5. Δόξα Πηγαδακίων   0    0-4
-Δόξα και Νίκη έχουν δώσει έναν αγώνα και η Λύκοι δύο.

*** ΒΟΜΒΑ από την UEFA: Τα 4 Ελληνικά ματς που θεωρούνται ΥΠΟΠΤΑ για χειραγώγηση...

~ Σύμφωνα με την εκπομπή "Δίκη στον ΣΚΑΪ", η UEFA έστειλε στην ΕΠΟ τρία ύποπτα προς χειραγώγηση ματς, με βάση το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης της Sportradar, η οποία συνεργάζεται με την Ομοσπονδία την τελευταία τριετία. Για τα παιχνίδια αυτά, θα προχωρήσει σε ποινική έρευνα η αθλητική εισαγγελία και σε πειθαρχική η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και η ΕΕΑ.
 Οι αγώνες που κρίθηκαν ύποπτοι στοιχηματικής χειραγώγησης, είναι οι εξής:
28/11/2017, Κύπελλο Ελλάδας, Σπάρτη-Ατρόμητος 0-4
28/11/2017, Κύπελλο Ελλάδας, Απόλλων Λάρισας-Λαμία 0-2
10/12/2017, Football League, Τρίκαλα-Απόλλων Λάρισας 3-1
 sport24.gr

*** Ο Μπολτ θα μας ΤΡΕΛΑΝΕΙ! Ετοιμάζεται να γίνει... ποδοσφαιριστής...

~  Να έχεις κερδίσει τόσα μετάλλια –παγκόσμια και Ολυμπιακά- που δεν φτάνει ένα σπίτι να κρεμαστούν και να μην έχεις κάνει αυτό που πραγματικά θες. Κι όμως το όνειρο του Γιουσέιν Μπολτ –όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί- δεν ήταν να κατακτήσει τους στίβους αλλά το… Champions League.
Ο θρύλος της ταχύτητας αποκάλυψε πως η επιθυμία του να γίνει ποδοσφαιριστής ίσως και να πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες: «Τον Μάρτιο, θα περάσω από δοκιμαστικό στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και αυτό θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της καριέρας μου. Αν πουν ότι είμαι καλός και χρειάζομαι προπόνηση, θα το κάνω, θα τσακιστώ στην προπόνηση».
Βέβαια, ο ίδιος έχει παραδεχθεί στο παρελθόν ότι είναι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πως η συμμετοχή του σε αυτήν θα ήταν ό,τι καλύτερο του έχει συμβεί. Ωστόσο και το δοκιμαστικό στην γερμανική ομάδα, δεν είναι κάτι ασήμαντο για εκείνον: «Έχω άγχος. Συνήθως δεν μου συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό είναι διαφορετικό, τώρα μιλάμε για ποδόσφαιρο. Θα μου πάρει λίγο χρόνο να προσαρμοστώ, αλλά μόλις ξεκινήσω να παίζω, θα το συνηθίσω».  sport-fm.gr


~   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5964   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3815   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3811  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 610   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: