ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 06 Ιουλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......
~
~* Παρουσίαση facebook 2017   VIDEO -σύνθεση 6-6-2017 :

Σκήτη Τριάδος

Η μελέτη της Αγίας Γραφής βοηθάει πολύ στην προσευχή. Θερμαίνει την ψυχή και μεταφέρει τον προσευχόμενο σ' έναν πνευματικό χώρο.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Σκήτη Θεοτόκου  

 Σκήτη Προδρόμου

Αθωνιάδα
~ 6 Ιουλίου
Οσίου Σισώη του Μεγάλου (†429). Ιερομάρτυρος Αστίου επισκόπου Δυρραχίου (1). Μαρτύρων Λουκίας της παρθένου και Ρήξου (†301) και των συν αυτοις Ανατολίου, Αντωνίνου, Αντωνίου Απάμου, Απολλώνιου του γερουσιαστού, Βίκτωρος, Διόδωρου, Δίωνος, Κοττυίου, Λυκία, Λυσίου, Νέα, Όωνος, Παππιανού, Παπικού, Σατίρου, Σερίνου. Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου. Αλεξάνδρου και Επιμάχου. Μάρτυρος Βασιλείου και των συν αυτώ 70, των εν Σκυθουπόλει. Οσιομάρτυρος Κυρίλλου (†1566), του εκ Θεσ/νίκης.
(1) Ο ιερομάρτυς Αστίος, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Τραϊανου και ηγεμονίας του Αγρικόλα. Συνελήφθη από τους άρχοντες της πόλης του Δυρραχίου και επειδή δεν θυσίασε στα είδωλα, οδηγήθηκε στον ηγεμόνα. Εκείνος πρόσταξε και έδειραν χωρίς έλεος τον άγιο. Ο μάρτυς όμως παρά τα μεγάλα βασανιστήρια, έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του. Τότε οι δήμιοι με εντολή του ηγεμόνα τον γέμισαν μέλι και τον κάρφωσαν σε ξύλινο σταυρό. Το μαρτύριο πάνω στον σταυρό ήταν πολύ μεγάλο, με δεδομένο ότι ήταν καλοκαίρι και η ζέστη μεγάλη. Εκεί λοιπόν ο άγιος Αστίος ενοχλούμενος από τις σφήκες, παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό. ~
Σήμερα 06/07/2017 εορτάζουν:
Όσιος Σισώης ο μεγάλος, Άγιοι Λουκία η παρθενομάρτυς, Ρήξος βικάριος και πολλοί άλλοι που μαρτύρησαν στην Κομπανία

~  Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
 ~   Ἐκ παιδὸς γεωργήσας ζωὴν τὴν κρείττονα, τῶν κατ' αὐτῆς ἐνεπλήσθης θεουργικῶν ἀγαθῶν, τῶν Ἀγγέλων μιμητὰ Σισώη Ὅσιε, ὅθεν ὡς ἥλιος λαμπρός, ἀπαυγάζεις τηλαυγῶς, ἐν ὥρᾳ τῆς σῆς ἐξόδου, δηλοποιῶν τὴν σὴν δόξα, καὶ καταλάμπων τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
~* Απολυτίκιο Αγ. Σισώη του Μεγάλου - 6 ΙΟΥΛΙΟΥ  :   https://youtu.be/i2I8lrVS0Mc  .-
     

~

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
 
Μεσοπεντηκοστή

Μεσοπεντηκοστή
 
***  75χρονος αυτοπυροβολήθηκε έξω από παιδικό σταθμό στο κέντρο της Καλαμάτας 
   
Από τύχη, ίσως, χθες το πρωί, τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Καλαμάτας, στο κέντρο της πόλης, δεν έζησαν τη φριχτότερη εμπειρία της ζωής τους και αυτό γιατί - ευτυχώς μέσα στην τραγικότητα της στιγμής – την ώρα που ο 75χρονος επέλεξε δώσει τέλος στη ζωή του, αυτά βρίσκονταν μέσα στο κτήριο, προετοιμάζοντας την καλοκαιρινή τους γιορτή.
  Η κοινωνία της Καλαμάτας, από χθες το πρωί ,είναι συγκλονισμένη από την αυτοκτονία του ηλικιωμένου άνδρα, στην οδό Ασκληπιού. Στις 10:25 το πρωί, περίοικοι άκουσαν έναν κρότο από πυροβολισμό ενώ ακολούθησε ένας δεύτερος  ένα- δυο λεπτά αργότερα. Νηπιαγωγός από τον παιδικό σταθμό βγήκε έξω να δει τι συμβαίνει και κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό  της απ’ όπου ακούσθηκαν οι κρότοι. Σοκαρισμένη στο πλάι του αυτοκίνητου της, αντίκρισε τον 75χρονο άνδρα να κείτεται νεκρός, μέσα σε μία «λίμνη» αίματος, έχοντας δίπλα του μια κυνηγετική καραμπίνα. Άμεσα στο σημείο βρέθηκαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς και ειδικό κλιμάκιο από το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, όπου περισυνέλεξε στοιχεία για την προανάκριση.
   Δεν είχε όπλο μαζί του όταν βγήκε από το σπίτι του
   Σύμφωνα με γείτονες, ο 75χρονος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα και ήταν ανήσυχος, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να φανταστεί ότι θα έκανε το απονενοημένο βήμα. Παράλληλα , όσοι τον συνάντησαν, ελάχιστα λεπτά πριν από το τραγικό συμβάν, σημείωναν κατηγορηματικά, πως όταν βγήκε από τη πολυκατοικία που έμενε, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που έβαλε τέλος στη ζωή του, δεν κρατούσε όπλο. Πιθανολογείται, ότι είχε κρύψει την κυνηγετική καραμπίνα κοντά στο σημείο στο οποίο αυτοπυροβολήθηκε. Το σημείο που ο 75χρονος επέλεξε να θέσει τέλος στη ζωή του, στη συμβολή των οδών Ασκληπιού & Βας. Σοφίας, είναι από τα πλέον πολυσύχναστα τις πρωινές ώρες στη πόλη, καθώς αρκετοί το χρησιμοποιούν ως «πάρκινγκ». Παράλληλα, εκεί βρίσκεται ο 1ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός καθώς και δυο «Φροντιστήρια» . Την ώρα του τραγικού συμβάντος, τα παιδιά του Παιδικού, για καλή τους τύχη, βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, όπου έκαναν πρόβα για την καλοκαιρινή τους γιορτή , και έτσι δεν αντίκρισαν το τραγικό γεγονός ούτε κινδύνεψαν. Να σημειωθεί, ότι «σκάγια» από το κυνηγετικό όπλο του 75χρονου αυτόχειρα, «καρφώθηκαν» σε Ι.Χ . όχημα, νηπιαγωγού του Παιδικού Σταθμού, που βρισκόταν παρκαρισμένο δίπλα στο σημείο.
  Του Κώστα Γαζούλη
75χρονος αυτοπυροβολήθηκε έξω από παιδικό σταθμό στο κέντρο της Καλαμάτας Πρώτη Δημοσίευση: 05/07/2017 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2017 10:58 Από τύχη, ίσως, χθες το πρωί, τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Καλαμάτας, στο κέντρο της πόλης, δεν έζησαν τη φριχτότερη εμπειρία της ζωής τους και αυτό γιατί - ευτυχώς μέσα στην τραγικότητα της στιγμής – την ώρα που ο 75χρονος επέλεξε δώσει τέλος στη ζωή του, αυτά βρίσκονταν μέσα στο κτήριο, προετοιμάζοντας την καλοκαιρινή τους γιορτή. Η κοινωνία της Καλαμάτας, από χθες το πρωί ,είναι συγκλονισμένη από την αυτοκτονία του ηλικιωμένου άνδρα, στην οδό Ασκληπιού. Στις 10:25 το πρωί, περίοικοι άκουσαν έναν κρότο από πυροβολισμό ενώ ακολούθησε ένας δεύτερος ένα- δυο λεπτά αργότερα. Νηπιαγωγός από τον παιδικό σταθμό βγήκε έξω να δει τι συμβαίνει και κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό της απ’ όπου ακούσθηκαν οι κρότοι. Σοκαρισμένη στο πλάι του αυτοκίνητου της, αντίκρισε τον 75χρονο άνδρα να κείτεται νεκρός, μέσα σε μία «λίμνη» αίματος, έχοντας δίπλα του μια κυνηγετική καραμπίνα. Άμεσα στο σημείο βρέθηκαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς και ειδικό κλιμάκιο από το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, όπου περισυνέλεξε στοιχεία για την προανάκριση. Δεν είχε όπλο μαζί του όταν βγήκε από το σπίτι του Σύμφωνα με γείτονες, ο 75χρονος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα και ήταν ανήσυχος, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να φανταστεί ότι θα έκανε το απονενοημένο βήμα. Παράλληλα , όσοι τον συνάντησαν, ελάχιστα λεπτά πριν από το τραγικό συμβάν, σημείωναν κατηγορηματικά, πως όταν βγήκε από τη πολυκατοικία που έμενε, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που έβαλε τέλος στη ζωή του, δεν κρατούσε όπλο. Πιθανολογείται, ότι είχε κρύψει την κυνηγετική καραμπίνα κοντά στο σημείο στο οποίο αυτοπυροβολήθηκε. Το σημείο που ο 75χρονος επέλεξε να θέσει τέλος στη ζωή του, στη συμβολή των οδών Ασκληπιού & Βας. Σοφίας, είναι από τα πλέον πολυσύχναστα τις πρωινές ώρες στη πόλη, καθώς αρκετοί το χρησιμοποιούν ως «πάρκινγκ». Παράλληλα, εκεί βρίσκεται ο 1ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός καθώς και δυο «Φροντιστήρια» . Την ώρα του τραγικού συμβάντος, τα παιδιά του Παιδικού, για καλή τους τύχη, βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, όπου έκαναν πρόβα για την καλοκαιρινή τους γιορτή , και έτσι δεν αντίκρισαν το τραγικό γεγονός ούτε κινδύνεψαν. Να σημειωθεί, ότι «σκάγια» από το κυνηγετικό όπλο του 75χρονου αυτόχειρα, «καρφώθηκαν» σε Ι.Χ . όχημα, νηπιαγωγού του Παιδικού Σταθμού, που βρισκόταν παρκαρισμένο δίπλα στο σημείο. Του Κώστα Γαζούλη

*** Παίζοντας με το μέλλον… 
Ή θα έχει καύσωνα ή θα έχει δροσιά, ή θα έχει συννεφιά ή θα βρέξει. Να χιονίσει αποκλείεται το καλοκαίρι. Κάπως έτσι είναι και η “πρόγνωση” με τις…πολιτικές  βουλές του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τις οποίες διαβάζω το τελευταίο διάστημα.
Μπορεί στην πολιτική ο χρόνος να είναι…πυκνός, αλλά έστω κι έτσι, δύο χρόνια είναι πολλά. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα αποφασίσει. Εκτός κι έχει ικανότητες πέρα από τις ανθρώπινες.
Πάντως, για να παίξουμε κι εμείς λίγο, θα τον συμβουλεύαμε να αποχωρήσει από την τοπική ή κεντρική πολιτική σκηνή.
Α.Π. 
Παίζοντας με το μέλλον… Πρώτη Δημοσίευση: 05/07/2017 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2017 17:16 Ή θα έχει καύσωνα ή θα έχει δροσιά, ή θα έχει συννεφιά ή θα βρέξει. Να χιονίσει αποκλείεται το καλοκαίρι. Κάπως έτσι είναι και η “πρόγνωση” με τις…πολιτικές βουλές του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τις οποίες διαβάζω το τελευταίο διάστημα. Μπορεί στην πολιτική ο χρόνος να είναι…πυκνός, αλλά έστω κι έτσι, δύο χρόνια είναι πολλά. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα αποφασίσει. Εκτός κι έχει ικανότητες πέρα από τις ανθρώπινες. Πάντως, για να παίξουμε κι εμείς λίγο, θα τον συμβουλεύαμε να αποχωρήσει από την τοπική ή κεντρική πολιτική σκηνή. Α.Π.

*** Ανοίγει ο δρόμος για τους υδρογονάνθρακες του Κυπαρισσιακού 
Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων 
 Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή Συμβάσεων Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, μετά την κάλυψη ενός σημαντικού προαπαιτούμενου, αυτού της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο.
Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ιονίου.
Μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αναμένεται η ολοκλήρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου για τη θαλάσσια περιοχή 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ.
Οι διαδικασίες, προστίθεται, επισπεύδονται πλέον και για την επόμενη Σύμβαση Μίσθωσης με την ΕΛ.ΠΕ., που έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ανοίγει ο δρόμος για τους υδρογονάνθρακες του Κυπαρισσιακού Πρώτη Δημοσίευση: 05/07/2017 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2017 17:01 Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή Συμβάσεων Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, μετά την κάλυψη ενός σημαντικού προαπαιτούμενου, αυτού της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο. Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ιονίου. Μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αναμένεται η ολοκλήρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου για τη θαλάσσια περιοχή 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ. Οι διαδικασίες, προστίθεται, επισπεύδονται πλέον και για την επόμενη Σύμβαση Μίσθωσης με την ΕΛ.ΠΕ., που έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο.

***  Τα λουκέτα σαρώνουν την αγορά 
14.000 επιχειρήσεις θυσιάσθηκαν στο βωμό της κρίσης
           Βαρύς ο φόρος στον βωμό της κρίσης που πληρώνει η ελληνική επιχειρηματικότητα παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των λουκέτων στην αγορά.
Από την αρχή του χρόνου σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 14.198 επιχειρήσεις και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το ίδιο διάστημα είναι μεγαλύτερος, 16.479 επιχειρήσεις, το πλήγμα είναι μεγάλο εξαιτίας των ποιοτικών διαφορών που έχει η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Οι νέες επιχειρήσεις είναι κυρίως μικρού μεγέθους ή ατομικές, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τεχνολογικού περιεχομένου των επιχειρήσεων και την εξειδίκευση σε κλάδους εντάσεως εργασίας.
Αν δει κανείς σωρευτικά τα λουκέτα στην αγορά από το 2012 έως και σήμερα, το ισοζύγιο είναι αρνητικό. Από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τις 3 Ιουλίου του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι περισσότερες από εκείνες που άνοιξαν. Συγκεκριμένα, έβαλαν λουκέτο 273.007 επιχειρήσεις και άνοιξαν 215.947.
Τα λουκέτα σαρώνουν την αγορά Πρώτη Δημοσίευση: 05/07/2017 17:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2017 17:23 14.000 επιχειρήσεις θυσιάσθηκαν στο βωμό της κρίσης Βαρύς ο φόρος στον βωμό της κρίσης που πληρώνει η ελληνική επιχειρηματικότητα παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των λουκέτων στην αγορά. Από την αρχή του χρόνου σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 14.198 επιχειρήσεις και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το ίδιο διάστημα είναι μεγαλύτερος, 16.479 επιχειρήσεις, το πλήγμα είναι μεγάλο εξαιτίας των ποιοτικών διαφορών που έχει η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Οι νέες επιχειρήσεις είναι κυρίως μικρού μεγέθους ή ατομικές, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τεχνολογικού περιεχομένου των επιχειρήσεων και την εξειδίκευση σε κλάδους εντάσεως εργασίας. Αν δει κανείς σωρευτικά τα λουκέτα στην αγορά από το 2012 έως και σήμερα, το ισοζύγιο είναι αρνητικό. Από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τις 3 Ιουλίου του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι περισσότερες από εκείνες που άνοιξαν. Συγκεκριμένα, έβαλαν λουκέτο 273.007 επιχειρήσεις και άνοιξαν 215.947.

***  Ρύπανση στο ποταμό Άρι 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, έθεσε, μεταξύ άλλων,  το θέμα της δυσοσμίας που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Ασπροχώματος.
Ο δήμαρχος, απαντώντας, είπε για τα αποστραγγιστικά κανάλια στο Ασπρόχωμα ότι γίνονται αποδέκτες βοθρολυμάτων που μεταφέρονται με βυτιοφόρα, τα οποία, πάντα όπως σχολίασε, αποφεύγουν να πάνε το φορτίο τους στο Βιολογικό Καθαρισμό για να μην επιβαρυνθούν με το ελάχιστο προβλεπόμενο γι’ αυτή την υπηρεσία κόστος.
Μάλιστα, ο δήμαρχος είπε πως «το χειρότερο είναι ότι από το νερό αυτό ποτίζονται χωράφια και όλα αυτά περνούν στη διατροφική αλυσίδα». «Ο Δήμος δεν έχει αστυνομία», συνέχισε ο κ. Νίκας, ώστε να αποτρέψει αυτές τις πράξεις και τόνισε ότι χρειάζεται να επέμβει η αστυνομία και μάλιστα ειδικές δυνάμεις της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ώστε όλα αυτά να σταματήσουν. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα έχει επικοινωνία με την αστυνομία για το θέμα αυτό.
Προχθές, ήρθε στα γραφεία της εφημερίδας δημότης και μας είπε ότι πριν από μήνες είδε μια σειρά από σωλήνες να γεμίζουν τον ποταμό Άρι με λύματα. Κατά τη γνώμη του αυτά προέρχονται είτε από το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, είτε από κάποια εργοστασιακή μονάδα.
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Α.Π. 
Ρύπανση στο ποταμό Άρι Πρώτη Δημοσίευση: 05/07/2017 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2017 17:40 Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της δυσοσμίας που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Ασπροχώματος. Ο δήμαρχος, απαντώντας, είπε για τα αποστραγγιστικά κανάλια στο Ασπρόχωμα ότι γίνονται αποδέκτες βοθρολυμάτων που μεταφέρονται με βυτιοφόρα, τα οποία, πάντα όπως σχολίασε, αποφεύγουν να πάνε το φορτίο τους στο Βιολογικό Καθαρισμό για να μην επιβαρυνθούν με το ελάχιστο προβλεπόμενο γι’ αυτή την υπηρεσία κόστος. Μάλιστα, ο δήμαρχος είπε πως «το χειρότερο είναι ότι από το νερό αυτό ποτίζονται χωράφια και όλα αυτά περνούν στη διατροφική αλυσίδα». «Ο Δήμος δεν έχει αστυνομία», συνέχισε ο κ. Νίκας, ώστε να αποτρέψει αυτές τις πράξεις και τόνισε ότι χρειάζεται να επέμβει η αστυνομία και μάλιστα ειδικές δυνάμεις της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ώστε όλα αυτά να σταματήσουν. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα έχει επικοινωνία με την αστυνομία για το θέμα αυτό. Προχθές, ήρθε στα γραφεία της εφημερίδας δημότης και μας είπε ότι πριν από μήνες είδε μια σειρά από σωλήνες να γεμίζουν τον ποταμό Άρι με λύματα. Κατά τη γνώμη του αυτά προέρχονται είτε από το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, είτε από κάποια εργοστασιακή μονάδα. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Α.Π.

***  Συνάντηση Καφαντάρη με εκπροσώπους των ΕΛΤΑ 
Η πολυαναμενόμενη πανευρωπαϊκή έκθεση των ΕΛΤΑ στην Μεθώνη με τίτλο «τα Κάστρα της Ευρώπης μέσα από τα Γραμματόσημα» ήταν το θέμα της χθεσινής συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  το πρωί στο Δημαρχείο στην Πύλο, μεταξύ του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, του Διευθυντή Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων Γιώργο Ντζούρα, του Τομεάρχη Μάρκετινγκ Νίκου Απέργη και του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης Γιάννη Μπίρη.
Στη συνάντηση , ο Δήμαρχος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επικείμενη συνεργασία του Δήμου Πύλου-Νέστορος και των ΕΛΤΑ αλλά και την αγάπη του για τα ελληνικά ταχυδρομεία. Όπως ο ίδιος δήλωσε «χαίρομαι πραγματικά όταν συμβαίνουν στην περιοχή μας ουσιαστικές εκδηλώσεις, που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που άπτονται της πολύτιμής πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Χαίρομαι επίσης για τη συνεργασία μας με την Πρόεδρο των Ελληνικών Ταχυδρομείων Ευφροσύνη Σταυράκη που με πρωτοβουλία της γίνεται αυτή η έκθεση, αλλά και με τον σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης και τον Πρόεδρο Γιάννη Μπίρη , που πάντα στέκεται αρωγός στη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας παράδοσής, μέσα από ενέργειες που κατά καιρούς υλοποιούνται στην περιοχής μας».
Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τη φετινή Ειδική Σειρά Γραμματοσήμων EUROPA με θέμα τα Κάστρα και μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο άλλων εποχών μέσα από την ιστορία και την αρχιτεκτονική εντυπωσιακών μνημείων της Ευρώπης. Την επιμέλειά της έχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενώ η έκθεση και οι σχετικές με αυτή εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Τόσο μεγάλου βεληνεκούς εκδήλωση για σειρά EUROPA πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την καθιέρωση του θεσμού (15 Σεπτ. 1956) και σαφώς στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας για μήνες, στη Μεθώνη.
Η έκθεση ανοίγει τις πύλες τις για το κοινό στις 5 Αυγούστου 2017 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως και τις 17 Αυγούστου, στο Πνευματικό Κέντρο της Μεθώνης.
Συνάντηση Καφαντάρη με εκπροσώπους των ΕΛΤΑ Πρώτη Δημοσίευση: 05/07/2017 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2017 18:36 Η πολυαναμενόμενη πανευρωπαϊκή έκθεση των ΕΛΤΑ στην Μεθώνη με τίτλο «τα Κάστρα της Ευρώπης μέσα από τα Γραμματόσημα» ήταν το θέμα της χθεσινής συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημαρχείο στην Πύλο, μεταξύ του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, του Διευθυντή Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων Γιώργο Ντζούρα, του Τομεάρχη Μάρκετινγκ Νίκου Απέργη και του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης Γιάννη Μπίρη. Στη συνάντηση , ο Δήμαρχος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επικείμενη συνεργασία του Δήμου Πύλου-Νέστορος και των ΕΛΤΑ αλλά και την αγάπη του για τα ελληνικά ταχυδρομεία. Όπως ο ίδιος δήλωσε «χαίρομαι πραγματικά όταν συμβαίνουν στην περιοχή μας ουσιαστικές εκδηλώσεις, που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που άπτονται της πολύτιμής πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Χαίρομαι επίσης για τη συνεργασία μας με την Πρόεδρο των Ελληνικών Ταχυδρομείων Ευφροσύνη Σταυράκη που με πρωτοβουλία της γίνεται αυτή η έκθεση, αλλά και με τον σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης και τον Πρόεδρο Γιάννη Μπίρη , που πάντα στέκεται αρωγός στη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας παράδοσής, μέσα από ενέργειες που κατά καιρούς υλοποιούνται στην περιοχής μας». Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τη φετινή Ειδική Σειρά Γραμματοσήμων EUROPA με θέμα τα Κάστρα και μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο άλλων εποχών μέσα από την ιστορία και την αρχιτεκτονική εντυπωσιακών μνημείων της Ευρώπης. Την επιμέλειά της έχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενώ η έκθεση και οι σχετικές με αυτή εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Τόσο μεγάλου βεληνεκούς εκδήλωση για σειρά EUROPA πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την καθιέρωση του θεσμού (15 Σεπτ. 1956) και σαφώς στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας για μήνες, στη Μεθώνη. Η έκθεση ανοίγει τις πύλες τις για το κοινό στις 5 Αυγούστου 2017 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως και τις 17 Αυγούστου, στο Πνευματικό Κέντρο της Μεθώνης.

*** Ο καιρός  σήμερα  Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Πέμπτη 6/7/2017 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-65% Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.5 (Πολύ Υψηλός). Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή). Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος δίνει το πράσινο φως για τις ανεμογεννήτριες στη Μάνη 
Από τον Απρίλιο και μετά, από τη στιγμή που η ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. ανέβασε τα μηχανήματά της στο Σαγγιά, στα βουνά της Μάνης, κάτι φάνηκε να αλλάζει: οι ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα για να σταματήσει το έργο αρχικά είχαν αποτέλεσμα. Κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκαν στην καταγγελία μας και προσωρινά σταμάτησαν τα έργα έως τις 30 Ιουνίου.
Με την απαγόρευση εργασιών οι εταιρείες αναδιπλώθηκαν: δήλωσαν ότι δεν έκαναν διάνοιξη δρόμου για εργασίες σχετικές με τις ανεμογεννήτριες, αλλά για να κάνουν «γεωτεχνικές έρευνες», ενέργεια που δεν περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη αρχική μελέτη, αλλά κάπως έπρεπε να «βαφτίσουν» τα έργα ώστε να μην διωχθούν για παράνομη διάνοιξη δρόμου. Αμέσως, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έσπευσε να διευκρινίσει ότι απαγορεύονται μεν τα έργα οδοποιίας γα τη μεταφορά ανεμογεννητριών, όμως επιτρέπονται «έργα οδοποιίας ήπιας όχλησης για τη διέλευση βοηθητικού εξοπλισμού, προσωρινές διανοίξεις για την εκτέλεση γεωτεχνικών ερευνών κλπ» ώστε να επωφελούνται με αυτές τις «ερμηνείες/αλλαγές» οι εταιρείες κατασκευής (όπως εύστοχα σχολίασε η Εφ.Συν. στις 17 Ιουνίου).
Κι ενώ η «διαφοροποίηση» (ας την ονομάσουμε έτσι….) των Yπηρεσιών του Υπ. Περιβάλλοντος καλά κρατεί, με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να διατάσσουν την παύση των έργων, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης να «ερμηνεύει» τους Περιβαλλοντικούς Όρους κατά το συμφέρον των εταιρειών, το Τμήμα Βιοποικιλότητας & Προστατευόμενων Περιοχών να μην εγκρίνει την προαπαιτούμενη για τα έργα ειδική ορνιθολογική μελέτη των εταιρειών ζητώντας επιπλέον «σημαντικά συμπληρωματικά στοιχεία», έρχεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος να ξεκαθαρίσει το τοπίο προσκαλώντας την Επιτροπή Αγώνα σε συνάντηση την Παρασκευή 30 Ιουνίου.
Απορούμε ειλικρινά γιατί θέλησε να μας δει. Ούτε στις παρατηρήσεις μας στάθηκε, ούτε στις γνωστές και οφθαλμοφανείς ελλείψεις και τα κενά της μελέτης των εταιρειών. Ούτε καν στις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των ίδιων των Yπηρεσιών του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται! Μας κάλεσε για να μας προεξαγγείλει (με ανάλογο μάλιστα ύφος…) ότι θα υποστηρίξει τη συνέχιση του έργου, προεξοφλώντας σκανδαλωδώς τη θετική γνωμοδότηση των Yπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών και ορισμένες Υπηρεσίες που μέχρι στιγμής κάνοντας τη δουλειά τους έθεταν εν αμφιβόλω το ίδιο το έργο!
Ο κ. Φάμελλος, επαναλαμβάνοντας κάποιες φορές κατά λέξη την ρητορική των εταιρειών, μας μίλησε για «υπερβολικούς όρους» (από την πλευρά των περιβαλλοντικών όρων του έργου!), μας μίλησε για «ένα απλό μονοπάτι» (εννοώντας τον παράνομο δρόμο μήκους 600μ., που οδήγησε στην παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος!), μας μίλησε για έργα με σκοπό «γεωτεχνικές έρευνες»…
Στο κρίσιμο θέμα για την προαπαιτούμενη ειδική ορνιθολογική μελέτη (για τα 2 είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας, τον φιδαετό και την αετογερακίνα), η οποία δεν έχει εγκριθεί, μας απάντησε χαρακτηριστικά πως «οι εταιρείες υπέβαλαν ήδη τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε το Τμήμα Βιοποικιλότητας» και ότι αυτά θα αξιολογηθούν ταχύτατα. Ο ίδιος μάλιστα προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα μίας εβδομάδας για την έγκρισή τους από την υπηρεσία «του». Ουδόλως αμφισβήτησε την παρατήρησή μας ότι προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της επιστημονικής αξιολόγησης!
Ο Αν. Υπουργός κ. Φάμελλος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, επαναλαμβάνοντας σταθερά ότι «το έργο είναι εγκεκριμένο (!) και θα συνεχιστεί». Τι και αν ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης δηλώνει (12 Απριλίου 2017) ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, ενόψει και της εξέτασης των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας», όταν ο Αν. Υπουργός του προεξοφλεί την έγκριση της μελέτης σε μία εβδομάδα; Αντιμετωπίζουμε πλέον κατάσταση προειλημμένης απόφασης καθώς προδικάζεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπηρεσιών του Υπ. Περιβάλλοντος!
Η εκτίμησή μας:
Στο καλοφτιαγμένο σκηνικό της σκανδαλωδώς επιδοτούμενης «πράσινης ανάπτυξης» κάποιοι παρείσακτοι άρχισαν να χαλούν το παιχνίδι. Με τη δημοσιότητα που πήρε η βάρβαρη επίθεση στη μέχρι τώρα απάτητη οροσειρά του Σαγγιά, άρχισε να «ακούγεται» το περιβαλλοντικό έγκλημα που τελείται στο όνομα «της προστασίας του περιβάλλοντος» και της λεγόμενης καθαρής αιολικής ενέργειας. Κάτι έπρεπε να γίνει για να επανέλθουν τα πράγματα στην παλιά καλή τους κατάσταση, ξεπερνώντας το δυσάρεστο διάλειμμα, όταν σταμάτησε η «επένδυση στη Μάνη» από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο: η κοινωνία να μείνει βουβή, ο κρατικός μηχανισμός υπάκουος, η πολιτεία χωρίς πολιτική βούληση. Κάποιος λοιπόν έπρεπε να ξαναβάλει τα πράγματα στη θέση τους και να θυμίσει σε όλους τον πραγματικό μας ρόλο: του παθητικού παρατηρητή και του πειθαρχημένου χρηματοδότη (μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων στο λογαριασμό της ΔΕΗ). Και βρέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο πρόσωπο του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλου.
Οι εταιρείες φαίνεται να εγκλωβίζονται από τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου που ο τότε υπ. Παπακωνσταντίνου έφτιαξε με τρόπο ιδιαίτερα εξυπηρετικό για τους σκοπούς τους: ούτε αυτούς δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν! Και τώρα που ήρθε η ώρα των έργων και οι προθεσμίες τους πιέζουν, θέλουν να απεμπλακούν από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Και εκ του αποτελέσματος, λειτουργούν προφανώς καταλυτικά ένας αποφασισμένος Αν. Υπουργός, αλλά και η τεράστια πυρκαγιά των τελευταίων ημερών!
Η Επιτροπή Αγώνα μεταφέρει σε όλους, στον κ. Φάμελλο, στην Πολιτεία και στην κοινωνία, το σαφές μήνυμα ότι δεν εισπράττει το μάθημα υποταγής και παθητικότητας που θέλουν να μας δώσουν. Υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που τιμούν τον όρκο που έχουν δώσει, υπάρχουν πολιτικοί από όλο το φάσμα που αντιστέκονται, και το πιο σημαντικό, υπάρχει η κοινωνία των πολιτών, επώνυμων και ανώνυμων, που στέκεται δίπλα μας!
Όπως υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορεί να δει ούτε ο κ. Φάμελλος ούτε όλοι όσοι σκέφτονται όπως εκείνος: είναι αυτοί που αιώνες αγωνίστηκαν στη Μάνη για να μείνει ο τόπος μας ελεύθερος και περήφανος. Μαζί με τους αετούς και τα γεράκια, αυτοί μας παρατηρούν πίσω από κάθε ξερολιθιά, κάθε πύργο, κάθε βουνοκορφή. Και μας κρατάνε όρθιους!
Τίποτα δε χάθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται: στα Υπουργεία και στη Δκαιοσύνη, στην κοινωνία, στο δρόμο και στα βουνά!
  Μάνη, 3 Ιουλίου 2017
  Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες της Μάνης
Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος δίνει το πράσινο φως για τις ανεμογεννήτριες στη Μάνη Πρώτη Δημοσίευση: 05/07/2017 17:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2017 22:19 Από τον Απρίλιο και μετά, από τη στιγμή που η ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. ανέβασε τα μηχανήματά της στο Σαγγιά, στα βουνά της Μάνης, κάτι φάνηκε να αλλάζει: οι ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα για να σταματήσει το έργο αρχικά είχαν αποτέλεσμα. Κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκαν στην καταγγελία μας και προσωρινά σταμάτησαν τα έργα έως τις 30 Ιουνίου. Με την απαγόρευση εργασιών οι εταιρείες αναδιπλώθηκαν: δήλωσαν ότι δεν έκαναν διάνοιξη δρόμου για εργασίες σχετικές με τις ανεμογεννήτριες, αλλά για να κάνουν «γεωτεχνικές έρευνες», ενέργεια που δεν περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη αρχική μελέτη, αλλά κάπως έπρεπε να «βαφτίσουν» τα έργα ώστε να μην διωχθούν για παράνομη διάνοιξη δρόμου. Αμέσως, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έσπευσε να διευκρινίσει ότι απαγορεύονται μεν τα έργα οδοποιίας γα τη μεταφορά ανεμογεννητριών, όμως επιτρέπονται «έργα οδοποιίας ήπιας όχλησης για τη διέλευση βοηθητικού εξοπλισμού, προσωρινές διανοίξεις για την εκτέλεση γεωτεχνικών ερευνών κλπ» ώστε να επωφελούνται με αυτές τις «ερμηνείες/αλλαγές» οι εταιρείες κατασκευής (όπως εύστοχα σχολίασε η Εφ.Συν. στις 17 Ιουνίου). Κι ενώ η «διαφοροποίηση» (ας την ονομάσουμε έτσι….) των Yπηρεσιών του Υπ. Περιβάλλοντος καλά κρατεί, με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να διατάσσουν την παύση των έργων, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης να «ερμηνεύει» τους Περιβαλλοντικούς Όρους κατά το συμφέρον των εταιρειών, το Τμήμα Βιοποικιλότητας & Προστατευόμενων Περιοχών να μην εγκρίνει την προαπαιτούμενη για τα έργα ειδική ορνιθολογική μελέτη των εταιρειών ζητώντας επιπλέον «σημαντικά συμπληρωματικά στοιχεία», έρχεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος να ξεκαθαρίσει το τοπίο προσκαλώντας την Επιτροπή Αγώνα σε συνάντηση την Παρασκευή 30 Ιουνίου. Απορούμε ειλικρινά γιατί θέλησε να μας δει. Ούτε στις παρατηρήσεις μας στάθηκε, ούτε στις γνωστές και οφθαλμοφανείς ελλείψεις και τα κενά της μελέτης των εταιρειών. Ούτε καν στις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των ίδιων των Yπηρεσιών του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται! Μας κάλεσε για να μας προεξαγγείλει (με ανάλογο μάλιστα ύφος…) ότι θα υποστηρίξει τη συνέχιση του έργου, προεξοφλώντας σκανδαλωδώς τη θετική γνωμοδότηση των Yπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών και ορισμένες Υπηρεσίες που μέχρι στιγμής κάνοντας τη δουλειά τους έθεταν εν αμφιβόλω το ίδιο το έργο! Ο κ. Φάμελλος, επαναλαμβάνοντας κάποιες φορές κατά λέξη την ρητορική των εταιρειών, μας μίλησε για «υπερβολικούς όρους» (από την πλευρά των περιβαλλοντικών όρων του έργου!), μας μίλησε για «ένα απλό μονοπάτι» (εννοώντας τον παράνομο δρόμο μήκους 600μ., που οδήγησε στην παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος!), μας μίλησε για έργα με σκοπό «γεωτεχνικές έρευνες»… Στο κρίσιμο θέμα για την προαπαιτούμενη ειδική ορνιθολογική μελέτη (για τα 2 είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας, τον φιδαετό και την αετογερακίνα), η οποία δεν έχει εγκριθεί, μας απάντησε χαρακτηριστικά πως «οι εταιρείες υπέβαλαν ήδη τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε το Τμήμα Βιοποικιλότητας» και ότι αυτά θα αξιολογηθούν ταχύτατα. Ο ίδιος μάλιστα προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα μίας εβδομάδας για την έγκρισή τους από την υπηρεσία «του». Ουδόλως αμφισβήτησε την παρατήρησή μας ότι προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της επιστημονικής αξιολόγησης! Ο Αν. Υπουργός κ. Φάμελλος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, επαναλαμβάνοντας σταθερά ότι «το έργο είναι εγκεκριμένο (!) και θα συνεχιστεί». Τι και αν ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης δηλώνει (12 Απριλίου 2017) ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, ενόψει και της εξέτασης των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας», όταν ο Αν. Υπουργός του προεξοφλεί την έγκριση της μελέτης σε μία εβδομάδα; Αντιμετωπίζουμε πλέον κατάσταση προειλημμένης απόφασης καθώς προδικάζεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπηρεσιών του Υπ. Περιβάλλοντος! Η εκτίμησή μας: Στο καλοφτιαγμένο σκηνικό της σκανδαλωδώς επιδοτούμενης «πράσινης ανάπτυξης» κάποιοι παρείσακτοι άρχισαν να χαλούν το παιχνίδι. Με τη δημοσιότητα που πήρε η βάρβαρη επίθεση στη μέχρι τώρα απάτητη οροσειρά του Σαγγιά, άρχισε να «ακούγεται» το περιβαλλοντικό έγκλημα που τελείται στο όνομα «της προστασίας του περιβάλλοντος» και της λεγόμενης καθαρής αιολικής ενέργειας. Κάτι έπρεπε να γίνει για να επανέλθουν τα πράγματα στην παλιά καλή τους κατάσταση, ξεπερνώντας το δυσάρεστο διάλειμμα, όταν σταμάτησε η «επένδυση στη Μάνη» από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο: η κοινωνία να μείνει βουβή, ο κρατικός μηχανισμός υπάκουος, η πολιτεία χωρίς πολιτική βούληση. Κάποιος λοιπόν έπρεπε να ξαναβάλει τα πράγματα στη θέση τους και να θυμίσει σε όλους τον πραγματικό μας ρόλο: του παθητικού παρατηρητή και του πειθαρχημένου χρηματοδότη (μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων στο λογαριασμό της ΔΕΗ). Και βρέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο πρόσωπο του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλου. Οι εταιρείες φαίνεται να εγκλωβίζονται από τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου που ο τότε υπ. Παπακωνσταντίνου έφτιαξε με τρόπο ιδιαίτερα εξυπηρετικό για τους σκοπούς τους: ούτε αυτούς δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν! Και τώρα που ήρθε η ώρα των έργων και οι προθεσμίες τους πιέζουν, θέλουν να απεμπλακούν από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Και εκ του αποτελέσματος, λειτουργούν προφανώς καταλυτικά ένας αποφασισμένος Αν. Υπουργός, αλλά και η τεράστια πυρκαγιά των τελευταίων ημερών! Η Επιτροπή Αγώνα μεταφέρει σε όλους, στον κ. Φάμελλο, στην Πολιτεία και στην κοινωνία, το σαφές μήνυμα ότι δεν εισπράττει το μάθημα υποταγής και παθητικότητας που θέλουν να μας δώσουν. Υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που τιμούν τον όρκο που έχουν δώσει, υπάρχουν πολιτικοί από όλο το φάσμα που αντιστέκονται, και το πιο σημαντικό, υπάρχει η κοινωνία των πολιτών, επώνυμων και ανώνυμων, που στέκεται δίπλα μας! Όπως υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορεί να δει ούτε ο κ. Φάμελλος ούτε όλοι όσοι σκέφτονται όπως εκείνος: είναι αυτοί που αιώνες αγωνίστηκαν στη Μάνη για να μείνει ο τόπος μας ελεύθερος και περήφανος. Μαζί με τους αετούς και τα γεράκια, αυτοί μας παρατηρούν πίσω από κάθε ξερολιθιά, κάθε πύργο, κάθε βουνοκορφή. Και μας κρατάνε όρθιους! Τίποτα δε χάθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται: στα Υπουργεία και στη Δκαιοσύνη, στην κοινωνία, στο δρόμο και στα βουνά! Μάνη, 3 Ιουλίου 2017 Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες της Μάνης

***  Αναρτήθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες σε 4 σημεία του Δήμου Καλαμάτας
 
Ευχαριστημένη η Παναγιώτα Ντίντα από την τουριστική κίνηση
 Στους ιστούς τους είναι από χθες οι 4 Γαλάζιες Σημαίες που δόθηκαν σε 4 παραλίες του Δήμου Καλαμάτας. Ειδικότερα πρόκειται για 2 στην πόλη της Καλαμάτας, μία απέναντι από το πάρκο του Αλμυρού καθώς και μία στη Μικρή Μαντίνεια.
Με αφορμή τη χθεσινή έπαρση αυτών την σημαιών η κ. Ντίντα μίλησε για τη σημασία αυτών, καθώς και για την τουριστική κίνηση στην πόλη μας.
Ειδικότερα η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας ανέφερε ότι αυτές οι σημαίες πιστοποιούν και τυπικά, ότι αυτές οι παραλίες είναι πεντακάθαρες, απόλυτα οργανωμένες και κατάλληλες ώστε να δεχθούν τους λουόμενους.
Για την αξία αυτής της διάκρισης η κ. Ντίντα υποστήριξε ότι είναι σημαντική, αφού η Γαλάζια Σημαία είναι ένα σύμβολο αναγνωρίσιμο, ειδικά για του ξένους επισκέπτες και βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ακόμα σημαντικό προνόμιο για την πόλη μας χαρακτήρισε ότι υπάρχουν Γαλάζιες Σημαίες μέσα στον αστικό ιστό της Καλαμάτας, πράγμα ξεχωριστό, αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβαίνει μέσα στην πόλη να υπάρχουν νερά κατάλληλα για κολύμβηση.
  Καθαρισμός της ακτής για την ευαισθητοποίηση του κόσμου
Ακόμα η κ. Ντίντα ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε χθες να προβεί σε δράση καθαρισμού της ακτής από μικρά απορρίμματα, θέλοντας έτσι να δείξει στους λουόμενους ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουν σκουπίδια στις ακτές.
  Η τουριστική κίνηση μέχρι σήμερα και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες
Σχολιάζοντας την κίνηση στο Δήμο Καλαμάτας η κ. Ντίντα ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση είναι  εξαιρετική, αφού προηγήθηκε ένας καλός Ιούνιος, ενώ οι προβλέψεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικές.
Οι πληρότητες στα καταλύματα αγγίζουν το 100%, ενώ σημαντικό χαρακτήρισε ότι η Καλαμάτα προσεγγίζει ποιοτικό τουρισμό κάτι σημαντικό για την πόλη, αφού αυτός συνεισφέρει οικονομικά στην τοπική οικονομία.
Τέλος πέρα από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα υπάρξει συνέχεια και το Σεπτέμβριο αφού στην πόλη μας θα πραγματοποιηθούν συνέδρια.
Επίσης τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το Φεστιβάλ Χορωδιών, εκδήλωση που θα φέρει χιλιάδες κόσμου στην πόλη.
  Το Γραφείο Τουρισμού
Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγο καιρό το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου έχει μεταφερθεί στο παλιό Δημαρχείο και για την επισκεψιμότητα  αυτού η κ. Ντίντα είπε ότι είναι πολύ μεγάλη, ενώ σημείωσε ότι οι εθνικότητες των τουριστών που περνούν από αυτό είναι πολλές.
  Τα κρουαζιερόπλοια και η ακύρωση της επίσκεψης των εφοπλιστών
Σχολιάζοντας την επίσκεψη με το ΔΣ των εφοπλιστών κρουαζιέρας που τελικά δεν έγινε η κ. Ντίντα ανέφερε ότι οργανώθηκε νέα σύσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αναβολή που έγινε χωρίς σκοπιμότητα απλά υπήρξαν ανειλημμένες υποχρεώσεις από την πλευρά των εφοπλιστών.
Κλείνοντας, αναφερόμενη στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη μας, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας δήλωσε ότι είναι λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές.
Ενώ εξήγησε ότι η Καλαμάτα λειτουργεί μέχρι σήμερα ως σταθμός για τα κρουαζιερόπλοια που έχουν ως τελικό σταθμό τα παράλια της Τουρκίας.
Πλέον γίνεται μια αναδιοργάνωση των δρομολογίων αυτών των πλοίων και αυτό που ο Δήμος επιδιώκει ήδη με κατάλληλες κινήσεις, είναι το λιμάνι της Καλαμάτας να ενταχθεί σε ένα δρομολόγιο που αφορά την Αδριατική και τα Ιόνια Νησιά.
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα το 2018 αλλά κυρίως το 2019 να είναι μια καλή χρονιά για τα κρουαζιερόπλοια στην Καλαμάτα.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Αναρτήθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες σε 4 σημεία του Δήμου Καλαμάτας Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 08:34 Ευχαριστημένη η Παναγιώτα Ντίντα από την τουριστική κίνηση Στους ιστούς τους είναι από χθες οι 4 Γαλάζιες Σημαίες που δόθηκαν σε 4 παραλίες του Δήμου Καλαμάτας. Ειδικότερα πρόκειται για 2 στην πόλη της Καλαμάτας, μία απέναντι από το πάρκο του Αλμυρού καθώς και μία στη Μικρή Μαντίνεια. Με αφορμή τη χθεσινή έπαρση αυτών την σημαιών η κ. Ντίντα μίλησε για τη σημασία αυτών, καθώς και για την τουριστική κίνηση στην πόλη μας. Ειδικότερα η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας ανέφερε ότι αυτές οι σημαίες πιστοποιούν και τυπικά, ότι αυτές οι παραλίες είναι πεντακάθαρες, απόλυτα οργανωμένες και κατάλληλες ώστε να δεχθούν τους λουόμενους. Για την αξία αυτής της διάκρισης η κ. Ντίντα υποστήριξε ότι είναι σημαντική, αφού η Γαλάζια Σημαία είναι ένα σύμβολο αναγνωρίσιμο, ειδικά για του ξένους επισκέπτες και βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμα σημαντικό προνόμιο για την πόλη μας χαρακτήρισε ότι υπάρχουν Γαλάζιες Σημαίες μέσα στον αστικό ιστό της Καλαμάτας, πράγμα ξεχωριστό, αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβαίνει μέσα στην πόλη να υπάρχουν νερά κατάλληλα για κολύμβηση. Καθαρισμός της ακτής για την ευαισθητοποίηση του κόσμου Ακόμα η κ. Ντίντα ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε χθες να προβεί σε δράση καθαρισμού της ακτής από μικρά απορρίμματα, θέλοντας έτσι να δείξει στους λουόμενους ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουν σκουπίδια στις ακτές. Η τουριστική κίνηση μέχρι σήμερα και οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες Σχολιάζοντας την κίνηση στο Δήμο Καλαμάτας η κ. Ντίντα ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση είναι εξαιρετική, αφού προηγήθηκε ένας καλός Ιούνιος, ενώ οι προβλέψεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικές. Οι πληρότητες στα καταλύματα αγγίζουν το 100%, ενώ σημαντικό χαρακτήρισε ότι η Καλαμάτα προσεγγίζει ποιοτικό τουρισμό κάτι σημαντικό για την πόλη, αφού αυτός συνεισφέρει οικονομικά στην τοπική οικονομία. Τέλος πέρα από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα υπάρξει συνέχεια και το Σεπτέμβριο αφού στην πόλη μας θα πραγματοποιηθούν συνέδρια. Επίσης τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το Φεστιβάλ Χορωδιών, εκδήλωση που θα φέρει χιλιάδες κόσμου στην πόλη. Το Γραφείο Τουρισμού Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγο καιρό το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου έχει μεταφερθεί στο παλιό Δημαρχείο και για την επισκεψιμότητα αυτού η κ. Ντίντα είπε ότι είναι πολύ μεγάλη, ενώ σημείωσε ότι οι εθνικότητες των τουριστών που περνούν από αυτό είναι πολλές. Τα κρουαζιερόπλοια και η ακύρωση της επίσκεψης των εφοπλιστών Σχολιάζοντας την επίσκεψη με το ΔΣ των εφοπλιστών κρουαζιέρας που τελικά δεν έγινε η κ. Ντίντα ανέφερε ότι οργανώθηκε νέα σύσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αναβολή που έγινε χωρίς σκοπιμότητα απλά υπήρξαν ανειλημμένες υποχρεώσεις από την πλευρά των εφοπλιστών. Κλείνοντας, αναφερόμενη στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη μας, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας δήλωσε ότι είναι λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές. Ενώ εξήγησε ότι η Καλαμάτα λειτουργεί μέχρι σήμερα ως σταθμός για τα κρουαζιερόπλοια που έχουν ως τελικό σταθμό τα παράλια της Τουρκίας. Πλέον γίνεται μια αναδιοργάνωση των δρομολογίων αυτών των πλοίων και αυτό που ο Δήμος επιδιώκει ήδη με κατάλληλες κινήσεις, είναι το λιμάνι της Καλαμάτας να ενταχθεί σε ένα δρομολόγιο που αφορά την Αδριατική και τα Ιόνια Νησιά. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα το 2018 αλλά κυρίως το 2019 να είναι μια καλή χρονιά για τα κρουαζιερόπλοια στην Καλαμάτα. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Προκηρύχθηκαν 4 θέσεις γραμματέων στα Δικαστήρια Καλαμάτας και Κυπαρισσίας 
Τέσσερις θέσεις γραμματέων για δικαστικές υπηρεσίες στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία, μέσω ΑΣΕΠ, προκήρυξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συνολικά για όλη τη χώρα προκηρύχθηκαν 186 θέσεις τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Στη Μεσσηνία και οι τέσσερις θέσεις είναι  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα:
Από μία θέση ΔΕ Γραμματέων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
  Προσόντα
Σε ότι αφορά τα καθήκοντα των θέσεων που προκηρύχθηκαν, διευκρινίζεται ότι οι γραμματείς των δικαστηρίων μετέχουν στις συνεδριάσεις των δικαστηρίων και συντάσσουν τα πρακτικά, τις εκθέσεις, τις πράξεις και τα άλλα έγγραφα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την πιστοποίηση των δικαστικών ενεργειών. Εκδίδουν, επίσης, τα απόγραφα και αντίγραφα, τα πιστοποιητικά και αποσπάσματα τηρούν και ενημερώνουν τα βιβλία και φυλάσσουν το αρχείο και τα άλλα αντικείμενα των δικαστηρίων ή των εισαγγελιών.
Οι υποψήφιοι για τις θέσεις της Μεσσηνίας πρέπει να κατέχουν:
-          Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (πρώην Οικονομίας και Διοίκησης) ή
-          Πτυχίο Β΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ), ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή
-          Πτυχίο Α΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή
- Απολυτήριος τίτλος: Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξάρτητα από ειδικότητα ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Απαραίτητο πρόσθετο προσόν για τις θέσεις αυτές είναι η γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου.
  Αιτήσεις
Οι υποψήφιοι, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (asep.gr).
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει στις 20 Ιουλίου 2017 ημέρα Πέμπτη και λήγει στις 4 Αυγούστου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει ακολούθως να αποσταλλούν στο ΑΣΕΠ είναι:
-Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης. Υποψήφιος ο οποίος θα υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση αλλά δεν αποστείλλει στο ΑΣΕΠ την εκτυπωμένη μορφή της υπογεγραμμένη, αποκλείεται από την διαδικασία.
-Παράβολο 3 ευρώ.
-Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (δηλ. αυτών όπου αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου) ή των δύο όψεων της άδειας οδήγησης ή των κρίσιμων σελίδων του ατομικού βιβλιαρίου υγείας οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα. Αν από αυτά δεν προκύπτει η ημερομηνία γεννήσεως πρέπει να προσκομισθεί και πιστοποιητικό ή βεβαίωση γεννήσεως.
-Τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια ή οι ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι με την αίτηση συμμετοχής τους.
   Της Βίκυς Βετουλάκη 
Προκηρύχθηκαν 4 θέσεις γραμματέων στα Δικαστήρια Καλαμάτας και Κυπαρισσίας Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 09:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 09:04 Τέσσερις θέσεις γραμματέων για δικαστικές υπηρεσίες στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία, μέσω ΑΣΕΠ, προκήρυξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συνολικά για όλη τη χώρα προκηρύχθηκαν 186 θέσεις τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Στη Μεσσηνία και οι τέσσερις θέσεις είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα: Από μία θέση ΔΕ Γραμματέων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Προσόντα Σε ότι αφορά τα καθήκοντα των θέσεων που προκηρύχθηκαν, διευκρινίζεται ότι οι γραμματείς των δικαστηρίων μετέχουν στις συνεδριάσεις των δικαστηρίων και συντάσσουν τα πρακτικά, τις εκθέσεις, τις πράξεις και τα άλλα έγγραφα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την πιστοποίηση των δικαστικών ενεργειών. Εκδίδουν, επίσης, τα απόγραφα και αντίγραφα, τα πιστοποιητικά και αποσπάσματα τηρούν και ενημερώνουν τα βιβλία και φυλάσσουν το αρχείο και τα άλλα αντικείμενα των δικαστηρίων ή των εισαγγελιών. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις της Μεσσηνίας πρέπει να κατέχουν: - Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (πρώην Οικονομίας και Διοίκησης) ή - Πτυχίο Β΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ), ανεξάρτητα από ειδικότητα, ή - Πτυχίο Α΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή - Απολυτήριος τίτλος: Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξάρτητα από ειδικότητα ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Απαραίτητο πρόσθετο προσόν για τις θέσεις αυτές είναι η γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου. Αιτήσεις Οι υποψήφιοι, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (asep.gr). Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει στις 20 Ιουλίου 2017 ημέρα Πέμπτη και λήγει στις 4 Αυγούστου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π.Απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει ακολούθως να αποσταλλούν στο ΑΣΕΠ είναι: -Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης. Υποψήφιος ο οποίος θα υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση αλλά δεν αποστείλλει στο ΑΣΕΠ την εκτυπωμένη μορφή της υπογεγραμμένη, αποκλείεται από την διαδικασία. -Παράβολο 3 ευρώ. -Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (δηλ. αυτών όπου αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου) ή των δύο όψεων της άδειας οδήγησης ή των κρίσιμων σελίδων του ατομικού βιβλιαρίου υγείας οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα. Αν από αυτά δεν προκύπτει η ημερομηνία γεννήσεως πρέπει να προσκομισθεί και πιστοποιητικό ή βεβαίωση γεννήσεως. -Τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια ή οι ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι με την αίτηση συμμετοχής τους. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Εξόρμηση στη Νέδα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Την Κυριακή 9 Ιουλίου ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη διάσχιση του ποταμού της Νέδας. Η Νέδα είναι πλέον σήμερα ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς αυτού του είδους στην Ελλάδα. Περπάτημα, κολύμπι, φαράγγι, καταρράκτες, πυκνή βλάστηση, σπήλαιο, παιχνίδι με το νερό είναι κάποια από τα στοιχεία που ο φυσικός αυτός παράδεισος προσφέρει στον επισκέπτη.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το Φιγαλιώτικο γεφύρι και θα φτάσει εως το «στόμιο».
Επιστρέφοντας θα περάσουμε από τους όμορφους καταρράκτες που βρίσκονται δίπλα στο «στόμιο».     
Βαθμός δυσκολίας: 2
ώρες πορείας: 5
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ., 6977716580, 6942553154, 6944574797.
Εξόρμηση στη Νέδα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 09:15 Την Κυριακή 9 Ιουλίου ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη διάσχιση του ποταμού της Νέδας. Η Νέδα είναι πλέον σήμερα ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς αυτού του είδους στην Ελλάδα. Περπάτημα, κολύμπι, φαράγγι, καταρράκτες, πυκνή βλάστηση, σπήλαιο, παιχνίδι με το νερό είναι κάποια από τα στοιχεία που ο φυσικός αυτός παράδεισος προσφέρει στον επισκέπτη. Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας. Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το Φιγαλιώτικο γεφύρι και θα φτάσει εως το «στόμιο». Επιστρέφοντας θα περάσουμε από τους όμορφους καταρράκτες που βρίσκονται δίπλα στο «στόμιο». Βαθμός δυσκολίας: 2 ώρες πορείας: 5 Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ., 6977716580, 6942553154, 6944574797.

***  Υπαρκτό το ενδιαφέρον του Κώστα Μαργέλη για το Δήμο Καλαμάτας 
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες
   Το ενδιαφέρον του για το δημαρχιακό θώκο της Καλαμάτας, αναθερμαίνει και πάλι ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Χθες, μετά τη συνέντευξη Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Μαργέλης δεχόμενος ερώτηση για το αν έχει πρόθεση να ασχοληθεί με το Δήμο Καλαμάτας, απάντησε επί λέξει: «Το ενδιαφέρον μου είναι υπαρκτό».
Ωστόσο, αρνήθηκε να πει κάτι άλλο ή να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
  Πολυκομματική κίνηση
Υπενθυμίζεται ότι και πάλι το 2013, υπήρχε έντονη φημολογία για υποψηφιότητα του κ. Μαργέλη για το Δήμο Καλαμάτας. Τη φημολογία τότε, επιβεβαίωσε ο ίδιος μετά από λίγο καιρό, κάνοντας επίσημες ανακοινώσεις, αποκαλύπτοντας  μάλιστα το Μάιο του 2013 ότι «γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας μιας πολυκομματικής κίνησης, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα κοινά και που ανήκουν σε διάφορες παρατάξεις από την Κεντροδεξιά έως την Κεντροαριστερά και με διάθεση προσφοράς για το καλό του Δήμου».
Επίσης, τότε είχε διευκρινίσει ότι η κίνηση αυτή θα είναι «μακριά από κόμματα και μη επιδιώκοντας χρίσμα από κανέναν».
  Επανέρχεται
Ανακοίνωση ονομάτων που τον πλαισίωναν τότε δεν έγιναν ποτέ και αιφνιδιαστικά το Δεκέμβριο του 2013 σε γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του στον επιστημονικό Σύλλογο, κλείνοντας το κεφάλαιο «υποψήφιος Δήμαρχος».
Λίγες ημέρες αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρση της υποψηφιότητάς του λέγοντας: «Το εγχείρημά μας ήταν τολμηρό και ριζοσπαστικό, αλλά η υπέρβαση στο Δήμο της Καλαμάτας παραμένει εγκλωβισμένη και καθοδηγούμενη από το μακρύ χέρι των κομμάτων εξουσίας».
Τότε είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί εκ νέου το εγχείρημά του, σε άλλη χρονική στιγμή και φαίνεται ότι αυτή έρχεται τώρα.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαργέλης διανύει πλέον την τρίτη και τελευταία θητεία του ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων, δεν επιτρέπει άλλη θητεία.
  Της Βίκυς Βετουλάκη
Υπαρκτό το ενδιαφέρον του Κώστα Μαργέλη για το Δήμο Καλαμάτας Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 09:43 Όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες Το ενδιαφέρον του για το δημαρχιακό θώκο της Καλαμάτας, αναθερμαίνει και πάλι ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Χθες, μετά τη συνέντευξη Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Μαργέλης δεχόμενος ερώτηση για το αν έχει πρόθεση να ασχοληθεί με το Δήμο Καλαμάτας, απάντησε επί λέξει: «Το ενδιαφέρον μου είναι υπαρκτό». Ωστόσο, αρνήθηκε να πει κάτι άλλο ή να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πολυκομματική κίνηση Υπενθυμίζεται ότι και πάλι το 2013, υπήρχε έντονη φημολογία για υποψηφιότητα του κ. Μαργέλη για το Δήμο Καλαμάτας. Τη φημολογία τότε, επιβεβαίωσε ο ίδιος μετά από λίγο καιρό, κάνοντας επίσημες ανακοινώσεις, αποκαλύπτοντας μάλιστα το Μάιο του 2013 ότι «γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας μιας πολυκομματικής κίνησης, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα κοινά και που ανήκουν σε διάφορες παρατάξεις από την Κεντροδεξιά έως την Κεντροαριστερά και με διάθεση προσφοράς για το καλό του Δήμου». Επίσης, τότε είχε διευκρινίσει ότι η κίνηση αυτή θα είναι «μακριά από κόμματα και μη επιδιώκοντας χρίσμα από κανέναν». Επανέρχεται Ανακοίνωση ονομάτων που τον πλαισίωναν τότε δεν έγιναν ποτέ και αιφνιδιαστικά το Δεκέμβριο του 2013 σε γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του στον επιστημονικό Σύλλογο, κλείνοντας το κεφάλαιο «υποψήφιος Δήμαρχος». Λίγες ημέρες αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρση της υποψηφιότητάς του λέγοντας: «Το εγχείρημά μας ήταν τολμηρό και ριζοσπαστικό, αλλά η υπέρβαση στο Δήμο της Καλαμάτας παραμένει εγκλωβισμένη και καθοδηγούμενη από το μακρύ χέρι των κομμάτων εξουσίας». Τότε είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί εκ νέου το εγχείρημά του, σε άλλη χρονική στιγμή και φαίνεται ότι αυτή έρχεται τώρα. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαργέλης διανύει πλέον την τρίτη και τελευταία θητεία του ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων, δεν επιτρέπει άλλη θητεία. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Face control σε παιδικούς σταθμούς με το ΕΣΠΑ καταγγέλλει η ΓΣΕΕ  

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική και πρακτική ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών, οι οποίοι εφαρμόζοντας ένα ιδιότυπο face control, απορρίπτουν αιτήσεις γονέων για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, με το επιχείρημα ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί εδώ και εβδομάδες. Απορίας άξιον είναι πώς είναι δυνατόν να έχουν καλυφθεί οι θέσεις όταν μόλις προχθές αργά το βράδυ ανακοινώθηκαν οι λίστες των δικαιούχων. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, με τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ να αποτελεί για κείνους μοναδική σανίδα σωτηρίας. Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα της κρίσης, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της κατάρρευσης μισθών και συλλογικών συμβάσεων, οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών να κρατούν «reserve» θέσεις για γονείς που μέχρι πριν λίγες ώρες δεν είχαν κάποιο αποδεικτικό στα χέρια τους ότι ήταν δικαιούχοι. Η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από το Αρμόδιο Υπουργείο αλλά και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες και οι πληροφορίες που θέλουν η επιλογή να γίνεται με κριτήριο το επιπρόσθετο του ΕΣΠΑ ποσό, που κάποιοι γονείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν «μαύρα». Για τη Συνομοσπονδία αποτελεί μείζον ζήτημα εάν διαπιστωθεί ότι δίνονται ανέλεγκτα τα χρήματα του ΕΣΠΑ και για τη διερεύνηση του ζητήματος θα απευθυνθεί και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές

***  ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Νέες ρυθμίσεις- ανάσα για ανασφάλιστους πολίτες 
Δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες, εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας. Με τις κινήσεις αυτές, μπαίνει οριστικό τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, με το οποίο το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας βεβαιωνόταν και κατόπιν μεταφερόταν στην εφορία.
Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προχωρήσει η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, χρέη δηλαδή που προήλθαν από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών μέχρι το 2015, τα οποία ανέρχονται στα 28 εκατομμύρια ευρώ.
 Με τη νομοθετική ρύθμιση αυτή, οι ανασφάλιστοι ασθενείς απαλλάσσονται από τις οφειλές που τους είχαν χρεώσει οι δημόσιες δομές υγείας. Επιπλέον, με ενέργειες της κυβέρνησης “πάγωσαν” επιπλέον χρέη ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ.
Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν το βασικό μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δεν είναι άλλο από την προστασία των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αποτελούν τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, γίνεται φανερό πως, με τη σημερινή κυβέρνηση, το κοινωνικό κράτος αφορά το σύνολο των πολιτών, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως “πελάτες”, αλλά ως πολίτες με ίσα δικαιώματα.
ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Νέες ρυθμίσεις- ανάσα για ανασφάλιστους πολίτες Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 09:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 09:56 Δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες, εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας. Με τις κινήσεις αυτές, μπαίνει οριστικό τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά, με το οποίο το κόστος της νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας βεβαιωνόταν και κατόπιν μεταφερόταν στην εφορία. Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προχωρήσει η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, χρέη δηλαδή που προήλθαν από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών μέχρι το 2015, τα οποία ανέρχονται στα 28 εκατομμύρια ευρώ. Με τη νομοθετική ρύθμιση αυτή, οι ανασφάλιστοι ασθενείς απαλλάσσονται από τις οφειλές που τους είχαν χρεώσει οι δημόσιες δομές υγείας. Επιπλέον, με ενέργειες της κυβέρνησης “πάγωσαν” επιπλέον χρέη ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ. Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν το βασικό μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δεν είναι άλλο από την προστασία των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αποτελούν τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, γίνεται φανερό πως, με τη σημερινή κυβέρνηση, το κοινωνικό κράτος αφορά το σύνολο των πολιτών, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως “πελάτες”, αλλά ως πολίτες με ίσα δικαιώματα.

***  Το υπεραστικό ΚΤΕΛ 
Ο πολίτης είχε δίκιο, προτρέποντάς μας να γράψουμε ένα σχόλιο για τη συμπεριφορά των οδηγών του υπεραστικού ΚΤΕΛ, προς τους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται ακόμα για τη μετακίνησή τους, είτε στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας είτε για Αθήνα ή ακόμα και Θεσσαλονίκη.
Είναι δυνατόν να μπαίνει ο οδηγός στο λεωφορείο και να μη λέει ούτε μια καλημέρα; Είναι λογικό, εν είδη πολιτισμένης συμπεριφοράς, να μην εύχεται καλό ταξίδι; Είναι δυνατό να μην ενημερώνει τον κόσμο που θα κάνει στάση; Είναι λογικό να ακούμε από νωρίς το πρωί τα… καψουροτράγουδα που επιλέγει και τον νταλκά του;
Τώρα που η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε ανάπτυξη, είναι δυνατό να μην ενημερώνει τους ξένους επιβάτες πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι προορισμού; Αν δεν μπορούν να κάνουν τα παραπάνω, ας περνούν κάποιο σύντομο σεμινάριο “. Τα ερωτήματα έπεφταν βροχή και εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τον ακούω. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω απέναντι σε λογικά επιχειρήματα;
Α.Π. 
Το υπεραστικό ΚΤΕΛ Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 10:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 10:02 Ο πολίτης είχε δίκιο, προτρέποντάς μας να γράψουμε ένα σχόλιο για τη συμπεριφορά των οδηγών του υπεραστικού ΚΤΕΛ, προς τους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται ακόμα για τη μετακίνησή τους, είτε στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας είτε για Αθήνα ή ακόμα και Θεσσαλονίκη. Είναι δυνατόν να μπαίνει ο οδηγός στο λεωφορείο και να μη λέει ούτε μια καλημέρα; Είναι λογικό, εν είδη πολιτισμένης συμπεριφοράς, να μην εύχεται καλό ταξίδι; Είναι δυνατό να μην ενημερώνει τον κόσμο που θα κάνει στάση; Είναι λογικό να ακούμε από νωρίς το πρωί τα… καψουροτράγουδα που επιλέγει και τον νταλκά του; Τώρα που η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε ανάπτυξη, είναι δυνατό να μην ενημερώνει τους ξένους επιβάτες πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι προορισμού; Αν δεν μπορούν να κάνουν τα παραπάνω, ας περνούν κάποιο σύντομο σεμινάριο “. Τα ερωτήματα έπεφταν βροχή και εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τον ακούω. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω απέναντι σε λογικά επιχειρήματα; Α.Π.

***  Συνεχίζεται ο μεγάλος διαγωνισμός φωτογραφίας #MessiniPhoto 
Σε εξέλιξη είναι μέχρι τις 20 Ιουλίου , ο διαγωνισμός φωτογραφίας στη Μεσσήνη, στον οποίο οι νικητές θα κερδίσουν πλούσια δώρα. Υπενθυμίζεται πως οι  φωτογραφίες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν ως θέμα το περιβάλλον, αξιοθέατα, οικιστικό ιστό και καθημερινή ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα « οι δρόμοι του νερού στο Δήμο Μεσσήνης» και στην αποτύπωση πηγών, ποταμών, ακτών , παραλιών και γενικότερα υδάτινων στοιχείων. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με 1 έως 5 φωτογραφίες, με αποστολή στο emailmessini.photo@gmail.com ή με μήνυμα στη σελίδα του Δήμου Μεσσήνης στο facebook(messenger) ( f: dimos messinis) ή στο instagram με  #messiniphoto. Οι φωτογραφίες , τέλος, θα πρέπει να έχουν ληφθεί στα Καλλικρατικά όρια του Δήμου Μεσσήνης. Οι νικητές θα αναδειχθούν από επιτροπή στην οποία συμμετέχει  ο διακεκριμένος χαράκτης και ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης και μέλη της είναι οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φανός Δημήτρης, Γιώργος Τασσόπουλος, Δημήτρης Ζώης, Στάθης Αθανασάς και Τάκης Κούρος.
Κ. Γαζ.  
Video: 
Συνεχίζεται ο μεγάλος διαγωνισμός φωτογραφίας #MessiniPhoto Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 10:29 Σε εξέλιξη είναι μέχρι τις 20 Ιουλίου , ο διαγωνισμός φωτογραφίας στη Μεσσήνη, στον οποίο οι νικητές θα κερδίσουν πλούσια δώρα. Υπενθυμίζεται πως οι φωτογραφίες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν ως θέμα το περιβάλλον, αξιοθέατα, οικιστικό ιστό και καθημερινή ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα « οι δρόμοι του νερού στο Δήμο Μεσσήνης» και στην αποτύπωση πηγών, ποταμών, ακτών , παραλιών και γενικότερα υδάτινων στοιχείων. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με 1 έως 5 φωτογραφίες, με αποστολή στο emailmessini.photo@gmail.com ή με μήνυμα στη σελίδα του Δήμου Μεσσήνης στο facebook(messenger) ( f: dimos messinis) ή στο instagram με #messiniphoto. Οι φωτογραφίες , τέλος, θα πρέπει να έχουν ληφθεί στα Καλλικρατικά όρια του Δήμου Μεσσήνης. Οι νικητές θα αναδειχθούν από επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο διακεκριμένος χαράκτης και ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης και μέλη της είναι οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φανός Δημήτρης, Γιώργος Τασσόπουλος, Δημήτρης Ζώης, Στάθης Αθανασάς και Τάκης Κούρος. Κ. Γαζ. Video: Διαγωνισμός Φωτογραφίας Δήμου Μεσσήνης 2017 , https://youtu.be/yiyPH2j1Sbw  .-

***  Πάνω στον ποδηλατόδρομο… 
 Ακόμα ένα «απίθανο» παρκάρισμα είδαμε, χθες το πρωί , στο κέντρο της Καλαμάτας. Οδηγός ,Ι.Χ. αυτοκινήτου, πάρκαρε το όχημα του πάνω στον ποδηλατόδρομο, σε κεντρικότατο σημείο στο ύψος της παλιάς Αστυνομίας.  Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το αυτοκίνητο βρισκόταν εκεί για περισσότερα από 10 λεπτά. Όσο αυξάνεται η κίνηση και ο «πληθυσμός» της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες,  θα  δούμε πολλά απίθανα παρκαρίσματα ακόμα…
Κ. Γαζ. 
Πάνω στον ποδηλατόδρομο… Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 10:32 Ακόμα ένα «απίθανο» παρκάρισμα είδαμε, χθες το πρωί , στο κέντρο της Καλαμάτας. Οδηγός ,Ι.Χ. αυτοκινήτου, πάρκαρε το όχημα του πάνω στον ποδηλατόδρομο, σε κεντρικότατο σημείο στο ύψος της παλιάς Αστυνομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το αυτοκίνητο βρισκόταν εκεί για περισσότερα από 10 λεπτά. Όσο αυξάνεται η κίνηση και ο «πληθυσμός» της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες, θα δούμε πολλά απίθανα παρκαρίσματα ακόμα… Κ. Γαζ.

 ***  Πολιτικός… καύσωνας χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας 
Δήμος Καλαμάτας: Βαριά ποτά , βαριά τσιγάρα… 
 Τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορεί να έχουν υποχωρήσει, αλλά, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καλαμάτας, επικράτησε… καύσωνα.
Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης παρουσίασε πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών με «σωρεία περιπτώσεων κακοδιαχείρισης», στον πρώην Δήμο Θουρίας, όπου ο Δημήτρης Φαββατάς ήταν αντιδήμαρχος. Σχολίασε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το πόρισμα ο Δημήτρης Φαββατάς δεν θα μπορούσε να είναι ούτε δημοτικός σύμβουλος ούτε καν δημόσιος υπάλληλος.
Ο Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι το εν λόγω πόρισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Δημήτρης Φαββατάς εισέπραξε από τον πρώην Δήμο Θουρίας ως αποζημίωση για κάποιο ταξίδι 507,87 ευρώ περισσότερα από όσα θα έπρεπε να του καταβληθούν.
Επίσης στο ίδιο πόρισμα, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, γίνεται αναφορά για κατατμήσεις δεκάδων έργων, για πληρωμή έργων τρεις μόλις ημέρες μετά από την ανάθεσή τους κ.ά. «Είναι κλεψιά, είναι κλοπή, κατάχρηση», σχολίασε ο αντιδήμαρχος.
Ο Δημήτρης Φαββατάς, από την πλευρά του,  απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία, ότι στον ίδιο δεν έχει δοθεί ποτέ κανένα πόρισμα και σχολίασε ότι οι αναφορές του αντιδήμαρχου εναντίον του αιτιολογούνται από την αγωνία του για μια υπόθεση για την οποία είναι ελεγχόμενος από την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ειδικότερα ανέφερε ότι ο Παύλος Μπουζιάνης παρέσυρε το Δημοτικό Συμβούλιο για να διαγραφεί παράνομα μέρος χρέους οφειλέτη.
Α.Π.
Πολιτικός… καύσωνας χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 11:17 Δήμος Καλαμάτας: Βαριά ποτά , βαριά τσιγάρα… Τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορεί να έχουν υποχωρήσει, αλλά, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καλαμάτας, επικράτησε… καύσωνα. Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης παρουσίασε πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών με «σωρεία περιπτώσεων κακοδιαχείρισης», στον πρώην Δήμο Θουρίας, όπου ο Δημήτρης Φαββατάς ήταν αντιδήμαρχος. Σχολίασε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το πόρισμα ο Δημήτρης Φαββατάς δεν θα μπορούσε να είναι ούτε δημοτικός σύμβουλος ούτε καν δημόσιος υπάλληλος. Ο Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι το εν λόγω πόρισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Δημήτρης Φαββατάς εισέπραξε από τον πρώην Δήμο Θουρίας ως αποζημίωση για κάποιο ταξίδι 507,87 ευρώ περισσότερα από όσα θα έπρεπε να του καταβληθούν. Επίσης στο ίδιο πόρισμα, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, γίνεται αναφορά για κατατμήσεις δεκάδων έργων, για πληρωμή έργων τρεις μόλις ημέρες μετά από την ανάθεσή τους κ.ά. «Είναι κλεψιά, είναι κλοπή, κατάχρηση», σχολίασε ο αντιδήμαρχος. Ο Δημήτρης Φαββατάς, από την πλευρά του, απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία, ότι στον ίδιο δεν έχει δοθεί ποτέ κανένα πόρισμα και σχολίασε ότι οι αναφορές του αντιδήμαρχου εναντίον του αιτιολογούνται από την αγωνία του για μια υπόθεση για την οποία είναι ελεγχόμενος από την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ειδικότερα ανέφερε ότι ο Παύλος Μπουζιάνης παρέσυρε το Δημοτικό Συμβούλιο για να διαγραφεί παράνομα μέρος χρέους οφειλέτη. Α.Π.

 ***  «Καλεντάρι» πολιτιστικών εκδηλώσεων η Αρχαία Μεσσήνη δεν έχει; 
Δεν είναι λίγοι, οι αναγνώστες μας, που το τελευταίο διάστημα, απευθύνονται σε εμάς, ώστε να ενημερωθούν για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, ότι κι εμείς μαθαίνουμε είναι από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που διαφημίζουν είτε τη συναυλία τους είτε μια παράσταση. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν,  να υπάρχει ένα οργανωμένο «καλεντάρι» ειδικά για τις εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι ήδη προγραμματισμένες, ώστε και οι θεατές να γνωρίζουν επίσημα τι θα μπορούν να παρακολουθήσουν στην Αρχαία Μεσσήνη; Δεν ξέρω ποιου αρμοδιότητα είναι, Της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των υπευθύνων του Αρχαιολογικού χώρου ή του Δήμου Μεσσήνης ; Εν κατακλείδι πιστεύω,  πως θα ήταν αρκετά «χρήσιμο»,    όλοι οι παραπάνω να  έρθουν σε επαφή και δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό.
 Κ. Γαζ.  
«Καλεντάρι» πολιτιστικών εκδηλώσεων η Αρχαία Μεσσήνη δεν έχει; Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 11:20 Δεν είναι λίγοι, οι αναγνώστες μας, που το τελευταίο διάστημα, απευθύνονται σε εμάς, ώστε να ενημερωθούν για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, ότι κι εμείς μαθαίνουμε είναι από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που διαφημίζουν είτε τη συναυλία τους είτε μια παράσταση. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να υπάρχει ένα οργανωμένο «καλεντάρι» ειδικά για τις εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι ήδη προγραμματισμένες, ώστε και οι θεατές να γνωρίζουν επίσημα τι θα μπορούν να παρακολουθήσουν στην Αρχαία Μεσσήνη; Δεν ξέρω ποιου αρμοδιότητα είναι, Της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των υπευθύνων του Αρχαιολογικού χώρου ή του Δήμου Μεσσήνης ; Εν κατακλείδι πιστεύω, πως θα ήταν αρκετά «χρήσιμο», όλοι οι παραπάνω να έρθουν σε επαφή και δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Κ. Γαζ.

***   Να προχωρήσουν στην εγκατάστασή των POS συνιστά στους δικηγόρους ο Κ. Μαργέλης 
Παράνομα κρίθηκαν τα POS στους δικηγόρους από τα Προσωπικά Δεδομένα
 Να εγκαταστήσουν τερματικά POS στα δικηγορικά τους γραφεία, παρά την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι είναι παράνομο, παρότρυνε χθες τους συναδέλφους του σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαργέλης, μπορεί να κρίθηκε παράνομο, αλλά είναι σίγουρος, ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση από πλευράς κυβέρνησης και το μέτρο τελικά θα εφαρμοσθεί, όπως έχει προγραμματισθεί, με τελευταία ημερομηνία εφαρμογής τις 27 Ιουλίου.
  Απόφαση
Ο κ. Μαργέλης, αναφέρθηκε στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι σε αυτήν οδήγησε προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Η Αρχή γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ΚΥΑ, με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα (POS).
Μάλιστα, καθώς, η προθεσμία που έχει οριστεί για τη συμμόρφωση των δικηγόρων προς την ΚΥΑ λήγει στις 27 Ιουλίου, και προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση, η Αρχή ανακοίνωσε τη γνώμη στην οποία κατέληξε, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η σύνταξη του αιτιολογικού της γνωμοδότησης.
Η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι η ΚΥΑ, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι «καταναλωτές».
Πάντως, η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι, πλην του θέματος της υπέρβασης των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων κατά τον ν. 2472/1997.
  «Να τα βάλουν»
Ο κ. Μαργέλης, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το βέβαιο είναι πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτίωση της συγκεκριμένης διάταξης και θα ενταχθούν οι πελάτες των δικηγόρων στην κατηγορία «καταναλωτές» και έτσι θα ισχύσει η υποχρέωση για εγκατάσταση POS.
Συνέστησε, λοιπόν, στους δικηγόρους, ανεπιφύλακτα, όπως μάλιστα δήλωσε, να συμμορφωθούν σε αυτό το μέτρο και να εγκαταστήσουν μηχανήματα στα γραφεία τους για να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα, καθώς προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα που αγγίζουν και τα 1.500 ευρώ μετά τη λήξη της προθεσμίας προσαρμογής.
  Της Βίκυς Βετουλάκη
Να προχωρήσουν στην εγκατάστασή των POS συνιστά στους δικηγόρους ο Κ. Μαργέλης Πρώτη Δημοσίευση: 06/07/2017 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 15:14 Παράνομα κρίθηκαν τα POS στους δικηγόρους από τα Προσωπικά Δεδομένα Να εγκαταστήσουν τερματικά POS στα δικηγορικά τους γραφεία, παρά την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι είναι παράνομο, παρότρυνε χθες τους συναδέλφους του σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Όπως εξήγησε ο κ. Μαργέλης, μπορεί να κρίθηκε παράνομο, αλλά είναι σίγουρος, ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση από πλευράς κυβέρνησης και το μέτρο τελικά θα εφαρμοσθεί, όπως έχει προγραμματισθεί, με τελευταία ημερομηνία εφαρμογής τις 27 Ιουλίου. Απόφαση Ο κ. Μαργέλης, αναφέρθηκε στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι σε αυτήν οδήγησε προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η Αρχή γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ΚΥΑ, με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα (POS). Μάλιστα, καθώς, η προθεσμία που έχει οριστεί για τη συμμόρφωση των δικηγόρων προς την ΚΥΑ λήγει στις 27 Ιουλίου, και προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση, η Αρχή ανακοίνωσε τη γνώμη στην οποία κατέληξε, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η σύνταξη του αιτιολογικού της γνωμοδότησης. Η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι η ΚΥΑ, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι «καταναλωτές». Πάντως, η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι, πλην του θέματος της υπέρβασης των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων κατά τον ν. 2472/1997. «Να τα βάλουν» Ο κ. Μαργέλης, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το βέβαιο είναι πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτίωση της συγκεκριμένης διάταξης και θα ενταχθούν οι πελάτες των δικηγόρων στην κατηγορία «καταναλωτές» και έτσι θα ισχύσει η υποχρέωση για εγκατάσταση POS. Συνέστησε, λοιπόν, στους δικηγόρους, ανεπιφύλακτα, όπως μάλιστα δήλωσε, να συμμορφωθούν σε αυτό το μέτρο και να εγκαταστήσουν μηχανήματα στα γραφεία τους για να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα, καθώς προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα που αγγίζουν και τα 1.500 ευρώ μετά τη λήξη της προθεσμίας προσαρμογής. Της Βίκυς Βετουλάκη

***


*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Σκακιστικές συγκινήσεις από τον Πέτρο Διαμαντέα… 
Στην αιωνιότητα ενός βιβλίου αιχμαλώτισε ο Πέτρος Διαμαντέας τις αναμνήσεις από τις διαδρομές του στα ασπρόμαυρα τετράγωνα, διασώζοντας παράλληλα σχεδόν μισό αιώνα σκακιστικής ιστορίας στο Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας και την πόλη εν γένει. Αρχίζοντας τις καταγραφές του από το 1971, έτος ίδρυσης του σκακιστικού τμήματος του ΝΟΚ, ο Καλαματιανός Ομοσπονδιακός Μετρ διασώζει πολύτιμες μνήμες και γεγονότα που προκαλούν συγκίνηση στους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλεκόμενους και μια μοναδική σύνδεση με το παρελθόν για στους νεότερους.
Με εύθυμη πολλές φορές διάθεση αναφέρεται στα σκακιστικά στέκια και τις «ομηρικές» μάχες της πρώτης εκείνης εποχής που ξέφευγαν ενίοτε από τα τετράγωνα της σκακιέρας, στο επίσημο αγωνιστικό ξεκίνημα, στα πρόσωπα, στις αξιομνημόνευτες ιστορίες και στις επιτυχίες του ΝΟΚ που έχουν αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και καταξίωση με σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρονιά και σημαντικό σταθμό το 2006 με την παρθενική άνοδο στο (ομαδικό) πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
Ο Πέτρος Διαμαντέας κάνει, μεταξύ άλλων, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση διαπιστώνοντας ένα χάσμα  ανάμεσα στους ισχυρούς σκακιστές της Καλαμάτας, που εντοπίζονται είτε πάνω από τα 40 έτη είτε κάτω από 20, με σχεδόν πλήρη απουσία ενδιάμεσων ηλικιών. Ο ίδιος εκτιμά ότι έλειψε η καθημερινή εξάσκηση και αγωνιστικότητα που πρόσφεραν οι «μάχες» στα καφενεία-στέκια και προτείνει οι σύλλογοι να γίνουν πιο ανοικτοί σε όλους τους σκακιστές.
Η Συλλογή Αναμνήσεων, όπως επέλεξε να ονομάσει το συγγραφικό του πόνημα ο Πέτρος Διαμαντέας, αφιερώνοντάς το «στους τέως και νυν ζατρικιογνώστες της σκακιστικής ομάδας του ΝΟΚ ο Ποσειδών», περιλαμβάνει ακόμη επιλεγμένες σημαντικές παρτίδες του ίδιου και άλλων αθλητών του ΝΟΚ, δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τέλος «πορτραίτα» διακεκριμένων έμπειρων ή νεότερων ντόπιων σκακιστών.
Πρόκειται για μια διαφορετική, αλλά εξίσου σπουδαία, συμβολή του γνωστού Καλαματιανού σκακιστή στο άθλημα, με ενδεικτική μόνο «ανταμοιβή» την έντονη συγκίνηση μιας μικρούλας τότε σκακίστριας και δευτερευόντως μιας δημοσιογράφου που εκτιμήθηκε ως συνοδοιπόρος στις οδυσσεϊκές αυτές περιπέτειες και εξερευνήσεις ανάμεσα σε ίππους, αξιωματικούς, πύργους, πιόνια και βασιλιάδες…
Χ.Ε.
Σκακιστικές συγκινήσεις από τον Πέτρο Διαμαντέα… Πρώτη Δημοσίευση: 05/07/2017 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2017 17:19 Στην αιωνιότητα ενός βιβλίου αιχμαλώτισε ο Πέτρος Διαμαντέας τις αναμνήσεις από τις διαδρομές του στα ασπρόμαυρα τετράγωνα, διασώζοντας παράλληλα σχεδόν μισό αιώνα σκακιστικής ιστορίας στο Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας και την πόλη εν γένει. Αρχίζοντας τις καταγραφές του από το 1971, έτος ίδρυσης του σκακιστικού τμήματος του ΝΟΚ, ο Καλαματιανός Ομοσπονδιακός Μετρ διασώζει πολύτιμες μνήμες και γεγονότα που προκαλούν συγκίνηση στους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλεκόμενους και μια μοναδική σύνδεση με το παρελθόν για στους νεότερους. Με εύθυμη πολλές φορές διάθεση αναφέρεται στα σκακιστικά στέκια και τις «ομηρικές» μάχες της πρώτης εκείνης εποχής που ξέφευγαν ενίοτε από τα τετράγωνα της σκακιέρας, στο επίσημο αγωνιστικό ξεκίνημα, στα πρόσωπα, στις αξιομνημόνευτες ιστορίες και στις επιτυχίες του ΝΟΚ που έχουν αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και καταξίωση με σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρονιά και σημαντικό σταθμό το 2006 με την παρθενική άνοδο στο (ομαδικό) πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Ο Πέτρος Διαμαντέας κάνει, μεταξύ άλλων, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση διαπιστώνοντας ένα χάσμα ανάμεσα στους ισχυρούς σκακιστές της Καλαμάτας, που εντοπίζονται είτε πάνω από τα 40 έτη είτε κάτω από 20, με σχεδόν πλήρη απουσία ενδιάμεσων ηλικιών. Ο ίδιος εκτιμά ότι έλειψε η καθημερινή εξάσκηση και αγωνιστικότητα που πρόσφεραν οι «μάχες» στα καφενεία-στέκια και προτείνει οι σύλλογοι να γίνουν πιο ανοικτοί σε όλους τους σκακιστές. Η Συλλογή Αναμνήσεων, όπως επέλεξε να ονομάσει το συγγραφικό του πόνημα ο Πέτρος Διαμαντέας, αφιερώνοντάς το «στους τέως και νυν ζατρικιογνώστες της σκακιστικής ομάδας του ΝΟΚ ο Ποσειδών», περιλαμβάνει ακόμη επιλεγμένες σημαντικές παρτίδες του ίδιου και άλλων αθλητών του ΝΟΚ, δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τέλος «πορτραίτα» διακεκριμένων έμπειρων ή νεότερων ντόπιων σκακιστών. Πρόκειται για μια διαφορετική, αλλά εξίσου σπουδαία, συμβολή του γνωστού Καλαματιανού σκακιστή στο άθλημα, με ενδεικτική μόνο «ανταμοιβή» την έντονη συγκίνηση μιας μικρούλας τότε σκακίστριας και δευτερευόντως μιας δημοσιογράφου που εκτιμήθηκε ως συνοδοιπόρος στις οδυσσεϊκές αυτές περιπέτειες και εξερευνήσεις ανάμεσα σε ίππους, αξιωματικούς, πύργους, πιόνια και βασιλιάδες…Χ.Ε.

***

~  ~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 : ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html .-

~ * ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~ * Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html .- 
~ * Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 06 Ιουλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-06-2017.html .-
~

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη  01 Ιουνίου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/news-01-2017.html .-  
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μαςΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ....
Η ευλογία της Παναγίας μας όλους να μας σκεπάζει.. 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-02-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 03 Ιουνίου  2017 :  ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/06/news-03-2017.html .-
~*Εικόνες για αρφαρα μεσσηνιας φωτογραφιες
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04- Ιουνίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-04-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05  Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-06-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03,04 και 05 ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :Με  ανασκόπηση των αθλητικών γεγονότων της εβδομάδος που πέρασε : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/0304-54-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 07 Ιουνίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-07-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08  Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/news-08-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 10  Ιουνίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-10-2017.html .-
 
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 11 Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/06/news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  : Στο   αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   2  Δευτέρα 12  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-2-12-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Ιουνίου  2017  : Με  Ανασκόπηση όλων των αθλητικών νέων της εβδομάδας που πέρασε  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/10-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 13 Ιουνίου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-13-2017.html .-
~*  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τετάρτη  14  Ιουνίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-14-2017.html .-   
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σ/Κ/Δ  17, 18 ΚΑΙ 19 Ιουνίου  2017 :
 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...... τριήμερη έκδοση λόγο τριημέρου απουσίας εκδρομής  στην Ελλάδα μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-17-18-19-2017.html - 

~*  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 20  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-20-2017.html .-  
 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-21-2017.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-22-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 23 Ιουνίου  2017  ~:Στο  αγιάζι της ενημέρωσης 
: http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/news-23-2017.html .-  

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 24  Ιουνίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-24-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 25 Ιουνίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-25-2017.html .- 

~ ΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html .-
  ~Δευτέρα 26-06-2017:   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τρίτη 27-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τετάρτη 28-06-2017:Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Πέμπτη 29-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~ Παρασκευή 30-06-2017 :   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
-----------------------------
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5723   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3651   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.019  βίντεο   .-
  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 1.-~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  Stamatis
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            
3.- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
4.- https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
***
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .- Stamatios Skoulikas
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
httpimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~   
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: