ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....
~
...Το βλέμμα του Θεού είναι παντού, βλέπει τα έργα μας και δεν του διαφεύγει τίποτα. Και έρχεται συνεργός σ' αυτούς που εργάζονται το καλό (Αββάς Λογγίνος).Όσιος Λογγίνος

 ~ 19 Απριλίου
Οσιομαρτύρων Παφνουτίου (1) και Αγαθαγγέλου του εν Άθω (†1818). Μαρτύρων Διονυσίου, Θεοδώρου, Σωκράτους του εν Πέργη και των συν αυτοίς. Τρύφωνος πατριάρχου Κπόλεως, Γεωργίου επισκόπου Αντιοχείας της Πισιδίας του ομολογητού. Συμεών του «μονοχίτωνος και ανυπόδητου», ιδρυτού της ιεράς Μονής Φλαμουρίου, εν Πηλίω (1594), και Φίλιππης μητρός αγίου Θεοδώρου, του εκ Πέργης.
(1) Ο άγιος Παφνούτιος έζησε στα χρόνια του φοβερού διώκτη των χριστιανών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Όταν εκείνος κήρυξε το διωγμό κατά των χριστιανών, ο έπαρχος Αρριανός ξεκίνησε για την έρημο της Αιγύπτου για να συλλάβει τον Παφνούτιο, ο οποίος ήταν ήδη περίφημος για την πνευματικότητα, το ήθος του και την εμμονή του στις χριστιανικές αξίες. Όμως ο άγιος παρουσιάσθηκε μόνος του μπροστά στον Αρριανό, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του επί τόπου. Από το μένος τους έσχισαν τις σάρκες του αγίου, ο οποίος αφού προσευχήθηκε θερμά εντελώς θαυματουργικά έκλεισαν όλες οι πληγές του με αποτέλεσμα να πιστεύσουν στο Χριστό οι δύο βασανιστές του. Έξαλλος ο Αρριανός διέταξε να αποκεφαλισθούν οι δύο επίορκοι στρατιώτες και έριξε τον Παφνούτιο στη φυλακή. Εκεί συνάντησε 40 προκρίτους τους οποίους μετά από κατήχηση κατάφερε να τους κάνει χριστιανούς. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο Αρριανός διέταξε το θάνατο όλων, όμως θαυματουργικώς ο Παφνούτιος έγινε άφαντος από τα μάτια του τυράννου. Αργότερα παρουσιάσθηκε από μόνος του στον Αρριανό, ο οποίος διέταξε να τον κομματιάσουν αλλά όταν ο Αρριανός επισκέφθηκε τον τόπο του μαρτυρίου για να επιθεωρήσει το διαμελισμένο σώμα του αγίου, τα κομμάτια από θαύμα ενώθηκαν μεταξύ τους και είδε έκθαμβος τον Παφνούτιο ζωντανό μπροστά του. Το θαύμα αυτό του αγίου έγινε αφορμή να πιστεύσει στο Χριστό ένα ολόκληρο τάγμα στρατιωτών. Απελπισμένος ο Αρριανός και συγχρόνως φοβούμενος την θαυματουργική δράση του αγίου τον έστειλε στη Ρώμη, όπου ο άγιος υπέστη σταυρικό θάνατο κερδίζοντας έτσι την ουράνια δόξα. ~
Σήμερα 19/04/2017 εορτάζουν:
Άγιος Παφνούτιος ο Ιεροσολυμήτης, Ιερομάρτυρας, Άγιος Θεόδωρος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Φιλίππα, Διόσκορος, Σωκράτης και Διονύσιος, Άγιος Αγαθάγγελος ο Εσφιγμενίτης
~ Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~ Θυσίαν τὴν ἔνθεον, πιστῶς προσφέρων Θεῶ, ὡς θῦμα εὐπρόσδεκτον, προσανηνέχθης αὐτῶ, ἀθλήσεως ἄνθραξιν ὅθεν ὡς ἱερέα, καὶ στερρὸν Ἀθλοφόρον, ἔδειξε σὲ ὁ Κτίστης, χαρισμάτων ταμεῖον ἐξ ὧν καὶ ἠμὶν Παράσχου, ἱερομάρτυς Παφνούτιε.
~* Απολυτίκιο Αγ. Παφνουτίου - 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ :   https://youtu.be/Q-XJ777zovc  .-
      
~
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριο....
 
Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων

Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων
Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου

Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου
 
Ανάσταση του Λαζάρου

Ανάσταση του Λαζάρου
 
Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή των Βαΐων
 
*** ΕΚΤΑΚΤΟ! Ραγδαία ΕΞΕΛΙΞΗ με το ΧΑΜΕΝΟ στρατιωτικό ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ...

~  Με μια λιτή ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Χιούι (UH-1H) που είχε χαθεί νωρίς το πρωί της Τετάρτης (19.04.2017) από τα ραντάρ. Στο ελικόπτερο, που εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα προς την Κοζάνη, επέβαιναν πέντε άτομα, τρία μέλη του πληρώματος και δυο αξιωματικοί που επιβιβάστηκαν στη Λάρισα και μετέβαιναν στην Κοζάνη για επιτήρηση των συνόρων.
 ~ Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας και πλεόν βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση των επίγειων μέσων να φτάσουν στο σημείο. newsit
~*  ΘΡΗΝΟΣ στις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ! Νεκροί τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες...(ονόματα)
Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις η 19η Απριλίου 2017. Στρατιωτικό ελικόπτερο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 07:50 το πρωί λίγο αφού είχε απογειωθεί από τη Λάρισα με προορισμό την Κοζάνη, συνετρίβη στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας.
Λίγη ώρα αφού εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του κοντά στην εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, ενώ τραυματισμένη είναι μια γυναίκα αρχιλογίας.
Νεκροί είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ο Ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής. Τραυματισμένη αλλά εκτός κινδύνου εντοπίστηκε η αρχιλογίας Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα. Μεταφέρεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι (UH-1H) εντοπίστηκαν λίγο πριν από τις 11:00. Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.  newsit

***  ΦΙΜΩΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ η GOOGLE διότι ΣΤΗΡΙΞΕ τον ΑΣΑΝΤ...

~~  H Bόμβα που έπεσε στην Ελευθερία του τύπου στην Αμερική έχει αρχίσει να μην έχει προηγούμενο. Η ίδια η Google παραδέχτηκε πως λογοκρίνει την πασίγνωστη εκπομπή του Alex Jones, Info Wars.
Η Google κατηγόρησε το ιστολόγιο του Άλεξ Τζόουνς και κίνησε διαδικασίες για να το ρίξει στην κατάταξη της ως χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο, ανέφερε το Business Insider τη Δευτέρα.
Η Google, χρησιμοποιεί εγαζόμενους της για να αξιολογήσουν την ποιότητα των δικτυακών τόπων με σκοπό να βοηθήσει τον αλγόριθμο της μηχανής αναζήτησης. Διέρρευσαν φωτογραφίες που δείχνουν ένα άρθρο του  Infowars το οποίο είχε αρχικά δημοσιευτεί στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα από έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο Mike Cernovich.


Σύμφωνα με τη διαρροή η Google έδωσε εντολή στους αναδόχους να γράψουν πως το  Infowars δεν είναι μια «ολοκληρωτική ψευδής»  ιστοσελίδα και δεν είναι «από τις χειρότερες.»
Αξίζει να τονιστεί πως ο Alex Jones είναι από τις ελάχιστες αμερικανικές αντι-συστημικές φωνές που έχει στηρίξει τον Άσαντ ενάντια στα Γεράκια του Πενταγώνου και τους Δημοκρατικούς της Χίλαρι και του Ομπάμα. Αυτό τον έχει φέρει σε σύγκρουση με το σύστημα των ΜΜΕ.

*** Στην αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου συμμετείχε το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Καλαμάτας 
Όσο περνά ο καιρός, όλο και πιο αναγνωρίσιμα και καταξιωμένα γίνονται τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Καλαμάτας. Ιδιαίτερη, όμως, αναφορά γίνεται στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, καθώς έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστα χρόνια να στρέψει πάνω του τα βλέμματα όσων ασχολούνται με την Ιστορία και, κυρίως, την Αρχαιολογία.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, τη Σχολή Ξεναγών που έγινε πέρυσι, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό που λειτουργεί και, μάλιστα, με αφορμή αυτό παρουσιάστηκε μια Τουρκάλα φοιτήτρια, η οποία, ενώ είχε κερδίσει υποτροφίες για άλλες χώρες, προτίμησε την Ελλάδα και το Τμήμα Καλαμάτας.
Το δε Εργαστήριο Αρχαιομετρίας είναι ένα εργαστήριο, όπως περιγράφει η εφημερίδα «Ημερησία», μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη.

Για να συμβούν τα παραπάνω χρειάστηκε πολύς χρόνος, καθώς και αγώνας. Ψυχή αυτών οι φοιτητές του, οι καθηγητές του και τελευταία ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Ζαχαριάς, που αθόρυβα εδώ και χρόνια επιτελεί τη δική του «ανασκαφή», ανασκαφή επιστήμης, με στόχο να φέρει όλο και πιο ψηλά το Τμήμα, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της «Ημερησίας»:
Στο προαύλιο του κτηρίου στην Καλαμάτα, όπου από το 2003 (ημερομηνία ίδρυσης) στεγάζεται το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, μαζί με τους Έλληνες φοιτητές απολαμβάνουν τον ανοιξιάτικο ήλιο φοιτητές από τη Σλοβενία και την Τουρκία, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην Καλαμάτα, προκειμένου να παρακολουθήσουν το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “CultTech” (Πολιτισμικά Υλικά και Τεχνολογίες), ενώ ένας Καναδός έχει ήδη αποφοιτήσει κι έχει επιστρέψει στην πατρίδα του.
Ναι, καλά διαβάσατε, αλλοδαποί φοιτητές έχουν έρθει και συνεχίζουν να έρχονται ειδικά για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Και αν αυτό δεν αποτελεί είδηση, σίγουρα είδηση αποτελεί το γεγονός πως στο συγκεκριμένο τμήμα φιλοξενείται ένα από τα πλέον σύγχρονα οργανολογικά εργαστήρια, το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, το οποίο εκπαιδεύει τους αρχαιολόγους στη χρήση των τεχνικών για ανάλυση, χαρακτηρισμό, προέλευση και χρονολόγηση των υλικών, διαθέτοντας πληρέστατο εξοπλισμό σε διεθνές επίπεδο.
Όπως εξηγεί στην «Η» ο κ. Νίκος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «μέσα στο εργαστήριο ασχολούμαστε με αρχαιολογικά υλικά και τέχνεργα, δηλαδή με οποιοδήποτε είδος κινητών ευρημάτων, στα οποία πραγματοποιούμε αναλύσεις με στόχο να βρούμε την προέλευσή τους και να προσδιορίσουμε τη χρονολόγησή τους. Συνήθως οι αρχαιολόγοι βλέπουν τη στρωματογραφία. Εμείς μπορούμε να βρούμε τις επεμβάσεις που έγιναν διαχρονικά σε ένα μνημείο».
Η πρόσφατη, μάλιστα, επιτυχία του εργαστηρίου ήταν η συνεργασία με την ομάδα της καθηγήτριας του ΕΜΠ, Αντωνίας Μοροπούλου, που ανέλαβε το μοναδικό έργο της αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου. «Η ίδια, εξετάζοντας τις ιστορικές τοιχοποιίες αλλά και τον Τάφο του Χριστού, που για πρώτη φορά ανοίχθηκε μέχρι την αρχική του επιφάνεια, ευτύχησε να δει από κοντά όλη την ιστορία του από την Κωνσταντίνεια, στη Βυζαντινή, στη Σταυροφοριακή, στην Αναγεννησιακή μέχρι και μια “πρόσφατη” επέμβαση του 19ου αιώνα. Η επιβεβαίωση με απόλυτο τρόπο ήρθε από τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας της Καλαμάτας σε 17 δείγματα του τάφου, αποδεικνύοντας ότι η πρώτη ολόλευκη μαρμάρινη πλάκα ήταν τοποθετημένη από την Αγία Ελένη, τη μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου!».
Ένα μοναδικό στον κλάδο του Εργαστήριο στην Ευρώπη
Ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, που έχει καταγωγή από το Μεσολόγγι, βρέθηκε από την Αθήνα στην Καλαμάτα τυχαία το 2009 εξαιτίας μιας προκήρυξης για την επάνδρωση του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
Έχοντας κάνει εξαιρετικές σπουδές στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, με προϋπηρεσία στο Ινστιτούτο Ακτινο- και Πυρηνικής- Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βόννης, και έπειτα από μακροχρόνια και πολύ πλούσια ερευνητική εργασία στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, αποφάσισε να παραιτηθεί για να αναλάβει διδασκαλία, αλλά και το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας στην Καλαμάτα, κυνηγώντας ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο φαίνεται να έχει κερδίσει.
«Το πρώτο στοίχημα ήταν να δημιουργήσω ένα σύγχρονα εξοπλισμένο εργαστήριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο μάλιστα να φιλοξενείται σε ανθρωπιστικό τμήμα, το δεύτερο να φέρω στην Καλαμάτα το παγκόσμιο συνέδριο του κλάδου και το τρίτο να ιδρύσω ένα αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αφενός για να συγκρατήσω αποφοίτους μας που πήγαιναν κυρίως στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο, Σέφιλντ και Νότιγχαμ) για να εξειδικευτούν και, αφετέρου, για να αποτελέσουμε κι εμείς προορισμό μεταπτυχιακών σπουδών λόγω της μεγάλης εμπειρίας των ελληνικών ομάδων.
Αυτό φαίνεται και στη δομή του μεταπτυχιακού, όπου συμμετέχει, όπως λέω, η “Εθνική Ελλάδος” στον τομέα της Αρχαιομετρίας, που αποτελείται από ερευνητές του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου μέχρι καθηγητές του Αριστοτελείου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΤΕΙ Αθήνας», συμπληρώνει ο ίδιος.
Τα γεγονότα, φυσικά, δείχνουν ότι τα κατάφερε τέλεια σε όλα, αφού το εργαστήριο στήθηκε και λειτουργεί από το 2013, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ήδη «τρέχει» και η 41η παγκόσμια διοργάνωση ISA (International Symposium on Archaeometry) «Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχαιομετρίας» φιλοξενήθηκε τελικά στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας την εβδομάδα 15 - 20 Μαΐου του 2016, στην οποία παρευρέθηκαν 600 σύνεδροι από 52 χώρες, αριθμός - ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα.
«Καταλάβαμε ότι για να πετύχουν τέτοιες διοργανώσεις, χρειάζονται και τα 3 συστατικά: το όραμα του ερευνητή, οι κατάλληλες υποδομές, που στην περίπτωσή μας ήταν το Μέγαρο Χορού της πόλης, και η χορηγική υποστήριξη, που στην περίπτωσή μας ήταν το Ίδρυμα Καρέλια».
Αρχαιομετρία σε Hi-teck περιβάλλον
Ο βασικός εξοπλισμός του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας περιλαμβάνει έξι στερεο- μικροσκόπια, ένα πετρογραφικό-μεταλλογραφικό μικροσκόπιο, συσκευή XRF, χώρους επεξεργασίας των υλικών και ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, το οποίο κάνει ταυτόχρονα μεγεθύνσεις έως 100.000 φορές και παράλληλα αναλύει τα αντικείμενα. Η μέθοδος στην οποία παράλληλα εξειδικεύεται το εργαστήριο είναι αυτή της φωταύγειας για την απόλυτη χρονολόγηση κεραμικών, πλίνθων, κονιαμάτων και ιζημάτων. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ζαχαριάς, με αυτή τη μέθοδο οι επιστήμονες μπορούν να βρουν τη στιγμή του ψησίματος, αν πρόκειται για κεραμικό ή τη στιγμή που το υλικό εκτέθηκε στο φως, προκειμένου για ίζημα ή κονίαμα. «Από ένα μνημείο μπορείς να εξαγάγεις κονιάματα από διαφορετικά σημεία και να προσδιορίσεις τις διάφορες κατασκευαστικές και επισκευαστικές φάσεις, δηλ. να βρεις πότε χτίστηκε και πότε και πόσες φορές επισκευάστηκε».
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη παγκοσμίως εφαρμογή και δημοσίευση αυτής της μεθόδου για τη χρονολόγηση των κονιαμάτων έγινε από τον ίδιο, όταν εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Τώρα πλέον εφαρμόζεται σε επίπεδο ρουτίνας.
Από τη στιγμή ίδρυσής του μέχρι σήμερα το Εργαστήριο έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Οξφόρδη, την Ισπανία, την Αμερική, την Αυστραλία κ.α. Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 25 εθνικά και διεθνή πρότζεκτ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έργο “Mobile Care for the Documentation, Characterisation and Conservation of Movable Cultural Heritage Artefacts from Remote Areas in Greece”, που χρηματοδοτήθηκε από την Ελβετική Συνομοσπονδία ή το έργο “Late Quaternary Climate Variability and Vegetation Dynamics in Southern Greece ”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, αλλά και μεγάλο αριθμό αναλύσεων και χρονολογήσεων υλικών από ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Θουρία, Σπήλαιο Καλαμπάκας, τη Βοιωτία, την Κλεισούρα και τις Αμύκλες Λακωνίας, Γλα/Κωπαΐδα, στον Πλακιά/Κρήτη, τη Βούντενη/Αχαΐα κ.ά.
Τα προσωπικά στοιχήματα
Ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, όμως, δε σταματά να βάζει στοιχήματα με τον εαυτό του. Θεωρεί πολύ σημαντική την πλήρη λειτουργία του Εργαστηρίου Ενάλιας Αρχαιολογίας, που έχει ήδη ιδρυθεί στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στην Καλαμάτα, για υποστήριξη των μαθημάτων της Ενάλιας Αρχαιολογίας, καθώς πρόσφατα αποφασίστηκε η ενίσχυσή του σε προσωπικό. Το εργαστήριο διαθέτει το μοναδικό εξοπλισμό σε πανεπιστημιακό επίπεδο, με στολές κατάδυσης, συμπιεστές, κονσόλες πίεσης, καταδυτικό εξοπλισμό και εργαλεία. Επίσης, ο καθηγητής θεωρεί μείζον θέμα τη συνέχιση της λειτουργίας των 3 αυτοχρηματοδοτούμενων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του τμήματος, καθιστώντας την Καλαμάτα, μέσα στην επόμενη πενταετία, κορυφαίο προορισμό παροχής ανώτατης εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας.
«Ο συνδυασμός της έρευνας με τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τη διοργάνωση παγκόσμιων συναντήσεων, αφενός, προάγει την επιστήμη και, αφετέρου, καθιστά τους συμμετέχοντες και τους αποφοίτους πρεσβευτές της πόλης και της χώρας μας».
Ο Νίκος Ζαχαριάς μπορεί να κάνει λόγο για κούραση και έλλειψη φρεσκάδας που διέπουν το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά δε χάνει την αισιοδοξία του: «Δε χάνω το κουράγιο μου, παρ’ όλες τις διαρκείς εκπλήξεις από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Έχω εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, αλλά και στην παλιά, γιατί διαπιστώνω πως ο ένας στους δύο Έλληνες ξαναανακαλύπτει το φιλότιμο!»
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν στον επίλογο αυτού του άρθρου δε γίνει μιαν αναφορά και στην κτηριακή υποδομή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και, φυσικά, του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, η οποία σε τίποτε δε θυμίζει πανεπιστήμιο.
Κι αυτό συμβαίνει για δύο προφανείς λόγους. Ο πρώτος, γιατί το τμήμα φιλοξενείται στα πανέμορφα παραδοσιακά οικοδομήματα του πρώην 9ου Συντάγματος Πεζικού στο παλαιό Στρατόπεδο της Καλαμάτας, στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης, τα οποία χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και παραχωρήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ο δεύτερος, γιατί τα κτήρια παραμένουν πεντακάθαρα, αποτελώντας μια φωτεινή εξαίρεση για τα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα, χωρίς τα συνήθη γκράφιτι στους τοίχους, τις αφίσες και τους βανδαλισμούς που προκαλούν θλίψη και οργή σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η διατήρησή τους αποτελεί βασική μέριμνα, κυρίως, των φοιτητών. Οι ίδιοι φυλάνε, ως κόρη οφθαλμού, τα εξαιρετικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος διώροφα κτήρια από λιθοδομή, με τους αδρά δουλεμένους γωνιόλιθους που περιβάλλουν τους εξωτερικούς τοίχους τους, τα οποία ανακαινίστηκαν με την ευγενική δωρεά του καπεταν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αρνόκουρου.


Το Εργαστήριο Ενάλιας Αρχαιολογίας, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα
Πέρα όμως από το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας πρέπει να σημειωθεί ότι στο Τμήμα λειτουργεί και το Εργαστήριο Ενάλιας Αρχαιολογίας, ένα εργαστήριο που συμπεριλαμβάνεται στην Ιδρυτική Πράξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θεσπίζεται το 2007 και συνιστά το μόνο Εργαστήριο του είδους σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, διευθύντρια του οποίου είναι η επίκουρη καθηγήτρια Ευγενία Γιαννούλη.
Αποσκοπεί στη διεξαγωγή βασικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και στην εκπαίδευση των φοιτητών πάνω στην ευρεία σχέση πολιτισμών και θάλασσας. Εμφατικά υποστηρίζει τη διεπιστημονική τεκμηρίωση της παράκτιας ζώνης στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο μέσω της συγκρότησης θεωρητικού και μεθοδολογικού πλαισίου συστηματικής προσέγγισης της παράκτιας μεθορίου.
Διευθύνει τη γεωαρχαιολογική έρευνα της παράκτιας ζώνης της Νήσου Κεφαλληνίας σε συνεργασία με τα καθ’ ύλην αναγνωρισμένα επιστημονικά κέντρα Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Το έργο περιλαμβάνεται μεταξύ των προσκεκλημένων φορέων-αποδεκτών της συναφούς δράσης του ερευνητικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος FP 7 ITACA (Innovation Technologies and Applications for Coastal Archaeological Sites).
Το πρόγραμμα της Νήσου Κεφαλληνίας περιλαμβάνεται μεταξύ των εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων διεθνώς ως φορέας έρευνας και εκπαίδευσης φοιτητών και στην αγγλική γλώσσα, αναγνωρισμένος από τα αντίστοιχα ιδρύματα της αλλοδαπής.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

***  Κοινωνικά Αρφαρών :
~ Σε  ηλικία 58 ετών  έφυγε από την ζωή ο καλοκάγαθος Φώτιος Ιωάν. Σκούλικας , θέτοντας τέλος στην ζωή του με τραγικό τρόπο , δοκιμαζόμενος κι΄ αυτός από τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τα τελευταία εφτά 7  χρόνια τον τόπο μας .- Ας καταλάβουν όλοι οι κυβερνώντες ότι οι αυτοκτονίες που είναι χιλιάδες τα τελευταία  7 χρόνια  φτάνουν και στις αγροτικές περιοχές , στην ύπαιθρο , πρέπει άμεσα να αλλάξουν ρότα πλεύσης , για την σωτηρία κι΄ άλλων Συν Ελλήνων ,... ίσως και πιότερο νέων ...   Εξόδιος ακολουθεία θα γίνει αύριο Πέμπτη 20-04-2017 και ώρα  17.00  μ.μ. στο Αρφαρά.- Καλό ταξίδι Φώτη και ας είναι ελαφρύ το χώμα του χωριού μας  για σένα.. Συλλυπητήρια στους οικείους του ..--

***  Δυο ξεχωριστοί άνθρωποι αυτή την Παρασκευή στην εκπομπή "People" (βίντεο) 
Η εκπομπή People επιστρέφει με νέο επεισόδιο την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 10 βράδυ στο ΙΟΝΙΑΝ TV. Δυο σπουδαίοι άνθρωποι, η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, αστυνομικός και βραβευμένη συγγραφέας και o Ηλίας Αναστασιάδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας μιλούν στον Θοδωρή Σαραντόπουλο για την συγγραφική τους εμπειρία που άντλησαν μέσα από τα βιώματα τους. Δυο συγκλονιστικές ιστορίες από δυο ξεχωριστούς ανθρώπους που θα σας καθηλώσουν…
Video:  PEOPLE | Παρασκευή 21 Απριλίου | Ώρα 10.00 μ.μ. .,  https://youtu.be/RVaIUDtdiFg .-{Η εκπομπή People επιστρέφει με νέο επεισόδιο την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 10 βραδυ στο ΙΟΝΙΑΝ. Δυο σπουδαίοι άνθρωποι, η Foteini Konstantopoulou, αστυνομικός και βραβευμένη συγγραφέας και o Ilias Anastasiadis, δημοσιογράφος-συγγραφέας μιλούν στον Θοδωρη Σαραντόπουλο για την συγγραφική τους εμπειρία που άντλησαν μέσα από τα βιώματα τους. Δυο συγκλονιστικές ιστορίες από δυο ξεχωριστούς ανθρώπους που θα σας καθηλώσουν... }.-      

*** Τέλος στη ζωή του για οικονομικά προβλήματα έδωσε 58χρονος στα Αρφαρά 
Αφήνοντας ένα σημείωμα στην καφετέρια που διατηρούσε στα Αρφαρά, ένας 58χρονος αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να παλέψει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Τον άτυχο 58χρονο, που διέμενε μόνος του, είχαν δει για τελευταία φορά οι συγχωριανοί του το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα. Από εκεί και έπειτα δεν έδωσε σημεία ζωής, για να εντοπισθεί τελικά χθες το μεσημέρι απαγχονισμένος σε ελαιοπερίβολο ιδιοκτησίας του στην περιοχή «Τραγόραχη».  Β.Β.

***    Επαγγέλματα που έσβησαν από την Καλαμάτα 
 
 
 
 
 
 
Είναι ατελείωτα τα διάφορα επαγγέλματα που χάθηκαν ανεπιστρεπτί…
Οι κοινωνικές και ατομικές ανάγκες των ανθρώπων δημιούργησαν τους διάφορους επαγγελματίες για να εξυπηρετούν τους υπολοίπους.
Όμως, η εξέλιξη των ανθρώπων δε σταματά.
Πολλά απ’ αυτά τα επαγγέλματα έσβησαν ή αντικαταστάθηκαν με άλλα πιο σύγχρονα, πιο μοντέρνα και πιο λειτουργικά.
Σκοπός μας είναι να φέρουμε στη μνήμη των παλαιών Καλαματιανών τα περασμένα και οι νέοι μας να γνωρίσουν άγνωστες σελίδες απ’ το βιβλίο της Παλιάς Καλαμάτας.
  Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
Σημείωση: Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται απ’ το διαδίκτυο

*** Διαγωνισμός για ένα βιβλίο μέσω του «Θάρρους» από το Bookmark 
Το βιβλιοπωλείο Bookmark σε συνεργασία με το "Θάρρος", χαρίζει σε έναν τυχερό το νέο βιβλίο του Jo Nesbo: Η Δίψα
Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό που λήγει την Παρασκευή γράψτε κάτω από αυτό το άρθρο ένα σχόλιο με το ονοματεπώνυμο σας.

*** Παρέδωσε μόνος του τα ναρκωτικά που κατείχε 
Μικροποσότητα χασίς συνελήφθη να κατέχει ένας 30χρονος, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα στη Μαραθούπολη του Δήμου Τριφυλίας.
Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ σταμάτησαν τον 30χρονο για έλεγχο και μόνος του τούς αποκάλυψε ότι έχει πάνω του κάνναβη βάρους 2,5 γραμμ.
Ακολούθως τους αποκάλυψε και τους παρέδωσε άλλη μια ποσότητα 15,4 γραμμαρίων που είχε στο σπίτι του.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων.  Β.Β.

*** Πρεμιέρα σήμερα για «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου 
Πρεμιέρα έχει σήμερα Τετάρτη, 19 Απριλίου, η θεατρική παράσταση «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου από την Πειραματική Σκηνή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η παράσταση θα παίζεται έως και το Σάββατο 22 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο 22 και Κυριακή 23 του μήνα θα δοθούν και πρωινές στις 11.30.
Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ για τους ενήλικες και 7 ευρώ για παιδιά, μαθητές, φοιτητές και ανέργους, από τα οποία το ένα ευρώ θα διατεθεί στην «Κιβωτό του κόσμου».
Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, έτσι όπως αυτό περιλαμβάνεται στη συλλογή «Παραμύθια του λαού μας» που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, καθώς και στον τόμο «Το Φιδόδεντρο» που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης.
Τοποθετείται σε μια εποχή, όπως λέει στο κείμενο, όπου «οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, που τα βιβλία τα ‘γραφαν με το χέρι και που οι μέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα». Δύο παιδιά γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, ο οποίος παράλληλα είναι και ο βασιλιάς του κράτους. Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος της βασίλισσας, ο άλλος, το παιδί μιας σκλάβας. Δύο παιδιά που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα και ωστόσο τα χωρίζει έντονη κοινωνική διαφορά. Κάποια στιγμή αγαπούν την ίδια γυναίκα και γίνονται αντίζηλοι, χωρίς ωστόσο ποτέ να συγκρουστούν.
Από το σημείο αυτό αρχίζει όλη η ιστορία, η οποία θίγει πολλά ζητήματα και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Χώρες μακρινές, βασιλιάδες και βασιλόπουλα, ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθιού. Αυτό το υπέροχο παραμύθι έχει όλα εκείνα τα συστατικά που θα μαγέψουν τα παιδιά... βασιλόπουλα και βασιλοπούλες, δράκους και μάχες, αγάπη και θυσία, αλλά πάνω από όλα, είναι ένα βαθιά δικό μας, ελληνικό παραμύθι που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας!
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά - θεατές που θα μυηθούν στον κόσμο που θα ζήσουν αργότερα, αλλά και σε ενήλικες – θεατές, που θα ανακαλύψουν ξανά την αθωότητά τους.
Η σκηνοθεσία ανήκει στη Δέσποινα Δρεπανιά και στον Κωνσταντίνο Μαραβέλια, η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού, τα σκηνικά σχεδίασε η Κατερίνα Μηλιαρέση και μαζί της η Λέττα Πετρουλάκη επιμελήθηκε τα κοστούμια και το φροντιστήριο, τη διδασκαλία των τραγουδιών έκανε η Κατερίνα Πετρουλάκη και την αφίσα σχεδίασε η Τζένη Ντεκελέ. Παίρνουν μέρος 31 έφηβοι από τη θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας οι οποίοι δίνουν το καλύτερο εαυτό τους, τραγουδούν ζωντανά τα υπέροχα τραγούδια του Κυπουργού σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και ζωντανεύουν τους ρόλους παραμένοντας επί σκηνής κατά τη διάρκεια όλου του έργου.
Οι δε θέσεις είναι αριθμημένες και εισιτήρια προπωλούνται 5.00-7.00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

*** Προς συμμετέχοντες στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς και όσους ασχολούνται με το ελαιόλαδο 
Κύριοι, θα ασχοληθώ μόνο με το ελαιόλαδο, θέμα το οποίο κατέχω πολύ καλά, αφού είμαι ελαιοπαραγωγός και συνταξιούχος εξαγωγέας. Προ ετών δημοσίευσα μια επιστολή για την τύχη που περιμένει το ελαιόλαδο με τη συνεχιζόμενη τακτική φορέων και παραγόντων. Δυστυχώς, αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, πολύ γρήγορα το εξαιρετικό ελληνικό ελαιόλαδο, που δεν κατέκτησε τα ράφια του εξωτερικού, θα πάει για αποθεματοποίηση και στο τέλος για βιομηχανικό έλαιο!
Τόσα χρόνια που το ελληνικό ελαιόλαδο έπρεπε να είναι ανεβασμένο λόγω αρίστης ποιότητας σ’ όλα τα ράφια του εξωτερικού και να μείνει για πάντα, σήμερα είναι ανύπαρκτο στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Αντιθέτως, τα ράφια είναι γεμάτα από λάδια άλλων χωρών, όπως της Ισπανίας, της Ιταλίας κ.λπ., φτιαγμένα με το δικό μας ελαιόλαδο, αφού εξάγεται χύμα στα βυτία, πράγμα που θεωρούμε μέγα κατόρθωμα!
Εδώ και 30 χρόνια (το 1990) έχω στείλει την πρώτη επιστολή, την οποία είχε δημοσιεύσει ο τοπικός Τύπος, και μπορώ να την παρουσιάσω, στην οποία έγραφα, λες και ήμουν μάντης, για τη σημερινή τύχη του ελληνικού ελαιολάδου. Λόγω δε της μεγάλης παγκόσμιας καλλιέργειας και καλής ποιότητας, διότι η ελιά αναπτύσσεται σχεδόν σ’ όλες τις ζώνες, αυξάνει η παραγωγή ετησίως σε ποσότητα και περισσότερο σε καλή ποιότητα. Η δε κατανάλωση αυξάνει με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την παραγωγή και φτάσαμε στο σημείο της προσφοράς και ζήτησης. Παράδειγμα η φετινή περίοδος: λόγω καιρικών συνθηκών και δάκου μειώθηκε η παραγωγή και η καλή ποιότητα και ανέβηκε η τιμή, λόγω ελλείψεως καλού ελαιολάδου, αλλιώς η τιμή θα ήταν πολύ χαμηλή.
Πολλά εκατομμύρια ευρώ έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα, τελείως αδικαιολόγητα, σε προγράμματα – συνέδρια – συγκεντρώσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και επιπροσθέτως, καμία σωστή πολιτική στη διάθεση του εξαιρετικού ελαιολάδου.
Παράδειγμα: το 1990-1995 έφυγε για εξαγωγή το 72% της παραγωγής. Χωρίς καμία κρατική παρέμβαση και με τραπεζικό τόκο 35%, λόγω της καλής ποιότητας και τίποτε άλλο.
Τελείως αποτυχημένη τακτική παρέμβασης, με αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία ζούμε σήμερα, της Ελαιουργικής ΚΑΣΙΑΤΕ – Ενώσεις Συνεταιρισμών και Συνεταιρισμοί, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα εδώ που φτάσαμε. Γνωστά σε όλους τους παραγωγούς και το μεγαλύτερο κακό έχει γίνει η παρέμβαση της πολιτικής στις Ενώσεις και τους Συνεταιρισμούς. Σε τέτοιο σημείο που στην Ελλάδα, χώρα καθαρά αγροτική, 81%, να μη μείνει ούτε Αγροτική Τράπεζα. Σήμερα οι αγρότες δεν έχουν τράπεζα να τους υποστηρίξει και να πάρουν έστω και ένα μικρό καλλιεργητικό δάνειο που έπαιρναν. Αυτή είναι η αγροτική πολιτική των κυβερνήσεων. Αυτή είναι η τύχη του ελληνικού εξαιρετικού ελαιολάδου λόγω κρατικής πολιτικής αδιαφορίας σε όλα και περισσότερο στην κατανάλωση, όπου δεν ενίσχυσαν τις ιδιωτικές τυποποιητικές εξαγωγικές μονάδες. Ερήμωσαν τα χωριά και καταστράφηκε η ύπαιθρος.
Την τύχη του ελαιολάδου τη δοκίμασαν πρώτα τα σύκα, που από 27.000 τόνους έχουν φτάσει στους 3.000, και η σταφίδα, που κάνουμε εισαγωγή!!!
Η Μεσσηνία, δυστυχώς, πληγώθηκε περισσότερο από τους άλλους νομούς και το βλέπουμε αυτό, διότι από 3η που ήταν στην οικονομία, τώρα είναι στον πάτο του πάτου. Το λιμάνι από 3ο λιμάνι της χώρας δεν έχει ούτε μια βάρκα και από 105 λιμενεργάτες, δεν υπάρχει ούτε ένας.
Ευτυχώς που ο μεγάλος Θεός έδωσε πολλά φυσικά χαρίσματα στο νομό μας και θα αναπτυχθεί ο τουρισμός αρκετά γρήγορα. Αρκεί να το χειριστούν κατάλληλοι άνθρωποι, με όραμα και φαντασία και να κάνουν σωστές αξιοποιήσεις.  Μετά τιμής,  Λυκούργος Γαϊτανάρος

***  Νεκρός βρέθηκε 52χρονος στα Αρφαρά 
Ένας άνδρας που αναζητούσαν οι δικοί του από χθες, βρέθηκε σήμερα απαγχονισμένος σε κτήμα στην περιοχή των Αρφαρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 52χρονος διατηρούσε καφετέρια στην περιοχή και τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

*** Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τετάρτη 19/4/2017 προβλέπεται αρχικά άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή κατά διαστήματα. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και προς το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Πέντε πιθανές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στην Τουρκία 
Η Τουρκία ψηφίζει την Κυριακή σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον της χώρας.
Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος και την εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας.
Ακολουθούν πέντε ερωτήματα για το τι μπορεί να αλλάξει το δημοψήφισμα:
  Περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατική Τουρκία;
Αν κερδίσει την Κυριακή, ο Ερντογάν θα έχει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου ως το 2029. Η εκτελεστική εξουσία θα συγκεντρωθεί στα χέρια του και η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί.
Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η εκτελεστική εξουσία και να τεθούν ξεκάθαρα όρια με τη δικαστική και την νομοθετική εξουσία.
Όμως οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι πλέον δεν θα υπάρχει κάποιο αντίβαρο, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα αυταρχικό καθεστώς.
Το προεδρικό αυτό σύστημα «συγκεντρώνει άνευ προηγουμένου εξουσίες στα χέρια ενός μόνο άνδρα», υπογραμμίζει ο Άλαν Μακόφσκι του Centre for American Progress.
Μια νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα θα θεωρηθεί προσβολή για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει ρίξει όλο του το βάρος στην εκστρατεία.
  Ποιο θα είναι το μέλλον με την Ευρώπη;
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, με τον Ερντογάν να έχει κατηγορήσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για «ναζιστικές πρακτικές».
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην ΕΕ, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και καιρό, θα τεθούν και πάλι «στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα. Επίσης έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής, μια κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.
«Η τακτική του να επιτίθεται συνεχώς στην ΕΕ (…) για να εξυπηρετήσει στόχους της εσωτερικής του πολιτικής έχει πλέον φτάσει στα όριά της», υπογραμμίζει ο Μαρκ Πιερινί του Carnegie Europe.
Σε περίπτωση νίκης του στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν ενδέχεται να εγκαταλείψει το σχέδιο της ένταξης στην ΕΕ για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις του με το μπλοκ υπό τη μορφή μας ενισχυμένης τελωνειακής ένωσης.
  Πόλεμος ή ειρήνη με τους Κούρδους;
Μετά την κατάρρευση της ιστορικής εκεχειρίας με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το καλοκαίρι του 2015, η νοτιοανατολική Τουρκία έχει βυθιστεί σε μια δίνη αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων αυτονομιστών.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει την πίεση που ασκούν στο φιλοκουρδικό περιβάλλον, είτε το πολιτικό είτε των μέσων ενημέρωσης, που κατηγορείται για «τρομοκρατικές» ενέργειες σε συνεργασία με το PKK.
Όμως αν κερδίσει το «ναι» με μικρή διαφορά, ο Ερντογάν ίσως αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πιο «συμβιβαστική» στάση στο κουρδικό ζήτημα, εκτιμά η Ασλί Αϊντιντασμπάς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
  Συμφιλίωση ή πόλωση;
Η τουρκική κοινωνία είναι βαθιά πολωμένη τα τελευταία χρόνια γύρω από το πρόσωπο του Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δαιμονοποιήσει τους αντιπάλους του, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με τους «τρομοκράτες» και τους «στασιαστές».
Ο Ερντογάν «κερδίζει τις εκλογές, όμως τελικά η μισή χώρα τον αγαπά και η άλλη μισή τον απεχθάνεται. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης της σύγχρονης Τουρκίας», εξηγεί ο Σονέρ Τσαγκαπτάι του Washington Institute.
Ο Τούρκος πρόεδρος συμμάχησε με τους υπερεθνικιστές για να κερδίσει τη μάχη του δημοψηφίσματος, γεγονός που δείχνει περισσότερο ρεαλισμό από μέρους του σε σχέση με το παρελθόν.
Κάποιοι αναλυτές μάλιστα αναμένουν από τον Ερντογάν να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική ρητορική μετά το δημοψήφισμα, αν το κερδίσει.
  Ανάκαμψη της οικονομίας ή συρρίκνωση;
Οι αγορές εκτιμούν ότι το «ναι» θα κερδίσει στο δημοψήφισμα και ελπίζουν σε μια επιστροφή της σταθερότητας στην Τουρκία, η οποία πλήττεται εδώ και ενάμιση χρόνο από μια σειρά επιθέσεων.
Όμως μεσοπρόθεσμα, η αβεβαιότητα κυριαρχεί. Η μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στους θεσμούς, η αυξημένη πόλωση της κοινωνίας και η καθυστέρηση της υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη.
Μια νίκη του «ναι» «ενδέχεται να γίνει δεκτή θετικά από τις αγορές βραχυπρόθεσμα», επεσήμαναν οι BCG Partners από την Κωνσταντινούπολη.
Όμως η ανάπτυξη «παραμένει ασθενής και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προεδρικού συστήματος ακόμη δεν είναι γνωστές».  Ε.Μ.
   © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

*** ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Ο Μέγιστος των ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ! Δεν ξεχνάμε...

 ~ Λόρδος Βύρων (Ιανουάριος 1788- 19 Απριλίου 1824) ο Φιλέλλην!
Της Δήμητρας Ρετσινά – Φωτεινίδου, Φιλολόγου -Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.
Σαν σήμερα, 19 Απριλίου του 1824, πεθαίνει ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι… Πρόκειται για σημαντική μορφή του Φιλελληνισμού και του Ρομαντισμού των αρχών του 19ου αιώνα. Ο Άγγλος ποιητής και πολιτικός λόρδος Βύρων είναι εθνικός ήρωας των Ελλήνων, καθώς έδωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του (πολλές χιλιάδες λίρες στερλίνες) στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 για την στρατολόγηση τακτικών πολεμιστών στην Ταξιαρχία του Βύρωνα και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 
Περιέθαλψε πρόσφυγες, χριστιανούς ορθόδοξους και μουσουλμάνους, έδειξε ανθρωπιά- όντας ο ίδιος ένας «τρελός» ιλουζιονιστής και θερμόαιμος ερωτικά νέος. Φυσικά είναι πασίγνωστος για τα πραγματικά υπέροχα ποιήματα που έγραψε ακολουθώντας τις βασικές αρχές του Ρομαντικού Κινήματος: φύση και πάθος, ατομικότητα, έρωτας, οριενταλισμός, Sturm und Drang (θύελλα και ορμή), φιλελληνισμός και αγάπη στα επαναστατικά κινήματα καταπιεσμένων λαών και κοινωνικών ομάδων. 
Το Πνεύμα της Εποχής (Zeitgeist στα γερμανικά, όπως το καθιέρωσε ο φιλόσοφος Χέγκελ) είναι τα ήθη και οι ιδεολογίες που επικρατούν σε κάθε εποχή. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν διαπιστώνουμε ότι η ανθρώπινη ψυχή δεν έχει αλλάξει και πολύ. Κυριαρχούν τα ίδια πάθη, οι φανατισμοί, οι μισαλλοδοξίες και η άνανδρη και ιερόσυλη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά. (Στις μέρες μας δυστυχώς θρηνούμε σφαγές παιδιών σε κονβόι λεωφορείων, όπως η πρόσφατη -15.4.2017- πολύνεκρη ανατίναξη φορτηγού στο Χαλέπι της Συρίας… )
Οι ποιητές, οι ζωγράφοι, οι scholars του 19ου αιώνα στηλίτευαν με τα έργα τους και με τον τρόπο ζωής τους την καταδυνάστευση των λαών από την αυθαίρετη εξουσία. Στην δική μας, ελληνική περίπτωση, υπήρχαν άνθρωποι από όλον τον κόσμο που έγραψαν, πολέμησαν και κάποιοι σκοτώθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τον καταπιεσμένο λαό να αποτινάξει τον ζυγό της οθωμανικής – σουλτανικής διοίκησης. 
Ο μέγας Γκαίτε, ο μέγας Shiller,  ο μέγας Θείρσιος (Fr. Thiersch), ο μέγας Β. Ουγκώ (Victor Hugo), ο μέγας Ευγένιος Ντελακρουά, ο μέγας Λόρδος Μπάυρον, ο Τζων Κητς (J. Keats) ο Σέλλευ (Percy B. Shelley) και η γυναίκα του Μαίρη Σέλλευ (διάσημη για το έργο της «Φρανγκεστάιν»), ο Karl Norman, ο E. Everett, ο τραπεζίτης Εϋνάρδος (Eynard), ο Σατωβριάνδος (Chataubriand), ο γιατρός Samuel Gridley Howe και πολλοί άλλοι δημιουργοί και οραματιστές συστρατεύθηκαν εθελοντικά στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Στην ίδια κίνηση του Πατριωτισμού και Ρομαντισμού ανήκουν και οι δικοί μας διανοούμενοι- ποιητές: Διονύσιος Σολωμός και Αντρέας Κάλβος. 
Ο Λόρδος Βύρων όπως είναι γνωστός στη χώρα μας ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρώνος Μπάιρον (George Gordon Byron, 6th Baron Byron), γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1788 στο Λονδίνο και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια.
Από μικρός αγαπούσε τη μελέτη, διάβασε πολλά βιβλία, σπούδασε σε ανώτερα αγγλικά κολέγια, έμαθε να μιλά τα ελληνικά και τα λατινικά και ταξίδευε πολύ. Σε ηλικία 21 χρόνων έγινε βουλευτής και πολλές φορές βρέθηκε αντίθετος με τους άλλους λόρδους, διότι έδειχνε ενδιαφέρον για τα ζητήματα της εργατικής τάξης.
Το 1809 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επισκέφθηκε την Πάτρα, την Πρέβεζα, τη Νικόπολη, την Άρτα, τα Γιάννενα κι έφθασε ως το Τεπελένι, όπου τον φιλοξένησε ο Αλή Πασάς. Ξαναγύρισε στην Πάτρα, πήγε στο Αίγιο, στους Δελφούς, στη Λιβαδειά, στην Αθήνα, όπου έμεινε δυο μήνες και ύστερα στην αρχαία Τροία και την Κωνσταντινούπολη.
Ο Βύρων, με την ποιητική του ευαισθησία, καταμαγεύθηκε από τις ελληνικές φυσικές ομορφιές και τα αρχαία μνημεία. Στα ταξίδια του ανά την Ελλάδα και την Ιταλία εμπνεύστηκε καλλιτεχνικά. Στο μεγάλο του ποιητικό έργο, που έχει τον τίτλο «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», δίνει ωραιότατες περιγραφές της Ηπείρου. Ξεχωριστή θέση έχει ένα ποίημα, όπου περιγράφει μία θύελλα, που τον βρήκε στη Ζίτσα της Ηπείρου.
Στο Σούνιο εμπνεύσθηκε το ποίημα «Νησιά της Ελλάδας», όπου περιγράφει τις εντυπώσεις του και από την αρχαία Τροία. Ο ελληνολάτρης ποιητής αγανάχτησε από τα βάθη της ψυχής του από το ανοσιούργημα του Έλγιν που έκλεψε από την Ακρόπολη τα μαρμάρινα καλλιτεχνήματα κι έγραψε το ποίημα «Η κατάρα της Αθήνάς». Άλλα ποιήματά του ήταν η «Νύμφη της Αβύδου», τα «Τούρκικα παραμύθια» και ο «Δον Ζουάν», ίσως η κορυφαία ποιητική δημιουργία. Ο Βύρων με τα ποιητικά του αυτά έργα έγινε διάσημος στην Αγγλία, ενώ η παγκόσμια φήμη του όλο και μεγάλωνε.
Η κατάρα της Αθηνάς (The Curse of Minerva), μία από τις νεανικές ποιητικές δημιουργίες του γράφηκε τον Μάρτιο του 1811 στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού τού 23χρονου ποιητή στην Ελλάδα. Ένα αττικό δειλινό ο Μπάυρον ανέβηκε προσκυνητής στον ιερό βράχο για να θαυμάσει το αρχαίο κάλλος, αλλά έφριξε από αγανάκτηση και περιέπεσε σε θλίψη, όταν αντίκρισε καταστρεμμένο και λεηλατημένο το ναό της Αθηνάς και την Καρυάτιδα να λείπει από τη θέση της. Ήταν νωπή ακόμα η ιεροσυλία που είχε διαπράξει ο Σκωτσέζος λόρδος ‘Ελγιν.
Παρακινημένος από ιερή αγανάκτηση για τη βέβηλη πράξη της αρπαγής των μαρμάρινων έργων τέχνης, ο Βύρων έγραψε την «Κατάρα της Αθηνάς». Αργότερα, στο β’ άσμα του ρομαντικού ποιήματος «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ» (1812), θα στιγματίσει και πάλι την ιεροσυλία του ‘Ελγιν με τα λόγια: «Ακόμα και τα κύματα αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι της ιεροσυλίας του», εννοώντας το ναυάγιο του πλοίου Μέντωρ του ‘Ελγιν, που, ενώ έπλεε για το Λονδίνο φορτωμένο με αγάλματα, καταποντίστηκε κοντά στα Κύθηρα. 
Στα 1823 o Byron ξαναέρχεται στην Ελλάδα ύστερα από παρότρυνση της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου. Πρώτα πήγε στην Αγγλοκρατούμενη Κεφαλληνία, όπου παρέμεινε για έξι μήνες στην οικία του κόμη Δελαδέτσιμα, φίλου του Μαυροκορδάτου. Τελικά, αν και αρχικός προορισμός του ήταν ο Μοριάς, εγκαθίσταται στο Μεσολόγγι, όπου έρχεται σε επαφή με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον οποίο και υποστηρίζει οικονομικά. 
Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 στο Μεσολόγγι ύστερα από υψηλό πυρετό και σηψαιμία. Το πένθος για τον θάνατό του ήταν βαρύ. Ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά ωδή στη μνήμη του "Ωδή εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον". Η καρδιά του ενταφιάστηκε στο Μεσολόγγι. Προς εκδήλωση του πένθους στο Μεσολόγγι ρίχτηκαν 37 κανονιοβολισμοί από την ανατολή του ηλίου, μία κάθε λεπτό, καθώς ήταν τότε μόνο 37 ετών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πάρουμε μια γεύση από το ποίημα «Κόρη των Αθηνών», που έγραψε ο Λόρδος Βύρων για την νεαρή Αθηναία Τερέζα Μακρή… 
Maid of Athens, ere we part, 
Give, oh, give back my heart! 
Or, since that has left my breast, 
Keep it now, and take the rest! 
Hear my vow before I go, 
Zoη mou sas agapo.

***  Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στον Α.ΛΙΑΤΣΟ! Για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ του ΕΘΝΟΥΣ μας...

~  Ο Αιμίλιος Λιάτσος θα φιλοξενήσει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 20 Απριλίου τον Κ.Βελόπουλο στο Kontra Channel. Ο Πρόεδρος του κόμματος θα αναπτύξει το πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, την αύξηση του πλούτου, τα Εθνικά Θέματα, την απεμπλοκή από το άρμα της Δύσης, που δεν προσφέρει τα αναμενόμενα στην Ελλάδα.
Θα αναπτύξει επίσης την άποψη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ η οποία έχουσα ΠΛΗΡΗ επίγνωση της ΑΞΙΑΣ του Κοινοβουλευτισμού και της ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ της χρονικής περιόδου, προτείνει μέτρα που θα αναβαθμίσουν το θεσμό αυτό, αλλά και θα κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ότι, όλοι είναι ΙΣΟΙ απέναντι στο ΝΟΜΟ, δίχως ΚΑΜΙΑ Εξαίρεση.

***  ΗΠΑ: Εύχονται λύση στο εγγύς μέλλον για την Ελλάδα !  Ευχολόγια, όπως πάντα...

~  Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συζητήσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας στους Financial Times.
Αν και ο Μνούτσιν επεσήμανε πως δεν είναι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ να δανείζει “πλούσιες” χώρες, όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα, “τα λόγια του υπουργού Οικονομικών δεν υποδεικνύουν ότι σχεδιάζει να βάλει εμπόδια σε μία πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ”.
“Πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές”, σημείωσε ο Μνούτσιν, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως μία λύση για την “ελληνική κατάσταση” θα έρθει στο “εγγύς μέλλον”.
Όπως παρατηρούν οι Financial Times, τα σχόλια του Μνούτσιν δείχνουν σημάδια προθυμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε προσπάθειες αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων εκτός των ΗΠΑ, κάτι για το οποίο αμφέβαλλαν πολλοί μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, που φοβόντουσαν πως θα σηματοδοτούσε την απομόνωση των ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο.  news

*** ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ! Οργισμένοι οι οδηγοί στην Ιονία Οδό... (εικόνες)

~  Φιάσκο αποδείχθηκε για την κυβέρνηση τελικά η πανηγυρική τελετή για την παράδοση της Ιονίας Οδού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την βιασύνη του να αποδείξει ότι κάνει έργα, επέλεξε να δώσει μια σήραγγα ημιτελή στην κυκλοφορία, την σήραγγα της Κλόκοβας, έχοντας διαθέσιμη μόνο τη μία λωρίδα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο στο σημείο και οι οδηγοί να παραμείνουν ακίνητοι για πολλές ώρες στο σημείο αυτό. Οι οδηγοί ήταν εξοργισμένοι.
Μάλιστα, ούτε η τροχαία δεν πήγε στο σημείο ώστε να βοηθήσει στην κατάσταση. Δείτε μερικές φωτογραφίες από το σημείο:






***


*** Αθλητική ενημέρωση  :

***   Το πρόγραμμα των 1ων και 2ων αγώνων στα πλέι οφ της Euroleague έχει ως εξής:

1οι ΑΓΩΝΕΣ
Αντίστροφη μέτρηση για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
Η ώρα των πλέι οφ
Βίντεο :  Turkish Airlines EuroLeague Playoffs Promo  , https://youtu.be/tvYfNznrh_o  .-

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017
1ος αγώνας :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπασκόνια (Ισπανία)     98-90 ,(44-40) .-^
 Τα  δεκάλεπτα : 26-19, (44-40) ,72-62 ,98-90 .- ^


 
 
 
 1ος  αγώνας
Παναθηναϊκός Superfoods-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 58-71 ,(42-28).-

Τα  δεκάλεπτα :  15-16 , (42-28) , 50-48 , 58-71 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Πατέρνικο (Ιταλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 3 (1), Νίκολς, Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 14 (2), Φώτσης, Παππάς 5, Φελντέιν 3 (1), Γκιστ 1, Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 4 (1), Μπουρούσης 3, Καλάθης 9.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Ούντοχ 8, Μαχμούτογλου 23 (5), Αντιτς, Μπογκντάνοβιτς, Μπένετ, Σλούκας, Νάναλι, Βέσελι 8, Κάλινιτς 16 (4), Ντίξον 13 (3), Ντουβείογλου, Ντατόμε 3 (1).
Βίντεο  από τον αγώνα :
~*  ΠΑΟ- ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  Α΄ ημίχρονο  42-28  18/04/2017 : 
~* ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ  1ος αγώνας 1ο  δεκάλεπτο  15-16  18/4/2017:
 https://youtu.be/eZ9haySvhbQ .-
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ  3ο δεκάλεπτο 50-48  18/04/2017:
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ  58-71  1ος  αγώνας  18/04/2017:
https://youtu.be/xo5fhczNUYI  .-
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ   Α΄ Ημίχρονο 42-28  18/04/2017:
 https://youtu.be/AsY4L6fyK9M  .-
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ  1ος αγώνας Α΄ Ημίχρονο 42-28 18/04/2017:
 https://youtu.be/sV8UA0sEF_o   .-
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ  18/4/2017:
 https://youtu.be/oI4O3DGQiZQ  .-



 
 
Τετάρτη, 19 Απριλίου  2017

Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές (Τουρκία)   87-72 , (42-31) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 18-11 ,(42-31) , 67-50 , 87-72 .-
Διαιτητές του αγώνα θα είναι ο Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία), Χουάν Κάρλος Γκαρθία Γκονζάλεθ (Ισπανία) και Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία). -
Οι δώδεκα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι οι: Γκριν, Μπιρτς, Γιανγκ, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου, Σπανούλης, Γουότερς, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης. -
Η δωδεκάδα της Εφές: Τόμας, Χάνεϊκατ, Μπαλμπάι, Μπράουν, Οσμάν, Γκρέιντζερ, Ερτέλ,  Μουτάφ, Πολ, Ντάνστον, Κερκ. -
Βίντεο από τον αγώνα :
~*ΟΣΦΠ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  87-72   Α΄ η μίχρονπ 42-31  19/04/2017:
~*ΟΣΦΠ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ 87-72  1ος αγώνας  19/04/2017:
 https://youtu.be/pnytOcIJuTs  .- 
~*ΟΣΦΠ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ  87-72 3η περίοδος   19/4/2017 1ος αγώνας: https://youtu.be/CpmoEpaxJMA  ,-
Ρεάλ  Μαδρίτης -Νταρουσάφακα (Τουρκίας) 22.00 83-75 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-24 ,(36-37) , 61-53 ,83-75 .-

2οι ΑΓΩΝΕΣ

Πέμπτη, 20 Απριλίου  2017

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 20:00
Τα δεκάλεπτα :

Παναθηναϊκός Superfoods-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 21:00
Τα δεκάλεπτα :
Οι Διαιτητές: Οι Σάσα Πουκλ, Όλεγκς Λάτισεβς και Μπέντζαμιν Χιμένεθ θα είναι οι τρεις διαιτητές της δεύτερης αναμέτρησης .- Ο πρώτος έχει σφυρίξει τρεις φορές την εφετινή σεζόν τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν τρεις ήττες με τον Σλοβένο διαιτητή. Αναλυτικά: ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 81-77, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79, Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 72-66  . Ο δεύτερος έχει σφυρίξει τέσσερις φορές το «τριφύλλι», με τους «πράσινους» να μετρούν τρεις νίκες: Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 70-59, Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε 81-70, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-69, Παναθηναϊκός-Μπάμπεργκ 81-72. - Τέλος, ο τρίτος είχε διευθύνει δυο ματς των «πράσινων» την εφετινή σεζόν. Αναλυτικά: ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 81-77, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79 .-

Παρασκευή, 21 Απριλίου  2017

Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 21:00

Ρεάλ Μαδρίτης-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 22:00

*** Στο Champions League   ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
 Α΄ αγ. Β΄ αγ.
Μπάγερν (Γερμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
1-2 ,  2-4 (παράταση)
Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Κίτρινες: Κασεμίρο - Βιδάλ, Τσάμπι Αλόνσο, Χούμελς, Ρόμπεν
 Κόκκινες: 84΄ Βιδάλ (δεύτερη κίτρινη)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζινεντίν Ζιντάν): Νάβας, Καρβαχάλ, Ράμος, Νάτσο, Ρονάλντο, Κρόος (115΄ Κόβατσιτς), Μπενζεμά (64΄ Ασένσιο), Μαρσέλο, Κασεμίρο, Μόντριτς, Ίσκο (71΄ Λούκας Βάσκεθ).
ΜΠΑΓΕΡΝ (Κάρλο Αντσελότι): Νόιερ, Χούμελς, Αλκάνταρα, Ριμπερί (71΄ Ντάγκλας Κόστα), Λεβαντόφσκι (88΄ Κίμιχ), Ρόμπεν, Τσάμπι Αλόνσο (74΄ Μίλερ), Λαμ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Βιδάλ.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Λέστερ (Αγγλία) 1-0 ,   1-1
Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρόκι (Ιταλία)
Κίτρινες:
ΛΕΣΤΕΡ (Κρεγκ Σέικσπιρ):
Σμάιχελ, Ντρινκγουότερ, Μόργκαν (84΄ Αμαρτέι), Βάρντι, Ολμπράιτον, Σίμπσον, Οκαζάκι (46΄ Ουγιόα), Εντιντί, Μαχρέζ, Μπεναλουάν (46΄ Τσίλγουελ), Φουκς
ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ, Γοδίν, Φιλίπε Λουίς (74΄ Κορέα), Κόκε, Γκριεζμάν, Νίγκεθ, Καράσκο (69΄ Τόρες), Χουανφράν (55΄ Λούκας), Γκάμπι, Σάβιτς, Χιμένες

Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Μονακό (Γαλλία) 2-3 19/04   1-3 .-      
Γιουβέντους (Ιταλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 3-0 19/04   0-0 .-

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
2,3 Μαΐου και 9,10 Μαΐου

ΤΕΛΙΚΟΣ
3 Ιουνίου 2017 στο Κάρντιφ της Ουαλίας

*** Καλαμάτα-Πανηλειακός για την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ερασιτεχνών 
Στα τοπικά πρωταθλήματα κι οι δύο, αλλά σε μια συνάντηση που διατηρεί το ειδικό ιστορικό της βάρος και με έπαθλο την ευκαιρία για μια σημαντική διάκριση... Ο λόγος για την αναμέτρηση της Καλαμάτας και του Πανηλειακού, που θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού και θα χαρίσει στο νικητή (προβλέπεται παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας) την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ερασιτεχνών (επόμενος αντίπαλος στο δρόμο προς τον τελικό ο νικητής Κερατσινίου-Σούρμενα). Χαρακτήρα πελοποννησιακού ντέρμπι είχαν οι αναμετρήσεις του παρελθόντος ανάμεσα στις δύο ομάδες όταν αυτές αγωνίζονταν και πρωταγωνιστούσαν ακόμα στις εθνικές κατηγορίες και η μαζική παρουσία των φιλάθλων προβλέπεται ότι θα έχει κάτι από εκείνες τις εποχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι προγραμματίζεται εκδρομή με τρία πούλμαν από πλευράς φιλοξενουμένων και με αυξημένα αστυνομικά μέτρα για παν ενδεχόμενο.
Η ομάδα του Πύργου είναι πάντως αναγκασμένη να έρθει στην Καλαμάτα χωρίς τον προπονητή της, Σπύρο Αντωνόπουλο, ο οποίος υποβλήθηκε προχθές σε επέμβαση στο στομάχι. Θα τον αντικαταστήσει στον πάγκο ο βοηθός του, Φώντας Μοσχογιάννης.
Από την πλευρά της η Μαύρη Θύελλα με δύο προγραμματισμένες προπονήσεις μετά το Πάσχα από τους Μάνα-Χατζηαγγελή, ολοκλήρωσε χθες την προετοιμασία της με μοναδικό απόντα τον Ευθύμη Νάτση (έχει άδεια και βρίσκεται εκτός Ελλάδας) και νέο πρόσωπο μετά από καιρό τον στρατευμένο Άγγελο Σαραντόπουλο.
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι τελικά το ματς δεν θα παρακολουθήσει ο πρόεδρος της Καλαμάτας, Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε Ανάσταση στην γενέτειρά του όμως αναχώρησε χθες και πάλι για το Χονγκ Κονγκ, όπου διατηρεί το κέντρο των επιχειρήσεών του.
-Διαιτητής της απογευματινής συνάντησης θα είναι ο Βεργέτης με συνεργάτες τους Κύριο και Τσούκα, όλοι από την ΕΠΣ Αρκαδίας, ενώ παρατηρητής ορίστηκε ο Δερδελάκος (Λακωνίας).
  Εισιτήρια 5 και 7 ευρώ
Από τον Π.Σ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ανακοινώνεται ότι εισιτήρια για τον αγώνα Κυπέλλου με τον Πανηλειακό θα διατίθενται: 1)Από την Νότια εξέδρα με τιμή εισιτηρίου €7,  2)Από την Δυτική εξέδρα (είσοδο από οδό Καλλιπατειρας) με τιμή εισιτηρίου €5.
Η διάθεση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει από τις 14:30.

***  Δίωξη στον Ολυμπιακό για εκτεταμένα επεισόδια    Από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα
 ~  Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του Ολυμπιακού για «εκτεταμένα επεισόδια» στον αγώνα με την ΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα του Πειραιά κινδυνεύει με τιμωρία αποκλεισμού για δύο αγωνιστικές και πρόστιμο.
Αυτό σημαίνει πως ο εισαγγελέας έλαβε υπόψη του την πολύ επιβαρυντική έκθεση της αστυνομίας και δέχτηκε πως προκλήθηκαν επεισόδια από «σημαντικό αριθμό προσώπων», γι’ αυτό και τα χαρακτηρίζει ως «εκτεταμένα».
Μετά από αυτή την εξέλιξη, βάσει του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο και έως δύο αγωνιστικές τιμωρία της έδρας του. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

~
 ~~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
 ~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 30 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-30-2017.html .-
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html  .-
~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Μ. Σάββατο  15 Απριλίου 2017  :  Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-18-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  15 και 16  Απριλίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/15-16-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-19-2017.html .- 
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5497  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3557   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3551  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.605  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: