ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Πέμπτη 05 Μαϊου 2016 16ο κεφάλαιο

 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  Πέμπτη 05 Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο :
~
 
 
ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ~  
***  ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :

** Ο νεοσύστατος Δήμος Αρφαρών, έχει έδρα τo Αρφαρά που χτίστηκε γύρω στα 1834 και εγκαταστάθηκαν εκεί οι κάτοικοι των 'Aνω Αρφαρών, οικισμού εκ των πλέον παλαιοτέρων στη Μεσσηνία, αφού αναφέρεται σε σύγγραμμα Βενετού κληρικού περιηγητή Pier Αntonio Pacifico, το 1699. Εις δε την τουρκοκρατία ήταν φωλιά κλεφταρματολισμού (τα ιστορικά Σαμπάζικα). Κοντά στην περιοχή που φέρει την ονομασία «Μάτια» βρίσκονται απομεινάρια αρχαίου Ναού του Ασκληπιού.
~** Ο Δήμος Αρφαρών είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς σ΄ αυτόν υπάρχουν πηγές από τις οποίες υδρεύονται η Καλαμάτα, η Μεσσήνη και άλλες περιοχές του νομού. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Φλώρου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Παμίσου, περιοχή σημαντική για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όπου οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής απέδιδαν ιαματικές ιδιότητες στα νερά τους, αλλά και οι πηγές στο Πήδημα είναι χώρος αναψυχής και δημοτικό πάρκο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις
 Ο Δήμος παρουσιάζει πεδινό και ορεινό-ημιορεινό χαρακτήρα με έντονη παρουσία βοσκοτόπων. Κατά πλειοψηφία, οι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Παράγονται ελαιόλαδο, σύκα, κτηνοτροφικές τροφές, κυρίως αραβόσιτο και σιτηρά αλλά και πολλά κηπευτικά προϊόντα. Οι κάτοικοι φιλόπονοι και φιλήσυχοι με χαρακτηριστικά τέτοια που μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς ότι κουβαλάνε και συντηρούν μια αρχοντιά αλλοτινών εποχών κατά τις οποίες, η ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών γνώρισε έντονη κοινωνική και οικονομική ζωή.

 Διαθέτει αστείρευτο φυσικό πλούτο ιδανικό για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Έντονο είναι και το στοιχείο της κτηνοτροφίας με την εκτροφή κυρίως αιγοπροβάτων ενώ δραστηριότητα παρουσιάζεται και στη μελισσοκομία. Αυτό οφείλεται στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με την πληθώρα των λουλουδιών, των αρωματικών φυτών αλλά και του υγρού στοιχείου από τα κεφαλάρια του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου. Στο Πλατύ, ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, κάθε χρόνο οργανώνονται και διεξάγονται ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Ο Δήμος αποτελείται από 8 Δημοτικά Διαμερίσματα.ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Αρφαρά (Έδρα), Πήδημα, Άγιος Φλώρος, Πλατύ, Άγριλος, Σταματινού, Βελανιδιά, Βρομόβρυση ..Πληθυσμός Δήμου: 3.212 κάτοικοι Έκταση Δήμου: 87.615 στρέμματα
Arfara (Αρφαρά) είναι ένας δήμος της Μεσσηνίας, Ελλάδα. Πληθυσμός 3212 (2001). Περιοχή 87,62 χιλιόμετρα2.

 
 Ο Δήμος Αρφαρών στην πλειοψηφία του καλύπτει πεδινές εκτάσεις με πλούσιο κάμπο και αγροτική παραγωγή. Σε όλα του τα διαμερίσματα λειτουργούν παραδοσιακά ταβερνάκια με ντόπιο κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πήδημα λειτουργεί 100 χρόνια το εξοχικό κέντρο " Μύλος", εδώ συχνάζει όλη η Ευρώπη και όχι μόνο για να γευτεί το κοτόπουλο και την παραδοσιακή μακαρονάδα του καταστήματος που έχει μια συνταγή πάνω απο 100 χρόνια.
Η έδρα του Δήμου ΑΡΦΑΡΑ σε νευραλγικό σημείο της Μεσσηνίας αφού βρίσκεται στο μέσο των ορίων της Μεσσηνίας με την Αρκαδία. και πάνω στην Εθνική οδό. Ο Δήμος δημιούργησε αντικείμενα απασχόλησης και περιόρισε αρκετά την φυγή του πληθυσμού, ειδικά την νεολαία αφού βρήκε αθλητική απασχόληση μετά το σχολείο. Στα Αρφαρά λειτουργεί αστυνομικός σταθμός, Συμβολαιογραφείο, ΚΕΠ, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.-
~**
Ο Δήμος Αρφαρών προήλθε με βάση το Νόμο «Ιωάννης Καποδίστριας» από συνένωση οκτώ (8) πρώην κοινοτήτων, Αρφαρών,
Πλατέως, Πηδήματος, Βελανιδιάς, Βρομόβρυσης, Αγρίλου, Αγίου Φλώρου και Σταματινού και ο πληθυσμός του είναι, με βάση την τελευταία απογραφή, 3.081 κάτοικοι. Η έκταση του είναι 8.671 στρεμματα. Στο Δ.Δ. Αγίου Φλώρου υπάγεται και ο συνοικισμός των Χριστοφιλέικων. Εδρα του Δήμου είναι το Αρφαρά.
~ Στο Δήμο μας λειτουργεί Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών από το 2002 και βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο, στο κέντρο του Δ.Δ. Αρφαρών.
~ Η περιοχή εξυπηρετείται κατά βάση από την Ενική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας η οποία διέρχεται από το Δήμο σε απόσταση 1,5χλμ. Δυτικά της έδρας του Δήμου παρακάμπτοντας το Πήδημα και διασχίζοντας το συνοικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου και το Δ.Δ. Αγίου Φλώρου. Ο οδικός άξονας της εθνικής οδού προσφέρει πρόσβαση με τα πολυπληθέστερα Δ.Δ. του Δήμου και η τυπική κυκλοφορία είναι της τάξεως των 8.000 οχημάτων ημερησίως.
 **
Ο Δήμος υδρεύεται από γεωτρήσεις και πηγές ποταμών
(πηγές Πηδήματος και Αγίου Φλώρου).
Ο Δημος Αρφαρών καλύπτει τις ανάγκες υγείας των δημοτών του με το Περιφερειακό Ιατρείο του Δήμου Αρφαρών που ανήκει διοικητικά στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, και βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Αρφαρών απέναντι από το Γυμνάσιο- Λύκειο Αρφαρών. Καλύπτει υγειονομικά εκτός από το Δ.Δ. Αρφαρών και άλλα 5 Δημοτικά Διαμερίσματα ("Aγριλος, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Σταματινού και Πήδημα ). Ο πληθυσμός ευθύνης του είναι περίπου 2.300 άτομα. Εξυπηρετείται από ένα γιατρό με ειδικότητα γενικής ιατρικής και μία νοσηλεύτρια. Στο Ιατρείο εξυπηρετούνται οι ασθενείς από Δευτέρα έως και Παρασκευή, τις πρωινές ώρες, για συνταγογράφηση, αντιμετώπιση χρόνιων και επειγόντων περιστατικών. Επίσης στο ιατρείο γίνεται συρραφή τραυμάτων, test Παπανικολάου, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εμβολιασμός.
 

** ΔΗΜΟΣ ΑΡΦΑΡΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2002- 2010.-
Στο Δήμο Αρφαρών διοργανώνονται κάθε χρόνο τοπικές λαϊκές πανήγυρεις. Στο Δ.Δ. Πλατέως υπάρχει ιππόδρομος ο οποίος διατηρείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα και κάθε χρόνο διοργανώνονται ιπποδορμίες την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου καθώς και την 15η Αυγούστου. Το γεγονός αυτό προσελκύει πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές αλλά και από όλη την Ελλάδα καθώς είναι μια θεαματική εκδήλωση και επειδή ο ιππόδορμος του Πλατέως είναι από τους λίγους που έχουν απομείνει. Από την πλευρά του Δήμου επιταχύνεται η διαδικασία αναβάθμισης του ιπποδρόμου με την ενσωμάτωση ειδικού διαμορφωμένου χώρου με πλήρη υποστήριξη κτιριακής υποδομής.


***  Βρομόβρυση Μεσσηνίας
H Βρομόβρυση βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, της πρώην επαρχίας Καλαμάτας και σε υψόμετρο 300 μ. Η απόστασή της από την Αθήνα είναι 234 χλμ. και από την Καλαμάτα 21 χλμ.  Η Βρομόβρυση αποτελείται από τους τρεις οικισμούς: Κρασοπούλα, Σφενδάμι, Δρέμι. Σε υψόμετρο 1000μ. βρίσκεται το παλιό χωριό (Παλιά Βρομόβρυση) όπου κατοικείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει 243 κατοίκους (απογραφή του 2001) και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Καλαμάτας (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, Ν. 3852/2010 ΦΕΚ.87Α/7-6-2010).  Στολίδι για την Βρομόβρυση είναι ο θολογύριστος ναός του Αγίου Νικολάου, ένα εξαιρετικό δημιούργημα βυζαντινής τεχνοτροπίας χτισμένος το 1845. Έχει οικοδομηθεί στην ίδια θέση παλαιότερου μικρού ναού και δίπλα του υπάρχει ακόμη και σήμερα το κελί που χρησιμοποιούσαν οι Βρομοβρυσαίοι για σχολείο στα δύσκολα χρόνια της μετοικήσεως των κατοίκων στη τωρινή θέση.
Ο Άγιος Χαράλαμπος της Βρομόβρυσης βρίσκεται στον έρημο σήμερα συνοικισμό Μακραίικα, σκαρφαλωμένος ψηλά στην πλαγιά του βουνού και έχει διαστάσεις 9Χ4,50μ. Σώζεται σήμερα όπως σχεδόν πρωτοχτίστηκε το 1835. Στην κορυφή του όρους Γουβάλα και λίγο ανατολικά στα σύνορα με τον Δήμο Οιχαλίας βρίσκεται ο Νεραϊδόκηπος, μια περιοχή που σύμφωνα με τον θρύλο κυκλοφορούν νεράιδες. Στην ουσία πρόκειται για μία τάφρο 70-80 μέτρων εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
Στα σύνορα της Βρομόβρυσης με το χωριό Σταματινού και στη θέση Τρούπα, συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτη.
 

 
   ***  Πλατύ Μεσσηνίας
Το Πλατύ Μεσσηνίας βρίσκεται 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Καλαμάτα. Την ονομασία Πλατύ πήρε το 1927, με αφορμή από το πλάτωμα του ποταμού Πάμισου, που περνάει έξω από το χωριό. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Μπάϊστα. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Μπάϊστα υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την ονομασία αυτή. Η πιο διαδεδομένη είναι ότι την πήρε από έναν Τούρκο Αγά. Το ΠΛΑΤΥ είναι ένα χωριό με πλούσια θρησκευτική και ιστορική παράδοση. Με σημαντικότερο μνημείο τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ που κατασκευάστηκε το 1830 – 1890 από Λαγκαδιανούς Αρκάδες μαστόρους φημολογείται ότι τα σχέδια είναι του Τσίλλερ. 
Τις εικόνες και αγιογραφίες τις έφτιαξε ο δάσκαλος του Φώτη Κοντογλου Ο εκ Ζακύνθου Μίμης Σπυρίδων Πελεκάσης Ο Ναός είναι σταυροειδής βασιλική με τρούλο και είναι από τους μεγαλύτερους στη Μεσσηνία. Θεωρείται μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι διατηρητέο και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.


 
 

 
 
***  ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ Αρφαρά Καλαμάτας. :
Ο 'Aγιος Φλώρος είναι ένα χωριό 294 κατοίκων με πανέμορφη βλάστηση, 20 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας και μόνο 3 χλμ βορειοδυτικά του Αρφαρά, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Παμίσου. Είναι πεδινή περιοχή με έκταση 820 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι του χωριού είναι 294. Λίγα χωριά στη Μεσσηνία είναι τόσο γνωστά όσο ο 'Aγιος Φλώρος. Το πρώτο μεγάλο χωριό στο κατέβασμα για Μεσσηνία πέρασμα - σταθμός. Εκεί οι πηγές του Παμίσου, εκεί το ιστορικό πλατάνι του. Ένα χωριό που σχεδόν αγνοούμε το εσωτερικό του.-
 
 
 
 
 
 


*** Αίπεια Μεσσηνίας

Η Αίπεια (Τοπική Κοινότητα Ανθείας - Δημοτική Ενότητα ΘΟΥΡΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Αίπεια”. Έδρα του δήμου είναι η Καλαμάτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.  Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Αίπεια ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ανθείας, του πρώην Δήμου ΘΟΥΡΙΑΣ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.  Η Αίπεια έχει υψόμετρο 31 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,1043168343 και γεωγραφικό μήκος 22,0396251943. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Αίπεια

*** Άγιος Νίκων (Πολιάνα) Μεσσηνίας
Ο Άγιος Νίκωνας Μεσσηνίας είναι το τελευταίο χωριό της Δυτικής Μάνης, στο δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης. Μετονομάστηκε από Πολιάνα σε Άγιο Νίκωνα το 1929, προς τιμή του Οσίου Νίκωνα του Μετανοείτε, ο οποίος έδρασε στην ευρύτερη περιοχή κατά το β’ μισό του 10ου αιώνα και προσηλύτισε τους Μηλιγγούς του Ταϋγέτου ενώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση έζησε σε μια σπηλιά ανατολικά του χωριού. Η αρχική του ονομασία, Πολιάνα, έχει σλάβικες ρίζες και σημαίνει ξέφωτο, επίπεδο μέρος. Η ονομασία αυτή αποδίδεται στη φυσιολογία της περιοχής, λόγος που την έκανε να αποτελέσει βοσκότοπο προτού κατοικηθεί.
Ιστορικά στοιχεία
Ιστορικά,ο οικισμός υφίσταται για περισσότερα από 250 χρόνια και φέρεται να δημιουργήθηκε από κατοίκους προερχόμενους από τα γειτονικά χωριά Λαγκάδα και Κουτήφαρη. Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, το χωριό υπαγόταν στην καπετανία της Πλάτσας. Το 1805, επισκέφτηκε το χωριό κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στον ελλαδικό χώρο, ο Άγγλος στρατιωτικός, τοπογράφος και αρχαιολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, ο οποίος μάλιστα κάνει μνεία στον οικισμό. Η σημερινή ονομασία ( Άγιος Νίκων ) δόθηκε στις 30 Απριλίου του 1929 και αποδίδεται στον Όσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή στα τέλη του 10ου αιώνα ως ιεροκήρυκας του Χριστιανισμού και σύμφωνα με την τοπική παράδοση βρίσκεται θαμμένος στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Άγιος Νίκων αποτελούσε μέχρι το 1997 ομώνυμη κοινότητα εντός των ορίων της επαρχίας Καλαμών και κατόπιν των μεταρρυθμίσεων του νόμου "Ιωάννης Καποδίστριας" απετέλεσε κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λεύκτρου. Μετά τις τελευταίες διαρθρωτικές αλλαγές,υπήχθη στο δήμο Δυτικής Μάνης. Κατά την απογραφή του 2011, ο επίσημος πληθυσμός του χωριού ήταν 79 άτομα.
Γενικά στοιχεία
Γεωγραφικά αποτελεί το τελευταίο χωριό της Μεσσηνίας επί της επαρχιακής οδού Καλαμάτας-Αρεόπολης, ενώ απέχει 64 χιλιόμετρα από την πρώτη. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ημιορεινή, ούσα σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων σε δυτική πλαγιά του Ταΰγετου. Η κορυφή πάνω από το χωριό φέρει και αυτή την ονομασία Άγιος Νίκων και βρίσκεται σε υψόμετρο 1214 μ. Από το χωριό υπάρχει άποψη του Μεσσηνιακού Κόλπου, ενώ -με καθαρό τον ορίζοντα- είναι εμφανείς οι ανατολικές περιοχές του πρώτου άκρου της Πελοποννήσου ( Κορώνη κ.α.). Η πρόσβαση στην θάλασσα είναι εφικτή σε περίπου 20 λεπτά με οδικά μέσα ενώ το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετεί το χωριό είναι το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας με 4 δρομολόγια από Καλαμάτα καθημερινά.
Από τον Άγιο Νίκωνα κατάγονται ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας τη δεκαετία του '80 Νίκων Αρκουδέας, ο υποστράτηγος Μιχαήλ Πετροπουλέας, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Αρκουδέας, ο συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας, ο Πάνος Κατσαρέας ( αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και των Ταγμάτων Ασφαλείας καθώς και αρχηγός ένοπλων αντικομμουνιστών κατά τον Εμφύλιο ), ο Σμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας και πρώην διοικητής της Στρατιωτικής Σχο­λής Αεροπορίας καθώς και Διοικητής της Στρατιωτικής Αεροπορίας Πέτρος Πετροπουλέας καθώς και ο ηθοποιός Ηλίας Πετροπουλέας.
 
  ΣτούπαΣτούπα***  Στούπα: Δυνατές δόσεις φύσης και παράδοσης στη Μεσσηνιακή Μάνη
Η Στούπα, στη Μεσσηνιακή Μάνη, είναι από τα μέρη που θα γεμίσουν το μυαλό σου με όμορφες εικόνες.
Γραφικά σπίτια, πλούσια βλάστηση, γαλαζοπράσινες παραλίες και χαμογελαστοί άνθρωποι είναι αυτά που θα δεις γενικά στην Μεσσηνιακή Μάνη αλλά και ειδικότερα στη Στούπα.

Έχει ενδιαφέρον: Το καλοκαίρι για να απολαύσουν τα μπάνια τους και το χειμώνα για να γεμίσουν με ενέργεια και να ηρεμίσουν, οι επισκέπτες βρίσκονται στις περίφημες παραλίες της περιοχής. Ειδικά εκείνοι που γνωρίζουν και την ιστορία, σίγουρα θα πάνε και στο γραφικό ακρογιάλι της Καλογριάς για να δουν που έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς. Εκεί γνωρίστηκαν και από αυτόν εμπνεύστηκε για να γράψει το διάσημο αριστούργημά του.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές, ποτάμια και φυσικά ο λόφος του Κάστρου.

Τι να δοκιμάσουμε: Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε εξαιρετικά κρεατικά και λουκάνικα αρωματισμένα με βότανα, ελαιόλαδο, μέλι, θαλασσινό αλάτι, δίπλες και τα διάσημα λαλάγγια.  

*** Καρδαμύλη Μεσσηνίας
 
 
 
 

 

Η Καρδαμύλη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που απέχει 35χλμ. από την Καλαμάτα και ανήκει στην μικρή πολιτεία της Μάνης. Το χωριό διατηρεί, μέχρι σήμερα, το αρχαίο του όνομα και μάλιστα ο Όμηρος το συμπεριλαμβάνει στις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Τροίας(Ιλιάδα Ι 150).
Στην περιοχή υπάρχουν παραλίες, όπως η ομώνυμη παραλία, το Καλαμίτσι, τα Ριτσά, η Χαλικιά, το Σάλιο και το Νέο Προάστιο. Στην Παλιά Καρδαμύλη βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και των αρχαίων οχυρώσεων, ο ναός του Άγιου Σπυρίδωνα, ενώ χαρακτηριστική είναι και η μανιάτικη τεχνοτροπία των πύργων του οικισμού.
Από την Καρδαμύλη ξεκινούν πολλά ορεινά μονοπάτια που καταλήγουν ακόμα και στην κορυφή του Ταϋγέτου για όσους ασχολούνται με την ορειβασία. Επίσης, κοντά βρίσκεται το φαράγγι του Βυρού, μήκους 20χλμ., στο οποίο βρίσκονται λαξεμένοι και οι τάφοι των Διόσκουρων, καθώς και οι πηγές του Βυρού ποταμού.
Από την Καρδαμύλη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί στα γύρω χωριά Πλάτσα, Θαλάμες, Στούπα και Άγιο Νικόλα, όλα τους με πλούσια ιστορία που ανατρέχει στα βυζαντινά χρόνια. Για πιο μακρινές διαδρομές υπάρχουν το Οίτυλο, η Αρεόπολη και τα σπήλαια του Δυρού.
 
 ***   ΤΑ  ΧΩΡΙΑ  ΤΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΜΑΝΗΣ  :
ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ,.............
ΣΤΟΥΠΑ  ,  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ   , ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   , TΡΑΧΗΛΑ , ΠΡΟΣΗΛΙΟ  ,ΤΣΕΡΙΑ , ΚΑΛΥΒΕΣ  ,ΠΡΟΑΣΤΕΙΟ  .ΕΞΩΧΩΡΙ  ,ΠΥΡΓΟΣ ,   ΚΑΣΤΑΝΙΑ  ,ΣΑΙΔΟΝΑ  , ΡΙΓΚΛΙΑ , ΠΛΑΤΣΑ , ΝΟΜΙΤΣΙ  ,ΘΑΛΑΜΕΣ  , ΜΗΛΙΑ  ,ΚΑΡΥΟΒΟΥΝΙ ,  ΛΑΓΚΑΔΑ , ΑΓ. ΝΙΚΩΝΑΣ .-
~*  Μάνη 
Η Μάνη είναι ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που καλύπτει τη χερσόνησο του Ταϋγέτου. Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή "Μέσα Μάνη", όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Βικιπαίδεια
Με μια ματιά
~ Ο Δήμος Λεύκτρου βρίσκεται επάνω στο μεσαίο ακρωτήριο της Πελοποννήσου ,είναι τμήμα της Μεσσηνιακής Μάνης και αποτελείται από 19 Δ. Διαμερίσματα με πρωτεύουσα την Καρδαμύλη και έχει πληθυσμό 6000 κατοίκους.
~ Το φυσικό κάλλος της περιοχής ,η ιστορία της ,η παράδοσή της ,η αγωνιστικότητα και η ανδρεία που χαρακτήρισε τους ανθρώπους της στις δύσκολες περιπέτειες του Έθνους μας ανά τους αιώνες ,την βάζουν δίπλα στις άλλες περιοχές σύμβολα της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ήπειρος, η Μακεδονία και οι λοιπές περιοχές της πατρίδας μας.
~ Οι κύριες παραλίες του Δήμου κατάλληλες για κολύμπι ,αμμώδεις με πεντακάθαρα νερά είναι , τα Ριτσά ,το Καλαμίτσι, ο Φονέας, τα Καμίνια, η Καλόγρια, η Στούπα, και ο Πλατύς Αμμος ή Πανταζή.
Υπάρχουν αρκετά ακόμα σημεία λίγο δυσπρόσιτα για τους μοναχικούς επισκέπτες.
~ Ο επισκέπτης ξαφνιάζεται ευχάριστα και εντυπωσιάζεται από την γρήγορη εναλλαγή των τοπίων της περιοχής.
~ Απόκρημνα βράχια, σπηλιές και φαράγγια ,δένουν με τον ελαιώνα ,τις γραφικές παραλίες, τα λιμανάκια, τα νησάκια και τις γλυφάδες. Ιδιαίτερο χαρακτήρα δίνουν στην περιοχή το κάστρο της Στούπας, τα ορυχεία του Καζαντζάκη στη Πραστοβά, τα πυργόσπιτα της παλιάς Καρδαμύλης, το νησάκι της Καρδαμύλης, τα καλντερίμια , οι παρόδιες κρήνες, τα γεφύρια και οι βυζαντινές εκκλησίες που είναι διάσπαρτες στα χωριά.
~  Χρώματα και αρώματα από ποικίλα αγριολούλουδα και βότανα υποδέχονται τον επισκέπτη όλες τις εποχές.
~  Το κλίμα της περιοχής είναι ζεστό μεσογειακό με ήπιο Χειμώνα και μεγάλη ηλιοφάνεια.
~    Προσφέρεται για όλο τον χρόνο σαν τουριστικός προορισμός.

*** Σπιτάλι Μεσσηνίας
Το Σπιτάλι βρίσκεται 17 χλμ δυτικά της Καλαμάτας και 6,5 βόρεια από τη Μεσσήνη. Το χωριό αυτό έχει περί τους 120 κατοίκους και κατά βάση ασχολούνται με Αγροτικές εργασίες. Η σημερινή ονομασία του χωριού προέρχεται από την Ιταλική λέξη Οspitale. Το χωριό σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης. Στο χωριό υπάρχουν ερείπια από μεσαιωνικά κτίσματα και οχυρώσεις που προέρχονται από την εποχή της Φραγκοκρατίας και ανήκαν στο τάγμα του Αγίου Ιωάννη.
 ***  Άνω Δώριο Μεσσηνίας
Το Άνω Δώριο (Σουλιμά) βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νομού Μεσσηνίας, στην πρώην επαρχία Τριφυλίας, 53 χλμ. ΒΔ της Καλαμάτας σε υψόμετρο 600 μ. και η απόστασή του από την Αθήνα είναι 235 χλμ. Έχει 159 κατοίκους (απογραφή 2011) και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Οιχαλίας (Δημοτική Ενότητα Δωρίου) από 1-1-2011 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, νόμος 3852/2010 ΦΕΚ. 87Α/7-6-2010)


 
*** Αετός Μεσσηνίας
Ο Αετός είναι ημιορεινός οικισμός στο δήμο Τριφυλίας με 445 κατοίκους (απογραφή 2001).
Παλιότερα αποτελούσε δημοτικό διαμέρισμα στο δήμο Αετού Μεσσηνίας, ο οποίος πήρε το όνομα του χωριού. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 380 μέτρων. Υπάρχουν στοιχεία κατοίκησης της περιοχής από την προϊστορία. Το χωριό κάηκε το 1943 από το γερμανικό στρατό ως αντίποινα αντιστασιακής δράσης.
Στοιχεία κατοίκησης της περιοχής ανάγονται από την προϊστορία. Στο κάτω μέρος του χωριού έχουν βρεθεί κυκλώπια τείχη της υστεροελλαδικής εποχής μήκους σχεδόν ενός χιλιομέτρου, ενώ υπάρχουν τεκμήρια που δείχνουν τη συνεχεία παρουσιά των ανθρώπων κατά τους ιστορικούς χρόνους. Στο ναΐσκο της Θεοτόκου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. υπάρχουν βυζαντινές αγιογραφίες, που έχουν καταστραφεί εν μέρη από τους Τούρκους, και τρεις μαρμάρινοι σπόνδυλοι αρχαίων κιόνων. Επί Φραγκοκρατίας, ο Αετός ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μεσσηνίας, ενώ κατασκευάστηκε φραγκικό οχυρό, το Παλιόκαστρο. Το 1454 στη θέση πλατανάκια γίνεται μάχη ανάμεσα Μανουήλ Καντακουζηνό, δεσπότη του Μυστρά, και του Μωάμεθ Β' του Πορθητή, ο οποίος είχε στείλει το στρατηγό Τουραχάν. Μετά από πολύωρη μάχη ο Τουρακάν νίκησε και πήρε 1000 αιχμαλώτους από την Ιθώμη και τον Αετό, τον οποίο κατέστρεψε. Ο Αετός καταστράφηκε ξανά το 1647 όταν οι Τούρκοι κατάφεραν να υποτάξουν τους ντόπιους πληθυσμούς που είχαν επαναστατήσει με την βοήθεια των Ενετών.
Το 1836 ο Αετός έγινε έδρα του δήμου Αετού στον οποίο εντάχθηκαν και τα χωριά Βυδίσοβα (Δροσοπηγή), Μαλίκι (Πολυθέα), Βαρυμπόπι (Μοναστήρι), Σαρακηνάδα (Κρυονέρι), Μποντιά (Μάλθη), με πρώτο Δήμαρχο τον οπλαρχηγό προεστό και βουλευτή Γιώργο Γκότση. Ο Αετός αναπτύχθηκε σε κέντρο της περιοχής των κοντοβουνίων τα επόμενα χρόνια φτάνοντας σε πληθυσμό του 2.500 κατοίκους και είχε Ειρηνοδικείο ,Ταχυδρομείο και Σταθμό Χωροφυλακής.
Στις αρχές του Ιουλίου του 1941 ιδρύθηκε στην ορεινή Τριφυλία, στο σταφυδόσπιτο του Αετού κοντά στο Κοπανάκι, τμήμα της Νέας Φιλικής Εταιρίας (ΝΦΕ). Tην Κυριακή 25 Γενάρη 1942, το τμήμα ΝΦΕ Άνω Τριφυλίας προσχώρησε στο ΕΑΜ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 δεκατέσσερις Γερμανοί με ποδήλατα έφτασαν στο Αετό για να ζητήσουν τρόφιμα από την κοινότητα. Οι αντάρτες πληροφορημένοι για αυτήν την κίνησή τους στήνουν ενέδρα και καταφέρνουν να σκοτώσουν τρεις, να τραυματίσουν δύο και να αιχμαλωτίσουν επτά, ενώ δύο κατάφεραν να ξεφύγουν. Σε αντίποινα για αυτή την πράξη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1943 τις 7 το πρωί, τέσσερις γερμανικές πυροβολαρχίες βομβάρδισαν τον Αετό ενώ ένα γερμανικό σύνταγμα έκαψε και λεηλάτησε το χωριό. Οι κάτοικοι έφυγαν στα βουνά με ό,τι πρόλαβαν να πάρουν. Ο Αετός ανοικοδομήθηκε ξανά μετά τον πόλεμο.


~***   Ηλέκτρα Μεσσηνίας
Η Ηλέκτρα (Τοπική Κοινότητα Ηλέκτρας - Δημοτική Ενότητα ΑΝΔΑΝΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΟΙΧΑΛΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.  Η επίσημη ονομασία είναι “η Ηλέκτρα”. Έδρα του δήμου είναι ο Μελιγαλάς και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.  Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Ηλέκτρα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ηλέκτρας, του πρώην Δήμου ΑΝΔΑΝΙΑΣ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Η Ηλέκτρα έχει υψόμετρο 117 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,2972652985 και γεωγραφικό μήκος 21,9230479498. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Ηλέκτρα θα βρείτε εδώ.
 ***  Χωματάδα Μεσσηνίας
Η Χωματάδα (Τοπική Κοινότητα Χωματάδας - Δημοτική Ενότητα ΠΥΛΟΥ), ανήκει στον δήμο
ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.  Η επίσημη ονομασία είναι “η Χωματάδα”. Έδρα του δήμου είναι η Πύλος και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Χωματάδα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Χωματάδας, του πρώην Δήμου ΠΥΛΟΥ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Η Χωματάδα έχει υψόμετρο 168 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 36,8724752459 και γεωγραφικό μήκος 21,7649176036. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Χωματάδα θα βρείτε εδώ.
 ***   Σελλάς Μεσσηνίας
Ο Σελλάς είναι χωριό του νομού Μεσσηνίας. Συνδέεται οδικώς με την Κυπαρισσία, το Δώριο και την Καλαμάτα. Χτιστηκε τον 13ο αιωνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μετρων σε πράσινο περιβάλλον με ελιές αμπέλια και υγιεινό κλίμα.  Βρίσκεται περίπου στο κέντρο ενός λεκανοπεδίου και το διασχίζει ποταμός που το χωρίζει σε δύο μέρη τις «ρούγες» όπως τις λένε οι ντόπιοι. Στο Σελλά σήμερα κατοικούν περίπου 70 άνθρωποι και εκεί θα βρείτε δύο παραδοσιακά καφενεία-ταβέρνες.
Κεντρική εκκλησία του Σελλά είναι η Αγία Τριάδα. Το πανηγύρι του χωριού γίνεται το Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Υπάρχει ακόμα η εκκλησία της Ανάληψης στο κοιμητήριο του χωριού, το εκκλησάκι στα αμπέλια που είναι αφιερωμένο στον Άη-Γιάννη τον Πρόδρομο κι ακόμα ένα εκκλησάκι στην είσοδο του χωριού, η Αγία Παρασκευή.
Επίσης, στην κορυφή του βουνού Άη-Λιάς, βρίσκεται το μοναστήρι του Άη-Νικήτα, το οποίο πιθανολογείται ότι κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Το χωριό Σελλάς, ονομάστηκε έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, καθώς ο Αγάς που το διαφέντευε κυκλοφορούσε στην περιοχή με ένα σελωμένο άλογο και όλοι έλεγα πάμε «στου σελά», έτσι βγήκε η ονομασία Σελλάς. Μέχρι τότε ονομαζόταν Ράντου.
 
***  Αλτομιρά Μεσσηνίας
Τα Αλτομιρά βρίσκονται στο12ο χιλιόμετρο του δρόμου Κάμπου-Καλαμάτας, σε ανηφορικό δρόμο προς το Ταΰγετο, αμφιθεατρικά κτισμένα σε μια βουνοπλαγιά. Αποτελoύσε Δημοτικό Διαμέρισμα του τ. Δήμου Αβίας, αφού σήμερα ανήκει στο Δήμο Δυτικής Μάνης.   Σύμφωνα με τοπική παράδοση το χωριό οφείλει το όνομά του σε κάποιο ληστή ή φυγάδα, που ονομαζόταν Αλτόμορος και είχε καταφύγει στην περιοχή. Το ορεινό του έδαφος αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών επί Τουρκοκρατίας και ανήκε στην καπετανία και εξαρχία της Ζαρνάτας. Στη περιοχή υπάρχει παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που άρχιζε στο Κάμπο με προορισμό το Μυστρά. Ενδιάμεσα είναι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, της Μαρβίνιτσας, τα Αλτομιρά και τα Πηγάδια. Η περιοχή αυτή ήταν υπό τον έλεγχο των Καπετανάκηδων, που είχαν έδρα τη Τρικότσοβα, όπου υπάρχει ερειπωμένο φρουριακό συγκρότημα.
Οι Αλτομιριανοί έλαβαν μέρος στη μάχη της Βέργας εναντίον του Ιμπραήμ στις 22 Ιουνίου 1826. Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Βέργας γιατρός Α. Μαυρογένης γράφει για τη συμμετοχή των Αλτομιριανών στη μάχη κατά του Ιμπραήμ: «Οι Καπετανάκαι κυρίως δια των γενναίων Σελιτσιάνων, Αλτομιριανών και άλλων Αβιατών έκτισαν την Βέργαν…και κατέλαβαν τα επικινδυνώτερα σημεία». Το χωριό είναι ακατοίκητο, παρ’ όλο που στην πρόσφατη απογραφή απογράφησαν 92 κάτοικοι. Μερικοί κτηνοτρόφοι παραμένουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και κατόπιν κατεβαίνουν χαμηλότερα σε άλλα χωριά για να ξεχειμωνιάσουν και επανέρχονται την Άνοιξη.
Τα Αλτομιρά έχουν παλιά πέτρινα σπίτια εξαίρετα δείγματα της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, εκ των οποίων αρκετά έχουν αναπαλαιωθεί. Το 1999 κηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει εκκλησίες με θαυμάσιες τοιχογραφίες, ενώ ονομαστό είναι το διπλό πέτρινο γεφύρι στο Μπίλιοβο, στο φαράγγι του Ριντόμου.

*** Νερόμυλος Μεσσηνίας
Ο Νερόμυλος είναι χωριό του νομού Μεσσηνίας και απέχει 25 χλμ. από την Καλαμάτα. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στο δήμο Μεσσήνης στο Δημοτικό διαμέρισμα Νερομύλου, ενώ με το σχέδιο Καποδίστριας ανήκε στο δήμο Πεταλιδίου. Έχει 337 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Ο σύλλογος του χωριού διοργανώνει γιορτή πίτας κάθε χρόνο.    Ο Νερόμυλος αποτελεί τοπική κοινότητα της Δ.Ε. Πεταλιδίου. Ημιορεινό χωριό ονομαζόταν Μίσκα μέχρι το 1927. Ο Παυσανίας αναφέρει την περιοχή ως "Βίαντος" (από τον Βία γιο Αμυθάοντος εκ των πρώτων οικιστών της Πύλου και εκ των ιδρυτών των ολυμπιακών αγώνων). Στις Ενετικές απογραφές του 1689 συναντάμε το χωριό να αναφέρεται ως Miska και φέρεται να έχει 24 οικογένειες και 104 κατοίκους. 
Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Το σημερινό όνομα του χωριού οφείλεται στους δύο νερόμυλους που βρίσκονται στη θέση ποτιστικά. Σήμερα στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με ευθύνη του συλλόγου γυναικών του χωριού στο παλιό σχολειό. Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στην γεωργία με κυριότερες την καλλιέργεια της ελιάς των σύκων και των αμπελιών.
***   Άγιος Ανδρέας Μεσσηνίας
Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται 38 χλμ. δυτικά της Καλαμάτας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη τουριστική ανάπτυξη. Έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τουριστικό κέντρο με καλή υποδομή σε καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) και με πολλές δυνατότητες αναψυχής, διασκέδασης και καλό φαγητό. Κολυμπήστε στην παραλία του χωριού και απολαύστε τις όμορφες ακρογιαλιές του.
***   Πολυθέα Μεσσηνίας
Το χωριό Πολυθέα (πρώην Μαλλίκι) βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Μεσσηνίας, ανάμεσα στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία, στην επαρχεία ορεινής Τρυφιλλίας. Το χωριό βρίσκεται στα ημειορεινά του νομού με 461 μέτρα περίπου υψόμετρο, ενώ η παλαιά του ονομασία (Μαλλίκι), προέρχεται επί Τουρκοκρατίας, απο τον τούρκο αγά Μαλλίκ, πριν απο 375 χρόνια.   Η Πολυθέα (Τοπική Κοινότητα Πολυθέας - Δημοτική Ενότητα ΑΕΤΟΥ), ανήκει στον δήμο ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Πολυθέα”. Έδρα του δήμου είναι η Κυπαρισσία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Πολυθέα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πολυθέας, του πρώην Δήμου ΑΕΤΟΥ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

***  Καλλιρρόη (Μπούγα) Μεσσηνίας
8 χλμ. βορειοδυτικά του Μελιγαλά και 32 από Καλαμάτα, αριστερά και δεξιά του δρόμου
Κυπαρισσία-Τσακώνα, χωμένη στο πράσινο σε υψόμετρο 130 μέτρων, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μεσσηνίας, η Καλλιρόη. Ονομαζόταν αρχικά Μπούγα.  Χτίστηκε οκτώ αιώνες πριν και το πρώτο σπίτι είχε σκεπή από πλάκες και κορμούς ασφάκας (δένδρο με στριφτό ξύλο που δεν σπάζει). Το 1928, με το διάταγμα υπ’αρ. Α 156/28 μετονομάστηκε σε Καλλιρόη, κατά μία εκδοχή από την καλή ροή του λαδιού της και κατά μία άλλη από την πηγή του χωριού Μουντρά που είχε καλή ροή. Με το όνομα Καλλιρόη άλλωστε, υπήρχε και πηγή της περιοχής στην αρχαιότητα. 
Από ανασκαφές το 1929, προκύπτει ότι οι Σπαρτιάτες είχαν εδώ φυλάκιο για να φορολογούν τους διερχόμενους, διότι ήταν διάβαση από την Ανατολική στην Δυτική Πελοπόννησο. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι είχαν εκεί φρουρά και στρατό. Φαίνεται ότι η σημερινή Καλλιρόη βρίσκεται εκεί που άλλοτε υπήρχε η προέκταση της αρχαίας πόλης Ανδανίας (2600-2200 π.Χ.)

*** Πηγές Μεσσηνίας
Οι Πηγαίς ή παλιότερα μικρή Αναστάσοβα είναι ένα από τα χωριά του δυτικού Ταϋγέτου. Μετονομάστηκε από Μικρή Αναστάσοβα σε Πηγαίς με Βασιλικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ / Α.306/22-12-1927. Η επίσημη ονομασία του χωριού είναι: αι Πηγαί.  Από 1-1-2011 μετά την εφαρμογή του Νόμου Καλλικράτη αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας στον Νομό Μεσσηνίας.   Βρίσκεται στην Κεντρική λεκάνη συλλογής των υδάτων του ποταμού Νέδοντα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά της οροσειράς του Μαλεβού ή Αγίου Παντελεήμονα , που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα του Ταϋγέτου . .  Έχει υψόμετρο 760 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας . Το συναντάμε 2 χιλιόμετρα μετά την παράκαμψη , της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης και στο ύψος του χωριού Αρτεμισία .
~ {Δέκατο-τέταρτο 15ο   Κεφάλαιο -μέρος }Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας : ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τρίτη 12 Απριλίου 2016 }.-
1.- Λαδά: Το παραδοσιακό στολίδι της Μεσσηνίας
2.- Το Παλιούρι της Χαλκιδικής
3.-  H γραφική Γκούρα Κορινθίας
4.- Οι γραφικοί Ψαράδες στην Φλώρινα
5.- Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος στην Πέλλα
6.-  Η Νέα Πέραμος στην Καβάλα
7.-  Η παραλία Ξι στο Ληξούρι
8.-  Κρανίδι: Η αρχοντική πρωτεύουσα της Ερμιονίδας
9.-  Καλοκαιρινή βόλτα στην Άνω Σύρο
10.-  Πρέβεζα: Οι καταγάλανες παραλίες της Λυγιάς
11.- Αγόριανη ή Επτάλοφος : Σαββατοκύριακο μέσα στο ελατοδάσος
12.-  Βόλτα στα γραφικά στενά της Αρεόπολης
13.-  Παναγιά Βράχου: Η Ιερά Μονή που «κρέμεται» στα βράχια
14.- Μυστράς: Βόλτα στην ερειπωμένη Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου
15.- Το εντυπωσιακό κάστρο της Καρύταινας
16.- Σουφλί: Ταξίδι σε σύνορα φτιαγμένα από μετάξι
17.- Η λίμνη του Μόρνου
18.- Τζουμέρκα: Το στολίδι της Ηπείρου
19.- Η πάντα υπέροχη Κέρκυρα-Η πάντα αγαπημένη Κέρκυρα
20.- Άγιος Βλάσιος: Το χωριό με την πλούσια βλάστηση και την θέα στον Αχελώο
21.-  Αγαπημένα Κύθηρα
22.- Το δρυοδάσος της Φολόης, ένας παράδεισος στην Ηλεία
23.- Μεσενικόλας: Το μπαλκόνι της Θεσσαλίας
24.-  Η Τήνος με τις μαγευτικές παραλίες
25.- Κάσος: Οι φωτογραφίες της Ειρήνης από το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων
26.-  Βένετο Πηλίου: Το ορεινό χωριό με τη θέα που κόβει την ανάσα
27.- Η Πύλος με τον γραφικό όρμο του Ναβαρίνου

***  Δέκατο- έκτο  16ο   Κεφάλαιο -μέρος }Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας : ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Πέμπτη Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο :
1.- ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
2.- ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ Αρφαρών Καλαμάτας
3.- ΠΛΑΤΥ  Καλαμάτας
4.-ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ Αρφαρών Καλαμάτας
5.- ΑΙΠΙΑ  Ν. Μεσσηνίας
6.- ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ Μεσσηνίας
7.- ΣΤΟΥΠΑ  Μεσσηνίας
8.- ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ  Μεσσηνίας
9.- Χωριά Μεσσηνιακής Μάνης
10.- ΜΑΝΗ (Μεσσηνιακή )
11.- ΣΠΙΤΑΛΙ
12.- ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ
13.- ΑΕΤΟΣ
14.- ΗΛΕΚΤΡΑ
15.- ΧΩΜΑΤΑΔΑ
16.- ΣΕΛΛΑΣ
17.- ΑΛΤΟΜΙΡΑ
18.- ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ
19.- ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
20.- ΠΟΛΥΘΕΑ
21.- Κ0ΛΛΙΡΟΗ
22.- ΠΗΓΕΣ Μεσσηνίας

 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 :
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 04 Μαϊου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/aefara-news-04-2016.html  .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις Τετάρτη  04 Μαϊου  2016  15ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/04-2016-15.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .-
~Η Εφημνερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Μαϊου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-05-2016.html .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  Πέμπτη Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/2016-16.html .- 
~    
--------------------------------------
***~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:
1.
STAMOS
-
ARFARA-GREECE
,
2.
Arfara-Messinias- asteras-arfaron,
3.
Stamos Arfara Messinias Greece,
4.
ARFARA - KALAMATAS,
5.
ASTERAS ARFARON 2011,
6.
Arfara-Messinias 2,
7.
stamos-dynami,
8.
Arfara-Messinias,
9.
Arfara-Messinias 1 - FOTOS,
10.
vlasios,
11.ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
12.http://arfara-messinias-stamos-2010,
~13.http://arfara-messinias-news.blogspot.com,
14.http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15.http:// arfara-messinias-news.blogspot.com,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima,
^STAMOS -ARFARA -GREECE,
^stamos-dynami ,
^Arfara-Messinias ,
^,Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^Arfara-Messinias 2 ,
----------------------------------------
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :   
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.678 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.934 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.954  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.561  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

*** 1./~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος:
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                  
 2./
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
 3,-/   Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
    Μέρος  3ο  Τρίτο  :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-    
 4./
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  
     Μέρος 4ο Τέταρτο :
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7500111888172518932#allposts/postNum=0 .-
5.-/
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :

http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
6.-/ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .-
7ον  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .- ~
8ο  μέρος :
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :

~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~   9o  μέρος : Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html  .-
 10~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις
    Τρίτη  16 Φεβρουαρίου 2016 :
10ο κεφάλαιο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/16-2016.html .-  11.- ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-
12.-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-
13 .-   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  30  Μαρτίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
14.- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/14-30-2016.html .-                                    
15.~     ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις Τετάρτη  04 Μαϊου  2016  15ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/04-2016-15.html .- 

16.- ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  Πέμπτη Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/2016-16.html .- 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: