ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARTA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARTA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 21  Φεβρουαρίου 2016 :
~
 
Αγόριανη ή Επτάλοφος Παρνασσού,  ώρα  φαγητού 21-02-2016 : https://youtu.be/vH1VUpYCVok  .-                                         
 ~ ΑΓΟΡΙΑΝΗ ή Επτάλοφος Παρνασσού είσοδος από Χ. Κ. Π  21/02/2016 : https://youtu.be/pb-Ax80-bmE .-                                                                                     

~ 21 Φεβρουαρίου
Ευσταθίου(1) αρχιεπισκόπου Αντιοχείας (†360), Ζαχαρίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Ιωάννου Γ` πατριάρχου Κων/πόλεως (2) (†577), του από Σχολαστικών, Γεωργίου επισκόπου Αμάστριος. Τιμοθέου, του εν Συμβόλοις († θ΄αι.). Ανατολίου του εκ Ραϊθούς και Ανδρέου του εκ Μυτιλήνης, των Ιεροσολυμιτών.
(1) O άγιος Ευστάθιος, γεννήθηκε στη Σίδη της Παμφυλίας και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες του 3ου αιώνα. Διακρίθηκε για την μαχητικότητά του και την εμμονή του στη ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ως επίσκοπος Βέροιας στη Συρία, έλαβε μέρος στη Α` Οικουμενική Σύνοδο Νικαίας. Εν συνεχεία εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Το 330 όμως, οι κακόδοξου Αρειανοί, συνεκάλεσαν Σύνοδο εις βάρος του Ευσταθίου με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός της αίρεσης του Σαβέλλιου. Δωροδόκησαν μάλιστα κάποια γυναίκα ελευθέριων ηθών, η οποία παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο και κατήγγειλε ότι είχε σχέση μαζί του και από τη σχέση αυτή απέκτησε και παιδί. Τελικά οι συκοφάντες κατόρθωσαν να επιτύχουν την εξορία του αγίου στην Τραϊανούπολη της Θράκης όπου και εκοιμήθη οσιακά. Αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή του, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και ο Ευστάθιος ανακηρύχθηκε άγιος της Eκκλησίας μας. Θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο για τον άγιο Ευστάθιο εξεφώνισε ο Ι. Χρυσόστομος.
(2) Ο άγιος Ιωάννης ο Γ` πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο από Σχολαστικών, καταγόταν από το χωριό Σερίμιο της Αντιόχειας. Σπούδασε νομικά στην Αντιόχεια και εν συνεχεία εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Εγκατέλειψε όμως τα πάντα, για να γίνει μοναχός και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ως αποκρισάριος του Πατριάρχη Αντιοχείας. Και ενώ ευρίσκετο εκεί, εκλέχθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 565. Πατριάρχευσε επί δωδεκαετία και εκοιμήθη ειρηνικά το 577.   ~
Σήμερα 21/02/2016 εορτάζουν:
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου), Όσιος Τιμόθεος ὁ ἐν Συμβόλοις, Άγιος Ευστάθιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας της Μεγάλης
  1.  
~ Όσον και αν το θελήση ο Διάβολος, δεν ημπορεί, μόνος να μας κολάση, εάν ημείς δεν συνεργήσωμεν στην κακίαν του. αλλ' ούτε πάλιν ο Θεός θέλει μόνος Του να μας σώση, εάν και ημείς δεν γίνωμεν συνεργεί της Αυτού χάριτος εις την σωτηρίαν μας. Πάντα βοηθεί ο Θεός, πάντα προφθάνει, αλλά θέλει και ημείς να εργασθούμεν, να κάμωμεν εκείνο όπου ημπορούμεν.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
~  Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας ἔμπλεως σοφίας πέλων, ὁμοούσιον Πατρὶ τὸν Λόγον ἐν τῇ συνόδῳ τῇ πρώτῃ ἐκήρυξας, καὶ διωγμοῖς ὁμιλήσας καὶ θλίψεσιν δόξης ἀρρήτου μετέσχες, Εὐστάθιε. Πάτερ ὅσιε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
- Απολυτίκιο Αγ. Ευσταθίου - 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/2H63y0ZhOAs  .-

~
Η κοίμηση του Γέροντα
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΣτις 12 Ιουλίου (νέο ημερολόγιο) του 1994, Στις 11.30 τη νύχτα, την ησυχία τάραξε μια δυνατή βροντή! Κατόπιν με συνεχείς αστραπές φωτιζόταν όλο το Άγιο Όρος. Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Γέροντας είχε περάσει στην αιωνιότητα.Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
Άγιος Λέων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Κατάνης

Άγιος Λέων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Κατάνης
 
Άγιος Νικήτας ο νέος Ιερομάρτυρας

Άγιος Νικήτας ο νέος Ιερομάρτυρας
 
Άγιος Λέων Πάπας Ρώμης

Άγιος Λέων Πάπας Ρώμης
 
Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων

Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων
 
Άγιος Πάμφιλος και οι συν αυτώ Μάρτυρες

Άγιος Πάμφιλος και οι συν αυτώ Μάρτυρες
 
Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος

Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος
 

Σύναξη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελισ....
 
Όσιος Αυξέντιος ὁ ἐν τῷ Ὄρει

Όσιος Αυξέντιος ὁ ἐν τῷ Ὄρει
 
Όσιος Μαρτινιανός

Όσιος Μαρτινιανός
 
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας

***  Ευ. Λέκκας: “Η Καλαμάτα είναι από τις πιο θωρακισμένες πόλεις στην Ελλάδα απέναντι στους σεισμούς” (βίντεο)         
      
 
Στόχευση του ΟΑΣΠ η εκπαίδευση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως μαθητές, ηλικιωμένοι και ΑμεΑ
 Έπειτα από την άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξή του στο 8ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας, ο καθηγητής Σεισμολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, απάντησε σε ερωτήσεις των τοπικών ΜΜΕ σε ζητήματα εφ΄όλης της ύλης και τα πάντα... επίκαιρα για την “ευαίσθητη” περιοχή μας θέματα σεισμών.
Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που κάνει η πολιτεία μετά από ένα μεγάλο σεισμό;
Σε περίπτωση ενός μεγάλου συμβάντος, η πολιτεία με βάση τα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια, θα πρέπει κινηθεί σε όλους τους τομείς. Υπάρχει ένα πλέγμα ενεργειών που πρέπει να γίνουν σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Είναι μια τεράστια διαδικασία που αφορά όλους: υπηρεσίες, υπαλλήλους, νοσοκομεία, εκπαίδευση, Σώματα Ασφαλείας. Όλοι αυτοί οι φορείς μαζί με τους πολίτες, θα πρέπει να συντονιστούν προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο συμβάν. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του κόσμου και ειδικών ομάδων πληθυσμού, κι εκεί έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα.
Έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια, ειδικά προς τα σχολεία και τους νέους ανθρώπους; Στον ΟΑΣΠ έχουμε επιδοθεί σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, κυρίως παιδιά στα σχολεία και ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, ενώ πρόσφατα έχουμε μια παγκόσμια πρωτοπορία που είναι οι δράσεις για τα ΑμεΑ. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει ένα πολύ καλό σχέδιο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάνουμε μια προσπάθεια πολύ μεγάλη, αλλά λόγω της κατάστασης της χώρας δεν μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε σε όσα θα θέλαμε.
Η κρίση στη χώρα μας τα τελευταία 6 χρόνια έχει επηρεάσει τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας; Η κρίση επέδρασε καταλυτικά καθώς έχουμε λιγότερες κατασκευές. Άρα και οι προσπάθειες μη εφαρμογής του αντισεισμικού κανονισμού ελαχιστοποιούν το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες μηχανικοί είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα τήρησης των αντισεισμικών κανονισμών, κάτι που είδαμε και στους σεισμούς της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας. Ο δομημένος ιστός και των δύο νησιών, σε δύο πολύ μεγάλους σεισμούς, όπως αυτοί που έγιναν, δεν υπέστη  βλάβη. Βλάβες υπέστησαν μόνο πολύ παλιά κτήρια ή αυτά που οι ιδιοκτήτες τους είχαν κάνει εγκληματικές παρεμβάσεις.
30 χρόνια μετά το σεισμό, πόσο θωρακισμένη είναι σήμερα η Καλαμάτα;
Η Καλαμάτα είχε την τύχη και την ατυχία μαζί να έχει το σεισμό του 1986. Αμέσως μετά εφαρμόστηκε ο καινούργιος αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι κατά πολύ βελτιωμένος και τα κτήρια έχουν χτιστεί με αυξημένες προδιαγραφές. Βεβαίως βοήθησε η ευαισθητοποίηση του κόσμου και το ενδιαφέρον του για την τήρηση του αντισεισμικού κανονισμού στην Καλαμάτα. Πιστεύω ότι ο δομημένος ιστός της πόλης είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ η τρωτότητα των κτηρίων της έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.
Κατά πόσο κινδυνεύει η χώρα μας μετά από ένα τσουνάμι, καθώς ακούσαμε ότι και οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πολλά γύρω απ' αυτό μέχρι και πρόσφατα;
Μετά το 2004 και κυρίως το 2011 μάθαμε πάρα πολλά πράγματα για το τσουνάμι. Ο κίνδυνος υπάρχει και για τη χώρα μας, αλλά είναι μια κλίμακα μικρότερη απ’ ό,τι είναι στην Ιαπωνία και στην Ινδονησία. Στα πλαίσια αυτά και με το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα, έχουμε σχέδια αντιμετώπισης και για ένα τσουνάμι. Θεωρώ ότι, με βάση τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις, αλλά κυρίαρχη είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού.
Tελικά μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός;
Ο σεισμός προβλέπεται σε μακροπρόθεσμη πρόγνωση. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε σεισμό σε επίπεδο ώρας, λεπτών, ημέρας, επίκεντρου και μεγέθους. Γίνονται προσπάθειες ως προς αυτό, αλλά νομίζω ότι θα περάσουν πάρα πολλές δεκαετίες μέχρι να το πετύχουμε.
Μια συμβουλή στους πολίτες κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού;
Οι πολίτες κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και μόνο όταν περάσει η δόνηση να βγουν από τις κατοικίες τους πηγαίνοντας σ’ έναν ελεύθερο χώρο, ακολουθώντας συντεταγμένοι τις οδηγίες της πολιτείας και της πολιτικής προστασίας.
Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Video:  Ευθύμιος Λέκκας στην Καλαμάτα σεισμολόγος , https://youtu.be/ZfJTFsCt56U .-
 
***  Τροχαίο στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
       
 
 
Ένα αυτοκίνητο ανατράπηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας στο ρεύμα εξόδου.
Το ατύχημα συνέβη όταν από προπορευόμενο όχημα έφυγε βαρύ αντικείμενο(ξύλινο καδρόνι), έτσι στην προσπάθεια του να το αποφύγει  ο οδηγός του πίσω οχήματος κατέληξε στην άκρη του δρόμου και ανατράπηκε.
Στο  σημείο έφθασε και όχημα της Πυροσβεστικής όμως δεν χρειάστηκε να γίνει επέμβαση, αφού οι επιβαίνοντες είχαν βγει μόνοι τους από το όχημα.
Να σημειωθεί ότι ο οδηγός του πρώτου αυτοκίνητου έφυγε από το σημείο.

*** Η Καλαμάτα χόρεψε Μπατσάτα με στόχο να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες (φωτογραφίες και βίντεο) 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας η δεύτερη γενική πρόβα στο χορό Μπατσάτα, στόχος είναι να συγκεντρωθούν στις 12 Μαρτίου πάνω από 704 άτομα ώστε να καταφέρει η πόλη μας να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες. Στη σημερινή πρόβα συμμετείχαν σχολές χορού από την πόλη αλλά και τη Σπάρτη, ενώ όσοι θέλουν να συμμετάσχουν έχουν ακόμα χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο περίπτερο που υπάρχει στην πλατεία για αυτό το λόγο. - 
Βίντεο : Μπατσάτα Καλαμάτα , https://youtu.be/wXQ6NzrLpDI  .-

***  Βολές Κατσίβελα κατά της κυβέρνησης στην πρόταση για πρόστιμο για τον Κυπαρισσιακό          
     
Βολές σε βάρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, για το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Τη στιγμή που  είναι γνωστή η σκληρή πρόταση της  Εισαγγελέως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση παραβίασης Κοινοτικής Οδηγίας από τη χώρα μας, για καταδίκη και επιβολή προστίμου. 
Ο κ. Κατσίβελας ανέφερε πως έχει αμφιβολίες για το ποιος προστατεύει τα συμφέροντα του δημοσίου και των κατοίκων, μιλώντας  για στημένο παιχνίδι. Όπως είπε, οι καταγγέλλοντες είναι αυτοί που σήμερα νομοθετούν στην κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να γίνει εθνικό πάρκο ο Κυπαρισσιακός, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό που συμβαίνει είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμο. 
Το υπουργείο, είπε, προτιμά να μιλά με κάποιους, αλλά όχι με όλους. Η δημοτική Αρχή δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα. Επέμεινε δε στην άποψη και την απόφαση του Σώματος κατά του εθνικού πάρκου, κατηγορώντας ξανά Οργανώσεις και συλλόγους που κάνουν ό,τι θέλουν στο υπουργείο, ενώ μίλησε για καταστροφικές ιδεοληψίες και πολιτικές αντιλήψεις σε βάρος της περιοχής. 
Ο Νώντας Βουδούρης ζήτησε να μην εθελοτυφλούν, θύμισε την απόφαση του ΣτΕ, αναφέρθηκε στην Εισαγγελική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αλλά ψάχνει να βρει τη μέση λύση για να μην περάσουν τα σκληρά μέτρα που ζητά η ΕΕ και να μην καταστραφεί στο τέλος το Καλό Νερό. «Λίγη επαφή με την πραγματικότητα δε βλάπτει», σημείωσε.

 ***  30 χρόνια μετά στο ίδιο σημείο...          
       
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν μια φωτογραφία που έδειξε κατά τη διάλεξή του στο 8ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας στο “Elite City Resort” ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας ξεκίνησε τη διάλεξή του με μια φωτογραφία από τις πρώτες ημέρες του σεισμού του 1986 στην Καλαμάτα, όπου το τότε camping στο ξενοδοχείο “Elite” αποτέλεσε το κέντρο διαμονής των σεισμολόγων, που έσπευσαν αμέσως στην σεισμόπληκτη Καλαμάτα...Τριάντα χρόνια μετά, ο τότε νέος επιστήμονας Ευθύμιος Λέκκας, βρέθηκε στον ίδιο χώρο, το βράδυ της Παρασκευής, ως καθηγητής Σεισμολογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αυτή τη φορά...   Κ. Γαζ.

 ***  Εννέα συλλήψεις στη Μεσσηνία στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης

Εννέα άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στη Μεσσηνία από την Αστυνομία, στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση που έχει καθιερώσει κάθε εβδομάδα σε όλους τους νομούς της περιφέρειας. Συνολικά, έγιναν έλεγχοι σε 673 άτομα, εκ των οποίων 571 ήταν ημεδαποί και 102 ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε 554 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 123 άτομα, από τα οποία 71 ήταν ημεδαποί και 52 ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 49 άτομα. Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν 2 ημεδαποί για κλοπή οχήματος, 5 ημεδαποί για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, 1 ημεδαπός για καταδικαστικό έγγραφο και άλλος ένας για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά 178 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 6 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς. - 

***  Ουμπέρτο Έκο….

Για να γιορτάσουμε τη σπουδαία ζωή του συγγραφέα και φιλοσόφου που πέθανε, προχθές, παραθέτουμε ορισμένα αγαπημένα του αποσπάσματα. Ο Ουμπέρτο Έκο με τις δηλώσεις του και τις θεωρίες του εμπότισε μέσα στα χρόνια την ποπ κουλτούρα αλλά και την υψηλή διανόηση.* (…) Όταν οι άνθρωποι σταματούν να πιστεύουν στο Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα. Πιστεύουν στα πάντα. * Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Erasmus” δημιούργησε την πρώτη γενιά Ευρωπαίων. Το ονομάζω σεξουαλική επανάσταση: ένας νεαρός Καταλανός γνωρίζει μια Φλαμανδή, ερωτεύονται, παντρεύονται και γίνονται Ευρωπαίοι. Το ίδιο και τα παιδιά τους. Η ιδέα του “Erasmus” θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και όχι μόνο για τους σπουδαστές αλλά και για τους ταξιτζήδες, τους υδραυλικούς και άλλους εργάτες. Αυτό που στην πραγματικότητα εννοώ είναι ότι πρέπει να ζήσουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει ν’α φομοιωθούν αναμεταξύ τους. * Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση. * Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη. * Σήμερα, ζούμε σε καθεστώς ειρήνης εδώ και 70 χρόνια τώρα και κανείς μας δεν συνειδητοποιεί πόσο υπέροχο και σημαντικό είναι αυτό. * Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν από αυτούς και καμιά φορά αντί για αυτούς. * Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά, πολλές φορές, την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει.(…). Α.Π. - 

***  Δικαστικά κατά της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας θα κινηθούν ιδιοκτήτες σκύλων (φωτογραφίες)          
      
 
 
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να απαγορεύσει τη διέλευση δεσποζόμενων ζώων στο Πάρκο του ΟΣΕ έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των τετράποδων.
Έτσι το απόγευμα της Κυριακής στο χώρο του Πατινάζ ιδιοκτήτες δεσποζόμένων σκύλων συναντήθηκαν για να συζητήσουν  την ανατροπή αυτής της απόφασης.
Όπως είπαν θεωρούν απαράδεκτη μια τέτοια απόφαση που μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.
Μετά από συζήτηση και προτάσεις αποφασίστηκε να κινηθούν νομικά κατά της απόφασης, απόφαση μάλιστα που έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια και έτσι τα χρονικά περιθώρια για την αίτηση ακύρωσης όλο και στενεύουν.
Σήμερα λοιπόν συγκεντρώθηκαν ονόματα  ώστε να ξεκινήσει άμεσα η νομική διαδικασία ώστε η Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω αυτή την απόφασή της και αν δεν συμβεί αυτό οι ιδιοκτήτες των τετράποδων θα συνεχίσουν.
Για το νομικό κομμάτι τους ενημέρωσε δικηγόρος που έχει αποφασιστεί να υπερασπιστεί τους θιγόμενους οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν ότι εκτός από την δικαστική οδό θα κάνουν και άλλες ενέργειες ώστε να εκφράσουν την αντίδρασή τους σε αυτή την απόφαση.

*** Οι ουρές χιλιομέτρων άνοιξαν το μπλόκο του Ισθμού

Μποτιλιάρισμα και απίστευτη ταλαιπωρία παρατηρείται στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ισθμού και στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου η ουρά των αυτοκινήτων φθάνει τα δύο χιλιόμετρα, και τα αυτοκίνητα κινούνται σημειωτόν από την παλαιά εθνική οδό, που έχουν ανοίξει από το πρωί οι αγρότες. Προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να διευκολυνθούν οι οδηγοί, οι αγρότες από το μπλόκο του Ισθμού άνοιξαν τώρα και θα κρατήσουν τις επόμενες τουλάχιστον δύο ώρες, ανοικτή τη νέα εθνική οδό στον Ισθμό, στο ρεύμα προς Αθήνα και θα μοιράσουν φυλλάδια με τις θέσεις τους στους διερχόμενους οδηγούς. Εν τω μεταξύ, από τις 16.00 είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, έως αύριο το μεσημέρι και παρατηρείται μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος αυτή την ώρα στον Αχλαδόκαμπο. Νωρίτερα, οι αγρότες της Αργολίδας έκλεισαν για ώρες και την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Άργους, στους Μύλους, ενώ έχουν κλείσει για τις επόμενες δύο ώρες την εθνική οδό Σπάρτης-Τρίπολης, στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - 

***  ΑΠΟ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στις ομορφιές της Πατρίδας  μας :
 Αγόριανη (Επτάλοφος) Παρνασσού

 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ  λιμάνι

 Στο λιμανάκι της Ναυπάκτου

  ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ  λιμάνι

  Στην Ναύπακτο στο λιμανάκι


 Λέων Χαιρώνειας Βοιωτίας

 Χάρτης περιοχής Ναυπάκτου

 Τριζόνια νησάκια στον Κορινθιακό

 Το  Γαλαξίδι Ι.Ν. Άγιος Νικόλαος

Στο άλσος στο Γαλαξίδι
 ~   Σ/Κ  19 και 20   Φεβρουαρίου 2016 ,....Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης  διοργανώνει διήμερη Εκδρομή -Βόλτα ....ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΠΥΡΓΟΣ-ΠΑΤΡΑ -ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ -ΓΑΛΑΞΙΔΙ -ΑΡΑΧΩΒΑ -Χ.Κ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ {'ΦΤΕΡΟΛΑΚΑΣ" } -ΔΕΛΦΟΙ- ΑΓΟΡΙΑΝΗ ή Επτάλοφος - ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ  επιστροφή Μεσσήνη μέσω ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ -ΘΗΒΑΣ -ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
                                 -ΤΡΙΠΟΛΗΣ .- 
Χάρτης περιοχής Κορινθιακού
 

Τιμή Συμμετοχής : 75  ευρώ  .- (Διανυκτέρευση ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ στους Δελφούς ).-
~Χ. Κ.  ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ  "Κελλάρια¨ 21/02/2016 ανεβαίνοντας :  https://youtu.be/NOKLwmaOYFY .-
Τριζόνια νησάκια στον Κορινθιακό 
Video  από εκδρομή  :                                                                                                                      
~ Ναύπακτος  διαδρομή  εισόδου  20/02/2016 : https://youtu.be/ey9p3jETpoo  .-               ~ΑΡΑΧΩΒΑ  Λαογραφικό  20/02/2016 : https://youtu.be/pxdBUigeChA .-                                         ~ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ  στην  κ  πλατεία  21 02 2016 : https://youtu.be/YSCx0rB_9h4 .-                               ~ ΓΑΛΑΞΙΔΙ  είσοδος  20/02/2016 :  https://youtu.be/iZvP6-Mq7jo .-   
   Χάρτης περιοχής Γαλαξιδίου
~ Αγόριανη Παρνασσού προς καταρράκτες  21-02-2016 : https://youtu.be/Ne5zEYJwwhM .- 
~ Γαλαξίδι  η  Ιστορική  ναυτική δύναμη 20/02/2016 : https://youtu.be/Xg44joFRX8A   .-        
~ Γαλαξίδι  παρουσίαση  20/02/2016 : https://youtu.be/6ReRsG3jV5g .- 
~ Αράχωβα λαογραφικό Μουσείο  20/02/2016 : https://youtu.be/_V7YzxLtVXM .-
~* ΓΑΛΑΞΙΔΙ Η παλιά ναυτική πόλη 20/02/2016 : 
  https://youtu.be/3dw-3YWf1sE .-                                                                                                    ~*Γέφυρα Χ . Τρικούπη Ρίο  Αντίρριο  20/02/2016 : https://youtu.be/5ud7ESYkykw .-
~
***   ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Λ. ΚΑΤΣΩΝΗ!
katsonis
  Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
  Αντγος ε.α.
  Επίτιμος Δκτης της Σ.Σ.Ε.
Ως γνωστόν ο Έλληνας Επαναστάτης - Ναύαρχος Λάμπρος Κατσώνης (1752-1804), αφού πολέμησε και κατέστρεψε πολλές τουρκικές Αρμάδες Πολεμικών πλοίων, προσπαθώντας για την ελευθερία της Πατρίδος, σε μια μάχη με υπέρτερες δυνάμεις Τούρκων-Αλγερινών κ.λπ. ηττήθη και κατέφυγε στη Πάργα και από εκεί στην Ρωσία. Διότι, ο Στόλος του Λ. Κατσώνη, συμπεριελήφθη στο Ρωσικό Στόλο. Είναι γνωστό το παροιμιώδες στιχούργημα: «Σαν σ’ αρέσει Μπάρμπα Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο». Αυτό ελέγετο, δια την Ιστορία, από τα Ελληνικά πληρώματα των Τουρκικών πλοίων.
Μετά την τελική αποτυχία του Κινήματος του Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος τελικά, όπως προαναφέρθηκε, κατέφυγε στην Ρωσία και συγκεκριμένα στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Η Τσαρίνα Αικατερίνη του έδωσε χρήματα, με τα οποία ο Λ. Κατσώνης αγόρασε ένα μεγάλο κτήμα έξω από την ΓΙΑΛΤΑ της Κριμαίας. Το αγρόκτημα αυτό ο Λ. Κατσώνης το ονόμασα ‘’Λιβαδειά’’, σε ανάμνηση της πατρίδος του, που δεν την ξαναείδε ποτέ. Εκεί δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού, έκαμε οικογένεια, τα παιδιά του σταδιοδρόμησαν στον Ρωσικό Στρατό και ένας εγγονός του έγινε συγγραφέας. Η περιοχή στο αγρόκτημά του, όπου διέμεναν οι εργαζόμενοι, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε χωριό και παρέμεινε με το όνομα «Λιβαδειά» και το 1835 καθιερώθηκε και επισήμως από το Ρωσικό Κράτος.
Στο χωριό Λιβαδειά του Λ. Κατσώνη, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά της ΓΙΑΛΤΑΣ, ο Τσάρος ΝΙΚΟΛΑΟΣ της Ρωσίας το 1911 έκτισε το θερινό Ανάκτορο των Ρώσων Αυτοκρατόρων.
– Το 1945, στο αγρόκτημα του Λ. Κατσώνη όπου είναι τα θερινά Ανάκτορα των Τσάρων (στο χωριό Λιβαδειά), εκεί οι ΣΤΑΛΙΝ, ΡΟΥΣΒΕΛΤ και ΤΣΩΡΤΣΙΛ αποφάσισαν για την τύχη του μεταπολεμικού Κόσμου, την ίδρυση του Ο.Η.Ε., τις σφαίρες επιρροής, την διαίρεση της Γερμανίας κ.λπ.
– Το 1979, ο Ρώσος αστρονόμος Nikolay Stepanovich Chernykh, που εργαζόταν στο εργαστήριο Αστροφυσικής της Κριμαίας, ανακάλυψε ένα μικρό πλανήτη (Αστεροειδή) και του έδωσε το όνομα «Livadia», από το ήσυχο μικρό χωριό την Λιβαδειά του Λ. Κατσώνη, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται.
Έτσι η πατρίδα του Λ. Κατσώνη έγινε χωριό στην ΓΙΑΛΤΑ της Κριμαίας, εκεί έγινε η μεγαλύτερη συμφωνία του κόσμου, που ονομάστηκε η Συνθήκη της ΓΙΑΛΤΑΣ και ακόμη το όνομα της Λιβαδειάς, έφθασε στο διάστημα.
Σήμερα το χωριό Λιβαδειά, έχει περίπου 900 κατοίκους και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω του Ανακτόρου των Τσάρων - Μουσείο, το οποίο σήμερα ονομάζεται «LIVADIA PALACE».
«Η αγάπη προς την Πατρίδα είναι έμφυτη στον Ελληνισμό» (ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΕΥΣ)

***  ΔΗΓΜΑΤΑ...
 gaidaros
~   Κώστα Δημ. Χρονόπουλου 
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
Α.  Γαϊδουρινές  Προσαγωγές και Συλλήψεις
Προ ημερών προσήχθη όνος / γάιδαρος - που συμμετείχε σε διαδήλωση - για εξακρίβωση στοιχείων, εξαιτίας ενδεχόμενα ....γαϊδουρινής  συμπεριφοράς.
Η Αστυνομία έκρινε ότι  υπήρχε κίνδυνος : κοπρίσματος, ογκανισμών και λακτισμάτων.
Εξάλλου οι πλατείες και οι δρόμοι των πόλεων προσφέρονται για ανάλογες "εκδηλώσεις  ανακούφισης" αρκεί να τις κάνουν μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόροι.
Αυτοί - παραδοσιακά, εθιμικώ  δικαίω, κρατική ανεπάρκεια και δημοκρατική ελευθεριότητα - ούτε προσάγονται, ούτε συλλαμβάνονται και ουδέποτε τιμωρούνται.
Θα πρότεινα λοιπόν - για λόγους ισοτιμίας, ισονομίας - στους κατόχους των συμπαθών τετράποδων να τους φορέσουν κουκούλα ώστε να τύχουν ... (ανάλογης) απαλλαγής / ασυλίας  από μέρους των αρχών.
Όσο για τις γνωστές παρωπίδες - λόγω κομματικοποίησης των πάντων - να φέρουν κομματικό λογότυπο ώστε να διευκολύνεται ο διαχωρισμός τους.
Είναι αναγκαίο οι ΚΟΜΜΑΤΟΠΑΡΩΠΙΔΕΣ να επεκταθούν σε όλα τα ζωντανά όντα - τετράποδα και δίποδα - αφού αποτελούν, εδώ και πολλές δεκαετίες, το ιερό μας φετίχ.
ΥΓ Αδιευκρίνιστο παραμένει το πότε τα ζωντανά θα αρχίσουν να κλωτσάνε με μανία, και προς πάσα κατεύθυνση. 
Β. Ευεξήγητα Τεχνάσματα:
 Πολλοί απορούν και δεν μπορούν να εξηγήσουν την ..... συμπαράσταση και συμπαράταξη, των (Συν) κυβερνώντων στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Δήλωσαν ότι στηρίζουν τους διαδηλωτές (!). ΜΜΕ, Αντιπολίτευση , ειδικοί, μίλησαν για παράνοια δεδομένου ότι δεν έχει λογική να συμπαρίστασαι σε αυτούς που είναι εναντίον σου!. Θεωρώ ότι οι παραπάνω απόψεις / εκτιμήσεις είναι λαθεμένες και θα έλεγα επιδερμικής προσέγγισης. 
Όχι, δεν τρελάθηκαν ομαδικά οι Συγκυβερνώντες, δεν έπαθαν παράκρουση και ούτε διακατέχονται από αχαλιναγώγητο μαζοχισμό.
Απλώς πρόκειται για (ευεξήγητα, οφθαλμοφανή) τεχνάσματα, ΚΟΜΜΑΤΟΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ  με έντονο άρτυμα λαϊκισμού.
Οι κρατούντες ισχυρίζονται ότι: εμείς κατανοούμε, συμπάσχουμε, συμμετέχουμε, ενθαρρύνουμε. Αλλά, να, οι κακοί δανειστές απαιτούν τα σκληρά μέτρα. Άρα δεν φταίμε εμείς, αλλά άλλοι. Εκείνοι!.....
Θα μου παρατηρήσετε: Είναι δυνατόν να σε εντυπωσιάζει κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική (= η κοροϊδία); Όχι βέβαια. 
Αυτό όμως που δεν κατανοώ είναι η βεβαιότητα του πολιτικού μας κόσμου ο οποίος εξακολουθεί να μας θεωρεί καθυστερημένους και αμνήμονες.
Θα φρεσκάρω λοιπόν τη μνήμη τους θυμίζοντας το Δημοψήφισμα του 62%.
Τότε η Κυβέρνηση όχι μόνον ήταν με τον λαό αλλά και το προκάλεσε ώστε να εναντιωθούμε όλοι στους ξένους.
Καλόπιστα θα υιοθετήσω ότι όντως οι Κυβερνώντες εννοούσαν όσα έλεγαν, και ότι, πράγματι, χάρηκαν για το 62%.
Έκτακτα! Όμως πως δικαιολογείται (Σ.Σ γνωρίζω τις δικαιολογίες/αιτιάσεις) με το 62% στην τσέπη- ως ισχυρότατο όπλο - να (συν) υπογράφουν Γ, απεχθέστερο Μνημόνιο; 
ΥΓ Ας αντιληφθούν επιτέλους οι πολιτικοί μας (όλων δε των παρατάξεων) ότι ο πρότερος, ασυνεπής και ανειλικρινής βίος τους, δεν τους επιτρέπει παρόμοιες συμπεριφορές. Τα κροκοδείλια κομματικά δάκρυα δεν πείθουν. Προκαλούν. 

***  Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!!!  polemos
 ~  του Χρήστου Χατζηαναστασίου
Ιδρυτή Ελλήνων Πολιτεία
 Πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών
Παντείου Πανεπιστημίου
Οι ραγδαίες εξελίξεις και οι πολεμικές επιχειρήσεις που συμβαίνουν στις περιοχές της Βόρειας Συρίας, τις νότιας Τουρκίας και του Ιράκ δεν είναι τίποτα άλλο από την επίσημη έναρξη ενός ακόμη παγκοσμίου πολέμου καθώς όλα δείχνουν ότι η διπλωματία δεν μπορεί να φέρει λύσεις!!
Οι γεωπολιτικές – γεωστρατηγικές ισορροπίες αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτός ο πόλεμος εκτός από τις όποιες αλλαγές φέρει σε επίπεδο συνόρων αλλά και μια πιθανή δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους ότι οι σφαίρες και οι πύραυλοι έχουν στόχο την δημιουργία ενός νέου δρόμου για την ενέργεια και τα αποθεματικά του πλούτου που πάντα είχε αυτή η γη.
Την ίδια ώρα ένα κράτος χωρίς προσωπικότητα, χωρίς σοβαρότητα και με προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά να μην διαθέτει ούτε καν ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να προστατεύσει τα εθνικά του σύνορα!!!
Αλλά για ποια σύνορα να μιλήσουμε όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αυτής της χώρας πριν από λίγους μήνες αμφισβήτησε τα σύνορα της χώρας στην οποία είναι αρχηγός κράτους.
Με πρώτο αρνητικό αντίκτυπο και με τα πλοία του ΝΑΤΟ να έχουν καταφτάσει στο Αιγαίο αλλά και τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών να ζουν το παραμύθι της εξουσίας ο λαός ζει στα δικά του ερωτηματικά και προβλήματα που καμία κυβέρνηση δυστυχώς δεν είναι ικανή να λύσει!!
Η Ελλάδα κυρίες και κύριοι βρίσκεται στη δίνη ενός νέου παγκοσμίου πολέμου ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους.
Ο αμυντικός εξοπλισμός της χώρας λόγω των μνημονίων και η απουσία στιβαρών πολιτικών ανδρών σε μια παράλληλη γραμμή με τις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για την λύση του προσφυγικού αλλά και το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη πολιτική και στρατιωτική ιστορία της χώρας δεν είχε συναντήσει…
Οδηγούμεθα λοιπόν σε μια πολεμική σύγκρουση άοπλοι, χωρίς διπλωματία και με το μάτι της παρούσας κυβέρνησης στο επικοινωνιακό τρικ της επίλυσης του χρέους!!
Δεν έχουν περάσει ούτε καν δύο 24ωρα από την στιγμή τέσσερα πρώην κράτη του Ανατολικού μπλοκ σε σύσκεψη που έκαναν στην Πράγα (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία) να θέλουν την απομόνωση της χώρας με αίτημα τους το «κλείσιμο» των συνόρων, παιχνίδι που φωτογραφίζει το πάντα «επίκαιρο» για τους Ευρωπαίους δανειστές μας grexit που δεν είναι τίποτα άλλο από το αμερικάνικο όνειρο της διπρόσωπης Γερμανίας.
Από τη μια βγαίνει η Μέρκελ και δηλώνει στήριξη της χώρας μας και από την άλλη βγαίνουν τα κρατίδια που έχει εξαγοράσει η ίδια η Γερμανία και μέσω του προσφυγικού θέλουν να πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης!!
Αυτές τις δύσκολες στιγμές η Ελληνική κυβέρνηση «αμερικανίζει» καθώς με την επικοινωνιακή της στρατηγική θέλει να πείσει τους Έλληνες ότι η ασφάλεια των συνόρων μας θα εξαρτηθεί κατά πολύ και από τη συμβολή και παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο!! Τι καλύτερο δώρο για την βορειοατλαντική συμμαχία μέρος της οποίας είναι και η Τουρκία. Οι δυσμενείς συνθήκες και η συμμετοχή της στον πόλεμο της Συρίας αλλά και η κρίση της με την Ρωσία επισφραγίζουν και με τον πιο επίσημο τρόπο βάζουν σε αυτήν την πολεμική σύρραξη και την χώρα μας.
Εξάλλου το προσφυγικό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι αυτού του πολέμου. Σε κάθε πόλεμο είχαμε μετακινήσεις πληθυσμών ή αν θέλετε άμαχων και σε κάθε πόλεμο γεννιόταν το προσφυγικό ζήτημα.
Η Ελλάδα όσο κι αν δεν παραδέχονται πολλοί βρίσκεται σχεδόν και με τα δύο πόδια σε έναν πόλεμο και μπορεί ακόμη να μην δέχεται πυραύλους ωστόσο τα μέτρα λιτότητας η ανεύθυνη πολιτική των Υπουργών της, η απουσία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και η απουσία της από τη διεθνή κοινότητα σε επίπεδο αποφάσεων δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι μια χώρα που συμμετέχει σε έναν πόλεμο χωρίς συμμετοχή στα πεδία των μαχών αλλά με δυσμενείς και τραγικές συνέπειες για τους πολίτες της. Η τουρκική προκλητικότητα και τα παιχνίδια της Τουρκικής ηγεσίας σε σχέση με την πλήρη απουσία της Ελληνικής διπλωματίας καταστούν την ανάγκη η χώρας μας να πάρει όσο ποτέ άλλοτε σοβαρές αποφάσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αυτήν την φορά κανένας σύμμαχος δεν θα προτρέξει να μας σώσει και οποίος θα θέλει να μας βάλει στις δικές του ισορροπίες και θα ξέρει ότι έχει να εντάξει στην δύναμη του ένα κράτος με άστεγους, άνεργους και πολίτες στα όρια της φτώχειας σε έναν κόσμο που υποτίθεται έχει αλλάξει…
Η ευθύνη του πολιτικού συστήματος αγγίζει τα όρια της εσχάτης προδοσίας και ο ανήμπορος λαός σε πλήρη συστοιχία με την απουσία της δικαστικής αλλά και ακαδημαϊκής κοινότητας να «κοιτάζει» το μέλλον του μέσα από τις πολεμικές συγκρούσεις που γίνονται στη Μέση Ανατολή και όσο και αν φαντάζει ότι αυτές είναι μακριά από το σπίτι του κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Οι βόμβες είναι τόσο κοντά μας που ακόμη κι αν δεν συμμετέχουμε ενεργά σε αυτόν τον πόλεμο οι συνέπειες από τις αλλαγές συνόρων, η πείνα και η δυστυχία των ανθρώπων που ζουν την φρίκη του πολέμου καθώς και οι νέοι ενεργειακοί πυλώνες που θα δημιουργηθούν είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσουν και την πόρτα μας. Πρώτος στόχος το Αιγαίο με το πρώτο χτύπημα στην μοναδική πηγή εσόδων της χώρας μας την απώλεια εκατομμύριων ευρώ από τον τουρισμό. Ακολουθεί μετά το δημογραφικό και η αλλοίωση πληθυσμών καθώς η δημιουργία hotspots είναι η αρχή του τέλους της δημιουργίας μιας νέας προσφυγικής κοινότητας οι οποία θα αριθμεί χιλιάδες νέους ανθρώπους οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν που θα εγκατασταθούν μόνιμα. Και μαζί με την μόνιμη εγκατάσταση τους θα έρθει αναπόφευκτα και το αίτημα για τα θρησκευτικά και πολιτισμικά τους δικαιώματα!!
Αυτός ο πόλεμος δεν έχει καμία σχέση με τους δύο προηγούμενους παρόλο που και οι δύο κινήθηκαν στην σφαίρα της θεωρίας του ζωτικού χώρου ωστόσο όμως στο τέλος αυτού του πολέμου κάποια κράτη θα ενταχθούν με τον νικητή και κάποια κράτη θα χάσουν την ισχύ που μέχρι σήμερα μπορεί να έχουν.
Είναι αναγκαίο λοιπόν τόσο η στρατιωτική ηγεσία όσο και η πολιτική ηγεσία να συναινέσουν και να αφήσουν κατά μέρος τα πολιτικά παιχνίδια και τον ρεβανσισμό να συνασπιστούν στο αίτημα του πολίτη για ειρήνη και να βρουν λύσεις για την καθημερινότητα του πριν ο πόλεμος αυτός στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, έστω και χωρίς την θέληση της φέρει ακόμη πιο δυσμενέστερα προβλήματα στη χώρα. Η ευθύνη όλων μας τώρα πλέον θα δοκιμαστεί στην πράξη και μαζί με τις δικές μας ευθύνες είναι καιρός και η Ευρώπη αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι ισορροπιών να καταλάβουν ότι η πρόοδος στον πλανήτη έχει επέλθει από τον άνθρωπο και όχι από τις τράπεζες και τους βομβαρδισμούς….
Ας καταλάβουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον ότι o πόλεμος που μόλις έχει αρχίσει θα τους πάει δεκαετίες πίσω και όχι μπροστά.

***  Η απάντηση που δε δόθηκε στον Σόϊμπλε!
soible
~ Του Νίκου Ιγγλέση
 Αδιόρθωτος, επίμονος αλλά απόλυτα προβλέψιμος παραμένει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Όποτε απαιτείται να πιεστεί – εκβιαστεί η Ελλάδα, προκειμένου να συμμορφωθεί προς  τις υποδείξεις των δανειστών, επαναφέρει το γερμανικό σχέδιο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, λοιπόν μιλώντας, στις 4 Φεβρουαρίου 2016, σε εκδήλωση στο Αμβούργο θυμήθηκε την πρόταση που είχε κάνει στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011 στον τότε έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για ένα «φιλικό», «προσυμφωνημένο» και προσωρινό Grexit.
Καθόλου τυχαία, ο Σόιμπλε θυμήθηκε την τότε πρότασή του τώρα,  όταν καρκινοβατεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Το Σεπτέμβριο του 2011 η πρότασή του έγινε σαράντα μέρες πριν συμφωνηθεί το δεύτερο Μνημόνιο. Την ίδια πρόταση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε παραδώσει στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάϊζενμπλουμ, στις 11 Ιουλίου 2015, μια μέρα, δηλαδή, πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής (12-7-15) στην οποία συμφωνήθηκε η υπογραφή της τρίτης Δανειακής Σύμβασης-Μνημονίου.
Στα ενδιάμεσα διαστήματα μια παρεμφερή πρόταση για προσωρινή (timeout) έξοδο από το ευρώ διακινούσε ο γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Info του Μονάχου και για πολλά χρόνια σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Το ερώτημα είναι αν οι Γερμανοί εννοούν αυτά που προτείνουν ή μπλοφάρουν για να τρομοκρατούν τους Έλληνες. Η απάντηση είναι και τα δύο, γιατί και με τις δύο εκδοχές εξυπηρετούνται τα γερμανικά συμφέροντα.
Η συνάντηση στο «Μονοπόλ»
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 συνεδρίασε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας το άτυπο Ecofin με τη συμμετοχή και των 28 κεντρικών τραπεζιτών της Ε.Ε. Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ζήτησε να έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο υπόγειο του ξενοδοχείου «Μονοπόλ» σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κλειστό μπάρ. Το Βόλφγκανγκ Σόϊμπλεσυνόδευε ο Γεργκ Άσμουσεν, τότε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Γιώργος Ζανιάς, τότε επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).
Από την πρώτη στιγμή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στους έλληνες συνομιλητές του ότι η πρόταση που θα τους κάνει δεν είναι ευρωπαϊκή αλλά γερμανική. Στη συνέχεια πρότεινε την άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και την επιβολή capitalcontrols. Σύμφωνα με τον κ.  Σόϊμπλε οι Έλληνες θα μπορούσαν να εκταμιεύουν μέχρι 50 ευρώ την εβδομάδα. Αλήθεια, γιατί μόνο 50 ευρώ την εβδομάδα,  όταν το 2011 οι τράπεζες ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τον Ιούνιο του 2015,  όταν επιτράπηκε η εκταμίευση 60 ευρώ την ημέρα; Μάλλον ήθελε να τρομοκρατήσει τους συνομιλητές του. Παράλληλα πρότεινε οι καταθέσεις πάνω από 3.000  ευρώ να μετατραπούν άμεσα σε δραχμές. Ουσιαστικά ο πονηρός κ. Σόϊμπλε πρότεινε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη αλλά το ευρώ να εξακολουθεί να αποτελεί μέσο συναλλαγής εντός της χώρας, ως παράλληλο νόμισμα, εξασφαλίζοντας έτσι τη ραγδαία υποτίμηση της δραχμής.
Τέλος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρώντας δεδομένη την ελεύθερη διακύμανση της δραχμής προσέφερε στους συνομιλητές του ένα πρόγραμμα βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα (ανθρωπιστική βοήθεια) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προβλεπόμενες ελλείψεις. Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί ότι σ’ αυτό το γερμανικό σχέδιο δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το Δημόσιο Χρέος, τις ιδιωτικοποιήσεις και γι’ αυτά που αποκαλούν «μεταρρυθμίσεις». Όλα  αυτά υποτίθεται ότι θα εξακολουθούσαν να «τρέχουν» όπως μέχρι σήμερα.
Όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στην ομιλία του (4-2-16) στο Αμβούργο: «Η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η ατέλειωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων για τους πολίτες». Στην πραγματικότητα με την υποτίμηση της δραχμής, υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ολοκληρωνόταν η διάλυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, θα εξαθλιώνονταν περαιτέρω οι έλληνες πολίτες και θα εκποιείτο ευκολότερα η δημόσια περιουσία και σημαντικό τμήμα της ιδιωτικής. Έτσι η ελληνική αποικία θα «εξυγιαίνετο» με τις δικές της δυνάμεις, με το δικό της κόστος, χωρίς να χρειάζεται νέα δάνεια και όταν θα συνέβαινε αυτό θα μπορούσε να επανέλθει προς εκμετάλλευση, μέσω του ευρώ, στη δικαιοδοσία του γερμανικού imperium.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από συζήτηση  90 λεπτών, απέρριψε τις προτάσεις του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης Καθημερινής (7-2-16) ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θεώρησε ότι η πρόταση  Σόϊμπλε θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» των προυχόντων του κόμματος της δραχμής που είχαν τις «ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω». Έτσι η Ελλάδα συνέχισε στο δρόμο των Μνημονίων. Μερικούς μήνες αργότερα οι Σαμαράς – Βενιζέλος θα υπογράψουν το δεύτερο Μνημόνιο και τον Αύγουστο του 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα φέρει το τρίτο Μνημόνιο που θα υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, ενώ στο βάθος του ορίζοντα αχνοφέγγει το τέταρτο Μνημόνιο.
Ο λαός φτωχοποιείται, τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες κλείνουν, η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, οι μορφωμένου Έλληνες φεύγουν μετανάστες, οι τράπεζες αφελληνίστηκαν και, μέσω αυτών, σύντομα, βιομηχανίες, μεγάλα ξενοδοχεία, αγροτική γη και ακίνητα, συνολικής αξίας πάνω από 100 δις. (κόκκινα δάνεια) θα περάσουν σε ξένα χέρια, αλλά τότε ο κ. Βενιζέλος ενδιαφερόταν γι’ αυτούς που είχαν «τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω».
«Δε θα πάρουμε» ...
Αν στις 16 Σεπτεμβρίου  2011 στο δεύτερο υπόγειο του ξενοδοχείου «Μονοπόλ» δεν ήταν ένας μνημονιακός υπουργός όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά ένας πολιτικός ηγέτης άλλου βεληνεκούς θα μπορούσε  να δώσει την ακόλουθη απάντηση στον κ. Σόϊμπλε:
"Αγαπητέ Βόλφγκανγκ,"
Σε ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο που έκανες, μαζί με τους συνεργάτες σου, να ετοιμάσεις το σχέδιο του Grexit για τη χώρα μου, αλλά… δε θα πάρουμε. Αν φύγουμε από την Ευρωζώνη, αυτό θα το κάνουμε με το δικό μας σχέδιο, θα αποτελεί εθνική επιλογή. Αυτό το σχέδιο το έχουμε ήδη έτοιμο και… άκου για να μαθαίνεις: η εισαγωγή του εθνικού νομίσματος θα γίνει με ισοτιμία ένα προς ένα σε σχέση με το ευρώ, δηλαδή μία Νέα Δραχμή προς ένα ευρώ. Αμέσως μετά με απόφαση της εθνικοποιημένης Τράπεζας της Ελλάδος η ισοτιμία αυτή θα «κλειδώσει» όπως έχει κάνει η Βουλγαρία, η Ελβετία και άλλες χώρες. Έτσι δε θα υπάρξει υποτίμηση της  δραχμής, ούτε πληθωρισμός, αφού δε θα αυξηθούν οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων.
"Αγαπητέ Βόλφγκανγκ, "
Είναι αλήθεια ότι για τους τελευταίους μήνες του 2011 και για το 2012 θα χρειαστούμε 8 – 10 δις. για να καλύψουμε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Εξωτερικών Συναλλαγών (από το 2014 το Ισοζύγιο έχει ισοσκελιστεί). Τα χρήματα αυτά μπορείτε να μας τα δώσετε από την πρώτη Δανειακή Σύμβαση (110 δις.). Αν δε θέλετε, να σας θυμίσω ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους παραμένει σήμερα (2011) σε ομόλογα του Δημοσίου που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Μπορούμε να φέρουμε ένα νόμο στη Βουλή που θα «κουρεύει» την αξία αυτών των ομολόγων κατά 80 – 90 %, θα μειώνει το επιτόκιο στο 0,50% και θα παρατείνει τη λήξη τους κατά 30 έως 40 χρόνια. Σ’ αυτό το «κούρεμα» θα περιλάβουμε και τα ομόλογα της ΕΚΤ.
" Αγαπητέ Βόλφγκανγκ, "
 Θα ήθελα μια απάντησή σου μέχρι αύριο το μεσημέρι, διαφορετικά θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Α, και για να μην το ξεχάσω, όποιο μέρος του χρέους αναγνωρίσουμε και όποιο θα έχει απομείνει από το «κούρεμα» των ομολόγων θα σας το αποπληρώσουμε σε δραχμές. Όπως ξέρεις, Βόλφγκανγκ,  το χρέος δεν είναι σε συνάλλαγμα αλλά στο σημερινό «εθνικό» νόμισμα της Ελλάδας, το ευρώ. Άρα όταν περάσουμε στο νέο εθνικό νόμισμα τότε το χρέος θα μετατραπεί σε δραχμές. Καλό βράδυ Βόλφγκανγκ, καλό βράδυ Γεργκ (Άσμουσεν)».
Όλα αυτά γράφτηκαν για να δοθεί μια απάντηση στα διάφορα «γιουσουφάκια» των δανειστών που τις τελευταίες μέρες προσπάθησαν, για μια ακόμα φορά, να θολώσουν τα νερά και να ταυτίσουν τις λαϊκές πατριωτικές δυνάμεις της Ελλάδας που υπερασπίζονται την εναλλακτική λύση του Grexit με τα σατανικά σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και του Δ΄Ράϊχ.

***  Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ
fotoena
~   Του Χρήστου Μηνάγια
Η Μέση Ανατολή είναι η πιο περίπλοκη περιοχή του πλανήτη λόγω της ιδεολογικής, θρησκευτικής και κοινωνικής της δομής.
Οι περιφερειακές διενέξεις και οι πολιτικές εξελίξεις από τη μια πλευρά, καθώς επίσης το έλλειμμα ασφάλειας και η οικονομική κατάρρευση από την άλλη, κλιμακώνουν την αστάθεια στη Συρία και τίθεται υπό αμφισβήτηση η νομιμοποίηση της κεντρικής διοίκησης της. Αν σε αυτά προσθέσουμε τους 470.000 νεκρούς, τους 1.900.000 τραυματίες και τους πρόσφυγες που ξεπερνούν το 45% του γενικού πληθυσμού της χώρας (βλ. Σχετική Έκθεση του Syrian Center for Policy Researh) εμφανώς προκύπτει ότι, η Συρία χάνει την κρατική της οντότητα και βρίσκεται υπό διαμελισμό.
Ο πόλεμος στη Συρία διεξάγεται σε τρία μέτωπα.
Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στη Συρία, όπου διεξάγεται ένας υβριδικός πόλεμος (Hybrit Warfare) με εκτεταμένες καταστροφές και πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες. Συγκεκριμένα πρόκειται για την πιο σύγχρονη μορφή πολέμου, ο οποίος συνδυάζει επιχειρήσεις τρομοκρατικών ενεργειών, ανταρτοπόλεμου και συμβατικού πολέμου, όπου όλοι πολεμούν εναντίον όλων. Σημειωτέον ότι, η βασική αρχή της στρατηγικής που εφαρμόζει η συμμαχία Ρωσίας-Ιράν-Συρίας αφορά στη διαμόρφωση του στρατιωτικού χάρτη, όπως αυτή επιθυμεί, εντός της συριακής επικράτειας. Άλλωστε, όσες διαπραγματεύσεις και εάν γίνουν, όσες συμμαχίες και εάν υπάρξουν, η διαμόρφωση του στρατιωτικού χάρτη των περιοχών επιχειρήσεων θα επηρεάσει άμεσα τον μέλλον της Νέας Συρίας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο μέτωπο, αυτό ευρίσκεται μακριά από τις περιοχές επιχειρήσεων και όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στις πρωτεύουσες συγκεκριμένων χωρών με μυστικές επαφές, συνεργασίες μυστικών υπηρεσιών, συμμαχίες και κεκαλυμμένες επιχειρήσεις.
Και τέλος, το τρίτο μέτωπο αφορά στη Γενεύη, όπου πραγματοποιούνται Σύνοδοι και διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τη συριακή κρίση. Η 1η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 30-06-2012, χωρίς να εφαρμοσθεί καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και αφορούσαν στην έναρξη μετάβασης σε μια πολιτική λύση, παράλληλα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απελευθέρωση όλων των αντικαθεστωτικών που είχε φυλακίσει το καθεστώς Άσαντ. Η 2η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 22-01-2014 και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα θα έπρεπε εντός έξη μηνών να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντίπαλων πλευρών για τις διαδικασίες σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης. Επίσης, αποφασίσθηκε η κατάπαυση των εχθροπραξιών εντός δώδεκα μηνών, η σύνταξη νέου Συντάγματος και η διεξαγωγή εκλογών. Αναφορικά με την 3ηΣύνοδο, αυτή θα πραγματοποιείτο στις 24-01-2016, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω  των ενστάσεων που προέβαλε η Άγκυρα ώστε να μην συμμετάσχουν στη Σύνοδο οι εκπρόσωποι του κουρδικού κινήματος PYD της Συρίας. Στη συνέχεια, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας συγκρότησαν την Ανωτάτη Διαπραγματευτική Επιτροπή (ΑΔΕ), η οποία δεσμεύθηκε να συμμετάσχει στη Σύνοδο θέτοντας τρεις προϋποθέσεις: να αρθεί ο αποκλεισμός των εμπόλεμων περιοχών, να παρασχεθούν διευκολύνσεις προκειμένου να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές αυτές, καθώς επίσης να αποφυλακισθούν όλοι οι αντικαθεστωτικοί κρατούμενοι. Όμως, η ανυποχώρητη στάση του Άσαντ και του Πούτιν στα αιτήματα των αντικαθεστωτικών, οδήγησε την ΑΔΕ στην αποχώρηση από τις συνομιλίες. Φυσικά αυτό ήταν αναμενόμενο, διότι η Μόσχα είχε τονίσει κατ’ επανάληψη τη σημασία της παρουσίας των Κούρδων στις διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό ύστερα από τις πιέσεις των Τούρκων.
Ας σημειωθεί ακόμη ότι, η Τουρκία προβάλει διεθνώς το PYD ως μια τρομοκρατική οργάνωση, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι: α. Αυτό αποτελεί έναν παράλληλο βραχίονα του ΡΚΚ, το οποίο προμηθεύει στο ΡΚΚ τα ρωσικά και αμερικανικά οπλικά συστήματα που του έχουν χορηγηθεί ως βοήθεια. β. 17 από τα 53 ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ ευρίσκονται στη Συρία. γ. Το PYD διαθέτει μια ένοπλη δύναμη 35.000-38.000 ατόμων, εκ των οποίων οι 7.000 είναι αντάρτες του ΡΚΚ. δ. Στην περίπτωση που οι αντάρτες του ΡΚΚ που επιχειρούν στην Τουρκία υποστηριχθούν από το PYD, τότε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων εντός του συριακού εδάφους, παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιούνται εναντίον των βάσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. ε. Στις συριακές περιοχές Derik και Dirbesiye υπάρχει στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΡΚΚ, ενώ στο Κobani υπάρχει στρατόπεδο της τρομοκρατικής οργάνωσης MLKP(Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα), η οποία δρα στην Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεργάζεται και έχει επαφές με το ΡΚΚ και το PYD, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αφενός θεωρούν το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, αφετέρου αποδέχονται το PYD ως σύμμαχο και αναγνωρίζουν την ηγεμονία του στις κουρδικές περιοχές κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.
fotodio
Επαφές της Ρωσίας με τους Κούρδους του βόρειου Ιράκ και της Συρίας
Το γεγονός ότι, η Μέση Ανατολή αλλάζει ριζικά και με ταχύς ρυθμούς, δίδει την ευκαιρία στους Κούρδους να πιέσουν είτε για την ανεξαρτησία τους στις χώρες που κατοικούν, είτε για τη δημιουργία μιας μορφής συνομοσπονδίας.
Στα πλαίσια της συνεργασίας της Μόσχας με τους Κούρδους, μετά τις 12-12-2015, οι διπλωμάτες Victor Simalov και Evgeny Qrzhantsev του ρωσικού προξενείου στο Ερμπίλ συναντήθηκαν δύο φορές με το ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ Cemil Bayik, καθώς επίσης τρεις φορές με άλλα ηγετικά στελέχη της εν λόγω οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ. Υπόψη ότι, οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Levje που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Καντίλ και στην πόλη Σουλεϊμανίγια. Ακολούθως, δύο στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας είχαν επαφές με εκπροσώπους των κουρδικών κομμάτων του βορείου Ιράκ.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των 110.000 Πεσμερκά (σ.σ. είναι ο στρατός του βορείου Ιράκ) με 300 εκατ. δολάρια μηνιαίως για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, οι 1,8 εκατομμύρια Σύριοι και Ιρακινοί πρόσφυγες, καθώς επίσης η απαγόρευση λειτουργίας της συνοριακής πύλης Habur στα τουρκο-ιρακινά σύνορα, λόγω των επιχειρήσεων που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον του ΡΚΚ, συνετέλεσαν ώστε η Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του Βορείου Ιράκ (ΙΚΒΥ) να αδυνατεί να καταβάλει τους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων (σ.σ. ανέρχονται σε 740.000 περίπου), με συνέπεια οι κοινωνικές αντιδράσεις να κλιμακώνονται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, στις 23-01-2016, ο πρόεδρος της ΙΚΒΥΜεσούντ Μπαρζανί συναντήθηκε με αξιωματούχους των πολιτικών κομμάτων και αποφασίσθηκε: πρώτον, να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να επιλυθεί το πολιτικό αδιέξοδο και η οικονομική κρίση που πλήττει το βόρειο Ιράκ. Και δεύτερον, να αρχίσουν οι προετοιμασίες για τη  διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει και τους Τουρκμένους.
 Επίσης, έχει σημασία να αναφέρουμε ότι, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Αμάν της Ιορδανίας με τη συμμετοχή Αμερικανών αξιωματούχων συζητήθηκε το θέμα του διαμελισμού του Ιράκ με βάση τη θρησκευτική δομή της χώρας. Ακόμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας δύναμης ασφαλείας, η οποία θα αναλάβει την προστασία του σουνιτικού τομέα-κράτους που θα προκύψει από τον εν λόγω διαμελισμό. Απεναντίας, o Αρσχάντ Σαλεχί, ηγέτης του Μετώπου Τουρκμένων στο Ιράκ που ελέγχεται από την Άγκυρα και εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, δήλωσε ότι, η περιοχή του Κιρκούκ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Τουρκμένους και δεν υπάρχει άλλη λύση, από επαρχεία αυτή να μετατραπεί σε περιφέρεια, προσθέτοντας ότι, δεν θα επιτρέψει το δημοκρατικό σχηματισμό της περιοχής βασισμένο σε πολιτικές του παρελθόντος.
Όμως, η παρουσία του ΡΚΚ στο Κιρκούκ και τη Σουλεϊμανίγια, καθώς επίσης η επιρροή που ασκεί το Ιράν στο κουρδικό κίνημα Goran του βορείου Ιράκ δημιουργεί πρόβλημα στις τουρκικές επιδιώξεις. Σημειωτέον ότι, το Goran υποστηρίζει την ιδέα μιας κουρδο-σϊιτικής συμμαχίας με την κεντρική διοίκηση της Βαγδάτης, καθώς επίσης την τήρηση μιας ηπιότερης πολιτικής σε ό,τι έχει να κάνει με τους Τουρκμένους του βορείου Ιράκ. Πέραν των παραπάνω, το κίνημα αυτό στηρίζει το ένοπλο κουρδικό κίνημα PYD της Συρίας, καθώς επίσης συντάσσεται με τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας του βορείου Ιράκ KDP και ΚΥΒ αναφορικά με τη δημιουργία ανεξαρτήτου κράτους στην εν λόγω περιοχή.
Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο τομέας της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ (ΙΚΒΥ), καθώς επίσης μια τάφρος που διανοίγεται από τις κουρδικές δυνάμεις, η οποία έχει 1.000 χλμ. μήκος, 3 μ. πλάτος και 3 μ. βάθος. Εν τω μεταξύ, όσο προχωρούν οι εργασίες αυτές (σ.σ. έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη της τάφρου σε μήκος 800 χλμ.) αυξάνονται οι ανησυχίες και αντιδράσεις, κυρίως από την Άγκυρα μέσω των Τουρκμένων, οι οποίοι θεωρούν ότι, στην τάφρο αυτή θα στηριχθεί η χάραξη των δυτικών συνόρων του υπό ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, το οποίο: αφενός, θα εντάξει εντός αυτού τη Μοσούλη και το Κιρκούκ. Αφετέρου, θα συνορεύει με τα κουρδικά καντόνια της Συρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω επέκταση του κουρδικού κράτους προς δυσμάς.
fototria
Επιπρόσθετα, στις 18-12-2015, δύο Ρώσοι «διπλωμάτες» μετέβησαν στην πόλη Kamisli της βόρειας Συρίας, όπου παρέμειναν επί τριήμερο και είχαν επαφές με στελέχη του κουρδικού κινήματος ΡΥD, το οποίο ελέγχει την εν λόγω περιοχή. Τελικά, στις 02-01-2016, ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων επαφών, η Ρωσία συγκρότησε τρία Γραφεία Πληροφοριών στις πόλεις Kamisli, Derik και Dirbesiye της βορειοανατολικής Συρίας, τα οποία στελεχώθηκαν συνολικά με 28 πράκτορες, καθώς επίσης μια Βάση Αξιολόγησης Πληροφοριών δύναμης 85 ατόμων πλησίον της αεροπορικής βάσης Kamisli που ελέγχεται από το καθεστώς Άσαντ. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι, στις 04-02-2016, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρώφ κάλεσε το PYD να εκπροσωπηθεί με στελέχη του στο Κέντρο Συλλογής και Συντονισμού Πληροφοριών που λειτουργεί στη Βαγδάτη, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με τη συμμετοχή του Ιράκ, της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας.
Πέραν των παραπάνω, μετά την 01-12-2015, η Ρωσία και το Ιράν ανεφοδιάζουν συχνά τις δυνάμεις του PYD με οπλισμό, πυρομαχικά και διάφορα υλικά λογιστικής υποστήριξης, στην περιοχή του κουρδικού καντονιού Afrin, χρησιμοποιώντας είτε ελικόπτερα, είτε μεταγωγικά αεροσκάφη. Επίσης, η Ρωσία άρχισε να παρέχει αεροπορική υποστήριξη στο PYD κατά τη διεξαγωγή των χερσαίων επιχειρήσεων του εναντίον των τζιχαντιστών βορείως από το Χαλέπι. Φυσικά, οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού διεξαγωγής επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανατολικά του Afrin με απώτερο αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της πόλης Cerablus και κατά συνέπεια τη συνένωση του καντονιού Αfrin  με το αντίστοιχο στο Κobani, το οποίο ήδησυνενώθηκε με το καντόνι Cizire. Σημειωτέον ότι, μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Τουρκία, διότι με τη συνένωση των καντονιών Αfrin-Κobani–Cizire: α. Το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Συρίας θα ελέγχεται από του Κούρδους. β. Θα τεθούν έμμεσα οι βάσεις για τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη Συρία. γ. Η νέα διαφοροποίηση των χαρτών στη Συρία και το Ιράκ θα έχει ως συνέπεια την απώλεια τουρκικού εδάφους και την αλλαγή συνόρων στην περιοχή.
Νέες διατάσεις λαμβάνουν οι εξελίξεις στη Συρία
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, στις 25-11-2015, οι εξελίξεις στη Συρία έλαβαν διαφορετικές μορφές και διαστάσεις. Στον ακόλουθο χάρτη φαίνεται η διαμόρφωση της κατάστασης στο συριακό έδαφος στις 16-02-2016.
 Το Ιράν δεν αποκρύπτει την επιδίωξη του να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να αυξήσει έτι περαιτέρω την επιρροή του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αναφορικά δε, με τη στήριξη προς τους Κούρδους της Συρίας, η ακόλουθη δήλωση του Ali Reza Bikdeli, πρέσβη του Ιράν στην Άγκυρα καταδεικνύει εμφανώς τις προθέσεις της Τεχεράνης: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στη Συρία υπάρχει ένα κράτος. Επίσης, το PYD είναι μια οργάνωση, όπως όλες οι υπόλοιπες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο συριακό έδαφος. Εάν ισχυροποιηθεί και υποστηριχθεί το κράτος της Συρίας (σ.σ. εννοεί το καθεστώς Άσαντ), αυτομάτως θα εξουδετερωθούν όλες αυτές οι οργανώσεις». Με άλλα λόγια δηλαδή, ο Bikdeli περνάει το εξής εκβιαστικό μήνυμα στην Τουρκία. «Εάν επιθυμείτε, στο νέο χάρτη που θα διαμορφωθεί στη Συρία, οι Κούρδοι να μην αποτελέσουν μια πολιτική δύναμη διεθνώς αναγνωρισμένη, στηρίξτε το καθεστώς Άσαντ.». Εξίσου σημαντική είναι και η προτροπή που έγινε από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ιράν προς τους Κούρδους του βορείου Ιράκ προκειμένου να μην προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους διότι όπως αναφέρθηκε, η ενέργεια αυτή δεν θα είναι ούτε προς το συμφέρον του Κούρδου προέδρου Μπαρζανί, ούτε του κουρδικού λαού.
Συνακόλουθα δε, ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να τύχει ανάλογης αξιολόγησης από την ελληνική πλευρά, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλες και το Ισραήλ είναι ότι, η Τεχεράνη βάζει ως προτεραιότητα τη βελτίωση των εμπορικών και διμερών σχέσεων της με την Τουρκία, προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των συνολικών οικονομικών δεσμών. Ειδικότερα, στις 10-02-2016 ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ebrahim Rahimpour, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet δήλωσε τα εξής: «Το τουρκικό κράτος και η τουρκική κυβέρνηση, η οποία στάθηκε στο πλευρό μας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της χώρας μας, αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων μας σε αυτή τη νέα πορεία, αφού οι κυρώσεις έχουν αρθεί. Έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων που έχουν οι τουρκικές και ιρανικές εταιρείες. Αλλά, σε αυτή τη νέα εποχή θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος οικονομικός σχεδιασμός διότι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των κυρώσεων, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας αυτής εποχής». Στη συνέχεια, ο Ebrahim Rahimpour, χαρακτήρισε την άρση των κυρώσεων ως θαύμα και αναγέννηση, η οποία θα έχει σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια αποτελέσματα, τονίζοντας ότι, σε αυτή τη νέα περίοδο, η Τουρκία και το Ιράν θα συμμετάσχουν σε έναν εντατικό διάλογο με υψηλού επιπέδου επισκέψεις και συναντήσεις. Επίσης, επισημάνθηκε ότι, εντός του 2016 θα πραγματοποιηθεί η 3η Συνεδρίαση του Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, ο Ιρανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στη διαδικασία ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας του, μετά την άρση των κυρώσεων, λέγοντας τα εξής: «Η Τουρκία έχει χάσει μια από τις μεγαλύτερες αγορές της, το Ιράν. Μπορούμε να συνεργαστούμε. Χώρες, οι οποίες δεν μας στάθηκαν κατά τη διάρκεια των κυρώσεων βρίσκονται τώρα ένα βήμα μπροστά. Γιατί η Τουρκία, η οποία μας στάθηκε, να μείνει πίσω και να μην είναι και αυτή μπροστά; Το προηγούμενο έτος, 2015, παρατηρήθηκε μια επιβράδυνση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Το 2015 πέρασε. Τώρα ατενίζουμε το 2016. Η ενέργεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η βιομηχανία είναι οι τομείς στους οποίους πιστεύουμε ότι θα έχουμε πρόοδο. Παρά το γεγονός ότι, η Τουρκία και το Ιράν διαφωνούν σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη Συρία, οι χώρες μας ποτέ δεν έκοψαν το δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου. Θα πρέπει να κινηθούμε χέρι-χέρι για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία στην περιοχή και όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Συρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Έπειτα μπορούμε να συνεργαστούμε για την οικονομική ανοικοδόμηση της Συρίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία, στην οποία υπάρχει ένα δημοκρατικό καθεστώς.».
Το Ισλαμικό Κράτος, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα επιδιώξει τη μεταφορά του αγώνα εντός κατοικημένων τόπων διότι το έδαφος δεν του επιτρέπει τη διεξαγωγή άλλης μορφής επιχείρησης. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό, οι τζιχαντιστές αφενός θα επιδιώξουν τη διατήρηση κατοικημένων περιοχών, αφετέρου θα χρησιμοποιήσουν τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα ασφαλείας, προκειμένου να διεξάγουν προπαγάνδα στον σουνιτικό κόσμο σε περίπτωση απωλειών αμάχων πολιτών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση,  οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟαναζητούν επιπλέον ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με το προσφυγικό πρόβλημα και τις ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους στη Δύση. Παράλληλα, οι Αμερικανοί προσανατολίζονται στη σύσταση μιας πολυεθνικής ή ευρω-ατλαντικής δύναμης, η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών στη Λιβύη.
Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ συνεχίζουν να ενεργούν λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές του Ισλαμικού Κράτους και των Σιιτών, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε χερσαίες επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, δεδομένου ότι, το Ριάντ προωθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μιας στρατιωτικής δύναμης 150.000 ατόμων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο 2016 και στο οποίο θα συμμετέχουν οι χώρες του Κόλπου, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Από την άλλη πλευρά, στις 16-02-2016, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, η ιδέα μια χερσαίας επιχείρησης, αποκλειστικά με δυνάμεις της Τουρκίας, της Σ. Αραβίας και του Κατάρ δεν είναι ρεαλιστική. Πέραν των παραπάνω, η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι, δεν θα αποδεχθεί μια ενδεχόμενη ιρανική νίκη στη Συρία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της ιδεολογικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ταυτότητας της περιοχής. Με αυτή τη διαδικασία σκέψης, αυτή απέστειλε πέντε μαχητικά αεροσκάφη στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, τα οποία θα επιχειρούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μαζί με αεροπορικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και του Κατάρ που έχουν μετασταθμεύσει στη βάση αυτή. Επίσης, το 2015, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ διέθεσαν στην Τουρκία 9,66 δισ. δολάρια, για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία για τον τρόπο διακίνησης τους και σε ποιους λογαριασμούς πιστώθηκαν. Ειδικότερα, για το θέμα αυτό, στις 12-02-2016 στην τουρκική εφημερίδα Söczü αναγράφηκαν τα εξής: «Πλέον, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που κυβερνήθηκαν από κλέφτες, έχουν σχέσεις δούναι και λαβείν με τη δική μας κυβέρνηση του ΑΚΡ. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που πιέζουν τους δικούς μας, λέγοντας τους, βάλτε εσείς το στρατό σας στη Συρία, ανατρέψτε τον Άσαντ και για το θέμα των εξόδων μην ανησυχείτε. Τα χρήματα θα τα δώσουμε εμείς.»
Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να μην αρκεσθεί μόνο στην επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας λόγω της κατάρριψης του αεροσκάφους της, αλλά να βλάψει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή σε συνδυασμό με το σύνολο των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιεί και θα συνεχίσει να πραγματοποιεί.
Η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον ενός περίπλοκου περιβάλλοντος ασφάλειας, στο οποίο έχει να αντιμετωπίσει τη διαχρονική διαμάχη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή, το Ισλαμικό Κράτος, τις πολιτικές των Σιιτών, το πρόβλημα του ΡΚΚ και κατ’ επέκταση το κουρδικό πρόβλημα, το πρόβλημα με το κουρδικό κίνημα ΡΥD της Συρίας, το προσφυγικό και τη ρήξη με τη Ρωσία. Μάλιστα, εάν η Άγκυρα δεν μπορέσει να ανοίξει την πόρτα της ειρήνης σε μια Τουρκία με τους Κούρδους και σε μια Συρία με τους Κούρδους, ούτε την ειρήνη, ούτε τη δημοκρατία, αλλά ούτε και τη σταθερότητα θα μπορέσει να εξασφαλίσει στο εσωτερικό της χώρας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρόσφατους βομβαρδισμούς των θέσεων του PYD από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αυτοί αποτελούν μέρος των σχεδιασμών της Άγκυρας για δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής εντός του συριακού εδάφους (βλ. άρθρο Τουρκικοί σχεδιασμοί για Συρία και Ελλάδα, Χρ. Μηνάγιας, 16-07-2015).
Αναλυτικότερα, το σχέδιο επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων περιλαμβάνει τα εξής: πρώτον, η Ασφαλής Περιοχή θα έχει βάθος 5-40 χλμ., μήκος περίπου 110 χλμ. και θα ορίζεται μεταξύ της δυτικής όχθης του ποταμού Ευφράτη που αποτελεί το δυτικό όριο του κουρδικού καντονιού Kobani και το ανατολικό όριο του κουρδικού καντονιού Afrin. Δεύτερον, μεταστάθμευσαν στην περιοχή μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες, μονάδες καταδρομών, πυραυλικά συστήματα, μονάδες πυροβολικού με πυροβόλα Fırtına, μονάδες της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων Bordo Bereli, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς επίσης επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα. Στη συνέχεια και με δεδομένο ότι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατά την ειρηνική περίοδο εκτελούν τα καθήκοντα τους με την προβολή της στρατιωτικής ισχύος και κατά συνέπεια της αποτρεπτικής ισχύος τους, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας ενημέρωσαν τόσο το PYD, όσο και τους Τζιχαντιστές να μην πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε επιχείρηση για διεύρυνση των περιοχών που ελέγχουν στην τομέα μεταξύ Ευφράτη και Afrin. Σε αντίθετη περίπτωση, η τουρκική αντίδραση θα εστιάζεται, αρχικά στον έλεγχο της περιοχής με πυρά πυροβολικού (Fırtına) και κατόπιν θα ακολουθήσει αεροπορική επιχείρηση εφόσον απαιτηθεί. Τέλος, εφόσον δεν επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός και οι εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν στην περιοχή, θα διεξαχθεί επιχείρηση εισχώρησης στο συριακό έδαφος με ειδικές δυνάμεις και μηχανοκίνητες-τεθωρακισμένες μονάδες, οι οποίες μετά την εξουδετέρωση των απειλών θα επιστρέψουν στο τουρκικό έδαφος.
Όπως γίνεται κατανοητό, το σχέδιο αυτό στηρίζεται στα αποτρεπτικά του χαρακτηριστικά, έχει μικρό οικονομικό κόστος, περιορίζει σημαντικά τις απώλειες στρατιωτικού προσωπικού και περνάει δύο μηνύματα: α. Δεν πρόκειται για επιχείρηση δημιουργίας Παρεμβαλλόμενης Ζώνης (Tampon Bölgesi), ήτοι εισβολή και κατοχή συριακού εδάφους, η οποία προϋποθέτει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, απαιτεί πολλές στρατιωτικές δυνάμεις και υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς αυτών σε μια σύγκρουση πέραν των συνόρων με αβέβαιη έκβαση. β. Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και το Ιράν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά στην περιοχή, γιατί να μην επέμβει και η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, όπως η δημιουργία κουρδικού κράτους μέσω της υποτιθέμενης δημογραφικής αλλαγής της περιοχής, καθώς επίσης η πρόκληση επιπρόσθετου κύματος προσφύγων.
Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε τους πρόσφατους βομβαρδισμούς των κουρδικών δυνάμεων PYD στις ανατολικές περιοχές του κουρδικού καντονιού Afrin, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ειδικότερα, στις 13-02-2016, 350 αντικαθεστωτικοί μεταφέρθηκαν από τη συνοριακή πύλη Cilvegözü, μέσω της Τουρκίας, στη συνοριακή πύλη Öncüpınar, προκειμένου να εισέλθουν εκ νέου στο συριακό έδαφος και να μεταβούν στο θύλακα Αzez προς ενίσχυση των εκεί αντικαθεστωτικών. Επίσης, τουρκικές πυροβολαρχίες με αυτοκινούμενα πυροβόλα Fırtına έπληξαν με πυρά οκτώ περιοχές των κουρδικών δυνάμεων PYD όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί. Σημειωτέον, ότι στις 16-02-2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσουν οι εν λόγω βομβαρδισμοί.
fototessera
  Όμως ποια είναι η σημασία των εξελίξεων στο θύλακα Αzez;
Πρώτον, στις 03-02-2016, ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις πέτυχαν ένα στρατηγικό πλήγμα στην Άγκυρα δεδομένου ότι, απέκοψαν το δρομολόγιο που συνδέει την τουρκική συνοριακή πύλη Öncüpınar με την πόλη Χαλέπι της Συρίας. Συνεπώς, δεν είναι εφικτή η διακίνηση αντικαθεστωτικών δυνάμεων από την Τουρκία στη Συρία, καθώς επίσης ο ανεφοδιασμός τους με οπλισμό, πυρομαχικά και λοιπά υλικά λογιστικής υποστήριξης. Τούτο, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της πόλεως Χαλέπι που επιχειρείται από τους Ρώσους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, η πόλη αυτή να καταληφθεί από τις καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ.
Δεύτερον, οι δυνάμεις του PYD με την υποστήριξη των Ρώσων, πέτυχαν να διευρύνουν τα ανατολικά όρια του κουρδικού καντονιού Afrin και ελέγχουν πλήρως την περιοχή του Tel Rifat. Συνεπώς, οι αντικαθεστωτικοί έχουν εγκλωβιστεί σε μια περιοχή, η οποία από νότο και δυσμάς ελέγχεται από τους Κούρδους, από ανατολικά ελέγχεται από τους τζιχαντιστές και η μόνη διέξοδος τους βρίσκεται στο βορρά και συγκεκριμένα στη σύμμαχό τους Τουρκία.
Τρίτον, η Άγκυρα προκειμένου να διατηρήσει τον ενεργό ρόλο της στην περιοχή και με δεδομένο ότι άρχισε να δημιουργείται ένα νέο κύμα προσφύγων, έκλεισε τα σύνορα της και επιτρέπει την είσοδο στην Τουρκία μόνο των τραυματιών και των αρρώστων. Επίσης, προωθεί υλικά εντός του συριακού εδάφους για την κατασκευή καταυλισμών προσφύγων κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια de facto ασφαλή περιοχή, την οποία θα ελέγχει με πυρά πυροβολικού. Ήδη, η Τουρκία, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, έχει δημιουργήσει δέκα καταυλισμούς προσφύγων σε απόσταση τριών έως οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα. Σύμφωνα, με τον Τούρκο αρθρογράφο Sami Kohen της εφημερίδας Milliyet/13-02-2016, η εν λόγω στρατηγική έχει δύο διαστάσεις: την ανθρωπιστική και την πολιτική. Η ανθρωπιστική έχει να κάνει με τους καταυλισμούς που δημιουργούνται εντός του συριακού εδάφους, προκειμένου να είναι ευκολότερη η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Παράλληλα, αποστέλλεται και ένα μήνυμα σε εκείνες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, οι οποίες απλώς στήνουν φράκτες και αδιαφορούν για το μέλλον των προσφύγων. Και η πολιτική διάσταση έχει ως αποδέκτες, τις Βρυξέλες και την Καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ, για να στηρίξουν την τουρκική στρατηγική, ειδάλλως η Ευρώπη θα έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον κύμα προσφύγων, αρχικά 100.000 και σε περίπτωση κατάληψης της πόλεως Χαλέπι από τον Άσαντ ο αριθμός αυτών θα ξεπεράσει τις 500.000.
Τέταρτον, η επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, προκειμένου αυτά να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, έχει ως στόχο να διευρύνει έτι περαιτέρω το αντι-ρωσικό μέτωπο, σε περίπτωση εμπλοκής ρωσικών και σαουδαραβικών αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό, η αρθρογράφος Zeynep Gürcanlı της εφημερίδας Sözcü/15-02-2016 αναφέρει ότι, λόγω της έντασης που υπάρχει στις τουρκορωσικές σχέσεις, η Τουρκία δεν πραγματοποιεί πτήσεις και αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία και ως αντίδοτο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη Σαουδική Αραβία ως υπεργολάβο.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνονται την περιπλοκότητα της κατάστασης και όλες οι κινήσεις τους έχουν να κάνουν με μια ευρύτερη στρατηγική, ώστε να διατηρήσουν κάποιο ρόλο αναφορικά με τις επόμενες εξελίξεις στη Συρία και να μην απομονωθούν. Φυσικά στο ερώτημα, εάν η στρατηγική αυτή θα είναι ρεαλιστική ή συγκρουσιακή, κρίνεται σκόπιμο να αναλύσουμε τη ψυχολογία του Ταγίπ Ερντογάν που αποτελεί τον άνθρωπο κλειδί για τις κρίσιμες αποφάσεις της χώρας. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν πάντα επιλέγει δύο τακτικές. Η πρώτη έχει να κάνει με το «παιχνίδι του μηδενικού αθροίσματος», δηλαδή ο κερδισμένος τα παίρνει όλα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους για τον αντίπαλό του. Και η δεύτερη τακτική, έχει να κάνει με την έννοια του συμβιβασμού. Για να γίνουμε πιο σαφείς, ο Ερντογάν, αρχικά δίδει την εντύπωση ότι θα συμβιβασθεί. Όταν όμως βρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ή αποκτήσει τη δύναμη που χρειάζεται, ανακαλεί τη στάση του και μεταπίπτει στο «παιχνίδι του μηδενικού αθροίσματος», καταδεικνύοντας ότι η λέξη συμβιβασμός είναι απαγορευτική για το λεξιλόγιο του.
Κλείνοντας, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια τελική επισήμανση. Όλες οι κυβερνήσεις είναι προσωρινές. Σήμερα υπάρχουν και αύριο ΟΧΙ. Συνεπώς, το πιο σημαντικό είναι η διαφύλαξη των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία, δεδομένου ότι το «παιχνίδι του μηδενικού αθροίσματος» αποτελεί τον κύριο άξονα της Άγκυρας αναφορικά με τις διεκδικήσεις της εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε από το 2-0 και «τσίμπησε» βαθμό στη Λεωφόρο
***  Για την Σούπερ Λίγκα  23η αγωνιστική :
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΟΚ  2-2  .-^
Τα γκόλ : Μπεργκ και Καλτσάς έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στο «τριφύλλι» (10', 51'), αλλά ο «δικέφαλος» του Βορρά απάντησε με τους Τσίμιροτ (55') και Πέλκα (67').
Διαιτητής: Γ. Κομίνης (Θεσπρωτίας)
Κίτρινες: Πράνιτς, Λαγός, Κουτρουμπής, Λουντ, Μπεργκ, Μαμούτε- Τσίμιροτ, Μαλεζάς, Χαρίσης, Κίτσιου, Πέλκας
Κόκκινες: 90΄+1 Χαρίσης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Α.Στραματσόνι): Στιλ, Κουτρουμπής, Αμπέντ (76΄ Μαμούτε), Λαγός, Μπεργκ, Λουντ, Καλτσάς (59΄ Κλωναρίδης), Τελάντερ, Μέστο, Πράνιτς, Βλαχοδήμος (59΄ Εβαντζελίστα).
ΠΑΟΚ (Ι. Τούντορ): Βελλίδης, Λέοβατς (79΄ Κοροβέσης), Χατζηϊσαίας, Μακ, Μαλεζάς, Τσίμιροτ, Χαρίσης, Μυστακίδης (84΄ Αντώνης), Τζαβέλλας, Κίτσιου, Πέλκας (90΄+3 Σάμπο).

Επέστρεψε στις νίκες ο Ολυμπιακός, 4-0 τον Ατρόμητο
*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  4-0 .-^
Τα γκόλ : σκόραραν οι Ντομίνγκες (10`), Πουλίδο (65`), Καμπιάσο (74`) και Φορτούνης (85`).
Διαιτητής: Γιώργος Κύζας
 Κίτρινες κάρτες: Κασάμια - Ουσέρο, Φυτανίδης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σίλβα): Ρομπέρτο, Ομάρ, Σαλίνο, Βούρος, Ντα Κόστα, Κασάμι (68`Ιντέγε), Καμπιάσο, Φουστέρ, Κολοβός (68` Φορτούνης), Ντομίνγκες (79` Μπουχαλάκης), Πουλίδο.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Δέλλας): Μπάρκας, Μπιτόλο, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Κιβρακίδης, Ουσέρο (75` Κούρος), Μπρίτο, Ούμπιντες, Στόιτσεφ (80` Ματέι), Γροντής, Παπαδόπουλος (71` Λε Ταλέκ).

Ο Παναιτωλικός πήρε βαθμό από τον καλύτερο Πλατανιά
***  ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-1 .- ^
Τα γκολ : με το γκολ του Φανούρη Γουνδουλάκη (7'), στο γκολ του Μαρκόφσκι στο 87'.
Ο διαιτητής, Μιχαήλ Κουκουλάκης, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Αποστολόπουλο, Γκνιάτιτς - Πάουλο Μάρκος, Μαρκόφσκι, Παπάζογλου, Κυριακίδη.
Πλατανιάς (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Κουλιμπαλί, Σκαρντοβέλι, Σελίν (19' λ.τ. Δημήτρης), Μπανανά, Γκνιάτιτς, Μουνάφο, Γουνδουλάκης, Αποστολόπουλος (79' Ανγκούλο), Μιλούνοβιτς (65' Μενδρινός), Ράμος.
Παναιτωλικός (Γιάννης Μαντζουράκης): Κυριακίδης, Κουτρομάνος, Μάρτιν, Κούσας, Παπάζογλου, Μάκος, Ρουσκουσέδα (63' Κλέσιο), Μάρκος (69' Φερέιρα), Κάπελ (76' Βασιλούδης), Μουνιός, Μαρκόφσκι.

Η Ξάνθη νίκησε 1-0 τον Πανθρακικό και τον κράτησε στον «βυθό»
*** ΞΑΝΘΗ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 1-0 .- ^
Το γκόλ : γκολ του Παπαστεριανού στο 86΄
Διαιτητής: Μήτσιος (Ηπείρου)
Κίτρινες: Φωτάκης, Ντιγκινί
SKODA ΞΑΝΘΗ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ζαρόπουλος, Μπέρτος, Γουάλας (79΄ Κρίστοφερ), Λουσέρο, Βασιλακάκης (56΄ Παπαστεριανός), Νιέτο, Ορφανίδης, Καπετάνος, Λισγάρας, Καρυπίδης, Ντιμιτρόφ (66΄ Σκουρτάι)
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Μελίσσης (57΄ Χρήστου), Ηλιάδης, Χαβίτο (88΄ Ιγκόρ), Ντιγκινί, Χασομέρης (73΄ Φωτάκης), Μπουγαϊδης, Μπαϊκαρά, Τσιάρας, Ποτουρίδης

*** Το  Σάββατο  20/02/2016 :
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΕΙ 1-1 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης -ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 0-0 .- ^
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΚΑΛΛΟΝΗ 1-0 .- ^

ΔΕΥΤΕΡΑ19:30  Δευτέρα 22/02/2016
 (Βέροια) Βέροια - Πανιώνιος 
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016   : 
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :  
http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 02  Φεβρουαρίου 2016: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-02-2016.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Η  Εφημερίδα  μας ,Τρίτη  02  Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/02-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-05-2016.html .-
~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html .-  
~ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  06 Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-06-2016.html .-  

  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή 07  Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                                         
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08-Φεβρουαρίου -2016   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-08-2016.html  .-
~Η Εφημνερίδα  μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 09 Φεβρουαρίου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-09-2016.html .-           
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης Τετάρτη 10 Φεβρουάριος  2016   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-10-2016.html .- 
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Φεβρουαρίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/10-2016.html .-    
Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Φεβρουαρίου 2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-11-2016.html .-          
~   Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή 12  Φεβρουαρίου  2016:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-12-2016.html .-
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html .- 
~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 13  και  14 Φεβρουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/13-14-2016.html .-    
~  Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Σάββατο  13 Φεβρουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-13-2016.html  .-   
  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS    στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  14  Φεβρουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-14-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15  Φεβρουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-15-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16  Φεβρουαρίου  2016  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-16-2016.html .-
~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις
    Τρίτη  16 Φεβρουαρίου 2016 :
10ο κεφάλαιο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/16-2016.html .-                                                    

~ Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  17 Φεβρουαρίου 2016  :   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-17-2016.html .-
Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18  Φεβρουαρίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-18-2016.html .-
  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/02/18-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-19-2016.html .- 
  ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  20 και  21  Φεβρουαρίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/19-20-2016.html .-  
~   Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20 Φεβρουαρίου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-20-2016.html .- 
~ ~  Η Εφημερίδα μας ARFARTA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 21  Φεβρουαρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfarta-news-21-2016.html .- 
                                                           
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων: 
 1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios , 11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,
  
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4486 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =  Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2795 video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2819   video. -  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.097  βίντεο   .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4801 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.561   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  

Δεν υπάρχουν σχόλια: