ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ARFARA NEWS Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ARFARA  NEWS Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα  14 Σεπτεμβρίου  2015  :
~
 Στον Πόρο

 Ναύπλιο

  Ναύπλιο  Ακροναυπλία κάστρο

 Στον Ι.Ν. (παλαιός)καθολικού Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Καλαμακίου Άργο-Ναυπλίου

 Στο Μετόχι  για ΥΔΡΑ

 Στην ΥΔΡΑ
 
*** Βίντεο από διήμερη εκδρομή διαδρομή ΝΑΥΠΛΙΟ -ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ -ΥΔΡΑ-ΓΑΛΑΤΑ-ΠΟΡΟΣ 12  και 13  Σεπτεμβρίου  2015  :
 
~** ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ενημέρωση Γιάννη Κουζής  12/09/2015  : https://youtu.be/pqZgrJK4XjY ,
~**   Ερμιόνη Κόστα Σπέτσες  ενημέρωση από Γιάννη Κουζής  12/09/2015: https://youtu.be/EpXCqSknRUg ,
~**Ι. Μ.  Παναγίας Καλαμίου προσκύνημα 12/09/2015: https://youtu.be/StOI_2Y8CSg ,
~** Ι Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου 12/09/2015  εντός 1ου Ι Ν: https://youtu.be/4fdT-BuYoz8 ,
~** Ναύπλιο  12/09/2015 : https://youtu.be/qCiVGUexjE8 ,
~** ΝΑΥΠΛΙΟ  12/09/2015: https://youtu.be/FQBl9tt6KF8 ,
~** Ι Μ  Παναγίας Καλαμακίου ενημέρωση από μοναχή 12/09/2015: https://youtu.be/lmd0qevQcso ,
~** Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Καλαμακίου 12/09/2015: https://youtu.be/lUTJ9xtBNfs ,
~** ΓΑΛΑΤΑΣ ΠΟΡΟΣ  επίσκεψη  13/09/2015: https://youtu.be/UrNi5Bh1RSI ,
~** ΥΔΡΑ  φεύγοντας  13/09/2015 : https://youtu.be/iIdE7dYO6xI ,

  ~**ΠΟΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ  13/09/2015: https://youtu.be/gkgVkRQrEnU
~***  ΥΔΡΑ  φτάνοντας με πλοίο  13/09/2015: https://youtu.be/CmRS-9BWWjc ,
 
 
~ 14 Σεπτεμβρίου
Ύψωσις τον τιμίου και ζωοποιού Σταυρού(1). Μαρτύρων Βαλεριανού του νηπίου, Θεοκλέους και Πάπα. Οσιομάρτυρος Μακαρίου του εν Θεσσαλονίκη (†1527)• Αγίας Πλακίλλης. Μνήμη της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου εν Τρούλλω (680).
(1) Το 326 η Αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τους θριάμβους του γιου της. Πηγαίνοντας εκεί η Αγία Ελένη άρχισε να αναζητά τον Τίμιο Σταυρό. Φτάνοντας στο Γολγοθά διέταξε να γκρεμιστεί ο ναός της Θεάς Αφροδίτης. Εκεί βρίσκουν τρεις σταυρούς, μη ξέροντας ποιος είναι ο Τίμιος Σταυρός ο επίσκοπος Ιεροσολύμωνακούμπησε, το σώμα μίας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας διαδοχικά και με τους τρεις σταυρούς. Μόλις το νεκρό σώμα της γυναίκας ακούμπησε τον Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε. Μαθεύτηκε γρήγορα το νέο και πλήθος κόσμου άρχισε να έρχεται για να προσκυνήσουν. Ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό και σε περιφανές μέρος για να μπορούν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.
~ 12/09Απολυτίκιο Αγ. Αυτονόμου - 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: https://youtu.be/iyrUP07VtpU?list=PL5BA4C9708F834A74 ,
~ 13/09Απολυτίκιο Αγ. Κορνηλίου του Εκατόνταρχου - 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/y9WmulCK9yE?list=PL5BA4C9708F834A74 ,
~**  14/09Απολυτίκιο Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού - 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ :  https://youtu.be/KKom6FEq-28?list=PL5BA4C9708F834A74 ,

~
***  Δημοσκόπηση: Στην τελική ευθεία με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
 
Ισχνό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 26,7% έναντι 26,2% της ΝΔΧρυσή Αυγή, ΠαΣοΚ, και ΚΚΕ δίνουν μάχη για την τρίτη θέση

Απολύτως ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. Παρά την άκαμπτη μορφή της, η αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τετάρτη επηρέασε σε κάποιον βαθμό τις προτιμήσεις και τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος αναδεικνύοντας σαφώς τους κερδισμένους. Ωστόσο δεν δημιούργησε τετελεσμένα καθώς δεν ενίσχυσε αλλά ούτε και αποδυνάμωσε κάποιο κόμμα προκαλώντας του σημαντικά κέρδη ή ανεπανόρθωτες ζημιές. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, οδεύουμε σε μία από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές μάχες της Μεταπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να δίνουν επί ίσοις όροις τη μάχη για την πρώτη θέση, τη Χρυσή Αυγή, το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι να διεκδικούν την τρίτη θέση και τρία ακόμη κόμματα να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.
Μετά το debate
Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» μετά το debate των πολιτικών αρχηγών, αν οι εκλογές ήταν αυτή την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα με 26,7% έναντι 26,2% της ΝΔ.
Αυτό που προκύπτει, δηλαδή, είναι ότι οι εμφανίσεις του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και στο debate της Τετάρτης δεν στάθηκαν ικανές να διευρύνουν τη διαφορά από τη ΝΔ, η οποία ήταν 0,6% την περασμένη εβδομάδα και 2,9% πριν από 15 ημέρες. Αντιθέτως, φαίνεται πιθανότερο αυτή η διαφορά να μειωθεί κι άλλο λόγω της διπλής εμφάνισης του Ευ. Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ, αφού θα φέρουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.
Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτά κομβική σημασία η αυριανή τηλεοπτική αναμέτρηση Τσίπρα - Μεϊμαράκη καθώς μπορεί να κρίνει τον νικητή των εκλογών.
Τρίτο κόμμα, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, παραμένει η Χρυσή Αυγή, η οποία ενισχύεται  όσο αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και δεν εξομαλύνονται πλήρως τα προβλήματα διαχείρισής τους. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να κέρδισε μισή ποσοστιαία μονάδα σε μία εβδομάδα και φαίνεται ότι την ευνόησε επίσης η απουσία της από την τηλεμαχία της Τρίτης καθώς εισέπραξε τμήμα της απογοήτευσης που ένιωσε η κοινή γνώμη.
Σταθερά κερδίζει έδαφος και το ΠαΣοΚ, που φαίνεται να έχει πείσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του να «επιστρέψουν στο σπίτι». Βρίσκεται ήδη στην τέταρτη θέση με 6,1% (από το 4,3% που εμφάνιζε πριν από 15 ημέρες) και διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την τρίτη θέση, ενώ φαίνεται πως η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά στο debate θεωρήθηκε επιτυχής τουλάχιστον από τους οπαδούς του κόμματός της. Η εμφάνιση του Δ. Κουτσούμπα στην τηλεμαχία της Τρίτης ωφέλησε και το ΚΚΕ, που ενίσχυσε κι άλλο τη θέση του και έφτασε στο 5,9%, διεκδικώντας και εκείνο με αξιώσεις την τρίτη θέση. Το ΚΚΕ φαίνεται ότι κερδίζει οριστικά και τη μάχη με τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, που χάνει διαρκώς έδαφος και βρίσκεται πλέον στο 4,2%.
Μάχη για να μπει στη Βουλή εξακολουθεί να δίνει το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 3,1%, ενώ η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη παραμένει σταθερά στο 3,6%.
Ο Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (36,7%) αλλά με τη μικρότερη διαφορά που είχε ποτέ ο αρχηγός του πρώτου κόμματος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης τον έχει πλησιάσει στις 2,3 μονάδες (34,4%).
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο πίνακας για την καταλληλότερη κυβέρνηση αλλά και για την  παράσταση νίκης καθώς η πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (47,9%), αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ (35%). Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά αυτή μόλις πριν από 15 ημέρες ξεπερνούσε τις 30 μονάδες!
Παράλληλα η κοινή γνώμη δείχνει να διχάζεται για το ποια κυβέρνηση επιθυμεί, αφού το 32,7% επιθυμεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 30,9% κυβέρνηση ΝΔ.
Το αίνιγμα της αποχής
Κατόπιν όλων αυτών, είναι φυσικό να αυξάνεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές, που κατά προέκταση μειώνει τις πιθανότητες αυξημένου ποσοστού αποχής.
Ενα ποσοστό 63,6% δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει η έκβαση της εκλογικής μάχης, αλλά ταυτόχρονα ένα ποσοστό 35,6% δεν δείχνει να συγκινείται ούτε από τον αμφίρροπο χαρακτήρα της αναμέτρησης δηλώνοντας ότι  δεν το ενδιαφέρει!  
Φαίνεται ωστόσο ότι στην κοινή γνώμη αρχίζει να επικρατεί μια νότα αισιοδοξίας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει μια εικόνα σταθεροποίησης της χώρας. Παρότι το 63,3% θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο ένα ποσοστό 24,4% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η απογοήτευση αρχίζει να μειώνεται αισθητά σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.    
*** "Φουλ επίθεση" από τον Τσίπρα στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)          
       
 
 
 
 
 
Σε μια συγκέντρωση, κόντρα στα προγνωστικά για "αδιάφορες εκλογές", μίλησε χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, Σπύρος Μωρακέας, προλογίζοντας την πολιτική εκδήλωση, υποστήριξε ότι ημέρα με την ημέρα οι πολίτες της χώρας αναγνωρίζουν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τους ίδιους να απεμπλακούν από ένα σύστημα που γεννά μόνο προβλήματα για την χώρα.
Πρόσθεσε ότι το στοίχημα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να κερδηθεί γιατί είναι η μοναδική λύση για την Ελλάδα, αλλά και ένας προπομπός να "σπάσει" η λιτότητα στην Ευρώπη.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων, Ska Keller και Ernest Urtasun. Η Ska Keller, έκανε και ένα σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη, είναι αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και ήταν υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν το 2014. Ο Ernest Urtasun  είναι Ευρωβουλευτής της  κόμματος Πρωτοβουλία για τους Πράσινους της Καταλονίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή, στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι " το μήνυμα που έρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας κάνει το δίλημμα της 20ης Σεπτέμβρη καθαρή επιλογή. Ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αποφάσισε:  Ισχυρή εντολή για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για να μην έχουμε στα πόδια μας, ρυθμιστές της ζωής μας, τους συμπαραστάτες  των δανειστών στον τόπο μας.
Παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος της ολιγαρχίας και της διαπλοκής να αναστήσουν το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα προετοιμάζοντας κυβερνήσεις συνεργασίας εμείς απαντάμε: Όχι μόνο αντέχουμε αλλά σηκωνόμαστε ακόμη πιο ψηλά".
Σημείωσε, μάλιστα, ότι "ο ίδιος ο λαός μας δεν θα το επιτρέψει. Θα δώσει την επόμενη Κυριακή ένα ακόμα χτύπημα στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.  Θα δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο καθεστώς της αναξιοπρέπειας, της υποταγής, και της ανισότητας.  Θα κρατήσει την Αριστερά όρθια και δυνατή για να κρατηθεί ο λαός όρθιος και δυνατός.
Γιατί για μας η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός για να αναπαράγουμε συμφέροντα και ανισότητες αλλά το οχυρό της μάχης για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική.  Είναι το οχυρό μάχης ενάντια στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που θέλουν να επιστρέψουν για να πάρουν εκδίκηση.  Και αυτό το οχυρό δεν θα το παραδώσουμε.  Θα το υπερασπιστούμε και θα το κρατήσουμε.
Και από εκεί θα αρχίσουμε την σκληρή δουλειά και θα οργανώσουμε τη μάχη για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μήνα το μήνα, θα παλέψουμε με τις παθογένειες, με τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, με τις πολιτικές φατρίες για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα μας με οδηγό το πρόγραμμα μας και τις αξίες μας και με όχημα το ΣΥΡΙΖΑ".
Σχολιάζοντας τα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων για "μεγάλες" κυβερνήσεις συνεργασίας είπε: "Κάθε μέρα που περνάει οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται όλο και πιο σαφείς. Όλο και πιο ξεκάθαρες.  Από τη μια μεριά οι δυνάμεις της χρεοκοπίας, οι δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής, των μεγάλων οικονομικών  συμφερόντων, οι δυνάμεις της ολιγαρχίας με επικεφαλής την ΝΔ και τον κύριο Μεϊμαράκη.
Και από την άλλη μεριά οι δυνάμεις της εργασίας, της ισότητας, της διαφάνειας, του αγώνα κόντρα στην διαφθορά, στη φοροδιαφυγή με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αρκετοί οι αντίπαλοι μας φίλες και φίλοι που θέλουν να ξεχάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές.  Που θέλουν να θολώσουν τα πολιτικά διλήμματα.  Που θέλουν να ξεχάσουμε το βίο και την Πολιτεία της Νέας Δημοκρατίας.  Που μας λένε αφού φέρατε συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές.
Ότι τώρα γίναμε όλοι ίδιοι. Λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι.  Γιατί εμείς δώσαμε έναν αγώνα μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου για να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από το τέλμα.  Ένα αγώνα που κανένας άλλος δεν τόλμησε να δώσει, έναν αγώνα που κανείς άλλος δεν θέλησε να δώσει.
Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν τις συμβουλές της συμμαχίας του ΝΑΙ σε όλα, δεν χρειαζόμαστε τις παραινέσεις τους, δεν χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία τους.  Να μας λείπουν οι συμβουλές των παραδομένων. Που σήμερα μας κουνούν και το δάχτυλο από πάνω γιατί δε καταφέραμε μέσα σε έξι μήνες να βγάλουμε το λαό έξω από το λάκκο που αυτοί 40 χρόνια έσκαβαν και τον έριξαν μέσα.
Γιατί ο αγώνας μας απέδωσε, δε πήγε χαμένος. Απέδωσε το ηχηρό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, που ήταν γιορτή δημοκρατίας και στιγμή ανάτασης για τον λαό μας.  Διότι ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που απέτρεψε τα σχέδια που απεργάζονταν οι πιο σκληροί και αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρώπης.
Σχέδια διαρκούς εκβιασμού της Ελλάδας, σχέδια αποπομπής της από το ευρώ για να λειτουργήσει σαν παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε λαό που τολμά να σηκώνει κεφάλι και να αγωνίζεται.  Και όχι μόνο αποτρέψαμε αυτά τα σχέδια αλλά πετύχαμε και μια Συμφωνία που για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια μπορεί να δώσει προοπτική στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία".
Μιλώντας ειδικότερα για τα προβλήματα του Νομού ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: "Για τη Μεσσηνία, είμαστε περήφανοι που για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να επεκτείνει την ζώνη καλλιέργειας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ελαιολάδου σε όλα τα σημεία του νόμου, δεκαπλασιάζοντας τις επιλέξιμες εκτάσεις.
Έτσι, η εν δυνάμει ποσότητα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ελαιολάδου, από 4.000 τόνους, περιμένουμε ότι θα φτάσει στους 40.000, αναδεικνύοντας μαζικά στην παγκόσμια αγορά τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μοναδικού αυτού προϊόντος με σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος Παραγωγικής Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσουμε στρατηγικά τον εκσυγχρονισμό των τοπικών τυποποιητηρίων-ελαιοτριβείων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις αυτών των χαρακτηριστικών και ποσοτήτων.
Έχουμε όμως να κάνουμε ακόμη πολλά.  Δεσμευόμαστε το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις εκλογές να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για:
*Την στήριξη των τοπικών προϊόντων (σύκα,  σταφίδα ,ελιά καλαμών) που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον ακόμα και στην παγκόσμια αγορά.
  • Την ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας  ιδιαίτερα των νέων ομάδων παραγωγών, με την τυποποίηση των ντόπιων προϊόντων στον τόπο παραγωγής  τους,  έτσι ώστε να μένει στην περιοχή η προστιθέμενη αξία των προϊόντων.
  • Την ολοκλήρωση των έργων υποδομής για την ανάπτυξη του Αγροτικού τομέα όπως είναι το Φράγμα των Φιλιατρών και τα αρδευτικά δίκτυα.
  • Ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων για τα τμήματα Τσακώνα -  Καλό Νερό και του Περιμετρικού της Καλαμάτας.
  • Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας του Αερολιμένα Καλαμάτας και του Λιμανιού σαν πύλες εισόδου- εξόδου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Μεσσηνίας για να στηρίξουμε την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
    Video:  Υποδοχή Τσίπρα Καλαμάτα 12-9-2015 ,
Τσίπρας Καλαμάτα 12-9-2015 , https://youtu.be/R1jeIYrfpZg  .-

***  29 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας (σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο) 

Έξω από το Πάνθεον , Φωτογραφία Νίκου ΗλιόπουλουΗ πολυκατοικία που κατέρρευσε στο νησάκι, Φωτογραφία Νίκος Ηλιόπουλος Στις 20.21, όπως έμεινε για πάντα χαραγμένο στο ρολόι του τρούλου της Υπαπαντής που κατέρρευσε, η πόλη άλλαξε για πάντα. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν φονικό και 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6.2 Ρίχτερ, ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. - 






Οι καταστροφές στον Ιερό Ναό της Αγ. Βαρβάρας στην οδό Κανάρη , φωτογραφία Νίκου Ηλιόπουλου

Τα ιστορικό κέντρο Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό, Φωτογραφία Νίκος Ηλιόπουλος
Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, στα σπίτια αλλά και σε δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Χαρακτηριστικά, το 70% των κτηρίων της πόλης κρίθηκε ακατάλληλο. - 


Μεγάλες καταστροφές στην οδό Βαλαωρίτου, φωτογραφία Νίκου Ηλιόπουλου

Η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού μετά το σεισμό , φωτογραφία Νίκος Ηλιόπουλος



Διάσωση της 16χρονης Δήμητρας Μασουρίδη στην οδό Κολοκοτρώνη 8, Φωτογραφία Νίκος Ηλιόπουλος
Ταυτόχρονα, η Καλαμάτα ερήμωσε, καθώς αρκετοί κάτοικοι έφυγαν για τα χωριά της μεσσηνιακής υπαίθρου. -
Στην ύπαιθρο πέρασαν οι Καλαματιανοί τα πρώτα βράδια μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, φωτογραφία Νίκου Ηλιόπουλου
Για μεγάλο διάστημα αρκετά σχολεία στεγάστηκαν σε σκηνές, λυόμενα, ακόμα και σε στρατόπεδα, στον πιο βαρύ ομολογουμένως χειμώνα που θυμάται η πόλη μέχρι και σήμερα. -
Από την πρώτη στιγμή η Καλαμάτα έγινε το επίκεντρο της χώρας και όχι μόνο. Η βοήθεια ήταν μεγάλη, ενώ άμεσα έφτασαν συνεργεία ξένων μέσων διάσωσης. -
Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Ελλήνων πυροσβεστών, ενώ μετά τους σεισμούς της Καλαμάτα δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα. -  Πηγή Εφημερίδα Θάρρος Μεσσηνίας : http://www.tharrosnews.gr/ .-
 Επιχειρησιακό κέντρο στο δημοτικό Αναψυκτήριο της Καλαμάτα τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό , φωτογραφία του Νίκου Ηλιόπουλου
 Η Καλαμάτα ξεπέρασε τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το σεισμό και θωρακίστηκε, μαθαίνοντας να ζει με τον Εγκέλαδο. Λένε, άλλωστε, ότι η μοίρα των ανθρώπων που ζουν σε μια τόσο όμορφη περιοχή είναι συνυφασμένη με το να μάθουν να συμβιώνουν με τους σεισμούς ... -
Μετά τους σεισμούς του 1986 οι μόνες εγκαταστάσεις εφημερίδας που στοιχειωδώς στέκονταν όρθιες ήταν του «Θάρρους». - 
Καλαματιανά Νέα, 20 Σεπτεμβρίου 1986
Ο Γιάννης Αποστολάκης, εκδότης και διευθυντής του «Θ», τότε, με το ήθος που τον διέκρινε, έκρινε πως θα ήταν απαράδεκτο να εκμεταλλευθεί την τραγική εκείνη κατάσταση της πόλης του, αφήνοντας τις άλλες εφημερίδες («Ελευθερία» και «Σημαία») να μην μπορούν να εκδοθούν.
 Θάρρος, 13 Σεπτεμβρίου 1986 - Στο κάτω μέρος του φύλλου η είδηση για τα εγκαίνια της γραμμής Καλαμάτας - Κρήτης με το πλοίο "Πάρος"
Έτσι, κάλεσε τους υπόλοιπους εκδότες, προκειμένου στις εγκαταστάσεις του «Θ» να βγαίνει κοινή έκδοση, για όσο χρόνο χρειαστεί, με τον τίτλο «ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ ΝΕΑ». - 

Video , από εκείνη την εποχή , κείνες τις μέρες :
1.- Καλαμάτα δέκα μέρες μετά , https://youtu.be/5rxPcBMrVBo.-
2.- KALAMATA EARHTQUAKE.mpg , https://youtu.be/ODpWtQd1fgM ,
3.- ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1986 , https://youtu.be/HVsJ9sKO1nw .-
4.- ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1986   (1) , https://youtu.be/yfp2Tv57W7k .-


*Ο Νίκος Ηλιόπουλος φωτογράφισε μεγάλο μέρος της Καλαμάτας, κυρίως τις τρεις πρώτες μέρες μετά τον κύριο σεισμό του Σαββάτου, 13 Σεπτεμβρίου 1986. Μέρος του φωτογραφικού του αρχείου από τους σεισμούς του 1986 παρουσιάζεται σήμερα. Ο Νίκος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα. Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν... ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Καλαμάτα και την Αθήνα. Έχει, επίσης, επιμεληθεί πολλών φωτογραφικών εκθέσεων στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο καφέ «Κούνιες», ενώ έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με το Δήμο Καλαμάτας και πολλούς φορείς πολιτισμού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού κ.ά. Ακόμα, φέρει την ευθύνη σύστασης της φωτογραφικής ομάδας στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο οποίο τα τελευταία 6 χρόνια μεταφέρει την εμπειρία του σε νέους φωτογράφους μέσα από σεμινάρια φωτογραφίας.  - 

***  Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Καλαμάτα: «Αυτός δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ομάδα Μαξίμου» (φωτογραφίες και βίντεο)          
      
 
 
 
 
«Συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ομάδα Μαξίμου», αποκάλεσε χθες το απόγευμα από την Καλαμάτα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον πρώην πολιτικό της χώρο, αποφεύγοντας, όπως συνηθίζει πλέον, να αποκαλεί με το όνομά του τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ως τον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό.
Η κα Κωνσταντοπούλου, βρέθηκε χθες στην Καλαμάτα, καθώς έγινε νονά και με την ευκαιρία της επίσκεψής της, το απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και συναντήθηκε με μέλη και υποστηρικτές της Λαϊκής Ενότητας. Παρόντες στη συνέντευξη, ήταν και οι δύο πρώην βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Έλενα Ψαρρέα.
«Δεν κολλάει σε τίποτα…»
Την κα Κωνσταντοπούλου, προσφώνησε ο κ. Πετράκος, ο οποίος είπε ότι με τον αγώνα και τη συνέπειά της τίμησε το θεσμό της Βουλής. Μάλιστα, είπε ότι επί της θητείας της, η Βουλή αναδείχθηκε σε πραγματικό κύτταρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια της έδωσε το λόγο λέγοντας ότι είναι η Πρόεδρος της Βουλής «που δεν κολλάει ποτέ και σε τίποτα» και την κάλεσε να ανοίξει την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας την Παρασκευή, στην Καλαμάτα.
Η κα Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στη Μεσσηνία για δύο λόγους όπως είπε. Ο ένας λόγω καταγωγής, καθώς η γιαγιά της Ζωή, καταγόταν από τους Γαργαλιάνους και ο δεύτερος για τους στενούς φιλικούς δεσμούς που έχει με την περιοχή.
Ακολούθως, έκανε εκτενέστατη αναφορά στους δύο πρώην βουλευτές, λέγοντάς πως πρέπει να εκλεγούν στη νέα Βουλή. Χαρακτήρισε τον κ. Πετράκο εξαίρετο εκπρόσωπο της Μεσσηνίας και υπόδειγμα βουλευτή. Μάλιστα, είπε ότι ήταν από τα πρώτα θύματα της μνημονιακής στροφής της Κυβέρνησης. Για την Έλενα Ψαρρέα, είπε ότι δεν ακολούθησε την πεπατημένη και πάντα είχε άποψη.
  «Κόλλησαν με τις καρέκλες»
Μιλώντας για τα πολιτικά δρώμενα, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές κατ’ εντολή των δανειστών και πως τις θέλουν για να «εκκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο από τις φωνές όλων όσων αντιστάθηκαν στη μνημονιακή λαίλαπα».
Ζήτησε , μάλιστα, να μην επιτρέψει ο ελληνικός λαός  την εκκαθάριση των αριστερών αντιμνημονιακών δυνάμεων του τόπου, σημειώνοντας ότι λίγοι είναι αυτοί που απέμειναν στη Βουλή για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.
Στη συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και δικαιοσύνη για το έγκλημα που έγινε, ενώ επανέλαβε ότι με τα μνημόνια, κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα είναι χρεωμένο 40.000 ευρώ.
«Κάποιοι είπαν θα πρωτοτυπήσουν, αλλά δεν πρωτοτύπησαν. Κάποιοι είπαν ότι δεν αγαπούν τις καρέκλες, αλλά κόλλησαν», τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε και γι’ αυτό είναι τεράστιας σημασίας να εκλεγούν πάλι οι Θανάσης Πετράκος και Έλενα Ψαρρέα.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής κατέληξε λέγοντας ότι στα ψηφοδέλτια της, η Λαϊκή Ενότητα έχει σεβαστεί τη λαϊκή εντολή και έχει κατατάξει τους υποψηφίους με τη σειρά εκλογής τους στις προηγούμενες εκλογές, σε αντίθεση με άλλους όπως είπε όπως «ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ομάδα Μαξίμου».
Για συνέχιση του αντιμνημονιακού αγώνα, μίλησε κλείνοντας τη συνέντευξη η Έλενα Ψαρρέα και για παράνομο χρέος. Είπε ότι πρέπει να γίνει αναδιανομή του πλούτου στα λαϊκά στρώματα και πως το" Όχι" του Δημοψηφίσματος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.  Της Βίκυς Βετουλάκη
Video:  1.- Ζωή Κωνσταντοπούλου Καλαμάτα 12-9-2015 , https://youtu.be/77kEAVdMn0E .-
2.- Ζωή Κωνσταντοπούλου Καλαμάτα 12-9-2015 , https://youtu.be/C8EtgeW34zU .-
 
***   Μερικοί δεν έχουν καταλάβει τίποτα          
     
Μερικοί εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα δάσκαλοι, δε λένε να συνειδητοποιήσουν ότι πάρα πολλές οικογένειες, που έχουν και μικρά παιδιά, τα βγάζουν οικονομικά πλέον πολύ δύσκολα.
Είναι δυνατόν – από την πρώτη ημέρα του σχολείου κιόλας – να ΑΠΑΙΤΟΥΝ να πάρουν οι γονείς των μικρών μαθητών τα συγκεκριμένα τετράδια ή μολύβια κ.λπ. ή να ντύσουν όλα τα βιβλία με το ίδιο υλικό κι άλλα τέτοια παράλογα;
Δε νομίζουμε ότι ο ρόλος τους και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους εξαρτώνται από αυτές τις απαιτήσεις.   Β.Β. 
 
***  Σάπια φρούτα (φωτογραφίες)          
       
Χθες το πρωί, όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης μας, τα φρούτα που μοίραζαν στην Αγορά, σε όσους είχαν Κάρτα Αλληλεγγύης, ήταν σάπια.
Ο ίδιος πήρε δύο σακούλες, τις άνοιξε στο σπίτι του και διαπίστωσε ότι τα φρούτα είχαν σαπίσει.  Το αυτό, δε, του ανέφερε κι άλλος δικαιούχος των δωρεάν φρούτων.  - 





***  Η Φώφη Γεννηματά στην Καλαμάτα         
     
Στην πόλη μας θα βρεθεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα είναι στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα έχει προηγηθεί, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 08:00 το βράδυ προεκλογική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ομιλητές τους: Παύλο Γερουλάνο υποψήφιο βουλευτή Α΄Αθηνών - πρώην Υπουργό ΠΑΣΟΚ & Νίκο Τσούκαλη υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας – πρώην Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΔΗΜΑΡ.

*** Έφτασε η ώρα για το ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη: Η προετοιμασία, τα κρυφά χαρτιά και οι κόκκινες κάρτες         
   
Ένα διαφορετικό ντιμπέιτ, που θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον και ίσως επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση -που σύμφωνα με τις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις είναι ντέρμπι- θα δούμε σήμερα το βράδυ στις 9.00.
Μειμαράκης και Τσίπρας θα σταθούν όρθιοι, ο ένας απέναντι στον άλλο, στο στούντιο της ΕΡΤ, που έχει την διοργάνωση με συντονιστή τον Πάνο Χαρίτο. Τους όρους αποφάσισαν τα επιτελεία των δύο κομμάτων. Οι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την αρχική πρόταση επί της οποίας έγιναν παρατηρήσεις και προσθήκες από τη ΝΔ. Θα υπάρξουν τρεις κύκλοι με δύο ενδιάμεσα διαλείμματα. Οι έξι δημοσιογράφοι των καναλιών εθνικής εμβέλειας θα είναι παρόντες -μετά από την επιμονή τους- για να κάνουν ερωτήσεις στον πρώτο κύκλο. Ο ρόλος τους θα τελειώσει εκεί. Ο πρώτος κύκλος θα έχει δύο γύρους, ο ένας  θα αφορά εσωτερική πολιτική, οικονομία, ανάπτυξη και ο δεύτερος εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, μεταναστευτικό. Ο κάθε δημοσιογράφος θα κάνει από μία ερώτηση σε κάθε θεματική σε κάθε αρχηγό. Η ερώτηση θα είναι μισό λεπτό και η απάντηση ενάμισι.  Οι αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα, σηκώνοντας μία κόκκινη κάρτα να πάρουν τον λόγο μετά από κάποια απάντηση του αντιπάλου και να κάνουν σχόλιο. Θα μπορούν να ζητήσουν τον λόγο τρεις φορές κατά την διάρκεια αυτού του κύκλου.
Στον δεύτερο κύκλο ο κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί 1:00’ και η απάντηση 1:45’. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας 0:30’.
Στον τρίτο κύκλο θα απευθύνει δύο κοινές ερωτήσεις σε κάθε αρχηγό ο συντονιστής Πάνος Χαρίτος, η ερώτηση θα είναι μισό λεπτό και η απάντηση 1.30.
Μετά και από αυτόν τον κύκλο οι αρχηγοί θα κλείσουν με τοποθέτηση δύο λεπτών.
Φροντιστήρια των δύο αρχηγών
Τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, συμφωνούν ότι αυτή η διαδικασία, που περιλαμβάνει, με κανόνες βέβαια, τον μεταξύ τους διάλογο, θα επιτρέψει στους δύο αρχηγούς να εκθέσουν καλύτερα τις θέσεις τους, να «στριμώξουν» τους αντιπάλους και εν τέλει να πείσουν για την υπεροχή τους. Οι τηλεθεατές θα έχουν την δυνατότητα να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν ποιος από τους Τσίπρα ή Μεϊμαράκη είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας την επόμενη κρίσιμη τριετία.
Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον κ. Μεϊμαράκης που έχει δείξει επιθετικότητα έναντι του πολιτικού του αντιπάλου με σκληρές εκφράσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Ο ένας στόχος του παραμένει ο ίδιος, να δείξει την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα του κ. Τσίπρα. Ο δεύτερος είναι να πείσει για την δική του ικανότητα και να φιλοτεχνήσει πρωθυπουργικό προφίλ. Προς τούτο θα περιορίσει τις λαϊκές εκφράσεις έναντι του αντιπάλου ενώ θα δώσει έμφαση σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής. Εδώ και δύο εβδομάδες έχει κάνει εντατικά φροντιστήρια για το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου το οποίο θα επιχειρήσει να χρεώσει στον κ. Τσίπρα. Παράλληλα θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι ο κ. Τσίπρας αποφεύγει κρίσιμες απαντήσεις ή ότι δεν γνωρίζει σε βάθος τί υπέγραψε. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αξιοποιήσει την άρνηση του κ. Τσίπρα να μπει σε διάλογο για την επόμενη ημέρα και για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Θα το συνδυάσει με τα εσωκομματικά προβλήματα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα αρχίσει να φέρνει τους εφαρμοστικούς νόμους όπως πχ από τους 53. Εν ολίγοις θα προσπαθήσει να πείσει ότι ο κ. Τσίπρας αρνείται τις συνεργασίες ενώ δεν έχει καν ομοιογενές εσωτερικό σύνολο και ότι το βέβαιο είναι ότι εάν είναι πρωθυπουργός θα έχει σύντομα προβλήματα από την δική του κοινοβουλευτική ομάδα όπως είχε και με την Αριστερή Πλατφόρμα που οδήγησε στην πτώση του.
Θα προβάλλει τα δικά του “ατού” που είναι κυβερνητική σταθερότητα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας
Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει “για την ανωτερότητά του σε σχέση με τον αντίπαλό του”. Θα αμυνθεί για τα πεπραγμένα του με το γνωστό αφήγημα της διαπραγμάτευσης. Θα χτυπήσει τον αντίπαλο στις φιλελεύθερες πτυχές τους προγράμματός του. Θα τον αναγκάσει να υπερασπιστεί τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο και θα χτυπήσει στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής όπου η ΝΔ έχει ευθύνη όχι μόνο για τα 2,5 χρόνια της πρόσφατης συγκυβέρνησης αλλά για τα 40 τελευταία χρόνια που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή. Στο επιχείρημα του κ. Μεϊμαράκη ότι η συμφωνία είναι δική του, η απάντηση είναι ότι το σχέδιο Γιούνκερ, για το οποίο η ΝΔ τον πίεζε να υπογράψει ήταν χειρότερο και ως εκ τούτου η “χρέωση” που επιχειρεί είναι προσχηματική και για κομματικούς λόγους. Άλλωστε η ΝΔ σήκωσε το βάρος για το ναι στο δημοψήφισμα και ηττήθηκε.
Παρασκήνιο για τους δημοσιογράφους
Της συμφωνίας για το ντιμπέιτ προηγήθηκε αρκετή συζήτηση. Αν και η ΝΔ έλεγε “εμείς θέλουμε να γίνει το ντιμπέιτ, όπως θέλει, όποτε θέλει, με όποιους όρους θέλει”, έβαλε και εκείνη τους όρους της. Από την αρχή επέμεινε να είναι οι δύο αρχηγοί όρθιοι ενώ στο θέμα της συμμετοχής των δημοσιογράφων ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να είναι ένας παρουσιαστής τελικά υποχώρησε στις πιέσεις των καναλιών που ήθελαν οπωσδήποτε να κάνουν την αναμέτρηση σόου με τους εκπροσώπους του. Την Παρασκευή μάλιστα λίγο έλειψε να υπάρξει ναυάγιο από την επιμονή του Mega να στείλει τον κ. Γιάννη Πρετεντέρη, το οποίο θεώρησε casus belli ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πρετεντέρης μάλιστα επικοινώνησε και με τον κ. Μεϊμαράκη ο οποίος του απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα όποιον κι αν στείλει το κανάλι του.
Τελικά θα είναι οι ίδιοι δημοσιογράφοι που ήταν και στο ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης.
www.protothema.ht 
 
*** 15χρονος σκότωσε με καραμπίνα 17χρονο στην Κάτω Αχαΐα!

Ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Κάτω Αχαΐα με θύμα έναν 17χρονο, ο οποίος έχασε τη ζωή του ύστερα από πυροβολισμούς που δέχθηκε από 15χρονο μαθητή στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου της περιοχής. Ο άτυχος 17χρονος διακομίστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας και απο εκεί κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και αμέσως διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, όμως, τα πολλαπλά τραύματα που έφερε στη θωρακική και την κοιλιακή χώρα αποδείχθηκαν καταλυτικά για την εξέλιξη της κατάστασής του, και λίγο μετά τις 22:30 άφησε την τελευταία του πνοή, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο 15χρονος συνελήφθη και κρατείται, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του patrisnews.com, ισχυρίστηκε ενώπιον των αστυνομικών ότι τον πυροβόλησε «για προσωπικούς λόγους», αφήνοντας στη συνέχεια να εννοηθεί ότι είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού (bullying). Το θλιβερό μαντάτο ταξίδεψε ταχύτατα στην περιοχή και, υπό τον φόβο αντιποίνων από τον ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό κύκλο του θύματος, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας φρουρούν τα σπίτια θύτη και θύματος, ενώ οι πολίτες της Δυτικής Αχαΐας έχουν σοκαριστεί από το τραγικό συμβάν. - 

***  Ένα βήμα παραπάνω για τον Ταΰγετο          
     
Όσοι συνέβαλαν στη διεξαγωγή του παζαριού των αγροτικών προϊόντων από τον Ταΰγετο, προχθές το απόγευμα στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, είναι άξιοι συγχαρητηρίων. 
Οι τομάτες της Αλαγονίας, τα σύκα, τα αχλάδια, η ρίγανη, τα κολοκυθάκια και οι μελιντζάνες, το μέλι, οι μαρμελάδες και πολλά άλλα προϊόντα απλώθηκαν στους πάγκους και ο κόσμος ψώνισε από τους παραγωγούς τις εκλεκτές αυτές τροφές.
Πέρα, όμως, από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, θα ήταν ακόμα πιο πρόσφορο, αν η Δημοτική Αρχή οργάνωνε μια ομάδα ειδικών για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για την τυποποίηση των προϊόντων τους.
 Τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση και η οργάνωση των παραγωγών, τόσο για το δικό τους οικονομικό όφελος, όσο και για της περιοχής μας.
Α.Π. 

***  Ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκλειστικά στο “Θάρρος”: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει συνεργασία, δε θα πέσουμε και στα γόνατα…»          
       
Κυβέρνηση, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, συμπαγή και ευλαβικά προσηλωμένη στο στόχο που πρέπει να επιτευχθεί έχει ανάγκη η χώρα, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και βουλευτή της Β΄ Αθηνών Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Θάρρος».
Ο κ. Μητσοτάκης απαντά για την επόμενη ημέρα των εκλογών, όπως επίσης για το ανοικτό το θέμα της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία, για τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει πως τάσσεται υπέρ των κομματικών συνεργασιών μετεκλογικά, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. Ποιες, ωστόσο, είναι οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει σ’ αυτές;
Η χώρα χρειάζεται μια Κυβέρνηση όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είναι συμπαγής και ευλαβικά προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου της. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο. Πιστεύω ότι με τεράστιο κόστος για όλους μας επιτεύχθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή, η πολιτική ενηλικίωση του κ. Τσίπρα και η προσγείωση του μεγαλύτερου μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα. Ειλικρινά ελπίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, σε κοινά συμφωνημένη εθνική προγραμματική βάση, για την ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό απαιτεί σαφή προγραμματική συμφωνία, αυστηρή διοίκηση έργου και συντονισμό. Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί δε θα πέσουμε και στα γόνατα να τον παρακαλέσουμε. Άλλωστε, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια...
Λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου είχε ανοίξει, κατά κάποιον τρόπο, το θέμα της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία. Τώρα έχει «παγώσει». Εάν αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές ή αν συμμετάσχει σε συνεργασία ως δεύτερο, το θέμα της αρχηγίας θα ανοίξει και πάλι ή θα παραμείνει «παγωμένο» μέχρι την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας;
Το μόνο που απασχολεί τη Ν.Δ. σήμερα είναι η πρωτιά στις εκλογές, έστω και με μία ψήφο. Γι’ αυτό κάνω έκκληση στους υπεύθυνους ψηφοφόρους συγγενών κομμάτων όπως π.χ. το Ποτάμι να δώσουν την ευκαιρία να είμαστε εμείς και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ οι ρυθμιστές των εξελίξεων.
Πρόσφατα είπατε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από το Μνημόνιο είναι να εφαρμοστεί άμεσα και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε γρήγορα να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Με την εφαρμογή και την προσαρμογή μας στις επιταγές του τρίτου Μνημονίου, ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση;
Οι  διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να αφεθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπνεύσει. Από την αγορά θα προέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας. Από τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθει η ανάπτυξη. Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημά της την παροχή οξυγόνου στην αγορά και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Έχω προτείνει έξι συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση: Την απλοποίηση διαδικασιών προκειμένου να  καταστεί πιο ευέλικτο το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και τη δομή των εταιρειών,  τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τη στοχευμένη συνδρομή του Κράτους ως εγγυητή στην κάλυψη του τραπεζικού δανεισμού νεοφυών επιχειρήσεων, τη δημιουργία ενός απλού, σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη συστηματοποίηση της συνεργασίας των πανεπιστημίων και της ερευνητικής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι μια δέσμη αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ενεργειών, προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει η χειμαζόμενη πραγματική οικονομία της χώρας.
Μετά από επτά μήνες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ποια θεωρείτε πως ήταν τα μεγαλύτερα λάθη του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα;
Τα λάθη του κ. Τσίπρα έχουν να κάνουν με έλλειψη ευθυκρισίας, αδυναμία επιλογής ικανών συνεργατών και τεχνοκρατική ένδεια. Ο συνδυασμός αυτών των αδυναμιών στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού τον οδήγησε σε αλλεπάλληλα σφάλματα, τα οποία έφθασαν την Ελλάδα στο χείλος της άτακτης χρεοκοπίας, συσσωρεύοντας τεράστιο κόστος στις πλάτες των πολιτών. Τα λάθη του φαίνεται να τα κατάλαβε και ανέκρουσε πρύμναν, έστω και την ύστατη στιγμή. Η συνειδητοποίηση αυτή όμως φοβάμαι ότι δεν αρκεί. Οι αδυναμίες του κ. Τσίπρα δυστυχώς δεν επιδέχονται εύκολα βελτίωσης. Είναι δύσκολο να επαναφέρεις σε πορεία καράβι με ελαττωματικό πηδάλιο…
Πρόσφατα είχατε τονίσει πως στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εσείς αντιπαραθέτετε την ένωση των δυνάμεων του «Ναι». Αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει κατευθυντήρια γραμμή για το ξημέρωμα της 21ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα απαιτηθούν συνεργασίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης;
Είναι δεδομένο ότι οι δυνάμεις του «Ναι» είναι απόλυτα συνειδητοποιημένες ως προς το διακύβευμα των εκλογών. Οι πολίτες που στο δημοψήφισμα υπερψήφισαν την πρόταση Γιουνκέρ ξέρουν ότι χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική προσαρμογή η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Προφανώς, αυτοί οι πολίτες δεν θα έχουν καμία αναστολή στη στήριξη της εθνικής προσπάθειας για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Όμως, δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι το ένα τρίτο περίπου των πολιτών που ψήφισαν «Όχι» φαίνεται πως το έπραξε πιστεύοντας ειλικρινά ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Δεν θα ψήφιζαν «Όχι» αν γνώριζαν τον κίνδυνο στον οποίο εκτέθηκε η χώρα ακριβώς λόγω αυτού του άστοχου Δημοψηφίσματος. Αυτοί οι πολίτες μπορεί και πρέπει να συνταχθούν με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του φιλελεύθερου πραγματισμού που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη και την ευημερία. Η πολιτική «ανοιχτών θυρών» της Νέας Δημοκρατίας θα αγκαλιάσει και αυτούς την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται.
Η «ορθολογική ανασυγκρότηση» του Δημόσιου Τομέα επιχειρήθηκε άτσαλα στη μνημονιακή Ελλάδα, καθώς περιορίστηκε σε απολύσεις  και  προσλήψεις χωρίς αξιολόγηση. Πως πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση της επόμενης μέρας για να φέρει αποτέλεσμα;
Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέξεις όπως αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, αξιολόγηση δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιο της Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρχαν υπηρεσίες δίχως αντικείμενο. Οι δομές των περισσότερων υπηρεσιών είχαν εξαπλωθεί σαν μανιτάρια σε τροπικό δάσος. Συχνά έβρισκε κανείς περισσότερους τμηματάρχες και διευθυντές από υπαλλήλους. Η εξέλιξη κάθε υπαλλήλου ήταν προκαθορισμένη, αφού βασιζόταν στην ιεραρχία και σε μια στατική «μοριοδότηση» μέσω της οποίας υποδεικνύονταν και οι διευθυντές. Οι συνδικαλιστές κυριολεκτικά ήλεγχαν τη διοίκηση – ιδιαίτερα μέσω της συντεχνιακής παρουσίας τους σε πειθαρχικά συμβούλια τα οποία σπάνια ασκούσαν σύννομα την αρμοδιότητά τους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προσπάθησα να τερματίσω τη λειτουργία άχρηστων και κοστοβόρων φορέων, να εξορθολογήσω τις υπηρεσίες με νέα λειτουργικά οργανογράμματα, να εισάγω την έννοια της ουσιαστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, να νομοθετήσω ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής διευθυντών. Ως παρακαταθήκη άφησα ένα διετές σχέδιο δράσης που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αλλάξει συθέμελα την ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Είχα ξεκινήσει να το υλοποιώ αλλά οι εκλογές του Ιανουαρίου οδήγησαν στην πολιτική ηγεσία της Διοίκησης τον κ. Κατρούγκαλο, έναν άνθρωπο που σε λίγους μήνες ξήλωσε όσα προσπάθησα να δημιουργήσω. Το μόνο που λίγο με παρηγορεί είναι η ύπαρξη αυτού του διετούς σχεδίου δράσης για την ανασυγκρότηση της διοίκησης που σύντομα ελπίζω η νέα Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει.
Και κάτι τελευταίο κ. Μητσοτάκη. Γιατί ο πολίτης να επιλέξει ΝΔ και όχι ένα «αντιμνημονιακό» κόμμα;
Διότι τις απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ιδίως στην ανεργία θα τις δώσει ο Ιδιωτικός Τομέας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας. Διαρθρωτικές αλλαγές αμέσως για να δώσουμε οξυγόνο στην αγορά. Αυτό το οξυγόνο χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά. Θεσμική σταθερότητα, σταθεροί κανόνες, νέες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις, καινούργιες δουλειές. Κανένας νέος άνεργος. Αυτός είναι ο στόχος μας και έτσι θα αξιολογηθεί η πολιτική μας. Μόνο η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του φιλελεύθερου πραγματισμού, μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το αναγκαίο οξυγόνο στην οικονομία, χαλαρώνοντας τον σφιχταγκαλιασμό της με το κράτος και τις διάφορες συντεχνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την χώρα σε συνθήκες αναιμικής μεν αλλά ανάπτυξης και τη γύρισε στην ύφεση συρρικνώνοντας την ιδιωτική οικονομία μέσα σε 7 μήνες. Έτσι δε χτυπιέται η ανεργία. Οι δικές μας πολιτικές είναι αυτές που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς και όχι οι «διορισμοί ημετέρων» στο Δημόσιο και μέτρα όπως το 23% στον ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τον οποίο θα αντικαταστήσουμε άμεσα με ισοδύναμα μέτρα. Οι πολίτες ξέρουν πλέον. Είμαι βέβαιος ότι στις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου θα εναποθέσουν τις ελπίδες και την πίστη τους σε εμάς. Θα τους δικαιώσουμε.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***

*** Αθλητική  ενημέρωση :

*** Ξεκινά(-νησε) σήμερα -χθές Κυριακή 13/09/2015 , το πρωτάθλημα της Α’ Τοπικής- Οι έδρες και οι προπονητές          
     
Αρχίζει σήμερα το πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, το οποίο  προβλέπεται να έχει συναρπαστική εξέλιξη. Την περυσινή σεζόν ο ΑΟ Κυπαρισσίας με τον Πάμισο Μεσσήνης «μονομάχησαν» για τον τίτλο, με την τριφυλιακή ομάδα να βγαίνει νικήτρια.
Ο ΑΟΚ διεκδίκησε σε αγώνες μπαράζ την άνοδο στη Γ΄ Εθνική, αλλά το όνειρο «έσβησε» στο 93΄ στο ιστορικό ματς με την  ΑΕ Σπάρτης. Ο ΑΟ Κυπαρισσίας με τον Πάμισο Μεσσήνης παρουσιάζονται και εφέτος ως «φαβορί» για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ ο Τσικλητήρας Πύλου δεν αποκλείεται να πρωταγωνιστήσει.
Υπολογίσιμες δυνάμεις θεωρούνται ο Απόλλων Καλαμάτας, ο Μεσσηνιακός, ο ΑΟ Διαβολιτσίου, ο ΑΟ Σπερχογείας, ο Εθνικός Μελιγαλά, ο Πανθουριακός και ο Ολυμπιακός Καλαμάτας.
Για την παραμονή στην κατηγορία αναμένεται να δώσουν «μάχη» ο Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων, ο Δωριέας Δωρίου, ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας και ο ΑΟ Φαραί.
Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας υποδέχεται τον Τσικλητήρα Πύλου, ενώ ο Μεσσηνιακός «κοντράρεται» με τον  Δωριέα Δωρίου.
 ~ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΠΥΛΟΣ  1-2 .-
Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα φιλοξενεί τον φορμαρισμένο Τσικλητήρα Πύλου ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας. Ο τεχνικός Κώστας Λαμπρόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του γνωρίζουν ότι έχουν δύσκολο έργο, καθώς η αντίπαλη ομάδα παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρή, αλλά ποντάρουν πολλά στην έδρα τους.
Υπολογίζεται κανονικά ο νεοαποκτηθείς Στέλιος Σωτηρόπουλος (εκδόθηκε το δελτίο του).
Το «διπλό» θέλει η ομάδα της Πύλου ξεκινώντας θετικά τις υποχρεώσεις της στο «μαραθώνιο» της Α΄ Τοπικής. Ο προπονητής Νίκος Κακαλέτρης και ο συνεργάτης του Κώστας Παλαμάρας δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
 ~ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΔΩΡΙΟ 3-0 .-
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον Δωριέα Δωρίου ο Μεσσηνιακός, κάνοντας έτσι ιδανικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Ο προπονητής Τάσος Χατζηαγγελής και ο συνεργάτης του Γιώργος Κατσούλης προβληματίζονται για τη συμμετοχή του νεαρού μέσου Σωτήρη Κουκούτση (απουσίαζε εκτός Μεσσηνίας) και Φώτη Κουλουρά (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό). Αμφίβολη δε είναι η συμμετοχή του νεοαποκτηθέντος Χρήστου Μανιάτη (λόγω δελτίου).
Αξιόλογη εμφάνιση και ένα καλό αποτέλεσμα θέλει το συγκρότημα του Δωρίου. Ο τεχνικός Γιάννης Αντωνόπουλος προβληματίζεται για τη συμμετοχή των Παναγιώτη Γιαννουκάκη, Σωτήρη Γκρίτζαλη, Γιώργου Γεωργακόπουλου, Βασίλη Μωράκη (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς).
Νοκ άουτ είναι ο Σάκης Παπαδόγιαννης (έχει υπόλοιπο τιμωρίας από την περυσινή σεζόν).
~** Αναλυτικά τα σημερινά ματς με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν» έχουν ως εξής:
Ώρα 5.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – Τσικλητήρας Πύλου: Ψηλοπαναγιώτης, Γεωργαντάς, Ταβουλαρέας
Γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος»
Μεσσηνιακός – Δωριέας Δωρίου: Μπλάνας, Λάμιας, Τσοπανάκης
 ΟΙ ΕΔΡΕΣ
Τα γήπεδα που θα χρησιμοποιήσουν ως έδρες οι 16 «μονομάχοι» της Α΄ Τοπικής είναι τα εξής:
ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ: Δημοτικό Γήπεδο Γαργαλιάνων
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Δημοτικό Γήπεδο Πύλου
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ:  Γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος»
ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ: Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Βασίλης Μαλαφέκας»
ΔΩΡΙΕΑΣ ΔΩΡΙΟΥ: Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ: Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Δημοτικό Γήπεδο «Γιώργος Λουκαρέας»
ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ: Δημοτικό Γήπεδο «Πέτρος Γεωργανάς»
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: Δημοτικό Γήπεδο Μελιγαλά
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ:  Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ:  Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
ΑΟ ΦΑΡΑΙ: Δημοτικό Γήπεδο «Παναγιώτης Μπαχράμης»
ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Οι προπονητές των 16 ομάδων της Α΄ Τοπικής είναι οι εξής:
ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Νίκος Φρούσσος
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: Αντώνης Μαυρέας
Συνεργάτης: Αντώνης Παπαγιαννόπουλος
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ: Θανάσης Λακριντής
Συνεργάτης: Κώστας Γεωργακόπουλος
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Νίκος Κακαλέτρης
Συνεργάτης: Κώστας Παλαμάρας
AΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Γιώργος Γρηγορόπουλος
Συνεργάτης: Τάκης Κουτίβας
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Τάσος Χατζηαγγελής
Συνεργάτης: Γιώργος Κατσούλης
ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ: Μιχάλης Φασουλής
ΔΩΡΙΕΑΣ ΔΩΡΙΟΥ: Γιάννης Αντωνόπουλος
ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ: Σωτήρης Δημάκης
Συνεργάτης: Μιχάλης Παυλάκης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Γιώργος Πολυμενέας
Συνεργάτης: Γιώργος Μπιστόλας
ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ: Ηλίας Μαστορέας
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: Γιώργος Καλόμαλος
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: Στάθης Βανικιώτης
Συνεργάτης: Γιώργος Βαλτασάρος
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ: Γιώργος Αργυρόπουλος
Συνεργάτης: Βασίλης Δουρούμης
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: Κώστας Λαμπρόπουλος
ΑΟ ΦΑΡΑΙ: Νίκος Γεωργακλής
Τεχνικός διευθυντής: Σπύρος Τσίκινης
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
Οι πρόεδροι των 16 ομάδων της Α΄ Τοπικής κατηγορίας είναι οι εξής:
ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Γιώργος Φωτεινός
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: Δημήτριος Αντωνόπουλος
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ: Βασίλης Καραχούντρης
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Νίκος Διαμαντόπουλος
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Παναγιώτης Χριστόφορος
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Τάκης Στασινόπουλος
ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ:  Στασινός Γκούνης
ΔΩΡΙΕΑΣ ΔΩΡΙΟΥ: Θεμιστοκλής Δήμας
ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ: Δημήτρης Δασκαλόπουλος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ:Λεωνίδας Μούργος
ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ: Δημήτρης Γιακουμής
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: Βασίλης Σακκάς
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: Παναγιώτης Καμαρινόπουλος
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ: Αγαθοκλής Χριστόπουλος
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ:  Μανώλης Κατρής
ΑΟ ΦΑΡΑΙ: Άρης Θωμόπουλος
ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ 35ΕΤΙΑΣ
Οι ομάδες που κατέκτησαν τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής κατηγορίας την προηγούμενη 35ετία είναι οι εξής:
1980 – 1981: Π.Σ. Η Καλαμάτα
1981 – 1982: ΑΟ Κυπαρισσίας
1982 – 1983: Απόλλων Καλαμάτας
1983 – 1984: Πάμισος Μεσσήνης
1984 – 1985: Μεσσηνιακός
1985 – 1986: Πάμισος Μεσσήνης
1986 – 1987: Εράνη Φιλιατρών
1987 – 1988: Πάμισος Μεσσήνης
1988 – 1989: Εράνη Φιλιατρών
1989 – 1990: ΑΟ Μεσσήνης
1990 – 1991: Αναγέννηση Παραλίας
1991 – 1992: Απόλλων Καλαμάτας
1992 – 1993: Ομόνοια Καλαμάτας
1993 – 1994: ΑΟ Μεσσήνης/Πάμισος
1994 – 1995: Αστέρας Βαλύρας
1995 – 1996: Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων
1996 -  1997: Απόλλων Καλαμάτας
1997 – 1998: Μεσσηνιακός
1998 – 1999: Ομόνοια Καλαμάτας
1999 – 2000: ΑΟ Σπερχογείας
2000 – 2001: Μεσσηνιακός
2001 – 2002: Εράνη Φιλιατρών
2002 – 2003: Απόλλων Πεταλιδίου
2003 – 2004: Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
2004 – 2005: Αστέρας Αρφαρών
2005 – 2006: Εράνη Φιλιατρών
2006 – 2007: Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων
2007 – 2008: Πάμισος Μεσσήνης
2008 – 2009: Ολυμπιακός Καλαμάτας
2009 – 2010: ΑΟ Κυπαρισσίας
2010 – 2011: ΑΟ Σπερχογείας
2011 – 2012: Εθνικός Μελιγαλά
2012 – 2013: Μεσσηνιακός
2013 – 2014: Πάμισος Μεσσήνης
2014 – 2015: ΑΟ Κυπαρισσίας

*** Φιλική νίκη με 2-1 η Μαύρη Θύελλα την ομάδα του Λεβάντε         
     
Μια ακόμα εντός έδρας νίκη σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας πέτυχε η ομάδα της Καλαμάτας επικρατώντας με 2-1 του  Λεβάντε στο Δημοτικό στάδιο. Τα τέρματα για την ομάδα της "Μαύρης Θύελλας " σημείωσαν οι Κωνσταντινιδης και Αθανασοπουλος. Την διαφορά για την ομαδα της Ζάκυνθου μείωσε ο Μαρουδας.
Ο τεχνικός της ομάδας Κώστας Κλάδης τόνισε πως η ομάδα έδειξε θετικά δείγματα απέναντι σε μια ομάδα της Γ ' εθνικής.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Θωμάς, Κακαλής (33' Νινιός), Ιλιεφ, Λένγκα (88' Μπινιχάκης), Χαλκιαδάκης, Γαλανόπουλος (76' Λίπι), Κωνσταντινίδης, Κουντάνης (56' Αθανασόπουλος), Κραστότσεφ (46' Παναγιωτόπουλος), Κερμενίδης, Τορεζάνι.
ΛΕΒΑΝΤΕ: Κοντοπίδης, Οικονομόπουλος, Σιδηρόπουλος, Κοντούλης, Τιλιόπουλος, Λαλαής, Γεωργούσης, Μαρούδας, Σκιαδόπουλος, Κωστακιώτης, Δημητρακόπουλος. Έπαιξαν και οι Μπιάζης, Κ. Τζιαβέρης, Αθ. Τζιαβέρης;, Πλατέλας, Κ. Σκιαδόπουλος, Πυλαρινός.

***  ΗΡΑΚΛΗΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 0-1 .- ^
«Έσπασε το ρόδι» στο Καυτανζόγλειο ο Λεβαδειακός
Διαιτητής ο κ. Καραντώνης από την Ημαθία.
Κίτρινες: Στάμου, Λαζάρ - Ναβάρο
 ΗΡΑΚΛΗΣ (Νίκος Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Καρλίτος (72΄ Τσιλιανίδης), Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης, Στάμου (68΄ Ρομάνο), Λάζαρ, Πασάς, Κυριακίδης, Μπουλούτ (59΄ Βέλλιος), Περόνε
 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Άκης Μάντζιος): Τσιντώτας, Ουόν, Τριποτσέρης, Μιλιάζες, Μουλόπουλος, Νικολάου (62΄ Γιάχιτς), Ρομέου, Γιακουμάκης, Μάντζιος, Φαβάλι (50΄ Μαχαίρας), Ναβάρο (82΄ Στάθης).
~**  Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 3ης αγωνιστικής της Super League:

Καλλονή–Αστέρας Τρίπολης 1-1
(90΄+5 Αναστασιάδης - 84΄πεν. Γιάννου)

Βέροια–ΠΑΟΚ 0-3
(17΄ Αθανασιάδης, 25΄ Μακ, 55΄ Τζιόλης)

Ολυμπιακός-Πλατανιάς 3-1
(11΄ Ντουρμάζ, 52΄ Ντομίνγκες, 59΄ Μαζουακού - 71΄ Μπανανά)

ΑΕΚ–ΠΑΣ Γιάννινα 3-1
(34΄ πεν., 44΄ Μπουονανότε, 87΄ Βάργκας - 20΄ Ακόστα)

Παναιτωλικός-Πανθρακικός 1-0
(22΄ Μαρκόφσκι)

Ατρόμητος-Ξάνθη 0-1
(57΄ Σολτάνι)

Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 1-0
(34΄ Μπακασέτας)

Ηρακλής–Λεβαδειακός 0-1
(50΄ Μάντζιος)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 9
2. ΑΕΚ 7
3. Παναθηναϊκός 6
. Πανιώνιος 6
. Ατρόμητος 6
. Παναιτωλικός 6
7. Ξάνθη 5
8. ΠΑΟΚ 4
. Βέροια 4
. ΠΑΣ Γιάννινα 4
. Αστέρας Τρ. 4
12. Λεβαδειακός 3
. Ηρακλής 3
14. Καλλονή 1
15. Πλατανιάς 0
. Πανθρακικός 0
 
~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .-
~Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.- 
~ ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08  Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-08-2015.html .- 
~Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS   Τρίτη  08 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/08-2015.html .- 
~ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS Αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-09-2015.html .-
~Το  αγιάζι στηυν ενημέρωση Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/09/09-2015.html ,
~ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 10-Σεπτεμβρίου  2015 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-10-2015.html .-
~ Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 11-09 -2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-11-09-2015.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-11-2015.html .-
~ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ARFARA  NEWS Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα  14 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-14-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 12  και  13 Σεπτεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/12-13-2015.html .- 
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης στην Εφημερίδαμ μας  Δευτέρα  14  Σεπτεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/14-2015.html .-
~
** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,

 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4361 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2559 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2579   video. -                 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9485   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4539 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 517  / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.283  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   499 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  453. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: