ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΟΡΦΙΕΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ μας Διαδρομές Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΟΡΦΙΕΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ μας Διαδρομές  Τρίτη  15 Σεπτεμβρίου  2015 :
~   ΥΔΡΑ  ένα όμορφο νησί για ξεκούραση και  δημιουργία  !  :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  Διήμερης εκδρομής 12  και 13 Σεπτεμβρίου 2015 για εορταστικές εκδηλώσεις ΣΠΕΤΣΩΝ {Πυρπόλησης της ΑΡΜΑΤΑΣ {} .:{ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ}
- Μεσσήνη -Αρφαρά-Τρίπολη -Άργος -ΝΑΥΠΛΙΟ (3ωρη παραμονή φαγητό) -Επίδαυρος-Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Καλαμακίου- Ερμιονίδα (φαγητό διανυκτέρευση ξενοδοχείο CLAMB-Ερμιονίδα)-το βράδυ στις ΣΠΕΤΣΕΣ από Κόστα παρακολούθηση πυρπόλησης Αρμάτας -βεγγαλικά) την 2η  ημέρα Ερμιονίδα -Κρανίδι -  ΜΕΤΟΧΙ - ΥΔΡΑ (Παραμονή για 3ης ώρες καφές )- ΓΑΛΑΤΑΣ-ΠΟΡΟΣ (παραμονή για 2 ώρες φαγητό) δρόμος επιστροφής από Παλαιά Επίδαυρο -ΝΑΥΠΛΙΟ (3ωρη παραμονή) -Τρίπολη Μεσσήνη .-
Η Ύδρα Σήμερα
Πλησιάζοντας το λιμάνι η πόλη της Ύδρας φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής.
 Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στο μυχό ενός κλειστού όρμου, και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά, γύρω από το λιμάνι, δημιουργώντας μια μοναδική αρμονία μεταξύ αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος.
 Με την πρώτη σας επίσκεψη ο επισκέπτης που την προσεγγίζει, γυρίζει πίσω στο χρόνο, εντυπωσιάζεται από τη θέα των ψηλών και επιβλητικών Αρχοντικών που δεσπόζουν στο λιμάνι της Πόλης, ενώ ταυτόχρονα ένα συναίσθημα μαγείας σας περιβάλλει. Ίσως να είναι η μοναδική αρχιτεκτονική και γραφικότητα του νησιού, ίσως πάλι να είναι η μακρόχρονη και η πολιτιστική κληρονομιά του ή ίσως όλα μαζί.         
 Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν παλαιότερα την πόλη, μαζί με την Προτομή του Μιαούλη. Σήμερα το λιμάνι της Ύδρας κατακλύζεται καθημερινά από μικρά και μεγάλα σκάφη, κότερα και κρουαζιερόπλοια.
 Μπορείτε να περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να περιηγηθείτε στα τουριστικά μαγαζάκια που βρίσκονται στην παραλία, να θαυμάσετε τα παλιά Αρχοντικά και να επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας.
 Όπως επίσης μπορείτε να ανηφορίσετε στα στενά πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια και να βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.
 Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική.
 Για κολύμπι μέσα στην Πόλη προσφέρονται τα βράχια της Σπηλιάς, η Υδρονέτα, και σε μικρή απόσταση από την πόλη το Αυλάκι, το Καμίνι και το Μαντράκι.
 Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες πανέμορφες παραλίες του νησιού, Καμίνι, Βλυχό, Άγιο Νικόλα, Μπίστι ... γίνεται μόνο από τη θάλασσα, με καϊκια ή θαλάσσια ταξί.           
 Στην Ύδρα βρίσκεται η έδρα της Μητρόπολης των νησιών Ύδρα - Σπέτσες - Πόρος, Αίγινα και Αγκίστρι, που βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου μαζί με το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι της Ύδρας δεν ξεπερνούν τους 3.000 και ασχολούνται σχεδόν όλοι με τον τουρισμό, αφού το νησί κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό από Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
 Το νησί φημίζεται για τις φυσικές καλλονές του, για την ήρεμη ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες της την ημέρα, αλλά και για την έντονη κοσμοπολίτικη ζωή που προσφέρει τη νύχτα.
 Η Ύδρα, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική της και τη συνεχή προσφορά της στον τουρισμό και στην πολιτιστική ζωή
της χώρας μας, παραμένει το στολίδι του Αργοσαρωνικού και ένα από τα σπουδαιότερα θέρετρα της Ελλάδας.

Η "Παλιά" Ύδρα στη δεκαετία του '30
Στη δεκαετία του '30, η ζωή στην Ύδρα ήταν διαφορετική από εποχή σε εποχή λόγω της σπογγαλιείας του μοναδικού αξιόλογου οικονομικού παράγοντα του τόπου. Τα Κυριακάτικα πρωϊνά ήταν όμως τα ίδια σε όλες τις εποχές στην παραλία του νησιού μας, εκτός από την Κυριακή του Πάσχα, των Απόκρεω ή αν συνέπιπτε με την 25η του Μάρτη ή άλλη γιορτή.
 Την Κυριακή το πρωϊ όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά, μέχρι που θα απολούσε η Εκκλησία, εκτός από τα καφενεία που σερβίριζαν μόνο, αλλά δεν έδιναν χαρτιά ή τάβλι.
 Κυρίαρχη μορφή της κίνησης του λιμανιού το Κυριακάτικο πρωϊνό αποτελούσε το Μοναστήρι, παρόλο ότι λειτουργούσαν συγχρόνως εννέα ενορίες. Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο μεγάλο καμπαναριό, πότε θα κτυπήσουν οι καμπάνες για να αρχίσει η κίνηση. Τα έξι καφενεία που ήταν ανοιχτά από το πρωί ήταν του Νικ. Καλογιάννη (Κάτσικα Αν.), το περίφημο ουζάδικο του Γιάννη Τζιτζά (σήμερα Φαν. Σουρέλη), του Σπυρ. Μπίκου (Τάκη Σουρέλη), του Λεφτέρη Κοτομάτη και ύστερα Στυλ. Πέρκιζα, Αρ. Τσαγκάρη, του Μιχ. Κορού (Δ. Δρακόπουλου) με τον Τούρκικο ναργιλέ στις δόξες του και του Ανδρέα Μαστρογεωργίου (Λεφτέρη Πινότση). Επίσης άνοιγε και ο Μίμης Γιακαλής κατά τη χειμερινή εποχή.
 Οι ψαράδικοι μπάγκοι αδειανοί και μια αράδα λούστροι στημένοι από το σημερινό εστιατόριο του Γ. Τηλιακού μέχρι το άγαλμα του Π. Κουντουριώτη. Ο μπάρμπα Σωτήρης Μηνάς, ο Μπάρμπα Αντρέας απο την Κουρμάδα, ο Γιάννης Γεωργίου (Παμφίλης) σαράβαλα και οι τρεις, οι δύο πρώτοι απο τα σφουγγαράδικα και ο τρίτος εκ γεννετής. Και μαζί με αυτούς ο Σάντικ, ένας πελώριος Λύβιος που τον είχε φέρει από τη Βεγγάζη ο Καπτά Γιάννης ο Δανάμπασης, ο Ζαχαρίας ο Γκις, κι ένα πλήθος παιδαρέλια.
 Μόλις κτύπαγαν οι καμπάνες του Μοναστηριού, κι αυτό γινόταν στις δέκα η ώρα, ακουγόντουσαν σχεδόν ταυτόχρονα οι μπάκες των μαγαζιών που άνοιγαν. Ας τα δούμε ...
 Εστιατόρια αξιώσεων για να φάει ο Αθηναίος επισκέπτης ήταν του Γεωργίου Ι. Καλογιάννη (αδελφών Κάτσικα), του Δ. Τέτση-Νούκου (Γκαλερί Πλάι Ι. Κρέμου) και του Στ. Πέρκιζα (Κ. Καλογιάννη) και μετέπειτα Παν. Πυρρή. Στη δύση της 10ετίας του 30 άνοιξε το παντοπωλείο του ο κ. Ευστ. Κουκουδάκης με ταμειακή μηχανή και ταμία την Ματίνα Στ. Καλαφάτη.
 Οινομαγειρεία άφθονα. Του Σπ. Παπαθανασίου, Μ. Γκιώζου, Γ. Μεϊντάνη, Τζώρτζος, Ν. Λουκάς, Η. Τηλιακός με σεφ τον Γιάννη Λάρδη, Γ. Κοκονέλη και του Γ. Καλαφάτη. Όλα γιόμιζαν κόσμο και θα πρέπει να πούλαγαν τουλάχιστον 100.000 οκάδες (128 τόνοι) κρασί το χρόνο.
 Τα κουρεία, 6 τον αριθμό, δεν άνοιγαν την Κυριακή γιατί δούλευαν το Σάββατο μέχρι βαθείας νυχτός. Ηταν του Ε. Μουτζούρη, του Π. Ράμπια, των αδελφών Δ. και Γ. Λάστκαρου, του Π. Καλογιάννη, του Γ. Βενιζέλου και του Ν. Δρίβα. Ακόμη μαζί με αυτούς υπήρξε και ένας περιφερόμενος κουρέας ο Ν. Σβόμπς. Οι κουρείς της Ύδρας, της εποχής εκείνης, θα νόμιζε κανείς πως ανήκαν σε μια αριστοκρατική τάξη. Από αυτούς αποφοίτησαν οι νεώτεροι που έκαμαν και αυτοί δικά τους κουρεία όπως οι Γκίκας Θεοδωρίκας, Μήμμης Γκέλος, Δημήτριος Ιορδανίδης, μακαρίτες όλοι κι ο πολλά τα έτη του Γ. Μακρυγιόγλου.
 Το άλλο γεγονός της ημέρας μετά από την λειτουργία ήταν ο ερχομός του βαποριού, που ερχόταν από τον Πειραιά και ταρακουνούσε κυριολεκτικά το λιμάνι. Οι προετοιμασίες άρχιζαν από τις 11 ενώ το πλοίο έφτανε συνήθως στις 12. Πολλές φορές ερχόντουσαν δύο πλοία την Κυριακή από τον Πειραιά και ο οργασμός στο λιμάνι ήταν μεγάλος. Τα πλοία έμεναν έξω από το λιμάνι και για τη μεταφορά των επιβατών χρησιμοποιούντο 5 ή 6 τον αριθμό, τετράκωπες βάρκες με τιμονιέρη, που σημαίνει πως έπαιρναν μέρος 30 τουλάχιστον λεμβούχοι. Ιδιοκτήτες και μεριδιούχοι ήταν οι Γ. Καλαφάντης, Γρ. Κουτσουμπέλης, ο Μπάρμπα Γιάννης, ο Σπανός, ο πάντα ερωτευμένος Νικολός Κολοκυθάς γιγάντιος και ευσταλής και ο Μήτσος Καλαφάντης (επωνομαζόμενος σπαγέτος γιατί ήταν πολύ αδύνατος).
 Οι Σαρρήδες Ντίνος, Παναγιώτης, Βασίλης, Γιάννης, οι Τηλιακοί Νικολός, Ηλίας, Χαραλάμπης, ο Γιάννης Σουρέλης, ο Πέτρος Κρητικός, ο Πέτρος Πανάγος, ο Μιχάλης Σαρουκος, ο Γιάννης Ρετιτάγκος, ο Γκίκας Δαρδανός και οι νεώτεροι Γ. Μπραβάκος, Γ. Τζώρτζης, Ν. Βολωνάκης Ιορδανίδης κι ένα πλήθος παιδαρέλια, μαζί και ο γράφων για να πάρουμε το δίφραγκο.
 Πολλά ήταν τα πλοία εκείνη την εποχή που έκαναν τη γραμμή του Αργοσαρωνικού ξεκινώντας από τον Πειραιά. Άλλα έφταναν μέχρι το Ναύπλιο κι άλλα μέχρι το Λεωνίδιο. Δύο από αυτά ήταν το περίφημο και ξακουστό "Υδράκι" και η "Γόησσα" που συγκρούστηκε ανοικτά στην Κορακιά με άλλο σκάφος και βούλιαξε παρασύροντας στο βυθό αρκετούς, μεταξύ των οποίων και τον Υδραίο Φωκά, πατέρα αν θυμάμαι καλά, της κυρά Σοφίας Τσούρτου. Άλλα πλοία ήταν το "Μάνα" η "Μοσχάνθη", η "Πτερωτή" και ο "Φωκίων". Η "Ιωάννα" και η "Αυλίς". Συναγωνισμός με τρεχάματα των Κουτσουμπέληδων, Καλαφάτηδων, Πέρκιζα, Γκαστντόπουλος (Αλεξίου Μιχ. ), Τζώρτζης Γ., μακαρίτες όλοι κι οι πολλά τα έτη του Δελαλή Βας και του Τσιγκάρη Γεωργίου. Στους ταξιδιώτες πρόσφεραν πολλές φορές και από μια μακαρονάδα.
 Στο δίωρο οργασμό έπαιρναν μέρος οι "φορατζήδες" Βασίλης Δελαλής καλή του ώρα, Γ. Καραγιάννης, Α. Βλάσσης κ.α. ναύτες του λιμεναρχείου, θεληματάρηδες, οι γραφικοί χαμάληδες, θα μιλήσουμε άλλοτε γι’ αυτούς, κι οι γαϊδουρολάτες με πρώτο το μπάρμπα Γεώργη τον τρούμπα που μοίραζε τα ποδοσίμια των ταχυδρόμων.
 ΠΗΓΕΣ: Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 1988, Χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,

Πώς θα έρθετε με flying dolphins ...
Highslide JS... από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια για την Ύδρα, τα οποία παίρνουν μόνο επιβάτες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελούνται αρκετά δρομολόγια, ανάλογα με τη χρονική περίοδο.
 
Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά για τα flying dolphins και περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά για τα flying cat.
 Τα δρομολόγια εκτελεί η Hellenic Seaways: 210-4199000
 Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των δρομολογίων κάθε ημέρας από το Link
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑΤο πρακτορείο Flying Dolphins στην Ύδρα βρίσκεται στο κέντρο της παραλίας.
Τηλ. επικοινωνίας 22980-54007, 53812.
 
Πως θα έρθετε στο Μετόχι από την Αθήνα με το αυτοκίνητό σας
Highslide JSΑν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή έχετε νοικιάσει, τότε μπορείτε να έρθετε εύκολα από την Αθήνα σε περίπου 2 ώρες & 45'.
Ακολουθώντας την Αττική Οδό και εν συνεχεία την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, μετά τον Ισθμό κάνετε αριστερά προς την Επίδαυρο (Κόρινθος Έξοδος Β' - Επίδαυρος).
Οδηγείτε για 30 περίπου λεπτά και φθάνετε στη διασταύρωση για την Επίδαυρο. Λίγο πριν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες. Στη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά και αμέσως κάτω από την γέφυρα αριστερά.
 Στη συνέχεια ακολουθείτε τον καινούργιο δρόμο, προσέχοντας να δείτε την πινακίδα προς Πόρο. Στο σημείο αυτό θα κάνετε λοξώς αριστερά για τον Πόρο και θα φθάσετε στο Γαλατά, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο σε 30 περίπου λεπτά. Διασχίζετε τον Γαλατά και συνεχίζετε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο. Περνάτε από τις περιοχές Πλάκα - Λεμονοδάσος - Αλυκή και μετά από περίπου μισή ώρα βρίσκεστε στο Μετόχι.
 Ο δρόμος είναι αρκετά καλός και για τη συνολική διαδρομή από την Αθήνα μέχρι το Μετόχι, με μία μέση ταχύτητα, χρειαζόμαστε περίπου 2 ώρες & 45'.
 Από το Κρανίδι, το Πόρτο Χέλι, την Κόστα ή την Ερμιόνη, φτάνετε στο Μετόχι ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς Θερμίσια με το αυτοκίνητό σας, περίπου σε 45 λεπτά.
 Το Μετόχι είναι μια περιοχή απέναντι από την Ύδρα, στην οποία υπάρχει χώρος και αν θέλετε φυλασσόμενο parking για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να περάσετε απέναντι στην Ύδρα, με δρομολόγια που εκτελούνται καθημερινά από τα σκάφη "FREEDOM Ι & ΙΙ & III" ή με το "ΜΕΤΟΧΙ EXPRESS", μέσα σε 12 λεπτά.                
 Από το Μετόχι, μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε στην Ύδρα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και με θαλάσσιο ταξί.
ΑΠΟ ΥΔΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΙ "FREEDOM Ι", "FREEDOM ΙΙ" & "FREEDOM ΙΙΙ"
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ07:1509:0010:3011:0012:0013:0014:3015:0016:0017:0019:00
ΣΑΒΒΑΤΟ07:1509:0010:3011:0012:0013:0014:3015:0016:0017:0019:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 09:0010:3011:0012:0013:0014:3015:0016:0017:0019:00
ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΙ ΓΙΑ ΥΔΡΑ "FREEDOM Ι", "FREEDOM ΙΙ" & "FREEDOM ΙΙΙ"
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ08:0010:0011:0012:0013:0014:0015:0016:0017:0018:0019:00
ΣΑΒΒΑΤΟ08:0010:0011:0012:0013:0014:0015:0016:0017:0018:0019:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:0011:0012:0013:0014:0015:0016:0017:0018:0019:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΥΔΡΑ ΛΑΙΝΣ Ν.Ε. - 6947325263
ΤΗΛ./ΦΑΞ: 22980 - 52961 
 
ΑΠΟ ΥΔΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΙ με το σκάφος ΜΕΤΟΧΙ EXPRESS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ08.0010.0014.0016.30 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ08.0010.0014.0016.3018.30
ΣΑΒΒΑΤΟ08.0010.0014.0016.30 
ΚΥΡΙΑΚΗ 10.0014.0016.3018.30
ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΙ ΓΙΑ ΥΔΡΑ με το σκάφος ΜΕΤΟΧΙ EXPRESS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ09.0011.3015.3017.30 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ09.0011.3015.3017.3019.30
ΣΑΒΒΑΤΟ09.0011.3015.3017.30 
ΚΥΡΙΑΚΗ 11.3015.3017.3019.30
 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
CELEBRITY LINES

ΚΙΝΗΤΟ: 6981222550
ΤΗΛ: 22980 - 53000 / ΦΑΞ: 22980 - 53004

... Ιδανικός τόπος για έμπνευση και δημιουργία
Η Υδρα, πλούσια σε ιστορία και παραδόσεις, αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για καλλιτέχνες και διανοουμένους. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα και συγκέντρωσε κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες της Tέχνης και των Γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που την έκαναν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας.
 Πολλοί Έλληνες συγγραφείς έχουν ζήσει και γράψει για την Ύδρα, όπως ο Νομπελίστας Γεώργιος Σεφέρης. Η πολιτιστική ζωή της Ύδρας χρωστά πάρα πολλά στον Ύδραίο ζωγράφο Γκίκα και στον Ύδράϊκης καταγωγής σύγχρονο ποιητή Μίλτο Σαχτούρη.
 Με το νησί έχουν συνδέσει το όνομα τους οι ζωγράφοι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Παν. Τέτσης, Μαυροϊδης Γιώργος και Κωνσταντίνος Βυζάντιος, και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Πικιώνης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Εγγονόπουλος, ο Πετσάλης και ο Χένρυ Μίλλερ και πολλοί άλλοι άνθρωποι του πνεύματος, οι οποίοι ήρθαν στο νησί, το γνώρισαν, το αγάπησαν και συνδέθηκαν με αυτό αναγνωρίζοντας στην Ύδρα τον ιδεώδη τόπο έμπνευσης και δημιουργίας.
 Ο ζωγράφος Περικλής Βυζάντιος (1893 - 1971), το 1936 μαζί με τον τότε διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών δημιούργησε το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα, που στεγάστηκε στο αρχοντικό του Νάυαρχου Τομοπάζη. Έκει φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων, όπως ο Chagall και ο συγγραφέας Daninos.
 Αν και στην Ύδρα έχουν ζήσει λίγοι ξένοι συγγραφείς, στο συγγραφικό έργο πολλών συγγραφέων ανά τον κόσμο, αναφέρεται, μερικώς ή εξ'ολοκλήρου, το νησί της Ύδρας. Ανάμεσα στους ξένους καλλιτέχνες που συνέδεσαν το όνομα τους με την Ύδρα είναι και ο Λέοναρντ Κόεν, διάσημος τραγουδοποιός και συγγραφέας.
 Στην δεκαετία του '50 οι παραγωγοί ταινιών "ανακαλύπτουν" την Ύδρα και την χρησιμοποιούν αφειδώς στις ταινίες τους. Στη περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας "το Παιδί και το δελφίνι" με τη Σοφία Λόρεν και η Yδρα άρχισε να γίνεται γνωστή διεθνώς.
 Ανάμεσα στις πιο γνωστές κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ύδρα είναι το περίφημο "Κορίτσι με τα μαύρα" του Μιχάλη Κακογιάννη με την Έλλη Λαμπέτη, λίγο πριν το 1960, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ που προβλήθηκε και η σπουδαία ταινία του Ζυλ Ντασέν "Φαίδρα" με την υπέροχη Μελίνα Μερκούρη και τους διάσημους Άντονι Πέρκινς και Ραλφ Βαλόνε.
 Στην Υδρα φιλοξενούνται, κάθε χρόνο, σημαντικότατες εικαστικές εκθέσεις με πρωτοβουλία της συλλέκτριας Πολίν Καρπίδα στο HydraWorkshop, που διανύει τον 17ο χρόνο λειτουργίας του, του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση στο Hydra School Project, που λειτουργεί στο παλιό Γυμνάσιο, στο Αρχοντικό του Σαχτούρη, εδώ και 14 χρόνια, και του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου στο Project Space του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Στην Ύδρα σήμερα εκθέτει τα έργα του ο σύγχρονος ζωγράφος Γρηγόρης Χρηστέας, του οποίου πολλά από τα έργα του εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο της Ύδρας.
 Αυτοί οι χώροι, μαζί με την αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών "Μελίνα Μερκούρη" αλλά και κατά καιρούς με κάποιους άλλους χώρους σε κάποια άλλα σημεία του νησιού όπως στο Καμίνι, το διπλανό γραφικό λιμανάκι, προσφέρουν σημαντικές επιλογές εικαστικών εκδηλώσεων.
 Όλοι οι παραπάνω καλλιτέχνες ύμνησαν μέσα από τα έργα τους το νησί, έτσι ώστε η Ύδρα να γίνει το όνειρο
πάρα πολλών ανθρώπων, οι οποίοι επισκέπτονται κατά καιρούς το νησί.  
ChagallΛέοναρντ ΚόενDaninosΧένρυ ΜίλλερΓ. Σεφέρης



***  ΥΔΡΑ  :

~** ΥΔΡΑ  φεύγοντας  13/09/2015 : https://youtu.be/iIdE7dYO6xI

Η Επανάσταση του 1821
Σημαντική ήταν η βοήθειά της Ύδρας στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Η Επανάσταση βρίσκει την Ύδρα κάτοχο αμύθητου πλούτου από χρυσά νομίσματα της εποχής, αποτέλεσμα κυρίως της επιτυχημένης εμπλοκής της στο εμπόριο σίτου κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους.
 Ο στόλος της αριθμούσε 186 μικρά και μεγάλα πλοία συνολικής χωρητικότητας 27.736 τόνων δηλαδή ήταν διπλάσιος από αυτόν των Σπετσών που διέθεταν ως δύναμη 64 πλοία συνολικά 15.907 τόνων, ενώ τα Ψαρά διέθεταν 35 - 40 πλοία και η Κάσος 15. Παράλληλα τα πληρώματα είχαν αποκτήσει μεγάλη πολεμική εμπειρία λόγω των συγκρούσεων με πειρατές της Αλγερίας και έτσι δίκαια ο Ιμπραήμ αποκάλεσε την Ύδρα "Μικρή Αγγλία".
 Οι προεστοί, τουλάχιστον από το 1820, είχαν μυηθεί από τη Φιλική Εταιρεία στο μυστικό της Επανάστασης. Όταν κηρύχθηκε η Επανάσταση στην Πελοπόννησο, την 24 Μαρτίου 1821 οι Υδραίοι και οι Σπετσιώτες ενημερώθηκαν με επιστολή από τους προύχοντες της Πελοποννήσου ότι η Επανάσταση άρχισε ενωρίτερα γιατί το μυστικό είχε προδοθεί από "τουρκολάτρες", και ζητούν τη βοηθειά τους για ναυτικό αποκλεισμό του εχθρού.
 Οι Σπετσιώτες ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης την 26 Μαρτίου, αλλά οι Υδραίοι φάνηκαν διστακτικοί στο να εξεγερθούν αμέσως, θυμούμενοι τις καταστροφές που είχαν πάθει κατά την προηγούμενη αποτυχημένη εξέγερση του 1770 και λαμβάνοντας υπόψη την στρατιωτική υπεροχή του εχθρού. Τελικώς κήρυξαν την επανάσταση στις 14 Απριλίου 1821, από τον Πλοίαρχο Αντώνιο Οικονόμου και το λαό που έκαμψαν τις επιφυλάξεις των προκρίτων.
 ~  Η Ύδρα, μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 διαθέτοντας
τον εμπορικό και πολεμικό τους στόλο, αγωνιστές και χρήματα, στην υπηρεσία του Αγώνα.

 ~  Υδραίοι όπως ο Ναύαρχος του τρινήσιου στόλου Ανδρέας Μιαούλης, ο Πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, οι ναυμάχοι Ιάκωβος και Μανώλης Τομπάζης, ο Αναστάσιος Τσαμαδός, ο Γ. Σαχτούρης, ο Γ. Σαχίνης, ο Αντώνης Κριεζής, οι Βώκοι μαζί με τους πυρπολητές Ι. Ματρόζο, Ανδρέα Πιπίνο και Βατικιώτη, έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
 Ο Υδραϊκός στόλος μαζί με το στόλο των Σπετσών και των Ψαρών, κυριάρχησε στη θάλασσα κατά τον επταετή αγώνα, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας, θυσιάζοντας παράλληλα ανθρώπινες ζωές, πλοία και χρήματα και αναδεικνύοντας ηγέτες και αγωνιστές.    

Ανδρ. ΜιαούληςΑντ. ΟικονόμουΓ. ΣαχτούρηςΙακ. ΤομπάζηςΙων. ΤομπάζηςΑν. ΤσαμαδόςΓ. Σαχίνης
 

~***  ΥΔΡΑ  φτάνοντας με πλοίο  13/09/2015: https://youtu.be/CmRS-9BWWjc ,

 ***  Γιατί να  πάμε στην Ύδρα ;
- Η Ύδρα, πλούσια σε ιστορία και παραδόσεις, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Πανέμορφο, γραφικό νησί με υπέροχες αμμουδερές ή βοτσαλωτές παραλίες, με πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.
 - Ιστορικό νησί, στο οποίο ο επισκέπτης συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό του πρόσφατου παρελθόντος. Περιδιαβαίνοντας τα γραφικά σοκκάκια και ατενίζοντας τα επιβλητικά κτίρια, φαντάζεται κανείς ότι ζει μέσα στις ένδοξες στιγμές της ιστορίας της Ύδρας.
 - Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στον Ιερό και Ένδοξο βράχο της Ύδρας, το Ιστορικό - Αρχείο Μουσείο, το Εκκλησιαστικό - Βυζαντινό Μουσείο και τα άλλα Μουσεία της ή τα Αρχοντικά των καπεταναίων του προπερασμένου αιώνα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους και τις γραφικές μεταβυζαντινές Εκκλησίες.        
 - Η Ύδρα θεωρείται ο "ομφαλός" του Αργοσαρωνικού, έτσι μπορείτε, με κέντρο την Ύδρα να οργανώσετε μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές στον Πόρο, στις Σπέτσες, στην Ερμιόνη ή στο Πόρτο Χέλι, που απέχουν από την Ύδρα περίπου 30 ή 40 λεπτά της ώρας, είτε με το flying dolphin, είτε με το αυτοκίνητό σας από το Μετόχι.
 - Ένας σημαντικός λόγος για να έρθετε στο νησί μας είναι να επισκεφτείτε και να προσκυνήσετε στα Ιερά Μοναστήρια και στις πάμπολλες Εκκλησίες, που πέρα από τον θρησκευτικό τους ρόλο και την κατάνυξη που προκαλούν, αποτελούν αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία με πλήθος από ιστορικά κειμήλια.
 - Η Ύδρα συνδυάζει τη μικρή απόσταση από την Αθήνα με θαυμάσιες διακοπές, γεμάτες από δραστηριότητες
και εναλλακτικά είδη τουρισμού που προσφέρει στους επισκέπτες.
 - Ιστιοπλοϊκοί αγώνες, αγώνες ορεινού τρεξίματος, πεζοπορία στις έντεκα διαδρομές της Ύδρας, θαλάσσια σπορ και παιχνίδια, κάθε μορφής ψάρεμα στο βραχώδη βυθό του νησιού, καθοδηγούμενες καταδύσεις για να γνωρίσετε τον πανέμορφο κόσμο του βυθού, κοντινές εκδρομές, ρομαντικοί περίπατοι στα ηλιοβασιλέματα, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που θα συναντήσετε στο νησί μας.
 ~ Η Ύδρα αποτελεί ένα από τα πιο κατάλληλα νησιά για οικογενειακό τουρισμό, αφού υπάρχει παντελής έλλειψη τροχοφόρων, ακόμα και ποδηλάτων, κλειστές και ελεγχόμενες περιοχές και αμμουδερές και βοτσαλωτές παραλίες με αβαθή νερά. Έτσι οι γονείς μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι για την ασφάλεια των παιδιών τους και να απολαμβάνουν εκτός από τις πολλές δραστηριότητες που προσφέρει το νησί, την ηρεμία και τις χαρές των διακοπών μαζί με τα παιδιά τους.
 - Το νησί με τις 300 εκκλησίες και τα 6 Μοναστήρια μαζί με τη μοναδική αρμονία και γραφικότητα, αποτελεί ιδανικό ρομαντικό προορισμό για μία θαυμάσια γαμήλια τελετή, ενώ παράλληλα σας προσφέρει όλα τα απαραίτητα μέσα και παροχές για την επιτυχία του γάμου των ονείρων σας.
~ Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια γίνονται στην Ύδρα πολλές εκδηλώσεις εταιρειών, ιδιωτών, συλλόγων, αρραβώνες, βαπτίσεις σε πανέμορφους χώρους, δίπλα στη θάλασσα.
 - Η Ύδρα προσφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό με επίκεντρο τα παλιά Μοναστήρια της και τις πάμπολες Εκκλησίες και ξωκκλήσια που υπάρχουν στο νησί. Είναι υπέροχο να βρεθείτε την παραμονή της εορτής μιας Μονής ή μιας Εκκλησίας ή ακόμα και σε ένα ξωκκλήσι και να συμμετάσχετε με κατάνυξη στον εορτασμό και στη λιτανεία της περιφοράς της εικόνας του Αγίου.        
 - Επειδή βρίσκεται μια ανάσα από τις μαρίνες της Αθήνας (30 περίπου ναυτικά μίλια) είναι εύκολο να έρθει κάποιος στην Ύδρα με κάθε σκάφος, μικρό ή μεγάλο, που μπορεί να το αγκυροβολήσει, είτε μέσα στο λιμάνι, είτε στο Μανδράκι ή σε οποιαδήποτε παραλία του νησιού, κάνοντας θαλάσσιο τουρισμό.
 - Η Ύδρα αποτελεί τον παράδεισο κάθε είδους καλλιτέχνη και των ανθρώπων που ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες, αφού αυτές υποστηρίζονται από ιδρύματα και ιδιώτες, έτσι ώστε πολλοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες να έρχονται και να εκθέτουν έργα, δρώμενα και παραδοσιακά είδη λαϊκής τέχνης.
 - Στην Ύδρα κάθε χρόνο διεξάγονται πολλά συνέδρια ή σεμινάρια, αφού οι σύνεδροι συνδυάζουν τη δουλειά με ολιγοήμερες διακοπές που προσφέρουν μαζί με τις εργασίες τους, ξεκούραση και διασκέδαση, σε έναν από τους καλύτερους και πιο κοντινούς προορισμούς από την Αθήνα.         
 - Στην Ύδρα υπάρχουν καταλύμματα για όλες τις οικονομικές δυνατότητες, γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα,
διασκέδαση, ξεφάντωμα ή ήρεμες διακοπές, ανάλογα με τι επιζητά ο κάθε επισκέπτης.

***   Οι δαντελωτές παραλίες της Ύδρας ...  
          ... μαζί με το "γκρι" των βράχων και το "μπλε" της θάλασσας, δίνουν στην Ύδρα μια "άγρια" ομορφιά
και την καθιστούν ιδεώδη τόπο για έμπνευση και δημιουργία.

 ~ Η Ύδρα, αρχοντική, ένδοξη και κοσμοπολίτικη, το διαμάντι του Αργοσαρωνικού έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Κοινο χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα, καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά.
 ~ Στη Σπηλιά, στην Υδρονέτα και στο Αυλάκι πηγαίνει κάποιος με τα πόδια, αφού βρίσκονται
μόλις λίγα λεπτά έξω από το λιμάνι της Ύδρας.

 - Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια από τα βράχια στα πολύ βαθιά και πεντακαθαρά νερά. Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να δημιουργείται χώρος για ηλιοθεραπεία. Υπάρχει cafe-snack για να πιείτε τον καφέ σας, ένα παγωμένο χυμό ή αναψυκτικό ή να γευματίσετε πρόχειρα.
- Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια, στην ίδια περιοχή με την Σπηλιά. Και αυτή προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά νερά. Και εδώ έχουν δημιουργηθεί πλατώματα για ηλιοθεραπεία, όπως επίσης υπάρχει και εδώ cafe-snack για να πιείτε τον καφέ σας, ένα παγωμένο χυμό ή αναψυκτικό καθώς επίσης και εστιατόριο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα.
 - Μετά την Υδρονέτα είναι το Αυλάκι, που βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά γέφυρα της Αγίας Άννας και στο Αρχοντικό του Μπουντούρη. Είναι μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα, η οποία το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας θαυμάσιο θέαμα. Κατεβαίνεις από σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα, έχει πρασινογάλαζα νερά και ένα μώλο στον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία.
 ~  Όλες οι παρακάτω παραλίες επικοινωνούν με το λιμάνι της Ύδρας με θαλάσσια ταξί,
καΐκια ή μικρά τουριστικά σκάφη.

 - Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, 5 λεπτά μετά το Αυλάκι, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό και γραφικό ψαρολίμανο γεμάτο από ψαρόβαρκες. Στο μικρό λιμάνι των Kαμινιών, υπάρχει το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το "κόκκινο σπίτι" στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις κάθε καλοκαίρι. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη, οργανωμένη και μικρή βοτσαλωτή παραλία με beach bar, στο "παλιό Λιοτρίβι", που προσφέρεται για μικρά παιδιά και παιχνίδι. Στα Καμίνια, μέρος για οικογενειακό τουρισμό, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες.
 - Συνεχίζοντας το χωμάτινο παραλιακό δρόμο, μετά από 10 λεπτά, φτάνουμε στον πανέμορφο παραθαλάσσιο παραδοσιακό οικισμό του Βλυχού, με μαγευτική θέα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, που προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό.
 - Κατάλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ολάνθιστες αυλές απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του λόφου πάνω από την παραλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γραφικά παραθαλάσσια εκκλησάκια, του Αγίου Χαραλάμπους στο πλάτωμα της κορυφής ενός βράχου που αναδύεται από τη θάλασσα, των Αγίων Κάρπου και Παπύλου (1815) και της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει πάνω στον ψηλό θαλασσοδαρμένο βράχο δίπλα στην παραλία, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα καταπληκτικής ομορφιάς.
 - Η οργανωμένη γραφική παραλία του Βλυχού με γκρίζα και κοκκινωπά μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, κατάλληλη και για μικρά παιδιά, είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. Στο Βλυχό υπάρχουν θαυμάσιες γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά φαγητά, καθώς και αναψυκτήρια για καφέ και ποτό.
 - Μετά το λιμανάκι του Βλυχού, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλάκες Βλυχού, μια πολύ όμορφη και πλήρως οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά. Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει πολύ καλό ξενοδοχείο με bar και εστιατόριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικούς χυμούς και εξαιρετικές γεύσεις.
 - Φεύγοντας από το Βλυχό, μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας και αφού συναντήσουμε μία γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς, φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμιδά, μία όμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό του Βούλγαρη και το σπίτι στο οποίο κατοικούσε σύμφωνα με την ιστορία ο Καπουράνης Πασάς. Κοντά στην παραλία του Παλαμίδα υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση μικρών και μεγάλων σκαφών. Λίγο πιο πέρα, μετά τον κοφτό βράχο "Ζαστάνι", η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού, με πρασινογάλαζα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού.
 - Μετά τον Παλαμίδα βρίσκεται ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία με βότσαλα. Εδώ, στο κέντρο της παραλίας, βρίσκεται το παλιό σπίτι του Χαραμή και τα γραφικά σπιτάκια της περιοχής κατά μήκος της παραλίας που απέχει από την Πόλη της Ύδρας περίπου 70 λεπτά με τα πόδια. Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, λειτουργούσε σαν ναύσταθμος των πλοίων της επαναστατημένης Ύδρας.
 - Στη συνέχεια, λίγο πιο πέρα από το Μώλο, βρίσκεται μια πευκόφυτη περιοχή, το Καουμίθι, που έχει μία μη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η παραλία "Μπαλή" ή "Πηγαδάκια" με μικρά βοτσαλάκια, ζεστά νερά που σχηματίζει ένα μικρό λιμανάκι. Λίγα μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει αρχαία Πρωτοελλαδική εγκατάσταση.
 - Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο, δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος, στο οποίο υπάρχει άλλη μία αρχαία Πρωτοελλαδική εγκατάσταση.          
 - Επόμενη παραλία, κοντα στο ακρωτήριο Μπίστι, στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, ήσυχη και χωρίς οργάνωση, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Στους βράχους πάνω από την παραλία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου.
 - Περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού συναντάμε τις περιοχές "Παούκι", "Φίχθι" και φτάνουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Οργανωμένη παραλία με ψιλά βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, στο μυχό του κόλπου, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα. Υπάρχουν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες με μικρά τραπεζάκια, καντίνα με αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν πεύκα, που χαρίζουν ίσκιο και δροσιά. Σε κάποιο σημείο υπάρχει λίγη άμμος για να παίξουν μικρά παιδιά. Ψηλά βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι του "Αγίου Νικολάου" και πιο δίπλα βρίσκεται η Μυκηναϊκή-Πρωτοελλαδική εγκατάσταση, ένα αρχαίο έργο ύδρευσης, το πιο παλιό ίσως στην Ελλάδα.
 - Συνεχίζοντας και προσπερνώντας το ακρωτήριο του "Αγίου Κωνσταντίνου", ακριβώς κάτω από το Βουνό Γερακίνα, προχωράμε προς την νότια πλευρά της Ύδρας. Εδώ ξεπροβάλλουν μπροστά μας απότομες ακτές από τα βουνά της περιοχής "Ζόγιερι" μέχρι να φθάσουμε στο ακρωτήριο του "Αγίου Ιωάννη".
 -  Μετά η μορφολογία της περιοχής αλλάζει, το θαλασσινό τοπίο ηρεμεί και εμπρός μας ξεπροβάλλει η πανέμορφη περιοχή της «Νησίζας». Η «Νησίζα» είναι ένα πευκόφυτο κομμάτι γης που εισχωρεί στην πράσινο-μπλε θάλασσα, το ενώνει μια λωρίδα στεριά και διαθέτει δύο πανέμορφες παραλίες με βότσαλο…            
 - Λίγο πιο πέρα στα ανατολικά συναντάμε τη Νίσιζα, μία πανέμορφη περιοχή με δύο βοτσαλωτές παραλίες, χωρίς οργάνωση, σε όρμο που περιβάλλεται από πεύκα, εκεί που ήταν κάποτε το επίνειο του αρχαίου οικισμού της Επισκοπής.
 - Μετά τη Νίσιζα βρίσκεται το Κλιμάκι, κάτω από τα βουνά "Ερως" και "Πύργος", μία μεγάλη παραλία χωρίς οργάνωση με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, με αρκετές εξοχικές κατοικίες και ξωκλήσια (Άγιοι Ταξιάρχες).
 - Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας, το ακρωτήρι "Χούντα του Ρήγα", τον όμορφο "όρμο του Ρήγα" και το ακρωτήριο "Τσιγκάρι" βρισκόμαστε στην πιο όμορφη παραλία της νότιας ακτής του νησιού, τη Λιμνιώνιζα, μία παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα. Δίπλα της η λιγότερο γνωστή παραλία "Καραλή". Στο νησάκι που βρίσκεται στην παραλία της Λιμνιώνιζας έχουν βρεθεί ίχνη από την Πρωτοελλαδική εποχή.
 - Ολοκληρώνοντας τον περίπλου του νησιού, περνάμε από τις απόκρημνες νοτιοανατολικές, που γίνονται πιο άγριες και πιο απότομες με αρχή τη "Χούντα Ζέζα". Περνάμε από την περιοχή "Πιόθι", την περιοχή "Πεντεβόλια" στον όρμο Αυλάκι, τον όρμο "Ζωγκού" και στο τέλος φθάνουμε στο ακρωτήρι της Ζούβρας.
 - Αριστερά από το ακρωτήριο της Ζούβρας κατευθυνόμαστε βόρεια και συναντάμε τον όρμο της «Ζωοδόχου Πηγής» και την περιοχή του «Νερού» που εδώ και πολλές χιλιετίες σταλάζει μέσα σε ένα βράχο νερό δίνοντας την ονομασία στην περιοχή. Στο ύψωμα βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και στον απότομο βράχο του «Νερού» τα ερείπια μια αρχαίας εγκατάστασης.          
 - Περνώντας τον Κάβο «Χούντα Ντόσα» και τον Κάβο «Μπρετίστα» φθάνουμε στον όρμο της «Λέδεζας», το επίνειο της «Ζούρβας» που από εκεί ξεκινά η ανάβαση προς την Ιερά Μονή του «Γενέσιου της Θεοτόκου».
 - Συνεχίζοντας φθάνουμε στην περιοχή «Καστέβα», που σχηματίζει δύο θαλάσσιους κόλπους, ένα, τον μεγαλύτερο, στη δυτική πλευρά και ένα άλλο μικρότερο στην ανατολική. Ακολουθεί η περιοχή της "Μαρούλεζας" ονομαστή για τις φασκομηλιές της και στη συνέχεια το "Κρίταμι", ένα φυσικό λιμανάκι στο οποίο βγαίνει το αρωματικό φυτό κρίταμι.
 - Στη συνέχεια φθάνουμε στον τελευταίο όρμο, πριν από το λιμάνι της Ύδρας, στο Μανδράκι το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, που η είσοδός του φυλαγόταν παλιά από δύο μικρά κάστρα που ήταν γεμάτα με κανόνια.
 - Στο Μανδράκι υπάρχει πολύ όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα, που βρίσκεται 20 περίπου λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας και μπορείτε να φθάσετε σε αυτό είτε περπατώντας, είτε με θαλάσσια μέσα από το λιμάνι.          
 - Τέλος, μεταξύ της περιοχής Μαντράκι και του λιμανιού της Ύδρας υπάρχει η περιοχή «Καμαρίτσα», τοποθεσία «Ποδαράκι του Χριστού», η περιοχή «Γούρνα» και στη συνέχεια φθάνουμε στο φάρο που βρίσκεται στο λιμάνι της Ύδρας.

***  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ  :
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου 
Ο παραλιακός δρόμος που πηγαίνει στο Μανδράκι, διακλαδίζεται στο Μανδράκι και με ένα χωμάτινο και ευκολοδιάβατο δρόμο ανηφορίζει προς τη γυναικεία Μονή του Αγ. Νικολάου, στην οποία φθάνει ο επισκέπτης μετά από διαδρομή περίπου 1 ώρας.
 Στην αρχή η Μονή ήταν ανδρική και η ίδρυση της προσδιορίζεται κατά το έτος 1675 από άγνωστο Σκιαθίτη Ιερομόναχο. Βρίσκεται στο ύψωμα του βουνού Ομπόρι και απέχει ένα περίπου χιλιόμετρο από την Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος.           
 Ο Ιερός Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο και οι ιερές εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου, που είναι καινούργιο, τυγχάνουν παλαιές και σπουδαίας βυζαντινής τέχνης, αναγόμενες στον 17ο αιώνα.
 Στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση η Μονή παρουσίασε ακμή και πολλοί αδελφοί ασκήθηκαν και χαριτώθηκαν από την προστασία και ευλογία του Αγίου Νικολάου. Τότε δωρίθηκε  στην Ιερά Μονή το νησί Τρίκερι.
Μετά τον πόλεμο του 1940 η Μονή περιέπεσε σε παρακμή. Τελευταίος «πρόμαχός» της υπήρξε ο Υδραίος μακαριστός Ιερομόναχος Αρσένιος Βέτιμης, ο οποίος επί τριάκοντα περίπου έτη  μόνασε εκεί.
 Το 1983 η Μονή που είχε ερημωθεί μετά το θάνατο του Ιερομόναχου Αρσενίου, μετατράπηκε σε γυναικεία,  οπότε με την ευλογία και την συμπαράσταση της Εκκλησίας άρχισε η καθολική ανακαίνιση της.
 Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου, ενώ εξωραΐστηκαν και ευπρεπίστηκαν όλοι οι χώροι της Μονής κατά θαυμαστό τρόπο. Η ευλάβεια και η συνδρομή των Υδραίων και των λοιπών προσκυνητών στο ανακαινιστικό έργον της Μονής υπήρξε συγκινητική.
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ύδρας, 18040
Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52551
Ώρες επισκέψεων: κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως
Ημέρα πανήγυρις: 6 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Νικολάου
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας
Η διαδρομή από την πραλία της Ύδρας μέχρι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι περίπου 55 λεπτά. Στην παραλία ο πρώτος δρόμος (στην Alphabank) αριστερά οδηγεί στο γήπεδο και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής. Από την Αγία Φωτεινή παίρνουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο φθάνουμε στον 'Μύλο', ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου. Σ' αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεται σε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδας.
 Η Μονή της Αγίας Τριάδας είναι κτισμένη στην κορυφή του βουνού, εκεί που κατέληγε ο δρόμος που κατασκεύασε η Δημογεροντία της Ύδρας τον 18ο αιώνα.
 Η ανέγερση της Μονής προσδιορίζεται το 1704 με κτήτορα της, τον ιερέα Αντώνιο Οικονόμου.  Ο Αντώνιος άφησε όλη του την περιουσία στη Μονή της Αγίας Τριάδας με διαθήκη του το 1736 . 
Ο Παρθένιος υπήρξε ηγούμενος στα τέλη του 18ου αιώνα  και ο Χρύσανθος Καρατζάς (1839-1884), ήταν αυτός που επισκεύασε το Μοναστήρι γιατί είχε ερειπωθεί και αγόρασε την γη γύρω από αυτό.
Στην επανάσταση του 1821 η Μονή της Αγίας Τριάδας πρόσφερε οικονομική υποστήριξη στους αγωνιζόμενους Έλληνες. Το 1825, ο Τσάμης Καρατάσσος οχύρωσε το Μοναστήρι για απόκρουση τυχόν εισβολής.
Το 1915 μια μεγάλη σε ένταση θύελλα έκανε φοβερές καταστροφές στην Αγία Τριάδα αφού κατέστρεψε τον τρούλο και ένα μεγάλο μέρος της στέγης του καθολικού. Τις ζημιές της Μονής αποκατέστησε με δικά του  έξοδα το 1916 ο μεγάλος Υδραίος ευεργέτης Γκίκας Ν. Κουλούρας. 
Την τετραετία 1970-1974 έγινε ανακαίνιση στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας με την επίβλεψη του μακαριστού μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεου και εκείνη την εποχή μετατράπηκε σε Οίκο Πατερικής Διακονίας.
 Το μοναστηριακό συγκρότημα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του ορθόδοξου τύπου μοναστηριών, με την βυζαντινού ρυθμού εκκλησία στην μέση και γύρω της τα κτηριακά συγκροτήματα, είσοδος με καμάρα, κήπος, κτίσματα με τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, κελιά, ξενώνας κλπ. Οι εικόνες του ναού πιθανότατα να έχουν αγιογραφηθεί από τον υδραίο αγιογράφο Καρατζά. 
 
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980-52553
Ημέρα πανήγυρις στην εορτή του Αγίου Πνεύματος 
Ιερά Μονή της Αγίας Ματρώνας
Η διαδρομή από την πραλία της Ύδρας μέχρι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι περίπου 40 λεπτά. Στην παραλία ο πρώτος δρόμος (στην Alphabank) αριστερά οδηγεί στο γήπεδο και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής.
 Από την Αγία Φωτεινή παίρνουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο φθάνουμε στον 'Μύλο', ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου. Σ' αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεται σε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδας.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Ματρώνας, απέχει 15 λεπτά από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, είναι γυναικεία, βρίσκεται στο Όρος Καρέσσα και εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου. Ο κτήτωρας της ήταν ο Χρύσανθος Καρατζάς το 1865.
 Στο μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Σώζωντος, πρόσθετο κόσμημα, στην δυσπρόσιτη πλαγιά του βουνού της “Καρέσσας”. 

 Ιερά Μονή Αγίας Ματρώνας Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52552
Ημέρα πανήγυρις: 20 Οκτωβρίου, εορτή της Αγίας Ματρώνας
Ιερά Μονή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούβρας 
Στο ανατολικό άκρο του ιστορικού νησιού της Ύδρας και στο άγονο βραχώδες οροπέδιο της Άνω Ζούρβας, βρίσκεται απομονωμένη, θα έλεγε κανείς, από το κόσμο η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου.
 
Πορευόμαστε στη διαδρομή Ύδρα - Άγιος Νικόλαος και συνεχίζοντας στο χωμάτινο μονοπάτι συναντάμε πολλά πέτρινα γκρεμισμένα σπίτια, στα οποία κατοικούσαν Υδραίοι βοσκοί μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα.
 
Ο δρόμος διασχίζει τους πρόποδες του όρους Ομπόρι (506 μέτρα), που στ' Αρβανίτικα σημαίνει "σταθμός προβάτων".

Μέχρι τη Μονή της Ζούρβας συναντάμε δύο ξεροπόταμα και πολλά ξωκλήσια κτισμένα το 18ο αιώνα, που πρόσφατα έχουν ανακαινιστεί.
 Μερικά από αυτά είναι της Αγίας Παρασκευής, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου. Ο Ιερός Ναός τής Μονής του Γενεσίου τής Θεοτόκου, πιθανό να κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.
Ο Υδραίος συγγραφέας Γεώργιος Σαχίνης αναφέρει, ότι συζητώντας με τον ανακαινιστή και ιδρυτή της σημερινής γυναικείας Ιεράς Μονής, τον γέροντα πνευματικό Δανιήλ Σιάκο, πληροφορήθηκε ότι η ιερά εικόνα της Παναγίας βρέθηκε το έτος 1776 μέσα σε σπήλαιο στο κτήμα του Ελευθερίου Γιαννίκη, ο οποίος και ίδρυσε το Μοναστήρι.
Σήμερα η Εικόνα βρίσκεται στο καθολικό της Ιερά Μονής και η Ιερά Εικόνα έχει επικαλυφθεί από φύλλο αργύρου και χρυσού                  
 Η συγκοινωνία γίνεται και μέ καϊκάκι ή βάρκα ή θαλάσσιο ΤΑΧΙ, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Το ταξίδι διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά. Από το λιμανάκι Λέδιζα, η ανάβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και γίνεται από στενό δρομάκι με πρόχειρο καλντερίμι, με αργό ρυθμό και στάσεις.
 
Ιερά Μονή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούβρας Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52715
Ημέρα πανήγυρις: 12 Σεπτεμβρίου, εορτή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούβρας
 
 Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία
Ξεκινώντας από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ακολουθούμε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή του Προφήτη Ηλία, σε 60 περίπου λεπτά, που ιδρύθηκε το 1813 από αγιορείτες «Κολλυβάδες» πατέρες, στη θέση ενός μονυδρίου, που ήταν μετόχι της Ι. Μ. Παναγίας της Φανερωμένης Υδρας.
 
Κατά τη διαδρομή συναντάμε ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα και στην περιοχή των "Παλαιών Καλογραιών", ένα παλιό γυναικείο Μοναστήρι. Στη διαδρομή υπάρχουν παγκάκια για να ξαπωστάσετε και να απολαύσετε τη μοναδική θέα. Από ένα σημείο και μετά το μονοπάτι γίνεται καλντερίμι με σκαλάκια που σε οδηγεί στην πύλη της Μονής, όπου σε καλωσορίζει ο Προφήτης Ηλίας με ανοιχτές τις αγκάλες του, κοιτάζοντάς σε από ένα ψηφιδωτό που στολίζει την πύλη.
 Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού απλής βασιλικής με τρούλο, κατά το αγιορείτικο πρότυπο, που περιβάλλεται από κελιά ή βοηθητικά κτίσματα και εγκαινιάστηκε το 1815, την ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Σήμερα σώζονται αρκετές παλαιές φορητές εικόνες, ο Παντοκράτωρ στον τρούλο, η Πλατυτέρα και ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
 Η Μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, που οργανώθηκε ιδιαίτερα το 1870 από τον τότε ηγούμενο Ιερόθεο Κωστόπουλο, ενώ στο προαύλιο του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία υπάρχει στέρνα με πόσιμο νερό, αλώνι και στάβλοι.
Το έτος 2000 εκοιμήθη ο τελευταίος της εκλεκτής εκείνης συνέχειας των Κολλυβάδων του 1813,π. Ευθύμιος Σκάγκος. Η Μονή κατόπιν ενεργειών της Ιεράς Μητροπόλεως Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης επανδρώθηκε και πάλιν από το Αγιον Ορος, από την Μονή του Οσίου Γρηγορίου.
 
Κατά την Επανάσταση του 1821 το Μοναστήρι λειτούργησε ως φυλακή και έμεινε σε αυτό για ένα διάστημα φυλακισμένος ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί.
 
Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52540
Ημέρα πανήγυρις: 20 Ιουλίου, εορτή του Προφήτου Ηλία
Ιερά Μονή της Αγίας Ευπραξίας 
Ξεκινώντας από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ακολουθούμε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή του Προφήτη Ηλία και της γυναικείας Μονής της Αγίας Ευπραξίας, περίπου σε 60 λεπτά.
Κατά τη διαδρομή συναντάμε ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα και στην περιοχή των "Παλαιών Καλογραιών", ένα παλιό γυναικείο Μοναστήρι. Στη διαδρομή υπάρχουν παγκάκια για να ξαπωστάσετε και να απολαύσετε τη μοναδική θέα. Από ένα σημείο και μετά το μονοπάτι γίνεται καλντερίμι με σκαλάκια που σε οδηγεί στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.
Η Μονή της Αγίας Ευπραξίας βρίσκεται κοντά στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων με θαυμάσια θέα, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια.
Είναι πετρόκτιστη, ιδρύθηκε το 1819 και ήταν από την αρχή γυναικεία Μονή. Ο μικρός ναός της οικοδομήθηκε το 1829 από τον π. Ιερόθεο Δοκό, που αφιέρωσε τη Μονή στην Αγία Ευπραξία.

Η Ιερά Μονή έμεινε ονομαστή για την υπακοή, τη φιλαδελφεία, την πνευματικότητα και τη φιλοπονία των γυναικών που μονάζουν σ' αυτήν. Τα υφαντά της υπήρξαν ονομαστά.
 Στο παρελθόν η Μονή είχε τέτοια άνθηση, ώστε στελέχωσε τρεις νέες Ιερές Μονές: Των Αγίων Αναργύρων της Ερμιόνης, της Αγίας Ματρώνης Υδρας και της Ελευθερώτριας Αιγίνης.
 Στην Ιερά Μονή σήμερα μονάζουν 3 μοναχές και στον περίβολο της μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε πολύ όμορφα εργόχειρα.
 Ιερά Μονή Αγίας Ευπραξίας Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52448
Ημέρα πανήγυρις: 25 Σεπτεμβρίου, εορτή της Αγίας Ευπραξίας
Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής & Ελισάβετ

Στην παραλία, ο πρώτος δρόμος (στην Alphabank) αριστερά, μετά τα flying dolphin, οδηγεί στο γήπεδο της Ύδρας και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής.
 Το 1860 ο Υδραίος Ιερομόναχος Π. Άνθιμος Χατζηκωνσταντάκης, Μοναχός της Μονής του Προφήτη Ηλία, αγόρασε το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, σε κτήμα με καρποφόρα δέντρα, και ίδρυσε Μονύδριον Παρθένων Γυναικών, στο οποίο έκτισε επιπλέον κελιά των Μοναχών.
 Το 1881 απεβίωσε και άφησε κληρονόμους του τις Μοναχές Ευδοκία Τσιγγάρη (πρώτη Ηγουμένη) και τις ανηψιές της Φωτεινή και Μακρίνα Ρουμάνη.
 Το 1921 κατεδαφίστηκε με τη συγκατάθεση των δύο Μοναχών - Μακρίνας και Φωτεινής - το ερειπωμένο εκκλησάκι και ανεγέρθει, υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας - Σπετσών - Αιγίνης, Προκοπίου Καραμάνου, νέος Ι. Ναός στο όνομα των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Φωτεινής και Οσίας Ελισσάβετ, βασιλικού ρυθμού.
 Το 1924 οι Μοναχές Μακρίνα και Φωτεινή Ρουμάνη, δώρησαν και παρεχώρησαν τον Ι. Ν. Αγίας Φωτεινής και Ελισάβετ, μετά των πολυτίμων Ιερών σκευών στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας "Κοίμηση της Θεοτόκου" και το 1925, οι Μοναχές δώρησαν και παραχώρησαν ολόκληρο το κτήμα στο Μητροπολίτη.
 Το 1938 πέθανε η τελευταία Μοναχή Μακρίνα (δεύτερη Ηγουμένη) και παραχωρήθηκε από τον Μητροπολίτη η Μονή για φύλαξη και καλλιέργεια στην οικογένεια Ηλία και Ζαχάρω Λεμπέση, που έμεναν δίπλα στο Ησυχαστήριο.
 Το 1955 ο Μητροπολίτης Προκόπιος δώρησε στις Μοναχές Αγνή Αγγελοπούλου και Χριστονύμφη Υφαντή το κτήμα και τον Ι.Ν. των Αγίων Φωτεινής & Ελισσάβετ, για να ιδρύσουν γυναικείο Ησυχαστήριο με τρίτη Ηγουμένη την Αγνή Αγγελοπούλου.
 Το 1963 ανοικοδομήθηκε και εγκαινιάστηκε ο ιερός Ναός, βυζαντινού ρυθμού, της Παναγίας Πορταϊτίσσης, της θαυματουργού ιεράς οικόνας, στην αυλή του Ι. Ησυχαστηρίο
 Το 1969 κατόπιν τάματος, λόγω ιάσεως της Καθηγουμένης παρά του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, ανοικοδομήθηκε και εγκαινιάστηκε, με τη βοήθεια εράνων, και δεύτερος Ναός, του Αγ. Νεκταρίου και Αγ. Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλιέτας
 Το 1989 η εξαμελής τότε αδελφότητα του Ι. Ησυχαστηρίου υπό την ηγεσία της Αγνής Αγγελοπούλου, κατεδάφισε την ανατολική παλιά πτέρυγα και ανήγειρε νέα, η οποία στο ισόγειό της στεγάζει μαγειρείο, κελλάρι και 2 τραπεζαρίες, ενώ στο υπερώο τα κελλιά των Μοναχών
 Σήμερα η αδελφότητα αριθμεί μόνο 2 Μοναχές, οι οποίες εκτός των θρησκευτικών και λατρευτικών καθηκόντων τους εργάζονται με ζήλο για τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό της Μονής.
 
 Ιερά Μονή Αγίας Φωτεινής & Ελισάβετ Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52209
  
Τα Mονοπάτια της Ύδρας ...
Η μοναδικότητα της Ύδρας έγκειται στο συνδυασμό της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας, την πλούσια παράδοση και το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον που είναι ο παράδεισος του περιπατητή και του φυσιολάτρη, καθώς το ήπιο κλίμα της ευνοεί την πεζοπορία όλο το χρόνο.

 Η Ύδρα έχει περισσότερα από 80 χλμ. μονοπάτια που απλώνονται σε όλο το νησί. Οι τέσσερις πιο σημαντικές διαδρομές που οριοθετούν αντίστοιχα μονοπάτια θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη και κατά τη διάρκεια κάθε διαδρομής θα ενθουσιαστείτε αφού το οικοσύστημα της Ύδρας έχει αξιόλογη εναλλαγή ειδών στην χλωρίδα και την πανίδα του.
Ο περιπατητής στην ανατολική πλευρά του νησιού μέχρι το φάρο της Ζούρβας, διασχίζει ένα αυστηρό πέτρινο τοπίο, ενώ στη δυτική πλευρά προς το Μπίστι απολαμβάνει μία δασωμένη πευκόφυτη διαδρομή. Στο κέντρο του νησιού υψώνεται το ψηλότερο βουνό ο Έρος που από την νότια πλευρά του ‘‘γκρεμίζεται’’ 600 μ. χαμηλότερα στη θάλασσα προσφέροντας ένα επιβλητικό θέαμα.
 Η θάλασσα που περιβάλλει το νησί είναι ορατή σε όλες τις διαδρομές προσφέροντας στο μάτι μία παλέτα γήινων χρωμάτων με μπλε και πράσινες πινελιές.           
 Οι διαδρομές είναι αυτοξενάγητες και τα ξύλινα σήματα που θα διακρίνετε κατά μήκος τους, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας παραπέμψουν σε αξιοθέατα.
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να κατεβάσετε τις διαδρομές
"Τα μονοπάτια της Ύδρας" του Αντώνη Καλογήρου έκδοση του Δήμου Ύδρας
 
 ***  Οι δαντελωτές παραλίες της Ύδρας ...
          ... μαζί με το "γκρι" των βράχων και το "μπλε" της θάλασσας, δίνουν στην Ύδρα μια "άγρια" ομορφιά
και την καθιστούν ιδεώδη τόπο για έμπνευση και δημιουργία.

 Η Ύδρα, αρχοντική, ένδοξη και κοσμοπολίτικη, το διαμάντι του Αργοσαρωνικού έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Κοινο χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα, καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά.
 ~ Στη Σπηλιά, στην Υδρονέτα και στο Αυλάκι πηγαίνει κάποιος με τα πόδια, αφού βρίσκονται
μόλις λίγα λεπτά έξω από το λιμάνι της Ύδρας.

 Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια από τα βράχια στα πολύ βαθιά και πεντακαθαρά νερά. Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να δημιουργείται χώρος για ηλιοθεραπεία. Υπάρχει cafe-snack για να πιείτε τον καφέ σας, ένα παγωμένο χυμό ή αναψυκτικό ή να γευματίσετε πρόχειρα.
Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια, στην ίδια περιοχή με την Σπηλιά. Και αυτή προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά νερά. Και εδώ έχουν δημιουργηθεί πλατώματα για ηλιοθεραπεία, όπως επίσης υπάρχει και εδώ cafe-snack για να πιείτε τον καφέ σας, ένα παγωμένο χυμό ή αναψυκτικό καθώς επίσης και εστιατόριο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα.
 Μετά την Υδρονέτα είναι το Αυλάκι, που βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά γέφυρα της Αγίας Άννας και στο Αρχοντικό του Μπουντούρη. Είναι μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα, η οποία το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας θαυμάσιο θέαμα. Κατεβαίνεις από σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα, έχει πρασινογάλαζα νερά και ένα μώλο στον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία.
 ~  Όλες οι παρακάτω παραλίες επικοινωνούν με το λιμάνι της Ύδρας με θαλάσσια ταξί,
καϊκια ή μικρά τουριστικά σκάφη.

 Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, 5 λεπτά μετά το Αυλάκι, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό και γραφικό ψαρολίμανο γεμάτο από ψαρόβαρκες. Στο μικρό λιμάνι των Kαμινιών, υπάρχει το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το "κόκκινο σπίτι" στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις κάθε καλοκαίρι. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη, οργανωμένη και μικρή βοτσαλωτή παραλία με beach bar, στο "παλιό Λιοτρίβι", που προσφέρεται για μικρά παιδιά και παιχνίδι. Στα Καμίνια, μέρος για οικογενειακό τουρισμό, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες.
 Συνεχίζοντας το χωμάτινο παραλιακό δρόμο, μετά από 10 λεπτά, φτάνουμε στον πανέμορφο παραθαλάσσιο παραδοσιακό οικισμό του Βλυχού, με μαγευτική θέα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, που προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό.
 Κατάλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ολάνθιστες αυλές απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του λόφου πάνω από την παραλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γραφικά παραθαλάσσια εκκλησάκια, του Αγίου Χαραλάμπους στο πλάτωμα της κορυφής ενός βράχου που αναδύεται από τη θάλασσα, των Αγίων Κάρπου και Παπύλου (1815) και της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει πάνω στον ψηλό θαλασσοδαρμένο βράχο δίπλα στην παραλία, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα καταπληκτικής ομορφιάς.
 Η οργανωμένη γραφική παραλία του Βλυχού με γκρίζα και κοκκινωπά μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, κατάλληλη και για μικρά παιδιά, είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλεστερες παραλίες του νησιού. Στο Βλυχό υπάρχουν θαυμάσιες γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά φαγητά, καθώς και αναψυκτήρια για καφέ και ποτό.
 Μετά το λιμανάκι του Βλυχού, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλάκες Βλυχού, μια πολύ όμορφη και πλήρως οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά. Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει πολύ καλό ξενοδοχείο με bar και εστιατόριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικούς χυμούς και εξαιρετικές γεύσεις.
 Φεύγοντας από το Βλυχό, μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας και αφού συναντήσουμε μία γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς, φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμιδά, μία όμορφη παραλία με άμμο και ψιλό βοτσαλάκι. Εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό του Βούλγαρη και το σπίτι στο οποίο κατοικούσε σύμφωνα με την ιστορία ο Καπουδάν Πασάς. Κοντά στην παραλία του Παλαμίδα υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση μικρών και μεγάλων σκαφών. Λίγο πιο πέρα, μετά τον κοφτό βράχο "Ζαστάνι", η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού, με πρασινογάλαζα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού.
 Μετά τον Παλαμίδα βρίσκεται ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία με βότσαλα. Εδώ, στο κέντρο της παραλίας, βρίσκεται το παλιό σπίτι του Χαραμή και τα γραφικά σπιτάκια της περιοχής κατά μήκος της παραλίας που απέχει από την Πόλη της Ύδρας περίπου 70 λεπτά με τα πόδια. Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, λειτουργούσε σαν ναύσταθμος των πλοίων της επαναστατημένης Ύδρας.
 Στη συνέχεια, λίγο πιο πέρα από το Μώλο, βρίσκεται μια πευκόφυτη περιοχή, το Καουμίθι, που έχει μία μη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η παραλία "Μπαλή" ή "Πηγαδάκια" με μικρά βοτσαλάκια, ζεστά νερά που σχηματίζει ένα μικρό λιμανάκι. Λίγα μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει αρχαία Πρωτοελλαδική εγκατάσταση.
 Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο, δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος, στο οποίο υπάρχει άλλη μία αρχαία Πρωτοελλαδική εγκατάσταση.          
 Επόμενη παραλία, κοντα στο ακρωτήριο Μπίστι, στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, ήσυχη και χωρίς οργάνωση, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Στους βράχους πάνω από την παραλία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου.
 Περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού συναντάμε τις περιοχές "Παούκι", "Φίχθι" και φτάνουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Οργανωμένη παραλία με ψιλά βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, στο μυχό του κόλπου, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα. Υπάρχουν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες με μικρά τραπεζάκια, καντίνα με αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν πεύκα, που χαρίζουν ίσκιο και δροσιά. Σε κάποιο σημείο υπάρχει λίγη άμμος για να παίξουν μικρά παιδιά. Ψηλά βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι του "Αγίου Νικολάου" και πιο δίπλα βρίσκεται η Μυκηναϊκή-Πρωτοελλαδική εγκατάσταση, ένα αρχαίο έργο ύδρευσης, το πιο παλιό ίσως στην Ελλάδα.
 Συνεχίζοντας και προσπερνώντας το ακρωτήριο του "Αγίου Κωνσταντίνου", ακριβώς κάτω από το Βουνό Γερακίνα, προχωράμε προς την νότια πλευρά της Ύδρας. Εδώ ξεπροβάλλουν μπροστά μας απότομες ακτές από τα βουνά της περιοχής "Ζόγιερι" μέχρι να φθάσουμε στο ακρωτήριο του "Αγίου Ιωάννη".
 Μετά η μορφολογία της περιοχής αλλάζει, το θαλασσινό τοπίο ηρεμεί και εμπρός μας ξεπροβάλλει η πανέμορφη περιοχή της «Νησίζας». Η «Νησίζα» είναι ένα πευκόφυτο κομμάτι γης που εισχωρεί στην πράσινο-μπλε θάλασσα, το ενώνει μια λωρίδα στεριά και διαθέτει δύο πανέμορφες παραλίες με βότσαλο…            
 Λίγο πιο πέρα στα ανατολικά συναντάμε τη Νίσιζα, μία πανέμορφη περιοχή με δύο βοτσαλωτές παραλίες, χωρίς οργάνωση, σε όρμο που περιβάλλεται από πεύκα, εκεί που ήταν κάποτε το επίνειο του αρχαίου οικισμού της Επισκοπής.
 Μετά τη Νίσιζα βρίσκεται το Κλιμάκι, κάτω από τα βουνά "Ερως" και "Πύργος", μία μεγάλη παραλία χωρίς οργάνωση με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, με αρκετές εξοχικές κατοικίες και ξωκλήσια (Άγιοι Ταξιάρχες).
 Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας, το ακρωτήρι "Χούντα του Ρήγα", τον όμορφο "όρμο του Ρήγα" και το ακρωτήριο "Τσιγκάρι" βρισκόμαστε στην πιο όμορφη παραλία της νότιας ακτής του νησιού, τη Λιμνιώνιζα, μία παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα. Δίπλα της η λιγότερο γνωστή παραλία "Καραλή". Στο νησάκι που βρίσκεται στην παραλία της Λιμνιώνιζας έχουν βρεθεί ίχνη από την Πρωτοελλαδική εποχή.
 Ολοκληρώνοντας τον περίπλου του νησιού, περνάμε από τις απόκρημνες νοτιοανατολικές, που γίνονται πιο άγριες και πιο απότομες με αρχή τη "Χούντα Ζέζα". Περνάμε από την περιοχή "Πιόθι", την περιοχή "Πεντεβόλια" στον όρμο Αυλάκι, τον όρμο "Ζωγκού" και στο τέλος φθάνουμε στο ακρωτήρι της Ζούβρας.
 Αριστερά από το ακρωτήριο της Ζούβρας κατευθυνόμαστε βόρεια και συναντάμε τον όρμο της «Ζωοδόχου Πηγής» και την περιοχή του «Νερού» που εδώ και πολλές χιλιετίες σταλάζει μέσα σε ένα βράχο νερό δίνοντας την ονομασία στην περιοχή. Στο ύψωμα βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και στον απότομο βράχο του «Νερού» τα ερείπια μια αρχαίας εγκατάστασης.          
 Περνώντας τον Κάβο «Χούντα Ντόσα» και τον Κάβο «Μπρετίστα» φθάνουμε στον όρμο της «Λέδεζας», το επίνειο της «Ζούρβας» που από εκεί ξεκινά η ανάβαση προς την Ιερά Μονή του «Γενέσιου της Θεοτόκου».
 Συνεχίζοντας φθάνουμε στην περιοχή «Καστέβα», που σχηματίζει δύο θαλάσσιους κόλπους, ένα, τον μεγαλύτερο, στη δυτική πλευρά και ένα άλλο μικρότερο στην ανατολική. Ακολουθεί η περιοχή της "Μαρούλεζας" ονομαστή για τις φασκομηλιές της και στη συνέχεια το "Κρίταμι", ένα φυσικό λιμανάκι στο οποίο βγαίνει το αρωματικό φυτό κρίταμι.
 Στη συνέχεια φθάνουμε στον τελευταίο όρμο, πριν από το λιμάνι της Ύδρας, στο Μανδράκι το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, που η είσοδός του φυλαγόταν παλιά από δύο μικρά κάστρα που ήταν γεμάτα με κανόνια.
 Στο Μανδράκι υπάρχει πολύ όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα, που βρίσκεται 20 περίπου λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας και μπορείτε να φθάσετε σε αυτό είτε περπατώντας, είτε με θαλάσσια μέσα από το λιμάνι.          
 Τέλος, μεταξύ της περιοχής Μαντράκι και του λιμανιού της Ύδρας υπάρχει η περιοχή «Καμαρίτσα», τοποθεσία «Ποδαράκι του Χριστού», η περιοχή «Γούρνα» και στη συνέχεια φθάνουμε στο φάρο που βρίσκεται στο λιμάνι της Ύδρας.

*** Βίντεο  διαδρομές στις ομορφιές της πατρίδας μας !  :  
~** ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ενημέρωση Γιάννη Κουζής  12/09/2015  :
https://youtu.be/pqZgrJK4XjY ,
  ~**  Ερμιόνη Κόστα Σπέτσες  ενημέρωση από Γιάννη Κουζής  12/09/2015: https://youtu.be/EpXCqSknRUg ,
~**Ι. Μ.  Παναγίας Καλαμίου προσκύνημα 12/09/2015: https://youtu.be/StOI_2Y8CSg ,
~** Ι Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου 12/09/2015  εντός 1ου Ι Ν: https://youtu.be/4fdT-BuYoz8 ,
~** Ναύπλιο  12/09/2015 : https://youtu.be/qCiVGUexjE8
~** ΝΑΥΠΛΙΟ  12/09/2015: https://youtu.be/FQBl9tt6KF8
~** Ι Μ  Παναγίας Καλαμακίου ενημέρωση από μοναχή 12/09/2015: https://youtu.be/lmd0qevQcso
~** Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Καλαμακίου 12/09/2015: https://youtu.be/lUTJ9xtBNfs
~** ΓΑΛΑΤΑΣ ΠΟΡΟΣ  επίσκεψη  13/09/2015: https://youtu.be/UrNi5Bh1RSI
~** ΥΔΡΑ  φεύγοντας  13/09/2015 : https://youtu.be/iIdE7dYO6xI
~**ΠΟΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ  13/09/2015: https://youtu.be/gkgVkRQrEnU
~***  ΥΔΡΑ  φτάνοντας με πλοίο  13/09/2015: https://youtu.be/CmRS-9BWWjc ,

 ***   ~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .-
~Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.- 
~ ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08  Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-08-2015.html .- 
~Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS   Τρίτη  08 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/08-2015.html .- 
~ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS Αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-09-2015.html .-
~Το  αγιάζι στηυν ενημέρωση Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/09/09-2015.html ,
~ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 10-Σεπτεμβρίου  2015 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-10-2015.html .-
~ Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 11-09 -2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-11-09-2015.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-11-2015.html .-
~Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ARFARA  NEWS Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα  14 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-14-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 12  και  13 Σεπτεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/12-13-2015.html .- 
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης στην Εφημερίδα μας  Δευτέρα  14  Σεπτεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/14-2015.html .-
~ARFARA NEWS  Η εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Σεπτεμβρίου  2015   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-15-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/09/15-2015.html .-
~    https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.283
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ μας Διαδρομές  Τρίτη  15 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/15-2015.html .- 
~   
*** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  ,
~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima ,
 ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,
stamos-dynami  ,
^ Arfara-Messinias  ,
^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  , 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
   ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4361 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2563 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2579   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9489   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4539 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 519  / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.283  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   499 .-       https://twitter.com/  ,    http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  453. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                 

      ***
O Γαλατάς είναι μια πολύ γραφική περιοχή που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Πόρου. Συγκοινωνεί με τον Πόρο με βαρκάκια που εκτελούν δρομολόγια κάθε 15 λεπτά και με το τοπικό ferry boat κάθε 30 λεπτά.
Έχει πάρα πολλές γραφικές ταβέρνες, καφενεία και ουζερί. Στον Γαλατά μπορέιτε να μείνετε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια "Μπίσια", στην Pension Giouli ή στην "Villa Κική"που βρίσκεται στην είσοδο του Γαλατά, όπως ερχόμαστε από την Κόρινθο και στο Poros View
Στο Γαλατά υπάρχει ένα από τα ωραιότερα συγκρoτήματα της περιοχής, το "Arcadia Suites & Spa" με τζακούζι, spa.
                                    

*** Ο ΠΟΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ  

«Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια
με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακό πειρασμό,
τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους...»
Γ. Σεφέρης


Πλησιάζοντας τον Πόρο...

...με το καράβι, από μακριά δεσπόζει στην ψηλότερη κορυφή του λόφου το Ιστορικό Ρολόι του, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα.
Απο εδώ η θέα στο λιμάνι και τις απέναντι ακτές είναι εξαιρετική.
Κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης.
Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξενοιασιάς.
Είναι κατάφυτος με πεύκα που φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του.
Οι κάτοικοι του Πόρου είναι όπως όλοι οι νησιώτες στην Ελλάδα αυθόρμητοι, αξιοπρεπείς και φιλόξενοι.
Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικά σε αντίθεση με τα απλά διώροφα σπίτια στη Μπρίνια, στο Μύλο, στην Πούντα και στο Καστέλι. Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι.
Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική βιβλιοθήκη, η Αίθουσα Εκθέσεων και Πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια του Πόρου και στα άσπρα ασβεστωμένα σπίτια, γεμάτα από μπουκαμβίλιες, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά ταβερνάκια.
Στην παραλία του Πόρου χτυπά η καρδιά της κοσμοπολίτικης ζωής του νησιού. Αρχίζει από το Σταυρό και φτάνει μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού του Πόρου και έχει μήκος 1.020 μέτρα.
Κατά μήκος της παραλίας ο επισκέπτης συναντά σε σειρά, πλήθος από τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και πολλά μπαράκια με ελληνική και ξένη μουσική.
Η παραλία του Πόρου, σχεδόν όλη την ημέρα, αλλά ειδικά τα βράδια, σφίζει από ζωή και είναι γεμάτη από κόσμο που κάνει τη βόλτα του στην προβλήτα, δίπλα στη θάλασσα
Στη παραλία όπως πηγαίνουμε για το Κέντρο Εκπαίδευσης συναντάμε το θερινό κινηματογράφο "Διάνα", που επαναλαμβάνει σε πρώτη προβολή τις καλύτερες ταινίες του χειμώνα.
Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το Εκθεσιακό κέντρο του Πόρου, με συνεχείς εκθέσεις, όλο το καλοκαίρι.
Στο κέντρο της παραλίας βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων και των ταξί.
Από εκεί ξεκινούν και οι βάρκες για τις γύρω ακτές και το Γαλατά.
Η συγκοινωνία στο εσωτερικό του νησιού γίνεται με τακτικά δρομολόγια όλη την ημέρα. Τα λεωφορεία κάθε μία ώρα και οι βάρκες κάθε δέκα λεπτά.
Στην παραλία υπάρχουν όλες οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του νησιού. Επίσης θα βρείτε τα τουριστικά γραφεία, τα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων των συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων, τα τρία φαρμακεία, καταστήματα τηλεφωνίας, καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης, supermarket, minimarket, τη ψαραγορά, μαγαζιά που νοικιάζουν μοτοποδήλατα και ποδήλατα, το πρακτορείο τύπου, αναλώσιμα σκαφών, καταστήματα ανεφοδιασμού σκαφών και οποιδήποτε άλλο κατάστημα ζητήσετε.
Βγαίνοντας από την πόλη στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα. Εκεί σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών. Μετά το γήπεδο της Σχολής υπάρχει μια μικρή διώρυγα που χωρίζει τη Σφαιρία από την Καλαυρία. Μετά τη Διώρυγα βρίσκεται ο Συνοικισμός που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μετά το Συνοικισμό και ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, φτάνουμε στο Εκκλησάκι της Παναγίας της Αγίας Ζώνης, που γιορτάζει στις 2 Ιουλίου και βρίσκεται ανάμεσα σε μια χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Συνεχίζοντας το δρόμο συναντάμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τέλος τα Παλάτια, στα οποία βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα.
Επιστρέφοντας στο γεφυράκι της διώρυγας, αριστερά και προς τα δυτικά, βρίσκεται η περιοχή Πέρλια. Ο δρόμος συνεχίζεται παραλιακά, περνά απο τη Βίλλα Γαλήνη, το Μικρο Νεώριο και φτάνει στο Μεγάλο Νεώριο. Πιο πέρα το λιμανάκι της Αγάπης και ο Ρωσικός Ναύσταθμος με το νησάκι Δασκαλιό.
Δεξιά της διώρυγας ο δρόμος, περνά από το Κανάλι. Συνεχίζοντας ανατολικά, μας οδηγεί στο Ασκέλι. Πιο κάτω διακλαδίζεται προς τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής και βόρεια προς το Ναό του Ποσειδώνα, τη Βαγιωνιά και περνώντας από τον Άγιο Στάθη και τον Προφήτη Ηλία επιστρέφει μέσα από το Συνοικισμό στη Διώρυγα.
Σήμερα ο Πόρος με το παραδοσιακό του χρώμα, τη γραφικότητα,
την κοσμοπολίτικη ζωή και τις μοντέρνες ανέσεις έχει δικαίως καταξιωθεί σαν ιδανικός τόπος διακοπών.

***   ΣΠΕΤΣΕΣ  σήμερα  :
  Αποτέλεσμα εικόνας για SPETSES Αποτέλεσμα εικόνας για SPETSES
Οι Σπέτσες σήμερα
 Σπέτσεs, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού. Είναι το νησί του Ματρόζου και της Μπουμπουλίνας, που κατέχει δίκαια το προνόμιο της Εθνικής καταξίωσης για την ανεκτίμητη και καθοριστική προσφορά του, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
 Εδώ η Ιστορία συναντά την φύση και την παράδοση. Ο καταπληκτικός συνδυασμός του πεύκου και της θάλασσας, δημιουργεί ανεπανάληπτες εικόνες φυσικής ομορφιάς. Δαντελωτές παραλίες με κατάξανθη άμμο, αστραφτερά βότσαλα και πεντακάθαρα ζαφειρένια νερά, χαρίζουν στον επισκέπτη στιγμές γαλήνης και ξεγνοιασιάς.
Ταυτόχρονα διατηρεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.
Τα αρχοντικά των καπεταναίων του περασμένου αιώνα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, οι γραφικές μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα ιστορικά μουσεία, τα δρομάκια με τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά, τα περίφημα καρνάγια και οι γραφικοί αμαξάδες, αποτελούν παραδοσιακά στοιχεία που καταφέρνουν να συγκινούν τους επισκέπτες για πολλές δεκαετίες και όχι μόνο.
Αποτέλεσμα εικόνας για spetses map
 Αποτέλεσμα εικόνας για spetses map
Στην Ντάπια, το σημερινό λιμάνι, ήταν στημένα τα κανόνια που υπεράσπιζαν την πόλη. Σήμερα γύρω από το λιμάνι βρίσκεται το εμπορικό κέντρο των Σπετσών.
Οι Σπέτσες έχουν περίπου πέντε χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, που πληθαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο και τα καλοκαίρια, λόγω της εύκολης πρόσβασης είτε από την Κόστα είτε από τον Πειραιά.
Είναι τόσα τα θέλγητρα του νησιού, ώστε να βρίσκεται πολύ συχνά στις προτιμήσεις Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών.
Αποτέλεσμα εικόνας για spetses map Αποτέλεσμα εικόνας για spetses mapΑποτέλεσμα εικόνας για spetses map          Αποτέλεσμα εικόνας για spetses map Αποτέλεσμα εικόνας για spetses map
Οι Σπέτσες είναι ένα νησί με έντονη κοσμοπολίτικη και νυκτερινή ζωή και όλα γύρω είναι όμορφα, καθαρά, περιποιημένα, οι κάτοικοι φιλόξενοι, καταδεκτικοί, έτσι ώστε οι Σπέτσες να αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας.

***   ΝΑΥΠΛΙΟ   ΝαύπλιοΝαύπλιο

Ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για weekend όλες τις εποχές του χρόνου. Στην κουκλίστικη παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, είναι διάχυτη η αύρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Θαυμάστε την πόλη από ψηλά ανεβαίνοντας τα –999 κατά την παράδοση 857 κατ’ άλλους– σκαλιά που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο και αγναντεύει τη θάλασσα. Από την Ακροναυπλία η θέα στην πόλη είναι εξίσου εντυπωσιακή, ενώ αν ακολουθήσετε τον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που περιζώνει το βράχο της Ακροναυπλίας, θα κάνετε μια ειδυλλιακή βόλτα με τη θάλασσα κάτω από τα πόδια σας. Σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, θα βρείτε όμορφους ξενώνες. Ο πυρήνας της παλιάς πόλης απλώνεται πίσω από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη, που είναι γεμάτες cafe-bars και ταβέρνες με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο. Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου θα γίνει σημείο αναφοράς σε κάθε περιήγησή σας στην παλιά πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, το σημείο συνάντησης που θυμίζει έντονα ιταλική piazza. Εδώ βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικόν που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και το Παλιό Τζαμί. Τα παραδοσιακά ταβερνεία καταλαμβάνουν όλο το μήκος της οδού Σταϊκοπούλου ( παράλληλη στη Β. Κωνσταντίνου ), στο τέρμα της οποίας βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού. Τα σοκάκια γύρω από αυτόν το δρόμο προσφέρονται για να… χαθείς: είναι γεμάτα τουρκικές κρήνες και χαμάμ –ενθύμια της τουρκικής κυριαρχίας– και ιστορικές εκκλησίες. Τα δυο καταπράσινα πάρκα, του Κολοκοτρώνη και του ΟΣΕ, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην είσοδο της πόλης, προσφέρονται για αγχολυτικούς περιπάτους

~ Φωτογραφίες Μεσσηνία :


 
 \ Καρδαμύλη  2016

  Καρδαμύλη 
  Πύλος
   ΑΡΦΑΡΑ  Πάσχα
  Καρδαμύλη  Μεσσηνία
  Διόσκουροι Καρδαμύλη
  Πύλος Σφακτηρία
  Πάσχα Αρφαρά Μεσσηνίας
   Ελεήστρα
 
  Σπήλαιο στην Μονή Παναγία Ελεήστρας
   ΚΟΡΩΝΗ Μεσσηνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: