ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Μαϊου 2015

ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη  28  Μαϊου  2015 :
~

~

~
 
~
 

 
~
***  28 Μαΐου
Ιερομαρτύρων Ευτυχούς επισκόπου Μελιτινής († α΄αι.) και Ζαχαρίου, του Προυσαέως (†1802). Μαρτύρων Ελικωνίδος της εν Κορίνθω (†244) και Ευτυχίου. Διοσκορίδου, Κρήσκη και Παύλου. Οσίων Ανδρέου του δια Χριστόν σαλού, Νικήτα επισκόπου Χαλκηδόνος, του ομολογητού και Ιγνατίου επισκόπου, του Ρώσου.
 ~   28/05 Απολυτίκιο Αγ. Ευτυχούς - 28 ΜΑΙΟΥ:
https://youtu.be/A4WmIFlaLAw?list=PL175C10CE6A189986 .-

~
***   Θα συνεχιστεί η δίκη των 4 γιατρών για το θάνατο μωρού το 2008          
      
Στις 12 Ιουνίου θα συνεχιστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, η δίκη τεσσάρων γιατρών (ενός ιδιώτη και τριών νοσοκομειακών), οι οποίοι κατηγορούνται πως από έλλειψη προσοχής την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, δεν αντιμετώπισαν όπως έπρεπε, την περίπτωση ενός αγοριού 14,5 μηνών, στις 5 Δεκεμβρίου 2008, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ήδη είχε χειρουργηθεί τρεις φορές, λόγω νεκρωτικής εντεροκολίτιδας. Το αγόρι πέθανε από απόφραξη του εντερικού αυλού επί εδάφους βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας.  
~
*** Νέα καταδίκη για τη ληστεία στην Alpha Bank το 2008          
      
Στροφή 180ο, αναιρώντας όσα κατέθετε μέχρι πρότινος, ακόμη και στο πρώτο δικαστήριο, ότι δεν είχε δηλαδή σχέση με τη ληστεία στον Οκτώβριο του 2008 στην Alpha Bank της Καλαμάτας, έκανε χθες, κατά τη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, ο δεύτερος εκ των καταδικασθέντων για την υπόθεση της ληστείας (ο πρώτος, Νικήτας Μαυρίκης, έχει αποβιώσει).
Ο κατηγορούμενος Π.Δ. δήλωσε ότι είχε τελικά συμμετοχή στα όσα έγιναν, περιγράφοντας για τον εαυτό του το ρόλο του «τσιλιαδόρου», καθώς ήταν υποχρεωμένος να στέκεται στο ύψος της ΔΕΗ στην οδό Αρτέμιδος και να ελέγχει, προκειμένου να ενημερώσει τους υπόλοιπους στην περίπτωση που θα διαπίστωνε κίνηση αστυνομικού οχήματος.
Όπως είπε, δεν είχε ομολογήσει τόσο καιρό, καθώς δεχόταν ισχυρή πίεση (αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για πρώην συγκρατούμενό του, ο οποίος αθωώθηκε) και απαντώντας σε σχετική ερώτηση από την έδρα, είπε πως έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίων του αθωωθέντος πρώην συγκρατούμενού του, προκειμένου να προστατευτούν τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.
Όπως είναι γνωστό, στις 30.Οκτωβρίου 2008 τρία άτομα φορώντας κράνη και κρατώντας όπλα, μπήκαν στην τράπεζα. Ο ένας από αυτούς, που ήταν πιο ψηλός σε σχέση με τους άλλους δύο, ανέβηκε στον ημιώροφο, όπου και το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας και υπό την απειλή του όπλου, ανάγκασε τον τότε ταμία να του δώσει τα διαθέσιμα χρήματα, συνολικά 380.000 ευρώ. Οι τρεις ληστές αποχώρησαν και επιβιβάστηκαν όλοι σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού που είχαν αφήσει έξω από την τράπεζα, και έφυγαν.
Η μοτοσυκλέτα, που είχε κλαπεί μερικές ημέρες νωρίτερα από την Καλαμάτα, βρέθηκε εγκαταλελειμμένη κοντά στο πεδίο βολής στο Νέδοντα και επιβιβάστηκαν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο, που, όπως προέκυψε από μαρτυρίες, ανήκε στον αποθανόντα Μαυρίκη.
Ο κατηγορούμενος άφησε αποτυπώματα στο εξοχικό σπίτι του αποθανόντος και στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε, ενώ μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προέκυψε ότι είχε συχνή επικοινωνία με τον τελευταίο.
Στο Πενταμελές Εφετείο «ξαναζωντάνεψε» το περιστατικό, με τις καταθέσεις των μαρτύρων και ο κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν είχε πιο ενεργό ρόλο, καθώς αν ανέβαζε αδρεναλίνη, θα λιποθυμούσε, αφού είναι επιληπτικός. Δούλευε ωστόσο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, ως υπάλληλος σε γραφείο, όπως ισχυρίστηκε και πρόσθεσε πως ήταν το πρώτο του αδίκημα και για το λόγο αυτό φοβόταν και δεν μπορούσε να το πει από την πρώτη στιγμή. «Ό,τι είπα πρωτόδικα, ήταν ψέματα. Ήταν βλακεία μου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δε δίστασε να κατονομάσει ως αυτούς που μπήκαν στην τράπεζα τον Μαυρίκη, τον αθωωθέντα πρώην συγκατηγορούμενό του και ένα άτομο ακόμη, το οποίο, όπως είπε, δε γνώριζε.
Οι ισχυρισμοί του, όμως, δεν έπεισαν το Δικαστήριο, που τον καταδίκασε εκ νέου σε 12 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξης, καθώς και σε χρηματική ποινή 1.200 ευρώ, μειωμένη κατά δύο σχεδόν χρόνια από την αρχική του ποινή.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
~
*** Αθηναίοι θα καθαρίσουν τα σκουπίδια της Σαπιέντζας         
      
Περιβαλλοντικό διήμερο με εθελοντικό καθαρισμό από σκουπίδια της νήσου Σαπιέντζας προγραμματίζει ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής, με την υποστήριξη και έγκριση του Δασαρχείου Καλαμάτας (Δασονομείο Πύλου), στις 27-28 Ιουνίου.
Στόχος να απαλλάξει από σκουπίδια το μοναδικό για τη λεκάνη της Μεσογείου υπερ-αιωνόβιο κουμαρόδασος της Σαπιέντζας, ανακηρυγμένο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το 1986.
«Η ευαισθησία μας», σχολιάζεται από το Σύλλογο, «σε ζητήματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα λόγω της μοναδικότητας που παρουσιάζει η Σαπιέντζα, καθώς και η αποτρεπτική εικόνα των συγκεντρωμένων σκουπιδιών στο λιμανάκι του Πόρτο Λόγγο και σε διάφορα άλλα σημεία, μας ώθησε μετά την περσινή επίσκεψη του Συλλόγου μας για πεζοπορία στο νησί, να κινητοποιηθούμε για την εξάλειψή της». 
~
*** Στις 8 Ιουνίου ξεκινά η εξεταστική στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου της Καλαμάτας (τα προγράμματα)

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα προγράμματα των εξεταστικών που ξεκινούν στις 8 Ιουνίου.Τα προγράμματαΤμήμα ΦιλολογίαςΤμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών - 
~
***  Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Μεγάρου Χορού         
      
Ύστερα από έγγραφη άδεια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου υπογράφεται και ξεκινά άμεσα το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, έργο το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες και θα αλλάξει κυριολεκτικά την εικόνα σε αυτό το κεντρικό σημείο της Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές κατεδαφίστηκαν τα ερείπια βόρεια του Μεγάρου, που αποκτήθηκαν πρόσφατα από το Δήμο και στο χώρο που κατελάμβαναν θα εκτεθούν στοιχεία του μηχανολογικού εξοπλισμού της Γεωργικής Βιομηχανίας, τα οποία έχει διαφυλάξει ο Δήμος.
~
***  Έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες – Με προσοχή η κυκλοφορία στη Ναυαρίνου (φωτογραφίες)         
       
Ανοικτή η Ναυαρίνου  το τρίημερο Αγίου Πνεύματος
Ξεκίνησε η ανάπλαση στην πλατεία της Ανάστασης
 
Ξεκίνησαν από χθες τα έργα ανάπλασης στην πλατεία της Ανάστασης στη Ναυαρίνου. Σύμφωνα με τον εργολάβο σήμερα θα γίνει φρεζάρισμα πίσσας στη Ναυαρίνου η οποία όμως θα κλείσει από την Τρίτη για να μη υπάρξει πρόβλημα με την κίνηση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Όμως, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί και να διέρχονται από το σημείο με μικρή ταχύτητα.
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παρέμβαση ώς πολύ σημαντική, η οποία, πέρα από την αισθητική αξία, έχει μία ακόμη σημαντικότερη. Στο τμήμα της θάλασσας απέναντι από την εκκλησία πρόκειται να λειτουργήσει μια νέα σύγχρονη ράμπα για ΑμεΑ, παρέμβαση η οποία θα κάνει προσβάσιμη την παραλία στα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, «σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης Καλαμάτας (Πλατεία Ανάστασης)” υπέγραψε, χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας με το νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, “ΙΚΤΙΝΟΣ Α.Ε.”, η οποία προσέφερε έκπτωση 39.35% και έχει προθεσμία 90 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης για να ολοκληρώσει τις εργασίες.
Σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες εκ μέρους της πόλης προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και προς το συμπατριώτη μας γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), Αλέξανδρο Χαρίτση, για τη συμβολή τους στην επανένταξη του έργου.
Με το σημαντικό αυτό έργο, προϋπολογισμού 428.766 ευρώ, θα διαμορφωθεί η πλατεία του Ιερού Ναού Ανάστασης στην Παραλία Καλαμάτας, γύρω από την εκκλησία, ενώ παρέμβαση θα διενεργηθεί και στην οδό Ναυαρίνου και θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά η ανατολική παραθαλάσσια περιοχή της Καλαμάτας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθούν κατά το συντομότερο δυνατό διάστημα. Παρακαλούνται οι πολίτες να δείξουν κατανόηση. Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο, λίγο ανατολικότερα από τη θέση που ήδη βρίσκεται η υπάρχουσα υποδομή, θα λειτουργήσει η νέα σύγχρονη ηλεκτρική ράμπα, τύπου Seatrac, για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.
Η Ναυαρίνου δε θα κλείσει στο εορταστικό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και επαγγελματιών».
~
*** Εφαρμογή- ξυπνητήρι που κλείνει μόνο όταν ο χρήστης βγάλει selfie 

 Το Snap Me Up είναι μία εφαρμογή για ξυπνητήρι που για να σταματήσει πρέπει ο χρήστης να βγάλει selfie, αλλιώς το κινητό συνεχίζει να χτυπά. Όποιος αναρωτιέται πως είναι όταν ξυπνά το πρωί, το Snap Me Up, βοηθά να μάθει ο χρήστης και οι φίλοι του την αλήθεια. Όταν ο χρήστης προγραμματίσει και συντονίσει το ξυπνητήρι του με το Snap Me Up, το επόμενο πρωί, την ώρα που έχει καθορίσει θα ξυπνήσει από έναν δυνατό θόρυβο που δεν θα σταματά, εκτός αν ο χρήστης βγάλει selfie. Για όσους νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν, η εφαρμογή λειτουργεί και σταματά το ξυπνητήρι μόνο αν η κάμερα εστιάσει σε πρόσωπο. newmoney.gr - 
~
***
~
 ***  Αθλητική  ενημέρωση  :
~
*** Ανοίγει τα χαρτιά του σήμερα ο Ράλλης Τελευταία 

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Ράλλη, είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ στις 8.00 μ.μ. στα γραφεία της ομάδας στο Δημοτικό Στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος της ομάδας της Καλαμάτας θα κάνει έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, αλλά κυρίως θ’ αναφερθεί στο διοικητικό τοπίο, δίνοντας προφανώς απαντήσεις σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν «φωνές απόκτησης» από συγκεκριμένους παράγοντες. Περιμένουμε να μιλήσει για το κομμάτι αυτό, αλλά ταυτόχρονα να κάνει «στάση» στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί, μεταφέροντας στον κόσμο τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα. Όπως γράψαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ θα μεταφέρει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για όποιον επιθυμεί να εμπλακεί με την ομάδα, δίνοντας αρκετό χρόνο να το πράξει καθώς η ΓΣ θα γίνει μια βδομάδα αργότερα, απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δηλαδή στις 14 Ιουνίου. Όλα αυτά σύμφωνα με διαρροές, που περιμένουμε να πάρουν επίσημη μορφή σήμερα. 
~
***  Ραντεβού στο Στάδιο αύριο για την ιστορική διοργάνωση των Παπαφλεσσείων

Μπορεί να μην έχουν τη λάμψη του παρελθόντος, αλλά στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, το πιο σημαντικό είναι η διατήρησή τους... Ο λόγος για τα Παπαφλέσσεια που θα διεξαχθούν αύριο το απόγευμα στο Στάδιο της Παραλίας (από τις 5.45 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.) συνεχίζοντας μια ιστορική πορεία που αρχίζει το 1956 και είναι συνυφασμένη με το διοργανωτή Μεσσηνιακό. Και αγωνιστικά όμως το ενδιαφέρον θα είναι σημαντικό, καθώς το «παρών» θα δώσουν δεκάδες αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία κ.α. Λεπτομέρειες για τους φετινούς αγώνες και κάλεσμα στον κόσμο απηύθυναν χθες μέσα από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο. Αναλυτικότερα: Νίκος Μπασακίδης (πρόεδρος Αθλητικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας): «Τα Παπαφλέσσεια είναι μια αθλητική εκδήλωση, η οποία προβάλλει διαχρονικά τις δυνατότητες που έχει η πόλη στην προετοιμασία αθλητών υψηλού αγωνιστικού επιπέδου και βέβαια επιβραβεύει το έργο όλων, σε τοπικό επίπεδο τόσο των προπονητών, όσο και των αθλητών στον τομέα του αγωνιστικού κλασικού αθλητισμού. Ως μια τέτοια εκδήλωση ο Δήμος Καλαμάτας είναι πάντα αρωγός στην υλοποίησή της. Σήμερα, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, το στοίχημα είναι να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα. Με αυτή τη λογική πρέπει όλοι με τη συμμετοχή μας να στηρίξουμε την προσπάθεια όλων για την καλή οργάνωση και την επιτυχία των στόχων που έχει αυτή η εκδήλωση την Παρασκευή, στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας». Αντωνίου Μπούζα (περιφερειακή σύμβουλος): «Η Μεσσηνία και η Καλαμάτα υποδέχονται για μια ακόμη φορά τη διεθνή συνάντηση στίβου, η οποία έχει λάβει και το όνομα του μεγάλου αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, του Παπαφλέσσα, προκειμένου να τιμήσει την προσφορά του στην πατρίδα. Η πανελλήνια αναγνώριση των αγώνων και η διεθνοποίησή τους οδήγησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην προσέλευση στην πόλη της Καλαμάτας μεγάλων προσωπικοτήτων του εγχώριου και διεθνούς αθλητισμού. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τις μεγάλες επιδόσεις, ρεκόρ κα βέβαια το διεθνές ενδιαφέρον. Με γνώμονα λοιπόν την ανάπτυξη του αθλητισμού, σαν πυλώνα ανάπτυξης πολιτισμού, ελπίδας και προόδου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας βρίσκεται πάντα κοντά σε τέτοιου είδους διοργανώσεις που τιμούν τον αθλητισμό και την περιοχή μας. Άλλωστε, σαν δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης επενδύουμε στα οφέλη του αθλητισμού, τόσο στην κοινωνία, όσο επίσης στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας και στην επισκεψιμότητα το οποίο είναι ζητούμενο για όλους μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στους αγώνες». Δημήτρης Πουλόπουλος (πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής Παπαφλεσσείων-εκπρόσωπος Μεσσηνιακού): «Πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Μεσσηνιακού, του κύριου οργανωτή των αγώνων, το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συμμετοχή τους την οικονομική στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Νομίζω ότι χωρίς την οικονομική συμβολή της περιφέρειας και του Δήμου δεν θα ήμασταν σήμερα σε θέση να διοργανώνουμε τα 46α «Παπαφλέσσεια». Απ’ αυτές τις διοργανώσεις οι 19 ήταν διεθνούς εμβέλειας. Σήμερα προσαρμοζόμενοι στις οικονομικές συνθήκες διοργανώνουμε τους αγώνες κύρια με Έλληνες και Κύπριους αθλητές. Έχει διεθνή χαρακτήρα αφού υπάρχουν μερικοί ξένοι αθλητές, (από την Κύπρο, την Αλβανία και κοντινές χώρες), αλλά δεν είναι το μίτινγκ με την εμβέλεια που είχε τα προηγούμενα χρόνια, με την αθρόα συμμετοχή δεκάδων και μια χρονιά εκατοντάδων ξένων αθλητών. Θέλω όμως να υποσχεθώ στους φίλους του κλασικού αθλητισμού της πόλης μας ότι θα είναι πραγματικά μια σπουδαία, τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο επιδόσεων, διοργάνωση, αφού όλοι οι Έλληνες αθλητές στα 13 αγωνίσματα που έχει το πρόγραμμα θα είναι εδώ για να προσπαθήσουν να κερδίσουν για να λάβουν μέρος με την εθνική ομάδα στους αγώνες που θα γίνουν στο Ηράκλειο στις 21 του μήνα στο Μπρούνο Ζάουλι. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει έντονος συναγωνισμός, σίγουρα ρεκόρ και πάρα πολύ ενδιαφέρον. Όλοι ξέρετε και οι φίλαθλοι ακόμη και όσοι ασχολούνται ενεργά με το κομμάτι του κλασικού αθλητισμού, ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι πλέον γηρασμένες. Ένας λόγος αποτρεπτικός για τη συμμέτοχη στα «Παπαφλέσσεια» έστω κι αν δεν είναι διεθνούς εμβέλειας, είναι η κατάσταση που επικρατεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το στάδιο είναι γηρασμένο, έχει γίνει το 1983, είναι το πιο παλιό ταρτάν στην Ελλάδα, όλα έχουν αντικατασταθεί εκτός από το δικό μας -οι προσπάθειες, κατά καιρούς, απέτυχαν. Έτσι, από του χρόνου ίσως, δεν θα είμαστε σε θέση να διοργανώνουμε ούτε και το ελληνικό μίτινγκ Παπαφλέσσεια! Κάνω έκκληση τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Δήμο, να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο και μέσω να καταφέρουμε να συνεχίσουμε αυτή την διοργάνωση που όπως και ο κ. Μπασακίδης είπε προβάλει την πόλη μας διεθνώς τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω αυτά που κατά καιρούς έχω πει για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού που είμαστε πρωτοπόροι και που εκατοντάδες ολυμπιονίκες έχουν έρθει στην πόλη για να γυμναστούν ή να λάβουν μέρος στους αγώνες, δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη. Θέλω να υποσχεθώ ότι η εκδήλωση της Παρασκευής θα είναι πραγματικά σπουδαία, καλώ τους φίλους τους κλασικού αθλητισμού να γεμίσουν τις κερκίδες κι ευχαριστώ για άλλη μια φορά Δήμο, Περιφέρεια και τους χορηγούς μας». Χωρίς τον τραυματία Τσάτουμα, αλλά με Έλληνες και Κύπριους πρωταθλητές Ο τραυματισμός του Λούη Τσάτουμα που τερμάτισε άδοξα τη συμμετοχή του Challenge της IAAF στο Χένγκελο της Ολλανδίας την περασμένη Κυριακή δυστυχώς θα στερήσει και τη συμμετοχή του στα Παπαφλέσσεια. Αυτό που προέχει βέβαια είναι να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το πρόβλημά του ο κορυφαίος Μεσσήνιος άλτης του μήκους, ενώ στο Στάδιο της Παραλίας το κενό του θα αναπληρώσουν Έλληνες πρωταθλητές που θα κυνηγήσουν μια θέση στην εθνική ομάδα για το Μπρούνο Ζάουλι που θα διεξαχθεί τον άλλο μήνα στο Ηράκλειο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ονόματα όπως οι Τσάκωνας, Δουβαλίδης, Δημητράκης, Νακόπουλος, ο Ραΐκοβιτς που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο και στις γυναίκες οι Φιλάνδρα και οι Κύπριες Παπαϊωάννου και Αρτιματά. Αναλυτικά η λίστα συμμετοχών που κοινοποίησαν χθες οι διοργανωτές και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή έχει ως εξής: Σφαιροβολία Γεράσιμος Θεοδώρου, Κυριάκος Ζώτος, Παναγιώτης Μπουζιάνης, Νικόλαος Στάθης, Ηλίας Καταβάτης, Ηλίας Σουγλάκος, Παναγιώτης Ανυφαντής. Ακοντισμός Γιώργος Ήλτσιος, Παρασκευάς Ματζάβαλης, Νικόλαος Ευθαλιάδης, Γιάννης Χουλάκης, Θεόδωρος Πεϊβάνης, Δημήτρης Καλύκας, Κώστας Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Χριστακάκος, Γιώργος Φωτεινόπουλος. Μήκος Μιχάλης Μερτζανίδης, Νίκος Καψής, Ανδρέας Γαλαζούλας, Παναγιώτης Μουτζουρογιάννης, Δημήτρης Μιχαλέλης, Γιώργος Τσάκωνας, Γιώργος Πούλλος (Κύπρος), Ματόλιος Βόλου (Κύπρος), Αγγελής Ρούσσος. Τριπλούν Δημήτρης Τσιάμης, Ευάγγελος Κουλιούρας (Μεσσηνιακός), Νίκος Κουρμεντάλας, Δημήτρης Μονοπώλης, Ζαχαρίας Άρνος (Κύπρος), Λογκίνος Αχιλλέως (Κύπρος) 800 μ. Κώστας Νακόπουλος, Ανδρέας Δημητράκης, Χρήστος Κοτίτσας, Ανδρέας Στεργίου, Κώστας Βασιλάκης, Νίκος Γκότσης, Βασίλης Κοπανάς, Κώστας Δουΐκας, Χρήστος Δημητρίου (Κύπρος), Καλάκος, Θεοφάνης Μιχαηλάς (Κύπρος), και από την Αλβανία οι Έντισον Μούτσο, Κεραμάς,. 400 μ. Γιάννης Λουλάς, Δημήτρης Γράβαλος, Τρύφωνας Μπεκτσής, Παναγιώτης Παπαθεοδώρου, Πέτρος Κυριακίδης, Μιχάλης Δαρδανελιώτης, Γιάννης Λογοθέτης, Στράτος Φραγγούλης, Γιάννης Σταματελόπουλος, Γιώργος Δουρίδας, Μίχος, Αμασιάδης 200 μ. Παναγιώτης Τριβυζάς, Παρασκευάς Ρεζές, Βασίλης Τσούσης, Κλέον Μέτσα (Μεσσηνιακός), Χρήστος Αγορατσάς, Χρήστος Μπούκαλης. 110 εμπόδια Κώστας Δουβαλίδης, Παναγιώτης Μπεκιαρίδης, Μιχάλης Κιάφας, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Αργύρης Κιαφας, Μίλαν Ραΐκοβιτς (Κύπρος). 100 μ. Βασίλης Τσούσης (Μεσσηνιακός), Αναστάσιος Δαμίρης, Παναγιώτης Ανδρεάδης, Λυκούργος Τσάκωνας, Παναγιώτης Τριβυζάς, Χρήστος Κουτούλης. 100 μ. Κατερίνα Σαρρή, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Κορνηλία Πολίτη, Καλλιρρόη Μακρή, Άννα Παπαϊωάννου (Κύπρος), Λυδία Στούπελ. 800 μ. γυναικών Ελένη Φιλάνδρα, Αναστασία Μαρινάκη, Βασιλική Λίβα, Μαρία Κλάδου, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου 200 μ. Κατερίνα Σαρρή, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Παναγιώτα Βεννιέρη, Κορνηλία Πολίτη, Ελευθερία Αρτιματα (Κύπρος) 400 μ. Δέσποινα Μουρτά, Ευαγγελία Ζυγούρη, Αλεξάνδρα Πολυκράτη, Δήμητρα Τσιώπου. της Χριστίνας Ελευθεράκη - 
~
***  Η ναυμαχία της Ναυαρίνου δεν έφερε τη λευτεριά της         
      
Στα πολλά που έχει γράψει ο Καρλ Μαρξ υπάρχει κι ένα κομμάτι που λέει κάτι αληθινά σωστό: «ότι τα ιδανικά μετριούνται με την ικανότητα να τα κάνουμε πράξη, αφού δεν μπορούμε να ζούμε μόνο με διαμαρτυρίες».
Για να δούμε την κατάσταση που επικρατεί στη Ναυαρίνου και στο παραλιακό μας τμήμα, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Κυκλοφοριακό κομφούζιο, ηχορύπανση, αδιάβατα έως ανύπαρκτα πεζοδρόμια, γερασμένο πράσινο, «θάλασσα» τραπεζοκαθισμάτων, άθλιες και παράνομες κατασκευές.
Για όλα αυτά οι Δημοτικές Αρχές της Καλαμάτας δεν έχουν κάνει τίποτα το σημαντικό. Μόνο κάποιους πειραματισμούς που οδήγησαν σε αποτυχία. Όλες, όμως, θέλουν ένα άλλο παραλιακό τμήμα, αλλά με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες αφήνουν τα πράγματα όπως είναι. Άντε να κάνουν κάποια αισθητικά μερεμέτια.
Κι όμως, σε μια εποχή που το αυτοκίνητο εξοστρακίζεται από την πόλη, εμείς επιμένουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες. Αδιάνοικτες κάθετοι οδοί, κλειστή η οδός Κρήτης, συμφέροντα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, κρατάμε τη «βιτρίνα» της πόλης στην κατάσταση που βλέπουμε καθημερινά.
Προχθές, στο Δημαρχείο, έγινε μια τύπου διαβούλευση για το μέλλον της παραλιακής ζώνης. Στα τέλη Μαΐου. Πάντως, το σύνολο των παρευρισκομένων, από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα μέχρι φορείς και εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, συμφώνησαν ότι χρειάζεται σοβαρή μελέτη, η οποία θα υλοποιηθεί όποτε, ώστε να προχωρήσουμε σε αλλαγές.
Ο κ. Νίκας παραδέχτηκε ότι στο μέλλον η Ναυαρίνου δεν μπορεί να λειτουργεί όπως σήμερα. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι αλλαγές τώρα δεν μπορούν να γίνουν και πρέπει να προηγηθεί η παράδοση της περιμετρικής οδού και η ολοκλήρωση της διάνοιξης της Κρήτης, για την οποία, όμως, σημείωσε απαιτούνται περίπου 50.000.000 ευρώ, που δεν υπάρχουν.
Εξήγγειλε δε την ανάθεση εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης για όλη την πόλη, αμέσως μόλις παραδοθεί η περιμετρική οδός, κάτι που εκτίμησε ότι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Αυτό που θα αλλάξει φέτος στο παραλιακό τμήμα, σχολίασε, είναι η παράδοση του προσήνεμου μόλου (γνωστό ως «χιλιόμετρο») για τις βόλτες του κόσμου, η αναβάθμιση του μικρού πάρκου στο χώρο κάτω από το «Πανελλήνιον», η αύξηση των θέσεων στάθμευσης μέσα στο λιμάνι, η λειτουργία και φέτος χώρου στάθμευσης στο Δημοτικό Στάδιο, η ανάπλαση της πλατείας στην Ανάσταση, έργο που περιλαμβάνει και την ανύψωση της επιφάνειας του δρόμου μπροστά από το ναό.
Ο εντεταλμένος για το κυκλοφοριακό δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Δημόπουλος, σημείωσε επίσης ότι βεβιασμένες αλλαγές στην Παραλία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, σε χάσιμο θέσεων εργασίας, σε μείωση της αξίας των ακινήτων, αλλά και σε πιθανή ερημοποίηση της ίδιας της Παραλίας.
Ο διοικητής της Τροχαίας, Ηλίας Αξιωτόπουλος, τόνισε ότι η Υπηρεσία του δεν μπορεί να αποφανθεί επί προτάσεων και ιδεών και πως για να παρουσιάσει τις θέσεις της η Τροχαία, χρειάζεται να έχει συγκεκριμένες αποφάσεις για το τι θα αλλάξει στη Ναυαρίνου.
Ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας τόνισε ότι το λιμάνι ακολουθεί πορεία ανάπτυξης και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να υπάρχει το οδικό δίκτυο που συνδέει άμεσα το κέντρο της πόλης με αυτό.
Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ταξί, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, τάχθηκε «υπέρ των ανοιχτών και όχι των κλειστών δρόμων».
Ο εκπρόσωπος του Αστικού ΚΤΕΛ, Χρήστος Μουστρούχος, τόνισε ότι δεν πρέπει να αλλάξει κάτι φέτος, πρόσθεσε όμως ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δεν είναι αντίθετος με αλλαγές που στηρίζονται σε μελέτες ειδικών.
Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας τόνισε ότι πρέπει πρώτα να λειτουργήσει ο περιμετρικός της Καλαμάτας και με βάση τις αλλαγές που θα επιφέρει αυτός στο κυκλοφοριακό, να αποφασιστούν ενδεχόμενες αλλαγές στη λειτουργία της Ναυαρίνου.
Ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, τόνισε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δε βλέπει τα θέματα με συντεχνιακή άποψη, αλλά προτάσσει το γενικό καλό. Υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη Ναυαρίνου είναι πολιτικό θέμα, για το οποίο πρέπει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας βέβαια ζητήσει τις προτάσεις των ειδικών.
Επιπλέον, τόνισε ότι το μέλλον της Καλαμάτας έρχεται από τη θάλασσα, αλλά και ότι όταν η λειτουργία μιας πόλης προσαρμόζεται στο αυτοκίνητο, τότε υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και ακολουθεί η καταστροφή.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, τόνισε ότι είναι ανάγκη να κληθούν οι ειδικοί να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ σχολίασε ότι η Παραλία αποτελεί «ένα ακατέργαστο διαμάντι, το οποίο όμως η πόλη συνεχίζει να κρατάει στο σεντούκι της».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε να καλέσει ο Δήμος τα ενδιαφερόμενα γραφεία, ώστε να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη λειτουργία της Ναυαρίνου.
Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί, για την πεζοδρόμηση του τμήματος από την Ηρώων μέχρι την Καρακούση, έχει θετικά στοιχεία. Επίσης, επέκρινε τον εισηγητή Δημήτρη Δημόπουλο, τονίζοντας ότι δεν έχει λογική το να μη γίνονται παρεμβάσεις σε μια περιοχή με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως θα θιγούν συμφέροντα σε μια άλλη. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα, χθες δηλαδή, χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως μία «σικέ διαβούλευση προειλημμένων μη αποφάσεων. Τίποτα δεν αλλάζει για φέτος στη Ναυαρίνου… Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να αλλάξει τελευταία στιγμή; Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή δεν έχει την πολιτική βούληση να δει το μακροπρόθεσμο όφελος της πόλης».
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι λείπει το όραμα από τη Δημοτική Αρχή για τη Ναυαρίνου και πως ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν έχει προχωρήσει και στις διανοίξεις των κάθετων δρόμων, ώστε να μπορούν να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της. Ο ίδιος σημείωσε ότι η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου με κυκλική ροή είναι μια πρόταση με πλεονεκτήματα.
Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Δράσης», Γιώργος Δημητρούλιας, ζήτησε δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο κόσμος για τη λειτουργία της Ναυαρίνου. Κυρίως, όμως, τόνισε ότι αυτό που πρέπει πρώτα να αποφασιστεί είναι ο χαρακτήρας που θα έχει, αν θα είναι δηλαδή μια περιοχή κατοικίας ή εμπορικής λειτουργίας ή διασκέδασης κ.λπ.
Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, πρότεινε την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που θα αποτρέπουν τη χρήση της Ναυαρίνου, τουλάχιστον όσους δεν είναι ανάγκη να τη χρησιμοποιήσουν.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι χρειάζεται να τοποθετηθεί σήμανση στη Λυκούργου και στους φωτεινούς σηματοδότες μεταξύ Ναυαρίνου και Καρακούση, που θα προτείνει στους οδηγούς να κινηθούν στην Κρήτης αντί της παραλιακής οδού. Πρότεινε ακόμη να πυκνώσουν οι διαβάσεις πεζών στη Ναυαρίνου, κάτι που θα αποθαρρύνει τους ευσυνείδητους οδηγούς να χρησιμοποιούν αυτή την οδό αντί της Κρήτης.
Η προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών του Δήμου, Βασιλική Κυβέλου, τάχθηκε εμμέσως υπέρ της μείωσης της κίνησης των αυτοκινήτων στη Ναυαρίνου.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και από δημοτικούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας, όπως ο Σταμάτης Μπεχράκης, που υπαινίχθηκε ότι η Δημοτική Αρχή αποφεύγει τον ουσιαστικό διάλογο για το ζήτημα, ο Παναγιώτης Αλούπης, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για κοντόφθαλμη λογική και ο Στάθης Σταματόπουλος, που υποστήριξε ότι ο διάλογος που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή είναι προσχηματικός.
  Οι… συνήγοροι του διαβόλου (1)
Εν πρώτοις, εάν η αντιπολίτευση νοιάζεται αληθινά για τη Ναυαρίνου, δε... σηκώνει το θέμα στο τέλος Μαΐου. Έπρεπε να επιμείνει η διαβούλευση να έχει ξεκινήσει μήνες πριν. Και όχι μόνο αυτό. Θα έπρεπε να έχει διοργανώσει μία τουλάχιστον ημερίδα για το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη Ναυαρίνου έχει φτάσει στο μη παρέκει και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι γιατί πουθενά δεν είναι γραμμένο ότι «δεν πρέπει να πειράζουμε ό,τι λειτουργεί», αφού πιστεύουμε πλέον ότι αυτά που κάποτε λειτουργούσαν, σήμερα δε λειτουργούν πια.
Με λίγα λόγια, η άλλοτε αποδεκτή λογική «παίρνω το αυτοκίνητό μου για να μετακινηθώ στην πόλη» δεν είναι πλέον βιώσιμη, ούτε καν σε χώρες με ακλόνητη αυτοκινητιστική κουλτούρα.
Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να έχει ο χ, ψ, ζ «άποψη», αν ένα δημόσιο έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει ως όραμα, παραδεκτό από όλους, ένα έργο το οποίο, στο κάτω κάτω, ακολουθεί αυτό που είναι πλέον αυτονόητο σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, είναι ένα έργο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Δεν μπορεί, έτσι εύκολα, να δηλώνει κάποιος, ιδιαίτερα ο μη ειδικός, ότι αν υπάρξουν παρεμβάσεις στη Ναυαρίνου, «θα προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση» ή ότι οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι αντιοικονομικές»!
Σαφώς, η κριτική για θέματα δημόσιου χώρου είναι απαραίτητη. Είναι αναμενόμενο κάποιοι να διαφωνούν, αν και όχι πάντα για εμφανείς λόγους. Ακόμα και μια κριτική που επιδιώκει να μετατοπίσει το ζήτημα από μια «στενή» οπτική αστικού σχεδιασμού και να το δει σε ένα ευρύτερο κοινωνικό-πολιτικό-ιδεολογικό πλαίσιο, σπάνια (δυστυχώς) είναι καινοτόμα και ριζοσπαστική. Συνήθως καταλήγει να αναπαράγει μια σειρά από παλιομοδίτικα και χιλιοειπωμένα κλισέ.
Το αν θα πετύχουν ή όχι οι παρεμβάσεις στη Ναυαρίνου μένει να αποδειχθεί. Υπάρχει άφθονη διεθνής εμπειρία που μας λέει ότι η πιθανότητα επιτυχίας είναι μεγάλη. Κανένας, βέβαια, δεν μπορεί να δει τη μελλοντική εξέλιξη με ακρίβεια. Στην Πολεοδομία δεν μπορούν να γίνουν, εύκολα, προβλέψεις. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι ένα έργο θα λύσει όλα τα προβλήματα της παραλιακής ζώνης. Ούτε, όμως, να φοβόμαστε ότι ένα τέτοιο έργο θα την καταστρέψει.
Έχουν γίνει παρόμοιες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια, με τεράστιες, πάλι, αντιδράσεις, οι οποίες λειτουργούν μια χαρά.
Το γεγονός ότι όλοι έχουμε άποψη για όλα, όλοι είμαστε κακόπιστοι απέναντι στους πάντες και τα πάντα, ενώ την ίδια στιγμή με μεγάλη ευκολία δίνουμε μεγάλες εξουσίες και αναθέτουμε σημαντικές ευθύνες σε άτομα που είναι προφανώς ανεπαρκή, αυτό είναι το χαρακτηριστικό μιας επαρχιώτικης λογικής.
Η κοινωνία μας οφείλει να δείχνει εμπιστοσύνη σε όσους έχουν την ειδική γνώση και εκπαίδευση, αυτούς που αναλαμβάνουν και την τελική ευθύνη. Και οι σύγχρονες κοινωνίες - για να είναι σύγχρονες - οφείλουν να μπορούν να αλλάζουν και να προοδεύουν. Προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτή η πρόοδος και ποια τα πρόσωπα που θα την προετοιμάσουν, αυτά είναι ζητήματα που μπορούμε και πρέπει να τα συζητάμε συλλογικά.
Το να υποστηρίζει, όμως, κάποιος, εν έτει 2015, ότι η πρόταση να γίνει η Ναυαρίνου ένας «πράσινος» δρόμος με έμφαση στον πεζό και τη φιλική σε αυτόν δημόσια συγκοινωνία θα είναι εκ των προτέρων μια αποτυχία, ακούγεται ελαφρώς σκοταδιστικό.
  Οι συνήγοροι του διαβόλου (2)
Οι παρεμβάσεις στο παραλιακό τμήμα και στην οδό Ναυαρίνου είναι επιβλαβείς, διότι αποτελεί ένα πανάκριβο έργο, για να λειτουργήσει όπως πρέπει. Οι πόροι που θα απορροφήσει θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε πιο ουσιαστικά δημόσια έργα. Ποια είναι αυτά τα έργα: αντιπλημμυρικά, διαχείριση απορριμμάτων, καλύτερες σχολικές μονάδες.
Στην Πολεοδομία δεν πρέπει να πειράζουμε ό,τι λειτουργεί. Η Ναυαρίνου, εκτός από κάποιες παρεμβάσεις που χρειάζεται μικρής κλίμακας, λειτουργεί. Αν αλλάξουν, εκτός του ότι θα προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μαραζώσει. Δηλαδή, να γίνει δυσλειτουργική.
Αναμφισβήτητα, πρέπει να διαπλατύνουμε όσα πεζοδρόμια μπορούν να διαπλατυνθούν (δεν μπορούμε να τα διαπλατύνουμε όλα), να κάνουμε δενδροφυτεύσεις και να εφαρμόσουμε τους νόμους για τα περιβόητα τραπεζάκια και τη στάθμευση τροχοφόρων.
Όσο για το «πράσινο» γενικώς και αορίστως, πιστεύω ότι πρόκειται για έμμονη ιδέα: οι Καλαματιανοί φλυαρούν και γκρινιάζουν για το πράσινο, αλλά, εν τέλει, το αποφεύγουν. Είτε διότι δεν είναι σωστά οργανωμένο είτε διότι προτιμούν να κάθονται στα προαναφερθέντα τραπεζάκια, που σπανίως βρίσκονται μέσα στο «πράσινο».
Οι Καλαματιανοί δεν μπορούν να γνωρίζουν σε βάθος ούτε τους πολεοδομικούς κανόνες ούτε τους πολεοδομικούς κινδύνους. Και όπως συμβαίνει με πολλές πρόσφατες ιδέες και αποφάσεις οι οποίες έχουν προπαγανδιστεί με τρομερή ένταση, θεωρούν ότι αν πεζοδρομηθεί ή μονοδρομηθεί η Ναυαρίνου θα γίνει πιο «ανθρώπινη» και οικολογική.
Η Ναυαρίνου είναι σχεδιασμένη ως ένας βασικός οδικός άξονας της πόλης, διαμπερούς διέλευσης. Η μετατροπή του σε κάτι άλλο ανατρέπει τις ιστορικές καταβολές της λειτουργίας και του συμβολισμού της ως λεωφόρου. Παράλληλα, θα δημιουργήσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στους γειτονικούς δρόμους.
Οι πόλεις δεν είναι μόνο τα κτήρια, τα οικοδομικά τετράγωνα και οι πλατείες. Τα προβλήματά τους δε λύνονται μόνο με αρχιτεκτονικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Καλούμαστε να αποφασίσουμε τι λογής πόλη θέλουμε. Στην ουσία, τι λογής οικονομία και κοινωνία.
Υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν στη θέση της Ναυαρίνου: εκσυγχρονισμός του συγκοινωνιακού δικτύου, διαχείριση των σκουπιδιών, εφαρμογή των νόμων σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα, αποκαταστάσεις κτηρίων, αναπαλαιώσεις, ανακαινίσεις, ανάδειξη γλυπτών (όχι ηρωικών ανδριάντων και μακάβριων μνημείων), αφαίρεση διαφημιστικών επιγραφών, επισκευή πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων. Κυρίως, χρειάζεται ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, όχι ράβε-ξήλωνε, όχι νοοτροπία επαρχιακού συλλόγου.
Οι αντιρρήσεις δεν πρέπει να αποδίδονται στην άνευ όρων αποδοχή των τροχοφόρων στη ζωή της πόλης. Η αυτοκίνηση, ιδιαίτερα εκείνη των ΙΧ, πρέπει να περιοριστεί, για μια σειρά ευνόητους λόγους, και να ενθαρρυνθεί η κυκλοφορία των πεζών, χωρίς τους οποίους οι πόλεις πεθαίνουν. Αλλά η κάθε πόλη έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 ~
***  Συναντήσεις Τσώνη στην Αθήνα για θέματα του Δήμου          
     
Συμμετοχή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, έπειτα από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών και  Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σε αυτή πήραν, επίσης, μέρος πλήθος παραγόντων των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού, εκπρόσωπος της Βουλής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης και όλοι οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου.
Κύριος στόχος ήταν η παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ και η αποκατάσταση όλων των ανενεργών, προκειμένου να  μειωθούν τα πρόστιμα.
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Τσώνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έκανε δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με στελέχη υπουργείων για σημαντικά ζητήματα του Δήμου.
Ειδικότερα, συναντήθηκε με:
-Το γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση. Κατά τη συνάντηση αυτή ο κ. Τσώνης εξέθεσε στο γ.γ. τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων από ιδίους πόρους, λόγω χαμηλής εισπραξιμότητας. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη χρηματοδότησης έργων και δράσεων από πόρους του ΕΣΠΑ. Ζητήθηκε, λοιπόν, η ένταξη των εξής έργων και μελετών:
«Ανάδειξη -βελτίωση πρόσβασης Πολυλιμνίου στην Τοπική Κοινότητα Χαραυγής». Για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, οι οποίοι είναι αρκετοί, κυρίως τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, απαιτείται μια σειρά παρεμβάσεων, όπως: α) εκπόνηση δασοτεχνικής μελέτης για την ανάδειξη του εσωτερικού χώρου των μονοπατιών, δημιουργία θέσεων θέας, σήμανση, καθαρισμοί μονοπατιών, κατασκευή γεφυρών κ.λπ., β) εκπόνηση ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου ανάδειξης του οικισμού Χαραυγής, γ) διαμόρφωση του υφιστάμενου μονοπατιού ως εναλλακτική πρόσβαση του Πολυλιμνίου, μήκους περίπου 200 μ., από το χωριό προς το σημείο του πάρκινγκ με εργασίες πλακόστρωσης και δ) ανάπλαση πλατείας και οδών εντός του οικισμού της Χαραυγής.
«Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης». Με τη μελέτη προβλέπεται ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Μεσσήνης. Προβλέπονται πλακοστρώσεις σε όλο το εύρος της υπάρχουσας οδού και των πεζοδρομίων. Λαμβάνεται μέριμνα για δημιουργία παρτεριών χαμηλού πρασίνου, ραμπών, Α.Μ.Κ. σήμανσης (οριζόντιας και κάθετης) και δικτύου ηλεκτροφωτισμού, όπως και δικτύου ομβρίων. Η συνολική επιφάνεια πλακόστρωσης ανέρχεται στα 7.300 τ.μ. περίπου.
«Κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην πόλη της Μεσσήνης». Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων συνολικού μήκους 10.118,10 χιλιομέτρων, που αποτελείται από 7 κλάδους. Οι δύο πρώτοι κλάδοι (1 και 2) βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού, ενώ οι υπόλοιποι πέντε (3,4,5,6 & 7) διατρέχουν την εκτός σχεδίου περιοχή. Το εφαρμοζόμενο πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας είναι 2,0 μ. και 1,6 μ. (σε συνθήκες περιορισμένου χώρου) για την αμφίδρομη κίνηση και σε 1,0 μ. για την μονόδρομη. Στους κλάδους 1,2,3,7 προβλέπεται τελική επιφάνεια από άσφαλτο με φωτοκαταλυτική επιφάνεια χρώματος γαλάζιου και πράσινου κατά περίπτωση. Για τους υπόλοιπους προβλέπεται τελική επιφάνεια από σκυρόδεμα με κοινή χρήση ποδηλάτων, πεζών και οχημάτων. Έχει συνταχθεί πλήρης μελέτη και τεύχη δημοπράτησης. Απαιτείται να συνταχθεί κυκλοφοριακή μελέτη και να εγκριθεί αρμοδίως από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
«Κατασκευή κλειστής Δημοτικής Αγοράς». Συζητήθηκε η χρηματοδότηση κατασκευής μιας σύγχρονης στεγασμένης αγοράς στη θέση «Μπεζεστένια» της Μεσσήνης.
-Το γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδε. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η άμεση χρηματοδότηση του Δήμου για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές. Ο κ. Τσώνης για μία ακόμη φορά εξέθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος λόγω της τεράστιας έκτασής του, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποκατάσταση των υποδομών (οδικό δίκτυο, λιμενίσκοι κ.λπ.) από ιδίους πόρους.
Επίσης, κατά τη συνάντηση αναδείχθηκε και το πολύ σημαντικό ζήτημα, της μελέτης οριοθέτησης και ανάδειξης του ποταμού Παμίσου. Για την καινοτόμα αυτή ιδέα ανάπτυξης δράσεων γύρω απ’ τον ποταμό και εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου κ. Κοτσώνης θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Δήμο Μεσσήνης, συνοδευόμενος από σειρά στελεχών του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών & Τουρισμού.
Στους δύο γ.γ. υποβλήθηκαν και σχετικά αναλυτικά υπομνήματα.
 ~
*** Ιδανική η επιστροφή στις παλιές διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με ημερίδα στο ΤΕΙ (φωτογραφίες)

 
Ημερίδα για διατροφή και δημόσια υγεία στο ΤΕΙ Πελοποννήσου Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διεξήχθη χθες από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Θέμα της ήταν η Διατροφή και πώς επηρεάζει τον άνθρωπο αλλά και γενικότερα τη δημόσια υγεία. Προσκεκλημένοι ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες πάνω στο θέμα της διατροφής. Κι ενώ πολλοί σπουδαστές γέμισαν το αμφιθέατρο, από ελάχιστη έως μηδενική ήταν η παρουσία αυτοδιοικητικών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των προέδρων του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρη Βελισσαρίου και (του Συμβουλίου) Πάνου Καζάκου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία της διατροφής και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, που αναφέρθηκε στην αξία και τη σημασία των τροφίμων, μιλώντας ειδικότερα για τη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο τελευταίο παράδειγμα, που είναι η εξαγωγή πρώιμου καρπουζιού από την Τριφυλία, επιτυχία μοναδική στον κόσμο. Ο επόμενος χαιρετισμός έγινε από τον πρόεδρο των Τεχνολόγων Γεωπόνων, που μίλησε για τη Μεσογειακή Διατροφή, την οποία οι Έλληνες ξέχασαν για αρκετά χρόνια, αλλά ευτυχώς πλέον επιστρέφει στη ζωή μας. Από την ομιλία του δεν έλειψε η αναφορά στο ελαιόλαδο, το οποίο θεωρεί κορυφαίο, αλλά όχι εμπορικό, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Ελληνάρας πουλά με τον τενεκέ το λάδι στον Ιταλό, με τη σειρά του αυτός το αναμιγνύει με το δικό του και έτσι το ιταλικό καταφέρνει εμπορικά να θεωρείται καλύτερο». Οι κεντρικές ομιλίες ξεκίνησαν με εκείνη του δρος Νικόλαου Κατσαρού, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος ΕΦΕΤ. Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πρώτη αιτία των θανάτων, που ενώ μέχρι πρότινος ήταν οι καρδιακές παθήσεις, πλέον είναι ο καρκίνος. Ο καρκίνος, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, εμφανίζεται κατά 30% στον πνεύμονα, οπότε συμβούλεψε τους σπουδαστές να μην καπνίζουν, ένα ακόμα 30% είναι θέμα ορμονών (στήθος στις γυναίκες, προστάτης στους άνδρες), ένα 30% στα τρόφιμα, ένα 5% από κληρονομικότητα, ενώ το τελευταίο 5% από τους γενετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους παράγοντες που υπάρχουν γύρω μας και επιβαρύνουν την υγεία αν κάποιος δεν είναι ενημερωμένος, όπως ο υδράργυρος που στο παρελθόν έριχναν στη θάλασσα, ουσία που μεταφερόταν στον άνθρωπο μέσω καρχαριοειδών ψαριών. Ούτε από τη δική του ομιλία έλειψε η αναφορά στο ελληνικό ελαιόλαδο, ενώ επικεντρώθηκε στα μεταλλαγμένα, προϊόντα που δε θεωρεί καλά. Δήλωσε ακόμη υποστηρικτής της Μεσογειακής Διατροφής, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικό τα προϊόντα να είναι φρέσκα και από ελληνικούς σπόρους. Το λόγο πήρε μετά η Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, που μίλησε για τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σχέση της με τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, μίλησε για τα ευεργετικά συστατικά που περιέχουν τα παραδοσιακά προϊόντα και ως παράδειγμα ανέφερε το δικό μας παστέλι: ενώ το κανονικό παστέλι περιέχει μέλι, υπάρχει κι αυτό με τη γλυκόζη, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Συγκρίνοντάς το με άλλα σνακ, μίλησε για την τεράστια θρεπτική διαφορά του πρώτου. Η ημερίδα συνεχίστηκε με εξαιρετικές ακόμα ομιλίες, ενώ στο διάλειμμα οι σπουδαστές πραγματοποίησαν έλεγχο αντισωμάτων σε Ηπατίτιδα Β, C, HIV. Οι ομιλίες που ακολούθησαν ήταν οι εξής: -Ανάλυση κινδύνου (risk analysis) στην Ε.Ε.: Ο ρόλος της EFSA και η συνεισφορά των ενδιαφερόμενων μερών, Βαρλάμος Ανδρέας, πρόεδρος Food ALLERGEN LAB. -Ποιότητα διατροφής και ασφάλεια τροφίμων. Δύο σοβαροί προσδιοριστές Δημόσια Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, ιατρός βιοπαθολόγος, π. Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, π. πρόεδρος ΕΦΕΤ και π. Γ.Γ Καταναλωτή. -Συμπληρώματα Διατροφής και Υγεία, Κλεάνθης Ισραηλίδης, διευθυντής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» -Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφή: ο ρόλος του ΕΦΕΤ, Άγγελος Βακαλόπουλος, ειδικός επιστήμονας ΕΦΕΤ- τμηματάρχης Διασφάλισης Ποιότητας -Τρόφιμο – Φάρμακο και Οικολογία: μια καλή διατροφική τρόικα, Σφλώμος Κων/νος, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας -Καινοτόμες τεχνολογίες στην παραγωγή προβιοτικών και πρεβιοτικών τροφίμων και η επίδρασή τους στη διατροφή, Κουρκουτάς Ιωάννης, καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης -Η Διατροφή στο Βυζάντιο, δρ. Χρόνη Μαρία, φιλόλογος-ιστορικός, συνεργάτις ΕΚΠΑ, ΕΙΕ -Τροφοφάρμακα, μια περίπτωση λειτουργικών τροφίμων και ο ρόλος τους στη Δημόσια Υγεία, Ζακυνθινός Γεώργιος, αν. καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου. Τέλος, να αναφερθεί ότι τη Συντονιστική Επιτροπή της ημερίδας αποτελούσαν ο Θεόδωρος Βαρζάκας, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου και η Αικατερίνη Καστανιώτη, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΙ ΠελοποννήσουΤου Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΦωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας -
~
*** Ενίσχυση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας με 3 γεωπόνους         
     
Αναβάθμιση του γραφείου της Μεσσήνης
Την άμεση ενίσχυση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας με 3 γεωπόνους και την αναβάθμιση του γραφείου της Μεσσήνης εξήγγειλε χθες το απόγευμα από την Τερψιθέα Κυπαρισσίας ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Ο κ. Τατούλης επισκέφθηκε την περιοχή, για να δει από κοντά - κυρίως - τη συγκομιδή και προώθηση του υπαίθριου καρπουζιού Τριφυλίας, ενώ συζήτησε με υπηρεσιακούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αγρότες, εμπόρους και εξαγωγείς.
«Είμαστε στο κέντρο της παραγωγής στην Τριφυλία για να δούμε από κοντά την εξέλιξη στην προώθηση των προϊόντων μας, ιδιαίτερα δε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, που είναι η περίοδος του καρπουζιού», επισήμανε στο συσκευαστήριο του Μπάμπη Παπαδόπουλου στην Τερψιθέα, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης.
Ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η περιοχή στην αύξηση του ποσοστού στην αγροτική οικονομία» και έδωσε τα εύσημα στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και το διευθυντή της, Αντώνη Παρασκευόπουλο, για το έργο που παράγει και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τους παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς, καθώς, βεβαίως, και για τους άρρηκτους δεσμούς με την Περιφερειακή Αρχή, τονίζοντας: «Χαίρομαι γιατί η Υπηρεσία (ΔΑΟΚ) εδώ έχει τεράστιες αποδόσεις, που είναι ένα στοίχημα - πιλότος για όλη τη χώρα»!
Ο περιφερειάρχης εξήγγειλε την ενίσχυση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας με 3 γεωπόνους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δόθηκε εντολή στους συνεργάτες μου να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της εδώ Υπηρεσίας με τρεις γεωπόνους», ενώ συνεχίζοντας ανέφερε πως «τροποποιούν τον Οργανισμό, προκειμένου το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Μεσσήνης να το κάνουμε διευρυμένο τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης...».
Ακολούθως, και αφού γεύθηκε καρδιά καρπουζιού Τριφυλίας, επισκέφθηκε καρπουζοχώραφα στον Αγρίλη, ενώ μετέβη στις εγκαταστάσεις της πρώτης Ομάδας Παραγωγών στα Φιλιατρά!
Τον κ. Τατούλη συνόδευαν οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, και βεβαίως ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
~
***  Αφροδίτη Κυριαζή, καλλιτέχνις από κούνια         
     
Η Αφροδίτη Κυριαζή είναι μια αρχιτέκτων μηχανικός από την Καλαμάτα που έχει καταφέρει να συνδυάσει την επιστήμη που σπούδασε με τη ζωγραφική. Της αρέσει να δημιουργεί με μολύβι, κάρβουνο, λάδι και ακρυλικά.
Η τελευταία σειρά έργων της αναφέρεται στο κλασσικό-vintage όχημα. Οι, δε, επιρροές από την κλασσική και τη μοντέρνα τέχνη τής επέτρεψαν να διαμορφώσει ένα προσωπικό ύφος, με αποτέλεσμα τη μοναδικότητα στο σχεδιασμό των ρετρό οχημάτων.
Μάλιστα, από τις 29 έως τις 31 Μαΐου θα συμμετάσχει σε μια ακόμα έκθεση, αυτή τη φορά στη Βυτίνα.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της και σας την παρουσιάζει:
  -Πώς μπήκε η ζωγραφική στη ζωή σου;
Ήμουν μηνών στην αγκαλιά της μητέρας μου και την παρακολουθούσα να ζωγραφίζει με μεγάλη αφοσίωση. Έπειτα από λίγο καιρό τα πινέλα ήταν και η βασική μου ενασχόληση. Άλλα παιδάκια έπαιζαν με τα μολύβια, ενώ εγώ με τις νερομπογιές μου, κάνοντας και ολοκληρωμένα έργα!
  -Ποια είναι η πορεία σου μέχρι τώρα;
Κατάγομαι αλλά και ζω στην Καλαμάτα, αφότου τελείωσα τις σπουδές μου πάνω στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πέρα από το αντικείμενο των σπουδών μου, ασχολούμαι με τη ζωγραφική, έχοντας έξι συνολικά εκθέσεις ανά την Ελλάδα μέσα στα έτη 2013-2015. Σειρά έχει η έβδομη κατά σειρά έκθεσή μου στη Βυτίνα Αρκαδίας.
  -Πες μας για τις εκθέσεις σου μέχρι σήμερα;
Πριν από δύο χρόνια, το Μάιο του 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Κεφαλλονιά, στο Ιόνιον Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού του i-node, κόμβος του Πανεπιστημίου του Plymouth, με τίτλο «Ταξιδεύοντας στο χρόνο».
Τον Ιούνιο του 2014 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά ατομική έκθεσή ζωγραφικής  στο Pharae Palace στην Καλαμάτα.
Το Σεπτέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκαν τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Την πρώτη  έκθεση φιλοξένησε η Χριστιανική Ένωση στο  Σιδηρόκαστρο Σερρών (εν όψει του Πανελλήνιου Συνέδριου Σπηλαιολογίας), η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και η τρίτη κατά σειρά στη Θεσσαλονίκη, στο La Doze Gallery bar.
Το Μάιο του 2015 πραγματοποιήθηκε η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Η τέχνη του Χρόνου», στο ξενοδοχείο Ιβίσκος στην Καλαμάτα.
  -Μπορεί κάποιος να επιβιώσει από την τέχνη;
Πολλοί επιβίωσαν μέσα από την κατοχή και τους πολέμους και μας άφησαν ένα τεράστιο ζωγραφικό έργο ως κληρονομιά. Είναι μονόδρομος. Η δρόμος προς τη δημιουργία είναι μονόδρομος. Η αγάπη είναι μονόδρομος. Έτσι νιώθω.
  -Συνδυάζεις τη ζωγραφική με τον εθελοντισμό;
Δύο από τις εκθέσεις μου έγιναν εν όψει της 17ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σπηλαιολογίας Περιβάλλοντος και Σιντικής «Ο Μαύρος Βράχος» στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και στη συνέχεια στις Σέρρες. Ενώ δεν είμαι σπηλαιολόγος, συμμετείχα με τους πίνακές μου και ειδικά με ένα έργο, «Ο Μαύρος Βράχος», αφιερωμένο στην περιοχή και το Μαύρο Βράχο. Το έργο φιλοτεχνήθηκε για να δώσει ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι σε εκδηλώσεις σαν και αυτές είναι καλό να ενδιαφέρονται αλλά και να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες.
Το ζωγραφικό έργο έγινε δωρεά στο Σύλλογο, με σκοπό να δημοπρατηθεί και τα έσοδα να στηρίξουν τη συνέχιση του αγώνα του, με στόχο να ανακηρυχτεί η περιοχή -υπό την αιγίδα της UNESCO- γεωπάρκο.
Για να βάλω ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα για την ανάδειξη της περιοχής, ξεκίνησα, υπό την καθοδήγηση του serres club for UNESCO, μια σειρά από παρουσιάσεις σε σχολεία των Σερρών, αλλά και της Μεσσηνίας (εκπαιδευτικά προγράμματα του Μαύρου Βράχου, υπό την αιγίδα της UNESCO), με μία εισαγωγή για το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τη φύση, τους θησαυρούς μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εν συνεχεία, το εκπαιδευτικό κομμάτι – εν όψει του Διεθνούς Έτους Κρυσταλλογραφίας της UNESCO-  είχε να κάνει με θέματα όπως τι είναι η κρυσταλλογραφία, πώς δημιουργείται ένας κρύσταλλος, πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν κρύσταλλο στο εργαστήριό μας κ.λπ.
Οι εικαστικές δράσεις ήταν η κατακλείδα του εκπαιδευτικού προγράμματος, όπου καλούνταν τα παιδιά να εμπνευστούν από την παρουσίαση με τους κρυστάλλους και την πολιτιστική μας κληρονομιά, από τα σημαντικά μας σπήλαια, και να παράγουν γλυπτικές ή ζωγραφικές δημιουργίες. Πολλά από τα έργα των παιδιών παρουσιάστηκαν μαζί με τις εκθέσεις μου.
Παράλληλα με τις εκθέσεις, έγιναν δύο επιτυχή εικαστικά εργαστήρια με παιδιά από 6-12 ετών με θέμα τα μαμούθ και τα σπήλαια. Με τα γλυπτικά αποτελέσματα φτιάχτηκε μία ιστορία που ονομάστηκε «τα μαμουθοχρόνια», σε μορφή animation από τα παιδιά.
  -Πώς βλέπεις την τέχνη στην Καλαμάτα και ποια η γνώμη σου για την υποψηφιότητά της ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021;
Η Καλαμάτα έχει ένα εύφορο έδαφος. Οι καρποί μπαίνουν σιγά σιγά στο έδαφος… το μόνο που περιμένουμε είναι να βρέξει λίγο.
Ελπίζω ότι θα αλλάξουν και θα αναδειχτούν πολλά στοιχεία του Πολιτισμού της πόλης μας, ενώ η υποψηφιότητά της ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 με βρίσκει πολύ αισιόδοξη. Υποστηρίζουμε όλοι το KALAMATA 21.
Εγώ το Φεβρουάριο του 2015 συμμετείχα εθελοντικά σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Νιάρχου για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας. Επίσης, είμαι στην ομάδα εργασίας των εικαστικών για το KALAMATA21
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 
~
*** Μια ξεχωριστή μέρα…         
       Καθώς απολάμβανα τη βόλτα με τη σκύλα μου, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το μάτι μου έπεσε σε μια συμμορία πιτσιρικάδων που έπαιζαν από ώρα και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου, αφού τους παρακολουθούσα, δεν ξέρω γιατί, μέχρι που πλησίασα κοντά τους. Το μεγαλύτερο ήταν γύρω στα έξι, το μικρότερο δύο και κάτι.
Κάθονταν κάτω από ένα δέντρο και έδειχναν πολύ απορροφημένα από τη δραστηριότητά τους. Δεν τους ενοχλούσε το χώμα, αντίθετα με το δήμαρχο που θέλει κι εκεί να παρέμβει με βιομηχανικό τσιμέντο! Δεν είχαν μαζί τους κανένα απολύτως εργοστασιακό παιχνίδι. Πιστόλια πλαστικά, ξωτικά διαστημικά, ηλεκτρονικά μηχανήματα.  Τα είχαν παρατήσει στο σπίτι τους μαζί με την πλήξη τους. Η φύση τούς πρόσφερε απλόχερα ό,τι χρειάζονταν για να παίξουν: κλαδιά, ξερά και χλωρά φύλλα, χώμα και νερό.
Αφράτευαν το χώμα, έσκαβαν ένα μικρό λάκκο και τον γέμιζαν με νερό. Πήγαιναν εναλλάξ σε μια βρύση εκεί κοντά και ανεφοδιάζονταν μ’ ένα πλαστικό μπουκάλι. Αφού έφτιαχναν λάσπη, σχημάτιζαν στη συνέχεια μικρούς σβόλους, που τους άπλωναν στη συνέχεια στη λιακάδα για να ξεραθούν και να γίνουν μικρές μπάλες.
Δεν ξέρω τι σκόπευαν να τις κάνουν, δε φαίνεται να τα είχε απασχολήσει το ζήτημα. Δεν έχει σημασία άλλωστε. Μπορεί και να απολάμβαναν τη δημιουργική τους ενασχόληση και την παρέα. 
Καθώς η σκύλα είχε κουραστεί από τη βόλτα, το ίδιο φυσικά κι εγώ, κοντοσταθήκαμε και παρατηρούσαμε επισταμένως κάθε τους κίνηση.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, ένα μωρό δοκίμαζε τα πρώτα του αβέβαια βήματα. Έπεφτε, σηκωνόταν, έκανε πως ξεσκονίζεται και συνέχιζε. Κάποια στιγμή βρήκε ένα ξερόκλαδο κι ένα φυλλαράκι, τα άρπαξε και έκατσε κατάχαμα να τα μελετήσει με την ησυχία του. Τα παρατηρούσε με ύφος περισπούδαστο, τα έκοβε κομματάκια. Έδινε την εντύπωση πως καλύτερα παιχνίδια δεν έπιασε ποτέ.
Οι πιτσιρικάδες έδειχναν ευτυχισμένοι, πλήρως ενταγμένοι στο τοπίο, σαν να ήταν εκεί από πάντα. Στο φυσικό τους περιβάλλον. Αν και γνωρίστηκαν, όπως κατάλαβα, επιτόπου, δεν υπήρχαν γκρίνιες και υπερτροφικοί εγωισμοί. Μου έχει λείψει αυτό το παιδικό χάρισμα, της αβίαστης γνωριμίας και επαφής, χωρίς συστάσεις και καχυποψίες. Της ομαλής συνύπαρξης, της απλότητας στην επικοινωνία.
Μεγαλώνοντας δεν ξέρω τι μας συμβαίνει και χάνουμε αυτήν την κοινωνική δεξιότητα. Ίσως δηλητηριαζόμαστε από τα φαρμάκια του σύγχρονου τρόπου ζωής και περιχαρακωνόμαστε στον εαυτό μας, νιώθοντας πως τάχα μάς βαραίνουν οι σκοτούρες και οι ευθύνες. Μου έχει λείψει και η ανεμελιά του φυσικού τους παιχνιδιού.
Μα, πάνω απ’ όλα, συνειδητοποιώ ότι, σε μικρούς και μεγάλους, έχει λείψει η επαφή με την ανόθευτη φύση. Το καθαρό, το ατόφιο χώμα, που δεν έχει εμποτιστεί με δηλητήρια, που δεν πνίγεται στα σκουπίδια, δε σκεπάζεται με τσιμέντο. Η μουσική της φύσης, έστω και κυκλωμένη από τόνους μπετόν, που σαν συμφωνική γαληνεύει τις ψυχές μας. 
Έπειτα από κάποια ώρα αποφάσισαν και αποφασίσαμε να φύγουμε. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει. Σκέφτηκα ότι μικροί και μεγάλοι, ζώα, αφήναμε το πραγματικό σπίτι μας, με την ψευδαίσθηση πως γυρίζουμε στο σπίτι μας. Να κυνηγήσουμε, οι μεγαλύτεροι, την επιβίωση και την επιτυχία και να ξεχάσουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Οι πιτσιρικάδες είχαν, σίγουρα, άλλες έννοιες…
Άφηνα πίσω μου το λιμάνι και την ηρεμία και ανέβαινα στο πολύβουο κέντρο της πόλης. Παρασκευή απόγευμα και μέχρι να πιάσουν οι μεγάλες ζέστες οι άνθρωποι γεμίζουν τα καφέ της πλατείας, σε μια πόλη, σε μια χώρα, που όσο κι αν έχει πληγεί από την κρίση, βρίσκεται σε επιφανειακή ειρήνη. Ακόμα το καπάκι κρατά καλά τη χύτρα που βράζει…
 του Αντώνη Πετρόγιαννη 
~
***  Η Σεβίλη σήκωσε για δεύτερη χρονιά το τρόπαιο του Europa League
Η Σεβίλη σήκωσε για δεύτερη χρονιά το τρόπαιο του Europa League
Νίκησε με 3-2 τη Ντνίπρο
Τα  γκόλ  : στο 7΄ τον Κάλινιτς,Ο Κριχόβιακ στο 28΄ ισοφάρισε ,στο 31΄, ο Μπάκα ανέτρεψε το σκηνικό , Ο αρχηγός των Ουκρανών, Ροτάν, στο 44ο λεπτό με εξαιρετικό φάουλ ισοφαρίζει  2-2 , στο 73΄Ο Μπάκα διαμόρφωσε το τελικό 3-2 .-
Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)
Κίτρινες: Κανκάβα, Κάλινιτς, Ροτάν, Μάτος, Μπέζους - Κρικόβιακ, Καρίσο, Μπάκα
ΝΤΝΙΠΡΟ (Μίρον Μάρκεβιτς): Μπόικο, Φεντέτσκι, Ντούγκλας, Τσεμπεργιάσκο, Μάτος, Κανκάβα (85΄ Σανκόφ), Φέντορτσουκ (68΄ Μπέζους), Κονοπλιάνκα, Ροτάν, Ματέους, Κάλινιτς (78΄ Σελέζνιοφ).
ΣΕΒΙΛΗ (Ουνάι Έμερι): Ρίκο, Βιδάλ, Καρίσο, Κολότζιετζακ, Τρεμουλινάς, Εμπιά, Κριχόβιακ, Ρέγες (58΄ Κόκε), Μπανέγκα (90΄ Ιμπόρα) , Βιτόλο, Μπάκα (82΄ Γκαμεϊρό).
~** Η   ΧΡΥΣΗ  ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ  ΤΕΛΙΚΩΝ :
~ Τα αποτελέσματα των τελικών, που μέχρι το 1997 ήταν διπλοί (με κεφαλαία οι νικήτριες):
~ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ1958: ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ-Λονδίνο 2-2, 6-0
1959: ΒΑΡΚΕΛΟΝΗ-Μπέρμιγχαμ 0-0, 4-1
1960: Δεν έγινε
1961: ΡΟΜΑ-Μπέρμιγχαμ 2-2, 2-0
1962: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Μπαρτσελόνα 6-2, 1-1
1963: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1-2, 2-0
1964: ΣΑΡΑΓΟΣΑ-Βαλένθια 2-1
1965: ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ-Γιουβέντους 1-0 (στο Τορίνο)
1966: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Σαραγόσα 0-1, 4-2
1967: ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ-Λιντς 2-0, 0-0
1968: ΛΙΝΤΣ-Φερεντσβάρος 1-0, 0-0
1969: ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ-Ουίπεστ 3-0, 3-2
1970: ΑΡΣΕΝΑΛ-Αντερλεχτ 1-3, 3-0
1971: ΛΙΝΤΣ-Γιουβέντους 2-2, 1-1
~ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA
1972: ΤΟΤΕΝΑΜ-Γουλβς 2-1, 1-1
1973: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Γκλάντμπαχ 3-0, 0-2
1974: ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Τότεναμ 2-2, 2-0
1975: ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ-Τβέντε 0-0, 5-1
1976: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μπριζ 3-2, 1-1
1977: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-0, 1-2
1978: ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ-Μπαστιά 0-0, 3-0
1979: ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ-Ερυθρός Αστέρας 1-1, 1-0
1980: ΑΙΝΤΡΑΧΤ-Γκλάντμπαχ 2-3, 1-0
1981: ΙΠΣΟΥΪΤΣ-Αλκμααρ 3-0, 2-4
1982: ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ-Αμβούργο 1-0, 3-0
1983: ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ-Μπενφίκα 1-0, 1-1
1984: ΤΟΤΕΝΑΜ-Αντερλεχτ 1-1, 1-1 (4-3 στα πέναλτι)
1985: ΡΕΑΛ-Βιντεότον 3-0, 0-1
1986: ΡΕΑΛ-Κολονία 5-1, 0-2
1987: ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ-Νταντί Γιουνάιτεντ 1-0, 1-1
1988: ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ-Εσπανιόλ 3-0, 0-3 (3-2 στα πέναλτι)
1989: ΝΑΠΟΛΙ-Στουτγκάρδη 2-1, 3-3
1990: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Φιορεντίνα 3-1, 0-0
1991: ΙΝΤΕΡ-Ρόμα 2-0, 0-1
1992: ΑΓΙΑΞ-Τορίνο 0-0, 2-2
1993: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Ντόρτμουντ 3-1, 3-1
1994: ΙΝΤΕΡ-Σάλτσμπουργκ 1-0, 1-0
1995: ΠΑΡΜΑ-Γιουβέντους 1-0, 1-1
1996: ΜΠΑΓΕΡΝ-Μπορντό 2-0, 3-1
1997: ΣΑΛΚΕ-Ιντερ 1-0, 0-1 (4-1 στα πέναλτι)
1998 Παρίσι : ΙΝΤΕΡ-Λάτσιο 3-0
1999 Μόσχα : ΠΑΡΜΑ-Μαρσέιγ 3-0
2000 Κοπεγχάγη : ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-Αρσεναλ 0-0 (4-1 στα πέναλτι)
2001 Ντόρτμουντ : ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Αλαβες 4-4 (5-4 στην παράταση)
2002 Ρότερνταμ : ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Ντόρτμουντ 3-2
2003 Σεβίλη : ΠΟΡΤΟ-Σέλτικ 2-2 (3-2 στην παράταση)
2004 Γκέτεμποργκ: ΒΑΛΕΝΘΙΑ-Μαρσέιγ 2-0
2005 Λισαβόνα : ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Σπόρτινγκ Λισ. 3-1
2006 Αϊντχόβεν : ΣΕΒΙΛΗ-Μίντλεσμπρο 4-0
2007 Γλασκόβη : ΣΕΒΙΛΗ-Εσπανιόλ 1-1 (2-2 στην παράταση, 3-1 στα πέναλτι)
2008 Μάντσεστερ : ΖΕΝΙΤ ΑΓ.ΠΕΤΡ.-Ρέιντζερς 2-0
2009 Κων/πολη : ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ-Βέρντερ Βρ. 1-1 (2-1 στην παράταση)
~ EUROPA LEAGUE2010 Αμβούργο : ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Φούλαμ 1-1 (2-1 στην παράταση)
2011 Δουβλίνο : ΠΟΡΤΟ-Μπράγκα 1-0
2012 Βουκουρέστι: ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Αθ.Μπιλμπάο 3-0
2013 Αμστερνταμ : ΤΣΕΛΣΙ-Μπενφίκα 2-1
2014 Τορίνο : ΣΕΒΙΛΗ-Μπενφίκα 0-0 (4-2 στα πέναλτι)
2015 Βαρσοβία : ΣΕΒΙΛΗ-Ντνίπρο 3-2
~
Τα κέρδη του Παναθηναϊκού εν όψει... Champions League
***  ΠΑΟΚ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-1 .- ^
«Πράσινο» πάρτι για Champions League με «διπλό» επί του ΠΑΟΚ
Το  γκόλ  : στο 42΄  ο  Ταυλαρίδης ,
Διαιτητής  : ο κ. Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας) που έδειξε κίρινη κάρτα στους Κάτσε, Τζιόλη -Ατζαγκούν, Μπεργκ.
ΠΑΟΚ: Ιτάνζ, Κίτσιου, Ρατς, Τζαβέλλας, Κόστα, Τζιόλης, Κάτσε, Νομπόα, Μακ, Ποζόγλου (46΄ Αθανασιάδης, 67΄ Κουλούρης), Παπαδόπουλος (46' Περέιρα).
Παναθηναϊκός: Στιλ, Μπούρμπος, Νάνο, Σίντεφελντ, Κουτρουμπής, Ταυλαρίδης, Ζέκα, Μαυρίας, Νίνης (77΄ Λαγός), Πράνιτς (57΄ Ατζαγκούν), Καρέλης (62΄ Μπέργκ).
Βίντεο από τον αγώνα :
~ ΠΑΟΚ - ΠΑΟ  Α΄ ημίχρ  0-1 γκολ Ταυλαρίδη πλέϊ οφ 27/5/2015 : http://youtu.be/4BYcINcwiAI ,
~ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 0-1  γκολ Ταυλαρίδη  27/05/2015 πλέϊ οφ : http://youtu.be/P8jBQDkbr2g ,
~ ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-1 πλέϊ οφ  27/05/2015 δηλώσεις γκολ : http://youtu.be/okocVKmAvCc  , 
~ ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 0-1 27/05/2015  πλέϊ οφ  το γκολ : http://youtu.be/1d5KnzuYMtk ,
*


~*** ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  0-0  .- ^ 
Διαιτητής: Ζαχαριάδης Πραξιτέλης (Θεσσαλονίκης)
Κίτρινες: Φυτανίδης -Κουρμπέλης, Τσοκάνης, Γκοΐάν, Μπαράλες, Σανκαρέ
 Κόκκινη: Φυτανίδης (2η κίτρινη στο 90+4)
Ατρόμητος (Νίκος Νιόπλιας): Γκορμπούνοφ, Πίτου Γκαρσία (76΄ Καράσκο), Κατσουράνης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Κιβρακίδης, Κοντοές, Καραμάνος (63΄ Μαρσελίνιο), Ούμπιντες, Ναπολεόνι, Μπάλλας (64΄ Αγκουαζί).
Αστέρας Τρίπολης (Στάικος Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Λούι, Γκοϊάν, Τσοκάνης, Σανκαρέ, Κουρμπέλης, Ιγκλέσιας, Ρόλε, Μάσα (71΄ Μουνάφο), Μπαράλες, Μπαντιμπανγκά (46΄ Πάρα, 75΄ Ζησόπουλος).
Βίντεο από αγώνα :
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ- ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ  Α΄ ημίχρ 0-0 πλεϊ οφ 27/05/2015 : http://youtu.be/3pBSR0fgeNc ,
~  ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α - ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ   0-0  τελικό  πλέϊ  οφ  δηλώσεις 27/05/2015: http://youtu.be/n8--B5bBAUU ,
*
*** Πρώτη προπόνηση του Λουντ με τον ΠαναθηναϊκόΠρώτη προπόνηση του Λουντ με τον Παναθηναϊκό
_ Την πρώτη του προπόνηση με την φανέλα του Παναθηναϊκού έκανε την Πέμπτη ο Ρόμπιν Λουντ. Ο Φιλανδός αμυντικός μέσος έδωσε το παρόν στις εγκαταστάσεις των «πρασίνων» και γυμνάστηκε με τους νέους συμπαίκτες του, αφού προηγουμένως ο Γιάννης Αναστασίου τον καλωσόρισε στην ομάδα.
-  Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» έκανε τις απαραίτητες συστάσεις για τον 22χρονο παίκτη στους παλαιότερους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από σήμερα θα βρίσκεται μαζί μας ο Ρόμπιν και τον καλωσορίζουμε. Για μερικές ημέρες θα γυμνάζεται με την ομάδα και μετά θα τον ξαναδούμε στο ξεκίνημα της προετοιμασίας».
-  Στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού θα ενταχθεί τις επόμενες ημέρες και το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, ο Νίκος Καλτσάς από τη Βέροια.
~
  ~*  Η βαθμολογία των πλέι οφ
(σε 3 αγώνες)
1. Παναθηναϊκός 11 β . 7-0 δ-τ
2. ΠΑΟΚ 4 β. 1-2
3. Αστέρας Τρίπολης 3 β. 0-4  δ-τ
4. Ατρόμητος 2 β. 1-3  δ-τ
~* Η επόμενη αγωνιστική (Κυριακή 31/5/2015)
18:15 Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος
20:30 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

~
***  Στα πλέι οφ της Α1 μπάσκετ...
 Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Άρη και απέχει μια νίκη από τους τελικούς
~*     ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΑΡΗΣ  98-53  .- ^
Τα δεκάλεπτα: 31-12, 52-25, 71-42, 98-53
Διαιτητές: Σχινάς, Μητσόπουλος, Τσούνας
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 6, Ντάνστον 17, Σπανούλης 8, Ντάρντεν 3 (1), Σλούκας 8 (1), Λαφαγιέτ 12 (4), Λοτζέσκι 17 (3), Πρίντεζης 9 (1), Αγραβάνης 6, Μάντζαρης 4, Κατσίβελης 3 (1)
ΆΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Πάσαλιτς 11 (3), Τσιάρας 5 (1), Δήμας, Ριντ 10 (1), Τόμας 6, Πουλιανίτις 4 (1), Χαρίσης 2, Βεζένκοφ 12 (1), Μούρτος 2, Σίμτσακ 1
~
Εύκολο 1-0 του ΠΑΟ στα ημιτελικά κόντρα στον ΠΑΟΚ
*** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ  83-58 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 18-18, 38-35, 55-49, 83-58
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Σώμος, Παναγιώτου
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σωτήρης Μανωλόπουλος): Χαραλαμπόπουλος 8 (2), Σλότερ 11 (1), Μποχωρίδης 7 (1), Γιάνκοβιτς 12 (2), Φώτσης 12 (2), Νέλσον 10, Μαυροκεφαλίδης 16, Μπλουμς 3 (1), Παπαγιάννης, Κούπερ 2, Μόργκαν 2.
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Μπρέμερ 9 (1), Λάνγκφορντ 4, Λιάπης 3 (1), Κάρτερ 5, Τσόχλας, Δέδας 3 (1), Μαργαρίτης 18 (2), Κόττας 3, Όντουμε 13 (1), Χαριτόπουλος, Σαλούστρος.
~
~** 2o  αγώνας  Πέμπτη  28 /05/2015  :
Ο ΠΑΟΚ πάλεψε για 29 λεπτά στο ΟΑΚΑ, ΠΑΟ... με 2-0 στην Πυλαία
~* ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  -ΠΑΟΚ   75-61  .- ^
Τα δεκάλεπτα: 24-14, 32-36, 57-46, 75-61
Διαιτητές: Γκόντας, Πηλοΐδης, Ψαριανός
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σωτήρης Μανωλόπουλος): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 2, Μποχωρίδης 11 (3), Γιάνκοβιτς 8 (1), Φώτσης 14 (3), Νέλσον 4, Μαυροκεφαλίδης 16 (1), Μπλουμς, Παπαγιάννης, Κούπερ 7, Μόργκαν 7.
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Μπρέμερ 6 (2), Λάνγκφορντ 11 (1), Λιάπης, Κάρτερ 20 (2), Τσόχλας, Δέδας 6 (2), Μαργαρίτης 6, Κόττας, Όντουμ 3, Χαριτόπουλος 5 (1), Σαλούστρος 4.
~
 *** Ο ΠΡΩΤΟΣ  Τελικό  :
Ο Ολυμπιακός «έπνιξε» τον Παναθηναϊκό στον πρώτο τελικό
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  16-2 .-
Τα οκτάλεπτα: 2-0, 3-1, 5-1, 6-0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μάγιαρακ 4, Μουρίκης 3, Κολόμβος 2, Ποντικέας, Βλαχόπουλος, Δερβίσης, Ντόσκας, Γούνας, Φουντούλης, Δελακάς
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γερακούδης, Καλογεράκος
~
***  Εθνικός-Βουλιαγμένη 7-8
Τα οκτάλεπτα: 3-2, 2-3, 1-2, 1-1.
ΕΘΝΙΚΟΣ: Καρούντζος 3, Θαλασσινός, Κουτσιαλής, Χατζηκυριακάκης, Τσαχειλίδης.
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Κοπελιάδης 3, Καπότσης 5
~
*** Τελικοί Α1 πόλο γυναικών 
~ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ    8-5 .- ^
Δεν το βάζει... κάτω η Βουλιαγμένη, ισοφάρισε σε 2-2 τον Ολυμπιακό
Τα οκτάλεπτα: 2-3, 1-0, 2-0, 3-2
Οι σκόρερ:
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ:
Τσουκαλά 3, Χυδηριώτη 3, Ρουμπέση, Γερόλυμου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπιανκόνι 2, Ασημάκη, Ελευθ. Πλευρίτου, Μαργ. Πλευρίτου
~
***   Πρωταθλητής Ελλάδος στο βόλεϊ γυναικών ο Ολυμπιακός
Έκανε το 3-1 επί του ΠΑΟ με μπρέικ Πρωταθλητής Ελλάδος στο βόλεϊ γυναικών ο Ολυμπιακός
Τα σετ: 15-25, 18-25, 25-22, 14-25.
Παναθηναϊκός (Ρούσης): Γκούζου 7 (6/8 επ., 1 μπλοκ), Μεταξά 8 (5/11 επ., 3 μπλοκ), Μερτέκη 12 (12/28 επ., 23% υπ. – 15% άριστες), Βίλκου 8 (6/19 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Τσίμα 9 (8/29 επ, 1 μπλοκ, 33% υπ. - 14% άριστες), Πατσέκο 3 (3/10 επ.), Ρόγκα –λ (55% υπ. – 39% άριστες) / Χρήστου, Παπαδοπούλου, Τσατσούρι, Καββαδία
 Ολυμπιακός (Νικολάκης): Γιώτα 9 (7/14 επ., 2 μπλοκ), Κωνσταντινίδου 2 (0/1 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Βέσοβιτς 13 (11/29 επ., 2 άσοι, 58% υπ. – 42% άριστες), Μπραμπόροβα 17 (9/17 επ., 8 άσοι, 65% υπ. - 29% άριστες), Χριστοδούλου, Νέσοβιτς 22 (18/35 επ., 3 άσοι, 1 μπλοκ), Κονόμι –λ (53% υπ. - 33% άριστες) / Λαμπρούση 5 (4/8 επ., 1 άσο), Τέζα, Κοκκινάκη.
~**  ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 1983-2014 16 ΤΙΤΛΟΙ: Παναθηναϊκός (1983, 1985, 1988, 1990, 1991, 1992, 1993, 1998, 2000, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011)
 5 ΤΙΤΛΟΙ: Βριλήσσια (1995, 1996, 1997, 1999, 2004)
 4 ΤΙΤΛΟΙ: Φιλαθλητικός (1984, 1986, 1987, 2003)
 3 ΤΙΤΛΟΙ: Ολυμπιακός (2013, 2014, 2015)
 2 ΤΙΤΛΟΙ: Ιωνικός Ν.Φ. (1989, 1994), Πανελλήνιος (2001, 2002)
 1 ΤΙΤΛΟΣ: ΑΕΚ (2012)
~*  ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ2015 Ολυμπιακός
2014 Ολυμπιακός
2013 Ολυμπιακός
2012 ΑΕΚ
2011 Παναθηναϊκός
2010 Παναθηναϊκός
2009 Παναθηναϊκός
2008 Παναθηναϊκός
2007 Παναθηναϊκός
2006 Παναθηναϊκός
2005 Παναθηναϊκός
2004 Βριλήσσια
2003 Φιλαθλητικός
2002 Πανελλήνιος
2001 Πανελλήνιος
2000 Παναθηναϊκός
1999 Βριλήσσια
1998 Παναθηναϊκός
1997 Βριλήσσια
1996 Βριλήσσια
1995 Βριλήσσια
1994 Ιωνικός Ν.Φ.
1993 Παναθηναϊκός
1992 Παναθηναϊκός
1991 Παναθηναϊκός
1990 Παναθηναϊκός
1989 Ιωνικός Ν.Φ.
1988 Παναθηναϊκός
1987 Φιλαθλητικός
1986 Φιλαθλητικός
1985 Παναθηναϊκός
1984 Φιλαθλητικός
1983 Παναθηναϊκός
~* ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 1982 Παναθηναϊκός
1981 ΖΑΟΝ
1980 ΖΑΟΝ
1979 Παναθηναϊκός
1978 Παναθηναϊκός
1977 Παναθηναϊκός
1976 ΖΑΟΝ
1975 ΖΑΟΝ
1974 ΖΑΟΝ
1973 Παναθηναϊκός
1972 Παναθηναϊκός
1971 Παναθηναϊκός
~
***  «Τρελάθηκαν» οι θριαμβευτές, πάρτι στη φωταγωγημένη Θεσσαλονίκη  
Για το νταμπλ του ΠΑΟΚ 
Και επίσημα στο Champions League ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ
~  Με τα τρόπαια του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος βρέθηκε σήμερα στο Λευκό Πύργο ο νταμπλούχος της φετινής αγωνιστικής περιόδου της Volley League, ΠΑΟΚ.
«Τρελάθηκαν» οι θριαμβευτές, πάρτι στη φωταγωγημένη Θεσσαλονίκη 
~*  Στο Λευκό Πύργο... σήκωσε τις «κούπες» ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ
Παίκτες, διοίκηση, οικογένειεςΣτο Λευκό Πύργο... σήκωσε τις «κούπες» ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ
~
***
~
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4198 video. - 4141.-   
 Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2507 video.  2479.-             https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2505   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- -
βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9210  βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4378 /  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 450 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.133  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                         *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   439 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,   http://messinia1234.com/?page_id=937 ,    ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 407. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 95 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-   .- www.erroso.gr , .-                                           
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17
~
*** ΑΠΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :                          
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  23  Μαϊου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/05/23-2015.html .-                                                                   ~ Σάββατο, 23 Μαΐου 2015 

ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .-

~ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Κυριακή  24  Μαϊου  2015 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-24-2015.html .-   ~ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα ,25  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-25-2015.html .- 

~Αθλητικό  Σαββατο-Κύριακο  23 και  24  Μαΐου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/23-24-2015.html .-  ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  25  Μαΐου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/25-2015.html .-


~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  26  Μαϊου 2015:   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-26-2015.html .-                                                                      

~ ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html ,  

~ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-27-2015.html .- 

~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-

~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη  28  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-28-2015.html .- 

~                                                     


Δεν υπάρχουν σχόλια: