ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Μαϊου 2015

Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  11  Μαϊου  2015  :



~

 ~
***  Στροφή τώρα ή καταστροφή         
     
Η Ελλάδα μετά τις εκλογές του Γενάρη έχει χάσει το βηματισμό της, το κράτος παραπαίει. Ο τόπος αυτή τη στιγμή δεν κυβερνάται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αυτοσχεδιάζει και ταυτόχρονα προβάλλει μία σθεναρή αντίσταση σε κάθε εκσυγχρονιστικό κεκτημένο και πρόταση μεταρρύθμισης. Ο ορθολογισμός δαιμονοποιείται και αντικαθίσταται από τον αυταρχισμό και τα εθνολαϊκιστικά κηρύγματα. Η ανασφάλεια των κυβερνώντων βρίσκει καταφύγιο στη δημιουργία μίας νέας κάστας οικογενειοκρατίας.
Αυτό που πραγματικά απειλείται είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., όπως απαιτεί η πλειοψηφία των πολιτών, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντίρροπες τάσεις του κόμματός του και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ήδη, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτελεί παρελθόν. Το παλιό μνημόνιο, αντί να διαγραφεί με ένα νόμο εν μια νυκτί, ισχύει πάντα. Και το νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών, πιο σκληρό και πιο μεγάλης διάρκειας. Αλλά θα χρειαστεί ακόμα πολλή δουλειά και προπόνηση μέχρι να γίνει ο κ. Τσίπρας ο Γιαννάκης Μελισσανίδης της ανάποδης τριπλής κωλοτούμπας.  Προετοιμάζεται σιγά σιγά και με δόσεις ομοιοπαθητικές, με τη βοήθεια εξελιγμένων μορφών επικοινωνιακής πολιτικής: αυτής που δε διστάζει να κάνει το άσπρο μαύρο, το κρέας ψάρι και δεν το έχει σε τίποτα, άλλα να λέει τη μία μέρα και άλλα την άλλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και θα κάνει τα πάντα για να μην καταγραφεί στην ιστορία ως μία παρένθεση. Για να το επιτύχει αυτό θα επιχειρήσει την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Για αυτόν όμοροι χώροι δεν υπάρχουν. Κινείται οριζόντια και ακουμπά σε όλα τα κόμματα, από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά, χωρίς ιδεολογία, χωρίς αρχές. Είναι ένα κόμμα «σαβουροφάης», που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η με κάθε τρόπο παραμονή στην εξουσία και η επιβολή της ηγεμονίας του στην κοινωνία. Κάτω από τους ήχους της εθνικολαϊκής ντουντούκας η χώρα θα μεταμορφώνεται ανεπαισθήτως σε καθεστώς τύπου λαϊκής δημοκρατίας και οι νεόκοποι ταγοί του έθνους θα καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια στις εξέδρες των επισήμων στις παρελάσεις και τις εθνικές επετείους.
Είναι πολλοί αυτοί, που υπό το πρόσχημα της διάσωσης των βασικών, δηλαδή της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, σπεύδουν να παρασταθούν στην κυβέρνηση. Και άλλοι ετοιμάζονται περιμένοντας στην όχθη του ποταμιού πρόθυμοι να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Να βοηθήσουν τον «καλό» Τσίπρα να απαλλαγεί από τις «κακές» αριστερές συνιστώσες του και από τους παράταιρους εκ δεξιών εταίρους του. Είναι οι μνημονιακοί παλαιάς κοπής, που δεν έχουν αναστολές να υπηρετήσουν το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται και πιστεύουν ότι έτσι θα απομονώσουν την πλατφόρμα Λαφαζάνη και θα στείλουν σπίτι του τον μεταμοντέρνο οικονομολόγο Βαρουφάκη.
Όσους μας εκφράζουν οι αρχές της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής δημοκρατίας, όσοι θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ένα ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος σαν τα άλλα, δεν έχουμε τίποτα κοινό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αδρανείς την περιθωριοποίηση της χώρας και την εδραίωση της παντοδυναμίας του, ενώ βαθαίνει ο κατακερματισμός των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας.
Η κατάσταση τόσο της χώρας όσο και του πολιτικού μας χώρου δεν αφήνει άλλη επιλογή. Στροφή τώρα ή καταστροφή. Είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την εσωστρέφεια και να απεγκλωβιστούμε από τη λογική του μικρού ψιλικατζίδικου. Όλοι μαζί, δηλαδή το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις που συμπορεύτηκαν μαζί του κάτω από την ομπρέλα της Ελιάς ή της Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς και οι αναρίθμητοι ανέστιοι πολίτες, οι αποστασιοποιημένοι πολιτικά, επώνυμοι και ανώνυμοι, να διακηρύξουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός κόμματος που να εκφράζει την ελληνική εκδοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Η πρωτοβουλία ανήκει αναγκαστικά στα νεώτερα στελέχη, καθώς αυτά κουβαλούν λιγότερα βαρίδια από το παρελθόν και έχουν πιο φρέσκια ματιά για το μέλλον. Αυτό το μήνυμα πρέπει να απευθύνουν από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στις 5-7 Ιουνίου. Και όλοι οι άλλοι να δώσουμε το «παρών» σε αυτό το προσκλητήριο. Να προχωρήσουμε χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα στη δημιουργία ενός κόμματος με ευρωπαϊκό όραμα και προοδευτικό λόγο, μακριά από μύθους, στερεότυπα και λαϊκιστικές πρακτικές. Ενός κόμματος που θα χτίζει συμμαχίες μεταξύ της κοινωνίας, της οικονομίας και της οικολογίας και θα δίνει σύγχρονες απαντήσεις στα μεγάλα διακυβεύματα του σήμερα και του αύριο.
Του Τάκη Αναστόπουλου
Υποψήφιου ευρωβουλευτή με την «Ελιά», μέλους του συντονιστικού της πολιτικής κίνησης «Πολιτεία 2012» 
~
*** Παραστάσεις κουκλοθέατρου για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών 

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις κουκλοθέατρου της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με το έργο «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν με το τέλος της σχολικής χρονιάς και θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο. Πληροφορίες για κλείσιμο παραστάσεων στα τηλέφωνα 2721021653, 2721082864 και κινητά 6977437279, 6971540945. 
~
***  Τροχαίο με τραυματισμό στην οδό Ακρίτα (φωτογραφίες)         
       
 
 Λίγα λεπτά μετά τις 2:30 το μεσημέρι αυτοκίνητο που έβγαινε από την οδό Πραξιτέλους συγκρούστηκε με μηχανάκι που ανέβαινε την οδό Ακρίτα.
Ένας νεαρός έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και με ασθενοφόρο μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 
 ~
***  Μπήκαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι πρώην εργαζόμενοι, επέστρεψαν και οι καθαρίστριες

Μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, για να πιάσουν δουλειά βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενώ οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, επέστρεψαν στο πόστο τους. Συγκεκριμένα περίπου στις 10:45 το πρωί δόθηκε εντολή απο την απερχόμενη διοίκηση να ανοίξει η πόρτα του Ραδιομεγάρου, όπου μπήκαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κρατώντας τη γαλανόλευκη σημαία και φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «η ΕΡΤ είναι ανοικτή, είναι η φωνή κάθε αγωνιστή». Στην είσοδο συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ οι οποίοι μίλησαν για μία νίκη στην οποία δεν πρέπει να καθησυχαστούν αλλα να συνεχίσουν τον αγώνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της είχε παρακινήσει τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν μπροστά από το κτήριο και να εισέλθουν σε αυτό, επιστρέφοντας στις θέσεις τους για να εργαστούν ξανά. Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να κρατηθούν και σκαρφάλωναν στα κάγκελα. Παράλληλα, σε συγκινησιακά φορτισμένο αλλά και πανηγυρικό κλίμα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, οι πρώην απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου επέστρεψαν το πρωί στη δουλειά τους φορώντας τα χαρακτηριστικά κόκκινα γάντια τους. Συγκινημένη ήταν η Νάντια Βλαβάνη που έφθασε έξω από το υπουργείο. Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θυμήθηκε την πρώτη φορά που πήγε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου υπήρχε ένα πανό για τον αγώνα τους και καμιά 20αριά γυναίκες «που όλες μου ήταν άγνωστες και εγώ ήμουν άγνωστη γι' αυτές». Αμέσως μετά πήγε στη Βουλή όπου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει για ένα νομοσχέδιο, αλλά όπως είπε προτίμησε να μεταφέρει τα λόγια των καθαριστριών «γυναίκες εντελώς άγνωστες τότε, φιγούρες που έγιναν του ελληνικού και πιστεύω και του διεθνούς εργατικού κινήματος, για όλα τα χρόνια που είναι να ρθούν. Και μετέφερα τα λόγια τους. Και θεωρώ ότι αυτό ήταν από τις καλύτερες παρεμβάσεις που έχω κάνει στη Βουλή». «Δεν ήταν η δική μου φωνή. Η δική μου φωνή ήταν το όχημα για μια συλλογική διεκδίκηση που έμελλε να ανατρέψει η τότε κυβέρνηση, μαζί με πάρα πολλά άλλα πράγματα. Αλλά έγινε το σύμβολο ουσιαστικά της ανατροπής της τότε κυβέρνησης και της πάλης για να ανοίξει ένα δρόμος απεμπλοκής από τα μνημόνια για μια άλλη πορεία του τόπου. Και πρέπει να πω δεν ξέρω τι τους χρωστάει, αν συνειδητοποιούν οι ίδιες τί τους χρωστάει το εργατικό κίνημα,σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ούτε ξέρω αν συνειδητοποιούν οι ίδιες τις τους χρωστάμε ο καθένας μας προσωπικά σε όλη αυτή την πορεία που έφτασε μέχρι σήμερα και την αγωνιστική και πραγματικά γιορταστική αποχώρησή τους». www.ethnos.gr . -Video ,  Neswbeast.gr - Εργαζόμενοι της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο   : https://youtu.be/aJ5lqgKv8yo .-

~
 *** Σε κλίμα καχυποψίας ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
krisimh1
-
Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες μία μάχη "σώμα με σώμα" μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων-δανειστών. Καμία πλευρά δεν αναμένει σήμερα συμφωνία, ενώ εκτοξεύονται απειλές από όλους τις εμπλεκόμενους.
Στην Αθήνα, υψώθηκαν σήμερα πολλές φωνές που απείλησαν ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να πληρώσει αύριο το ΔΝΤ (700 εκατομμύρια) αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και δεν ξεκλειδώσει η ρευστότητα.
Για τις σημερινές συζητήσεις, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να αναμένεται κάποια απόφαση.
"Δυστυχώς δεν έχουμε πολλά άλλα με την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να υπολογίζουμε σήμερα με κάποια απόφαση, το γνωρίζουν όλοι εκ των προτέρων. Είναι καλό που δεν μπορούν να υπάρξουν απογοητεύσεις, αλλά απ' την άλλη δεν είναι καλό που δεν προχώρησαν τα πράγματα. Θα ενημερωθούμε όμως σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες στη Ρίγα", τόνισε
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup, υποστήριξε πως εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
 Δηλώσεις πριν το κρίσιμο Eurogroup
«Αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε να προχωρήσει, ίσως και να είναι για καλό». Με αυτή την προκλητική δήλωση προσήλθε στο Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνοντας τις προθέσεις του αλλά και τη στάση που θα τηρήσει στην κρίσιμη συνεδρίαση.
«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα» επισήμανει ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup ωστόσο, υπογράμμισε ότι αναμένει ότι θα υπάρξει θετική ανακοίνωση, σχετικά με την πρόοδο διαπραγματεύσεων.
Προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιόεργκ Σέλινγκ δήλωσε πως «υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. «Συνήθως όταν αλλάζεις την ομάδα διαπραγμάτευσης τότε όλα ξεκινούν από το μηδέν», πρόσθεσε.
Για σημαντική αλλά όχι ουσιώδη βλείτωση στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν την έναρξη του Eurogroup. «Υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στις συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες και τις πράξεις που γίνονται στην Αθήνα. Οι συζητήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις απαραίτητες πράξεις που αποτελούν προϋπόθεση κλειδί για την απελεύθερωση των χρημάτων» συμπλήρωσε.
Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Προσερχόμενος για να συμμετάσχει στο σημερινό Eurogroup ο κ. Παντοάν υποστήριξε ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», ενώ παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει την αυριανή δόση προς το ΔΝΤ.
Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Ιουνίου οπότε τελειώνει η παράταση, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεΐσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.
~
*** Ελλάδα της κρίσης; Χλιδάτο γάμο θύμιζε η σύναξις των Δημάρχων στο Πόρτο Καρράς!
xlidato1
-  Παλιό στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, που δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν γύρω του, σχολίασε χαρακτηριστικά: Έμοιαζε με «γαμήλια δεξίωση πάμπλουτου επιχειρηματία και όχι με ετήσιο συνέδριο δημάρχων σε εποχή κρίσης»!
Την Πέμπτη το απόγευμα καθόταν στο καφέ του ξενοδοχείου του «Πόρτο Καρράς» όπου από το πρωί, δίπλα στα πολυτελή κότερα, είχε ξεκινήσει το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ με βασικό θέμα συζήτησης αν πρέπει οι δήμοι να δώσουν τα αποθεματικά τους προκειμένου να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία! Η αντίθεση ήταν προκλητική.
Μόλις η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση πεντάστερο ξενοδοχείο της Σιθωνίας τελείωσε, οι σύνεδροι κατευθύνθηκαν προς το «Μελίτων», το δεύτερο πολυτελές ξενοδοχείο του συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», όπου στηνόταν μια μεγάλη όσο και εντυπωσιακή δεξίωση.
Δίπλα στην πισίνα στρώθηκαν 80 ροτόντες, καθεμία από τις οποίες φιλοξενούσε δέκα «προνομιούχους». Άλλοι ήταν δήμαρχοι, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δήμων, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στο ξενοδοχείο συν... γυναιξί και τέκνοις. Αυτό τουλάχιστον πρόδιδαν τα παιδικά καροτσάκια που υπήρχαν διάσπαρτα στον χώρο. Συνολικά περισσότερα από 1.000 άτομα!
Στο βάθος, ακριβώς δίπλα στην πισίνα είχε στηθεί μια μεγάλη εξέδρα. Σε λίγη ώρα θα ξεκινούσε live πρόγραμμα με βαριά ονόματα, όπως αυτό του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου που χάρισε με το μπουζούκι του γνωστές μελωδίες τις οποίες ερμήνευσε ο Δημήτρης Μπάσης. Το μενού δεν περιλάμβανε πρώτο και δεύτερο πιάτο, αλλά μόνο κρασί και «καναπεδάκια».
Προσφέρθηκαν λοιπόν λευκό και κόκκινο κρασί «Μελισσάνθη» του «Πόρτο Καρράς», ενώ σε κάθε ροτόντα οι πιατέλες με τα αλλαντικά και τα τυριά διαδέχονταν η μία μετά την άλλη.
Η δεξίωση στήθηκε προκειμένου να διασκεδάσουν οι αυτοδιοικητικοί αλλά και να τιμηθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο βράβευσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης άλλο κοστούμι φορούσε το πρωί και άλλο το απόγευμα, ενώ είχε πάντα δίπλα του τη σύζυγό του Μαρίνα. Η εμφάνισή της ήταν εξίσου εντυπωσιακή. Είχε επιλέξει ένα φόρεμα γεμάτο χρυσές παγέτες στο χρώμα της άμμου και δωδεκάποντα τακούνια.
Κρατικά αυτοκίνητα
Φυσικά το ξενοδοχείο ξεχείλιζε από κόσμο που φιλοξενήθηκε στο «Πόρτο Καρράς» από την ΚΕΔΕ αλλά και από τις επιμέρους ΠΕΔ, οι οποίες κάλυψαν και τα έξοδα. Στους χώρους του πάρκινγκ τα αυτοκίνητα με κρατικές πινακίδες σχημάτιζαν ουρές, ενώ το τριήμερο του συνεδρίου δεν υπήρχε ελεύθερο δωμάτιο ούτε για δείγμα.
Χλιδάτη και η εικόνα της συνεδριακής αίθουσας όπου διεξαγόταν το συνέδριο. Οι εργασίες του λάμβαναν χώρα στο «Olympic Hall», με τα πανάκριβα κότερα να αρμενίζουν δίπλα από τους συνέδρους που έβγαιναν έξω προκειμένου να καπνίσουν και να κάνουν τις απαραίτητες συζητήσεις.
Εκεί πρωταγωνίστησαν τρία πρόσωπα: ο Ηλίας Ψινάκης που κάθε τρίωρο εμφανιζόταν με διαφορετική γραβάτα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που αποδείχτηκε ιδιαίτερα αγαπητός ανάμεσα στους συνέδρους.
Έξω από το «Olympic Hall» το κέτερινγκ είχε συνεχώς δουλειά προσφέροντας χυμούς, ατομικές συσκευασίες με τοπικά γλυκίσματα και σάντουιτς που εξαφανίζονταν σε χρόνο μηδέν.
Όλα αυτά εν μέσω χρεοκοπίας, το έτος 2015.
Ο «πόλεμος» για τα ταμειακά διαθέσιμά τους : Με το θέμα της τελικής στάσης των δήμων για τα αποθεματικά τους να παραμένει μεγάλο ερώτημα συνεχίστηκε χτες το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα, αν και το θέμα ήταν κυρίαρχο σε πολλές από τις χτεσινές ομιλίες και παρεμβάσεις των δημάρχων.
Στα αποθεματικά αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η Ενωση δεν έχει αλλάξει θέση: «Δεν δώσαμε κανένα πράσινο φως για αλλαγή στάσης στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων και δεν αλλάξαμε καμία απόφαση της ΚΕΔΕ. Οι αποφάσεις μας θα ληφθούν συλλογικά από το συνέδριο» σημείωσε και απάντησε στις χτεσινές βολές του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος μίλησε περί «φακέλων διαφθοράς».
«Καλούμε τον κ. Βούτση να δώσει σήμερα κιόλας στη δημοσιότητα ονοματεπώνυμα, εφόσον τα γνωρίζει, και να αφήσει τις αόριστες αναφορές. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να πετά λάσπη και να αμαυρώνει συλλήβδην την Αυτοδιοίκηση. Θέση μας σταθερή είναι όλα στο φως, όλα με διαφάνεια και με ονοματεπώνυμα» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης κατηγόρησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη επειδή πήρε την απόφαση να ανοίξει λογαριασμό του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
~
*** Ρωσία: Να μπει το ρούβλι στην Ελλάδα
rouvli1
~  Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος - αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στορτσακ, έκανε πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική) σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Την ίδια στιγμή που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας παραμένει οξύ, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.
Σχετικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις ο κ. Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.
Δείτε τη συνέντευξη:
 Ερ: Είστε επικεφαλής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον διεθνή οργανισμό των αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) και ως εκπρόσωπος/αντιπρόσωπος της υπό διαμόρφωση Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, πείτε μας, ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας;
Απ: Καταρχήν, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο όνομα της Τράπεζας. Το επίσημο όνομα είναι Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά συνήθως αποκαλείται Τράπεζα BRICS. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι θα πρόκειται για τον δεύτερο παγκόσμιο τέτοιο θεσμό, που δεν θα αφορά μόνο αναπτυξιακά σχέδια στη Βραζιλία, στην Ινδία, στη Ρωσία, τη Ν. Αφρική και την Κίνα, αλλά ευρύτερα σε περισσότερες χώρες του κόσμου.
Το δεύτερο σημαντικό είναι το σύστημα διακυβέρνησης της Τράπεζας, που θα συνίσταται από τρία επιμέρους επίπεδα - το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών, το Διοικητικό Συμβούλιο των διευθυντών, τον Πρόεδρο και το προσωπικό της Τράπεζας. Σε αυτά τα θεσμικά όργανα, όπου ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα εκλέγονται αξιοκρατικά, αποφασίσαμε ότι ο πρόεδρος θα εναλλάσσεται κάθε πέντε χρόνια και θα εκλέγεται κάθε φορά από ένα διαφορετικό ιδρυτικό κράτος-μέλος.
Στους υφιστάμενους οργανισμούς, αν και διακηρύσσεται ότι ο διορισμός του διευθυντή στα Διοικητικά Συμβούλια είναι αξιοκρατικός, στην πραγματικότητα ο πρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ αντιπροσωπεύει τους Ευρωπαίους. Γι αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσέγγιση και κάθε κράτος-μέλος θα αναλαμβάνει την ηγεσία της Τράπεζα για πέντε έτη.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που μας διαφοροποιεί είναι το σύστημα ψηφοφορίας. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων και τον ίδιο αριθμό μετοχών. Συμφωνήσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν σοφότερο να βασιζόμαστε στην πλειοψηφία των ψήφων, σε ειδικές πλειοψηφίες.
Συνοψίζοντας, θα σας έλεγα ότι ο ρόλος αυτού του νέου θεσμικού οργάνου είναι να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα, που θα στηρίξει μεγάλα κατασκευαστικά σχέδια. Γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην υλοποίηση σχεδίων υποδομών συνεχώς αποδυναμώνεται αντί να ισχυροποιείται. Γι αυτό, εμείς τα πέντε ιδρυτικά κράτη-μέλη συμφωνήσαμε ώστε τα αναπτυξιακά σχέδια να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο των δραστηριοτήτων μας. Η Τράπεζα δεν θα λειτουργήσει με γνώμονα το κέρδος.
 Ερ: Ποια οφέλη μπορεί να έχει η Ελλάδα από την νέα αυτή Αναπτυξιακή Τράπεζα;
Απ: Αυτή η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι προσβάσιμη σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε ότι το 50% του εγκεκριμένου κεφαλαίου της Τράπεζας, δηλαδή 50 δισ. δολάρια ετησίως, θα διανέμεται μεταξύ των ιδρυτικών κρατών-μελών και τα υπόλοιπα 50 δισ. δολάρια θα διανέμονται μεταξύ των νεο-εισερχόμενων. Το αποτέλεσμα με αυτό το πολύ ευέλικτο σύστημα, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από όλα τα κράτη-μέλη , θα είναι οι νεοεισερχόμενοι να υποβάλλουν αιτήματα και το Διοικητικό Συμβούλιο των διοικητών να αποφασίζει. Στη συνέχεια, δεν θα υπάρχει ανάγκη το θέμα να τεθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν άρθρα της συμφωνίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έτσι δεν θα μας εκπλήξει, εάν η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος που θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ως πλήρες μέλος. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να αγοράσουν όσα μερίδια μετοχών επιθυμούν. Δεν παίζει ρόλο εάν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα. Όταν η Ελλάδα προσχωρήσει στην Τράπεζα, θα μπορεί να δανεισθεί για μια σειρά σκοπούς ή για την υλοποίηση εθνικών σχεδίων ανάπτυξης.
Ερ: Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Θα μπορούσε μια ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια από την Τράπεζα να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της;
Απ: Η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την ΕΕ, επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία -όλα κράτη-μέλη της ΕΕ- έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν με άλλα κράτη στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές.
~
***  ΤΩΡΑ: Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα! Θα εκδοθεί θετική κοινή δήλωση των υπουργών-
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο Reuters ότι η δήλωση θα είναι σύντομη και θα επιβεβαιώνει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις - Πληροφορίες για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών στις 25 Μαϊου όπου θα εγκριθεί εκταμίευση
varouf_dijel
Τελείωσε πριν αρχίσει η συζήτηση του θέματος της Ελλάδας στο Eurogroup, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πληρώσει μια ημέρα νωρίτερα τη δόση στο ΔΝΤ!
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο Reuters ότι υπάρχει συμφωνία να γίνει μια σύντομη δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών, που θα αναφέρεται στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, θα καλωσορίζει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για επιτάχυνση των συνομιλιών και θα σημειώνει τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.
Στη δήλωση θα επισημαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.
Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους δανειστές, που εκτιμάται ότι άνοιξε το δρόμο για να συμφωνηθεί η θετική δήλωση από τους υπουργούς, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα από τον προγραμματισμό, την πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εάν εξελιχθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Μαϊου, για να εγκριθεί εκταμίευση χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
Ασαφές είναι, πάντως, αν η αποψινή δήλωση του Eurogroup θα είναι αρκετή για να αποφασίσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την αύξηση του ορίου αναχρηματοδότησης ελληνικών εντόκων γραμματίων, ώστε να σταματήσει η χρηματοδοτική ασφυξία του Δημοσίου.
Βέβαιο θεωρείται, πάντως, ότι η θετική δήλωση θα αποτρέψει τα χειρότερα, δηλαδή μια απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση στο ποσοστό κουρέματος των ενεχύρων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, που θα ισοδυναμούσε με προαναγγελία «στραγγαλισμού» του τραπεζικού συστήματος και επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (προσωρινό κλείσιμο τραπεζών, επιβολή ορίων στις αναλήψεις κ.α.).
Επίσης, αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα εγκρίνει άλλη μια «γενναιόδωρη» αύξηση στο όριο έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών (ELA), ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.






~
*** Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να πληρωθεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
dnt1
-   To υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή προκειμένου να πληρωθεί αύριο η δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
 Εάν και μετά το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο η Αθήνα άφηνε να εννοηθεί πως, εάν δεν έρθει μία θετική δήλωση από το Eurogroup σήμερα, δεν προτίθεται να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την Τρίτη, τα λεφτά «βρέθηκαν» και θα καταβληθούν κανονικά.
Νωρίτερα, ο Γιάνης Βαρυφάκης, είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.
~
*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του CNBC : Σε περίπτωση Grexit ο ρωσικός Στόλος θα κατέβει στη Μεσόγειο
grexit1
- Εν όψει  του κρίσιμου Eurogroup, ο γνωστός επενδυτής Marc Faber, εξηγεί γιατί η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Επειδή καραδοκεί η απειλή της ενδυνάμωσης της ρωσικής επιρροής στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές από Γερμανία και Βρυξέλλες, επισημαίνει πως ένα πακέτο 30 δισ. ευρώ είναι στη διάθεση της Ελλάδας αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις.
Ο γνωστός επενδυτής Marc Faber, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC σχολιάζει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων πως «πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα που παραβλέπουν πολλοί άνθρωποι»και πρόσθεσε: «Εάν η Ελλάδα φύγει, οι χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό Βορειατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) με επικεφαλής την Αμερική αντιμετωπίζουν την απειλή να χτίσει η Ρωσία στενότερες σχέσεις στη Μεσόγειο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση των 780 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, της οποίας η προθεσμία λήγει αύριο, οι πιθανότητες για Grexit αυξάνονται σημαντικά. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, «ο Ρωσικός στόλος θα έχει την ελευθερία να προωθηθεί στη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Faber στο αμερικανικό δίκτυο.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι και όχι μόνο φοβούνται ένα Grexit. Ο άλλος είναι πως μπορεί να καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό η «εχθρική» προς την Ελλάδα γερμανική εφημερίδα Bild, σε σημερινό δημοσίευμα της αναφέρει πως «η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα» 30 ίσως και περισσότερων δισ. ευρώ.
Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα συζητείται ευρέως στα δύο συγκυβερνώντα γερμανικά κόμματα (CDU και SPD), με το βουλευτή του CDU, Νόρμπερτ Μπράκμαν, να δηλώνει στην εφημερίδα: «Φυσικά συζητάμε διαφορετικές εναλλακτικές για την Ελλάδα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται τόσο το Grexit όσο και ένα τρίτο πακέτο».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι ένα τρίτο πακέτο», τονίζει ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Έκχαρντ Ρέμπεργκ.
«Προϋπόθεση για ένα τρίτο πακέτο είναι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, και έπειτα από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 2,7 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ένα τρίτο πακέτο θα μπορούσε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Bild επικαλούμενη κύκλους ευρωπαίων αξιωματούχων.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει και τις δηλώσεις Σόιμπλε στη FAZ. «Αν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, θα εξεταστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα».
Το ερώτημα βέβαια είναι τι εννοούν οι Γερμανοί με τις μεταρρυθμίσεις, γιατί συνήθως αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για μέτρα τύπου μνημονίου. Αν πιστεύουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, τότε μάλλον περισσότερο για Grexit πάμε παρά για πακέτο οικονομικής βοήθειας.
Αν από την άλλη, με κάποιες υποχωρήσεις και όχι με όρους υποταγής, οι Ευρωπαίοι δίδουν στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια 30 δισ. ευρώ, τότε ίσως αλλάζουν τα δεδομένα.
~
*** ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο Ληθαίος ποταμός στα Τρίκαλα γέμισε με αληθινά... 50ευρα (ΒΙΝΤΕΟ)
trikala1
- Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στην πόλη των Τρικάλων, όταν η κοίτη του Ληθαίου ποταμού γέμισε από αληθινά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ!
Όπως είναι φυσικό προκάλεσε πανικό σε όσους πολίτες αντίκρισαν το θέαμα αυτό ενώ ορισμένοι εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία.
Για το γεγονός ειδοποιήθηκε η αστυνομία, και πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη ένα άτομο το οποίο και κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων.
Παραμένει ακόμα άγνωστο το ποσό που βρέθηκε στον Ληθαίο ποταμό, όπως και η αιτία αυτής της κίνησης.
 Δείτε το βίντεο: Πανικός στα Τρίκαλα από χαρτονομίσματα να επιπλέουν στην κοίτη του Ληθαίου ποταμού : https://youtu.be/Csr-n0VZ5dk .-

~


***  Τι πραγματικά συμβαίνει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο;
ellinotourkika
-  "Όργιο με παράνομες διακινήσεις προϊόντων προς την Ελλάδα και με δωροδοκίες- μπαξίσια κρατικών υπαλλήλων που αφήνουν κυριολεκτικά ελευθέρα τα σύνορα για να περνά ο κάθε "πονηρός" στην ελληνική επικράτεια, αποκαλύφτηκε αυτές τις μέρες στον τουρκικό τύπο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μεγάλο σκάνδαλο με τουρκικές φίρμες που προωθούν παράνομα προϊόντα απομιμήσεις στην Ελλάδα, ξέσπασε αυτές τις μέρες στο συνοριακό τουρκικό φυλάκιο İpsala, απέναντι από τους Κήπους στον Έβρο.
Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, 15 άτομα συνελήφθηκαν από τις τουρκικές αρχές γιατί είχαν δωροδοκηθεί να κάνουν τα στραβά μάτια σε τουρκικές εταιρείες μαϊμού που προωθούν προϊόντα απομιμήσεις στην ελληνική αγορά.
Όπως δήλωσε στις εφημερίδες ο νομάρχης Αδριανούπολης, Dursun Ali Şahin, εδώ και τέσσερεις περίπου μήνες τουρκικές εταιρίες που δωροδοκούν υπάλληλους των συνόρων και τελωνιακούς κατάφερναν με το ανάλογο μπαξίσι να κάνουν οι υπεύθυνοι τα στραβά μάτια και έτσι τα μαϊμού προϊόντα τους να περνούν ανεξέλεγκτα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να διοχετεύονται στην ελληνική επικράτεια. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι ο "παράδεισος" της βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων μαϊμού.
Η κατάσταση αυτή τελικά μετά από καταγγελίες προκάλεσε την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας και συνελήφθηκαν περί τα 15 άτομα κρατικοί υπάλληλοι ενώ καταζητούνται και άλλοι εννέα. Οι συλληφθέντες, όπως αναφέρεται, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες.
Σκεφτείτε τι γίνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα αφού για προϊόντα μαϊμού αρκεί ένα καλό μπαξίσι στους Τούρκους για να περνούν ανενόχλητα στην ελληνική πλευρά, όταν έχουμε την άνθρωποθύελλα των παρανόμων μουσουλμάνων μεταναστών που κατευθύνονται οργανωμένα από την τουρκική μαφία προς την χώρα μας.
Δηλαδή με λίγα λόγια μπέστε σκύλοι, (τουρκικοί), αλέστε!"
Του Νίκου Χειλαδάκη
~
***  Δεν έχουν τέλος οι δυσκολίες στις ελληνικές εξαγωγές
ious
- Οι Έλληνες εξαγωγείς για να προχωρήσουν σε παραγγελίες μεγάλου εύρους και την αδυναμία πρόσβασης σε δανεισμό με ανταγωνιστικά επιτόκια, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα που επανεμφανίστηκε πρόσφατα και συνδέεται άμεσα με το ταμειακό έλλειμμα του κράτους.
 Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου, τους τελευταίους μήνες μεγάλωσαν και πάλι οι καθυστερήσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ, επιτείνοντας τα ήδη οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αρμόδιες αρχές στέλνουν έγγραφο στους εξαγωγείς, ενημερώνοντάς τους ότι αναγνωρίζουν μεν την οφειλή, ωστόσο δηλώνουν ότι αδυνατούν να τους εξοφλήσουν.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως επιστροφές ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν περί τα μέσα Φεβρουαρίου και έπρεπε να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους. Με δεδομένο ότι η επιστολή αυτή είναι επίσημο έγγραφο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως «collateral» στις τράπεζες για χρηματοδότηση, τότε μπορεί κάποιος να πει ότι το κράτος αποπληρώνει τους εξαγωγείς με τη μορφή IOU’s», σημειώνει ο διευθυντής λειτουργιών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Νίκος Αρχοντής.
 Το φαινόμενο βέβαιο δεν είναι καινούργιο. Πολύμηνες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, με τους εξαγωγείς να περιμένουν έως και ένα χρόνο για να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνταν. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι καταστρεπτικό, καθώς στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τα ταμεία των εξαγωγέων σε μια εποχή που τα κεφάλαια σπανίζουν και υπονομεύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους.
 «Συμφωνία εδώ και τώρα»
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η καθυστέρηση στην εξεύρεση μίας οριστικής λύσης ή έστω η δρομολόγηση μίας λύσης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για το χρέος της χώρας, δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα, που συνδέονται περισσότερο με εγγενείς, ενδημικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει όλοι, εντός κι εκτός των συνόρων, να αντιληφθούν ότι μετά από επτά σχεδόν χρόνια ύφεσης, προτεραιότητα και κεφαλαιώδη σημασία έχει η προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα απελευθερώσουν παραγωγική και εξωστρεφή δυναμική. Χωρίς αυτή τη δυναμική, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εκμηδενιστούν εκ νέου, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα απειληθούν και συνεπακόλουθα θα καταστεί ακόμη πιο δυσχερής η εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, ειδικά αν επιστρέψουμε ξανά σε ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο», επισημαίνει ο κ. Αρχοντής.
~
***  ΠΟΙΟΣ «ΠΑΙΖΕΙ» ΖΑΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ;;;
symban
Του Βασίλη Χλέτσου
- Κάθε στιγμή πιστεύουμε. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε, σε μία ιδεολογία σε μία θρησκεία, σε ένα μέλλον, σε μία ομάδα βρε αδελφέ...Ο Ελεύθερος άνθρωπος όμως μπορεί κι οφείλει να τροποποιεί τα πιστεύω του με βάση τα νέα δεδομένα και τις εμπειρίες του... Από εκεί και πέρα η πίστη στο μη αποδεικτέο είναι αποδεκτή και εν τέλη είναι κατακριτέα; Ήδη βέβαια από την αρχαιότητα ο Δημόκριτος έλεγε:
«Στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνουμε τίποτα σταθερό, αλλά μόνο ό,τι μεταβάλλεται ανάλογα με την κατάσταση του σώματος και τη φύση των εξωτερικών επιδράσεων και των αντεπιδράσεων που προέρχονται μέσα από τους ίδιους. Στη συμβατική μας καθημερινή γλώσσα μιλάμε για γλυκό, πικρό, θερμό, ψυχρό, για χρώματα ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο άτομα και κενό».
Η σύγχρονη φυσική έρχεται να συνηγορήσει σε αυτή την θεώρηση. Για παράδειγμα σύμφωνα σε ένα άτομο υδρογόνου, υπάρχει ένα ηλεκτρόνιο που περιφέρεται γύρω από ατομικό πυρήνα σε τροχιά, με την ταχύτητα των 6,5 Χ 10 15 στροφών το δευτερόλεπτο, καλύπτοντας σε κάθε στροφή μία απόσταση 4,24 Χ 10 -28 εκ. Αν είχαμε δηλαδή την δυνατότητα να μεγεθύνουμε τον πυρήνα του υδρογόνου ώσπου να γίνει 2 εκ., το ηλεκτρόνιο θα ήταν σε απόσταση ακτίνας από τον πυρήνα 107.5 χλμ και θα έπρεπε να καλύψει 775 χλμ, για να ολοκληρώσει την στροφή γύρω του. Το ηλεκτρόνιο κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα στην τροχιά του, η οποία όμως δεν είναι σταθερή. Άρα ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του ατόμου άρα και της ύλης είναι κενό... Το μόνο που υπάρχει είναι σωματίδια σε υπερταχεία κίνηση τα οποία σχηματίζουν τις υλικές μορφές και μας δίνουν την αίσθηση μιας τρισδιάστατης και υλικής πραγματικότητας. Ο Swimme διαπιστώνει σχετικά:
«Μας περικυκλώνει και μας γεμίζει ένα απέραντο κενό. Είμαστε περισσότερο κενό παρά δημιουργημένα σωματίδια. Το βλέπουμε αυτό εξετάζοντας ένα από τα άτομά μας... Τίποτα. Τα πάντα μέσα στο άτομο είναι κενά. Είμαστε περισσότερο ένα κενό παρά οτιδήποτε άλλο. Πράγματι, εάν κάποιος αφαιρούσε όλο τον κενό χώρο από μέσα μας θα "ζαρώναμε" ένα εκατομμύριο φορές μικρότεροι από τον πιο μικροσκοπικό κόκκο άμμου».
Είμαστε ένα τίποτα, ως προέκταση του τίποτα λοιπόν; Είναι παράδοξο, αλλά φαίνεται πως οι αρχαίοι γνώριζαν πράγματα - πως αλήθεια - που η επιστήμη τώρα ανακαλύπτει ή που δεν έχει ακόμη ανακαλύψει, μέσω του ορθολογισμού. Ο φυσικός Οπενχάϊμερ παραδέχεται:
«Οι βασικές αρχές που ακολούθησε η ανθρώπινη σκέψη για να μας οδηγήσει στις πρόσφατες ανακαλύψεις της ατομικής φυσικής δεν είναι εντελώς άγνωστες, ούτε πρωτότυπες, ούτε καινούργιες. Ουσιαστικά στοιχεία τους υπάρχουν στα πλαίσια της ιστορίας της σκέψης του δικού μας πολιτισμού (ευρωπαϊκού-αρχαιοΕλληνικού), αλλά και εκτεταμένα διαπιστώσεις βρίσκουμε εύκολα στα θεωρητικά θεμέλια του Βουδισμού και του ινδουισμού. Έτσι οι πρόσφατες ανακαλύψεις δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά εξειδικεύσεις και λεπτομερειακές διευρύνσεις της βασικής διδασκαλίας της αρχαίας σοφίας»
Όπως επίσης και ο φυσικός Niels Bohr:
«Αν μας ενδιαφέρει μία αναλογία διατύπωσης της ατομικής θεωρίας θα πρέπει να αναζητήσουμε στα επιστημονικά προβλήματα που έθεσαν πριν πολλούς αιώνες οι μεγάλοι στοχαστές της Ανατολής, όπως ο Βούδας και ο Λάο τσε, εφόσον αυτοί ήταν που αναζήτησαν έναν αρμονικό συσχετισμό ανάμεσα στις ταυτόχρονες θέσεις μας ως θεατών, αλλά και ως ηθοποιών στο μεγάλο δράμα της ύπαρξης».
Σήμερα ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 21ου αιώνα, ο Stephen Hawking, αναγνωρίζει ότι η επιστημονική μέθοδος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεγέθη μικρότερα από το όριο του λεγόμενου μεγέθους Plank Length, το οποίο είναι υπερβολικά μικρό (0.0000000000000000000000000000000000001616 χιλιοστά) και συμπεραίνει πως:
«Η εμπειρία του παρελθόντος μας διδάσκει ότι πιθανότατα θα ανακαλύπτουμε νέα απρόβλεπτα φαινόμενα κάθε φορά που θα επεκτείνουμε την παρατήρησή μας σε μικρότερες κλίμακες».
Σύμφωνα με την "εσωτερική φιλοσοφία", η ύλη είναι απείρως διαιρετή και ιεραρχικά δομημένη. Το σύμπαν είναι η έκφραση της θείας σκέψης, είναι πνεύμα, ύλη και Νους. Από το πνεύμα προέρχεται η συνειδητότητα. Από την ύλη προέρχονται τα οχήματα ή τα σώματα της συνειδητότητας και από τον Νου πηγάζουν οι νόμοι και η εφαρμογή τους. Πάνω σε αυτές τις τρεις θεμελιώδεις καταστάσεις βασίζεται ο σχηματισμός των μορφών της ζωής.
Υπάρχει μία αέναη κίνηση στην φύση, που εκφράζει την κοσμική ιδέα στην οποία οφείλεται η αλλαγή και η διαφοροποίηση. Η πορεία της ζωής διαμέσου των αλλαγών ονομάζεται εξέλιξη. Κάθε αλλαγή υπάρχει εν δύναμη και εμφανίζεται εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Την εποχή που το άτομο θεωρούταν ακόμη άτμητο, από την επιστήμη, η Μπλαβάτσκυ έγραφε στην "Μυστική δοξασία":
«Ο δογματισμός του υλισμού διακηρύσσει ότι η αποδοχή της άπειρης διαιρετότητας είναι παράλογη και ισοδυναμεί με την αμφιβολία για την ύπαρξη της ύλης. Λοιπόν ο υλισμός λέει ότι το άτομο είναι αδιαίρετο. Δείτε τώρα σε τι περίεργη αντίφαση οδηγεί τους υλιστές αυτή η θεμελιώδη αρχή. Το άτομο είναι αδιαίρετο και ταυτόχρονα ξέρουμε ότι είναι ελαστικό. Προσπάθεια αφαίρεσης της ελαστικότητάς του θα ισοδυναμούσε με παραλογισμό. Απόλυτα μη ελαστικά άτομα δεν θα μπορούσαν να εμφανίσουν, ούτε ένα από τα αναρίθμητα εκείνα φαινόμενα που αποδίδονται στις αλληλοεπιδράσεις τους. Χωρίς καμία ελαστικότητα, τα άτομα δεν θα μπορούσαν να εκδηλώσουν την ενέργειά τους και η ύλη των υλιστών θα παρέμενε στερημένη από κάθε δύναμη. Επομένως, αν το σύμπαν αποτελείται από άτομα, τότε αυτά θα πρέπει να είναι ελαστικά. Εδώ ακριβώς συναντάμε ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Γιατί, ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες που απαιτούνται για την εκδήλωση της ελαστικότητας; Μία πλαστική μπάλα όταν προσκρούει σε ένα εμπόδιο πλαταίνει και συστέλλεται, πράγμα που δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν αποτελούταν από μόρια η σχετική θέση των οποίων υφίσταται, την στιγμή της πρόσκρουσης, μία προσωρινή αλλαγή. Αυτό μπορούσε να ειπωθεί για την ελαστικότητα γενικά. Καμία ελαστικότητα δεν είναι δυνατή, χωρίς αλλαγή σχετικά με την θέση των συστατικών μερών ενός ελαστικού σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το ελαστικό σώμα είναι και αποτελείται από μόρια, ή με άλλα λόγια ότι η ελαστικότητα μπορεί να ανήκει μόνος σε εκείνα τα σώματα που είναι διαιρετά».
Από την πλευρά της επιστήμης, ο φυσικός Paul Davies αναφέρει σχετικά:
«Ο Θεός όντως παίζει ζάρια με το σύμπαν. Ο στατιστικός χαρακτήρας πυρηνικών γεγονότων και η αστάθεια πολλών φυσικών συστημάτων, σιγουρεύει ότι το μέλλον παραμένει ανοικτό και απροσδιόριστο από το παρόν. Αυτό (το στοιχείο της κβαντικής αβεβαιότητας) καθιστά δυνατή την ανάδυση νέων μορφών και συστημάτων, ώστε το σύμπαν να προικίζεται από κάποια ελευθερία στο να καινοτομεί... Η εξέλιξη νέων μορφών και συστημάτων υπόκειται σε γενικές αρχές οργάνωσης οι οποίες καθοδηγούν και παροτρύνουν, αντί να επιβάλλουν, την ύλη και την ενέργεια στο να εξελίσσεται προς την κατεύθυνση προκαθορισμένων διαδρόμων της εξελικτικής διαδικασίας».
Και πάλι στον εσωτερισμό, η εκδηλούμενη ζωή είναι μία πορεία από το πνεύμα προς την ύλη. Πίσω από όλες τις εκδηλώσεις του αισθητού κόσμου υπάρχει μία πρωταρχική δύναμη, ένας πόθος για επιστροφή στην κατάσταση ενότητας - ΕΝ ΤΩ ΠΑΝ - από εκεί από όπου όλα προήλθαν και θα καταλήξουν...
Μία παρατήρηση στην φύση αποδεικνύει πως όλα τα δημιουργήματα, από τους κεντρικούς Ήλιους έως τους μονοκύτταρους οργανισμούς, έχουν δομηθεί με βάση την αρχή πως η ενέργεια στο σύμπαν είναι ιεραρχημένη με βάση την σταδιακή διαβάθμιση του αόρατου προς το ορατό, του ΕΝΟΣ προς την πολλαπλότητα, του πνεύματος προς την ύλη.
Για παράδειγμα, στο κέντρο του πλανήτη μας - της μητέρας Γαίας - οι ισχυρές δυνάμεις στο κέντρο της ύπαρξής της βρίσκονται στο εξελικτικό στάδιο του κύκλου της φωτιάς. Ακολουθούν οι αεριώδεις περιοχές, μετά οι περιοχές ρευστοποιημένων υγρών, ενώ το εξωτερικό μέρος έχει την μορφή στερεής ύλης, πάνω στο οποία δόθηκε η δυνατότητα να εξελιχθούν τόσες μορφές ζωής, με μέγιστο τον άνθρωπο, ο οποίος είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο πνεύμα και στην ύλη.
Σκοπός της εξέλιξης είναι η πορεία της συνειδητότητας μέσα από τα σχήματα και είδη διαφορετικής ζωής, με σκοπό την εμπειρία και μοναδικό στόχο την κατάκτηση της πνευματικής συνειδητότητας.
Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1998 στο περιοδικό Newsweek επισημάνθηκε ότι:
«Oι φυσικοί έχουν σκοντάψει επάνω σε σημάδια ότι το σύμπαν είναι κατά παραγγελία φτιαγμένο για την εξέλιξη ζωής και συνειδητότητας... Όταν αναλογισθεί κανείς ότι οι φυσικοί νόμοι είναι ειδικά και λεπτομερειακά σχεδιασμένοι να παράγουν το σύμπαν όπως το βλέπουμε, αναπόφευκτα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν δεν εμφανίσθηκε έτσι χωρίς λόγο, αλλά έχει κάποιο σκοπό».
Ο David Bohm υποστηρίζει επίσης πως:
«εν υπάρχει αυτό που λέμε άψυχη ύλη. Όλη η ύλη είναι ζωντανή κατά κάποιο τρόπο και σε διαφορετικούς βαθμούς»
Όσο βαθύτερα διερεύνα η φυσική τον εσωτερικό κόσμο της ύλης, η φύση δεν δείχνει κάποια ξεχωριστά μικροσκοπικά "κομμάτια" ύλης, αλλά αντίθετα μας αποκαλύπτεται ως ένα περίπλοκο δίκτυο σχέσεων μεταξύ διαφορετικών πτυχών μίας ενωμένης ολότητας... Η δομή της ύλης δεν είναι καθόλου μηχανιστική. Η νέα φυσική όπως λέει ο Capra:
«Δεν αναγνωρίζει σήμερα καμία θεμελιώδη οντότητα, νόμους ή εξισώσεις. Το σύμπαν θεωρείται πλέον ως ένα δυναμικό δίκτυο αλληλοσυνδεόμενων γεγονότων και κανένα από τα συστατικά οποιουδήποτε μέρους αυτού του δικτύου δεν είναι θεμελιώδες. Το γεγονός ότι όλα τα χαρακτηριστικά των σωματιδίων προσδιορίζονται από αρχές άμεσα συνδεδεμένες με τις μεθόδους συνειδητής παρατήρησης, σημαίνει ότι οι βασικές κατασκευές του υλικού κόσμου τελικά προσδιορίζονται και εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε αυτόν τον κόσμο, οι δε παρατηρούμενοι συσχετισμοί της ύλης αντανακλούν τους συσχετισμούς του νου. Η συνειδητότητα πιθανότατα αποτελεί μία βασική πτυχή του σύμπαντος, η οποία πτυχή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις οποιεσδήποτε μελλοντικές θεωρίες φυσικών φαινομένων».
Συνειδητότητα για τον εσωτερισμό είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του και να ανταποκρίνεται σε αυτά.
Αυτο-συνειδητότητα είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τα φαινόμενα του πεδίου, την σχέση τους με τις αιτίες που τα προκαλούν, δηλαδή την σχέση αιτίου και αιτιατού και να δρα ανάλογα.
Υπερ-συνειδητότητα είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος φαινόμενα που ανήκουν σε ανώτερα πεδία, η βίωση του ΟΛΟΥ. Αυτό που ονομάζουμε Θεός γίνεται αντιληπτό μονάχα μέσα στα πλαίσια της σχετικότητας και της υποκειμενικότητας. Κανένας άλλος δεν μπορεί να αντιληφθεί την θεότητα (ή την πραγματικότητα) ακριβώς όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ξεχωριστά.
Ο εσωστρεφής "μυστικιστής" αναζητά, αποκλείοντας τις αισθήσεις, να καταδυθεί στα βάθη του δικού του εγώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πλωτίνου, για τον οποίον η διαδρομή της ψυχής είναι το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού: «Θα φθάσει η ψυχή όχι σε κάτι άλλο, αλλά στον εαυτό της... τα πάντα βρίσκονται μέσα μας». ΠλωτίνοςVI, ix, 11,38, III,viii, 6.40.
Ο ορθολογισμός της επιστήμης μπορεί λοιπόν να συμβαδίσει με τον εσωτερισμό. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως πολλοί μεγάλοι επιστήμονες όπως ο Αϊνστάιν, ο Στρετιγκεν, ο Γιουγκ ήταν μυστικιστές. Το πρόβλημα υφίσταται όταν ο ορθολογισμός αποκλείει το μη επιστημονικά αποδεκτό. Η υπερβολική αποδοχή του ορθολογισμού θεωρεί την επιστήμη και την τεχνολογία ως τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μας. Εξυψώνουμε το εγώ ως κέντρο της ύπαρξης. Τα πάντα αναφέρονται πλέον στο εγώ, στο κέντρο του ατομιστικού εαυτού και έτσι ζούμε τις ζωές μας σαν να μην υπάρχει τίποτα πέρα από αυτό.
Όπως σχετικά αναφέρει ο Τολστόι:
«Ο άνθρωπος μοιάζει με το αριθμητικό κλάσμα, όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του, ο δε παρονομαστής, η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρονομαστής εξογκούται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν».
Ο μοντέρνος άνθρωπος ζει πεισματικά στην υλική διάσταση της πραγματικότητας αγνοώντας ή απαξιώνοντας τις υπόλοιπες διαστάσεις της. Αλλά όπως χαρακτηριστικά διαπίστωσε ο Αϊνστάιν:
«Ένα ανθρώπινο ον είναι μέρος του όλου, που καλείται από εμάς σύμπαν, ένα μέρος περιορισμένο στον χώρο και στον χρόνο. Αυτό συλλαμβάνει τον εαυτό του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του ξεχωριστά από το υπόλοιπο... ένα είδος οπτικής ψευδαίσθησης της συνείδησής του. Αυτή η ψευδαίσθηση είναι ένα είδος φυλακής για εμάς, που μας περιορίζει στις προσωπικές μας επιθυμίες και στην έλξη μόνο λίγων ανθρώπων που είναι κοντά μας. Η αποστολή μας πρέπει να είναι να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από αυτήν την φυλακή, διευρύνοντας τον κύκλο της συμπόνιας μας για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και ολόκληρη την φύση μέσα στην ομορφιά της».
Ως επίλογο να σημειώσω πως από ένα νοήμων ον θα περίμενε κανείς να προσαρμόζει τον εαυτό του στον κόσμο, παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε να προσαρμόσουμε τον κόσμο σε εμάς. Ίσως βέβαια γι' αυτό, όλη η πρόοδος στηρίζεται στον παράλογο...
~
*** ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Balkans
Του Γεωργίου Δουδούμη      Οικονομολόγου - Συγγραφέως
-  Ασχολούμενοι στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία εντονότατα με την αντιμετώπιση του σύνθετου οικονομικού μας προβλήματος έχουμε απομακρυνθεί από τα δρώμενα στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα είναι εμφανής η έλλειψη ελληνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, τόσο σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα στον βαλκανικό χώρο, όσο και σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις που διαγράφονται στα Βαλκάνια και γύρω από αυτά στο πλαίσιο των εσωτερικών ευρωπαϊκών διεργασιών, αλλά και στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, οικονομικής κυρίως, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η δεκαετία που διανύουμε βρίσκει παγιωμένες τις αλλαγές που προέκυψαν στα Βαλκάνια με την κατάρρευση του κομμουνισμού, οι οποίες προσανατόλισαν τις πολιτικές των κυβερνήσεων των βαλκανικών κρατών, παλαιών και νέων, σύμφωνα με το πνεύμα που έχει εμπεδώσει η πεντηκονταετής και πλέον πορεία της ΕΕ, αλλά και σύμφωνα με τις υποδείξεις του νατοϊκού κατεστημένου, που προέκυψε ως επικυρίαρχος παράγοντας, όσον αφορά τους τομείς άμυνας και ασφάλειας.
Η Ελλάς απέκτησε αντί της τέως Γιουγκοσλαβίας των 23 εκ. κατοίκων έναν από άποψη μεγέθους πληθυσμού πιο βολικό γείτονα μόλις δύο εκ. κατοίκων, ενώ οι άλλοι δύο ευρω-βαλκανικοί γείτονές μας, η Βουλγαρία και η Αλβανία υστερούν επίσης σημαντικά σε μέγεθος πληθυσμού έναντι της Ελλάδος. Τα νέα Βαλκάνια απέκτησαν εκτός από ανοικτά σύνορα αρκετά νέα χαρακτηριστικά, που προσέδωσαν στις τέως κομμουνιστικές βαλκανικές χώρες νέες ταυτότητες, γενικώς πιο συμβατές με τις ελληνικές προσδοκίες, όσον αφορά τις μελλοντικές διμερείς μας σχέσεις με αυτές και με το μέλλον των Βαλκανίων γενικότερα.
Στα ανατολικά μας η μη φίλη, αλλά τυπικά σύμμαχος, εθνικιστική Τουρκία φρόντισε να επωφεληθεί άμεσα από τη νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια και με ούριο ατλαντικό ά-νεμο ανέπτυξε μια περιφερειακή εθνική στρατηγική με κύριο χαρακτηριστικό την πρόθεσή της, αξιοποιώντας το ισλαμικό της χαρτί, να περικυκλώσει την Ελλάδα και να την πλήξει όταν θεωρήσει τον χρόνο κατάλληλο δεδομένου ότι οι επεκτατικές της προτεραιότητες είναι ομολογημένες και αφορούν ελληνικό νησιωτικό χώρο και τη δυτική Θράκη.
Η ελληνική διπλωματία έδειξε και συνεχίζει να δείχνει, ότι δεν έχει αντιληφθεί το βάθος των αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στις τρεις βόρειες γειτονικές μας χώρες και συμπεριφέρθηκε προς αυτές έχοντας περισσότερο κατά νου την παλιά κομμουνιστική ταυτότητά τους και λιγότερο την επιθυμία τους να αντιμετωπιστούν επί ίσοις όροις από την υπερέχουσα κοινωνικά, οικονομικά και σε επίπεδο διεθνούς status Ελλάδα. Ακόμη και η συμπεριφορά των Ελλήνων επιχειρηματιών που εγκαταστάθηκαν αμέσως μετά τις καθεστωτικές αλλαγές στις βαλκανικές χώρες και οι οποίοι ήταν ουσιαστικά «το πρώτο ζωντανό δείγμα» της σύγχρονης Ελλάδος εκεί, ήταν υπερφίαλη συμπεριφορά νεόπλουτων και μάλιστα απέναντι σε ανθρώπους νεόπτωχους με καταπιεσμένη ψυχολογία.
Η σύγχρονη «ισχυρή Ελλάδα» των δανεικών άφησε τον χρόνο να κυλήσει κάνοντας μόνο αποσπασματικές κινήσεις που δεν αποτελούσαν κάποια συγκεκριμένα βήματα ελληνικής εθνικής στρατηγικής, αλλά συνιστούσαν περισσότερο αρωγή σε «μεγάλους φίλους» προκειμένου να τοποθετηθούν οι νέες βαλκανικές κυβερνήσεις σε «σωστή τροχιά». Δυστυχώς, η κάθε «σωστή τροχιά» στην οποία ωθούσαμε και εμείς κατ' επιθυμίαν τρίτων την εκάστοτε βαλκανική κυβέρνηση δεν εξυπηρετούσε υποχρεωτικά και τα ελληνικά συμφέροντα και δεν ήταν λίγες οι φορές που δόθηκε προτεραιότητα στα «συμμαχικά» συμφέροντα, ενώ δεν προσεγγίστηκε δεόντως η άλλη πλευρά για προώθηση αμοιβαίων διμερών συμφερόντων.
Έστω και αργά, με τμήμα του Ελληνισμού στην Κύπρο υπό κατοχή και με ένα αυθάδες casus belli να μην αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις του πονηρού Ανατολίτη, πρέπει να αποφασίσουμε τι μας συμφέρει μακροχρονίως μια και οι γειτονικές μας χώρες βορείως των συνόρων μας δεν πρόκειται να μεταφερθούν στη Λατινική Αμερική και προβλέπεται να παραμείνουν γειτονικές μας όσο θα υπάρχει ο πλανήτης μας, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.
Αξιολογώντας τα σημερινά δεδομένα με βασικά κρίσιμα στοιχεία τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των γειτονικών μας λαών καταλήγουμε σε θετικά συμπεράσματα, όσον αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδος να προσεγγίσει επιτυχώς τη Βουλγαρία και την Αλβανία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις την ΠΓΔΤΜ, ώστε να καταλήξουμε μετά από συστηματική και επίμονη προσπάθεια σε εδραίωση αξιόπιστων φιλικών και συμμαχικών σχέσεων και με τις τρεις αυτές χώρες, οι οποίες ως άμεσα συνορεύουσες με την Ελλάδα έχουν για μας αυξημένο ειδικό βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Πιο σημαντική για την ασφάλειά μας προβάλλει μια ενδεχόμενη συμμαχία με τη Βουλγαρία δεδομένου ότι και οι δύο ορθόδοξες χώρες συνορεύουν άμεσα με την ισλαμική Τουρκία, η οποία τις κράτησε στην οθωμανική υπανάπτυξη για περίπου επί μισή χιλιετία, ανάλογα με την περιοχή, αποψιλώνοντάς τες και πληθυσμιακά λόγω σφαγών και παιδομαζώματος. Πρόσθετα και οι δύο χώρες έχουν συμπαγή μουσουλμανική μειονότητα, στην οποία οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να συμπεριλάβουν Πομάκους και Ρομά. Ουσιαστικά διμερή προβλήματα δεν υφίστανται πλέον μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας. Η όποια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών εντοπίζεται σε αρνητικά αποθέματα ψυχικού φορτίου λόγω ιστορικών γεγονότων. Ήδη το 1976 ο Τέοντορ Ζίβκωφ επισκεπτόμενος την Ελλάδα είπε, ότι η Βουλγαρία δεν είχε «καμία εδαφική αξίωση προς οποιαδήποτε βαλκανική χώρα συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής Ελλάδος». Μια ενδεχόμενη συμμαχία με τη Βουλγαρία λογικά θα είναι επιθυμητή και από την Ελλάδα και από τη Βουλγαρία δε-δομένου ότι πρόσθετα στα ανωτέρω αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, τόσο αριθμητικό, εφόσον οι πληθυσμοί τους μειώνονται, όσο και ποιοτικό, εφόσον ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και των δύο χωρών είναι άνω των 65 ετών, σε αντίθεση με τον πληθυσμό της Τουρκίας που αυξάνεται ραγδαίως και ένα μεγάλο ποσοστό του είναι κάτω των 15 ετών, ενώ οι άνω των 65 ετών αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Η συμμαχία των δύο χωρών κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο θα πρέπει να πείσει για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει μια σημερινή συμμαχία. Ένα άλλο κοινό σημείο της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, κρατών-μελών της ΕΕ, αποτελεί η επιθετική ισλαμική δράση διεθνώς και ειδικώτερα της Τουρκίας, που αποβλέπει μακροχρονίως σε εδαφικά κέρδη στις περιοχές των δύο χωρών στις οποίες διαβιούν τουρκογενείς πληθυσμοί. Ιδιαίτερα επιθετική εμφανίζεται η δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, που ενθαρρύνεται από την αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων.
Πρόσθετο κοινό σημείο της Ελλάδος και της Βουλγαρίας συνιστά η αντίθεσή τους στη «μακεδονική» πολιτική που έ-χουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΤΜ με αποκορύφωμα την πολιτική του σημερινού πρωθυπουργού της χώρας των αγαλμάτων, ο οποίος έχει πολλαπλώς εκτραπεί και έχει εκνευρίσει τόσο τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ΠΓΔΤΜ. Με μια πιο ισορροπημένη κυβέρνηση στη συγκεκριμένη χώρα θεωρείται πιθανόν να ξε-περαστεί με λιγότερη δυσκολία το θέμα της ονομασίας της, κάτι που θα άνοιγε το πεδίο για πολύ στενή και χωρίς σύννεφα συνεργασία των δύο χωρών, η οποία δεν θα άφηνε περιθώρια για τουρκικές αρνητικές εμπλοκές.
Όσον αφορά την Αλβανία, προσφέρεται άνετα για στρατηγική συμμαχία δεδομένου ότι ήδη οι σχέσεις Ελλάδος- Αλβανίας διαθέτουν αρκετά ερείσματα ιδιαίτερα αξιοποιήσιμα. Πέραν του γεγονότος ότι οι Έλληνες συνιστούν τη μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στην Αλβανία, η συγγένεια μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών είναι οφθαλμοφανής. Υπενθυμίζεται, ότι οι σημερινοί εθνικοί διαχωρισμοί, που αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία των εθνικών βαλκανικών κρατών μετά την απαλλαγή των αντίστοιχων περιοχών από τον τουρκικό ζυγό, δεν υπήρχαν επί τουρκοκρατίας. Τότε υπήρχαν οι Μουσουλμάνοι στη μια μεριά και οι Χριστιανοί στην άλλη. Η γλώσσα της εκκλησίας ήταν η ελληνική και δεδομένου επίσης ότι η αλβανική γλώσσα ήταν μόνο προφορική, είναι σαφές ότι οι μορφωμένοι Αλβανοί χρησιμοποιούσαν γραπτώς μόνο την ελληνική γλώσσα, την οποία φυσικά και μιλούσαν. Όπως αναφέρουν οι Αλβανοί ιστορικοί S. Pollo και A. Puto, το 1878 στα τρία πιο πολιτισμένα σαντζάκια της περιοχής (Αργυροκάστρου, Βερατίου και Αυλώνα) υπήρχαν 163 ελληνικά σχολεία, 80 τούρκικα και κανένα αλβανικό. Επίσης το εμπόριο χρησιμοποιούσε για αιώνες την ελληνική γλώσσα με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να είναι ουσιαστικά δίγλωσσοι. Ως εκ τούτου, η ελληνική γλώσσα, ως σημαντικότερος συνδετικός κρίκος των Ελλήνων και συγχρόνως «σήμα κατατεθέν» του ελληνικού πολιτισμού, σφυρηλάτησε τις συνειδήσεις, αλλά και τις συγγενικές σχέσεις, στις συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές του βόρειου Ελληνισμού. Είναι ευρύτερα αποδεκτό, ότι όλη η περιοχή νοτίως του ποταμού Σκούμπη (Γενούσου) είχε επί πολλούς αιώνες χαρακτήρα ελληνικό. Ακριβώς πάνω στην ιδιαιτερότητα αυτή βασίστηκε και η προσπάθεια δημιουργίας κοινού κράτους όταν τον χειμώνα του 1877-1878 έγιναν στην Κωνσταντινούπολη σχετικές επαφές. Η επ' αυτού γραμμή της κυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη ήταν ο σχηματισμός δυαδικής μοναρχίας. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια λόγω του μακεδονικού προβλήματος δεν ευνόησαν κάποια θετική έκβαση των προσπαθειών με αποτέλεσμα η Αλβανία να πάρει τον δικό της εθνικό δρόμο, που οδήγησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1912.
 Σήμερα οι σύγχρονοι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ενσωματωθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία και να αποτελέσουν δημιουργική γέφυρα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών. Το ότι υπάρχουν αγκάθια στις σημερινές σχέσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτά να αφεθούν να δηλητηριάσουν ολόκληρο το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων. Αντίθετα, θεωρείται επιβεβλημένο να γίνει προσπάθεια μέσα σε ένα θετικό κλίμα συνεργασίας, ώστε τα υπάρχον-τα αγκάθια να πάψουν να υφίστανται. Οι σημερινές συνθήκες, με την Αλβανία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα για να ενταχθεί στην ΕΕ, ευνοούν μια ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Η Ελλάς έχει συμφέρον, όχι μόνο να αποτρέψει τις τουρκικές προσπάθειες να δημιουργηθεί επικίνδυνη εχθρική ατμόσφαιρα γύρω της, αλλά να δημιουργήσει συμμαχικά μέτωπα που θα είναι αποτρεπτικά των δόλιων τουρκικών προσπαθειών. Άλλωστε, το πρόσφατο και με υπερατλαντικές προτροπές ειδύλλιο μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας πρέπει να διώξει κάποιες μονομερείς εμμονές και διπλωματικές φαντασιώσεις, ώστε να αποφεύγονται συναισθηματισμοί που δεν συνηγορούν υπέρ της προσπάθειας δημιουργίας συμμαχίας με την Αλβανία ή/και την Βουλγαρία και να δίνεται αποκλειστικά προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον. Οι φιλίες είναι κατάλληλες για τις προσωπικές σχέσεις, τα κράτη όμως πρέπει να πορεύονται με βάση το συμφέρον.
Πρόσθετα, το αλβανικό χαρτί εκτός από αξιοποίηση των διμερών σχέσεων προσφέρεται όπως και το βουλγαρικό και για χρήση επίλυσης επ' ωφελεία μας του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με την ΠΓΔΤΜ δεδομένου ότι οι σημερινές πολιτικές τριβές μεταξύ Αλβανών και Σλάβων στην εν λόγω χώρα εκτιμάται ότι θα λάβουν εκ νέου συγκρουσιακή μορφή, όταν η δυναμική του δημογραφικού προβλήματος στην περιοχή σε συνδυασμό με τις εκεί οικονομικοκοινωνικές συνθήκες φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο.
Τέλος, ακόμη και ως αγορές η Αλβανία και η Βουλγαρία μας συμφέρει να διάκεινται φιλικά προς την Ελλάδα δεδομένου του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτουμε λόγω της άμεσης γειτνίασης. Ήδη το 2009 (πριν την κρίση) η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Αλβανία είχε φθάσει στα 515 εκ. ευρώ και το 2014 η αντίστοιχη αξία ξεπέρασε τα 411 εκ. ευρώ, ενώ η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 1991 έφθανε μόλις στα 12 εκ. δολλάρια. Αντίστοιχα, η Βουλγαρία ήταν το 2012 ο τέταρτος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η αξία τους ξεπέρασε το 2012 το 1,5 δισ. ευρώ (2014: 1,4 δισ. ) , ενώ το 1990 είχε φθάσει μόλις στα 53 εκ. δολλάρια.
Εκτός των διμερών σχέσεων και οι πολυμερείς σχέσεις σε βαλκανικό επίπεδο έχουν πολλές πτυχές που μπορούν να καλλιεργηθούν θετικά και αποτελεσματικά με εξειδικευμένα εργαλεία, δηλαδή με θεσμούς που όχι μόνο δεν θα θίγουν, αλλά θα διευκολύνουν την εντός της ΕΕ (όσο αυτή υφίσταται) αλληλοπροσέγγιση των βαλκανικών κρατών προκειμένου να οδηγηθούν σε επιτυχία συγκροτημένες προσπάθειες εφαρμογής μιας στρατηγικής για τα Βαλκάνια, που θα επιτρέψει μια πιο ακίνδυνη πορεία της Ελλάδος προς το μέλλον.
Με σκοπό την σε μακροχρόνια βάση προώθηση της ενδοβαλκανικής συνεργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μακροχρόνια ελληνικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διαβαλκανικών θεσμών, που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις συντονισμένης ανάπτυξης και αλληλοϋποστήριξης. Η Ελλάς έχει συμφέρον να υφίστανται διευρυμένα βαλκανικά συμφέροντα εντός της ΕΕ, που θα της επιτρέπουν να υπολογίζει σε μία πιο αλληλέγγυα δυτική Ευρώπη, αλλά και σε μία ουσιαστικότερη βαλκανική αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου, έχει κάθε λόγο να επιδιώξει μία ομοιογενή, συλλογική βαλκανική παρουσία στο πλαίσιο της ΕΕ. Η ελληνική παρουσία στις πρώην κομμουνιστικές χώρες των Βαλκανίων έχει κάνει στην τελευταία εικοσαετία τα απαραίτητα βήματα και έχει δημιουργήσει σε αυτές ικανοποιητικά ερείσματα. Σήμερα χρειάζεται μία ελληνική πρωτοβουλία, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της Ελλάδος μέσα από την ανάπτυξη των Βαλκανίων.
Από το 1990 μέχρι σήμερα οι εξαγωγές της Ελλάδος στα Βαλκάνια έχουν πολλαπλασιαστεί αποδεικνύοντας ότι η Ελλάς διαθέτει στον βαλκανικό στίβο του διεθνούς εμπορίου έ-να σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Από την άλλη πλευρά, η ένταξη χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (κυρίως της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας) στην ΕΕ οδήγησε, λόγω της γεωγραφικής θέσης και των οικονομικών δυνατοτήτων τους, σε αύξηση του μεριδίου τους στις εισαγωγές των πλουσίων χωρών-μελών της ΕΕ, με συνέπεια η ανάγκη για εξασφάλιση νέου πεδίου ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών σε περιοχές που μπορούν αυτές να ευδοκιμήσουν να είναι πιο επιτακτική.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τόσο λόγω επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, όσο και λόγω του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή, η αγοραστική δύναμη των Βαλκάνιων καταναλωτών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής βιομηχανίας, εφόσον αυτή θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών, κυρίως καταναλωτικών, της περιοχής. Η αναβάθμιση του ελληνικού ενδιαφέροντος για τη βαλκανική αγορά εκτιμάται ότι πρέπει να αποτελέσει κύριο κεφάλαιο στο πλαίσιο της προτεινόμενης ελληνικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια.
~
*** Αθλητική  ενημέρωση :
~
***  Πειθαρχική δίωξη σε Βέροια, Αρβανιτίδη, Λαναρή!
pitharxiki dioksi
-  Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, άσκησε πειθαρχική δίωξη στη Βέροια.
 Ακόμη, δίωξη ασκήθηκε από τον ίδιο και στον πρώην μεγαλομέτοχο της ομάδας, Γιώργο Αρβανιτίδη και στον μέχρι πρότινος γενικό αρχηγό της, Γιώργο Λαναρή.
Αφορμή, τα όσα κατήγγειλαν ο τέως προπονητής της, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, και ο πρώην παίκτης της, Νίκος Γεωργέας, για το ματς με τον Ολυμπιακό της 6ης Φεβρουαρίου 2013.
 Υπενθυμίζεται πως οι δυο άντρες κατέθεσαν ενόρκως πως στο ημίχρονο του συγκεκριμένου αγώνα τους ζητήθηκε να χάσουν με το τελικό σκορ να είναι και over, όπερ και εγένετο αφού ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-0.
 Εάν, λοιπόν, αποδειχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί τότε το ενδεχόμενο υποβιβασμού της Βέροιας συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαναρής κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς για το θέμα και τού επιβλήθηκε απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση...
~
***  Καταγγελία Ολυμπιακού κατά Παναθηναϊκού
olumpiakos mpasket sima logotupo
- Η ΚΑΕ Ολυμπιακός κατήγγειλε την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για ελλειπή μέτρα πρόληψης, με αφορμή την παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα αποδυτήρια της ομάδα του Ολυμπιακού στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.
 Ο Ολυμπιακός ενημέρωσε επίσημα πως "Κατατέθηκε σήμερα στον Αθλητικό Δικαστή ΕΣΑΚΕ καταγγελία κατά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τη μη λήψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης (κατ’ άρθρο 19, 20 και 22β ΕΠΚ ΕΣΑΚΕ) για την αποφυγή και καταστολή της πρόσφατης εισβολής του Δ. Γιαννακόπουλου στα αποδυτήρια της ομάδας του Ολυμπιακού, όπου απείλησε και εξύβρισε χυδαία τον Β. Σπανούλη. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με άρθρο 19 του ΕΠΚ ΕΣΑΚΕ, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός υποχρεούται πάντοτε να λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για την πρόληψη και καταστολή πράξεων βίας που διενεργούνται από αθλητές, προπονητές, διοικητικούς παράγοντες μέλη τους, θεατές, αλλά και κάθε άλλο πρόσωπο".
~
***
~
*** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  :
~
*** ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ
ARTHRITIS FOTO
Turmeric (Κουρκουμἰνη)
Κολοκύθα
Σολομός και Σαρδέλες
Μπανάνες
Γλυκές πιπεριές
Πράσινο Τσάι
Γαλακτοκομικά προιόντα    
Μπρόκολο
Αβοκάντο
Σπόροι chia
Σπόροι hemp
Βατόμουρα
Παπάγια
Καρύδια
~
*** Πώς θα παραμείνετε υγιείς μετά τα 50;
zevgari 50
- Ακολουθήστε τα παρακάτω tips και παραμείνετε υγιείς όσα χρόνια και αν περάσουν!
Καταναλώστε υγιεινά λιπαρά
Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα λιπαρά ψάρια και φυτικά λιπαρά, όπως λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς. Τα συγκεκριμένα υγιεινά λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να έχουν επιπλέον οφέλη για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας.
Γεμίστε την άδεια φωλιά σας
Αν τα παιδιά σας έχουν μετακομίσει και το σπίτι μοιάζει άδειο, σκεφτείτε να πάρετε ένα κατοικίδιο. Άνθρωποι με σκύλους και γάτες έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη και μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Προστατέψτε τις αρθρώσεις
Το τρέξιμο δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας. Βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, στη στήριξη των αρθρώσεων και μειώνει τον πόνο.
Ανακαλύψτε και πάλι το σεξ
Καθώς μεγαλώνετε η σεξουαλική σας ζωή αλλάζει. Υπάρχουν οφέλη και είστε καλύτεροι σε σχέση με τις μικρές ηλικίες.
Συνεχίστε να μαθαίνετε
Μάθετε ένα μουσικό όργανο ή μια γλώσσα. Νέες γνώσεις και εμπειρίες θα χτίσουν νέους δρόμους στον εγκέφαλο σας διατηρώντας τον υγιή καθώς γερνάτε.
Μειώστε το αλάτι
Η αρτηριακή πίεση τείνει να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Καθώς το αλάτι μπορεί να την αυξήσει μειώστε το.
Περιορίστε τον κίνδυνο του Alzheimer
Ασκηθείτε. Έρευνα έδειξε ότι η τακτική άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων μνήμης και σκέψης κατά 39% σε μεγαλύτερη ηλικία, γιατί η άσκηση ενισχύει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Παρακολουθήστε τον εαυτό σας
Να έχετε πληρέστερη εικόνα της υγείας σας χρησιμοποιώντας εφαρμογές υγείας και διατροφής. Θα μάθετε νέους τρόπους βελτίωσης της υγείας σας και θα αποτυπώσετε την πρόοδό σας.
Κάντε μια νέα αρχή
Το κλειδί είναι να κάνετε ορισμένες αλλαγές τώρα. Η αλλαγή του τρόπου ζωής στην ηλικία των 60 και πέρα (περισσότερη άσκηση και υγιεινή διατροφή) μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Κάντε καλύτερες διατροφικές επιλογές
Καθώς μεγαλώνετε, ο μεταβολισμός μειώνεται και χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες γι' αυτό επιλέξτε τροφές που περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε, όπως σκούρα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και χρωματιστά φρούτα. Επίσης, αυξήστε τα γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά για να λάβετε ασβέστιο για τα οστά.
Μείνετε σε ισορροπία
Η καλή ισορροπία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εμποδίσετε μια πτώση. Μια έρευνα ανακάλυψε ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που κάνουν ται τσι 6 μήνες μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης κατά το ήμισυ.
Χτίστε δύναμη
Μια έρευνα ανακάλυψε ότι η τακτική άσκηση ενδυνάμωσης ανέστρεψε τη γήρανση στου μυς ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Γενετικές αλλαγές στα κύτταρα οδήγησαν τους μυς να μοιάζουν περισσότερο με τους μυς ανθρώπων ηλικίας 20 ετών.
Κοινωνικοποιηθείτε
Έτσι μπορείτε ενδεχομένως να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε καλή κατάσταση. Έρευνες έδειξαν ότι οι πολύ κοινωνικοί άνθρωποι έχουν οξύτερη σκέψη και πολύ χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων μνήμης καθώς γερνούν.
Αποφύγετε τις ρυτίδες
Χρησιμοποιήστε αντηλιακό καθημερινά. Και δεν είναι πολύ αργά, ακόμα και άνθρωποι που άρχισαν να χρησιμοποιούν αντηλιακό στη μέση ηλικία έχουν όφελος.
Κοιμηθείτε επαρκώς
Μπορεί ενδεχομένως να χρειάζεστε λιγότερες ώρες ύπνου σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά αν κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, ή αισθάνεστε εξαντλημένοι την ημέρα, ζητήστε βοήθεια.
Απολαύστε τις ανταμοιβές της ηλικίας
Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι τόσο πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι είναι. Άνθρωποι στα 80 τους ανέφεραν ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι σε σχέση με ανθρώπους 70 ετών. Κοιτάξτε το μέλλον, καθώς μπορεί να είναι στιγμή μεγάλης ευτυχίας.
~
***Δωρεάν προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για ανασφάλιστους από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
dwrean1
-  Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στα πλαίσια της προσπάθειάς της για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας στον ελληνικό πληθυσμό και την πρόληψη από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, δίνει τη δυνατότητα πλήρους προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου για τους ανασφάλιστους πολίτες.
Οι εξετάσεις θα γίνονται στο Δημοτικό Ιατρείο στην οδό Σόλωνος 78, στις 15 Μαΐου 2015 και ώρα 09.00-13.30. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού μπορούν να επικοινωνούν με την κυρία Λ. Τσαπατσάρη στο τηλέφωνο 210-3626608 και στην ηλεκτρονική διεύθυνσηΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    ltsapatsari@cityofathens.gr  ,   .
~
Aυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπυράκια! (ΒΙΝΤΕΟ)
ddwsad
Δείτε ένα βίντεο με ένα από τα μεγαλύτερα σπυράκια που έχετε δει!
WORLDS BIGGEST ZIT  : https://youtu.be/_tVfx41rnEw ,.-

~
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4159 video. - 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2501 video.  2479.-            https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2485   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9145  βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4201 / 427 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 440 / - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.074  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                         *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   421 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01               http://messinia1234.com/?page_id=937                       
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .- 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 389 .-   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-
STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
 Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-  
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015                  
 ~ARFARA NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  , Κυριακή  26  Απριλίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-26-2015.html .-                 
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  27  Απριλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-27-2015.html .-                              
~ Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 26 και  27 Απριλίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/26-27-2015.html.                            
~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-28-2015.html .-             
~ΑRFARA NEWS 2 , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/rfara-news-2-28-2015.html .-                                
 ~ ARFARA NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Τετάρτη  29  Απριλίου  2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-29-2015.html .-           
 ~  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  30  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-30-2015.html .-                    
~ΑΘΛΗΤΙΚΗ  εβδομαδιαία Ενημέρωση 25  Απριλίου έως 01  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/25-01-2015.html .-                           
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .-          
~ΑRFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  02  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/rfara-news-02-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή  03 Μαϊου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-03-2015.html .-      ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατο-Κύριακο  02  και 03 Μαϊου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/02-03-2015.html .-                       
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-04-2015.html .-        
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαΐου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/04-2015_4.html .-                    
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  05  Μαϊου  2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-05-2015.html.-  .-              
~Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Τρίτη  05  Μαϊου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/05-2015.html .-                                 
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  06  Μαϊου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-06-2015.html .-       
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-07-2015.html .-                 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/05/07-2015.html .-                      
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  08  Μαϊου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-08-2015.html .-                         
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης , Σάββατο 09  Μαϊου   2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-09-2015.html .-         
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  09  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/09-2015.html .-                                     
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή  10  Μαϊου  2015http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-10-2015.html .-             
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 09  και 10  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/09-10-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS ,  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  11  Μαϊου  2025  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-11-2025.html .-     

Δεν υπάρχουν σχόλια: