ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Επικαιρότητα Ενημέρωση Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2015

Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 :

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  !!
ΟΜΟΡΦΗ ΝΕΑ  ΧΡΟΝΙΑ  !
 
~ ** Σταματάκος και κάλαντα  5/1/2015: http://youtu.be/wM1sLrG3Dso .-
~** Κάλαντα  από Σταματάκο  5/1/2015 : http://youtu.be/_DwI06I5Q3Y .-
 
***  Τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή (φωτογραφίες)          
   
 
 
«Δεν μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι και όχι μόνο αυτό, δεν μπορούσαμε να σταθούμε καν όρθιοι, καθώς ο αέρας μάς παρέσυρε. Ακουγόταν έντονο βουητό και σε μια πόρτα που “κοιτούσε” στο βορρά, αναγκαστήκαμε να σπρώξουμε ένα κρεβάτι και να την “σφηνώσουμε” με αυτό, για να μην ανοιγοκλείνει και μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.
Τέτοια κακοκαιρία δεν έχουμε ξαναζήσει και, σύμφωνα με τα όσα μας έλεγαν ηλικιωμένοι, ούτε αυτοί θυμούνται να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και να έχουμε αυτές τις καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνεμος ξερίζωσε ακόμη και μεγάλες σε ηλικία και διάμετρο κορμού ελιές, που δύσκολα θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν δύο άντρες».
Με τα λόγια αυτά μας σχολίασαν αναγνώστες από τη Σκάλα τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τους ισχυρούς βοριάδες που έπληξαν την περιοχή και άφησαν πίσω σωρεία καταστροφών και ζημιών στη φυτική βλάστηση και την ελαιοκαλλιέργεια.
Η περιοχή του κάμπου της Άνω Μεσσηνίας βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα». Εκατοντάδες ελιές ξεριζώθηκαν και όσες δεν ξεριζώθηκαν, έμειναν χωρίς καρπό, αφού οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνέπεσαν με την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής. Ο καρπός που παρέμενε στα δέντρα απλώς… εξαφανίστηκε από το πέρασμα του αέρα, βυθίζοντας στην απελπισία και την απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι προσδοκούσαν στην αύξηση του εισοδήματός τους λόγω της αναμενόμενης μεγάλης παραγωγής.
 ~ Βιβλική καταστροφή
Για βιβλική καταστροφή έκανε λόγο, μιλώντας στο «Θάρρος», ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστ. Σταθόπουλος, ο οποίος έσπευσε να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής, κάνοντας αυτοψία στους ελαιώνες. Ανέφερε, επίσης, πως ήδη είχε ξεκινήσει ενημέρωση των κατοίκων και των προέδρων των Κοινοτήτων που επλήγησαν από τους θυελλώδεις ανέμους, προκειμένου να κάνουν αναγγελία της ζημιάς που έπαθαν οι καλλιέργειές τους, και σημείωσε ότι οι ζημιές εκτείνονται στις Κοινότητες Σκάλα, Κατσαρού, Φίλια, Τσουκαλέικα, Καλύβια, Λουτρό, Μερόπη, Σιάμου και Κατσαρού.
 ~ Έλεγχος των ζημιών
Κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έκανε αυτοψία σε περιοχές με ελαιοκαλλιέργειες του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Οιχαλίας που επλήγησαν από την ανεμοθύελλα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαπιστώθηκαν τα εξής:
Τ.Κ. Θουρίας και Τ.Κ. Άνθειας:  καρπόπτωση άνω του 20%.
Τ.Κ. Αρφαρών: αυξημένο ποσοστό καρπόπτωσης που φτάνει το 35% και σπάσιμο βραχιόνων ελαιοδένδρων.
Στην Τ.Κ. Σκάλας παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα με εκρίζωση εκατοντάδων ελαιοδένδρων και καρπόπτωση που φτάνει έως και 70% (το ύψος της ζημιάς μεταβάλλεται κατά τόπους αναλόγως της έκθεσης των ελαιοδένδρων στον άνεμο).
Στις Τ.Κ. Κατσαρού και Σιάμου και στη Δ.Ε. Ανδανίας παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά καρπόπτωσης.
Καρπόπτωση παρατηρείται και στη Βαλύρα, καθώς και περιορισμένος αριθμός εκριζομένων δένδρων.
Ζημιές υπέστησαν και σταβλικές εγκαταστάσεις (σκεπές), καθώς και περιορισμένος αριθμός θερμοκηπίων (όσον αφορά στο υλικό καλύψεως – πλαστικό).
Δόθηκαν εντολές, όπου δεν έχουν γίνει αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, να γίνουν, για ν’ ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των παραγωγών.
Περιοχές του Δήμου Οιχαλίας επισκέφθηκε χθες και η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση και διαπίστωσε το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Η αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε τους παραγωγούς που έχουν πληγεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ.
Όσον αφορά στην περιοχή της Τριφυλίας, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά την ένταση των φαινομένων.
 ~ Αναγγελίες ζημιών στο Δήμο Οιχαλίας
Από την πλευρά του, ο Δήμος Οιχαλίας, ενημερώνει τους παραγωγούς που τα αγροτεμάχιά τους βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του και έχουν υποστεί ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την ανεμοθύελλα της 31ης/12/2014, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που  περίμεναν να συγκομίσουν, καθώς και όσους έχουν υποστεί ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, γεωργικές αποθήκες και τους έχουν εκριζωθεί δένδρα, πως μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Οιχαλίας, στο Δημοτικό Κατάστημα Μελιγαλά (Πλατεία Αγίου Ιωάννου) μέχρι τις  17 Ιανουαρίου. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αντίγραφο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2014, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και ο αριθμός του τραπεζικού τους λογαριασμού.
 ~  Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας
Στο διάστημα της κακοκαιρίας, από την Τρίτη, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ήταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να παρέμβουν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν.
Εκχιονιστικά μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών, καθώς και μηχανήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας (grader και αλατιέρα για τη ρίψη αλατιού) επιχειρούσαν στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης στον Ταΰγετο, προκειμένου να διατηρήσουν το δρόμο ανοικτό.
Μηχάνημα της Π.Ε. Μεσσηνίας προχώρησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε καθαρισμό του δρόμου από χιόνια στην επαρχιακή οδό Πολιανή – Δυρράχι, ενώ στην περιοχή της Είρας (στην 7η επαρχιακή οδό), όπου παρουσιάστηκε χιονόπτωση,  τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών.
 ~  Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον Ταΰγετο
Εξάλλου, χθες το απόγευμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων στον Ταΰγετο και συγκεκριμένα στο τμήμα από το 28ο έως και το 50ό χιλιόμετρο, είχε αποκατασταθεί και διεξαγόταν χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.   
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

Σημαντικές ζημιές σε ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή στις δημοτικές κοινότητες
Αίτημα προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στο υποκατάστημα του Οργανισμού στην Τρίπολη, απέστειλε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, ζητώντας να πραγματοποιηθούν άμεσα επισκοπήσεις και εξατομικεύσεις ζημιών στην αγροτική παραγωγή από θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.
Ο κ. Νίκας επισημαίνει τα εξής: «Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνευσαν σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, από το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου 2014 μέχρι το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2015, προκάλεσαν ζημιές λόγω πτώσεως του ελαιοκάρπου και των καρπών δένδρων εσπεριδοειδών, σε συνδυασμό με την επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι ζημιές είναι σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των παραγωγών, τη στιγμή μάλιστα της συγκομιδής και στο μέσον μιας περιόδου με αυξημένες, σε σχέση με το παρελθόν, τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο. Επίσης, ζημιώθηκε το φυτικό κεφάλαιο εξαιτίας θραύσεως κλάδων και εκριζώσεων ελαιοδένδρων.
Παρακαλούμε για την άμεση αποστολή γεωπόνων του Οργανισμού σας για επισκοπήσεις και για εξατομίκευση των εκτιμήσεων, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί το συντομότερο όπως προβλέπεται. Σημειώνεται πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη προβεί σε αναγγελία ζημιών».
Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά σε πορτοκάλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε πάγιες εγκαταστάσεις στο Δήμο Καλαμάτας, θα πρέπει να απευθυνθούν στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δήλωση ζημιάς μέχρι τη 15η Ιανουαρίου 2015.
  ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου Καλαμάτας, «στην αγροτική περιοχή  καταγράφονται ζημιές, μετά την αναγγελία στον ΕΛΓΑ, στην ελαιοπαραγωγή με πτώση του καρπού, ξερίζωμα των ελαιοδένδρων και σπάσιμο βραχιόνων κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Αρφαρών και Θουρίας. Η εκτίμηση της ζημιάς από την πτώση ελαιοκάρπου είναι 60% - 80% της αναμενόμενης παραγωγής. Στις Τοπικές Κοινότητες και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας καταγράφονται ζημιές και στα πορτοκάλια (πτώση καρπού).
Η εκτίμηση της ζημιάς από την πτώση πορτοκαλιών είναι 70% της αναμενόμενης παραγωγής (σωρευτικά η ζημιά από τον ισχυρό άνεμο της 31ης Δεκεμβρίου 2014 και το χαλάζι των προηγούμενων ημερών).
  ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015, συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας μαζί με την Πυροσβεστική και δημότες (σημαντική η βοήθειά τους) προέβησαν σε απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και σπασμένων κλάδων στην πόλη της Καλαμάτας.
Από το πρωί της 2ας Ιανουαρίου 2015, 4 συνεργεία του Δήμου με φορτηγά, αρπάγη, φορτωτή, JCB, Bobcat και κλαδευτικά μηχανήματα και εργαλεία, επιχειρούν για την κοπή των πεσμένων δένδρων και κλάδων, κυρίως των αείφυλλων πεύκων και ευκαλύπτων (λόγω αντίστασης της κόμης στον άνεμο), αλλά και αργυρόφυλλων λευκών, στα πάρκα της πόλης και στις παρόχθιες ζώνες του Νέδοντα.
Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, μετά την αυτοψία στην αστική περιοχή της Καλαμάτας, κατέγραψαν τις παρακάτω ζημιές:
1. Ευκάλυπτοι επλήγησαν σε: Ανατολικό Κέντρο, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, Κοιμητήριο, Αβραμόγιαννη, Ανθέων, Ευαγγελιστρίας, Ψαρών, Αθηνών (Μαρινόπουλος), αλσύλλιο Αλμυρού, Μακεδονίας, με αποτέλεσμα 7 πεσμένα δένδρα και 35 με σπασμένους κλάδους.
2. Πεύκα επλήγησαν στη Φραγκόλιμνα, Βασ. Γεωργίου, Νηπιαγωγείο Σπερχογείας, Μ. Αλεξάνδρου, παρόχθια ζώνη Νέδοντα (ΚΤΕΛ), Ειδικό Σχολείο & 18ο Δ.Σ., με αποτέλεσμα 9 πεσμένα και 11 γερμένα δένδρα.
3. Λεύκες επλήγησαν στο Ανατολικό Κέντρο, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, στην ΚΑΚ, με αποτέλεσμα 5 πεσμένα δένδρα.
4. Διάφορα δένδρα (φίκοι, κυπαρίσσια, κυανόφυλλες, ψευδακακίες, ψευδομέλιες, πορτοκαλιά) σε μεμονωμένα σημεία ξεριζώθηκαν και άλλα έχουν επικινδυνότητα πτώσης και χρήζουν κλαδεύματος άρσης επικινδυνότητας.
5. Μικρές ζημιές έχουν υποστεί πολλά δένδρα κυρίως μικρής ηλικίας και χρήζουν υποστύλωσης, στα πάρκα, στις δενδροστοιχίες και πλατείες της πόλης. Σημαντικές ζημιές καταγράφονται στο Ανατολικό Κέντρο, στο Κοιμητήριο και στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Τα συνεργεία του Δήμου θα επιχειρούν και σήμερα για την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των πεσμένων κλάδων και για την άρση επικινδυνότητας σε όσα δένδρα υπάρχει κίνδυνος πτώσης».

*** «Τρέμουν» τα θεμέλια του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας         
            
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ, ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
 Μεταξύ σφύρας και άκμονος φαίνεται να βρίσκεται το μέλλον του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ένα πολιτιστικό κέντρο που για να κατασκευαστεί «απορρόφησε» ένα σωρό χρήματα και ακόμα δεν έχει βρεθεί οριστική λύση για την τύχη του.
Θα παραμείνει ένας χώρος που θα ανοίγει για δύο με τρεις ημέρες το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας, ή θα μετατραπεί σ’ ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δική του προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας; Μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει πειστική απάντηση.
Αν πάρουμε, μάλιστα, τοις μετρητοίς τα όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Παν. Νίκας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το 2014, την περασμένη Τρίτη, τότε οι βάσεις που χτίστηκε το Μέγαρο Χορού αποδεικνύονται σαθρές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Σταματόπουλου, σχολίασε ότι ενδέχεται να ανακύψει ζήτημα με την ιδιοκτησία του οικοπέδου στο οποίο έχει χτιστεί το κτήριο.
Στην παρέμβασή του επανέλαβε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1997, ουσιαστικά απαλλοτρίωσε το συγκεκριμένο οικόπεδο. Από τότε οι πρώην ιδιοκτήτες του οικοπέδου έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και η υπόθεση, μετά την αναποπομπή της από τον Άρειο Πάγο, είναι σε εκκρεμότητα.
Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος έχουν την ηθική υποχρέωση να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Δήμου, «άσχετα με το τι μπορεί να νομίζει ο καθένας από μέσα του», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, αφήνοντας το ακροατήριο να προβεί σε διάφορες υποθέσεις για το τι τελικά νομίζει ο ίδιος.
Ο Στάθης Σταματόπουλος κάλεσε το δήμαρχο να ενημερώσει τι γίνεται και με τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει εκπονηθεί για το Μέγαρο Χορού. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη λειτουργία αυτής της υποδομής, την οποία χαρακτήρισε φάρο πολιτισμού που υπερβαίνει την Καλαμάτα.
Τέλος, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες με τεχνικά ζητήματα» και ειδικότερα επισήμανε ότι «υπάρχουν κάποια ζητήματα με τον εργολάβο που πρέπει να διευθετηθούν» και τα οποία αφορούν στα τεχνικά της σκηνής.
Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, σημειώνοντας όμως ότι «η Υπηρεσία μας παρακολουθεί τα θέματα με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε το έργο να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  4 Ιανουαρίου: 116 χρόνια «Θ» 1899 – 2015         
     
 
Κάθε φορά που ανέτρεχα  στο αρχείο του «Θάρρους», κάθε φορά που μου μετέφεραν άνθρωποι που καλά γνώριζαν γεγονότα για το «Θ» σε δύσκολες περιόδους, πάντα το ίδιο σκεπτόμουν: «Πώς τα κατάφερε να επιβιώσει τούτο το θεριό;».
Παγκόσμιοι πόλεμοι, δικτατορίες, εμφύλιος…
Σήμερα, μια απάντηση δίνω: Απλά συνέβη…
Με πείσμα και πάθος…
Δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν στη σύγχρονη ιστορία μας άκρως αντίξοες συνθήκες;
Δε διανύουμε και σήμερα μία από τις πιο δύσκολες περιόδους;
Εύχομαι μόνο, όταν μια τέτοια μέρα – έπειτα από χρόνια – μια πένα γράψει ένα σημείωμα για το «Θ», να εκτιμήσει πως πορεύθηκε με ήθος και αξιοπρέπεια. Όταν αυτές οι λέξεις θα έχουν ξαναβρεί το πραγματικό τους νόημα και δε θα αποτελούν πανάκεια, που θα ψελλίζονται από χείλη ασεβή…
Άντα Αποστολάκη
~*  O ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΣ
Εις γέροντα τινά Νορμανδόν πολεμιστήν, η εξής αποδίδεται χαρακτηριστική της τευτονικής φυλής ομολογία πίστεως. «Απιστώ προς τα είδωλα και τα πνεύματα, εν τη ρώμη του σώματος και τω θάρρει της ψυχής κείται η πίστις και η ελπίς μου».
Την ομολογίαν ταύτην αναγνώσαντες προ τριετίας εις το σύγγραμμα του σοφού Σμαλς δεν  ελησμονήσαμεν ούτε μίαν στιγμήν. Είναι ομολογουμένως κάπως σπανία η εφαρμογή δια τους χρόνους μας, αλλ’ εν τούτοις δεν είναι δυνατόν να επέλθη έστω και η ελαχίστη πρόοδος άνευ δραστηριότητος και θάρρους. Περί τούτου πάντες συμφωνούσι, εν Καλάμαις δε προ πάντων ουδέποτε θα υπάρξη ο διαφωνών. Εν τη καθόλου εξελίξει του πολιτικού, του κοινωνικού και του εμπορικού καθεστώτος δύο τινά πανθομολογουμένως απέλειψαν α΄, το προβλεπτικόν πνεύμα και δεύτερον το θάρρος και η επιχειρηματικότης.
Η έλλειψις αύτη είναι ο μέγιστος παράγων όστις καθήλωσε τον τόπον εις επονείδιστον στασιμότητα. Όπου και αν στρέψη τις τους οφθαλμούς θα ίδη κάτι το οποίον θα του κινήση τον χόλον και την οργήν, θα μονολογήση ολίγον και κάποιον θα καταρασθή ως αίτιον. Και εν τούτοις αυτός ούτος ο καταρώμενος αν εσκέπτετο άλλως, αναμφιβόλως θα επείθετο ότι αν ο ίδιος προϋνόει το στραβόν το οποίον κατηράτο δεν θα του εχάλα αναμφιβόλως τα νεύρα, μήτε θα τον έρριπτεν εις απογοήτευσιν και οργήν δια την δυστυχίαν την οποίαν είχε να γεννηθή Καλάμιος. Εκ της συνεχούς ταύτης παρατηρήσεως επείσθημεν ότι ο τόπος είχε πρωτίστως ανάγκην να προβλέπη περί των μελλόντων, εσπεύσαμεν δε προ διετίας να εκδώσωμεν την «Πρόνοιαν». Και όντως επί δύο έτη ηγωνίσθησαν δι’ αυτής. Αλλ’ είδομεν ότι το προνοείν άνευ του θάρρους της εκτελέσεως των ως αναγκαίων κρινομένων υπό της Προνοίας, αύτη απέβαινεν εντελώς άγονος και αλυσιτελής. Ό,τι ελέγετο ως ορθόν και δίκαιον, ό,τι ως σωτήριον και επιβεβλημένον ενομίζετο, παρέμενεν υπνώττον δια την έλλειψιν θάρρους περί την εκτέλεσιν. Η πρακτική επομένως ωφέλεια εμηδενίζετο και η θεωρία έμενε νεκρά εν τη εφαρμογή.
Τοιαύτην σκιαμαχίαν δεν επιτρέπετο εις ημάς να διεξάγωμεν, καίτοι κατά το πλείστον δεν μας αφεώρα. Τέλος ή έπρεπε να παύσωμεν συμβουλεύοντες μετά πολλών άλλων ή έπρεπε να οπλισθώμεν και με θάρρος Σπαρτιατικόν.
Ωπλίσθημεν.
Και εκδίδομεν σήμερον το «Θάρρος».
Ονομάζομεν την εφημερίδα μας ούτω, διότι αύτη έχει ανάγκην πολλού θάρρους ίνα ανταποκριθή εις τον δημοσιογραφικόν της προορισμόν.
Την ονομάζομεν «Θάρρος» διότι έπρεπε να είμεθα πολύ θαρραλέοι ίνα επιχειρήσωμεν την έκδοσιν φύλλου καθημερινού εν Καλάμαις, ένθα ούτε εβδομαδιαία φύλλα ηδυνήθησαν να συντηρηθώσι.
Την ονομάζομεν «Θάρρος» διότι τέλος αυτής της παρορμήσεως έχει ανάγκην ο ελληνισμός ίνα προοδεύση.
Δι’ αυτό θαρρούντες προβαίνομεν, πιστεύοντες ότι το έμφρον θάρρος γεννή ήρωας.
4 Ιανουαρίου 1889
~ * ΤΟ «ΓΟΥΡΙ»
Δεν πιστεύω στην τύχη. Ούτε στην πρόληψη για το καλό ή κακό «ποδαρικό». Κι ωστόσο από την ημέρα που μετέφερα από την μακαρίτισσα τώρα «Λαϊκή Φωνή» τη στήλη μου αυτή στο «Θάρρος», έχω ρίξει αρκετό νερό στο κρασάκι μου. Είναι στιγμές που πιστεύω ότι η εφημερίδα αυτή είναι «γουρλίδικη» για τα δημοσιογραφικά παιδιά της. Η ιστορία της τουλάχιστον αυτό δείχνει. Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν για να δούμε πού έφτασαν όσοι ξεκίνησαν από την εφημερίδα αυτή…
Ο Γ. Βεντήρης εξελίχθη σ’ έναν από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Ελλάδος και σήμερα στέκει στην κορυφή της δημοσιογραφικής πυραμίδας.
Ο Ν. Βεντήρης, ισάξιος του αδελφού του, είναι αρθρογράφος της «Ακροπόλεως» και κατέχει μια ξεχωριστή θέση μέσα στην ελληνική δημοσιογραφία.
Ο Γ. Φτέρης, προτού πάει στο Παρίσι όπου ανεδείχθη ως ανταποκριτής του «Ελευθέρου Βήματος», τα πρώτα μαθήματα της δημοσιογραφίας πήρε στο «Θάρρος».
Ο Π. Τσιμπιδάρος διέπρεψε στις δημοσιογραφικές επάλξεις και διεφώτισεν επί σειράν ετών την ελληνική γνώμην με τη γλαφυρή πέννα του.
Ο Κ. Αθάνατος από τα φτωχικά γραφεία του «Θάρρους» μετεπήδησε στην αθηναϊκή δημοσιογραφία.
Ο Γεράσιμος Λύχνος το ίδιο.
Ο Ηλ. Κατσαντώνης στην εφημερίδα αυτή πήρε το βάπτισμα του δημοσιογράφου για να εξελιχθή σ’ έναν από τους διαπρεπέστερους δικηγόρους της Αθήνας.
Και πόσοι άλλοι που κατέχουν σήμερα εξέχουσες θέσεις στην κοινωνία…
Τι θέλετε, λοιπόν, να πιστεύση κανείς έπειτα από τις λαμπρές και τιμητικές αυτές επιτυχίες των ανθρώπων, που είχαν την καλή τύχη να ξεκινήσουν από το «Θάρρος» για την κατάκτηση της ζωής; Δεν είναι γούρι αυτό;
Αλλά γιατί να πάμε μακρυά; Ο Π. Ιππόλυτος από την εφημερίδα αυτή δεν έκανε το μεγάλο άλμα προς την Κρήτη, όπου υπηρετεί σήμερα ως γενικός γραμματεύς της Διοικήσεως Χανίων;
Αλλά το «Θάρρος» χαίρει και μεγάλης εκτιμήσεως μεταξύ των δημοσιογραφικών κύκλων της πρωτευούσης. Τα δημοσιογραφικά παιδιά του, που κατέχουν τις καλύτερες θέσεις μέσα στην ελληνική δημοσιογραφία, αποτελούν την πιο ζωντανή ρεκλάμα για το «Θάρρος». Όταν εδώ και τρία χρόνια βρέθηκα στην ανάγκη να ζητήσω δουλειά στην αθηναϊκή εφημερίδα «Πατρίδα», η πρώτη ερώτηση που μου έκανεν ο τότε διευθυντής ήταν αυτή:
-Σε ποια εφημερίδα της Καλαμάτας εργάστηκες;
-Στο «Θάρρος» - του απάντησα.
-Τότε θα είσαι ικανός δημοσιογράφος. Ξέρω ότι το «Θάρρος» είναι δημοσιογραφικό σχολείο…
Και την επομένη είχα πιάσει δουλειά στην «Πατρίδα».
Μέσα σε μία εβδομάδα είχα κιόλας αναλάβη την αρχισυνταξία της εφημερίδας αυτής.
Δεν είναι «γούρι» αυτό;
ΝΟΥΛΗΣ ΝΤΟΛΙΟΣ
 ~* ΙΩΑΝ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Σαράντα χρόνια πίσω

Ήταν η Καλαμάτα τότε μια μικρή, μεσαιωνική, πολιτεία που το Κάστρο άπλωνεν ως την καρδιά της το βαρύ του ίσκιο, σύμβολο μαζί και φοβέρα. Οι στενοί της δρόμοι βυθίζονταν στο σκοτάδι του πετρελαίου, οι άνθρωποί της στην άγονη μόνωσιν. Στην απάνω Πλατεία βασίλευεν η παράδοσις του τυπωμένου χαρτιού με το περίφημο: «ας μάθη ο Βήκονσφιλδ».
Ήλθε ο Ιωάννης Αποστολάκης. Ούτε μηχανές, ούτε συστήματα ανεκάλυψε. Έδωκε στον τόπο του την εφημερίδα – είδησι, την εφημερίδα όχι «οργίλον» άρθρον, την εφημερίδα – βλέμμα πέρ’ από το Νέδοντα. Μα κοντά σ’ αυτό και γι’ αυτό, το αίμα της καρδιάς του.
Έπειτα ήλθαν οι πλατείς δρόμοι, τα μεγάλα πλοία, το φως στα μέτωπα των ανθρώπων.
Και η σκιά του Κάστρου δεν αγγίζει πια την καρδιά της Πολιτείας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΝΤΗΡΗΣ     Αθήναι, Απρίλιος 1938

*** Ξεκίνησαν οι μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ στο νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου και στη Μεσσηνία

Μπορεί το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου να μετρά μόνο λίγες ώρες από τη δημιουργία του, αλλά ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», στελέχη, κυρίως της Νεολαίας της πράσινης παράταξης ,έχουν ετοιμάσει τις παραιτήσεις τους και είναι θέμα χρόνου να τις ανακοινώσουν και επίσημα. Μάλιστα τα εν λόγω στελέχη κατέχουν ηγετικές θέσεις στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία.Πιο μικρή θα είναι η μετακίνηση μελών της Νομαρχιακής, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό.Πολλά θα φανούν στη σημερινή ομιλία του Ευαγγέλου Βενιζέλου στην πόλη μας, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα περιμένουν με τα απουσιολόγια στην πόρτα του Πνευματικού Κέντρου, ώστε να μετρήσουν απουσίες που ουσιαστικά θα σημαίνουν και αποχωρήσεις. - 

*** Επικίνδυνες οι χαμηλές θερμοκρασίες για τις καλλιέργειες... 

Προσοχή στους παραγωγούς εφιστά ο Αντώνης Παρασκευόπουλος Επικίνδυνες για τις γεωργικές καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή στην Τριφυλία είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, η χιονόπτωση στα ορεινά και το ψύχος που επικρατεί στα πεδινά της Τριφυλίας ανησυχούν παραγωγούς και γεωπόνους. Οι παραγωγοί, εξαιτίας του ψύχους, καλούνται να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας των νεαρών φυτών τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες ωστόσο αυτή την εποχή είναι σχετικά σε μικρές εκτάσεις. Μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος χρόνια ολόκληρα είναι στο πλευρό των αγροτών, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα των χαμηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, εφιστώντας την προσοχή των παραγωγών στα μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους και δίδοντας χρήσιμες συμβουλές για αντιπαγετική προστασία. Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή την περίοδο και με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχουμε θέμα με τα θερμοκήπια, βασικά. Έχουν αρχίσει ήδη οι φυτεύσεις στις πρώιμες περιοχές, κυρίως των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων και μετά της Τερψιθέας. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και πολύ χαμηλές και τα νεαρά φυτά, τα οποία έχουν φυτευθεί στις οριστικές τους θέσεις στα θερμοκήπια, είναι αρκετά ευαίσθητα και ευάλωτα στις χαμηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό, λοιπόν, και θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να ελέγχουν τα συστήματα θέρμανσης, να φροντίζουν για τη συντήρησή τους, ώστε να μην έχουμε προβλήματα, να τα προμηθεύουν κανονικότατα με πρώτη ύλη – βιομάζα και να μην αφήνουν τη θερμοκρασία, σε καμία περίπτωση, να πέφτει κάτω από 12 με 14 βαθμούς κελσίου το βράδυ. Διότι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, μεταξύ μέρας και νύχτας, σοκάρει τα φυτά, τα στρεσάρει, δημιουργεί προβλήματα και έτσι έχουμε προβλήματα στην κανονική ανάπτυξη και στο σωστό ξεκίνημα των φυτών. Όπου, όμως, δεν υπάρχουν συστήματα θέρμανσης, θα πρέπει, οι παραγωγοί, να βάλουν δεύτερη κάλυψη για να προστατεύσουν τα νεαρά φυτά. Αυτό, βέβαια, σημαίνει μια επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, αλλά είναι αναγκαία για να μπορέσουμε, τουλάχιστον, να παρέχομε αντιπαγετική προστασία, διότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν δεν είναι οι ενδεδειγμένες για την ανάπτυξη των φυτών. Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις, σε ορισμένες περιοχές, χρειάζεται προσοχή στις όχι πολύ καλές και παλιές κατασκευές. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί μας θα πρέπει να φροντίζουν για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και σωστών καλλιεργητικών πρακτικών. Να στεγανοποιήσουν τα θερμοκήπια, να εγκαταστήσουν προθαλάμους, όπου δεν υπάρχουν, και να γίνεται έλεγχος καθημερινά – πρωί και βράδυ – στα συστήματα αυτοματισμού που διαθέτουν οι θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής. Έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα για την περιοχή. […] Η κυριότερη καλλιέργεια για αυτή την πρώτη καλλιεργητική περίοδο είναι η τομάτα και το αγγούρι. Το γνωστό και φημισμένο, άλλωστε, αγγούρι της Τριφυλίας και η γνωστή τομάτα της περιοχής. Τομάτα και αγγούρι μαζί, καταλαμβάνουν το 75% των καλλιεργουμένων εκτάσεων. Ακολουθεί το φασόλι το πρώιμο, η πιπεριά και μετά η μελιτζάνα, καρπούζι και άλλα είδη κηπευτικών». Αναφερόμενος στα φυλλώδη λαχανικά, επισήμανε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις καλλιέργειες των φυλλωδών λαχανικών, παρακολουθώντας και προστατεύοντάς τα με αντιπαγετική προστασία για θερμοκρασίες που διαμορφώνονται σε χαμηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα». Σχετικά με την ελιά, την ελαιοσυγκομιδή και την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών, σημείωσε: «Όσον αφορά στην καλλιέργεια της ελιάς, σημειώνουμε ότι έχουμε ακόμα ένα μικρό ποσοστό το οποίο δεν έχει συγκομιστεί, κυρίως στις νότιες περιοχές, περιοχές των Γαργαλιάνων. Στις περισσότερες περιοχές, όπου είναι ήπιες οι συνθήκες, δεν υπάρχουν θέματα. Όπου όμως οι συνθήκες δεν είναι ήπιες, σε πολλές περιοχές της Τριφυλίας, χρειάζεται προσοχή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και την επίδραση των χαμηλών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για να διαπιστώσουμε αν προκύψουν ζημιές». Του Ηλία Γιαννόπουλου - 

*** «Γαλάζια κόμπρα» του Π. Γιαννουλέα

«Γαλάζια κόμπρα» τιτλοφορείται το νέο μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γιαννουλέα, που κινείται κι αυτό στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Ναύπλιο, Σύρος, Αθήνα, Καλαμπάκα, Μετέωρα, Ρώμη, Σικάγο, Μάνη! Ο αστυνόμος Γρηγόρης Αστρινός και η βοηθός του, υπαστυνόμος Έλλη Ροδάκη, εμπλέκονται σε μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν και αφορά στην κλοπή ενός γαλάζιου διαμαντιού αμύθητης αξίας και μία δολοφονία. Ενώ όλοι πίστευαν ότι αυτή η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί και οι ένοχοι είχαν πληρώσει, τώρα ξαναζωντανεύει υπό περίεργες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που ξαναρχίζει ύστερα από είκοσι ολόκληρα χρόνια, και μέχρι να εξιχνιαστεί πλήρως αυτή η ξεχασμένη υπόθεση, μεσολαβούν συγκλονιστικά γεγονότα που ανατρέπουν υπάρχουσες καταστάσεις και επηρεάζουν ακόμα και τη ζωή του αστυνόμου και της υπαστυνόμου... Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με έντονη κοινωνική και δραματική πλοκή, περιπέτεια, δράση και έρωτα!». Το βιβλίο προλογίζει ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου. - 

*** Λύση (διάλυση) του Συνδέσμου Ύδρευσης 

 Ύστερα από οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, αποφασίσθηκε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η λύση του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας – Μάνης – Μεσσήνης. Υπενθυμίζεται ότι στο Σύνδεσμο ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει ποσοστό 89%, εκείνος της Μεσσήνης 9% και ο Δήμος Μάνης 2%. Θα ορισθεί οικονομοτεχνική επιτροπή, θα γίνει αποτίμηση στοιχείων και θα ακολουθήσει διανομή αυτών αναλογικά. Ο δήμαρχος Π. Νίκας, μιλώντας, ανέφερε ότι δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα και όλοι οι Δήμοι θα συνεχίσουν να παίρνουν το νερό που έχουν ανάγκη. Επίσης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο επιπλέον μείωσης της τιμής του νερού. Ακόμη, θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του συστήματος απόληψης και διανομής νερού, ενώ η ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσει σε έργα στρατηγικής σημασίας για την επάρκεια των υδάτων υδρεύσεως, όπως η αξιοποίηση των πηγών του Αγίου Φλώρου και η διασύνδεσή τους με το αντλιοστάσιο του Πηδήματος, η κατασκευή του νέου αγωγού Φ600 και η νέα δεξαμενή στην περιοχή Τούρλες. - 

*** Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Μήνας επιστημονικής φαντασίας 

Με όχημα τη φαντασία υποδέχεται τον καινούριο χρόνο η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, οι προβολές της οποίας πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και την Κ.Ε. «Φάρις». Η ταινία του Ridley Scott που εγκαινιάζει την ενότητα της Λέσχης [05/01, “Blade Runner”] θεωρείται μια από τις καλύτερες. Ο καινούριος χρόνος σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, μια καινούρια αρχή για τη Λέσχη καθώς, σε συνεννόηση με την Κ.Ε. «Φάρις» και το ΔΗΠΕΘΕΚ, η ημέρα προβολών μετακινείται τη Δευτέρα. Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για τη Λέσχη ο designer Tomas Kralik, concept artist του Studio Slovack, πάνω σε μια όμορφη φωτογραφία του πεζόδρομου της Αριστομένους από τη Σοφία Κοτσιλιέρη. Χώρος Προβολών: Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Ώρα προβολών: 21.15 Είσοδος: 4 ευρώ, είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών. - 

***   Βρέθηκε και ρουκέτα στη γιάφκα του Χρ. Ξηρού - Αναζητείται μια γυναίκα που τον βοηθούσε          
           
Σίγουρη θεωρεί πλέον η Αντιτρομοκρατική, την επίθεση μεγάλης κλίμακας που ετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός και όσοι κρύβονται πίσω από αυτόν. Το σπίτι που διέμενε στην Ανάβυσσο ήταν γιάφκα με βαρύ οπλισμό και πιθανότατα το ορμητήριο των τρομοκρατών οι οποίοι ενδεχομένως να σχεδίαζαν να χτυπήσουν κάποιον ανθρώπινο στόχο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Η Αστυνομία αναζητά τώρα αυτούς που έκρυψαν τον Ξηρό τον τελευταίο χρόνο και κυρίως μια γυναίκα που φαίνεται να είχε περισσότερες επαφές μαζί του. Παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται και εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Ήπειρο, Αίγιο και Λουτράκι καθώς οι πληροφορίες των αστυνομικών, αλλά και οι αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων έδειξαν ότι κάτι κινούνταν στις συγκεκριμένες περιοχές. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από την Αστυνομία.
Οι έρευνες των αρχών συνεχίστηκαν όλο το βράδυ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε και ρουκέτα στη μονοκατοικία. Ακόμη βρέθηκαν 8 καλάσνικοφ, 2 χειροβομβίδες, τμήμα αντιαρματικού RPG, ένα βαρέλι με εκρηκτικά και σχεδιαγράμματα. Όλα μεταφέρονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να εξεταστεί εάν ο βαρύς οπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα χτυπήματα.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, οι αρχές έδειξαν φωτογραφία του Χριστόδουλου Ξηρού στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, τον οποίο όμως δεν αναγνώρισε. Το σπίτι νοικιάστηκε πριν από έξι μήνες από άλλο πρόσωπο, το οποίο χρησιμοποίησε πλαστά στοιχεία.
Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ γίνονται πολύ προσεκτικές έρευνες στο σπίτι.
Η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου έπειτα από μια καλά οργανωμένη επιχείρηση κι ενώ ο αρχιτρομοκράτης παρακολουθούνταν εδώ και αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος που ακολούθησε της σύλληψής του ήταν ο εξής:
"Ναι τελείωσε...Εγώ είμαι. Ο Χριστόδουλος Ξηρός". Αυτή ήταν η φράση που είπε ο Ξηρός στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν.
Επίσης, όταν ο Ξηρός πέρασε το κατώφλι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, είχε μια σύντομη συνομιλία με αστυνομικό.
"Ό,τι έκανα εγώ, το έκανα για πολιτικούς λόγους" φέρεται να είπε ο Ξηρός σύμφωνα με το MEGA.
"Δεν σκοτώνουμε ανθρώπους κύριε για πολιτικούς λόγους" του απάντησε ο αξιωματικός.
"Τα λόγια φαίνεται λοιπόν ότι είναι πιο δυνατά από τα όπλα", φέρεται να ανταπάντησε ο Ξηρός
"Τότε Χριστόδουλε έπρεπε να είχατε μείνει στα λόγια και δεν έπρεπε ποτέ να είχατε πάρει στα χέρια σας τα όπλα" του είπε ο αστυνομικός.
Ο «Μανόλης» της «17Ν» συνελήφθη έξω από την πολυτελή μονοκατοικία στην Ανάβυσσο κι αφού πρώτα οι αστυνομικοί «έστησαν» ένα ατύχημα για να πλησιάσει ο Ξηρός που κινούνταν με ποδήλατο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής που επέβαινε σε δίκυκλο, έπεσε και προσποιήθηκε ότι τραυματίστηκε. Τότε ο Χριστόδουλος Ξηρός πήγε να βοηθήσει και συνελήφθη. Τη στιγμή της σύλληψης του ο Ξηρός οδηγούσε ποδήλατό, ενώ από το όπλο το οποίο έφερε μαζί του είχε σβήσει τα χαρακτηριστικά του. Το όπλο είχε 13 σφαίρες στη γεμιστήρα και μία σφαίρα στη θαλάμη. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον Χριστόδουλο Ξηρό χωρίς να προλάβει να προβάλει αντίσταση.
Πάντως, εντύπωση προκαλούν οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής οι οποίοι λένε ότι ο Ξηρός δεν τηρούσε κανένα κανόνα συνωμοτικότητας. Είχε μεν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του με το ξανθό μακρύ μαλλί, το μαύρο μούσι και τα γυαλιά, ωστόσο, κυκλοφορούσε στο κέντρο της Αναβύσσου και συνομιλούσε με κατοίκους. Μιλώντας στην τηλεόραση του Star κάτοικοι είπαν πως τον έβλεπαν σχεδόν καθημερινά να πηγαίνει πάνω-κάτω την περιοχή με το ποδήλατό του φορώντας άλλοτε μια τραγιάσκα ή γυαλιά ηλίου.
Μια γειτόνισσά του είπε τον είχε δει να περπατάει στο δρόμο με μια νεαρή κοπέλα και άλλες φορές με ένα κοριτσάκι, ενώ κάποιος άλλος είπε πως του είχε μιλήσει και σε ερώτηση τι δουλειά έκανε είχε απαντήσει: «πρώην καθηγητής από την Καστοριά». Σε κανέναν, όμως, δεν είχε πει το όνομά του (το ψεύτικο εννοείται) και δεν είχε δώσει άλλα στοιχεία γύρω από το άτομό του. Μάλιστα, η όψη του (ξανθά μαλλιά, μούσια και συνήθως ένας σκούφος στο κεφάλι) οδηγούσαν πολλούς να το θεωρήσουν άστεγο, τρελό η ακόμα και ναρκομανή.  www.imerisia.gr  .-
 
***  Υδραυλικό για 8 μήνες θέλει να προσλάβει ο Δήμος Οιχαλίας           
           
Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενός ατόμου, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Οιχαλίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα προσλάβει έναν υδραυλικό (ΔΕ) για διάστημα οκτώ μηνών.
Οι υποψήφιοι της ειδικότητας πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Θα πρέπει να συμπληρώσουν σχετική αίτηση και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας, στη διεύθυνση: Δήμος Οιχαλίας, Πλ. Αγ. Ιωάννου, Τ.Κ 240 02,
απευθύνοντάς την στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας, υπόψη κας Μπίρταχα Άννας και Χατζηναθαναήλ Νικολίτσας (τηλ. επικοινωνίας: 27243 60324).
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος του Δήμου Οιχαλίας, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες.
 
***   Πέθανε ο Ούλριχ Μπεκ, ο περίφημος δημιουργός της «κοινωνίας του ρίσκου»
Ο γερμανός κοινωνιολόγος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών
Πέθανε ο Ούλριχ Μπεκ, ο περίφημος δημιουργός της «κοινωνίας του ρίσκου»
Ήταν πρωτότυπος στοχαστής. Ο Γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ, που πέθανε ανήμερα Πρωτοχρονιά (ο θάνατός του έγινε γνωστός δυο μέρες αργότερα) σε ηλικία 70 ετών, ενσάρκωνε τον κατά τον  Όσκαρ Νεγκτ αυθεντικό τύπο του διανοουμένου – εκείνου του παραγωγού θεωριών. Σαν τέτοιος ήταν ένας ακάματος κυνηγός ιδεών, που εξηγούσαν τον σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Με πιο κεντρική τη λεγόμενη «κοινωνία του ρίσκου», όπως λεγόταν και ένα βιβλίο του από το 1986, που χαρακτηρίστηκε ένα από τα 20 σημαντικότερα κοινωνιολογικά έργα του εικοστού αιώνα και τον έκανε με μιας παγκόσμια γνωστό.
Η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, έλεγε, δημιουργεί η ίδια τους κινδύνους που την απειλούν: Ατομικά όπλα, πυρηνικά εργοστάσια, μόλυνση του περιβάλλοντος, «νέφη» πάνω από τις πόλεις, αυτοκινητοδρόμους-λαιμητόμους, κοινωνικές ανισότητες, χρηματιστικές κρίσεις. Ρίσκο δεν σημαίνει όμως αυτόματα καταστροφή, αλλά την έγκαιρη πρόβλεψη της μελλοντικής καταστροφής, που επιτρέπει την αποτροπή της. Ο Μπεκ είχε εκπονήσει μάλιστα και έναν κατάλογο αποτρεπτικών μεθόδων, που περιλάμβανε τη θεωρία των πιθανοτήτων και τη λήψη προληπτικών μέτρων. 
Η αποτροπή δεν μπορεί βέβαια να είναι τελεσίδικη. Κι αυτό επειδή η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία υποφέρει από τέσσερις συστημικές ατέλειες, οι οποίες συνεργούν στην αναπαραγωγή του ρίσκου: την υπέρβαση των ορίων (Entgrenzung), την αδυναμία ελέγχου, την ελλιπή αντιστάθμιση των προξενηθείσων ζημιών, και την έλλειψη γνώσης και επίγνωσης των κινδύνων.
Αυτός ακριβώς ο χαρακτήρας του ρίσκου ως «ζόμπι» παρακινούσε τον Μπεκ να αναζητεί όλο και πιο επακριβείς έννοιες για την αντιμετώπισή του. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Πρώτον, η ατομικότητα (εντελώς διαφορετική από τον ατομικισμό), που είναι αποτέλεσμα της προϊούσας διάλυσης των παραδοσιακών θεσμών, όπως η οικογένεια, τα φύλα, ή οι τάξεις. Το «ατομικό» άτομο δεν είναι πλέον παράγωγο του περιβάλλοντός του, αλλά, αντίθετα: επιλέγει, «σκηνοθετεί» ή «χειροτεχνεί» το ίδιο τη βιογραφία του. Αυτό φαίνεται και στο θέμα της θρησκείας: Όλο και περισσότερα άτομα απαρνούνται τα θρησκευτικά δόγματα και εγκαταλείπουν τις εκκλησίες για να δημιουργήσουν ένα δικό τους ατομικό «Θεό» - καθ΄εικόνα και κατά ομοίωσή τους.
Δεύτερον, η κοσμοπολιτικοποίηση, που είναι πάλι εντελώς διαφορετική από τον κοσμοπολιτισμό. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο «Βήμα» (ίσως η τελευταία που έδωσε πριν πεθάνει) ορίζει τις έννοιες ως εξής:
«Ο κοσμοπολιτισμός είναι θεωρητική κατασκευή, που ανάγεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και χρησιμοποιήθηκε στη νεότερη εποχή από όλους τους μεγάλους διαφωτιστές - από τον Ιμάνουελ Καντ ως τον Γιούργκεν Χάμπερμας. Μόνο που ο όρος έχει ένα ψεγάδι: εκείνο της θαυμάσιας αλλά όχι ρεαλιστικής ιδέας. Η κοσμοπολιτικοποίηση, ως πρακτική διαδικασία, δεν έχει σχέση με τον κοσμοπολιτισμό. Με την έννοια αυτή θέλω να δείξω ότι στις αρχές του 21ου αιώνα ζούμε σε μια πραγματικότητα στην οποία δεν έχουν πλέον εφαρμογή οι μέχρι πρότινος ισχύουσες αρχές της συμβίωσης μεταξύ κρατών και ηπείρων. Επιγραμματικά, κοσμοπολιτικοποίηση σημαίνει τον εγκλεισμό των αποκλεισμένων - κάτι που συχνά γίνεται με καταναγκαστικό τρόπο. Ενα παράδειγμα για αυτό είναι τα εκατομμύρια άτομα από χώρες του Τρίτου Κόσμου, που για να επιζήσουν αναγκάζονται να πουλάνε σωματικά τους όργανα, όπως νεφρά, μάτια, ή συκώτι, σε πλούσιους ασθενείς στη Δύση. Το αποτέλεσμα είναι μια μοντέρνα μορφή συμβίωσης: η συγχώνευση δύο άνισων κόσμων μέσω της ιατρικής τεχνολογίας. Στα σώματα των ατόμων συνενώνονται ήπειροι, ράτσες, τάξεις, έθνη και θρησκείες. Μουσουλμανικά νεφρά καθαρίζουν χριστιανικό αίμα, άσπροι ρατσιστές αναπνέουν με πνεύμονες μαύρων. Ετσι προκύπτει ο λεγόμενος "βιοπολιτικός κοσμοπολίτης". Τέτοια λιγότερο φρικιαστικά δείγματα εγκλεισμού του αποκλεισμένου βλέπουμε άπειρα στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα, στα ράφια των καταστημάτων, που είναι γεμάτα με προϊόντα, που προέρχονται από την αδυσώπητη εκμετάλλευση των κατοίκων του Τρίτου Κόσμου από δυτικές επιχειρήσεις. Και αυτό αποτυπώνεται στα παγκόσμια ρίσκα, που εφορμούν στη ζωή μας: κλιματική αλλαγή, φτώχεια, πυρηνικά όπλα, χρηματιστική κρίση».
Και αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κοσμοπολιτικοποίησης στην Ελλάδα προσθέτει:
«Η κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι χρηματιστές σε άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά και εδώ ισχύει η αμφισημία: από τη μία βλέπουμε ανθρώπους, όπως τους τραπεζίτες, να δρουν διακρατικά και να επηρεάζουν τη μοίρα εκατομμυρίων κατοίκων άλλων χωρών, από την άλλη όμως πολλά από τα "θύματά" τους να αντιδρούν ταυτιζόμενα είτε με τις δημοκρατικές δομές και την εθνική κυριαρχία της χώρας τους είτε με ευρωσκεπτικιστικά κινήματα».
Τρίτον, η μεταμόρφωση, η τελευταία «κρεασιόν» του Μπεκ, στην οποία αφιέρωσε το τελευταίο βιβλίο του, που πρόκειται να εκδοθεί στα αγγλικά τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στην ίδια συνέντευξη έδινε τον εξής ορισμό: «Η μεταμόρφωση είναι έννοια που συνδυάζει την κατάρρευση μιας παλιάς τάξης πραγμάτων με το κανονιστικό πλαίσιο μιας υπό εκκόλαψη καινούργιας. Για τις κοινωνικές επιστήμες, η νέα τάξη πραγμάτων δεν είναι μονόπλευρη αλλά αμφίσημη. Παράδειγμα, η αλλαγή του κλίματος: Η αναζήτηση γρήγορων πολιτικών λύσεων δεν οδήγησε ως τώρα πουθενά - προκαλεί μόνο αμφιβολίες, για να μην πω απόγνωση. Αν όμως εγκαταλείψουμε την εμμονή σε εύκολες λύσεις και αποδεχθούμε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο ρίσκο, που εμπεριέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα πρόληψης της καταστροφής, θα διαπιστώσουμε πως η αλλαγή αυτή δεν απειλεί μόνο το μέλλον μας αλλά έχει αλλάξει και το παρόν μας. Η ιδέα της μεταμόρφωσης αλλάζει εδώ και τώρα τις προϋποθέσεις για την απόκρουση της καταστροφής. Στη θέση του παλιού κανονιστικού ορίζοντα μπαίνει ένας καινούργιος. Στη βάση του μπορούμε να αναζητήσουμε κατόπιν λύση για το κλιματικό πρόβλημα παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα των φτωχών χωρών και οργανώνοντας με νέο τρόπο την κατανάλωση και τον καπιταλισμό».
Θεωρητικά, ο Μπεκ είχε εγκαταλείψει, όπως αναφέρθηκε ήδη, πολλές κεντρικές κοινωνιολογικές έννοιες του εικοστού αιώνα, όπως τάξη και ταξικοί αγώνες. Τα σημερινά μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας  ήταν για αυτόν υπερταξικά. «Το νέφος, ή η ακτινοβολία του Τσερνόμπιλ δεν κάνουν καμιά διάκριση ανάμεσα στους καπιταλιστές και τους προλετάριους» συνήθιζε να λέει.
Ακόμη οξύτερη ήταν η κριτική που ασκούσε στο λεγόμενο «μεθοδικό εθνικισμό», στην ακόμη κυρίαρχη αντίληψη στις κοινωνικές επιστήμες, σύμφωνα με την οποία το εθνικό κράτος αποτελεί τη μόνιμη αφετηρία της κοινωνιολογικής ανάλυσης. Το κράτος, όπως και οι τάξεις, ήταν για αυτόν σκέτος αναχρονισμός, ο οποίος μπαίνει εμπόδιο στη λύση των κοινών «υπερκρατικών» προβλημάτων. Η λύση των τελευταίων μπορεί έτσι να βρεθεί όχι απλώς μέσω διακρατικών συνεργειών, αλλά κυρίως μέσω της υπέρβασης του εθνικού κράτους.
Στην Ευρώπη, η υπέρβαση αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μέσω της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μπεκ ήταν φανατικός οπαδός της. Σε αυτήν έβλεπε το πλαίσιο για την πραγμάτωση του ονείρου του: μιας ένωσης ευρωπαίων κοσμοπολιτών, απελευθερωμένων από τα εθνικά, εθνικιστικά και κρατικιστικά στερεότυπα.
Ο ίδιος διερωτόταν: Γιατί μόνο μια ενωμένη Ευρώπη, και όχι αμέσως μια ενωμένη υφήλιος – που θα πραγμάτωνε πλήρως τον κοσμοπολιτισμό;
Η απάντησή του ήταν: Η Ευρώπη είναι μόνο η αρχή. Σε αυτήν υπάρχουν ήδη οι βασικές πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την προώθηση του κοσμοπολιτικού οράματος.  Με τον καιρό θα μπορούσαν να υπάρξουν παρόμοια σχήματα και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Όχι λίγοι κριτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην συνεργάτης του Άρμιν Νασέκι,  υποστηρίζουν, ότι ο Μπεκ είναι μονόπλευρος, με την έννοια, πρώτον: Ότι δίνει αδικαιολόγητα μεγάλη έμφαση στις υποκειμενικές αντιλήψεις των ανθρώπων, οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο υπό την κατάλληλη καθοδήγηση - αλλάζοντας έτσι και τον κόσμο. Και δεύτερον, ότι παραγνωρίζει τις «άκαμπτες» κοινωνικές υπερδομές και την καθοριστική τους επίδραση στη ζωή και τη συνείδηση των ανθρώπων.
Παρόλα αυτά, οι θεωρίες του φέρνουν καινούρια πνοή στη σύγχρονη σκέψη. Όχι παράξενο έτσι, ότι ορισμένοι αριστεροί διανοητές επιχειρούν να τη μεταδώσουν και στον κλασικό μαρξισμό αξιοποιώντας, για παράδειγμα, τη μεθοδολογία της «κοινωνίας του ρίσκου».
Πολιτικά, ο Μπεκ κινούταν ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Σε αυτούς απεύθυνε εξ άλλου και τις θεωρίες του: Στους ηγέτες τους, για να τις έχουν ως βάση για την πολιτική τους, στους ψηφοφόρους τους, για να τις χρησιμοποιούν ως πυξίδα  για τον καθημερινό βίο τους – ως συνειδητοί κοσμοπολίτες στο πλαίσιο μιας «τυφλής» κοσμοπολιτικοποιημένης κοινωνίας.
Με αυτή την αφετηρία ασκούσε αυστηρότατη κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ για την ευρωπαϊκή κυρίως πολιτική της στο πλαίσιο της κρίσης. Το δοκίμιό του «Μερκιαβέλι» (από Μέρκελ και Μακιαβέλι) από το 2012 έπαιρνε σε πρώτη γραμμή παράδειγμα την Ελλάδα για να δείξει τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας.
Ανάλογα συχνά ήταν και τα ερωτήματά του για την κατάσταση των Ελλήνων στις συνεντεύξεις που είχε δώσει τα τελευταία χρόνια στο «Βήμα».
Στην τελευταία από αυτές εξέφρασε την απορία, γιατί δεν υπάρχει κανένα κίνημα αλληλεγγύης ανάμεσα στα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα, που να είναι ταυτόχρονα φιλευρωπαϊκό. Στην παρατήρηση του υπογράφοντα, ότι υπάρχουν εκατοντάδες δίχτυα πολιτών, που ασκούν καθημερινά έμπρακτη αλληλεγγύη, και ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού συνεχίζει να πιστεύει σε μια Ευρώπη ισότιμων πολιτών, η απάντησή του ήταν, ότι θα φροντίσει να μάθει περισσότερα γι αυτά στο άμεσο μέλλον.
Ο απροσδόκητος θάνατό του την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ματαίωσε οριστικά αυτό το σχέδιό του.

***  Προβάδισμα 3,1% του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
Τι δείχνει η μέτρηση της Rass

Προβάδισμα 3,1% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”.
 
Δείτε την πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ 30.4%
ΝΔ  27,3%
ΠΑΣΟΚ 3.5%
ΑΝΕΛ 2,5%
Χρυσή Αυγή 3.8%
ΚΚΕ 4.8%
Ποτάμι 4.7%
Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία με 41% έναντι 33,4% του Αλέξη Τσίπρα.
~ Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν οι ΑΝΕΛ, με 2,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,4%, ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν καταγράφεται.
~ Άλλο κόμμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν 3,8% των ερωτηθέντων, άκυρο 2,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 15,2%.
~ Μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ισχυρό προβάδισμα 7,6 μονάδων στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, με ποσοστό 41%, έναντι 33,4% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
~ Η έρευνα της Rass εστίασε και στο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. Το 6,1% απάντησε πως σε περίπτωση που δημιουργούσε κόμμα θα τον εμπιστευόταν.
~ Πάντως 41% δηλώνουν ότι η προοπτική να εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας τους προκαλεί φόβο, έναντι 38,1% που δηλώνουν ότι τους δίνει ελπίδα.
~ Το 74,2% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία.
  ***  Προσωπικότητες κύρους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ
Ποιοι θα πλαισιώσουν τα πολιτικά πρόσωπα

Πολιτικά θα είναι όπως όλα δείχνουν τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ τα πρόσωπα που θεωρούνται φαβορί είναι ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Στα σχέδια ωστόσο του Αντώνη Σαμαρά και του Μαξίμου είναι να συμπεριληφθούν και πρόσωπα κύρους στο ψηφοδέλτιο. Τέτοια ονόματα είναι ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο Χρήστος Ζερεφός και ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, όπως αναφέρει η Real News αλλά και ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, όπως είχαν αποκαλύψει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.


***

*** Αθλητική  Επικαιρότητα  :

   *** Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την NOVA) και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:
Σούπερ Λιγκ... 2015 .........στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
ΣΑΒΒΑΤΟ 3/1/2015
~ Βέροια - Παναιτωλικός    1-3 , (0-1) .- ^
 (15:00, Δημ. Στάδιο Βέροιας)
Τα  γκολ: 27΄Κάπελ , 54΄ και 63΄Βιγιαφάνες, 88΄Καλτσάς .-
Διαιτητές: Γεώργιος Δασκαλόπουλος, Χρήστος Ακρίβος, Γεώργιος Πασχάλης
Κάρτες : Γοδόϊ ,
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
ΒΕΡΟΙΑ (Γκρανέρο): Καντιμοίρης, Όστοϊτς, Τσιάμης, Καλί, Αμαραντίδης, Μπεν, Μπατιόν, Ντουμίτρου, Μάντζεκ, Καλτσάς, Κάμπορα (Παυλίδης).
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Χάβος): Ράφαελ, Μπεχαράνο, Κούσας, Ετζενγκέλε, Μαρτίνες, Γοδόι (Κουτρουμάνος), Φωτάκης, Μαρτίνες, Βιγιαφάνες (Μύγας), Κάπελ, Άλβες (Βασιλείου).
Οι πάγκοι:
ΒΕΡΟΙΑ: Τζινάρ, Εσπάρθα, Καταλά, Παυλίδης, Μπαργκάν, Άρτσε, Βεργώνης.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Στεφανάκος, Κουτρομάνος, Μαλεζάς, Παπουτσογιαννόπουλος, Βασιλείου, Μύγας, Κωνσταντινόπουλος.
Βίντεο από αγώνα  :
~**ΒΕΡΟΙΑ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1ο  Ημιχρ  0-1  γκολ Κάμπελ 17η  αγων  3/1/2015:
http://youtu.be/YZFrk-eKyHY
,.- ~**ΒΕΡΟΙΑ  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-3  2ο  γκολ 17η αγων   3/1/2015 : http://youtu.be/LfIKC_LWWNE .-
~**ΒΕΡΟΙΑ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-3  3ο  γκολ 3/1/2015 17η αγων : http://youtu.be/37YCa2PDPWs .-
~**ΒΕΡΟΙΑ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-3   γκολ Καλτσά  17η  αγων  3/1/2015 : http://youtu.be/kZT3M84VGk0 .-


~Κέρκυρα - Αστέρας Τρίπολης   1-0 , (0-0) .- ^ (17:15, ΕΑΚ Κέρκυρας)
Τα  γκολ :  48΄ Ναγιάρ ,
 Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών).
Βοηθοί: Απτόσογλου (Αθηνών), Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας).
Κάρτες : Γκόμες ,Μπαράλες , Μάσα  ,
Oι ενδεκάδες:
ΚΕΡΚΥΡΑ (Γρηγορίου): Σετκούς, Βενέτης, Γκόμες, Ντιμιτρόφσκι, Ντιόγκο, Ναχάρ, Ανδρεόπουλος (Ρόχας), Κόντος, Χαβίτο, Καϊκούτ (Μαρκόφσκι) , Ζορμπάς (Κρητικός).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Βεργέτης): Κοτίτσκι, Λούι, Σανκαρέ, Τσοκάνης (Μανούφο) , Ζησόπουλος, Κουρμπέλης (Μπακασέτας), Τιε Μπι (Ρόλε) , Μάσα, Φερνάντες, Γιαννιώτας, Μπαράλες.
Οι πάγκοι:
ΚΕΡΚΥΡΑ: Κουτζαβασίλης, Κρητικός, Μαρκόβσκι, Παρασκευαΐδης, Ρόχας, Σάντσες, Σιόντης.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.: Θεοδωρόπουλος, Μουνάφο, Παντελιάδης, Παπαχρήστος, Μπακασέτας, Μούκαμ, Ρόλε.
Βίντεο από αγώνα :
~**ΚΕΡΚΥΡΑ -ΑΣΤΕΡΑΣ Τριπ 1-0 δηλώσεις γκολ 3/1/2015 17η αγων  : http://youtu.be/-wrrh_SU9vU .-

~ ΠΑΟΚ - Πανιώνιος   3-2, (2-2).-
(19:30, Τούμπα)
Τα  γκολ :2΄ Γιάννου , 8΄ Βίτορ , 9΄πεν. Κολοβός , 30΄Μαντούρο , 72΄πεν. Αθανασιάδης ,
Διαιτητές : Δελφάκης , Αναστόπουλος , Πετρόπουλος ,
Κάρτες: Κολοβός , Τασουλής , Ράτς , Παπαδόπουλος ,Μαντούρο  ,Σκόδρας , κόκκινη  Ιμπαγάσα (2 κίτρινες),
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ (Α. Αναστασιάδης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Βίτορ, Κίτσιου, Ρατς, Τζανδάρης( Γκολάσα), Κάτσε, Μαντούρο, Περέιρα(Σαββίδης), Σαλπιγγίδης(Παπαδόπουλος), Αθανασιάδης
Πανιώνιος (Μ. Ουζουνίδης): Παπαδόπουλος, Τασουλής(Μασούρας), Παντίδος, Οικονόμου, Ιμπαγάσα, Μπουμάλ, Κολοβός, Αργυρόπουλος(Ρισβάνης) , Σιώπης (Φούντας), Μητρόπουλος, Γιάννου
Στον πάγκο των γηπεδούχων οι: Γιακουμής, Σαββίδης, Σπυρόπουλος, Παπαδόπουλος, Πόζογλου, Ποζατζίδης, Γκολάσα
Αναπληρωματικοί για τον Πανιώνιο οι: Γιαννακόπουλος, Πάνος, Μπούζας, Φούντας, Γκέζος, Μασούρας, Ρισβάνης
Βίντεο με γκολ από αγώνα :
~**ΠΑΟΚ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ τα 2 από τα 3  γκολ Α΄ΗΜΙΧΡ 1-2 3/1/2015 17η αγων:
http://youtu.be/DL6uUJcx32I
~**ΠΑΟΚ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Α΄ ΉΜΙΧΡ   2-2  τα  4  γκολ 3/1/2015  17η αγων :
http://youtu.be/GVwOG8TlWhA .-
  ~**ΠΑΟΚ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  στο Α΄ΗΜΙΧ, ισοφ  Μαντούρο  2-2   3/1/2015 :
http://youtu.be/LgN194vEA_0 .-

~** ΠΑΟΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-2  δηλώσεις  και τα γκόλ 3/1/2015 17η αγων : 
http://youtu.be/QXht8-9bPWw .-
~**ΠΑΟΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-2 3ο γκολ πεν Αθανασιάδη  3/1/2015 17η αγων : http://youtu.be/TkFRe1wEr9E .-
  
***  ΚΥΡΙΑΚΗ 4/1/2015
Ολυμπιακός - Πλατανιάς (15:00, «Γεώργιος Καραϊσκάκης»)
 
Ατρόμητος - Καλλονή (17:15, Δημ. Στάδιο Περιστερίου)


Λεβαδειακός - Εργοτέλης (17:15, Δημ. Στάδιο Λιβαδειάς)


ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός (19:30, Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες»)


~ ΟΦΗ - Νίκη Βόλου ματαιώθηκε  3-0 α.α. -

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/1/2015

Ξάνθη - Πανθρακικός (19:30, "SKODA Ξάνθη Arena")

*** ~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28/12/2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/28122014.html ,
~ Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/29-2014.html ,
~  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  30  Δεκεμβρίου  2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/30-2014.html .-
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31 Δεκεμβρίου  2014  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/31-2014.html .-
 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
~  Επικαιρότητα και ενημέρωση  01  Ιανουαρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/01-2015.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  01  Ιανουαρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/01-2014.html .-
~  Επικαιρότητα  ενημέρωση  Παρασκευή  02 Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/02-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  ενημέρωση Σάββατο  03  Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/03-2015.html .-

Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 03 και 04 Ιανουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/03-04-2015.html ,
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/04-2015.html .-   
~ http://oreini-ileia.blogspot.ca/2010/11/1821.html ,


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3953   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,    2277    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 291   video.- 
Σύνολον                                                   8521    βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2723

   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258       337  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    741.–  
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   292 .- 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,447/414/27  , 19,1  χιλ./258/11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: