ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαϊου 2014

Άρωμα  ειδήσεων  και  ενημέρωσης  Σάββατο  10  Μαϊου  2014   :



*** Μεσσηνιακά  και  άλλα :

*** Επίθεση σε Παν. Νίκα και Μαν. Μάκαρη από τον Μιχάλη Αντωνόπουλο          
              
Ετερόκλητη συμμαχία ο συνδυασμός «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες», μόνο έργα βιτρίνας η απερχόμενη Δημοτική Αρχή
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα έμεινε μέχρι τον πρώτο γύρο των εκλογών στο Δήμο Καλαμάτας και, απ’ ό,τι φαίνεται, έφτασε ο καιρός να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Τουλάχιστον αυτό επιχειρήθηκε, χθες, από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών, Καλαμάτα δεν είναι μόνο η πλατεία», Μιχάλη Αντωνόπουλο, στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή Δημοτική Αρχή εμφανίζει φαινόμενα παρακμής. Βρίσκεται σε τροχιά εκλογικής πτώσης, η οποία μεγαλώνει όσο πλησιάζουμε την ημέρα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τα τεράστια αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει με τα εγωκεντρικά έργα βιτρίνας και τις τσιμεντοαναπλάσεις. Το νέο Δημαρχείο, το κλείσιμο της Φαρών, τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες και άλλα.
Από την άλλη, η εναλλακτική πρόταση μίας μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων και των ΑΝΕΛ δεν έχει τη συγκολλητική ουσία και δεν κερδίζει τους δυσαρεστημένους πολίτες.
Βλέπουν τις κομματικές επιλογές και συμμαχίες ετερόκλητων ομάδων να θέλουν να κάνουν την αυτοδιοίκηση α και β βαθμού “σκαλοπάτι” για την κεντρική εξουσία και παζάρι αξιωμάτων από κομματικά στελέχη που αλλάζουν πεποιθήσεις και οράματα σαν τα πουκάμισα».
Σε αντίθεση με την παραπάνω κατάσταση, ο συνδυασμός του κ. Αντωνόπουλου, όπως τόνισε, «έχει όραμα και θέσεις. Πορεύεται το δύσκολο δρόμο, που δίνει λύσεις στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, και οικονομικά προβλήματα του Δήμου μας, με ορίζοντα δεκαετίας. Οικοδομούμε την ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση. Θεμέλιος λίθος που δίνει προοπτική και συνέχεια στον τόπο μας».
Περιγράφοντας τα κύρια σημεία των θέσεών του, είπε: «Το πρόγραμμά μας, αφενός, εστιάζει στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του δημότη, με παρεμβάσεις και δράσεις για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του, την προστασία και την ασφάλειά του από φυσικές καταστροφές ή ανθρώπινες ενέργειες και, αφετέρου, αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την Καλαμάτα του 2021.
Η ενεργοποίηση του πολίτη μέσα από θεσμοθετημένα όργανα (συνήγορος του δημότη, επιτροπή διαβούλευσης και άλλες θεσμικές δράσεις) θα γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα, σύμφωνα και με όσα περιγράφονται στο νόμο για την αυτοδιοίκηση. Η ενεργή συμμετοχή δημοτών και φορέων της πόλης, καθώς και των οικισμών, θα επιβραβεύεται και θα χρησιμοποιείται ως πίεση για τη χρηματοδότηση προτάσεων».

***  Ραντεβού με τους φακούς μας στις 8 στην κεντρική πλατεία
 
  Οι αρχικοί δισταγμοί για το αν θα έχει ανταπόκριση το 1o Night Run Καλαμάτας του Μεσσηνιακού κατέληξαν στην αγωνία των διοργανωτών για το αν θα υπάρχουν τελικά αρκετοί φακοί (κεφαλής) για να καλύψουν την πρωτοφανή ζήτηση! Μέχρι χθες το βράδυ οι συμμετοχές είχαν φτάσει τις 1.100, ενώ αναμένονται κι άλλες της «τελευταίας στιγμής» πριν την αποψινή εκκίνηση. Το νυχτερινό και φωτεινό κύμα των δρομέων θα συγκεντρωθεί στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, ενώ μισή ώρα αργότερα θα δοθεί το σύνθημα της εκκίνησης, αρχικά για τη διαδρομή των 2 χλμ. και μετά για τα 5 χλμ. Μικροί και μεγάλοι είναι έτοιμοι να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία, μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, ενώ εξίσου εντυπωσιακή θα είναι η εικόνα για τους θεατές. Κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα, που θα στρέψει και πάλι τα φώτα του αθλητικού κόσμου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η αποψινή εκδήλωση δεν περιλαμβάνει μόνο το Night Run, αλλά και άλλες παράλληλες δράσεις, όπως αθλητικά παιχνίδια στην πλατεία, χορό και ζούμπα από τη σχολή Fame, μουσική και dj, αλλά και λιχουδιές από τους σπουδαστές του ΙΕΚ Ορίζων. - 

*** Έντονες βολές κατά πάντων , αλλά κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στη χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ (φωτογραφίες)          
       
Από Λουϊζα Ράγου , Δ. Οικονομάκο και Α. Κατσά 
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας 
 Δριμεία κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στον τελευταίο, πως εκβιάζει το λαό και δημιουργεί ψεύτικες προσδοκίες, άσκησε χθες από την Καλαμάτα η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λουίζα Ράγου.
Η κα Ράγου τάχθηκε κατά των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, λέγοντας πως οι λαϊκές ανάγκες έγιναν στόχος των κερδοφόρων μονοπωλίων στο όνομα της καπιταλιστικής σταθεροποίησης και ανάπτυξης.
Κάλεσε σε ριζικές αλλαγές και ανατροπές του σάπιου, όπως το χαρακτήρισε, συστήματος και πρόσθεσε πως η κυβερνητική εναλλαγή που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ  όχι μόνο δεν θα απαντήσει στα προβλήματα του λαού, αλλά κάνει και ζημιά καλλιεργώντας προσδοκίες και δημιουργώντας αυταπάτες. «Δεν μπορούν να βγουν ωφελημένοι θύτες και θύματα», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτήθηκε από τον ΣΕΒ  και άλλους παράγοντες.
Στις 26 Μαΐου τα προβλήματα θα είναι εδώ, επισήμανε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε πως όλοι υπόσχονται ελάχιστα στο λαό , που βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες του
Συνεχίζοντας τις βολές της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η μεγαλοστομία του φτάνει έως εκεί  που θα εκπληρωθούν οι στόχοι του να γίνει κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως πίσω από το «go back»’, υπάρχει το «come back» σε βιομήχανους και εφοπλιστές, ενώ, χαρακτήρισε πολύ βολική για το σύστημα, την αντιπολίτευση που ασκεί το σύστημα. Όσον αφορά στο χρέος, είπε πως ο καυγάς που γίνεται, δεν αφορά στο λαό, αλλά πίσω του βρίσκονται και νέες συμφωνίες και νέα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται για το λαό, αλλά για το κεφάλαιο.
Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως το πολιτικό σύστημα επεξεργάζεται και εναλλακτικές λύσεις  μέσω της αξιοποίησης των ευρωεκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιοποιηθούν για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την Ελιά, το Ποτάμι και άλλους σχηματισμούς.
  Καταλυτικός ο ρόλος του λαού
Χαρακτήρισε καταλυτικό το ρόλο του λαού, ζητώντας να μην δείξει ανοχή και να στηρίξει το ΚΚΕ. Ζήτησε να ψηφίζουν ΚΚΕ ακόμη και όσοι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του, αλλά εκτιμούν τη συνεπή του δράση, και να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα απέναντι στα μονοπώλια.
Σε άλλο σημείο τάχθηκε υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, λέγοντας πως ο λαός δεν πρέπει αν φοβάται και θα γλιτώσει από κάθε απομόνωση που τον καταδίκασε η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι η ΕΕ δεν αλλάζει και δεν μεταρρυθμίζεται, αφού καλύπτει συγκεκριμένα συμφέροντα, μεμφόμενη το ΣΥΡΙΖΑ πως δεν ισχύουν τα όσα αυτός ισχυρίζεται.
Καταφέρθηκε και κατά της «Χρυσής Αυγής» ζητώντας από το λαό να τη στείλει με την ψήφο του στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ενώ, καταλήγοντας, ζήτησε από τα μέλη κάθε εργατικού σπιτιού να πάνε στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στο χέρι, να ψηφίσουν, να γυρίσουν περήφανοι για την επιλογή τους και την επόμενη να ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα.
  Βολές από Οικονομάκο και Κατσά
Ακολούθησε χαιρετισμός του υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας  Δημ. Οικονομάκου, ο οποίος, μεταξύ άλλων,  άσκησε και αυτός από την πλευρά του δριμεία κριτική κατά των λοιπών συνυποψηφίων του, της Δημοτικής Αρχής, αλλά και κατά του συνδυασμού του Μαν. Μάκαρη,. Ανέφερε όπως τόσο σε αυτόν, όσο και στο συνδυασμό του κ. Νίκα υπάρχουν υμνητές της χούντας κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά σε ένα τοπικό αρθρογράφο (δεν τον κατονόμασε), αλλά και στον υποψήφιο βουλευτή των  ΑΝΕΛ το 2012, Παν. Γεωργόπουλο.
Από την πλευρά του, ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής Αντ. Κατσάς σημείωσε, μεταξύ άλλων πως ένα είναι το δίλημμα αυτών των εκλογών: ή υποταγή στα μνημόνια ή σπάσιμο των αλυσίδων. Και αυτός εξαπέλυσε βολές κατά των λοιπών κομμάτων, επικεντρώνοντας τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον  οποίο είπε πως ευνούχισε κάθε κινηματική διαδικασία. 

*** Συνελήφθησαν 18 άτομα, τα 9 στη Μεσσηνία
 
Εννέα άτομα συνελήφθησαν συνολικά στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές σε καταυλισμούς Ρομά και άλλες περιοχές της Λακωνίας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έλεγχοι σε 352 άτομα, εκ των οποίων 250 ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί, καθώς και σε 305 οχήματα. Προσήχθησαν συνολικά 79 άτομα, από τα οποία 55 ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα. Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν: ένας Έλληνας για ναρκωτικά, δύο Έλληνες Ρομά για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, τρεις Έλληνες για καταδικαστικά έγγραφα και τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής. Βεβαιώθηκαν συνολικά 131 παραβάσεις του ΚΟΚ, δύο παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, μία παράβαση σχετικά με άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων και μία παράβαση για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Τέλος, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 21 αρχαία νομίσματα, 4 αρχαία αντικείμενα (εξαρτήματα ενδυμασίας), μικροποσότητα και τσιγαριλίκι χασίς. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο εισαγγελείς. - 

*** Το ΤΕΙ δείχνει το δρόμο…          
   
Το ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) τα τελευταία χρόνια έχει πάψει πια να είναι ο... φτωχός συγγενής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην πόλη μας.
Είχε ένα σημαντικό Τμήμα Λογοθεραπείας, που αδικαιολόγητα παραδώσαμε αμαχητί, διαθέτει τη μοναδική στη χώρα, σε τριτοβάθμιο επίπεδο εκπαίδευσης, πιστοποιημένη ομάδα γευσιγνωσίας ελαιολάδου, ενώ το Τμήμα Υδροπονικών Καλλιεργειών συνεχώς αναπτύσσει μια ξεχωριστή δυναμική.
Χθες, σ’ ένα ακόμα δείγμα εξωστρέφειας και άμεσης επαφής του με την κοινωνία, το εκπαιδευτικό ίδρυμα διοργάνωσε μια σημαντική ημερίδα με θέμα την κατάσταση της μεσσηνιακής, κυρίως, γεωργίας σε καιρό οικονομικής κρίσης, με υψηλού επιπέδου επιστημονικές αναλύσεις, παρουσία των σημαντικότερων επιχειρήσεων της περιοχής.
Δυστυχώς, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι χιλιάδες, από υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες μέχρι παραγωγούς, η προσέλευση δεν ήταν ικανοποιητική. Διερωτώμαι, όμως. Αν οι υποψήφιοι «σωτήρες» μας δεν ακούσουν τους ειδικούς, αν οι παραγωγοί δεν παρακολουθήσουν τις νέες τάσεις στον τομέα τους, πώς θα πάει μπροστά ο τόπος μας;
Κύριοι πολιτικοί, κύριοι παραγωγοί, τυποποιητές αγκαλιάστε τις προσπάθειες που γίνονται. Διαφορετικά, θα μας... φάει το μαύρο το σκοτάδι!    Α.Π. 

***  Μανώλης Μάκαρης: “Κέντρα πρόληψης για δωρεάν εξετάσεις”
           
     
Ο επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου - Ενεργοί Πολίτες» στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
 Το Νοσοκομείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Μ. Μάκαρης και υποψήφιοι του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες».
Ο Μ. Μάκαρης είχε συνάντηση με το διοικητή του ιδρύματος Γιώργο Μπέζο, όπου επισήμανε -για μία ακόμα φορά -τα προβλήματα που προκύπτουν στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος από την υποστελέχωσή του και την ανεπάρκεια αναλώσιμων, ενώ συνομίλησε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και δημότες.
Ο Μ. Μάκαρης μετέφερε στους συνομιλητές του τις βασικές γραμμές της κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης του συνδυασμού, επικεντρώνοντας στη δημιουργία από τη νέα Δημοτική Αρχή Κέντρων Πρόληψης, όπου οι δημότες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τσεκ απ, καθώς και στην ενίσχυση των υφιστάμενων δομών, όπως τα δημοτικά ιατρεία, αλλά και το κοινωνικό ιατρείο -«κανένας δημότης μας δε θα στερηθεί υπηρεσίες παροχής υγείας» επισήμανε.
Το απόγευμα ο Μ. Μάκαρης επισκέφθηκε τον Κορδία και τον Μπουρνιά και το βράδυ τη συνοικία της Πλεύνας, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε συνοικίες της Καλαμάτας που είχε ξεκινήσει την Πέμπτη, με επισκέψεις σε Φραγκοπήγαδο, Ράχη και Αβραμόγιαννη.
Σήμερα, στις 10.00 το πρωί, ο Μ. Μάκαρης θα έχει συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων των μαθητών της σχολών της «Φάρις». Στις 11.00 το πρωί -μαζί με υποψήφιους του συνδυασμού- θα επισκεφθεί το λιμάνι και τη μαρίνα της Καλαμάτας, ενώ στις 7.00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στη Μικρά Μαντίνεια.

^***   Σύλληψη 20χρονου Έλληνα για κλοπή μοτοποδηλάτου στην Καλαμάτα
 
  Έναν 20χρονο Έλληνα συνέλαβαν χθες το πρωί, στη Μεσσήνη, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, επειδή, όπως προέκυψε, το απόγευμα της Πέμπτης είχε αφαιρέσει από την Καλαμάτα ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο ιδιοκτησίας Έλληνα, το οποίο βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. - 

***  Στάθης Αναστασόπουλος: «Ο κ. Γ. Τσώνης επέλεξε τη μοναξιά του μονολόγου του»
 Αιχμηρή είναι η απάντηση που δόθηκε από το συνδυασμό «Δημοτική Ένωση Μεσσήνης» του δημάρχου Μεσσήνης και εκ νέου υποψηφίου, Στάθη Αναστασόπουλου, στην άρνηση που επέδειξε ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, να βρεθεί σε τηλεοπτικό διάλογο με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Σε αυτή αναφέρονται τα εξής: «Λυπούμαστε πραγματικά για την αρνητική απάντηση του κ. Γ. Τσώνη, στην πρόσκλησή μας για συμμετοχή του σε δημόσιο διάλογο με όλους τους υποψηφίους και πολύ περισσότερο, που επιλέγει τη μοναξιά του μονολόγου του, αντί μιας παραγωγικής συζήτησης ή ακόμα και αντιπαράθεσης θέσεων και απόψεων. Λυπούμαστε πραγματικά, που αντιλαμβάνεται την ενημέρωση των δημοτών ως… παλιό τέχνασμα και “κοκορομαχία”! Λυπούμαστε που αρνείται να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου μαζί μας, φοβούμενος τις καθαρές μας θέσεις και τις κρυστάλλινες απόψεις μας για την ανάπτυξη του Δήμου Μεσσήνης. Λυπούμαστε που φοβάται να “κάψει” την “ουσιώδη” - όπως τη χαρακτηρίζει - τηλεοπτική του εμφάνιση, όπου θα λέει ό,τι θέλει, χωρίς αντίλογο, παρά να κάτσει απέναντί μας και να αντιπαραθέσει το πρόγραμμά του με το δικό μας. Τον ευχαριστούμε, όμως, για την – έστω και με αυτό τον τρόπο - αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχουμε επιτελέσει στο Δήμο Μεσσήνης, μόλις σε 3,5 χρόνια, και γι’ αυτό με την επιλογή του δείχνει ότι δεν έχει τίποτα να μας πει δημόσια». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως έχουν ήδη απαντήσει θετικά οι Κων. Αποστολόπουλος και Κων. Σπυρόπουλος, ενώ αναμένεται η απάντηση του Δημ. Σαμπαζιώτη. - 

***  Υψηλότερες τιμές για το ελληνικό ελαιόλαδο         
           
Μια ήπια ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές παραγωγού του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, φτάνοντας πλέον στα 2,56 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου στη χώρα μας την καλλιεργητική περίοδο 2013/2014.
Η μειωμένη παραγωγή έχει οδηγήσει, όμως, σε ένα παρατεταμένο ανοδικό σερί και τις ιταλικές τιμές, οι οποίες πλέον βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Αντίθετα, στην Ισπανία, η παραγωγή ρεκόρ έχει οδηγήσει σε διόρθωση των τιμών κατά 29% σε σύγκριση με την περσινή εμπορική περίοδο.
  Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ελλάδα: Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013 έως τα τέλη του Γενάρη 2014 οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα διατηρήθηκαν σταθερές στα  2,46 ευρώ το κιλό, για να ενισχυθούν στη συνέχεια φτάνοντας τα 2,56 ευρώ το κιλό στα τέλη Απριλίου, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 4% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης σεζόν. Αυτά τα επίπεδα συνδέονται με τη χαμηλή ελληνική παραγωγή για το 2013/2014. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2013, οι τιμές ήταν στα 2,50 ευρώ το κιλό για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, πιθανώς ήδη αντανακλώντας την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής της καλλιεργητικής περιόδου 2013/14.
Ιταλία: Οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία άρχισαν να κινούνται ανοδικά, από το Δεκέμβριο του 2013 και έχουν φτάσει σε νέα υψηλά τριών ετών, φτάνοντας τα 3,40 ευρώ το κιλό στο τέλος του Απριλίου, σημειώνοντας αύξηση 6% από τα προηγούμενα υψηλά.
Ισπανία: Τους τελευταίους μήνες οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κινήθηκαν διορθωτικά, φτάνοντας τα 1,97 ευρώ το κιλό τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ενισχύθηκαν, όμως, στα 2,02 ευρώ, αλλά ακόμα παραμένουν 29% χαμηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Με μια πρώτη ματιά, η τάση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη του επιπέδου της παραγωγής της Ισπανίας.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές άρχισαν να μειώνονται τον Απρίλιο του 2013 και η διόρθωση εντάθηκε το Σεπτέμβριο του 2013, ίσως ως αντίδραση στις ανακοινώσεις της καλής συγκομιδής για το 2013/2014. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, οι τιμές είχαν κορυφωθεί στις αρχές του Μαρτίου 2013, όταν έφτασαν τα 3,02 ευρώ το κιλό, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.
Τυνησία: Στο τέλος του Οκτωβρίου 2013 οι παραγωγοί πληρώθηκαν με 2,53 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, όμως, οι τιμές άρχισαν να κινούνται διορθωτικά και στα τέλη Απριλίου διαμορφώθηκαν στα 2,41 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας μείωση 7% σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα. Οι τιμές παραγωγού 2012/2013 έχουν επηρεαστεί από την κακή συγκομιδή στην Ισπανία. Αυτή τη σεζόν ο συνδυασμός της καλής συγκομιδής στην Ισπανία και μια φτωχή συγκομιδή στην Τυνησία εξηγεί ίσως εν μέρει το σημερινό επίπεδο των τιμών στην Τυνησία.
 
***  4,2 εκατομμύρια ευρώ στους ΟΤΑ για την αντιπυρική περίοδο 2014          
   
Ο συντονισμός των δράσεων των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την προσεχή αντιπυρική περίοδο, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, χθες, στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Γιώργου Διδασκάλου και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων με τη δασοπυρόσβεση φορέων.
Κατά την εισήγησή του, ο κ. Διδασκάλου τόνισε ότι:
«-πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων όλων των υπηρεσιών και των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και η απόλυτη συνεργασία μεταξύ τους, για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
-για φέτος κατανεμήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 18,4 εκατομμυρίων ευρώ στους ΟΤΑ της χώρας για έργα πυροπροστασίας, εκ των οποίων τα 4.182.100 ευρώ αφορούν στους ΟΤΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. (2.020.500 ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου). Επίσης, έχουν εγκριθεί τα ποσά των 1,8 εκατ. (402.000 για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Π.Δ.Ε.& Ι.) για δασοτεχνικά έργα πυροπροστασίας και 4,1 εκατ. (912.000 για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Π.Δ.Ε.& Ι), για την εκτέλεση προγραμμάτων δασοπροστασίας από τις δασικές υπηρεσίες.
-ενισχύεται το έμψυχο δυναμικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με 225 νέους μόνιμους πυροσβέστες, των οποίων η εκπαίδευση ήδη ολοκληρώθηκε και με την πρόσληψη 1.500 εποχικών, ενώ εμπλουτίζεται η Πυροσβεστική με νέα οχήματα, ανανεώνοντας το στόλο της κατά 12 - 14%.
-ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) και, κυρίως, στις παρεμβάσεις αποκατάστασής τους, που πρέπει να γίνουν σε αυτούς από τους ΟΤΑ, εν όψει και της θερινής περιόδου.
-μεγάλη σημασία δίνουμε στο συντονισμό και τη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασικών Υπηρεσιών για τον καλύτερο προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων αντιπυρικής προστασίας.
-τονίζουμε δε, τον καθοριστικό ρόλο της έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έτσι ώστε το ΚΕΠΠ (Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας) να μπορεί να συντονίσει το έργο της πυρόσβεσης. Η Πολιτική Προστασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται απόλυτα με τις αντίστοιχες δομές των  ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού.
-ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο κομμάτι του εθελοντισμού και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στο ζήτημα των πυρκαγιών».
Κλείνοντας την εισήγησή του, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αναγκαιότητα εκπόνησης, από τους Δήμους, σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Εξήρε, δε, τη ραγδαία αύξηση, κατά 68%, των εθελοντών πυροσβεστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το σχεδιασμό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, για την αντιπυρική περίοδο 2014, παρουσίασαν ο συντονιστής Επιχειρήσεων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς και ο διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.  

***   Παραχωρήσεις ακινήτων της Μεσσηνίας και στο ΤΑΙΠΕΔ         
           
Μία σημαντική ερώτηση με θέμα τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου για εντάξεις στο ΤΑΙΠΕΔ δημόσιων χώρων στη Μεσσηνία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
Όπως αναφέρεται σε αυτή, «μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διαπράττεται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα εργαλείο της τρόικας που επιχειρεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που έχει γίνει στην Ευρώπη μετά το 1991, που ξεπουλήθηκαν όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις της Ανατολικής Γερμανίας.
Το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε με την πρόφαση  της προώθησης του δημοσίου συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, όμως, λειτουργεί με στόχο  το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες “επενδυτές”. Το υπουργείο Οικονομικών δε διστάζει να “περνάει” στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και ακίνητα μεγάλης ιστορικής σημασίας (προσφυγικά). Το ΥΠ.ΟΙΚ. ξεπουλάει σε εξευτελιστικές τιμές ακίνητα του Δημοσίου στους ιδιώτες και στη συνέχεια τα ενοικιάζει από αυτούς, εξασφαλίζοντάς τους κέρδη.
Με απόφαση της συγκυβέρνησης “πέρασαν” στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, εκτάσεις- φιλέτα εκατοντάδων στρεμμάτων, που μέχρι τώρα ήταν δημόσιες και διαθέσιμες στους πολίτες, που βρίσκονται στους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.
Συγκεκριμένα, προς ξεπούλημα οδεύουν οι παρακάτω παραλίες: στη Μεσσηνία, 535 στρέμματα παραλίας στη Γιάλοβα, 44 στρ. παραλιακής έκτασης στη Γιάλοβα - Διβάρι, 220 στρ. παραλία στην Μπούκα-Βελίκα Μεσσήνης, 48 στρ. παραλία στην περιοχή “Κορδία” Καλαμάτας (Γουλιμίδες), 19,5 στρ. παραλιακή έκταση μπροστά στο λιμανάκι στο Πεταλίδι Μεσσήνης». 

***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλαμάτα 

 Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει στις 13 Μαΐου, ημέρα Τρίτη, από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, στις περιοχές Αρδευτικά Μπουρνιά – Πίστα Καρτ και αντλιοστάσιο ΓΟΕΒ, στο Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ. - 

***  Τα σουβλάκια του Τζίμη θα φαγωθούν για ιερό σκοπό          
            Οι Κωνσταντινιά Νατσιοπούλου, Μαν. Κωνστάνταρος, Δημ. Μελιγκάκος και Κων. Κουράκος (εθελοντής στο Ειδικό Σχολείο, βοηθά τα παιδιά σε κατασκευές με μανταλάκια)
Μόνο ως μεγάλη γιορτή αγάπης θα μπορούσε να εκληφθεί η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 6.00 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίων Αποστόλων, με τίτλο «Σήμερα δε μαγειρεύουμε, τρώμε στου Τζίμη για το Ειδικό Σχολείο».
Τα έσοδα από την πώληση των εδεσμάτων θα διατεθούν για την ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.
Εμφανώς συγκινημένος ο διευθυντής του σχολείου, Μαν. Κωνστάνταρος, ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο χώρο του Ειδικού Σχολείου, πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στις εκφάνσεις της ζωής με παροχή ίσων ευκαιριών. «Ό,τι αναλάβαμε, ήταν δύσκολο, καθώς υπάρχει έλλειψη χώρου, πρόβλημα που ξεπεράστηκε με την ανταπόκριση της σχολικής επιτροπής και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας», σημείωσε και πρόσθεσε πως η κατασκευή μιας αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης κοστίζει περίπου 12.000 ευρώ. «Κάναμε πολλές δράσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων, που διατέθηκαν από φορείς και ιδιώτες οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε η ίδια εκδήλωση και πέρσι, οπότε συγκεντρώθηκαν 3.300 ευρώ».
Από όλες τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν, συγκεντρώθηκε ποσό 8.000 ευρώ και με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Κωνστάνταρου, με τη διοργάνωση και αυτής τη Δευτέρα, η υλοποίηση του στόχου πλησιάζει.  
Η χρησιμότητα της αίθουσας
Από την πλευρά της, η εργοθεραπεύτρια Κωνσταντινιά Νατσιοπούλου αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της συγκεκριμένης αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των μαθητών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, λέγοντας πως είναι απαραίτητη ως υποδομή, αφού εκεί θα μπορέσουν να βοηθηθούν στα ζητήματα της ομιλίας, του παιχνιδιού, της λεπτής κινητικότητας, της έκφρασης των συναισθημάτων τους. Με τη λειτουργία της αίθουσας, επισήμανε, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των παιδιών και οι ανταποκρίσεις τους στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
  «Να συμμετέχουν στην προσπάθεια»
Ο Τζίμης (Δημ. Μελιγκάκος) κάλεσε τους Καλαματιανούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και να αγοράσουν ό,τι θέλουν, προκειμένου να δώσουν τα χρήματά τους για την ενίσχυση του Ειδικού Σχολείου.
Το διάστημα που θα διαρκέσει η εκδήλωση θα παίζουν μουσική τα σχήματα: Η μέθοδος των τριών, Αλαμάνου Ρούλα, Σόφη Τσόγκα (πιάνο), Ευτυχία Δημητρακοπούλου (τραγούδι και φλάουτο) και Φιλοθέη Μαστέα (φλάουτο), Μάριος Σαρέλας (κιθάρα) και Δημ. Αθανασακόπουλος (μπουζούκι), Ηλίας Σιαμαρτζής (κιθάρα) και Γ. Τσούλος (μπουζούκι) και ο Τάκης ART Αλέκος Καλαποθάκης (κιθάρα).
Θα υπάρχει, επίσης, λαχειοφόρος αγορά και σε τρεις τυχερούς θα δοθούν έργα των Χρ. Ρηγανά (γλύπτη), Σουζάνας Μουρδουκούτα (ζωγράφου) και Νικ. Παναγιωτόπουλου (ζωγράφου).
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Συνέργεια του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι με την τηλεϊατρική

  Συνεργικά θα λειτουργούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με εκείνο της τηλεϊατρικής, για την καλύτερη υγειονομική κάλυψη των κατοίκων στις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Αρφαρών και Άριος, με έμφαση στα απομακρυσμένα τοπικά διαμερίσματα. Το πετυχημένο «Βοήθεια στο Σπίτι», που εφαρμόζεται από ολιγομελή ομάδα η οποία δίδει τον καλύτερο εαυτό της, προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους τομείς συμβουλευτικής, νοσηλευτικής φροντίδας και οικιακής φροντίδας. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 90 στην περιφέρεια Αρφαρών και σε 78 σε εκείνες της Θουρίας και του Άριος (μερική εφαρμογή στην τελευταία), τους οποίους τα στελέχη του προγράμματος επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σε σύσκεψη στο Δημαρχείο προχθές βράδυ, προσδιορίσθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενες στο πρόγραμμα, που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τη γενική κατάσταση της υγείας των ωφελουμένων, θα ειδοποιούν το γιατρό του προγράμματος τηλεϊατρικής του Δήμου Καλαμάτας, κατά την εκτίμησή τους. Αυτός θα μεταβαίνει επιτόπου όταν υπάρχει ανάγκη, ώστε να εξετάζει τον ηλικιωμένο και να αξιολογούνται κατόπιν τα δεδομένα, για παραπομπή στο νοσοκομείο ή προκειμένου να ειδοποιηθεί η οικογένεια του ωφελουμένου. Ο δήμαρχος ενημέρωσε, ακόμη, τις εργαζόμενες πως στο κτήριο της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής, στο νέο Δημαρχείο, θα τεθεί στη διάθεσή τους ένα γραφείο που θα στεγάζει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Στην πρώην Καρδιολογική θα εδρεύει το Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας. Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε τα στελέχη του προγράμματος για τα καλά αποτελέσματα που αυτό έχει. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενες αυτές μισθοδοτούνται από το Δήμο Καλαμάτας ασχέτως του πότε φθάνουν τα χρήματα που το αρμόδιο υπουργείο στέλνει. - 

***  Ματιά με... χιούμορ αύριο στο «Θάρρος»
 
Με την ευκαιρία της προεκλογικής περιόδου παρουσιάζονται αύριο στο «Θάρρος» με χιουμοριστική διάθεση κάποιοι από τους υποψηφίους... - 

***  Ζωντανεύει η Επανάσταση του 1821          
   
Με λίγα μέσα και πολύ μεράκι, μέσα σε μιάμιση μόνον ημέρα, η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα έστησε και παρουσιάζει μέχρι αύριο (ίσως δοθεί μικρή παράταση) την έκθεση «Πόλεμος και Ειρήνη: όπλα της Επανάστασης – Κειμήλια Μουσείων».
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, όπου εγκαινιάσθηκε προχθές βράδυ η έκθεση, μπορεί κανείς να δει την περικεφαλαία που αποδίδεται στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, καθώς και όπλα για μάχη εξ αποστάσεως σαν τα καριοφίλια, τα τρομπόνια και τις πιστόλες, αλλά και όπλα αγχέμαχα, για τις μάχες σώμα με σώμα, όπως τα γιαταγάνια, οι πελέκεις, τα μαχαίρια.
Τα όπλα αυτά ανήκουν σε μιαν ευρύτερη συλλογή όπλων και κειμηλίων του Αγώνα του 1821, που προέρχεται από το πρώην Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.
Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της 26ης ΕΒΑ στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 και θα επαναληφθεί το καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε η διευθύντριά της, Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά.
Η 26η ΕΒΑ σκοπεύει στο μέλλον να δημιουργήσει μόνιμη έκθεση αυτής της συλλογής, κάτι που ευχήθηκε και ο δήμαρχος Π. Νίκας στο χαιρετισμό του.
Η κυρία Μηλίτση – Κεχαγιά ανέφερε, στην εισαγωγική ομιλία της, πως τα πυροβόλα όπλα αποστέλλονταν από τους φιλέλληνες ή τα προμήθευε στους αγωνιστές ο τακτικός στρατός και ήταν ιταλικής, γαλλικής, βελγικής ή ρωσικής προελεύσεως. Όσα φέρουν αραβικές επιγραφές, αποτελούν κυρίως λάφυρα. Αραβικές επιγραφές, με στίχους από το κοράνι, απαντώνται πολλές φορές και στα γιαταγάνια και τα μαχαίρια.
Επίσης, τόνισε ότι τα όπλα δε χρησιμοποιούνταν μόνο κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, με τις οποίες ήταν ζυμωμένη η ζωή των ανθρώπων τότε. Αποτελούσαν βασικό στοιχείο της φορεσιάς των ανδρών, ενίοτε και μέσο κοινωνικής καταξίωσης, γι’ αυτό και πολλά από αυτά ήταν διακοσμημένα. 
 
***  Υπάρχουν αντισώματα στην κοινωνία; Ένα ερώτημα
  Αυτή η συστηματική καταστροφή των πάντων που συντελείται στη χώρα μας, έχει βρει έναν απροσδόκητο σύμμαχο: την παθητικότητα αυτού του λαού. Για τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου δε μιλάμε. Όλα βρίσκονται σε κρίση, που εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές. Είναι η κρίση του κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος, που έφτασε στα όριά του, που εκπλήρωσε την ιστορική του διαδρομή και μετατράπηκε σε μια ολιγαρχία. Γιατί, όμως, αυτή η κοινωνία είναι τόσο αδρανής; Τι άλλο περιμένει να γίνει για να διεκδικήσει το δικαίωμά της στη ζωή; Και ενώ είναι σίγουρο πως δεν υπάρχει στο ορατό μέλλον καμιά ελπίδα ανάκαμψης, είναι πολλοί αυτοί που τρέφουν αυταπάτες πως κάποτε οι θυσίες μας θα φέρουν αποτελέσματα. Ο κ. Σαμαράς παραμένει πάντα πρώτος σε δημοτικότητα. Και δεν αποκλείεται το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, που έχει ιστορία μερικών εβδομάδων, να υπερφαλαγγίσει το ΚΚΕ, ένα κόμμα με ιστορία περίπου ενός αιώνα. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Και όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα άλλο ερώτημα: Αυτός ο λαός έχει πολιτική παιδεία; Και αν έχει, ποια είναι αυτή; Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε την ιστορία της πολιτικής, με τον κίνδυνο να φανεί υπεραπλουστευμένη, θα διακρίναμε δύο βασικά ρεύματα: την πολιτική που ασκούν οι πολίτες και την πολιτική που ασκούν οι ηγέτες. Τους τελευταίους αιώνες έχουμε τον ηγεμόνα, που μπορεί να είναι μονάρχης, ελέω θεού βασιλιάς ή πολιτικό κόμμα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των σοσιαλιστικών ή κομμουνιστικών οργανώσεων και κινημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η πολιτική παράδοση των νεοελλήνων είναι να ακολουθούν έναν ηγεμόνα. Είτε πρόσωπο είτε κόμμα. Ήταν υπήκοοι ή οπαδοί και όχι πολίτες με δράση. Κανένα κόμμα εξουσίας δεν πρόκειται να κινητοποιήσει τους οπαδούς του και να τους κάνει ενεργούς πολίτες. Ενεργοί πολίτες που ασκούν πολιτική φεύγουν από το πλαίσιο του υπήκοου-οπαδού και μπορούν να στραφούν εναντίον του κόμματος που υποστήριζαν. Και η γραφειοκρατία ξέρει να φυλάγεται και να αναπαράγει το μηχανισμό της και να ασκεί εξουσία. Μικρή ή μεγάλη, δεν έχει σημασία. Ο πυρήνας της εξουσίας είναι ίδιος παντού. Μπορεί να αρχίζει από την πυρηνική οικογένεια και να φτάνει σε κάθε καίσαρα. Λογική συνέπεια των παραπάνω διατυπώσεων είναι η θλιβερή διαπίστωση πως ο κόσμος παραμένει αδρανής και παθητικός, αφήνοντας τη ζωή του να καταστρέφεται και να βλέπει να αφανίζεται το μέλλον των παιδιών του, επειδή έμαθε να ακολουθεί και όχι να οδηγεί και να παίρνει πρωτοβουλίες. Έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης για την εικόνα που βιώνουμε. Ας σηκώσουμε το βάρος της σ’ αυτές τις εκλογές. Ας στείλουμε τους επαγγελματίες της πολιτικής στο ταμείο ανεργίας, ας πάρουμε, επιτέλους, το ρίσκο της αλλαγής, εγκαταλείποντας τον μονόδρομο της αποτυχίας. Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Γιατί, εντέλει, δεν είναι όλοι ίδιοι, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν με αγωνία για το αντίθετο οι επαγγελματίες της πολιτικής. Διαφορετικά, θα έπρεπε να τρομάζουμε κάθε φορά που αντικρίζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. - 
 
***   Ακούνα ματάτα         
    Τι μου δίνεις, για διακονάρα με πέρασες, μου ’πε την περασμένη εβδομάδα μια 70χρονη τσιγγάνα, αφού πρώτα είχε ξορκίσει το «κακό» από πάνω μου.
Την είχα συναντήσει στο δρόμο και από την επιμονή της, από τη μια, και για την πλάκα, από την άλλη, είχα ενδώσει στο να μου πει το ριζικό μου. Είναι αλήθεια πως η γεμάτη χαρακιές από το χρόνο φάτσα της και τα τρία χρυσά δόντια της με είχαν ιντριγκάρει κιόλας. Μπήκα στο τριπάκι και ένα κομμάτι λευκή χαρτοπετσέτα που μου έβαλε στο χέρι, με τα ταχυδακτυλουργικά της κόλπα και κάτι μπούρου-μπούρου που έψελνε, έγινε ένα μικρό μαύρο χαλίκι! Μιλάμε για εξπέρ του είδους. Το κακό είχε κάνει φτερά από πάνω μου! Απεταξάμην τον Σατανά... Τώρα ξέρω πως αποκλείεται κακό να μου συμβεί.
Ωστόσο, το ασήμωμα αλλά και το χαρτονόμισμα που της έδωσα της φάνηκαν λίγα. Εξ ου και το διακονιάρα που, με ύφος, ξεστόμισε. Σκεφτόμουν, λοιπόν, τώρα που λυτρώθηκα απ’ το κακό, μήπως, εναλλακτικά, αντί για περιφερειάρχες, δημάρχους και υποψήφιους, γενικώς, στις επόμενες εκλογές, για να φύγει το πολιτικό κακό, αυτή τη φορά, από τη χώρα, πρέπει να τρέξουμε σε μάγισσες και χαρτορίχτρες την ημέρα των εκλογών.
Μεταξύ μας, τους έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, υπό την έννοια ότι γνωρίζω πως την έχουν καραστημένη για να μας παραμυθιάσουν. Τα λένε και πιο άμεσα και στην τελική, γελάς κιόλας. Με τους πολιτικούς, που τους ενδιαφέρει αποκλειστικά το προσωπικό τους συμφέρον και θέλουν ντε και καλά να σου πουν το «ποίημα» με σοβαροφάνεια για την αγαθότητα των προθέσεών τους, μπορεί να εκραγώ και να ’χουμε ντράβαλα πρόσωπο με πρόσωπο ή να σπάσω την τηλεόραση.          
Οπότε, πιο πολύ μου κάνει το τραγούδι του Αλκίνοου «ήρθε ένας μάγος που έβγαζε ήλιους απ’ τα μανίκια κι απ’ το καπέλο του έπεφταν νησιά, έκλεισε μες στη χούφτα σου θαλασσινά χαλίκια, άνοιξες και πέταξαν πουλιά...».
Ακούνα ματάτα (καλή τύχη) που μου είπε κι ένας Αφρικανός, απ’ τον οποίο αγόρασα ένα περικάρπιο...    του Δημήτρη Γιατράκου 
 
***
 

***  Αθλητική  ενημέρωση  :
***  Αναχωρεί σήμερα για Μεσολόγγι η Μαύρη Θύελλα         
          
Χωρίς άλλες εκπλήξεις τύπου Γεωργακόπουλου, ο οποίος αποχώρησε τα τελευταία 24ωρα συνεχίστηκε χθες η προετοιμασία της Καλαμάτας. Οι «μελανόλευκοι» θα κάνουν σήμερα το πρωί την τελευταία τους προπόνηση στο Στάδιο, ενώ το απόγευμα θ’ αναχωρήσουν για το Μεσολόγγι, όπου αύριο στις 5 μ.μ. θ’ αντιμετωπίσουν την τοπική ομάδα, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής. Οι γηπεδούχοι δίνουν μάχη παραμονής, ενώ η Μαύρη Θύελλα θα κυνηγήσει τη νίκη περισσότερο για το γόητρο και λιγότερο για τη θεωρητικά προνομιούχο 2η θέση, που σύμφωνα με «φήμες» μπορεί να οδηγεί σε άνοδο στη Β’ Εθνική.
Στη διάθεση Γκόφα είναι και ο Λιόλιος που εξέτισε, ενώ δεν υπολογίζονται ο τιμωρημένος Σκαρλάτος, ο Ι. Καλογερόπουλος, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος και ο Τσόπελας που έχει ξεκινήσει πάντως τρέξιμο και θα μπει σταδιακά από Δευτέρα.
    Έκκληση Λυκούργου Γαϊτανάρου προς τους παίκτες και τους φιλάθλους
 
Ο αγώνας της Κυριακής είναι αγώνας ζωής και θανάτου. Πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες ότι είναι αδιανόητο να χάνουμε στην έδρα μας και μάλιστα να γίνεται το 2-0 του πρώτου ημιχρόνου, 3-2 στο τέλος του αγώνα. Να χάνουμε στην  έδρα μας και να κερδίζουμε εκτός έδρας.
Τέλος, πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες ότι οι αγώνας της Κυριακής είναι ολόκληρο το φετινό πρωτάθλημα.
Σας το φωνάζω κατ’ επανάληψη και πολλές φορές χωρίς να βρίσκω ανταπόκριση. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αλλά τώρα, νικώντας τον αγώνα αυτό, τέλος καλό - όλα καλά.
Παράκληση προς τους φιλάθλους να σταθούν στο πλευρό της ομάδας και στους δύο αγώνες που μένουν να δώσουν το παρών για να κερδίσουμε τη θέση της Β΄ κατηγορίας. Και να είστε βέβαιοι πως όλα θ’ αλλάξουν και θα πάνε καλά.
Με επικεφαλής τον Δήμαρχο θα βοηθηθεί η ομάδα, όπως και γίνεται, θα βοηθηθεί η διοίκηση, η οποία έχει ανάγκη από καινούρια πρόσωπα, διότι ο πρόεδρος τα έχει δώσει όλα και έχει ανάγκη από συμπαράσταση και βοήθεια και χρειάζεται καλή συνεργασία. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες.
Με αγάπη        Λυκούργος Γαϊτανάρος
 
 
******   Με κόσμο ο Πάμισος κόντρα στον Ερμή Κιβερίου!
Κυριακή  11/005/2014
Τετάρτη με Α.Ε Σπάρτης… ο Πάμισος Μεσσήνης .-

~ Απονομή τίτλου  πρωταθλητού Α΄  Μεσσηνίας ΕΠΣΜ  2013-14  στον  ΠΑΜΙΣΟ  Μεσσήνης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
17:00 Α.Ε. Σπάρτης-Πανθυρεατικός
Δημητρόπουλος, Κρέτσιμος, Ντζουροπάνος (Σ.Δ. Δυτ. Ατικής)
17:00 Ερμής Κιβερίου-Πάμισος Μεσσήνης
Παπαδόπουλος, Παπαδήμας, Μεϊντάνας (Σ.Δ. Αχαΐας)

 *** Γ΄ Εθνική  4ος  Όμιλος  Κυριακή  11/05/2014 :

Τρείς  αγωνιστικές πριν  το  τέλος ....
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  -Παναργειακός
Α . Ε. Μεσσολογγίου  -ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δόξα Ν. Μανωλάδας - ΕΝΩΣΗ  Ερμιονίδας
Παναρκαδικός - Άρης  Αιτωλικού
Α. Ε. Καραϊσκάκης - Αχαϊκή
Εθνικός Σαγέϊκων -Κόρινθος
Ατρόμητος Αχαΐας - Αστέρας Αμαλιάδας /Πανόπουλο
Πανναυπλιακός - ΠΑΟ  Βάρδας 

***
 
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
 http://www.youtube.com/stamos01 ,      3309   video.-         http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1780   video .-  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1777  video.-  Σύνολον                                                     6866 βίντεο   .-
 Αγία  Παρασκευή  Άνω  Αρφαρά
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2489    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    566 –

~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  135.  
 Σ.Σ.  στο  Πλατύ  Αρφαρών
   ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-               ~    www.aroma-elladas.gr  ,                              ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,-         http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-                                                                                                             
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                                                ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-                                                                              
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-   
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                       
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαΐου 2014 .-                                                                             
~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.- 
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014   .-
  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-                                                       
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Ενημέρωση - η εφημερίδα μας , Παρασκευή 09 Μαΐου 2014.-        
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  
 ~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/10.html  , Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαΐου 2014 .-
~

*** VIDEO :  Για σήμερα    ....  
~ Απειλές για  Υ/Η το  2014 : http://youtu.be/1N39UZdY93w ,
~  KALAMATA Σαββάτο 10/05/2014 : http://youtu.be/iH-sij3QzXA ,
~  ΙΟΙ  στα  κομπιούτερ 2014 : http://youtu.be/c0kXhyW202A  ,
~  Καλαμάτα  Σούπερ Μάρκετ  2014 : http://youtu.be/FhSv8PwipfU ,
~  Καθαρισμός  υπολογιστού  από  απειλές Ιών  2014 : http://youtu.be/uYGZjzRPJF0 ,

2 σχόλια:

Unknown είπε...

* Όταν δεις τον πλησίον σου να αμαρτάνει , να μην εξετάσεις μόνον αυτό , αλλά να θυμηθείς και όσα καλά έχει πράξει .- { Μέγας Βασίλειος }

Unknown είπε...

~ Το να αναγνωρίζει κάποιος ότι δεν ξέρει , φανερώνει σοφία , όπως και το να αναγνωρίζει ότι αδίκησε , μαρτυρεί δικαιοσύνη .- { Άγιος Δίδυμος } .-