ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή ΠΑΣΧΑ Αναστάσεως 20 Απριλίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  ΠΑΣΧΑ  Αναστάσεως  20  Απριλίου  2014 :

~ Ανάστασης  στο  Αρφαρά 19, 20-4-2014 : http://youtu.be/vFnE07BU_uw ,


~  Ανάσταση  Ι Ν Αγ   Θεόδωροι  Αρφαρών 20/4/2014 : http://youtu.be/JVDR4U9ksF0 ,


~ ΠΑΣΧΑ ΑΡΦΑΡΑ ΑΓ   ΘΕΟΔΩΡΟΙ 20/4/2014 : http://youtu.be/Z8NOfF-H4JU ,


~  ΠΑΣΧΑ Εσπερινός Αγάπης 2014 : http://youtu.be/N2ssu2mlKto  ,


ΜΕΓΑ  ΣΑΒΒΑΤΟ – ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ : http://youtu.be/RhuBP-5jw7A ,

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ   και  άλλα  :
 
 

*** Χριστός Ανέστη (φωτογραφίες και βίντεο)         
     
 
Όλοι εμείς από το "Θάρρος" σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και η Ανάσταση του Κυρίου είναι μια μοναδική ευκαιρία επιστροφής στην αλληλεγγύη και την ελπίδα.
Video:  ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ  !!   http://youtu.be/vEImgxxwrKg , ΑΛΗΘΩΣ  ΑΝΕΣΤΗ !! ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ γεμάτα  Υγεία  και  Ελπίδα για  όλους  μας  !!


***  Σαϊτοπόλεμος σε Μεσσήνη και Εύα αύριο και τη Δευτέρα  του Πάσχα !!!           
           
Για μια ακόμα χρονιά θα πραγματοποιηθεί ο σαϊτοπόλεμος στο Δήμο Μεσσήνης. Φέτος υπάρχουν έξι μπουλούκια στη Μεσσήνη και τρία στην περιοχή της Εύας.
Συγκεκριμένα, «Οι επαναστάτες» με καπετάνιο τον Κων/νο Γεωργούλια, οι «Μπαρουτοκαπνισμένοι» με καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, «Οι απελευθερωτές» με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, το μπουλούκι του Σταύρου Φαρμάκη, το μπουλούκι του Μάκη Κουφογιάννη και «Τα παλικάρια του Μωριά» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Τάπαρη.
Στη δε Εύα, υπάρχουν τα μπουλούκια του Ντίνου Μπουρίκα, του Λεωνίδα Χριστοφιλόπουλου και του Παναγιώτη Σταθακόπουλου.
Σημειώνεται ότι στην Εύα το έθιμο συνοδεύεται από το εντυπωσιακό «Κάψιμο του Ιούδα».
Το έθιμο, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, προήλθε από τη χρησιμοποίηση των σαϊτών από τους Έλληνες στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Άλλες μαρτυρίες μιλούν για έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και έχει να κάνει με τον ερχομό της άνοιξης.
Στη Μεσσήνη ο σαϊτοπόλεμος θα διεξαχθεί στα Μπεζεστένια στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, ενώ στην Εύα τη Δευτέρα του Πάσχα, στο γήπεδο του χωριού, επίσης στις 6.30 το απόγευμα. 

***  Χθες Συνεχίζει να θυμίζει Λονδίνο η Καλαμάτα, ο αυριανός καιρός (φωτογραφίες)         
Τελευταία Ενημέρωση: 19/04/2014
 
Καλησπέρα από την πόλη της Καλαμάτας. Μ. Σάββατο σήμερα αλλά ο καιρός επιμένει να θυμίζει Λονδίνο. Χαμηλές νεφώσεις επικρατούν σε όλη τη Μεσσηνία. Στο Τουριστικό το χιόνι έλιωσε αλλά επικρατεί πυκνή ομίχλη. Ασθενής βροχή πέφτει την τελευταία ώρα στην Καλαμάτα με το θερμόμετρο στους 14.5c, 82% υγρασία, σχετική άπνοια και 0.8 mm.
Η καιρική μας βόλτα θα ξεκινήσει από τις κάμερες της Καλαμάτας και παραλίας, θα ανέβει στο Τουριστικό, θα κατέβει στη Νέδουσα, θα κάνει μια μικρή στάση στην Κορομιλιά και θα καταλήξει στο Πεταλίδι με θέα το Μεσσηνιακό Κόλπο και το καλάθι απέναντι.
Βελτίωση του καιρού αναμένεται αύριο, με άνοδο της θερμοκρασίας.                                             Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 20/4/2014 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες μέχρι τις πρώτ5ες πρωινές ώρες θα έχουν διαλυθεί. Η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μετά οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα)    meteoclub.gr

*** Στην Πύλο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

  Στην πόλη της Πύλου βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για να περάσει το 3ημερο του Πάσχα. Το απόγευμα μάλιστα επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας της Πύλου όπου συνομίλησε με το προσωπικό αλλά και το Δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη ενώ συνομίλησε και με κόσμο στην πλατεία της Πύλου. - 

***  Δεν φαντάζεστε τι έκαναν για να μεταφέρουν τα αρνιά...(φωτογραφία)         
   
Τα οργάνωσαν όλα με μεθοδικότητα...
Ο λόγος για δυο Έλληνες και δύο Αλβανούς στη Χαλκίδα, που οργάνωσαν βήμα - βήμα αλυσίδα κλοπών, αρπάζοντας αρχικά ένα αυτοκίνητο, στο οποίο φόρτωσαν έναν κλεμμένο καταψύκτη, τον οποίο γέμισαν με επίσης κλεμμένα αρνιά!
Σύμφωνα με το LamiaReport, οι δράστες ήθελαν λοιπόν για το Πάσχα να «πάρουν» αρνιά για ψήσιμο, αλλά δεν ήξεραν που να τα βάλουν και πως να κουβαλήσουν.
Το σχεδίασαν καλά όμως...
Αρχικά έκλεψαν από εγκαταστάσεις εταιρίας το λευκό επαγγελματικό αυτοκίνητο της φωτογραφίας.
Στη συνέχεια έκλεψαν από κατάστημα ένα καταψύκτη και αφού είχαν την υποδομή έτοιμη, «επισκεφτήκαν» και ένα κρεοπωλείο, από το οποίο έκλεψαν 7 αρνιά.
Για κακή τους τύχη όμως, έπεσαν πάνω σε αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, οι οποίοι τους είδαν να κινούνται ύποπτα και τους σταμάτησαν για έλεγχο.
Λίγο αργότερα διαπίστωσαν ότι αυτοκίνητο, καταψύκτης και αρνιά, ήταν όλα κλεμμένα.
Μέσα στο αυτοκίνητο επίσης βρήκαν διαρρηκτικά εργαλεία και γάντια.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δυο Έλληνες 36 και 35 ετών, καθώς και ένα 37χρονο Αλβανό, ενώ αναζητούν ακόμη ένα συνεργό τους, υπήκοο Αλβανίας.

***   Συμπόρευση Ανδρινόπουλου -Μπακούρου για την αλλαγή στο Δήμο Τριφυλίας!         
   
Συμπόρευση με το συνδυασμό «Η Τριφυλία αλλάΖΕΙ», με υποψήφιο δήμαρχο τον Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, αποφάσισε ο Σωτήρης Μπακούρος και συνεργάτες του δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, για την αλλαγή στο Δήμο Τριφυλίας!
Η συμπόρευση αποφασίστηκε σε συνάντηση των δύο αυτοδιοικητικών σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, το μεσημέρι.
Όπως γράψαμε και στο φύλλο του «Θ» την Μεγάλη Παρασκευή, από τις προηγούμενες μέρες, ο Σωτήρης Μπακούρος και συνεργάτες του δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, μετά από ώριμη σκέψη, σοβαρές, διεξοδικές και αλλεπάλληλες συσκέψεις και συζητήσεις, καταγράφοντας τη βούληση των πολιτικών τους φίλων και πολιτών της Τριφυλίας και σταθμίζοντας τα δεδομένα, αναλύοντας τις συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα των εκλογών για την επόμενη μέρα στο δήμο Τριφυλίας, εξέφραζαν τη σοβαρή πρόθεσή τους και την ανιδιοτελή βούλησή τους να λάβουν μια τέτοια απόφαση συμπόρευσης με τον κ. Ανδρινόπουλο και το συνδυασμό του την οποία, μάλιστα, και χαρακτήριζαν ιστορική!
Στις συσκέψεις και συζητήσεις τους και με τον ίδιο τον υποψήφιο δήμαρχο Ευστάθιο Ανδρινόπουλο διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων και ευρύτερη συναντίληψη για τα δημοτικά ζητήματα, στη βάση των αρχών και των θέσεων που ήδη έχει διακηρύξει ο κ. Ανδρινόπουλος με τους συνεργάτες του, για την αλλαγή στο Δήμο Τριφυλίας! 
 
***  Νέα ρύθμιση οφειλών για τους οφειλέτες του Δήμου Καλαμάτας          
            
Οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες είναι 16 εκατ. ευρώ 
Σε ακόμη μία επιβράβευση των κακοπληρωτών, οι οποίοι οφείλουν χρήματα από διάφορα τέλη στους Δήμους, προχώρησε η κυβέρνηση με την ψήφιση του νόμου 4257/2014 από τη Βουλή. Τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Παύλος Μπουζιάνης, ο οποίος σχολίασε ότι η καινούργια ρύθμιση οφειλών είναι από ευνοϊκή μέχρι και χαριστική για τους οφειλέτες.
Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο Καλαμάτας ανέρχονται σε 16.000.000 ευρώ.
Κι όσο η συγκεκριμένη ρύθμιση αδικεί τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο, τόσο δίνεται μια μοναδική δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους απαλλασσόμενοι κατά 100% από πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και από ένα μεγάλο ποσοστό της αρχικής οφειλής.
Ο κ. Μπουζιάνης τόνισε ότι ήδη κάποιοι οφειλέτες εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι επιχειρηματίας που όφειλε από το τέλος 5% ποσό περίπου 120.000 ευρώ, κατέβαλε 62.300 ευρώ και εξόφλησε. Άλλος όφειλε 12.000 ευρώ από φορολογικές διαφορές με το Δήμο και ξόφλησε επίσης καταθέτοντας στο Δήμο 800 ευρώ, ενώ σε μία ακόμη περίπτωση που η οφειλή ήταν 7.250 ευρώ από τέλη κοινοχρήστων χώρων, ο υπόχρεος εξόφλησε, καταβάλλοντας 800 ευρώ.
  Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, για οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2009 από διάφορα τέλη (παρεπιδημούντων, επί των ακαθαρίστων εσόδων εστιατορίων κ.λπ.) διαγράφονται τα πρόστιμα και οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη καταβολή 150 ευρώ.
Για φορολογικές διαφορές που ασκήθηκαν προσφυγές, διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις και οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 150 ευρώ.
Για τέλη επί ακαθάριστων εσόδων εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης κ.λπ. (βεβαιωμένες ή μη οφειλές έως 31/12/1997), διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις και οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 150 ευρώ.
Για δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές και πρόστιμα ΚΟΚ (βεβαιωμένα) διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις και οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη καταβολή 150 ευρώ.
Για βεβαιωμένα τέλη κοινόχρηστων χώρων διαγράφονται προσαυξήσεις, το 70% του τέλους, το 70% του προστίμου και οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη καταβολή 150 ευρώ.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η εφάπαξ καταβολή σημαίνει επιπλέον μείωση 10%.
Για οφειλές από 1/1/2010 με την εφάπαξ καταβολή θα υπάρχει απαλλαγή 100% των προστίμων και των προσαυξήσεων. Όσοι οφείλουν έως 5.000 ευρώ, θα απαλλάσσονται κατά 80% από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη καταβολή 100 ευρώ.    
Για οφειλές από 5.001– 10.000 ευρώ θα υπάρχει απαλλαγή 50% των προστίμων και των προσαυξήσεων και οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Για οφειλές από 10.001– 20.000 ευρώ θα υπάρχει απαλλαγή 30% των προστίμων και των προσαυξήσεων. Οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ για οφειλές από 20.000 ευρώ και άνω θα υπάρχει απαλλαγή 10% των προστίμων και των προσαυξήσεων. Οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν σε 100 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Χρήματα για διανοίξεις
Ο αντιδήμαρχος κ. Μπουζιάνης αναφέρθηκε ακόμη στην καταβολή οφειλών του Δήμου για απαλλοτριώσεις, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν κατατεθεί τα χρήματα για τις διανοίξεις δρόμων μεταξύ των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Μαιζώνος, όπως και μεταξύ των  Θεμιστοκλέους και Τριών Ναυάρχων.
Τόνισε, επίσης, πως κατά τη θητεία της Δημοτικής Αρχής ο Δήμος εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σημαντικών έργων και όχι αναπλάσεων και φυτεύσεων, όπως κάνουν κριτική οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, ενώ, τέλος, όσον αφορά στο ταμειακό υπόλοιπο των 7 εκατ. ευρώ, είπε ότι είναι πραγματικό και προκάλεσε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο να επισκεφθούν την Ταμειακή Υπηρεσία, προκειμένου να ενημερωθούν για την πραγματικότητα.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό         
           Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι 10 μυστηριώδεις γυναίκες εμφανίστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη στη Βαρβάκειο Αγορά και επί αρκετή ώρα αγόραζαν μεγάλες ποσότητες κρέατος - αξίας 50.000 ευρώ - για λογαριασμό καταναλωτών που δεν είχαν να πληρώσουν.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης, πολυτελή τζιπ έφτασαν το πρωί έξω από την αγορά και κατέβηκαν 10 γυναίκες, οι οποίες διασκορπίστηκαν στο χώρο ενημερώνοντας τους κρεοπώλες ότι θέλουν να βοηθήσουν ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν κρέας για τις γιορτές.
Κατόπιν, έλεγαν σε όποιον καταναλωτή δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει μεγάλη ποσότητα κρέατος ότι μπορεί να αγοράσει ό,τι ήθελε με δικά τους έξοδα.
«Μπήκαν σε όλα τα μαγαζιά της αγοράς, έκατσαν δίπλα στο ταμείο και όποιον έβλεπαν να μην έχει τα απαραίτητα χρήματα, τότε πλήρωναν εκείνες το λογαριασμό», ανέφερε ο Κλεάνθης Τσιρώνης.
Σύμφωνα πάντα με τον Κλ. Τσιρώνη, οι γυναίκες επισκέφθηκαν όλα τα μαγαζιά της αγοράς και έμειναν τουλάχιστον μία ώρα σε κάθε κατάστημα, ξοδεύοντας συνολικά περισσότερα από 50.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών δήλωσε πως πρόκειται για τις ίδιες γυναίκες που είχαν εμφανιστεί στη Βαρβάκειο τα Χριστούγεννα. Τότε είχαν ξοδέψει περίπου 20.000 ευρώ.
Αυτά αναφέρει η ειδησεογραφία. Όμως, το ζήτημα έχει κι άλλες προεκτάσεις. Μπορεί να λέμε ότι στον καιρό της κρίσης οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, αλλά τελικά κάποιοι από τους πλούσιους, γιατί μάλλον περί αυτού πρόκειται, έδειξαν για μία ακόμη φορά το κοινωνικό τους πρόσωπο. Προτίμησαν να βοηθήσουν, ανώνυμα, άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κρέας για τις ημέρες του Πάσχα.
Μεγάλη σημασία έχει η ανωνυμία. Άλλωστε, οι φιλάνθρωποι δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ούτε υπερηφανεύονται για ό,τι έκαναν. Τη δημοσιότητα δεν την αποζητούν και αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν ανακοινώνουν τις προθέσεις τους και ενεργούν αιφνιδιαστικά.
Το αν σχετίζεται η λειτουργία τους με την κρίση που διανύουμε, δεν το γνωρίζουμε, αλλά το υποθέτουμε. Εκείνο που είχαν να κάνουν, το έκαναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ιδιαιτέρως αποτελεσματικά. Έβαλαν έτσι «τα γυαλιά» στο κράτος και στην έλλειψη των αντίστοιχων υποδομών μέριμνας…  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου   harhar@tharrosnews.gr

*** Ενότητα των πολιτών, αλλαγή νοοτροπίας των αυτοδιοικητικών!
 Λίγες μόλις μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, και ενάμιση μήνα πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα τότε και απερχόμενη σήμερα Δημοτική Αρχή, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Ο Δήμος Τριφυλίας στη νέα εποχή»! Διαβάζοντάς το, πάλι χθες, διαπίστωσα πως οι επισημάνσεις που από τότε έκανα, έχουν πραγματικό αντίκρισμα και στη σημερινή εποχή, ένα μήνα πριν από τις, νέες, δημοτικές εκλογές. Τριάμισι χρόνια περίπου μετά - χωρίς να διεκδικώ τον τίτλο του προφήτη ή του μάγου - δυστυχώς είμαστε ξανά εκεί. Είμαστε ξανά στην αρχή, αλλά με ένα μεσοδιάστημα τριάμισι χρόνων που παρήλθε έτσι, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, για την οργάνωση, τη διοίκηση, τη λειτουργία του Δήμου. Το συντονισμό, τον προγραμματισμό, τη δουλειά και το έργο. Για αυτά, βεβαίως, δε φταίει ο κακός καιρός, ούτε ο κακός «Καλλικράτης». Άνθρωποι που, ως εκλεγμένοι, ασκούσαν και ασκούν ακόμα και σήμερα τη διοίκηση στο Δήμο. Άνθρωποι που διεκδικούν ξανά την ψήφο των πολιτών, μην ξεχνιόμαστε. Έγραφα, λοιπόν, τότε, μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα, έχουν όμως σημαντικές (και αρνητικές - επιζήμιες) επιπτώσεις στη ζωή μας και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Ενότητα, λοιπόν. Το “Α” και το “Ω” για να πάμε μπροστά, να αλλάξουμε ταχύτητα, να βάλουμε “μπρος” στην ανάπτυξη! Αλλαγή νοοτροπίας. Για να προχωρήσουμε, πρέπει τάχιστα να ξεφύγουμε από λογικές και πρακτικές του χθες! Να κρατήσουμε και διευρύνουμε ό,τι καλό και θετικό έχει γίνει, αλλά και να βάλουμε οριστικά τέλος σε αρνητικά φαινόμενα που “δηλητηριάζουν” την καθημερινή ζωή των πολιτών και προσβάλλουν την κοινή λογική, τη νοημοσύνη, την αξιοπρέπειά μας. Δε μας ταιριάζει ούτε η μιζέρια, ούτε η μοιρολατρία, δε μας αξίζει η πολιτικάντικη ρουσφετολογική δοσοληψία με τις Αρχές και τους άρχοντες. Είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας και με τη στάση ζωής μας οφείλουμε να κάνουμε περήφανο και τον τόπο που γεννηθήκαμε, πονάμε και αγαπάμε. Είναι δικαίωμα των πολιτών να έχουν δρόμους ασφαλείς για να μπορούν να μετακινηθούν, να πίνουν καθαρό νερό, να μη “βρωμάει” και “ζεύει” ο τόπος από τα σκουπίδια, να έχουν επαρκή φωτισμό, παιδικές χαρές για τα μικρά παιδιά, καθαρές παραλίες και θάλασσες, αθλητικές - πολιτιστικές δράσεις και δραστηριότητες για να ξεφεύγουν από τις σκοτούρες και τα βάσανα της καθημερινότητας, να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται. Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να τα εξασφαλίσει! Είναι δικαίωμα (και θεσμικά κατοχυρωμένο) των πολιτών και απαίτησή τους να συμμετέχουν, ενεργά, στη λήψη των αποφάσεων, να κρίνουν και να προτείνουν και, βεβαίως, να εισακούονται. Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να διαβουλεύεται, ανοιχτά και δημοκρατικά!». Αυτά, αλήθεια, δεν είναι που χρειάζεται ο Δήμος μας και η Τριφυλία μας; Αυτά δεν είναι που δικαίως απαιτούν οι συμπατριώτες μας; Τα αυτονόητα, δηλαδή, που αξίζουν στην περιοχή και δικαιούνται οι πολίτες! Κυρίως, ενότητα και αλλαγή νοοτροπίας! Του Ηλία Γιαννόπουλου - 

***  Tα πηγάδια της Καλαμάτας στην παλιά πόλη          
               
Για την ιστορική έρευνα: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Οι Καλαματιανοί μέχρι το 1936 έλεγαν το νερό… νεράκι. Ολόκληρη η πόλη υδρευόταν απ’ τα πηγάδια, τα οποία άλλα ήταν δημόσια και άλλα ιδιωτικά. Όσοι είχαν ιδιόκτητους χώρους κατάλληλους και οικονομική ευχέρεια, είχαν τα δικά τους πηγάδια. Ο άλλος κόσμος υδρευόταν απ’ τα δημόσια.
Δυστυχώς, οι κίνδυνοι τότε από την αμφίβολη καθαρότητά τους ήταν πολλοί, αλλά λύση άλλη δεν υπήρχε.
Θυμάμαι, στο πηγάδι της γειτονιάς μου, του Ι. Μπογράκου, ψαρεύτηκε ένα μικρό νεογέννητο γατάκι. Μας έπιασε όλους πανικός Ήταν τα συνεργεία του Δήμου, έκαναν απολύμανση, έβγαλαν πολύ νερό και το πηγάδι σφραγίστηκε για ένα μήνα. Αυτά και άλλα συνέβαιναν τα χρόνια εκείνα και ποιος ξέρει πόσες αρρώστιες είχαν ξεφυτρώσει απ’ τα παθογόνα μικρόβια στον κοσμάκη.
Το νεράκι το εκμεταλλεύονταν διάφοροι επαγγελματίες που λέγονταν «νερουλάδες».
Αυτοί περιφέρονταν στις γειτονιές με τα «διπλόκαρα» φορτωμένα νεροβάρελα και πουλούσαν το νεράκι με τον κουβά.
Για τα καταστήματα που χρειάζονταν πολύ νερό, όπως καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά., υπήρχαν οι νεροκουβαλητάδες. Αυτοί τοποθετούσαν στη μέση τους ένα στεφάνι από βαρέλι και κουβαλούσαν κρατώντας από έναν γκουβά σε κάθε χέρι.
Τα πηγάδια της εποχής εκείνης έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τους νέους, καθώς και διάφορους συλλόγους που ασχολούνται με τα τεκταινόμενα της παλιάς Καλαμάτας.
Θα προσπαθήσω να ικανοποιήσω τις απορίες τους, όσο θυμάμαι, γύρω απ’ τις τοποθεσίες αυτών των πηγαδιών.
Το πιο μεγάλο ήταν της οδού Υπαπαντής, το οποίο σφραγίστηκε το 1916 για να περάσει το τραμ. Ένα άλλο, απ’ τα πιο παλιά της Καλαμάτας, ήταν κάτω από το κάστρο, στην τότε αρχοντική συνοικία του Αγιάννη, στο μέσο της οδού Νικολάου Πολίτη.
Άλλο ήταν στο κτήμα των Κουτιβαίων κάτω απ’ το ύψωμα «Τούρλες» προς το μέρος του Νέδοντα. Απέναντι, στη συνοικία «Καλύβια» ήταν του Μαστρογιαννόπουλου, του Μπάκα, του Μπαλή, του Κουταλίδη, του Καλαμαρά κ.ά.
Άλλο πηγάδι ήταν έξω απ’ το αρχοντικό του Βαυαρού γιατρού Βράχμαν, γαμπρού του Τζάνε, που σήμερα είναι το κτήριο της Φιλαρμονικής του Δήμου.
Άλλο ήταν στη δυτική πλευρά των Αγίων Αποστόλων. Άλλο ήταν στην κάτω πλατεία κοντά στη σημερινή μνημειακή στήλη της Μεσσηνιακής Γερουσίας. Άλλο ήταν στην πλατεία των κρεοπωλείων. Το έλεγαν το πηγάδι «Χαρχάλα», εξαιτίας του θορύβου που έκαναν τα χειροκίνητα «έμβολα» που έβγαζαν το νερό. Άλλο ήταν στην Νέδοντος και Καπετάν Κρόμπα. Άλλο στην Αναγνωσταρά και Εμπορικής Τραπέζης, το λεγόμενο Αλιφραγκή. Άλλο στην Αναγνωσταρά και Αβίας, ήταν το πηγάδι Πενταχώρι. Στον Άγιο Νικόλα το πηγάδι ήταν μισό μέσα κι μισό έξω για να υδρεύονται οι ενορίτες. Στο στόμιο του πηγαδιού ήταν χαραγμένη η επιγραφή που έλεγε: «Δαπάνη Πανάγου Σταθάκου 1900». Εκεί στο Πενταχώρι ήταν το αρχοντικό σπίτι του Σταθάκου και συγκεκριμένα, στην οδό Νικηταρά 21. Άλλο πηγάδι ήταν του Σμαήλου, Ταξιαρχών και Αβίας. Στη γωνία Βύρωνος και Ζουμπούλη βρισκόταν το πηγάδι του Ραδέου. Φαρών και Λακωνικής ήταν το πηγάδι της Μπουχαλίνας. Στην οδό Ασκληπιού ήταν το πηγάδι του Μπάμπουρα. Στην ανατολική πλευρά της πόλης υπήρχαν αρκετά πηγάδια, αλλά περιέργως δεν είχαν καλό νερό, ήταν «γλυφό».
Άλλα πηγάδια ήταν: στη Λακωνικής, της Ντίνας Βαβουλέα – Μανωλακάκη, τα πηγάδια του Κουνούσου, που έφτιαχνε τις γκαζόζες, του «Σκουράντζου» κοντά στο στρατώνα, του Λια Κατσάνη που ήταν μαγκανοπήγαδο και πουλούσε το νερό. Εκεί κοντά ήταν του Γκρίτζαλη, του Σπανού, του Πέτρου Λύρα, του Λεωνίδα Γιδάκου, του Βασίλη Μπακέα, του Κακοτηλιμένου και κοντά στο ρέμα Καλαμίτση, του Μηλιανίτη. Ανατολικότερα ήταν της εκκλησίας του Εμπορικού Συλλόγου, Αγίου Κωνσταντίνου.
Στη Φυτειά υπήρχαν 2-3 πηγάδια, τα οποία ήταν ιδιωτικά. Εκεί ήταν και το πηγάδι του Λεωνίδα Νικητέα και πιο κάτω στην Ακρίτα του Ν. Χιώτη.
Στη δυτική πλευρά της πόλης ήταν πάλι πολλά πηγάδια. Διάσημο ήταν του Μανωλέα και του Παρασκευά.
Στο άκρο της Δυτικής Παραλίας ήταν το ονομαστό «Φραγκοπήγαδο» στον περίβολο της εκκλησίας του Σωτήρος.
Άλλα πηγάδια ήταν του Μπρεδήμα, κοντά στα δικαστήρια. Στην παραλία πολλά στη δυτική «Ντουάνα» με το καλύτερο του παπά – Καραμπατέα. Στην οδό Σπάρτης του Μπογράκου, του Σπεντζούρη, και πολλά άλλα που είναι αδύνατον ν’ αναφερθούν.
Εννοείται ότι τα πλούσια αρχοντικά σπίτια είχαν το δικό τους ατομικό πηγάδι. Οι οικογένειες των Μπενάκηδων, των Αλεξάκηδων, των Κυριακών, του Εφεσσίου, του Παν. Ψάλτη (σημερινό Δημαρχείο), του Γεωργαντάκη, του Κοντέα, του Μαυρομιχάλη κ.ά. υδρεύονταν αποκλειστικά απ’ τα δικά τους πηγάδια.
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης είχαν οι γύρω μπαξέδες. Και τότε έκανε την εμφάνισή του το «μαγκανοπήγαδο».Ήταν μια σιδερένια κατασκευή με αλυσιδωτούς τενεκέδες, που τους κινούσε μια τροχαλία. Ανεβοκατέβαιναν γεμάτοι νερό και το περιεχόμενό τους άδειαζε σε μια μικρή δεξαμενή και από εκεί έφευγε μέσα από αυλάκια, για να ποτίσει τη διψασμένη γη των περιβολιών.
Για κινητήριο δύναμη αυτής της διαδικασίας χρησιμοποιούσαν γαϊδουράκια ή άλογα.
Έτσι διαγραφόταν η κατάσταση τότε σχετικά με το πρόβλημα της ύδρευσης στην πόλη μας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει ν’ αναφερθεί για λόγους ιστορικούς και ευγνωμοσύνης η συμβολή του αείμνηστου τότε δημάρχου Χρ. Κουμάντου, ο οποίος τελείωσε και παρέδωσε στην πόλη ένα έργο μεγάλης πνοής, που ήταν όνειρο και αποτέλεσμα προσπαθειών και προηγούμενων δημάρχων, η υδροδότηση της πόλης μας.
 
***   Ο ποδηλατόδρομος στην Καλαμάτα         
           

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση, μας έκανε αναγνώστης μας, λέγοντας πως είδε συνεργεία του Δήμου να ετοιμάζουν ένα νέο ποδηλατόδρομο, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου στην περιοχή του Διοικητηρίου. Αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να γίνεται αυτό, όταν δεν έχει δοθεί λύση από το Δήμο για τη συνέχεια του ποδηλατόδρομου στην Ανατολική Παραλία, που σταματά στο ύψος της Ανάστασης και έχει γίνει αιτία έντονων διαπληκτισμών και αντιπαραθέσεων μεταξύ πεζών και ποδηλατών.  Λογικό το ερώτημα, απομένει να δοθεί απάντηση.   Χ.Χ.  

*** Οδηγός υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα

 Ξεπερνούν τις 225.000 οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως το μεσημέρι της Τρίτης στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος. Από την πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι περίπου 42.000 πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί και στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πιστωθούν έως τις 10 Μαΐου 26,5 εκατ. ευρώ. Οι 71.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ 112.000 βρίσκονται σε αναμονή. Εντωμεταξύ η ΓΓΠΣ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων. Οδηγός Χρήσης - Υποβολή αιτήσεων για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος Όσον αφορά τους ένστολους, 74.000 εξ αυτών έως τις 10/5 θα δουν πιστωμένο στους λογαριασμούς τους ποσό που συνολικά θα φθάνει στα 37 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Το κοινωνικό μέρισμα αρχίζει από 500 ευρώ (με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως 10 Μαΐου, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 30/4/2014. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/5/2014 έως και 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1/6/2014 έως και 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και 10/7/2014. Με βάση τις αιτήσεις, η ΓΓΠΣ θα κάνει διασταυρώσεις στοιχείων για να προσδιορίσει τους πραγματικούς δικαιούχους. Τέλος, θα γίνουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για να διαπιστωθεί το εάν τα όσα υποστηρίζουν οι δικαιούχοι του επιδόματος ισχύουν. Newsroom ΔΟΛ - 

***  Οι Καλαματιανοί μιλούν για τις εκλογές του 2014: Η προσωπική γνωριμία κερδίζει στις δημοτικές…         
   
Κάτι σαν την Eurovision… οι ευρωεκλογές
Έναν περίπου μήνα πριν από την προσφυγή στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κόσμος δείχνει να έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Κριτήριο όλων, ή σχεδόν όλων, είναι η προσωπική γνωριμία με τον κάθε υποψήφιο.
Λογικό, άλλωστε, σε μια πόλη του μεγέθους της Καλαμάτας να υπάρχουν γνωριμίες μεταξύ των υποψηφίων και των δημοτών.
Τι, άραγε, θα ζητούσαν πρώτα από το νέο δήμαρχο; Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές;
Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν συνδημότες μας για τις εκλογές που έρχονται:
  Γιάννης
«Έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω στις εκλογές.
Σημασία για την επιλογή μου έπαιξαν οι προσωπικές σχέσεις που έχω.
Από το νέο δήμαρχο θα ζητούσα να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να βγάλει την πόλη πιο μπροστά και να την αναδείξει παντού, γιατί της αξίζει. Να μη δίνει μόνο βάρος στην πλατεία της πόλης, υπάρχουν κι άλλα σημεία που έχουν ανάγκη από έργα».
  Κωνσταντίνος
«Έχω κατασταλάξει τι θα ψηφίσω. Βασικό κριτήριο στην επιλογή μου είναι ποια άτομα αποτελούν μια παράταξη και τα πιστεύω τους. Γενικότερα έχω ενημερωθεί και έχω διαβάσει τις θέσεις των μονομάχων, αλλά θεωρώ σημαντική την προσωπική γνωριμία με τον κάθε υποψήφιο. Πάντως, θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο να υπήρχε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους. Θα ήταν καλό για τον τόπο μας.
Εγώ αυτό που θα ζητούσα από το νέο δήμαρχο θα ήταν να ελευθερώσει τα πάρκινγκ.
Σχετικά με τις ευρωεκλογές, θεωρώ ότι έχουν σημασία και πρέπει να μας αφορούν, γιατί δεν είναι κάτι σαν την Eurovision».
  Ματίνα
«Δεν έχω αποφασίσει και δε με ενδιαφέρει και πολύ το θέμα των εκλογών. Σημαντικό κριτήριο θα είναι η προσωπική σχέση με κάποιον υποψήφιο.
 Για μένα σημαντικά προβλήματα της πόλης είναι να μαζευτούν τα αδέσποτα και να βρεθούν δουλειές για τους Καλαματιανούς.
 Όσο για τις ευρωεκλογές, θεωρώ ότι δεν έχουν κάποια σημασία».
  Γιάννης Μ.
«Εγώ θα ψηφίσω τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
 Οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν σχέση με τις εθνικές.
Στις εθνικές είμαι τόσο απογοητευμένος με αυτά που συμβαίνουν, που δεν έχω καμία ιδέα για το τι πρέπει να κάνω. Ο κόσμος υποφέρει, όλοι μας υποφέρουμε και το μέλλον μας είναι αβέβαιο».
  Όθωνας
 «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσω.
Σημαντική για μένα είναι  η προσωπική σχέση με έναν υποψήφιο. Προγράμματα των παρατάξεων δε διάβασα, ούτε πρόκειται.
Στο ενδεχόμενο ενός κοινού ψηφοδελτίου, θα έλεγα όχι.
Αυτό που θα ήθελα εγώ από το νέο δήμαρχο είναι να υποσχεθεί για την πόλη ότι θα παλέψει να κάνει το μικρότερο κακό και όχι το μεγαλύτερο καλό. Αυτόν θα ψήφιζα.
Σχετικά με τις ευρωεκλογές, δε με απασχολούν, γιατί δεν έχουν καμιά σημασία, αφού ο ελληνικός λόγος δεν περνά στην Ευρώπη και άλλοι αποφασίζουν».
  Κώστας
«Εγώ ένα πράγμα θέλω να δηλώσω και είναι το εξής: Όποιος βγει, να προσέξει την πόλη και ιδιαίτερα το κυκλοφοριακό και να βρει θέσεις στάθμευσης. Τέλος».
  Τζωρτζίνα
«Ναι, έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω. Κριτήρια ήταν οι θέσεις της παράταξης στα μείζονα θέματα, αλλά και η διορατικότητά της. Μέχρι σήμερα έχω διαβάσει τα προγράμματα των περισσοτέρων. Για μένα δεν αποτελεί κριτήριο αν τον υποψήφιο τον γνωρίζω ή όχι. Κοινώς, σημασία έχει να μην είναι μόνο του φαίνεσθαι.
Σχετικά με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, λέω όχι, γιατί θα χανόταν η διαφορετικότητα των ιδεών, αλλά και οι επιλογές, φέτος όμως το παρακάναμε.
Στο νέο δήμαρχο θα έλεγα να προσπαθήσει να ανεβάσει και άλλο το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης, να τη διατηρήσει καθαρή, να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γωνιές της, να αναδείξει την παλιά ομορφιά της.
Όσο για τις ευρωεκλογές, τις θεωρώ σημαντικές».
  Μαρία
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποιον συνδυασμό θα ψηφίσω, καθώς δεν έχω προλάβει να διαβάσω με προσοχή τα προγράμματά τους. Αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο για να επιλέξω. Η προσωπική γνωριμία με τον υποψήφιο δε θεωρώ ότι είναι σημαντική (ποτέ δε γνώριζα προσωπικά ούτε τους προηγούμενους που έχω ψηφίσει).
Θα ήθελα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ένα ψηφοδέλτιο, ώστε να υπάρχει η ευελιξία να υποστηρίζουμε πρόσωπα με βάση την αξία τους και όχι την παράταξη που ανήκουν. Μπορεί να υπάρχουν αξιόλογα άτομα σε διαφορετικές παρατάξεις.
Οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικές εκλογές για μένα-θεωρώ, μάλιστα, ότι δε θα έπρεπε να μπλέκονται κόμματα πίσω από αυτές, αλλά αυτό σίγουρα είναι πολύ ρομαντικό για να είναι αλήθεια.
Θα ζητούσα από το δήμαρχο να φροντίσει να ζούμε σε ένα ωραίο, καθαρό και καλαίσθητο περιβάλλον και να νιώθουμε ασφαλείς μέσα σε αυτό.
Όσο για τις ευρωεκλογές, φυσικά και τις θεωρώ σημαντικές τη στιγμή που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να εκλέξουμε αξιόλογα άτομα με κύρος, που θα μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν».
  Ελένη
«Έχω αποφασίσει ποια παράταξη θα ψηφίσω, όμως δεν έχω διαβάσει προγράμματα συνδυασμών. Αυτό το κάνω συνήθως την τελευταία βδομάδα πριν από τις εκλογές.
Δεν είναι καθόλου σημαντικό να γνωρίζω τον υποψήφιο που θα διαλέξω. Βασικό κριτήριο για να επιλέξω το δήμαρχο που θέλω για την Καλαμάτα που αγαπώ, είναι να μου εμπνέει εμπιστοσύνη και να αντιληφθώ ότι την αγαπάει κι αυτός όσο εγώ και θα κάνει το καλύτερο που μπορεί για να την αγαπήσουν κι άλλοι πολλοί!
Θα ήταν καλή ιδέα να είναι όλοι οι υποψήφιοι σε ένα ψηφοδέλτιο. Μπορεί τότε οι ψηφοφόροι να ήταν πιο ειλικρινείς!
Από το νέο δήμαρχο θα ζητούσα να μειωθούν τα δίδακτρα του Ωδείου και να υπάρχει περισσότερο πράσινο στην πόλη μας!
Όσο για τις ευρωεκλογές, πιστεύω ότι μας αφορούν και δεν είναι καθόλου ασήμαντες».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Υ.Γ. Καλή Ανάσταση σε όλους και ας μείνει, έστω για αυτές τις μέρες, η ψηφοεπιδρομή στο ψυγείο…

***  Τάκης Παναγόπουλος: «Ο Καλαματιανός που έμαθε τους Αυστραλούς να τρώνε λουκούμι»          
       
Το λουκούμι ήταν το γλύκισμα που αγάπησαν οι σουλτάνοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το κέρασμα, σε κάθε ευχάριστη ή δυσάρεστη στιγμή της ζωής αργότερα. Το ραχάτ λουκούμ - όπως είναι η επίσημη ονομασία του - ξεκίνησε να υπάρχει, από τη στιγμή που ένας Τούρκος ζαχαροπλάστης, ο Χατζή Μπεκίρ, έφτιαξε, έπειτα από απαίτηση του σουλτάνου, ένα μαλακό γλυκό, γιατί είχε σπάσει το δόντι του.
Ο μύθος του λουκουμιού μαρτυρά, επίσης, ότι ο Αμντούλ Χαμίντ ο πρώτος ζήτησε να του φτιάξουν ένα γλυκό για να κατευνάσει τις γκρινιάρες γυναίκες του χαρεμιού του.
  Πρωτεργάτες του λουκουμιού στην Ελλάδα ήταν οι Χιώτες, οι οποίοι... έκλεψαν τα μυστικά του από τους Οθωμανούς και ακολούθησε η Σύρος, η οποία έγινε διάσημη για το παραδοσιακό της γλυκό.
Ένας Καλαματιανός, ο Τάκης Παναγόπουλος, φρόντισε με το δικό του τρόπο να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στη διάδοσή του. Λουκομοποιός στο επάγγελμα, αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αυστραλία το 2011, όταν είδε πως η επιχείρηση που διατηρούσε στην Καλαμάτα θα αντιμετώπιζε μελλοντικά σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω οικονομικής κρίσης: «Είχα μια επιχείρηση στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998 στην Καλαμάτα, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Στην πραγματικότητα, υπήρξα ο συνεχιστής δύο παλιών μαστόρων της περιοχής».
Ο Παύλος Σκορδάς, δεξιοτέχνης στην παρασκευή γλυκών κουταλιού και ο Γιάννης Μούτογλης, λουκουμοποιός, έδωσαν το χρίσμα στον Παναγόπουλο, βγαίνοντας στη σύνταξη, καθώς δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση.
«Εκείνοι μου εμπιστεύθηκαν τα μυστικά για να γίνω συνεχιστής της παράδοσης, καθώς ήταν και οι δύο ονομαστοί στη Μεσσηνία. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Έως τότε, είχα κάνει διάφορες άλλες δουλειές. Πωλητής σε μεγάλη εταιρεία παρασκευής μπισκότων και φρυγανιάς, ιδιοκτήτης καταστήματος με ζαχαρώδη προϊόντα. Είχα ήδη χτίσει την πελατεία μου και είχα δημιουργήσει αρκετές γνωριμίες στο χώρο, με αποτέλεσμα το έδαφος να είναι ήδη στρωμένο, όταν μπαίνω και επίσημα στο επάγγελμα», περιγράφει ο Τάκης Παναγόπουλος.
«Δειλά δειλά ξεκίνησα από την Καλαμάτα τον πρώτο χρόνο. Στη συνέχεια, οι παραγγελίες αυξήθηκαν και τον ακριβώς επόμενο χρόνο επεκτάθηκα στους γύρω νομούς και, σταδιακά, σε όλη την Ελλάδα. Ρόδος, Σύμη, Κύθηρα, Αγρίνιο και, φυσικά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν μερικοί από τους προορισμούς του λουκουμιού μου».
Ο Παναγόπουλος και το λουκούμι του δεν έμειναν στάσιμοι. Εξελίσσονταν διαρκώς, φτάνοντας στο σημείο να κερδίσουν το ασημένιο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Greatest Awards στο Λονδίνο το 2004.
Το προϊόν του εισβάλλει για τα καλά σε σούπερ - μάρκετ και καταστήματα και όλα δείχνουν ότι πάνε περίφημα. Το 2007, όμως, ο ίδιος έχει αρχίσει να βλέπει ότι το τοπίο αλλάζει ριζικά.
«Μετά το 2007 έρχεται η φθίνουσα πορεία, καθώς αρχίζει να μας επηρεάζει η κρίση. Πριν γίνουν δραματικά τα πράγματα, βλέπω ότι θα αντιμετωπίσω σημαντικές δυσκολίες βιωσιμότητας στην Ελλάδα και αποφασίζω να την κλείσω την επιχείρηση, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα ή χρέη. Έβλεπα ότι σε λίγο θα αναγκαζόμουν να χρωστάω κι ότι το μέλλον στην Ελλάδα ήταν ζοφερό. Ήταν, λοιπόν, ο μόνος τρόπος για να προλάβω την καταστροφή», ομολογεί ο ίδιος.
  ΤΟ ΑΛΜΑ
Οι αποφάσεις δεν έρχονται αμέσως. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος, άνθρωπος μαθημένος να ρισκάρει και να πειραματίζεται, αφού βάζει οριστικά λουκέτο το 2009 και μεταβιβάζει την επιχείρηση στον αδερφό του, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα. Το 2011 ταξιδεύει για τη Μελβούρνη της Αυστραλίας με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά, αφήνοντας πίσω του ό,τι είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια.
«Επέλεξα τη Μελβούρνη, γιατί είχα συγγενείς εδώ. Η Αυστραλία ήταν και είναι από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο σε ανάπτυξη και είχε εξελιχθεί στην καλύτερη τοποθεσία για οικογένεια. Η επιλογή αυτή ήταν για εμένα μονόδρομος», λέει ο Καλαματιανός λουκουμοποιός.
«Έβλεπα γνωστούς και φίλους να στέλνουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, έβλεπα τα παιδιά τους να αποφοιτούν και να μη βρίσκουν δουλειά. Τους γονείς τους να δυσκολεύονται να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Με παράδειγμα αυτό, ήθελα τα δικά μου παιδιά να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια και άνεση. Φτάνοντας στη Μελβούρνη, δουλεύω λάντζα, στη συνέχεια σερβιτόρος, αλλά και όπου αλλού μπορούσα να εξασφαλίσω χρήματα για να καλύψω τις αρχικές μου ανάγκες».
Τα πράγματα δεν ήταν, όμως, τόσο εύκολα. Η μεταναστευτική πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα αυστηρή, περιορίζοντας το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να εργαστεί εκεί, αν δεν πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
«Είναι πολύ δύσκολο να έρθει ένας Έλληνας, ο οποίος δεν έχει συγγενείς, και να στεριώσει. Για να μπορέσει να μείνει κανείς στην Αυστραλία, πρέπει να έχει συγκεκριμένες προοπτικές και ιδιαίτερες γνώσεις, να γνωρίζει καλά αγγλικά, για να του δώσει μόνιμη ζωή η αυστραλιανή κυβέρνηση. Το επάγγελμα που ασκεί, να ανήκει στα επαγγέλματα τα οποία ζητάει η Αυστραλία για να καταφέρει να εξασφαλίσει μόνιμη βίζα, μετά την τουριστική ή τη φοιτητική, που έχουν προσωρινό χαρακτήρα», όπως εξηγεί ο Τάκης Παναγόπουλος.
Μετά το αρχικό διάστημα προσαρμογής, απευθύνθηκε σε μία μεγάλη εισαγωγική εταιρεία ελληνικών προϊόντων, ζητώντας να εργαστεί εκεί. «Η εταιρεία αυτή φέρνει λάδι, παξιμάδια, φρυγανιές και άλλα ελληνικά προϊόντα και αναζητούσε την τεχνογνωσία του λουκουμιού, καθώς ζητούσαν το προϊόν αρκετά καταστήματα Delicatessen. O ιδιοκτήτης της, Έλληνας μετανάστης της δεκαετίας του '50, μου ζήτησε να με δοκιμάσει. Έτσι κι έγινε. Στην πορεία, έγινα υπεύθυνος παραγωγής και τα τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι εκεί. Μάλιστα, ενώ αρχικά η παραγωγή ήταν περιορισμένη σε ένα είδος λουκουμιού, στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε νέα, ακολουθώντας συνεχώς ανοδική πορεία».
Όνειρο του Τάκη είναι κάποια στιγμή να αποκτήσει και πάλι το δικό του λουκουμοποιείο. Όνειρό του, επίσης, να επιστρέψει στην Ελλάδα. Να δώσει και πάλι την ευκαιρία στην οικογένεια και στον εαυτό του να επιστρέψουν στην πατρίδα. Σήμερα, τα λουκούμια του είναι ήδη περιζήτητα στην Αυστραλία. Η πολυπληθυσμιακή χώρα αποδείχτηκε ανοιχτή σε νέες προτάσεις.
Κι αν κάποιοι θεωρούν φυσιολογικό να καταναλώνουν και να αγαπούν το λουκούμι οι Έλληνες και οι Τούρκοι, που μένουν εκεί, το γεγονός ότι το αγάπησαν οι Αυστραλοί, γνωρίζοντάς το μέρα με τη μέρα, μάλλον είναι ένα μικρό επίτευγμα, στο οποίο έβαλε το χεράκι του και ο ίδιος ο Παναγόπουλος...
 
*** Tonino Carotone: «Στην Καλαμάτα νιώθω σαν να βρίσκομαι στην οικογένειά μου» (βίντεο)         
   
 
Λίγη ώρα πριν από τη συναυλία του στο “Luna Lounge”, την Τρίτη 8 Απριλίου, ο Τονίνο Καροτόνε ή, κατά κόσμον, Αντόνιο Ντε Λα Κουέστα μίλησε στο «Θάρρος» για την ξεχωριστή του σχέση με την Καλαμάτα, το ελληνικό κοινό, την αγάπη του για τη ρεμπέτικη μουσική, το «πάθος» που βγάζει στη σκηνή, αλλά και για την κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης...
Ο εκκεντρικός «Βάσκος καλλιτέχνης», με την ξεχωριστή σκηνική παρουσία, μαζί με τη μοναδική φωνή της συντρόφου του Piluca Arαnguren και μίας μόνο κιθάρας, του καταπληκτικού συγχωριανού του από την Παμπλόνα, Αnder Pelcaz del Barrio, κατάφερε να ξεσηκώσει στους «μεσογειακούς του ρυθμούς», για ακόμα μια φορά, το κοινό της Καλαμάτας που κατέκλυσε τη «Στοά Βαρβουτσή» και το “Luna Lounge” για να τον ακούσει.
Αν και το όνομά του είναι παγκοσμίως γνωστό, έχει γράψει τεράστιες επιτυχίες και έχει πουλήσει αρκετά εκατομμύρια δίσκων, ο Τονίνο είναι ένας λιτός, ξεχωριστός άνθρωπος, που λατρεύει να μιλά με απλό κόσμο και να μοιράζεται μαζί του ανθρώπινες ιστορίες…

Ο λόγος στον ίδιο:
-Βρίσκεσαι για τρίτη φορά στην πόλη μας. Τι είναι αυτό που σε τραβάει στην Καλαμάτα;
Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στην Καλαμάτα και νιώθω σαν να έρχομαι όλη μου τη ζωή. Στην Ελλάδα ο κόσμος με αγαπάει, αλλά αυτό που συναντώ ειδικά στην Καλαμάτα, δε το συναντώ σε κανένα μέρος του κόσμου. Στον κόσμο της Καλαμάτας αρέσει να διασκεδάζει, περνάει καλά μαζί μου, όπως και εγώ πάντα περνάω καλά μαζί του. Επίσης, στην Καλαμάτα έχω πολύ καλούς φίλους, όπως τον Dambo, τον Περικλή, που είναι «μεγάλη προσωπικότητα», και άλλους...
Γενικά νιώθω μέσα σ’ ένα οικογενειακό κλίμα, όταν βρίσκομαι στην πόλη σας.

-Εκτός της Καλαμάτας, σχεδόν κάθε χρόνο επισκέπτεσαι την Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σου για το ελληνικό κοινό;
Αισθάνομαι πολύ άνετα με το ελληνικό κοινό, γιατί είναι πολιτισμένο, έχει κουλτούρα και συμμετέχει στα τραγούδια μου, αν και δε γνωρίζει τα λόγια... Όταν τραγουδάω στην Ελλάδα, αισθάνομαι σαν να τραγουδώ στην Ισπανία.
-Πριν από δύο χρόνια τραγούδησες στα ελληνικά ένα τραγούδι μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες απόπειρες στο μέλλον;
Πριν από δύο χρόνια έκανα περιοδεία σε πολλά ελληνικά νησιά με τον Μαχαιρίτσα και άλλους Έλληνες καλλιτέχνες. Εκεί άρχισα να μαθαίνω και λίγα ελληνικά Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκα με Έλληνες. Στο παρελθόν είχα παίξει με ρεμπέτες στη Θεσσαλονίκη.
Στο μέλλον σίγουρα θα συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς και γενικά μου αρέσει να συνεργάζομαι με μουσικούς από όλο τον κόσμο.
Τα ελληνικά μπορεί να είναι μια δύσκολη γλώσσα γραμματικά, αλλά η προφορά τους μοιάζει με τα ισπανικά περισσότερο, ακόμα και από τα ιταλικά. Το ελληνικό κοινό με ενδιαφέρει και υπόσχομαι σιγά σιγά να μάθω ελληνικά, ώστε να τραγουδήσω κι άλλα τραγούδια στο μέλλον.

-Έχεις δηλώσει παλιότερα ότι θαυμάζεις το «ρεμπέτικο». Θα επιχειρούσες ποτέ να τραγουδήσεις σε αυτό το στυλ;
Έπαιξα μουσική με ρεμπέτες στη Θεσσαλονίκη πριν από χρόνια. Τα ρεμπέτικα είναι ένα άκουσμα άγριο, αλλά με συναίσθημα... Μοιάζει με το φλαμένγκο και τα αμερικάνικα μπλουζ. Τα ρεμπέτικα εξιστορούν σκληρές ανθρώπινες ιστορίες... Νομίζω, ταιριάζουν στην προσωπικότητά μου... Μου αρέσει ο κόσμος που πίνει και διασκεδάζει ακούγοντας ρεμπέτικα, όπως ο κόσμος στην Ισπανία με το φλαμένγκο. Είναι μια μουσική σαν θρησκεία και νομίζω ότι εκφράζει την ελληνική παράδοση και είναι μέρος της κουλτούρας και της ταυτότητας της χώρας σας.
-Όσοι έχουν την τύχη να σε δουν επάνω στη σκηνή, δεν μπορούν να πιστέψουν το πάθος που βγάζεις; Τι νιώθεις κάθε φορά που ανεβαίνεις να τραγουδήσεις;
Θεωρώ ότι είμαι ένας άμεσος καλλιτέχνης... Δε μου αρέσει να κλείνομαι σε στούντιο. Έχω τραγουδήσει σε δρόμους, σε μπαρ, παντού... Στο χωριό μου, στη χώρα των Βάσκων, έχουμε μια παράδοση να τραγουδάμε όταν τρώμε, η οποία χάνεται με τα χρόνια... Όλη μου η ζωή είναι η σκηνή. Ό,τι και να έχω, αν είμαι άρρωστος, αν αισθάνομαι άσχημα, όταν ανεβαίνω να τραγουδήσω ξεχνάω τα πάντα. Μου αρέσει ο κόσμος να είναι κοντά μου και να συμμετέχει με χιούμορ, ειρωνεία και σαρκασμό στις συναυλίες μου.
-Συχνά σχολιάζεις τις πολιτικές εξελίξεις στον κόσμο, είτε σε συνεντεύξεις σου είτε με το στίχο σου… Πού πιστεύεις ότι οφείλεται το γεγονός ότι η «ακροδεξιά» κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη; Σε φοβίζει αυτό;
Είναι ένας κόσμος δύσκολος για τους περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Αν μιλήσουμε για το φασισμό, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σε περιόδους κρίσης ο κόσμος γίνεται πιο ξενόφοβος. Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση για να κερδίσει έδαφος κατηγορώντας τους μετανάστες για ό,τι συμβαίνει. Είναι φυσικό επακόλουθο σε καιρούς κρίσης η μετανάστευση να αυξάνεται, γιατί άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα πηγαίνουν σε μέρη που υπάρχει πλούτος. Οι πολιτικοί το εκμεταλλεύονται αυτό και ρίχνουν στους μετανάστες τα προβλήματα. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. Είναι εποχές δύσκολες και επικίνδυνες, και πρέπει να εφοδιάσουμε τη νέα γενιά και τα μικρά παιδιά με αξίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε το φασισμό.
-Έχεις γράψει πάρα πολλά τραγούδια, αρκετά από αυτά έγιναν επιτυχίες σε όλο τον κόσμο, υπάρχει κάποιο που ίσως να ξεχωρίζεις;
Έχω ζήσει άσχημες στιγμές που με έχουν βοηθήσει να γράψω τα τραγούδια μου ... Όπως, για παράδειγμα, το “Me cago en el amor”, που μου έδωσε τεράστια επιτυχία και με στιγμάτισε στην καριέρα μου. Από την άλλη πλευρά, αυτή η επιτυχία και ότι ταυτίστηκα με αυτή τη μουσική, ίσως να μου στέρησε τη δυνατότητα να τραγουδήσω άλλα είδη.
Όλα μου τα τραγούδια είναι μέρος της ζωής μου... εμπειρίες... στιγμιαίες εμπνεύσεις και ποίηση. Αυτή την εποχή δεν έχω έμπνευση και δεν μπορώ να γράψω. Ένας από τους λόγους που έρχομαι στην Καλαμάτα είναι και για να εμπνευστώ (γέλια)... Άλλωστε, ο φίλος μου ο Περικλής με έχει καλέσει να έρθω και για διακοπές εδώ στην πόλη σας, να δω και τις παραλίες της, και ελπίζω να τα καταφέρω στο μέλλον...

-Τι θα έκανες, αν δεν ήσουν τραγουδιστής;
Είναι μια ερώτηση που την κάνω κι εγώ στον εαυτό μου... Αν δεν ήμουν καλλιτέχνης, θα ήμουν κάτι σαν πειρατής και σίγουρα θα ήμουν παράνομος... Ίσως να ασχολιόμουν με την πολιτική και να ήμουν αντιμιλιταριστής... Επίσης, θα μπορούσα να είμαι δημοσιογράφος, και να γράφω τα πράγματα όπως τα βλέπω εγώ, ή συγγραφέας.
του Κωνσταντίνου Γαζούλη 
Υ.Γ.1. Ευχαριστούμε πολύ τον Dambo Campanini για τη βοήθειά του στη συνέντευξη, καθώς και τη Δήμητρα Φιλοσόφου και τον Στάθη Κουλιέρη για τη βοήθειά τους στη μετάφραση.
Υ.Γ.2.: Ευχαριστούμε πολύ το φωτογραφίο "Photoland" και τον Χρόνη Χρονόπουλο (www.chronischronopoulos.gr) για την επεξεργασία του βίντεο
Video:  http://youtu.be/heU3_zPDNlk  , .-

***  Τα σχολεία που ανοίγουν νωρίτερα, η απάντηση των καθηγητών          
           
Οι μαθητές από 500 σχολεία σε όλη τη χώρα θα επιστρέψουν νωρίτερα στα θρανία τους μετά τις διακοπές του Πάσχα σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργείου Παιδείας και εν μέσω εξαγγελιών για στάσεις εργασίας από την ΟΛΜΕ ώστε το μέτρο να μην εφαρμοσθεί.
Την απόφαση να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία αυτά πήρε το υπουργείο Παιδείας, συνεκτιμώντας τις ημέρες της κατάληψης, λόγω της οποίας χάθηκαν διδακτικές ώρες. Ο υφυπουργός παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, απείλησε, πως όσοι καθηγητές δεν εμφανισθούν στις θέσεις τους,  θα αντιμετωπίσουν το πειθαρχικό.  Δείτε ποια σχολεία ανοίγουν νωρίτερα και πότε πατώντας εδώ 
 
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
 
  
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3240   video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1747   video .-   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1768   video.-   
Σύνολον                                                     6755   βίντεο   .-

 Σύλλογος Αρφαραίων  Αθήνας  
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2485    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 Στην Αρχαία Πλευρώνα Αιτωλίας
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    554  .- *
 https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  111 .- *

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :  

~ Υποψήφιος  Δήμαρχος Μελιγαλά  Αριστείδης Σταθόπουλος
 
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/27-2014.html  ,  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Μαρτίου  2014 ,-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/28-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 28  Μαρτίου  2014 , Δ΄ Χαιρετισμοί προς  την  Παναγία  μας .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/30-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/31-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 31 Μαρτίου 2014  ,
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/31-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014  ,
 

 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2014  :
~http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/04/01-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Απριλίου 2014  , .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/02-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τετάρτη 02 Απριλίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/03-2014.html , Το αγιάζι ενημέρωσης Πέμπτη 03 Απριλίου 2014  .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/04/04-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Απριλίου 2014  ,
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/04/04-2014.html , Άρωμα  στην  ενημέρωση  Παρασκευή  04  Απριλίου  2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/04/05-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 05 Απριλίου 2014  , .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/04/06-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Κυριακή 06 Απριλίου 2014 , .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/04/06-2014.html , Ανθολόγιο   Ανθολογώντας   και   γράφοντας   Κυριακή   06   Απριλίου   2014 .-
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/04/07-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα    07  Απριλίου  2014 .-
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/04/08-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τρίτη 08 Απριλίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/04/09-2014.html , Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  09  Απριλίου  2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html , ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10- Απριλίου  2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/04/10-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 , .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/04/11-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 , .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/04/11-2014.html , Άρωμα   ενημέρωσης  Παρασκευή  11  Απριλίου  2014 ,
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/04/188-12-13-2014.html  , 188η Επέτειο εορτασμού Εξόδου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Σ/Κ 12 και 13 Απριλίου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/04/14-2014.html, Άρωμα ενημέρωσης Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/04/15-2014.html , Άρωμα Ελλάδας Όμορφες διαδρομές Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/04/15-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Μ. Τρίτη  15  Απριλίου  2014 .-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/04/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 , .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/04/17-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Πέμπτη 17 Απριλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/04/18-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Παρασκευή 18 Απριλίου 2014 , .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/04/19-2014.html , Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Μ. Σάββατο  19  Απριλίου  2014  , ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !! και  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ! ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !  .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/04/19-2014.html , Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΣΗΜΑΙΑ  ΜΑΣ  Ιστορία  και  γεγονότα ,  Μ. Σάββατο  19  Απριλίου 2014 .-
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/04/20-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  ΠΑΣΧΑ  Αναστάσεως  20  Απριλίου  2014 .-
~

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Άφθαρτο στεφάνι , αρετή και σωτηρία του ανθρώπου είναι το να υποφέρει με χαρούμενη διάθεση και ευγνωμοσύνη τις συμφορές .- {Μέγας Αντώνιος } .-

Unknown είπε...

Δικαιοσύνη είναι η ικανότητα να απονέμεται στον καθένα ότι του αξίζει .- { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-

Unknown είπε...

Δεν είναι κακό η φτώχεια , αλλά κακό είναι το να μην υπομένεις με ευγένεια την φτώχεια .- { Μέγας Βασίλειος } .-