ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτοκου

Το Πάσχα του καλοκαιριού 15  Αυγούστου 2012  Κοίμηση Θεοτόκου  :
***
***    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/07/2807-03082012.html = Διαδρομή  στο  Άγιον  Όρος  για το  2012 .-
 *** Trapezounta 2012 3o year H  Παναγία  των Ποντίων στην Τραπεζούντα  2012  3η  χρονιά: http://youtu.be/xiyVGg2E_cw  ,

Εικόνα της Παναγίας στο Ναύπλιο
**  Μήτηρ Θεού και ανθρώπων 
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας οι πιστοί προστρέχουν στη δική
 τους Παναγία
~* Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».

* Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της.
 ~ Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.
 * Και μπορεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων να είναι η Παναγία της Τήνου και τη Παναγία Σουμελά, όμως, σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά. Ιδού ένα μικρό οδοιπορικό:
 ~* Η Παναγία της Τήνου
 Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.
 * Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.
 * Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.
 * Στην Τήνο παράλληλα με την εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς.
 ~* Παναγία Σουμελά
 * Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.
 * Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.
 * Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μΧ), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.
 * Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...».
 * Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».
 ~ Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.
 * Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.
 ~* Η Παναγία στο Μικρόκαστρο Κοζάνης
 * Ιδιαίτερος είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, του δήμου Βοΐου.
 * Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1603, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.
 * Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε ευκαιρία για τους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.
 ~* Παναγία της Εκατονταπυλιανής
 ~ Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικιά, της Πάρου. Για το ναό υπάρχουν δύο ονομασίες: «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή».
 ~ Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.
 ~ Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη μητέρα πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε ένα μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής.
 ~ Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό.
 ~ Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής.
 ~ Μία δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.
 ~* Η Χοζοβιώτισσα της Αμοργού
 * Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου.
 * Κτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.
 * Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο παραδόσεις: Η πρώτη λέει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μια ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.
 * Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργική εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους.
 * Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έσχισαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργικό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε.
 * Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952.
 ~* Η «Οφιούσα» της Κεφαλλονιάς
~ Στη νότια Κεφαλλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα και έξω από τον ναό μικρά φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας».
 ~ Στη θέση αυτή, λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο. Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά, ή φίδια.
 ~ Έτσι, σαν φίδια, ιερά πλέον, γυρίζουν κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και όσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν. Την παραμονή της Κοιμήσεως «πλημμυρίζουν» τον ναό.
 ~ Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάστηκε από τους σεισμούς.
 ~* Παναγία Αγιασώτισσα
 * Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.
 * Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη Λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
 ~* Η Παναγία της Ολύμπου στην Κάρπαθο
 ~ Διαφορετικός είναι ο εορτασμός στην Όλυμπο της Καρπάθου. Οι Λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό.
 ~ Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες.
 ~* Ο επιτάφιος της Παναγίας στην Πάτμο
 * Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.
 * Κουφονήσια - Με τα καΐκια στην Παναγιά
 * Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν εκείνοι μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.
 ~* Άνδρος - Παναγία Φανερωμένη
 ~ Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.
 ~* Ρόδος– Παναγία Κρεμαστή
* Το πιο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στο νησί της Ρόδου, είναι το πανηγύρι της Κρεμαστής.
 Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




 Ο κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Παναγιά του Πόντου
Τα σήμαντρα της Παναγίας Σουμελά ήχησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Πόντο, όπου έσπευσαν εκατοντάδες πιστοί παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Μετά το πέρας της πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην Παναγία ως σύμβολο παρηγορίας για αιώνες, ενώ ευχαρίστησε τις τοπικές Αρχές που επέτρεψαν και φέτος την τέλεση της Λειτουργίας.



Για 3η  συνεχόμενη χρονιά 2012 
 Η  -ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΠΝΤΩΝ
Trapezounta 2012 3o year H Παναγία των Ποντίων στην Τραπεζούντα 2012 3η χρονιά: http://youtu.be/xiyVGg2E_cw 




**** Θεοτόκος Μαρία: η Μάνα του Φωτός και δική μας :



`~  π. Ανδρέα Αγαθοκλέους   Ο Αύγουστος μήνας θεωρείται ως  μήνας της Παναγίας. Ήδη το πρώτο 15νθήμερο, με τις Παρακλήσεις και τη νηστεία, προετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη γιορτή Της, την κοίμησή Της. Η απόδοση της γιορτής αυτής γίνεται σε μια βδομάδα ή, σε κάποιες Εκκλησίες, σε δυο βδομάδες. Η 31η Αυγούστου είναι η γιορτή τής «κατάθεσης της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου». Έτσι, όλος ο μήνας έχει έντονη την παρουσία της Παναγίας, για όσους βέβαια η πίστη προς τον Υιό Της βρίσκεται στην καρδιά τους.   Είναι αλήθεια πως η Παναγία, ως Μάνα όλου του κόσμου, αγκαλιάζει όλα τα παιδιά του Θεού ό,τι και να 'ναι, όπως και να ζουν. Η αγάπη Της καλύπτει πλήθος αμαρτιών και έρχεται καλεσμένη ή ακάλεστη για να βοηθήσει, να καλύψει, να διαφυλάξει. Όσοι αγωνίζονται «τον καλόν αγώνα της πίστεως», τη νιώθουν να συμπορεύεται και να συν-αγωνίζεται, ως δύναμη που κατατροπώνει τους αόρατους εχθρούς.  Κανένας άνθρωπος δεν δέκτηκε τόση τιμή και δόξα από τους ανθρώπους όσο δέχτηκε η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, όπως το προείπε στην Ελισάβετ «από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί» (Λουκ. 1,48). Γιατί βέβαια κανένας άνθρωπος δεν έκανε τόση ευεργεσία στην ανθρωπότητα όση η παρθένος Μαρία. Ως Θεοτόκος τιμάται και δοξάζεται!  Σ' Αυτήν νικηθήκαν οι όροι της φύσεως. «Παρθενεύει γαρ τόκος και ζωήν προμνηστεύεται θάνατος. Η μετά τόκον Παρθένος και μετά θάνατον ζώσα, σώζοις αεί, Θεοτόκε, την κληρονομίαν σου» (Ειρμός Θ΄ ωδής Καταβασιών ιε΄ Αυγούστου). Δηλαδή σ' Αυτήν συνδυάζεται η παρθενία με τη λοχεία, ο θάνατος με τη ζωή. Μετά τον τοκετό μένει Παρθένος και μετά το θάνατό Της ζει. Αυτές οι αντιφάσεις δεν είναι λογοπαίγνια. Είναι αλήθειες που πραγματοποιούνται στη «Θεοτόκο και Μητέρα του Φωτός».  Κι εμείς, μέσα στην καθημερινότητα και αμαρτωλότητά μας, προστρέχουμεν σ' Αυτήν ως άτακτα παιδιά Της και την παρακαλούμε: «Μητέρα του Θεού μας και δική μας Μάνα, ποιος ύμνος μπορεί να υμνήσει το μεγαλείο Σου; ποια γλώσσα να μιλήσει για σένα; εσύ ως «τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ» θα μπορούσε να είσαι μακρυά μας, τέτοιοι που είμαστε ...; Όμως η αγάπη Σου συγκαταβαίνει στην αδυναμία μας και έρχεσαι, καθώς ο Υιός Σου! Έλα, λοιπόν, στην ταραγμένη μας ζωή και γαλήνεψέ την. Έλα στη νωθρότητά μας και ζωντάνεψέ μας. Έλα στον καρδιακό πόνο μας και παρηγόρησέ μας. Έλα στη θλίψη μας και χαροποίησέ μας. Έλα στις ασθένειές μας και θεράπευσέ μας. Έλα στο σκοτάδι μας και γέμισέ μας με το Φως το αληθινόν του Υιού Σου, για να' ναι η ζωή Του ζωή μας, γευόμενοι «εν τω νυν αιώνι» την «ασάλευτη Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Αμήν! , http://agiabarbara.pblogs.gr/h-panagia-mas.html ,
~*** Απολυτίκιο Κοίμησεως της Θεοτόκου - 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : http://youtu.be/2MVJty61Ejc ,

~** ΘΕΟΤΟΚΑΡΙΟΝ - ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ : http://youtu.be/B9EeLI9bJIM ,

~** ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ (Agni Parthene) by Divna Ljubojevic : http://youtu.be/AQfmr-bVLFE ,

~*** Τι ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για «έκρηξη» των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα;
~ Εάν ο κ. Βούτσης δεν κληθεί στο αμέσως επόμενο 24ωρο να παραδώσει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλα όσα γνωρίζει σχετικά με όλα όσα «ανακοίνωσε», τότε θα έχουμε την απόδειξη συνεργασία του κ. Βούτση με κέντρα που επιθυμούν την αύξηση της αστυνόμευσης και την επιβολή μίας έμμεσης δικτατορίας, υπό τον «φόβο» κάποιας (αδιόρατης) αιματοχυσίας…
Η κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα είναι απολύτως αναμενόμενη μέσα από τα μέτρα που φοβάται να ανακοινώσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Κανένας όμως δεν περίμενε πως κάποιος πολιτικός θα ανακοίνωνε επικείμενη έκρηξη των λαθρομεταναστών και συγκρούσεις τους με Έλληνες. Αν και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την «ποιότητα» της συγκεκριμένης «ανακοίνωσης» από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Βούτση, δεν μπορούμε να μην ασχοληθούμε με την δήλωση αυτή καθεαυτή, αλλά και με τα όσα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε στην τηλεοπτική εκπομπή, κατά τη διάρκεια της οποίας απείλησε εμμέσως -πλην σαφώς- την εσωτερική ειρήνη και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.
Παρατηρώντας τα λεγόμενα του κ. Βούτση (και χωρίς να θέλουμε να θυμηθούμε την σχέση του γιού του με τον αντεξουσιαστικό χώρο και ληστείες τραπεζών), δεν μπορούμε να μην εστιάσουμε στην ευθεία απειλή που εκτοξεύθηκε με τόση μεγάλη άνεση και με.. την δικαιολογία ότι γίνονται επιθέσεις κατά (λαθρο)μεταναστών από αγνώστους, τους οποίους σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί στον ακροδεξιό χώρο.
Προφανώς ο κ. Βούτσης αγνοεί την σοβαρότητα της «ανακοίνωσης» που έκανε, αλλά και την σοβαρότητα την κάλυψης που παρείχε στους (λαθρο)μετανάστες ο πολιτικός χώρος στον οποίο φιλοξενείται ο συγκεκριμένος πολιτικός.

Προφανώς ο κ. Βούτσης αγνοεί πως δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνει επικείμενη επίθεση κατά του γηγενούς πληθυσμού της χώρας, επικαλούμενος φήμες ή κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (την ακροδεξιά).

Προφανώς ο κ. Βούτσης δεν έχει απόλυτη συναίσθηση της –πιθανότατα- πολιτικής αιτιολόγησης που προσφέρει στην (παρανόμως κινούμενη) κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, η οποία με πρόφαση τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Βούτση μπορεί να αυξήσει σε πρωτοφανή βαθμό τα αστυνομικά μέτρα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών (αλλά και των λαθρομεταναστών).

Προφανώς ο κ. Βούτσης δεν έχει κατανοήσει πως μία τόσο σημαντική πληροφορία θα έπρεπε να την καταθέσει προσωπικά (και όχι μέσω της τηλεόρασης) στον αρμόδιο εισαγγελέα ή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας.

Προφανώς ο κ. Βούτσης έχει ένα πλήθος πληροφοριών από συγκεκριμένους χώρους (των λαθρομεταναστών ή άλλους…) και θα έπρεπε να αναφέρει λεπτομερώς και με την ύψιστη εχεμύθεια όλες αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να συλληφθούν όσοι σχεδιάζουν επιθέσεις κατά του Ελληνικού πληθυσμού, αλλά και όσοι έχουν σχέσεις με τους συγκεκριμένους «εγκεφάλους».

Επειδή, λοιπόν, ο κ. Βούτσης κάθε άλλο παρά λογικά ενήργησε, η «ανακοίνωσή» του μοιάζει περισσότερο με απειλή του ιδίου απέναντι στον γηγενή πληθυσμό της Ελλάδας, ενώ δρα και ως καταλύτης για πιθανές ακραίες κινήσεις που είναι πάρα πολύ πιθανόν πως θα υπάρξουν από «πυρήνες» (είναι γνωστό πως στην τρομοκρατία υπάρχουν πυρήνες ανεξάρτητοι και πολύ προσεκτικά συνδεόμενοι μεταξύ τους) που θα επιχειρήσουν να τρομοκρατήσουν παντί τρόπω τους Έλληνες, για να «περάσουν το μήνυμα» περί αντίδρασης στην κακοποίηση των (λαθρο)μεταναστών.

Μάλλον ο κ. Βούτσης θα έπρεπε να οδηγηθεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα και να ανακριθεί επισταμένως (ανεξαρτήτως του πολιτικού του ρόλου) για να παραδώσει όλες τις σχετικές πληροφορίες και πρόσωπα που γνωρίζει, ειδάλλως θα πρέπει να κατηγορηθεί για απόπειρα τρομοκράτησης της Ελληνικής κοινωνίας, για την δημιουργία κλίματος πολιτικής ανωμαλίας, καθώς και για συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες (πιθανότατα λαθρομεταναστών και όχι μόνο) για την δημιουργία ανώμαλων και άκρως επικίνδυνων καταστάσεων για το πολίτευμα, τους πολίτες και την χώρα.

Εάν ο κ. Βούτσης δεν κληθεί στο αμέσως επόμενο 24ωρο να παραδώσει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλα όσα γνωρίζει σχετικά με όλα όσα «ανακοίνωσε», τότε θα έχουμε την απόδειξη συνεργασία του κ. Βούτση με κέντρα που επιθυμούν την αύξηση της αστυνόμευσης και την επιβολή μίας έμμεσης δικτατορίας, υπό τον «φόβο» κάποιας (αδιόρατης) αιματοχυσίας…
  
Κωνσταντίνος

*** Υποψίες για εμπρησμό σε Τζάνε και Ριζόμυλο

Υποψίες για εμπρησμό σε Τζάνε και Ριζόμυλο* Έργο εμπρηστών υποψιάζονται οι Αρχές πως ήταν οι χθεσινές τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά στο Ριζόμυλο και στις εκβολές του ποταμού Τζάνες στο Πεταλίδι. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της "Ε" έγινε και μια προσαγωγή Αλβανού ως ύποπτου για εμπρησμό, αρχικά στο Τμήμα του Πεταλιδίου και στη συνέχεια στην Ασφάλεια Καλαμάτας για ανάκριση. Χθες, αργά το βράδυ οι δύο φωτιές, η δεύτερη που ξέσπασε κοντά στο Ριζόμυλο και η άλλη στις εκβολές του ποταμού Τζάνες, βρίσκονταν σε ύφεση. Η πρώτη που εκδηλώθηκε μετά τη 1.30 το μεσημέρι δίπλα στην εθνική προς Πύλο, σε κοντινή απόσταση από το Ριζόμυλο, είχε τεθεί από νωρίς το απόγευμα υπό έλεγχο. Στο σημείο της πρώτης πυρκαγιάς έφτασαν γρήγορα οι εθελοντές της ομάδας «Αγια Σωτήρα» και 4 πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Μεσσήνης, καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Με τη βοήθεια 2 PZL και 2 καναντέρ που ήρθαν στη συνέχεια η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν τις 4 το μεσημέρι. Τότε, προς έκπληξη όλων, μια νέα εστία ξεπετάχτηκε στα 500 μέτρα από την αρχική εστία της πυρκαγιάς, κι ενώ τα καναντέρ είχαν ήδη αποχωρήσει. Οι δυνατοί άνεμοι είχαν λοιπόν σαν αποτέλεσμα η νέα εστία να πάρει διαστάσεις και να κατευθυνθεί προς το χωριό Δάφνη. Την ίδια περίπου ώρα ξέσπασε φωτιά και κοντά στις εκβολές του ποταμού Τζάνες, στο Πεταλίδι. Οι δύο αυτές φωτιές ανησύχησαν τη δημοτική αρχή Μεσσήνης και την Πυροσβεστική, για το ενδεχόμενο να καούν περιουσίες και να κινδυνεύσουν άνθρωποι. Ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση και κατοίκων της περιοχής οι οποίοι έσπευσαν με τα τρακτέρ τους για να βοηθήσουν, αλλά και η ενίσχυση από αέρος με ένα ελικόπτερο, 2 καναντέρ και 3 PZL, βοήθησαν αποτελεσματικά την κατάσταση.

Πάντως και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο Νίκο Φύκιρη βρέθηκαν στο τόπο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή, υποψιάζονται εμπρησμό. «Οι εστίες της πυρκαγιάς ξεπήδησαν σε διαφορετικές μεριές την ίδια ώρα κι αυτό μας βάζει σε υποψίες για εμπρησμό», τόνισε ο Στάθης Αναστασόπουλος μιλώντας στην "Ε". «Ως δήμαρχος Μεσσήνης θεωρώ ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν το θέμα και να τιμωρήσουν τους τυχόν υπεύθυνους», είπε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Ριζόμυλο έκαψε 15 στρέμματα δασική έκταση. Η δεύτερη που ξεκίνησε σε κοντινή απόσταση μέχρι αργά χθες είχε κάψει 20 στρέμματα αγροτοδασική έκταση και η τρίτη στις εκβολές του ποταμού Τζάνες 10 στρέμματα καλάμια και ξερά χόρτα.
Επικεφαλής του έργου της κατάσβεσης ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Βασίλης Καπέλιος. Στην περιοχή επιχειρούσαν 20 οχήματα με 40 πυροσβέστες και 15 ακόμη άνδρες ομάδας πεζοπόρου, 1 ελικόπτερο, 3 PZL και 2 καναντέρ.Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

***Σύμφωνα με το Νίκα: Ο πρωθυπουργός θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών


Σύμφωνα με το Νίκα: Ο πρωθυπουργός θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών  Ο πρωθυπουργός είναι ενημερωμένος για το πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά και αποφασισμένος να το λύσει σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όταν ρωτήθηκε αν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους δημάρχους της Μεσσηνίας -στο Δημαρχείο Καλαμάτας, προχθές Δευτέρα-, τέθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, αποτελεί θετική εξέλιξη ως προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι η θέση των δημάρχων, για διαλογή και κομποστοποίηση, μαζί με τη δεματοποίηση των αδρανών, έγινε τελικά αποδεκτή.
«Από εκεί και μετά δεν είναι εποικοδομητικό να γκρινιάζουμε, να υπερβάλουμε και να κινδυνολογούμε, απέναντι σε μια λύση διαχείρισης που δεν περιλαμβάνει ούτε ΧΑΔΑ, ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ» κατέληξε ο Π. Νίκας. Β.Γ.Μ.

***  Παραδίδεται στην κυκλοφορία τέλος Σεπτεμβρίου το Παραδείσια - Τσακώνα
Παραδίδεται στην κυκλοφορία τέλος Σεπτεμβρίου το Παραδείσια - Τσακώνα * Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα με παράκαμψη. Αυτό επιβεβαίωσαν στην "Ε" στελέχη του υπουργείου Υποδομών και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Επεσήμαναν ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα παραδοθεί κανονικά ο δρόμος με την τοξωτή μεταλλική γέφυρα των 390 μέτρων, στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης.

Ο διευθυντής έργου της κοινοπραξίας Νίκος Ντονάς παρατήρησε ότι η παράκαμψη θα είναι μήκους 1.000 περίπου μέτρων και απ’ αυτή θα περνούν όλα τα οχήματα, ακόμα και τα φορτηγά και τα λεωφορεία και όχι μόνο τα Ι.Χ., όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι από τον Οκτώβριο θα φθάσουν στην περιοχή τα πρώτα κομμάτια της τοξωτής γέφυρας, όπου θα τοποθετούνται στους διαδρόμους εργασίας και θα συγκολλούνται τα επί μέρους τμήματα.
Ο κ. Ντονάς ανέφερε ότι από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και τη δυνατότητα που θα υπάρχει για την εκτέλεση εργασιών, θα εξαρτηθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης της εντυπωσιακής γέφυρας και παράδοσης ολοκληρωμένου τού υπό ανακατασκευή εθνικού δρόμου.    Γ.Σ.

*** Υπέκυψε στα εγκαύματα ο 60χρονος από το Ανεμοδούρι

Υπέκυψε στα εγκαύματα ο 60χρονος από το Ανεμοδούρι
    * Τη μάχη με το θάνατο έχασε ο 60χρονος από το Ανεμοδούρι Αρκαδίας, ο οποίος χθες τα ξημερώματα υπέκυψε στα εγκαύματά του. Ο 60χρονος έπαθε εγκαύματα σε ποσοστό 60% του σώματός του πάνω στην προσπάθειά του να σώσει την περιουσία του από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο χωριό Ανεμοδούρι, κοντά στη Μεγαλόπολη, την Τρίτη 7 του μήνα. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο ΚΑΤ των Αθηνών, όπου νοσηλευόταν μέχρι το θάνατό του.

*** 42χρονη Αλβανή έκλεψε τροφικά και… καλλυντικά

42χρονη Αλβανή έκλεψε τροφικά και… καλλυντικά

* Καλλυντικά και τρόφιμα αξίας 63 ευρώ έκλεψε χθες από σούπερ μάρκετ, στην οδό Λακωνικής στην Καλαμάτα, μια 42χρονη Αλβανή. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος την είδαν να βάζει στην τσάντα της τα κλεμμένα και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι την συνέλαβαν κατά την έξοδό της από το κατάστημα, χωρίς αυτή να προβάλει αντίσταση






*** Από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο: Αυλαία στους Γαργαλιάνους για το "Ο θάνατος και η κόρη"
Από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο: Αυλαία στους Γαργαλιάνους για το
* Η τελευταία παράσταση του "Ο θάνατος και η κόρη" του Αριελ Ντόρφμαν του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου θα δοθεί την Παρασκευή στις 9.15 το βράδυ στον αύλειο χώρο του προφήτη Ηλία Γαργαλιάνων.
Η μετάφραση, η σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια, οι φωτισμοί και η μουσική επιμέλεια είναι του Κώστα Δριμυλή.
Οι ρόλοι: Πωλίνα Σάλας: Νατάσα Παπαδάκη, Τζεράρντο Εσκομπάρ: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, Ρομπέρτο Μιράντα: Τάκης Χρυσανθακόπουλος.
Η Πωλίνα Σάλας, πρώην πολιτική κρατούμενη της δικτατορίας, βασανίστηκε και βιάστηκε υπό την καθοδήγηση ενός σαδιστή γιατρού, που συνήθιζε να βάζει μουσική του Σούμπερτ κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων και συγκεκριμένα το κουαρτέτο “Ο θάνατος και η κόρη”. Δεκαπέντε χρόνια μετά τους φριχτούς βασανισμούς της και λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας, η Πωλίνα ζει σε ένα απομονωμένο σπίτι δίπλα στη θάλασσα με τον άντρα της, Τζεράρντο Εσκομπάρ, προσπαθώντας να επιβιώσει και να ξεχάσει το παρελθόν που την στοιχειώνει. Τι θα γίνει, όμως, όταν ένα βράδυ όλο αυτό το παρελθόν ζωντανεύει από έναν άγνωστο που εισβάλλει στη ζωή τους με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός; Δίκαια αναγνωρίζει στο πρόσωπο του απρόσμενου επισκέπτη τον βασανιστή της ή κατατρέχεται εμμονικά από τις σκιές του παρελθόντος;
Σημείωμα σκηνοθέτη: "Θύτες και θύματα. Πράξεις διαστροφής και ανεπανόρθωτα τραύματα. Το χτες και το τώρα. Πόσο μπορούμε να ξεχάσουμε κάτι που μας έκαναν; Πόσο το “παρελθόν μας” καθορίζει το σήμερα; Τι συνέπειες έχει η ατιμωρησία; Η απουσία κάθαρσης; Τι γίνεται όταν η δικαιοσύνη παραβλέπει; Σιωπά... Τι κάνουμε εμείς; Πόσο “αγανακτισμένοι” μπορούμε να γίνουμε; Πόσο μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να ενδώσουμε στο ζώο μέσα μας και να πάρουμε τη δικαιοσύνη στα χέρια μας; Πόσο αντικειμενικοί μπορούμε να παραμείνουμε κάτω από το πάθος για εκδίκηση; Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για τα γεγονότα; Με τη “Φαύστα” και τη “Γκόλφω” γελάσαμε. Το γέλιο και το χιούμορ είναι σίγουρα απαραίτητα για να μπορούμε να αντέχουμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Απαραίτητα όπως το οξυγόνο. Μας κάνουν να ξεχνάμε, να αφηνόμαστε. Ομως, εμείς, φέτος στο ΤΕΘ, θέλαμε να παραμείνουμε νηφάλιοι, συντονισμένοι με τον παλμό των γεγονότων, δε θέλαμε να ξεχάσουμε ούτε μια στιγμή, αλλά να θυμόμαστε διαρκώς. “Ο θάνατος και η κόρη” είναι ένα έργο για τις πρόσφατες μνήμες της κακοποίησης, οποιασδήποτε κακοποίησης. Πώς θα ήσασταν εσείς στη θέση της, τι θα κάνατε εσείς, μήπως είστε στη θέση της";
Συγγραφέας, ακτιβιστής, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος και ποιητής, ο Αριελ Ντόρφμαν, γεννήθηκε στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, στις 6 Μαΐου 1942. Η παιδική του ηλικία σημαδεύεται από την εμπειρία της εξορίας, καθώς η οικογένειά του ήταν πολιτικοί πρόσφυγες εξαιτίας της δικτατορικής κυβέρνησης του Χουάν Περόν. Η εμπειρία αυτή αναβιώνει και κατά την ενηλικίωσή του. Εχοντας ήδη αποκτήσει από το 1967 τη χιλιανή υπηκοότητα, ο Αριελ Ντόρφμαν, υποστηρικτής του δημοκρατικού καθεστώτος του Σαλβαντόρ Αλιέντε, θα εκδιωχθεί από τη δεύτερη πατρίδα του κατά την διάρκεια της χούντας του Πινοσέτ και θα αναγκαστεί να ζήσει σε διάφορες χώρες ως πολιτικός εξόριστος. Την περίοδο της εξορίας του, συχνά καταφέρεται κατά του ολοκληρωτισμού και των οδυνηρών συνεπειών του. Το 1991 γίνεται ευρέως γνωστός με το θεατρικό έργο “Ο θάνατος και η κόρη”.
Εκτός από θεατρικά, ο Ντόρφμαν έχει γράψει και αρκετά δοκίμια, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του καπιταλισμού και του νεοϊμπεριαλισμού στο σύγχρονο κόσμο. Εχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και έχουν παιχτεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Σήμερα, ο Ντόρφμαν, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Χιλή και στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφοντας για το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση και αρθρογραφώντας σε διάφορες μεγάλες εφημερίδες, όπως η “New York Times”, η “Washington Post” και η “Guardian”. Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Τεχνών στο Παρίσι και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.
Ο Αριελ Ντόρφμαν, στην εισαγωγή του κειμένου, ορίζει τον τόπο και το χρόνο με τα εξής λόγια: “Ο χρόνος είναι το παρόν και ο τόπος θα μπορούσε να είναι η Χιλή ή οποιαδήποτε χώρα που πέρασε στη δημοκρατία, ύστερα από μια μακρά περίοδο δικτατορίας”.
Ο Ντόρφμαν, έχοντας βιώσει ο ίδιος τις συνέπειες της δικτατορίας στη Χιλή λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Πινοσέτ και ευρισκόμενος ήδη στην εξορία ως πολιτικός πρόσφυγας, συλλαμβάνει αρχικά την υπόθεση του έργου κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Θα καταλήξει όμως στο πώς πρέπει να ειπωθεί η ιστορία το 1990, όταν πλέον ανατρέπεται η δικτατορική κυβέρνηση στη Χιλή και επανέρχεται η δημοκρατία. Αυτή η ευοίωνη ανατροπή τον γεμίζει με αισθήματα αισιοδοξίας, καθώς συνειδητοποιεί πως οι πληγές του παρελθόντος επουλώνονται όχι με τη μνήμη του μίσους, αλλά μόνο αν οι άνθρωποι αμνηστεύουν τα λάθη τους και καταφέρνουν να μετατρέψουν τα εγκλήματα του ολοκληρωτισμού σε παραδείγματα αποφυγής για το μέλλον. Η πρώτη όψιμη απόπειρα θεατρικού ανεβάσματος για το έργο έγινε στο Σαντιάγκο της Χιλής, σε μορφή θεατρικού εργαστηρίου, στις αρχές Μαρτίου του 1991, ενώ στη συνέχεια η παγκόσμια πρεμιέρα δόθηκε στο London’s Royal Court Upstairs (Ιούλιος 1991) και στο Royal Court Mainstage, όπου η αποδοχή κοινού και κριτικών υπήρξε καθολική, αποτιμώντας το ως έντονα λυτρωτικό, ιστορικά επίκαιρο και διαχρονικό. Επιστέγασμα της επιτυχούς πορείας του αποτελεί η τιμητική του διάκριση με το σημαντικότερο βρετανικό θεατρικό βραβείο Olivier, καθώς και με το αντίστοιχο αμερικάνικο Tony, μετά το ανέβασμά του και στη θεατρική σκηνή του Broadway στις 17 Μαρτίου του 1992, σε σκηνοθεσία Mike Nichols, με πρωταγωνιστές τη Γκλεν Γκλόουζ (Πωλίνα), τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους (Τζεράρντο) και τον Τζιν Χάκμαν (Μιράντα). Το 1994, ο Ρομάν Πολάνσκι μεταφέρει το έργο στη μεγάλη οθόνη σε σενάριο του Ραφαέλ Ιγκλέσιας και του ίδιου του Ντόρφμαν, με πρωταγωνιστές τη Σιγκούρνι Γουίβερ (Πωλίνα), τον Στιούαρτ Γουίλσον (Τζεράρντο) και τον Μπεν Κίνγκσλει (Ρομπέρτο).

***Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ: Οργιάζει η φοροδιαφυγή στη Νότια Πελοπόννησο

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ: Οργιάζει η φοροδιαφυγή στη Νότια Πελοπόννησο * Το 66,6% των επιχειρήσεων της Νότιας Πελοποννήσου συνεχίζει να φοροδιαφεύγει παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για… πάταξη της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, σε ελέγχους που έγιναν από τις 10 έως τις 13 Αυγούστου διαπιστώθηκαν 352 παραβάσεις. Ελέγχθηκαν 78 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 32 από αυτές. Πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή αναδείχθηκε η Λακωνία καθώς το 75% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, παραβιάζει τη φορολογική νομοθεσία. Στην Μεσσηνία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 58,82% και στην Αρκαδία 66,67%. Σε πανελλήνιο επίπεδο «απόλυτη πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται, με ποσοστό 100%, η Λευκάδα και ακολουθούν τουριστικές περιοχές όπως η Εύβοια, η Ρόδος, η Πάρος και η Ζάκυνθος.
Αναλυτικά τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τους ελέγχους στη Νότια Πελοπόννησο:
Ελεγχοι Παραβάτες Παραβάσεις Ποσοστό παραβατικότητας
Μεσσηνία 17 10 166 58.82%
Αρκαδία 15 10 152 66.67%
Λακωνία 16 12 34 75.00%
Σύνολο 48 32 352 66.60%

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
~ Ο Βαγγέλης Καούνος είναι ένας από τους λίγους μη Μεσσήνιους παίκτες που δέθηκαν τόσο πολύ με την "Μαύρη Θύελλα" και αγαπήθηκαν από το φίλαθλο κόσμο. Μετά από 2,5 χρόνια ο Καούνος…
~ Αλλη μια μεταγραφή ολοκλήρωσε το Σάββατο το μεσημέρι η Καλαμάτα καθώς απέκτησε τον Αγη Πασσά. Πρόκειται για 29χρονο μέσο που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στα πρωταθλήματα της Α', Β' και…
~ Στη Μαδέιρα τελείωσε τελικά το ευρωπαϊκό ταξίδι του Αστέρα Τρίπολης. Παρά την αρκετά καλή εμφάνιση, οι Αρκάδες ουσιαστικά πλήρωσαν το γκολ της ισοφάρισης που δέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη…
~


    ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/07/26-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 .-
~**
** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/07/27-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 ,.-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2012 :
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.-**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012.
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 .
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/10-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή  10 Aυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
  ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Αυγούστου 2012 ,-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους …και Άγιο Όρος  ,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  ., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/15-2012.html, Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτλοκου.-

~**  ΟΜΟΡΦΑ  ΔΕΛΕΧΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ :

Το νησί - Δέσποινα Βανδή : http://youtu.be/OWPl-Vquf-g ,
Σ' αγαπώ να προσέχεις - Παπακωνσταντίνου Βασίλης : http://youtu.be/sqeR6IqJZFE ,
Δεν ταιριάζετε σου λέω - Παντελής Παντελίδης ; http://youtu.be/wWb_fdAqEAM .
Έτσι φεύγουνε οι άντρες Νίκος Μακρόπουλος : http://youtu.be/fXG6jzJGXk0 ,.
Περασε Η Μπορα - Ζιωγαλας- Μουτσατσου : http://youtu.be/xkY1YG72ReQ .
Πέγκυ Ζήνα - Τολμάς κι έχεις παράπονο εσύ - Peggy Zina : http://youtu.be/nnLKn1IjoYo ,
ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΑ - ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ – DIONISIOU : http://youtu.be/oiWMGf3wdlM ,
 ***

Η  Ιερά εικώνα  των τριών  Οσίων νέων Αγίων  Ασκητών στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του  Αγίου  Γεωργίου στον Κορυδαλλό ( οδός Αγίου Γεωργίου και Χαρ. Τρικούπη)  2012 .  
Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης (1920-1991)
Γέρων Παϊσιος  Αγιορείτης ( 1924-1994)
Γέρωγν Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης (1906-1991)
Διήλθον την ζωή τους με άσκηση , με προσευχή , με νηστεία , με Αγάπη για τον  άνθρωπο , μετά  από διαρκή αυτοέλεγχο και ατενίζοντες την Βασιλεία  των Ουρανών
Η ευχή τους σε όλους μας !!

** Πάρτε το χαμπάρι κύριοι της πολιτικής σκηνής αυτού του τόπου.
* Εσείς που κυβερνάτε,εσείς που κυβερνήσατε και όποιοι θα μας ....

 κυβερνήσουν.Ο λαός απέχει ένα τσακ από το ξέσπασμα.Μια σπίθα είναι που αν ανάψει θα τρέχετε σαν τα ποντίκια να κτυφτέιτε.Θα γίνουν εγκλήματα πολτικά τέτοια που δεν το... φαντάζεστε.Προστατέψτε τον κόσμο από την καταστροφή.Παραδειγματιστείτε από αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους γι αυτή τη χώρα,που ήρθατε εσείς οι σύγχρονοι Νέρωνες να την καταστρέψετε ολοκληρωτικά. Φτάνει πια,το βαρεθήκαμε αυτό το ψεύτικο και υποκριτικό...για την σωτηρία της Ελλάδας'....Για ποιά σωτηρία μιλάτε; Σε ποιανών σωτηρία αναφέρεστε; Για ποιούς ενδιαφέρεστε περισσότερο; Για τους Ελληνες που αγκωμαχούν,ή για τους Γερμανούς που σας έχουν βάλει στο βρακί τους; Πώς την εννοείτε εσείς την σωτηρία της χώρας; Με την εξαθλίωση των Ελλήνων; Με τον εξευτελισμό ενός ολόκληρου Έθνους; Με την διάλυση του συστήματος της Υγείας και της Παιδείας; Με το κλείσιμο των πάλαι ποτέ κρατεών Ελληνικών εργοστασίων; Με τους κεφαλικούς φόρους που ταχυδρομείτε ανεξέλεγκτα στα σπίτια των ανθρώπων; Ακόμη και σ αυτούς που έχουν φύγει απ τη ζωή ορισμένες φορές; Ποιά είναι η προοπτική ανάπτυξης αυτής της χώρας; Όταν εγώ ο απλός πολίτης δεν έχω να καταναλώσω,αυτό σαν αλυσίδα παρασέρνει και ένα σωρό άλλους συνανθρώπους μου που περιμένουν από εμένα τον καταναλωτή να επιβιώσουν. Τί προσπαθείτε να σώσετε,ακόμη δεν εχω καταλάβει. Ή μάλλον καταλαβαίνω κι εγώ και οι περισσότεροι Έλληνες τώρα πια.Καταλαβαίνουμε ότι το όραμά σας είναι να καταντήσετε την Ελλάδα ¨αναπτυγμένο¨κράτος,στα πρότυπα της ΝΑ Ευρώπης.Το γράφει νομίζω σε κάποια παράγραφο το μνημόνιο που υπογράψατε; Αλήθεια γιατί αυτά τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης δεν γνωρίζουν ανάπτυξη,αφού οι μισθοί τους είναι μισθοί πείνας; Γιατί καταφεύγουν σε γειτονικές αναπτυγμένες χώρες(Ελλάδα) για να βρούν δουλειά; Μήπως με τα τρομερά σας σχέδια σε λίγα χρόνια θα φεύγουμε εμείς οι Έλληνες στην Αλβανία και στην Τουρκία για να ζήσουμε; Αυτό είναι το φοβερό σας σχέδιο για τους Έλληνες; Γιατί δεν βάζετε χέρι στους μεγαλοκαρχαρίες που χρωστούν δισεκατομμύρια στο κράτος,και κυνηγάτε τον φτωχό κοσμάκι,που πήρε κάτω από άλλες συνθήκες στεγαστικό δάνειο,και τώρα του βγάζετε το σπίτι στο σφυρί;Γιατί αφήνετε τις μικρές επιχειρήσεις να κλέινουν μία μία; Μήπως για να κυριαρχούν μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές,αυτές που σας συντηρούν στην εξουσία εδώ και πολλά χρόνια;Γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον δεκάρα σε κανέναν,παρά του ότι τα περισσότερα χρήματα που έχουμε πάρει από τους δανειστές,¨΄εχουν πάει για την...σωτηρία τους; Γιατί στο φινάλε να πληρωνει ο Ελληνικός λαός τα παράνομα φαγοπότια των πολιτικών και όχι μόνο,και αυτοί να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι ανάμεσά μας με τις πεντάμετρες Μερσεντες και τις πανάκριβες Φερράρι; Πού είναι η δικαιοσύνη στα μέτρα που υιοθετείτε; Αν εμένα με σύνταξη 1300€ μου ήρθε να πληρώσω εφορία 1000€ κάποιοι άλλοι,έλαβαν κατ αντιστοιχία προς τα πάνω το ανάλογο εκκαθαριστικό; Ή μήπως αυτοί οι ημέτεροι δεν υποβάλουν ΠΟΤΕ δήλωση,και συνεχίζουν να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων; Κύριοι ένα να έχετε στο νου σας.Πλησιάζει γοργά η ώρα των λαικών δικαστηρίων...και πολλές κρεμάλες θα στηθούν για τους προδότες αυτής της χώρας.

*** “Οι Τούρκοι έρχονται…”
Ο αφανισμός των Ελλήνων της Σμύρνης μέσα από τη διήγηση του Προξένου των Η.Π.Α George Horton
…Η γυναίκα μου κι εγώ βρισκόμαστε στο Σεβδίκιοϊ, ένα Ελληνικό χωριό πού απέχει μερικά μίλια απ’ τη Σμύρνη, επάνω στην Οθωμανική Σιδηροδρομική γραμμή, όταν έφθασαν ειδήσεις ότι ο Ελληνικός στρατός έπαθε σοβαρές ήττες. Οι φήμες αυτές δεν έγιναν στην αρχή πιστευτές, διαδίδονταν όμως ολοένα περισσότερο επίμονα και έφερναν στον πληθυσμό την αγωνία και το φόβο.
Τελικά η διήγηση έγινε βεβαιότητα. Έφτασαν επίσημες ειδήσεις ότι ο Ελληνικός Στρατός είχε υποστεί μια τρομερή και ανεπανόρθωτη ήττα και ότι τίποτε δεν εμπόδιζε πλέον τους Τούρκους να κατέβουν στην παραλία. Ο πληθυσμός άρχισε να φεύγει, στην αρχή λίγοι, υστέρα όλο και περισσότεροι, ωσότου η φυγή εξελίχθηκε σε πραγματικό πανικό.
Η πόλη είχε γεμίσει σχεδόν από πρόσφυγες απ’ το εσωτερικό. Οι περισσότεροι απ’ τους πρόσφυγες αυτούς ήταν μικροί αγροκτηματίες πού είχαν ζήσει στα αγροκτήματα πού είχαν κληρονομήσει από τους προγόνους τους από πολλές γενεές. Οι προγονοί τους είχαν εγκατασταθεί στη Μικρά Ασία πριν οι Τούρκοι αρχίσουν ν’ αναπτύσσονται σε έθνος. Ήταν παιδιά της γης αυτής ικανοί να ζήσουν και να περιθάλπτουν τους εαυτούς των μέσα στα μικρά τους σπίτια και πάνω στα λίγα στρέμματα γης τους, έχοντας η κάθε οικογένεια την αγελάδα της, το γαϊδούρι της και την κατσίκα της. Παρήγαν μάλιστα και καπνό, σύκα, σταφύλια χωρίς σπόρο, και άλλα προϊόντα για εξαγωγή. Ήσαν πολύ έμπειροι στο να καλλιεργούν και επεξεργάζωνται τις καλύτερες ποιότητες καπνού σιγαρέττων και την ανεκτίμητη σταφίδα, της οποίας η Μικρά Ασία παρήγε τελευταία την καλύτερη ποιότητα του κόσμου.
Το πολύτιμο αυτό στοιχείο των γεωργών πού αποτελούσε τη σπονδυλική στήλη της ευημερίας της Μικράς Ασίας μετετράπη σε επαίτες πού εξαρτώνταν αποκλειστικά απ’ την ευσπλαγχνία των Αμερικανών. Έφθαναν κατά χιλιάδες στη Σμύρνη και σε όλο το μήκος της παραλίας. Γέμιζαν όλες τις εκκλησίες και τα σχολεία και τις αυλές της Χριστιανικής Ενώσεως Νέων και Νεανίδων καθώς και τα σχολεία της Αμερικανικής Ιεραποστολής. Κοιμούνταν ακόμα και στους δρόμους. Πολλοί έφευγαν κατά τις πρώτες κείνες μέρες επάνω σε ατμόπλοια και ιστιοφόρα. Τα καΐκια, στο λιμένα φορτωμένα με τους πρόσφυγες και τις αποσκευές τους αποτελούσαν ένα γραφικό θέαμα.
Και υστέρα άρχισαν να φτάνουν οι ηττημένοι, σκονισμένοι και ρακένδυτοι Έλληνες στρατιώτες κυττάζοντας ίσια μπροστά τους σαν υπνοβάτες πού περπατούσαν. Πολλοί απ’ αυτούς — οι πιο τυχεροί — κάθονταν επάνω σε Ασυρριακά κάρρα, πού ήταν διάδοχοι των πρωτόγονων οχημάτων των χρησιμοποιουμένων την εποχή του Ναβουχοδονόσορος.
ε ένα ατέλειωτο ρεύμα διέσχιζαν την πόλη και τραβούσαν για το σημείο της παραλίας όπου είχε αποσυρθεί ο Ελληνικός στόλος. Βάδιζαν σιωπηλά σαν φαντάσματα, χωρίς να κυττάζουν ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Κάπου κάπου μερικοί στρατιώτες εξαντλημένοι ολότελα, έπεφταν χάμω δίπλα στο δρόμο η μπροστά σε μια πόρτα. Άκουσα πώς μερικούς απ’ αυτούς τους επήραν μέσα στα σπίτια και τους έντυσαν με πολιτικά ρούχα και πώς έτσι γλύτωσαν μερικοί. Άκουσα επίσης την πολύ πιθανή διήγηση πώς άλλοι στρατιώτες πού εξαντλήθηκε η αντοχή τους προτού να μπουν μέσα στην πόλη, βρέθηκαν αργότερα με κομμένο το λαιμό τους. Και υστέρα ακούσαμε τελικά πώς οι Τούρκοι πλησίαζαν στην πόλη.]
…Το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 1922 κατά τις 11 η ώρα, άρχισαν ν’ ακούγονται κραυγές τρόμου. Βγαίνοντας στην πόρτα του προξενείου είδα ένα πλήθος από πρόσφυγες, οι περισσότεροι γυναίκες, έτρεχαν κατατρομαγμένοι προς το Προξενείο προσπαθώντας να εύρουν καταφύγιο μέσα σ’ αυτό και ότι δεν τους άφηναν να μπουν οι δυο η τρεις ναύτες πού ήσαν προωρισμένοι για την υπεράσπιση της προξενικής περιουσίας.
Έσφαξαν ολόκληρες οικογένειες...
Ένα βλέμμα απ’ την ταράτσα πού είχε θέα προς την προκυμαία, εξηγούσε αμέσως την αιτία του τρόμου τους. Το Τουρκικό ιππικό εγέμιζε την προκυμαία πηγαίνοντας προς τους στρατώνες του πού ήταν κοντά στο Διοικητήριο (Konak) στην άλλη άκρη της πόλεως. Ήταν ρωμαλέοι άνδρες και παρήλαυναν με πλήρη τάξη. Φαίνονταν πώς ήταν καλοθρεμμένοι και ξεκούραστοι. Πολλοί απ’ αυτούς ήταν του Μογγολικού εκείνου τύπου πού βλέπει κανείς ανάμεσα στους Μωαμεθανούς της Μικρας Ασίας.
Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου άρχισε η λεηλασία και η σφαγή. Πυροβολισμοί ακούονταν όλη τη νύχτα σε διάφορα μέρη της πόλης και το άλλο πρωί Αμερικανοί υπήκοοι εκ γενετής, άνδρες και γυναίκες, άρχισαν να αναφέρουν ότι είχαν ιδεί πτώματα πεταμένα χάμω στους δρόμους στο εσωτερικό της πόλης.
Η τελευταία θέα της δύσμοιρης πόλεως τη χαραυγή εκείνη ήταν τεράστια σύννεφα πού ολοένα μεγάλωναν και κατέβαιναν προς τον λιμένα, μια στενή λωρίδα παραλίας κατειλημμένη από μια μεγάλη μάζα ανθρώπων — ένα πλήθος πού ολοένα μεγάλωνε, έχοντας πίσω του τη φωτιά και μπροστά του τη θάλασσα, και ένας ισχυρότατος στόλος διασυμμαχικών πολεμικών πλοίων, ανάμεσα στα όποια υπήρχαν δυο Αμερικάνικα αντιτορπιλλικά αγκυροβολημένα σε μικρή απόσταση απ’ την προκυμαία πού παρακολουθούσαν.
Τη στιγμή πού το αντιτορπιλλικό απομακρυνόταν απ’ την τρομερή σκηνή και ερχόταν στο σκοτάδι, οι φλόγες πού τώρα λυσσομανούσαν επάνω σε μια εκτεταμένη περιοχή της πόλεως, δυνάμωναν διαρκώς σε λαμπρότητα παρουσιάζοντας μια σκηνή απαίσιας και τρομερής μεγαλοπρέπειας. Ιστορικοί και αρχαιολόγοι εδήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν παρά μόνο ένα γεγονός στα χρονικά του κόσμου πού θα μπορούσε να συγκριθεί ως προς την αγριότητα, την έκταση και ως προς όλα τα στοιχεία φρίκης, σκληρότητας και ανθρώπινου πόνου προς την καταστροφή της Σμύρνης και του Χριστιανικού πληθυσμού της απ’ τους Τούρκους, κι’ αυτό ήταν η καταστροφή της Καρχηδόνος απ’ τους Ρωμαίους.
Πραγματικά στην Σμύρνη, τίποτε δεν έλειπε σχετικά με την θηριωδία, την ακολασία, τη σκληρότητα και όλη τη μανία του ανθρώπινου πάθους, το όποιο εξ αιτίας της ολοκληρωτικής αναπτύξεως του κατεβάζει το ανθρώπινο γένος σε επίπεδο χαμηλότερο κι απ’ το πιο σκληρότερο και φρικτότερο επίπεδο του κτήνους. Γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια του διαβολικού αυτού δράματος οι Τούρκοι λήστευαν και βίαζαν. Ακόμα και ο βιασμός μπορεί να κατανοηθεί σαν ένα ορμέμφυτο της φύσεως, ακαταγώνιστο ίσως, όταν τα πάθη εξαπλώνονται άγρια μέσα σε έναν λαό χαμηλής νοοτροπίας και κατώτερου πολιτισμού, αλλά ο επανειλημμένος βιασμός γυναικών και κοριτσιών δεν ημπορεί ν’ αποδοθεί ούτε σε θρησκευτική μανία, ούτε σε κτηνώδη πάθη. Ένα απ’ τα δυνατώτερα συναισθήματα πού πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος…
George Horton, Η Κατάρα της Ασίας,Antinews.gr

*** Αύγουστος 1922 : Σε 15 ημέρες κατεστράφη ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας

Η IX Μεραρχία διασχίζει την Αλμυρά Έρημο.
” Η Αγγλική Κυβέρνησις ευκόλως θα εννοήση ότι , εάν ο Ελληνικός Στρατός υποχωρήση εκ των σημερινών αυτού θέσεων, προστατευουσών τους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και των Στενών του Ελλησπόντου, ού μόνον θα εκτεθώσιν οι Χριστιανικοί ούτοι πληθυσμοί εις τας φρικαλεότητας της Κεμαλικής επιδρομής, αλλά η Τουρκική αλαζονεία προ ουδενός θα αναχαιτισθή και η Κεμαλική πρόοδος δεν θα κρατηθή ούτε εις τα υπό της Συνθήκης των Σεβρών οριζόμενα όρια , ούτε εις την Σμύρνην , αλλά θα καταλάβη τα Στενά “.
(Χαρακτηριστικό απόσπασμα από επιστολή του Έλληνος Πρωθυπουργού Δ. Γούναρη προς τον Βρετανό Υπουργό επί των Εξωτερικών Λόρδον Κώρζον. 10)23 Φεβρουαρίου 1922).
Σαν χθες , πριν 90 χρόνια, ο Ελληνικός Στρατός εδέχθη αιφνιδιαστική σφοδρή επίθεση σε τρία μέτωπα , στην αμυντική γραμμή περί το Αφιόν Καραχισάρ (περιοχή ευθύνης του Α΄Σώματος Στρατού). Από της 6ης πρωινής ώρας, το τουρκικό βαρύ πυροβολικό εβομβάρδιζε τον τομέα της ΙV Mεραρχίας , νότια-νοτιοδυτικά του ποταμού Ακάρ (παραποτάμου του ποταμού Σαγγαρίου) και τον τομέα της Ι Μεραρχίας μαχομένην δυτικά της ΙV Μεραρχίας (νότια του Ακάρ Ντάγ) . Συγχρόνως, το Τουρκικό Σώμα Ιππικού , αφού είχε κατορθώσει μέσα από δύσβατες χαράδρες του ποταμού Ακάρ να αχθεί προς δυσμάς χωρίς να γίνει αντιληπτόν από την Ελληνική στρατιωτική ηγεσία, επετέθη κατά του δεξιού πλευρού και των νώτων των μαχομένων Ελληνικών Μεραρχιών (Ι και IV), απέκοψε αυτές από τις γραμμές του ανεφοδιασμού και των εφεδρειών των και κατέστρεψε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Αφιόν Καραχισάρ-Σμύρνης !
Η τουρκική επίθεση στα πιό πάνω μέτωπα ήταν καταιγιστική και καθόρισε αποφασιστικά την έκβαση του πολέμου. Η νέα (δύο μόλις μηνών) ηγεσία της Στρατιάς Μικράς Ασίας δεν είχε προλάβει να συμπτύξει το Μέτωπο μήκους 800 περίπου χιλιομέτρων και να αναδιατάξει τις διατιθέμενες δυνάμεις, σύμφωνα με την υποβληθείσα έκθεση του διοικητού της Αρχιστρατήγου Γ. Χατζανέστη . Το σχέδιον Χατζανέστη γιά την αιφνιδιαστική προέλαση προς Κωνσταντινούπολη που είχεν ορισθεί γιά την 14ην Ιουλίου 1922, δεν είχε καταστή δυνατόν να υλοποιηθεί, ίσως, λόγω της επιδειχθείσης ατολμίας της Ελληνικής Κυβέρνησης ..!
Η σειρά των επακολουθησάντων πολεμικών γεγονότων είναι σήμερα ,λιγότερο ή περισσότερο γνωστή. Πέντε Ελληνικές Μεραρχίες (οι πιό πάνω και οι V , VII και ΙΧ) αναγκάσθηκαν σε άτακτη υποχώρηση, εγκλωβίσθηκαν στην κοιλάδα του Αλή Βεράν στις 17 Αυγούστου 1922 καιεκεί έδωσαν την ομώνυμη μεγαλύτερη και φονικώτερη μάχη του υποχωρητικού πολέμου .
Τα 2/3 αυτών αιχμαλωτίσθηκαν (μεταξύ των αιχμαλωτισθέντων περιελαμβάνοντο και οι διοικητές των Α’ και Β΄Σωμάτων Στρατού , Υποστράτηγοι Ν. Τρικούπης και Κ.Διγενής) .
Υπολείμματα των 5 Ελληνικών Μεραρχιών , υπό τον Συνταγματάρχη Γαρδίκα, διέφυγαν την αιχμαλωσία και τελικά διεσώθησαν (σε κακή κατάσταση) στην Σμύρνη. Το Γ΄Σώμα Στρατού δεν μετέσχε ουσιαστικά στον υποχωρητικό πόλεμο του Αυγούστου του 1922. Ένεκα όμως της άτακτης υποχώρησης των Α΄και Β΄ Σωμάτων Στρατού , αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τον τομέα ευθύνης του (περιοχή Εσκή Σεχήρ – Σεϊντή Γαζή) , ώστε να μην αποκοπεί εντός της Μικράς Ασίας από τον ,προελαύνοντα προς δυσμάς, Τουρκικό Στρατό και να διαπεραιωθεί στην Ανατολική Θράκη με απόλυτη τάξη.
Στις 28 Αυγούστου 1922 δεν υπήρχε Ελληνικός Στρατός στην προαιώνια κοιτίδα 3.000 ετών Ελληνισμού της Μικράς Ασίας! Η Σμύρνη είχε παραδοθεί στις φλόγες (και στον συνωστισμό της Ρεμπούση) και οι συμπαγείς Ελληνικοί πληθυσμοί της ” καθ΄ημάς Ανατολής ” ζούσαν το δικό τους δράμα …Antinews.gr

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: