ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Κυριακή 27 Μαϊου 2012 στην ενημέρωση

Κυριακή  27  Μαϊου 2012  στην  ενημέρωση  :

Ηλιοβασίλεμα στο Αρφαρά  Μεσσηνίας  2012
Το  ποντικάκι  μας τα λέει γράφοντας - παρουσιάζοντας  ! :
**** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :

*** Διαμορφώνει το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία

~ Μέτωπο αντιπαράθεσης με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ  * Σκληρή και παρατεταμένη προσπάθεια για να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους, που έχασαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, εξήγγειλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου της Εκλογικής Επιτροπής στα γραφεία της Ν.Ε., δια στόματος του γραμματέα της Ν.Ε. Μεσσηνίας Χρ. Χριστόπουλου και του μέλους της Γ. Χριστόπουλου, παρουσία των υποψηφίων βουλευτών για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
 * Στην ομιλία του ο κ. Χρ. Χριστόπουλος περιέγραψε το μέτωπο της αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ εν όψει των επερχόμενων εκλογών: «Το κόμμα μας πηγαίνει στις εκλογές κάνοντας δύο εκστρατείες: μία προεκλογική και μία ανασύστασης της παράταξης, ώστε να σχηματίσουμε τη μεγάλη κεντροαριστερά. Δίνει έναν διμέτωπο αγώνα.
* Έναν αγώνα κατά της δεξιάς, κατά αυτών που οδήγησαν αλόγιστα τη χώρα σε εκλογές και αδιέξοδο, επιδιώκοντας τη ψευδαίσθηση μιας κυβερνητικής αυτοδυναμίας, κατά αυτών που δεν είπαν ποτέ έναν λόγο αυτοκριτικής. Και έναν αγώνα απέναντι στον οπορτουνισμό, την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία», είπε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής.
* Η διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισήμανε, είναι η πρόταση του κόμματος για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και τα έξι σημεία - πυξίδα του προεκλογικού αγώνα- για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.
* Αυτά είναι: Να μην γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις, για να μη μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση. Να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να πέσουν στην αγορά, τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τη νέα δανειακή σύμβαση.
* Η ανάγκη να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές. Η ανάγκη να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
* Από την πλευρά του, ο Γιάννης Χριστόπουλος, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής, σημείωσε ότι ήδη στελέχη του κόμματος έχουν ξεκινήσει συναντήσεις με φορείς συλλογικοτήτων, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με τη νεολαία, προκειμένου να ακούσει το ΠΑΣΟΚ την κοινωνία και να συζητήσει με αυτή τις προτάσεις του.
 ~* ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
* Τέλος, εξήγγειλε ότι θα γίνουν τέσσερις ανοικτές προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Μεσσηνία: στις 6 Ιουνίου στη Μεσσήνη, στις 10 Ιουνίου στην Πύλο, στις 14 Ιουνίου στην Καλαμάτα και στις 15 Ιουνίου στην Κυπαρισσσία.
 ~* Η ΛΙΣΤΑ
* Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και το ψηφοδέλτιο που θα δώσει την εκλογική μάχη στις 17 Ιουνίου. Επικεφαλής είναι η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου και ακολουθούν: Δημήτρης Κουσελάς, Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, Τάσος Αποστολόπουλος, Ευτυχία Γκραίκη, Ευστράτιος Καλογερέας και Διονύσης Αλευράς. -  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ο Περικλής Μαντάς στο "Θ" Καλαμάτας

~ Λαθρέμπορος των καημών του τόπου ο Τσίπρας  * Ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει, μέσω της συνέντευξής του στο «Θ», ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, δίνοντας έτσι και το πολιτικό στίγμα που θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία στο Νομό εν όψει της προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Μαντάς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα , με την πολιτική του και τις προτάσεις του θέλει την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.
* Να ξεκινήσουμε τη κουβέντα μας, με μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου. Πως είδε η ΝΟΔΕ την απόφαση των πολιτών τόσο σε εθνικό όσο και σε μεσσηνιακό επίπεδο;
 * Αν και στο Νομό μας το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο για το κόμμα μας σε όλη την Ελλάδα, εμείς, και, είναι λογικό, δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Αυτό το λέω γιατί χάσαμε περίπου 8 μονάδες από το 2009, παρά τη δικαιολογία της αποχής που μπορεί να υπάρχει ως παράγοντας εξήγησης.
* Βέβαια, το αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο αντανακλά και τη γενικότερη κατάσταση της Ν.Δ., η οποία στις 6 Μαΐου δεν πήγε καλά. Επομένως η πτώση και η φθορά στη Μεσσηνία ήταν κάτι σαν φυσικό επακόλουθο. Παρ΄ όλα αυτά θεωρώ ότι το κόμμα ‘κρατήθηκε’ στη Μεσσηνία κι αυτό οφείλεται κατά κύριο και πρωταρχικό λόγο στην παρουσία του προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά.
* Αν θέλετε ένα πρώτο συμπέρασμα, ασφαλώς σε γενικές γραμμές δεν είμαστε ικανοποιημένοι, γι’ αυτό εντείνουμε και τις προσπάθειές μας στις εκλογές που έρχονται ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση όσο μπορούμε, να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο και να εξηγήσουμε την πρότασή μας.
* Έχουμε ήδη κάνει μια λεπτομερή ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στη Μεσσηνία, έχουμε δει που έχουμε χάσει τις δυνάμεις μας και θα προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.
* Ταυτόχρονα ένα σημαντικό στοιχείο που παρατηρήσαμε και είναι αυτό που διαμόρφωσε κατά πολύ την εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι είχαμε μια κάθετη πτώση στη συμμετοχή των ετεροδημοτών. Δηλαδή, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε παρά πολύ μικρή μετακίνηση ψηφοφόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στις εκλογές της 6ης Μαΐου ήρθαν οι μισοί σε σχέση με αυτούς του 2009 και των περιφερειακών εκλογών του 2010.
 ~ Έχετε σκοπό να κάνετε κάτι πάνω στο θέμα των ετεροδημοτών; Θα κινηθείτε τώρα πιο δραστήρια;
* Ως Νομαρχιακή Επιτροπή έχουμε ήδη ξεκινήσει και επικοινωνούμε μαζί τους, εκθέτοντάς τους τη σπουδαιότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, ζητώντας τους να κατέβουν στη Μεσσηνία να ψηφίσουν. Από τις πρώτες επαφές που έχουμε κάνει, πρέπει να σας πω ότι η ανταπόκριση είναι τεράστια. Δηλαδή, ήδη ο κόσμος έχει μπει στη διαδικασία ότι αυτή τη φορά πρέπει πάση θυσία να έρθει να ψηφίσει, προκειμένου να δώσει τη δύναμη στη Νέα Δημοκρατία, διότι το εκλογικό διακύβευμα της 17ης Ιουνίου είναι το πλέον κρίσιμο από τη Μεταπολίτευση και μετά.
 * Πριν πάμε στις 17 Ιουνίου, υπάρχει ένα πολιτικό συμπέρασμα για το τι έγινε με τη Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές; Γιατί ο κόσμος δεν στράφηκε προς το κόμμα σας στο βαθμό που περιμένατε;
* Με όλα αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία 2 με 2,5 χρόνια και αυτά που βιώνει καθημερινά, δεν ήταν σε θέση να ακούσει μία εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της χώρας από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Μπορεί να του έλειπε και η υπομονή, μια και το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού ζει μέσα στην απόγνωση. Έτσι λειτούργησε με το ένστικτο της αντίδρασης απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, της οργής, του θυμού και της τιμωρίας, παίρνοντας μπάλα τους πάντες. Ενώ στην ουσία η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν αυτή που κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
* Το κόμμα μας τιμωρήθηκε σκληρά για τις παραλείψεις που έκανε το 2009. Όμως από το 2010 ήδη είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι ότι το πλοίο της χώρας αρμενίζει στραβά.
* Παράλληλα, δεν καταφέραμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τη σημασία που είχε για τη χώρα η απόφασή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου κι έτσι μοιραία ήρθε το αποτέλεσμα που όλοι είδαμε.
* Όταν έχουμε λοιπόν μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού, η οποία ψήφισε με γνώμονα την τραγική του κατάσταση και τη διάθεση να τιμωρήσει τα μεγάλα κόμματα γι’αυτό που βιώνει, χωρίς να ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί αύριο, είναι κάπου φυσικό να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
* Αν διαβάσει κανείς τον εκλογικό χάρτη της 6ης Μαΐου θα διαπιστώσει άτακτες μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων, χωρίς πολιτική ή ιδεολογική κατεύθυνση.
* Σκοπός μας είναι να διαβάσουμε σωστά το αποτέλεσμα και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τί διακυβεύεται σ’ αυτές τις εκλογές και ποια είναι η λύση που προτείνει για όλα αυτά, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 * Γιατί πιστεύετε ότι η οργή και ο θυμός της 6ης Μαΐου θα υποχωρήσουν και στις 17 Ιουνίου ο κόσμος θα ψηφίσει με περισσότερο πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια;
* Θεωρώ ότι ο κόσμος στις προηγούμενες εκλογές έβγαλε το θυμό του και την οργή του. Το μήνυμα μεταφέρθηκε εντός και εκτός Ελλάδας. Από κει και πέρα τα πράγματα για τη χώρα έχουν αλλάξει. Πλέον έχουμε φτάσει σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
 ~ Επομένως, ποιο είναι το δίλημμα για τις 17 Ιουνίου;
* Θα σας έλεγα εξαρχής, τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να πορευτεί η χώρα μας. Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει πλέον από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή – επ’ αυτού έχει αποφασίσει ο κόσμος-. Τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ που ως έχει προμετωπίδα του τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά όλα τα επιμέρους στοιχεία του προγράμματός του περί άλλων… τυρβάζουν.
* Ο κίνδυνος πλέον είναι μπροστά μας. Με αυτά που λέει το συγκεκριμένο κόμμα ότι θα κάνει ως κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης. Ακόμη και να μην υπάρχει ο σχετικός κανονισμός, θα αναγκαστεί να το κάνει από μόνη της η χώρα προκειμένου να επιβιώσει. Δεν φτάνει, επομένως, να λέμε ότι είμαστε ευρωπαϊστές. Πρέπει και η πολιτική μας να έχει αυτά τα στοιχεία, ούτως ώστε να μπορούμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη.

Με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σαφέστατα και υπάρχει θέμα. Όταν στελέχη του μιλούν για καταγγελία του μνημονίου, αυτό τι σημαίνει; Έξοδος από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Γενικά η πολιτική που επαγγέλλονται είναι τυφλή πορεία προς την ανεξέλεγκτη καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο της ατέλειωτης ύφεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας σπρώχνει ένα βήμα πιο πέρα: στο εκτροχιασμό της χρεοκοπίας. Οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι της Ευρώπης χαρακτηρίζουν το παραλήρημα του ΣΥΡΙΖΑ ως "ανοησίες". Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο κόμμα εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Ας σταματήσει επιτέλους να μιλά με σημαία του το λαϊκισμό, να επενδύει στον πόνο και στο φόβο του Έλληνα πολίτη, μόνο και μόνο για πετύχουμε κάποια μικροκομματικά οφέλη.
 ~ Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να πείσει τον κόσμο, ότι αν είναι αυτή η νικήτρια των εκλογών, το μέλλον του θα είναι καλύτερο απ’ ότι ήταν χθες;
* Εν πρώτοις πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στο λαϊκισμό. Η μόνη δύναμη που μπορεί να κρατήσει όρθια την Ελλάδα. Έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που έχει ως βασικό του πυλώνα την ανάκαμψη της χώρας. Κι αυτό θα επιτευχθεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Είναι ένα σχέδιο κοστολογημένο μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
* Βέβαια, μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει κανένας μάγος στην πολιτική που μπορεί να τα φτιάξει όλα μέσα σε μια ημέρα. Με το πρόγραμμά μας όμως δίνουμε την προοπτική που χρειάζεται ο τόπος.
* Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μνημόνιο, για επανεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και διαρθρωτικές αλλαγές. Έτσι ώστε σ’ ένα βάθος χρόνου δύο χρόνων να σταθούμε στα πόδια μας και ν’ αρχίσουμε πλέον να μιλάμε για ανάπτυξη και να άρουμε τις αδικίες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια.
~ Εν κατακλείδι, είναι ιστορική ευθύνη για όλου μας οι εκλογές στις 17 Ιουνίου. Του Αντώνη Πετρόγιαννη ,  Πηγή  :  εφημερίδα  "Θάρρος" Μεσσηνίας  2012 .- 

*** Κριτήριο Καλαματιανών στις εκλογές

~ Ψήφος σε κόμμα που θα παρέχει εγγυήσεις  * Σαφέστατη είναι η μεταστροφή του εκλογικού σώματος, σε σχέση με την ψήφο του στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τα όσα είπαν Καλαματιανοί, μιλώντας στο «Θάρρος».
* Αρκετοί από αυτούς που απάντησαν στο ένα και μοναδικό ερώτημα, το «κριτήριο κάτω από το οποίο θα ψηφίσετε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τους ενδιαφέρει το μέλλον της πατρίδας μας να είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη;»
* Κάποιοι ανέφεραν ότι ενώ είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα στις 6 Μαΐου, θα αλλάξουν την ψήφο τους, υπέρ ενός κόμματος που θα παρέχει εγγυήσεις, ενώ, ένας από τους ερωτηθέντες παρουσίασε το μέλλον της Ελλάδας ως έναν ασθενή, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να χειρουργηθεί, ενώ έχει να επιλέξει μεταξύ ενός έμπειρου κι ενός άπειρου χειρουργού.
 * Ένας άλλος τάχθηκε κατά των δύο μεγάλων κομμάτων, θεωρώντας τα υπεύθυνα για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας.
 ~* Θεόδ. Πουλής
* Κατά των δύο «μεγάλων» κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο Θεόδ., Πουλής. Σημείωσε ότι αυτά ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας από το 1974 και μετά.
* Παρατήρησε ότι οι βουλευτές τους ιεραρχούν κατά προτεραιότητα το προσωπικό τους όφελος και μετά ακολουθεί το καλό της πατρίδας, ενώ υπογράμμισε ότι «με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ξεθεμελιώθηκε κάθε έννοια των εργατικών δικαιωμάτων και μας έκαναν σύγχρονους δούλους στο βωμό του ανταγωνισμού».
~* Ελένη Μυλωνά
* Η Ελένη Μυλωνά, δε «μάσησε» τα λόγια της. Ανέφερε ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ένιωθε πολύ απογοητευμένη και για το λόγο αυτό επέλεξε να ψηφίσει ένα «μικρό» κόμμα, προκειμένου να εκφράσει την αντίδρασή της. «Όμως, τώρα», συνέχισε, «επειδή είναι δύσκολα τα πράγματα, θα ψηφίσω για να παραμείνουμε στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και, κατά συνέπεια, θα στραφώ υπέρ των δύο «μεγάλων» κομμάτων, μόνο και μόνο επειδή παρέχουν κάποια εγγύηση, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι με καλύπτουν απόλυτα»
~* Ι. Τσικρικάς
* Θα ψηφίσω με κριτήριο το φόβο να μη βγούμε από την Ευρώπη και με κριτήριο το μέλλον, δηλαδή το αύριο των παιδιών μου, εξομολογήθηκε ο Ι. Τσικρικάς. «Σε αυτές τις εκλογές δε θα ψηφίσω ότι ψήφισα στις 6 Μαΐου. Τώρα, που η κατάσταση είναι κρίσιμη για τον τόπο και για το μέλλον του, θα ψηφίσω ΝΔ, με «κλειστά» μάτια, καθώς θεωρώ ότι η επιλογή μου αυτή, δίνει τη σιγουριά για το αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
 ~* Ι. Παπαφωτίου
* Γλαφυρότερος στην περιγραφή του και με αλληγορικές έννοιες ήταν ο Ι. Παπαφωτίου. Όπως είπε, «είμαι έτοιμος να κάνω μια πολύ σοβαρή εγχείρηση, μεταξύ ζωής και θανάτου. Έχω δύο επιλογές: να με χειρουργήσει έμπειρος χειρουργός, που θα πάρει μετά την εγχείρηση το φακελάκι του ή να με χειρουργήσει ένας άπειρος συνδικαλιστής γιατρός, που ορκίζεται πως δε θα πάρει το φακελάκι του.
* Επειδή βρίσκομαι σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για τη ζωή μου, θα επιλέξω να με χειρουργήσει ο έμπειρος γιατρός, ο οποίος θα με χειρουργήσει, για παράδειγμα, στο «Ωνάσειο», από το να με χειρουργήσει ο άπειρος χειρουργός σε κάποια κλινική του ΙΚΑ στην Κουμουνδούρου».
 ~* Γρηγ. Τσικρικάς
* «Να μη βγούμε από την Ευρώπη», ήταν η επιθυμία του Γρηγ. Τσικρικά, ο οποίος προέβλεψε ότι η πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, μόνο αναρχία και χάος θα δημιουργούσε.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Την Τετάρτη

Ομιλία Φ. Κουβέλη στην Καλαμάτα
~ Την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η Δημοκρατική Αριστερά Μεσσηνίας διοργανώνει την κεντρική της προεκλογική εκδήλωση, με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη.  * Χθες, ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση για να μπορεί η χώρα να διαπραγματευτεί και να απαγκιστρωθεί από το Μνημόνιο, ενώ έστειλε μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι η ψήφος στην ΔΗΜΑΡ θα πιάσει σίγουρα τόπο, προτρέποντάς τους να την δώσουν χωρίς δισταγμό.-  Α.Π.

*** Δ.Σ. Οιχαλίας

~ Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε προχθές ο Προϋπολογισμός  * Κατά πλειοψηφία και με ευθείες βολές κατά του δημάρχου, των αντιδημάρχων και, γενικότερα, της δημοτικής Αρχής, από δημοτικούς συμβούλους, εγκρίθηκε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Οιχαλίας ο Προϋπολογισμός του 2012. Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που προϋπήρχε της συνεδρίασης, ότι δηλαδή σε αυτή θα γινόταν «χαμός» και μπορεί και να μην «περνούσε» ο Προϋπολογισμός και αυτό επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες και συζητήσεις στελεχών της δημοτικής Αρχής με δημοτικούς συμβούλους που φέρονταν να είναι προβληματισμένοι ή διαφαινόταν πως ίσως δεν θα τον υπερψηφίσουν.
* «Διαρροές» σημειώθηκαν και σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία και από συμβούλους που έχουν εκλεγεί τόσο με τη Συμπολίτευση όσο και με την Αντιπολίτευση. Δεκατέσσερις σύμβουλοι ψήφισαν θετικά (13 της Συμπολίτευσης και ο Αριστόδημος Καρμπαλιώτης της Αντιπολίτευσης), 11 αρνητικά (9 της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας και οι Χρυσούλα Ταραντσοπούλου – Βλάχου και Ηλίας Σταυρόπουλος της Συμπολίτευσης) και «Παρών» ο Γιάννης Παπαδόπουλος της μείζονος μειοψηφίας.
* Ο Προϋπολογισμός ανέρχεται σε 14.693.004,13 ευρώ. Τα έσοδα του 2011 ήταν: διαμορφωθέντα 15.657.887,01 ευρώ, βεβαιωθέντα 9.300.105,59 ευρώ, ενώ στις δαπάνες (του 2011): διαμορφωθέντα 15.333.668,33 ευρώ και ενταλθέντα 6.620.017,36 ευρώ. Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης σημείωσε πως, «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια πολιτική κρίση η οποία επηρεάζει και την τοπική αυτοδιοίκηση. Πέρασε ένας χρόνος ισοπεδωτικής, οριζόντιας σχεδόν και πάντα άδικης υπεφορολόγησης και περικοπής των εισοδημάτων των εργαζομένων» και αφού πρόσθεσε πως «ο Καλλικράτης βάλτωσε και στην εφαρμογή του απέτυχε», ανέφερε ότι η κατάσταση των οικονομικών των ΟΤΑ είναι τραγική, με τις περικοπές των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ και είπε πως μεταβιβάστηκαν στους ΟΤΑ αρμοδιότητες χωρίς πόρους. «Ο Προϋπολογισμός του 2012 επιδιώκει πρωτίστως να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του» τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η καθημερινότητα είναι βασικό στοιχείο, η προτεραιότητά μας, και ο δήμος δίνει αγώνα επιβίωσης για να ανταποκριθεί στα καθημερινά…». Ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Κατσαμπάνης, που ήταν ο εισηγητής, σημείωσε ότι οι περιορισμένες δυνατότητες από τα έσοδα, δεν επιτρέπουν να θεωρήσουν τον Προϋπολογισμό αναπτυξιακό, γι’ αυτό δεν τρέφουν αυταπάτες και ουσιαστικά ο δήμος δίνει αγώνα επιβίωσης για να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθημερινά προβλήματα, να αποπληρώσει ένα σημαντικό όγκο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών, να αντιμετωπίσει μια σειρά καταδικαστικών για το δήμο αποφάσεων οι οποίες απειλούν να στραγγίξουν τα οικονομικά του δήμου. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Προϋπολογισμός καλύπτει τις ανάγκες της καθημερινότητας, είναι μεν σφιχτός αλλά δεν είναι Προϋπολογισμός, προς το παρόν τουλάχιστον, Τρόικας! Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Νταλαχάνης είπε ότι ο Προϋπολογισμός είναι καθαρά αντιλαϊκός, γι’ αυτό και υπάρχουν οι οδηγίες του ΥΠ.ΕΣ και της Τρόικας, και ταξικός, αφαιρεί δε έργα και υπηρεσίες για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών. Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη επανέλαβε για πολλοστή φορά πως όλος ο σχεδιασμός του δημάρχου και της παράταξής του ήταν μέχρι τις εκλογές, πώς θα κερδίσουν τις εκλογές και πέραν αυτού, καμία σκέψη, κανένα ενδιαφέρον. «Ενάμιση χρόνο δε θέλετε να μάθετε, ο δήμαρχος δε θέλει και εσείς (σ.σ. οι σύμβουλοι) θέλετε ο ένας να εξοντώσει τον άλλο», είπε και κάλεσε την πλειοψηφία να αλλάξει, έστω και τώρα, νοοτροπία, ενώ σημείωσε πως δεν ανησυχεί ότι θα κλείσει ο δήμος, ανησυχεί γιατί κανένας από τη δημοτική διοίκηση δε σκέφτεται τι θα κάνει στο δήμο. Τόνισε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης και τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης δεν την έχουν, ενώ ανέφερε και παραδείγματα έργων και δράσεων που δείχνουν, όπως είπε, την αδιαφορία της δημοτικής αρχής. Σε τοποθετήσεις τους, δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν σε κωδικούς του προϋπολογισμού, στα έσοδα αλλά και τα έξοδα, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς, όπως ο Κώστας Δημητρακόπουλος που έκανε λόγο για «άνοιγμα» 504 χιλιάδων ευρώ!  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Τριφυλία

~ Νέες, με όνειρα αλλά και προβληματισμό για το μέλλον  * Οι γυναίκες, από τη φύση τους, είναι αισιόδοξοι χαρακτήρες, δεν το βάζουν εύκολα κάτω, έχουν οργανωτικές ικανότητες που σε συνδυασμό με την εξυπνάδα, τη μεθοδικότητα και την επιμονή, φέρνουν αποτελέσματα! Όταν, δε, πρόκειται για νέες γυναίκες, οι οποίες διαθέτουν επιπλέον ομορφιά, φρεσκάδα, ζωντάνια και ορμή, τότε ο πιο υψηλός στόχος μπορεί να επιτευχθεί και το πιο τρελό όνειρο να πραγματοποιηθεί!
* Στη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα, όπως τη ζούμε, στην εποχή της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής κρίσης, την περίοδο των ανατροπών και ριζικών αλλαγών σε όσα μέχρι πρότινος θεωρούνταν (και ήταν σε μεγάλο βαθμό) δεδομένα, μπορεί μια νέα γυναίκα, μια νέα κοπέλα να κάνει σχέδια για το μέλλον της; Να ονειρεύεται για τη ζωή της; Η οικονομική κρίση, η πολιτική και κυβερνητική αστάθεια, οι ραγδαίες και βίαιες (αναγκαστικές) αλλαγές έχουν επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, την καθημερινότητα και έχουν συνέπειες στην ίδια τη ζωή των πολιτών. Πώς βλέπουν την κατάσταση στη χώρα μας και την Τριφυλία οι νέες γυναίκες; Πώς βλέπουν το μέλλον και τη ζωή τους; Αυτές τις ερωτήσεις θέσαμε τις δύο προηγούμενες μέρες σε νέες κοπέλες στην Τριφυλία, συζητήσαμε μαζί τους και παρουσιάζουμε στο «Θ» τη γνώμη τους:
* Ειρήνη Νικολοπούλου από τη Χώρα (σπουδάζει Αισθητικός στην ΕΠΑ.Σ. Κυπαρισσίας): «Βλέπω ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η οικονομική κρίση όσο πάει και μεγαλώνει και έχει συνέπειες παντού, στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας. Είναι πολύ δύσκολα, είναι δύσκολοι καιροί. Σκέφτομαι τι θα γίνει, ανησυχώ για την επαγγελματική μου αποκατάσταση. Δουλειές δε βρίσκεις πλέον, έχει αυξηθεί πολύ η ανεργία και στην περιοχή μας. Είμαι πολύ απογοητευμένη από τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση. Έχω όνειρα, συνεχίζω να ονειρεύομαι, δεν ξέρω όμως αν θα μπορέσω με όλα αυτά που συμβαίνουν να τα πραγματοποιήσω».
 * Γωγώ Φωτοπούλου από τη Χώρα (σπουδάζει Αισθητικός στην ΕΠΑ.Σ. Κυπαρισσίας): «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και κάτι πρέπει να γίνει. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Είμαι πολύ προβληματισμένη για το μέλλον και την επαγγελματική αποκατάσταση και προοπτική μου. Αισθάνομαι απογοητευμένη και προδομένη από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, μέχρι σήμερα, που διαψεύδουν τις ελπίδες των νέων».
 * Χριστίνα Τσιμπλή από την Κυπαρισσία: «Είμαι προβληματισμένη για το μέλλον. Γιατί; Θα βρούμε δουλειά έτσι όπως τα έχουν κάνει; Δε νομίζω. Επιχειρήσεις και μαγαζιά κλείνουν, ανεργία στο φουλ, πώς να σχεδιάσεις για τη ζωή σου; Η κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή όλων μας και έχουμε αλλάξει συνήθεις και τρόπο ζωής. Έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας. Θα γίνει κάτι; Τί να περιμένουμε;»
 * Μαρία Σκλάβου από την Ελαία: «Είναι αρκετά δύσκολα τώρα. Κάθε πέρυσι και καλύτερα, λέμε. Η κρίση έχει επηρεάσει πολύ τη ζωή, τους ανθρώπους γύρω μας, όλα είναι χάλια. Το μέλλον δε θα είναι όπως το επιθυμούμε εμείς, αλλά όπως το θέλουν άλλοι. Πιστεύω, θα κινούμαστε γύρω από τα “θέλω” των άλλων, των πολιτικών και δε θα κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε εμείς. Είμαι προβληματισμένη, δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά. Με απασχολεί κυρίως ο περίγυρός μου, η οικογένειά μου, οι συγγενείς μου, οι φίλοι μου, θέλω να είναι καλά και μετά και η δική μου αποκατάσταση, που δε θα κάνω, μάλλον, αυτό που θέλω, γιατί υπάρχουν δυσκολίες και ανεργία».
 * Μαρία Τσακανίκα από την Αυλώνα: «Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι τραγική, δεν υπάρχει μέλλον ουσιαστικά. Με την κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο, αν θα έχουμε δουλειά, πώς θα είναι η ζωή μας. Τα όνειρα έχουν χαθεί. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση, καμία όμως, στο επάγγελμα που σκέφτομαι, την Ψυχολογία, οπότε μόνο το εξωτερικό σκέφτομαι, να φύγω στο εξωτερικό».
 * Ειρήνη Μαντέα από την Κυπαρισσία: «Το μέλλον στην Ελλάδα, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι δύσκολο. Αφού τελειώσουμε και σπουδάσουμε, τουλάχιστον να έχουμε ένα πτυχίο και άμα δεν υπάρχει εδώ δουλειά, θα πάμε στο εξωτερικό. Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να φύγω στο εξωτερικό, μετά τις σπουδές γιατί εδώ πέρα έχουν “τελειώσει” όλα τα επαγγέλματα, δε βλέπω κάποια προοπτική. Η κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή μας, αλλά μέχρι στιγμής όχι τόσο αρκετά όσο έχει επηρεαστεί η ζωή όσων ζουν σε μεγάλες πόλεις, όπως Αθήνα, Πάτρα κ.ά., αλλά όσο να ’ναι τη βιώνουμε όλοι. Προσπαθώ να βλέπω αισιόδοξα το μέλλον, ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο».
 * Κατερίνα Γεμελιάρη από την Κυπαρισσία: «Η κρίση εδώ στην επαρχία δεν έχει φτάσει ακόμα με τον ίδιο βαθμό που είναι στην Αθήνα, επομένως δεν έχω αλλάξει συνήθειες στην καθημερινότητά μου. Θεωρώ όμως ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και όσο δεν υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει την ευθύνη εξ’ ολοκλήρου να προχωρήσουμε μπροστά και να αλλάξει την κατάσταση, θα συνεχίσουν και θα γίνονται πιο δύσκολα. Προσωπικά, κάνω όνειρα, όχι με την ίδια συχνότητα ίσως, αλλά κάνω. Συνήθως μετά την παρακμή, έρχεται η ακμή, αλλά για να ’ρθει η ακμή πρέπει να πιστέψουμε σε εμάς. Δεν ξέρω αν ο νεοέλληνας μπορεί να πιστέψει στον εαυτό του».  Του Ηλία Γιαννόπουλου για το "Θάρρος" Μεσσηνίας 2012

*** Δύο Ιταλίδες και μία Αυστριακή σχολιάζουν την κρίση

~ Πώς βλέπουν την οικονομική κρίση οι άνθρωποι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ζουν στην Ελλάδα; Δύο γυναίκες από την Ιταλία και μία από την Αυστρία μίλησαν στο «Θ» για τη ζωή τους στη Μεσσηνία ειδικά αυτή την εποχή.  ~* Μαργαρίτα Μποβιτσέλι
* «Η λύση δε μπορεί να είναι μόνο στην αυστηρότητα»
* Πρόξενος της Ιταλίας στη Μεσσηνία, η Μαργαρίτα Μποβιτσέλι, παντρεμένη με Μεσσήνιο, ζει αρκετά χρόνια στη Μεσσήνη. «Οι Ιταλοί που βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε την κρίση από δύο πλευρές. Παρακολουθώ και αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες. Επιτέλους δέχθηκαν ότι υπάρχει και εκεί θέμα, γιατί μέχρι πριν λίγο έλεγαν ότι η Ιταλία δεν έχει πρόβλημα. Αυτή η κυβέρνηση τελικά αναγκάστηκε να πάρει μια κατεύθυνση σαν της Ελλάδας. Όχι ακόμη με μέτρα τόσο σκληρά, αλλά πάντως πολύ σοβαρά. Πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές ολόκληρες. Είμαι από την περιοχή του Πράτο, ανάμεσα σε Πίζα και Φλωρεντία. Αυτή η περιοχή ήταν από το 1500 κορυφαία στην υφαντουργία και τις εξαγωγές. Μέσα σε 5-6 χρόνια εταιρείες με κουλτούρα και παράδοση, οικογενειακές επιχειρήσεις που περνούσαν από πατέρα σε γιο, έκλεισαν όλες. Μέχρι πριν 10 χρόνια η περιοχή ήταν πρώτη σε εξαγωγή υφασμάτων υψηλής ποιότητας. Σήμερα είναι πρώτη στην εισαγωγή υφασμάτων από την Κίνα» παρατηρεί η Μαργαρίτα Μποβιτσέλι.
* «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν το βλέπω διαφορετικά από τους Έλληνες. Αν έχεις λίγο την αίσθηση της αλληλεγγύης, καταλαβαίνεις. Εγώ ανήκω στη μεσαία τάξη, όπως και οικογένειες φίλων μας. Ούτε εκείνοι ούτε εμείς, σκεφτόμασταν ποτέ ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα. Κι όμως, το άγνωστο το βλέπουμε όλοι μπροστά μας.
* Πολιτικά, σκέφτομαι ότι η λύση δε μπορεί να είναι μόνο στην αυστηρότητα. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα, γιατί πιστέψαμε ή μας έκαναν να πιστεύουμε ότι μπορούσαμε να έχουμε ένα επίπεδο ζωής που δεν μπορούσαμε οι περισσότεροι. Αυτό πρέπει να αλλάξει, όπως και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί για εργασία εκεί όπου δεν υπάρχει ανάγκη για δουλειά. Αλλά, ταυτόχρονα, να δοθούν δυνατότητες στους ανθρώπους να δουλέψουν και να κάνουν καινούργιες επιχειρήσεις. Η γεωργία, επίσης, θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλος πλούτος για την Ελλάδα. Θα μπορούσαν πολλοί νέοι να ασχοληθούν, νέοι με φαντασία και επίπεδο μόρφωσης. Αν αυτά τα παιδιά πήγαιναν να δουλέψουν τη γη, θα έδιναν μια ελπίδα να φανεί φως στην άκρη του τούνελ.
* Το δίλημμα ευρώ - δραχμή δε με φοβίζει, γιατί σκέφτομαι ότι δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να μη μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της Ελλάδας. Αν δε μπορεί, αυτό σημαίνει ότι η βάση αυτής της ιδέας καταρρέει. Αυτή η ιδέα θα έπρεπε να φέρει αυστηρότητα αλλά και αλληλεγγύη, που σημαίνει ότι δε σου βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό όπως τώρα. Τα μέτρα και στην Ιταλία δεν τα πέρασε η κυβέρνηση, τα πέρασαν οι τράπεζες. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει έτσι. Δεν ξέρουμε που πάμε. Ελπίζω να αλλάξει η κατεύθυνση. Αρχίζει να φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στη Γαλλία, στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακόμη, ελπίζουμε όμως να μη συνεχίσει ο τσακωμός, γιατί δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι καλό για όλους. Εγώ θα ήθελα πολύ να δω τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων της Ιταλίας στην Αθήνα. Να έρθουν στην Πλατεία Συντάγματος και να πουν: Είμαστε Έλληνες. Αντίθετα, βλέπω ότι στην Ιταλία χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ένα σκαλοπάτι χειρότερα, σαν το αρνητικό παράδειγμα. Λένε «για να μη γίνουμε σαν την Ελλάδα». Αυτό νομίζω κάνει πάρα πολύ κακό. Δείχνουν μια αδιαφορία. Δηλαδή, «μη γίνουμε έτσι, άφησέ τους αυτούς, έχουν την τύχη τους». Είναι πολύ άσχημο να σκέφτονται έτσι και επικίνδυνο και για τους ίδιους. Εγώ είδα τα βήματα της Ελλάδας και βλέπω και της Ιταλίας. Ναι, σαν οικονομία είναι πιο δυνατή, αυτό όμως σημαίνει ότι είναι και πιο επικίνδυνη. Αν καταρρεύσει η Ιταλία, θα πέσει όλο το σύστημα. Έπρεπε οι Ιταλοί πολιτικοί να έρθουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Να πουν «είμαστε εδώ και παλεύουμε μαζί». Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της Ευρώπης».
~*  Σ.Δ.
~ «Θυμώνω που οι Ιταλοί προσπαθούν  να μας υποβαθμίσουν»
* Παντρεμένη με Μεσσήνιο, η Σ.Δ. ήρθε στη Μεσσήνη το 1982 από τη Μπολόνια, αλλά έχει καταγωγή από τη Νότια Ιταλία.
* «Η κρίση, όπως είναι για όλους τους ανθρώπους είναι και για μας, αλλά δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, για να μη χειροτερεύουμε την κατάσταση. Δεν πρέπει να γκρινιάζουμε, γιατί υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που δε μπορούν να πάρουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί» μας λέει. «Και στην Ιταλία υπάρχει μεγάλη κρίση, η οποία δεν ξεκίνησε τώρα, έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό που με θυμώνει είναι ότι, ενώ και στην Ιταλία υπάρχει πρόβλημα, στις εφημερίδες τους γράφουν συνέχεια για την Ελλάδα. Νευριάζω με αυτό το πράγμα, γιατί νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο μας υποβαθμίζουν. Γιατί δε γράφουν πρώτα τα δικά τους; Τα αδέλφια μου έκλεισαν την επιχείρηση που είχαν, ο ένας 40 ετών, η άλλη 50. Πού να βρουν δουλειά; Ο πρώτος βρήκε τελικά μία, του είπαν «τόσο θα παίρνεις και αν θέλεις. Αν δε θέλεις, περιμένουν άλλοι 1.000». Όταν έχεις δύο παιδιά και δεν έχεις δεκάρα, δέχεσαι. Και η συμπεριφορά του αφεντικού είναι ίδια σε όλους, είτε είσαι Ιταλός είτε από τη Ρουμανία.
* Για μένα αυτή η κρίση είναι σχέδιο, που το έχουν συμφωνήσει και το έχουν προγραμματίσει οι ισχυροί και ξέρουν τι θα γίνει, γιατί αυτοί το έχουν κανονίσει. Παίζουν με την Ευρώπη, αλλά δεν ξέρουν μέχρι που θα φτάσει.
* Το θέμα είναι ότι δε συμφωνούν οι Έλληνες πολιτικοί μεταξύ τους να καθίσουν κάτω και να δουν τι μπορεί να γίνει για τη χώρα. Θα έπρεπε να είναι σαν μια οικογένεια, όπου όταν ένα από τα αδέλφια έχει πρόβλημα, τα υπόλοιπα το βοηθάνε. Και να μην κόβουν χρήματα μόνο από το φτωχό κόσμο, να κόψουν και τους μισθούς που παίρνουν οι ίδιοι. Ένας δήμαρχος στην Ιταλία αποφάσισε να μην πάρει το μισθό του. Δεν είπα να κάνουν κι εδώ το ίδιο, αλλά δε μπορεί να κόβεις από αυτόν που παίρνει 600 ευρώ, όταν εσύ παίρνεις χιλιάδες.
* Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, πρέπει να είμαστε θετικοί, να μην απογοητευόμαστε. Πριν 10 μέρες, στην Ιταλία, αυτοκτόνησε ένας άνθρωπος που χρώσταγε μόνο 1.000 ευρώ. Αν μίλαγε, εγώ νομίζω ότι, λίγα να του έδινε ο καθένας από φίλους ή συγγενείς, θα ξεπερνούσε το πρόβλημα. Και δε μίλησε ούτε στη γυναίκα του! Όχι, δεν πρέπει να αυτοκτονήσει κανένας. Κάποιος δρόμος πάντα υπάρχει. Αρκεί να μιλάμε. Ξέρω ότι, ειδικά στην Αθήνα, υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πάρα πολύ, αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε εκεί. Εγώ είμαι στο Σύλλογο Εθελοντών της Μεσσήνης και βλέπω ότι ο κόσμος βοηθάει πολύ. Και υπάρχουν άτομα που δεν έχουν ούτε φαγητό. Αυτούς τους ανθρώπους τους στηρίζει ο Σύλλογος μέχρι να βρουν μια δουλειά και να σταθούν πάλι στα πόδια τους. Νομίζω ότι πάντα υπάρχει λύση. Με την αυτοκτονία μπορεί εσύ να φεύγεις, όμως οι άλλοι που μένουν πίσω; Πάντα κάποιος υπάρχει να βοηθήσει, αρκεί να μιλήσεις».
 ~* Μπούργκι Μπλάουελ
* «Η Ελλάδα περνάει μια καινούργια γέννα»
* Περίπου 30 χρόνια ζει στην Ελλάδα η Μπούργκι Μπλάουελ από την Αυστρία. Με τον σύζυγό της έχουν τη γνωστή επιχείρηση «Blauel» στον Πύργο Λεύκτρου της Μάνης, όπου τυποποιούν ελαιόλαδο και άλλα βιολογικά προϊόντα, τα οποία εξάγουν σε διάφορες χώρες του κόσμου.
* «Αυτό που γίνεται τώρα, είναι σαν μια θεραπευτική κίνηση, αυτοθεραπεύεται η Ελλάδα. Η χώρα περνάει μια καινούργια γέννα. Και αυτό δημιουργεί βέβαια καταστάσεις και αλλαγές, καταστρέφονται τα παλιά θεμέλια για να μπορέσουν να δημιουργηθούν καινούργια, υγιή. Είναι κάτι που χρειαζόταν να γίνει» λέει η Μπούργκι Μπλάουελ. «Εμείς, παρά την κρίση, λόγω των εξαγωγών που κάνουμε, πηγαίνουμε καλά και χαίρομαι, γιατί έτσι μπορούμε να υποστηρίξουμε και την Ελλάδα. Επίσης, ασχολούμαστε με τα βιολογικά προϊόντα, την υγιεινή διατροφή και έναν τρόπο ζωής που σέβεται τη φύση και το περιβάλλον και αυτό πιστεύω ότι είναι το μέλλον. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτό τον τρόπο ζωής, θέλουν να τρώνε σωστά, να φροντίζουν το σώμα και την ψυχή τους, κάτι το οποίο κάνουμε και στο ξενοδοχείο που έχουμε στη Μάνη, με σεμινάρια γιόγκα, μουσικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής κάθε καλοκαίρι, κ.λπ.
* Βλέπω, βέβαια, ανθρώπους που περνάνε δύσκολα, αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή έπρεπε να πάμε πίσω στις ρίζες μας. Να ξεκινήσουμε πάλι να φυτέψουμε τις πατάτες και τις ντομάτες μας, πράγμα που έχουμε κάνει και εμείς εδώ στη Μάνη. Να πάμε πίσω στις αγροτικές μας δουλειές και να σκεφτούμε πώς να αντιμετωπίσουμε τους άλλους ανθρώπους. Να λειτουργήσουμε με σεβασμό απέναντι σε όλα. Όσο υπάρχει κοροϊδία, κομπίνα, κλοπή, δεν αλλάζει κάτι. Μόνο όταν σταματήσουν αυτά και φύγουμε από το παλιό σύστημα, θα δημιουργηθεί μια καινούργια Ελλάδα, που θα έχει βάση στην αγάπη και την ειλικρίνεια. Αυτό όμως δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ξαναγεννηθεί και να έχει την αυτοπεποίθηση ότι η αλλαγή θα γίνει, γι’ αυτό χρειάζεται πίστη και ελπίδα.
* Και τα Μέσα Ενημέρωσης δεν πρέπει να δείχνουν και να λένε μόνο τα άσχημα πράγματα, αλλά να τονίζουν αυτά που είναι θετικά, δημιουργικά. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κρίση, διαφορετικά θα μείνουμε στο παλιό το «σάπιο» και δε θα έρθει το καινούργιο. Και να μη λέμε «τι να κάνουμε, όλα είναι χάλια, οι άλλοι φταίνε». Το θέμα είναι να αισθάνεται ο καθένας υπεύθυνος, να δημιουργεί και να έχει δράση. Αυτό βοηθάει, είναι ομορφιά, κάνει πιο ωραία τα πράγματα. Έχετε σκεφτεί πόσο μεγαλύτερη ήταν η καταστροφή πριν από 50 χρόνια στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ευρώπη; Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν. Αυτοί όμως τότε πίστεψαν ότι θα γίνουν καλά. Υπάρχει θεραπεία και να μην ακούμε την τηλεόραση που λέει το αντίθετο». Της Μαρίας Νίκα

*** Πριν 94 χρόνια

- ΧΘΕΣ επερατώθησαν υπό τύπον διαγωνισμάτων ενεργηθείσαι εξετάσεις των μαθητών του Γυμνασίου μας, διακοπέντων των μαθημάτων. Ήδη αναμένεται η έκδοσις των αποτελεσμάτων, η οποία δεν θα βραδύνη και πολύ.
- ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ και κατηγγέλθησαν οι Π. Μιχαλόπουλος και Π. Λαγκοβίτης κάτοικοι Ζάχας της Αλιφερίας, διότι εξεφράσθησαν δυσμενώς κατά της Κυβερνήσεως. Επίσης συνελήφθη και κατηγγέλθη ο Αριστ. Γριβοκωστόπουλος κάτοικος Καναλεπούς της Τριφυλίας επί εξυβρίσει του Πρωθυπουργού.
- ΕΠΙ των Σωκράτους Σκόκου και Ιωάννου Αναγνωστοπούλου κατοίκων Αυλώνος της Τριφυλίας κατεσχέθη εν δίκαννον όπλον όπερ έφερον άνευ αδείας.
-  ΚΑΤΕΣΧΕΘΗ προχθές ενταύθα επί του εκ Μεσσήνης Παναγιώτου Γρίτη εν περίστροφον του Δημοσίου φέρον 5 σφαίρας.
-  ΑΠΟΨΕ υπό του Κινηματογράφου του «Πανθέοι» επαναλαμβάνεται κατά γενικήν απαίτησιν το δραματικόν αριστούργημα της κινηματογραφικής τέχνης «Το παιδί των Παρισίων» και απόψε προμηνύεται μεγάλη συγκέντρωσις.

***



~** ΑΘΛΗΤΙΚΑ γιά σήμερα :
Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα  κολύμβισης :
~ Γιάννης  Δρυμονάκος 400 μ . ελευθέρας κολύμβισης : 3ος  χάλκινο μετάλιο
~ Νέρι Νιαγκουάρα  στα 50 μ. ελευθέρας :  3η  , χάλκινο μετάλλιο .-
Στο  Μον Μπελιέ της Γαλίας στο  Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα  :    
* Λευτέρης  Κοσμίδης στην  ενόργανη Γυμναστική στο έδαφος : 1ος  Χρυσό μετάλιο .-
* Βλάσης Μάρρας στο  μονόζυγο :   3ος Χάλκινο μετάλιο .-

~** Στον τρίτο αγώνα  Α1 στα πέϊ όφ στο ελληνικό μπάσκετ για τον πρωταθλητή Ελλάδας :
Ολυμπιακός  Πειραιώς - Παναθηναϊκός  83-74 (53-35).- ^

*** Football League 2011-2012  Β΄ εθνική στο ποδόσφαιρο :

~ Τελική βαθμολογία Β' εθνικής
* Θέση Ομάδα Αγώνες Βαθμοί
1 Πανθρακικός 34 73
2 Βέροια 34 72
~~~~~~~~~~~~~~~~ Αγώνες μπαράζ πλέϊ πφ  για 3η θέση  για την Σούπερ Λίγκ :
3 Καλλιθέα 34 64
4 Παναχαϊκή 34 61
5 Πλατανιάς Α.Ο. 34 60
6 Καλλονή 34 57
~~~~~~~~~~~~~~~~~
7 Πανσερραϊκός 34 57
8 Πιερικός 34 55
9 Αναγέννηση Επανομής 34 44
10 Λάρισα 34 43
11 Ηρακλής Ψαχνών 34 42
12 Θρασύβουλος Φυλής 34 42
13 Αναγέννηση Γιαννιτσών 34 39
14 Φωκικός 34 35
15 Βύζας Μεγάρων 34 34
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Υποβιβάζονται για την Γ΄ εθνιοκή :
16 Αγροτικός Αστέρας 34 34
17 Εθνικός Αστέρας 33 13
18 Διαγόρας Ρόδου 33 3

~* Αποτελέσματα Β' εθνικής
Αγροτικός Αστέρας-Εθνικός Αστέρας 3-0
Διαγόρας Ρόδου-Πανθρακικός 0-3
Πανσερραϊκός-Βέροια 1-0
Καλλονή-Πλατανιάς Α.Ο. 1-0
Βύζας Μεγάρων-Παναχαϊκή 0-1
Αναγέννηση Επανομής-Θρασύβουλος Φυλής 3-1
Αναγέννηση Γιαννιτσών-Καλλιθέα 2-3
Ηρακλής Ψαχνών-Πιερικός 4-0
Φωκικός-Λάρισα 2-0

~*** Γ ΄ εθνική - Αποτελέσματα Νότιος Όμιλος : Αποτελέσματα :

Ζάκυνθος-Ηλυσιακός 2-1
Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΟ Ρουφ 3-0
ΑΟ Γλυφάδας-Χανιά 2-0
Καλαμάτα-Ρούβας 1-
Βόρειος  Όμιλος :
Τύρναβος 2005-Αετός Σκύδρας 2-1

Νίκη Βόλου-Μ. Αλέξανδρος Ηράκλειας 7-0
Εθνικός Γαζώρου-ΑΕΠ Ηρακλής 1-3
Βατανιακός-Δόξα Κρανουλας 1-0
Απόλλων Καλαμαριάς-Οικονόμος Τσαριτσάνης 1-1

***


~*** Από  την  Βιντεοθήκη μας ..Μένουμε και  Βλέπουμε  Ελλάδα  ! :
~** 210.- Αφήγηση γιά ΓΥΘΕΙΟ Λακωνίας 2012 :


~* http://www.youtube.com/watch?v=oCya4eb56rw  ,



~*** 135. - αφήγηση για ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ Λακωνίας 2012 :

~ http://www.youtube.com/watch?v=7suwk9Jeg8s  ,



~** 163 - Καταρράκτης Φόνισσας Μυλοπόταμου Κυθήρων :

~ http://www.youtube.com/watch?v=bji0UQU52Rc  ,



~*** 164. - Μυλοπόταμος Κυθήρων καταρράκτης «Φόνισσας» 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=k4bJreSq71k  ,



~*** 091. - Αγία Μόνη (Παναγίας) Κυθήρων 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=RqZy6J0DNLU  ,



~** 095.- Παναγία Αγίας Μόνης Κυθήρων 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=SU5Meau2qJU  ,



~*** 096.- Εντός εκκλησίας Αγίας Μόνης 2012 :

http://youtu.be/1h9HVPSPpIg  ,



~** 102. --- Από ψηλά τα Κύθηρα 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=1PpXkt7gRwE  ,



~** 107. - Από Αγία Μόνη τα Κύθηρα 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=xCvvZbDCkpU  ,



~** 089. - Τραγουδάμε στα Κύθηρα 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=9yCWFbMNGmM  ,



~** 091. -- Διασκέδαση -Τραγούδια 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=Ohoptig_Jts  ,



~** 092. -- Στο πλοίο από Κύθηρα 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=0z-i5qyfCa0  ,



~** 093. - Νεάπολη Λακωνίας 2012 φαγητό :

http://www.youtube.com/watch?v=P9NgpaqigaA  ,



~** 122. - Aβλέμονας Κυθήρων 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=KXg6MFtxuSU  ,



~** 123.- ΚΥΘΗΡΑ - ΑΒΛΕΜΟΝΑΣ 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=oLMCwLRylnI  ,



~** 124. - Στο ψαροχώρι Aβλέμονας 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=W1_YuKDHQAQ  ,



~** 125. - Στον Αβλέμονα Κυθήρων 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=N-nw6zaGQ10  .



~*** 100.avi ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 1 - 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=eb2qiT3xbF4  ,



~** 101. - ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 2 - 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=B7OZgDf6tSs  ,



~** 102. - ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 3 - 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=udsQuar--ac  ,



~** 122.- Μηχανισμός Αντικυθήρων 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=BEqA-jS1GMg  ,



~*** 121. Μηχανισμός Αντικυθήρων 2012 :

~ http://www.youtube.com/watch?v=PY7OS39jJ90  ,



~** 120.- ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ μηχανισμός :

~ http://www.youtube.com/watch?v=h_L_rd61rYo  ,



~** 103.avi ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 4 - 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=kU2927muKL4 ,




~** 104.avi ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 5 - 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=JKraQRxtS0M ,





**** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ  ΤΟΝ ΜΑΪΟ  2012
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/15-2012.html  , Ενημέρωση Ελληνικής πολιτικής τριημέρου μέσα από Βίντεο Τρίτη 15 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/16-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τετάρτη 16 Μαϊου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/05/17.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Πέμπτη 17 Μαϊου 2012.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/05/22-2012.html  , Μένουμε Ελλάδα και Βλέπουμε Ελλάδα Δευτέρα 21 Μαϊου 2012.-
~* * http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/05/20-2012.html?spref=fb  , Στο αγιάζι της τριήμερης ενημέρωσης Παρασκευή Σάββατο Κυριακή 20 Μαϊου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/05/21-2012.html  ,
Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαϊου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/05/22-2012.html  , ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Τρίτη 22 Μαϊου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/05/24-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενηγμέρωσης Πέμπτη 24 Μαϊου 2012 .-
~*** Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Παρασκευή 25 Μαϊου 2012 http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/05/25-2012.html  .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/05/26-2012.html  Σάββατο 26 Μαϊου 2012 στην ενημέρωση .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/05/27-2012.html  ,  Κυριακή  27  Μαϊου 2012  στην  ενημέρωση .- 
~** http://www.youtube.com/ekloges12?feature=etp-gd-gre&gclid=CNyoureSwa8CFYEKfAodD13Fyw  , ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 .-


Δεν υπάρχουν σχόλια: